Starp siltumu un aukstumu

Starp siltumu un aukstumu

Februāra trešās nedēļas pirmajā dienā laikapstākļus Latvijā joprojām noteiks anticiklons, nokrišņi nav gaidāmi un daudzviet uzspīdēs saule. Rīts būs dzestrs, it īpaši valsts austrumu daļā. Dienas otrajā pusē pakāpeniski pieaugs mērens D, DR puses vējš.

Otrdien jau debesis klās mākoņi un valsti no ZR šķērsos atmosfēras fronte, atnesot pārsvarā nelielu lietu. Pāri Skandināvijai virzīsies ciklons un tā ietekmē vismaz daļā valsts arī trešdien sagaidāmi nelieli nokrišņi, ar lielāku iespēju valsts austrumu pusē, kur lietu būs nomainījis sniegs. Vējs iegriezīsies no ZR un mūsu reģionā ieplūdīs vēsāka gaisa masa, trešdienas vakarā visā valstī gaisa temperatūra pazemināsies zem nulle grādu atzīmes.

Pēc pašreizējām prognozēm ceturtdien un piektdien atradīsimies neliela augsta spiediena apgabala ietekmē, pūtīs pārsvarā ziemeļu puses vējš, kas pamazām pierims. Tā kā gan uz rietumiem, gan austrumiem no mums atradīsies cikloni un pāri skandināvijai virzīsies nokrišņu zona, pastāv iespēja, ka ceturtdien tā atnesīs sniegu Kurzemē, savukārt valsts austrumos vēl neliels sniegs iespējams aizejošā ciklona ietekmē. Piektdien anticiklona centrs varētu nonākt virs mums, debesis biežāk skaidrosies. Abas dienas gaisa temperatūras būs negatīvas gan dienas, gan nakts laikā un caurmērā svārstīsies starp -2 ... -12 grādiem. Atkal būs vērojami visai krasi gaisa temperatūras kontrasti starp piekrasti un valsts austrumu daļu. Atsevišķi modeļi nakts laikā pieļauj arī -14 ... -17 grādu salu vietām Vidzemē.

Prognozes nedēļas nogalei šobrīd ir pretrunīgas. Uz austrumiem no mums tiek prognozēts ciklons, kas, iespējams, atnesīs nokrišņus arī Latvijā. Sestdien pārsvarā nelielus nokrišņus prognozē gan GFS, gan ECMWF, taču tas būs ļoti atkarīgs no ciklona trejektorijas. Gaisa temperatūra savukārt varētu paaugstināties, lielākajā valsts daļā sals vairs nav gaidāms. Pastāv iespēja, ka Kurzemē tā no jauna pietuvosies +5 ... +7 grādu atzīmei.

  18.02. 19.02. 20.02. 21.02. 22.02. 23.02. 24.02.
Nakts +1 ... -9 -3 ... +4 +2 ... +5 -3 ... -10 -4 ... -10 0 ... -12 -2 ... +3
Diena 0 ... +6 +1 ... +8 +2 ... +5 0 ... -6 0 ... -6 +3 ... -4 +2 ... +6

Sinoptiskā situācija Eiropas ZA trešdien un piektdien (avots: wxcharts.eu)

Nokrišņu daudzums 24h periodā otrdien un trešdien (avots: weather.us)

Potenciāli siltā otrdiena un saltā nakts uz piektdienu (avots: weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.02.2019 14:26

    Šodien salīdzinoši dzestrāks - +4, bet arī šodiena skaista un saulaina, ZR vējš, kas gan nav stiprāks nekā vakar, bet tomēr atvēsina saules siltumu... Ēnainās vietās, dārzos, mežmalās sniega gana daudz - ap 5-10 cm, zem kokiem un pļavās, pilsētā - gandrīz nemaz. Sērsna tik cieta, ka sniegs daļēji iztur cilvēka svaru. Arī ledainās taciņas kūst pamazām... Jauki, ka abas brīvdienas saulainas!
    Piesaulē jau zied pirmie sniegpulksteņi, un pavasaris notikumiem aizsteidzies pa priekšu jau par kādu mēnesi...

    Ielādē...
  2. 17.02.2019 14:29

    Pa logu laukā skatoties šķiet, ka pavasaris jau klāt, bet laukā izejot saproti, cik viss mānīgi. Ziemeļu puses vējelis ir ļoti nepatīkams, bet ja izdodas atrast saulainu vietiņu aizvējā, tad pavisam cita jušanās. Vakar ieurbām kļavā, kāds puslitrs pirmās saldās sulas jau satecējis. Arī sniegs ir pakusis, pļavā arvien vairāk pakusušu pleķīšu rēgojas. Divus rītus vēroju, kā kūmiņš nāk brokastot, palecas un ar purnu cauri sniegam, un skat- paliela pele zobos. Tikai vārnas gan mieru neliek, lido apkārt un cenšas atņemt medījumu. Toties mazputniņu ir krietni mazāk, pa kādai zīlītei apkārt lidinās, bet to daudzums stipri sarucis.

    Ielādē...
  3. 17.02.2019 19:22

    No rīta vēl daļēji mākoņains, bet dienā skaidrs, saulains, pavasarīgs laiks. Vējš dienas griezumā lēns līdz mērens, pēcpusdienā kādu laiku brāzmās mēreni stiprs, uz vakaru atkal rimst. Siltākajās stundās pēcpusdienā t° līdz +5...+5,5°C, bet uz vakaru strauji vēsāks, atšķirībā no vakardienas, šobrīd vairs tikai +1°C. Debesis aizvien gandrīz skaidras, vien jaušama neliela dūmaka, kas veido neizteiktu dārzu ap Mēnesi. Spiediens 766 mm.

    Ielādē...
  4. 17.02.2019 19:23

    Pie manis gan vēl pļavas vienlaidus sniegā un arī pagalmā atkusuši tikai apmēram pāris kvadrātmetri ap ēkām. Pusmetrs tik ātri nevar pazust :))) . Tomēr pie pašas mājas atradu apmēram puscentimetru garu sniegpulksteņa asnu :) . Šodien auksts vējš un pie ziemīgās ainavas tomēr visai februārīgi, neskatoties uz zīlīšu un dzilnīšu pavasara dziesmiņām.

    Ielādē...
  5. 17.02.2019 20:12

    Părdaugavă ap măju tik daudz sniega.ka var bĕrnus ar ragavăm pavazăt.Nav lieka ūdens.bet notīrītais pagalms gluds un spīdīgs kă spogulis.Saulĕ ļoti silti.veļa izžuva 3 stundu laikă/tă .ko vĕjš pa zemi neizvărtīja/ un ari mană dărză ir pirmie sniegpulksteņi..It kă silts.bet nemaz tik labi nekūst.

    Ielādē...
  6. 17.02.2019 20:50

    17. febr. no rīta t. bija +2°C. Spiediens 763 mm. Debesis skaidras ar nelielu dūmaku. Lēns vējš vai bezvējš. Pēcpusdienā t. pakāpās līdz +6°C. Arī spiediens pakāpies par 1 mm. Un sācis pūst lēns Z-ZR vējš. Vakarā palika vēsāks.DR pusē parādījās plāni spalvu mākonīši. Pašlaik t. ap 0 C. Spiediens 767 mm.

    Ielādē...
  7. 17.02.2019 22:01

    Kas notiek pēdējā laikā ar it kā oficiālo LVĢMC mājaslapu - meteo.lv? Vairāk nedarbojas, nekā darbojas. Nesaprotu par ko viņu IT guru saņem algu. Vajadzētu pamācīties kaut vai tepat no kaimiņiem - Lietuvas meteo.lt. Daudzi Latvijas laikapstākļu entuziasti jau sen seko līdzi kaimiņu meteolapai. Atkal, kā jau visās jomās, mēs velkamies nopakaļ :(

    Ielādē...
  8. 17.02.2019 22:18

    Šovakar jau labu laiku zem nulles, asfalts bija piesalis jau vismaz ap 20.00, kad izgāju nelielā vakara pastaigā. Varēja labi redzēt plānas, sasalušas tērcītes, kas dienā bija no kūstošā sniega, īpaši lielajām kaudzēm, kas gan arī krietni sarukušas, pāri ietvēm un mazajām ieliņām plūdušas. Atsevišķās šādās vietās arī diezgan slidens. Šobrīd -1,4°C, skaidrs, spožs Mēness spīd, tikko jaušams vējiņš vēl brīžiem uzpūš. Spiediens 767,5 mm.

    Ielādē...
  9. 17.02.2019 23:41

    Sestdien laivojām pa Braslu, laiks pat pārāk labs, saule visu dienu, brīžiem līdz +8°C, upes ielejā bija sakrājies aukstais gaiss, ko vējš reizēm padzenāja prom un tad varēja sejā sajust īslaicīgus siltā gaisa triecienus. Ūdens pietiekoši, lai krāčainās vietās laiva nešļūktu pa akmeņiem. ledus tikai Braslas HES ūdenskrātuvē. Krastos sniega vēl daudz vietām līdz 20 cm, pret sauli vērstās nogāzes nokusušas. Nakts uz svētdienu silta, tikai no rīta mazliet bija piesalis pļavā pie upes, ap 15 m augstāks mežā kur bija telts rasa nebija sasalusi.

    Šodien braucām Vitrupi, arī saule visu dienu, bet jūtami vēsāks, Z puses vējš, sniegs kusa tikai saulē, ēnā sasalums saglabājās visu dienu. Vitrupes pēdējie 3 km izrādījās vēl aizsaluši tādēļ līdz jūrai šodien nesanāca tikt.

    Saulkrastos tagad joprojām skaidrs, spožs mēness un -3°C

    Ielādē...
  10. 18.02.2019 07:24

    Pie loga -8°C, koki atkal nosarmojuši balti.

    Ielādē...
  11. 18.02.2019 07:46

    *17.2.2019. Rīga. Anticiklona ziemeļu mala. 2-3-4 balles "spalvu" un augstie slāņainie. RZR vējš 2-3m/s. Uz zemes vietām sniegs ap 20% pārklājumā. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+5; 9:00+3; 15:00+6; 21:00+2.

    Ielādē...
  12. 18.02.2019 09:07

    Šorīt TĀDAAAAA migla! Un -3.2 pirms saules.

    Ielādē...
  13. 18.02.2019 10:58

    Miglas nebija, ap septiņiem pie loga rādīja -5°C, lauki mirdz baltum balti. Sarma uz kokiem gan diezgan jūtama, nu jau gan saulē pakususi un karājas košas pilītes. Ziema turpinās :) .

    Ielādē...
  14. 18.02.2019 12:22

    Šorīt Rīgā bieza migla, -4 grādi un koku galotnēs sarma, kas miglai izklīstot un spožai saulei parādoties strauji nokusa un nolija zemē ka lietus... Patreiz zilas debesis un spoža saule, enā piesalst, saulē pakūst, zeme atkal sasalusi pa nakti... Jāsaka, ka aizvadīto brīvdienu priekšlaicīgs siltums deva fatalu triecienu atlikušai sniega segai Rīgā, nu var teikt ka Zolitudes un Imantas pagalmos sniega vairs nav nemaz, tikai šur tur netirs ledus un atlikušo kaudžu paliekas... Apkārtnes pļavās un mežos sniegs vel vietām ir, citur pļavās un atklātas vietās vēl lieli balti laukumi, citur zem kokiem un saules puse arī nokusa, atlikušais ta pārledojies, ka šorit var staigat pa virsu un neielūzt, mežu un pļavu nostaigātas takas un ceļi vienā ledū un ļoti slidenas. Laiks ka marta beigās vai aprīļa sākumā, un ziemai nekaunīgi nozagts vesels mēnesis-februāris, par ko man gan nav nekāds prieks, šādam skaistam laikam būtu jābut marta otrā pusē! Un tas vel nebūt nenozimē, ka marts bus silts....

    Ielādē...
  15. 18.02.2019 13:28

    Tiešajos saules staros sniedziņš plok, bet ēnā viss vēl sasalis. Arī pie manis miglas nebija, +4,4.

    Ielādē...
  16. 18.02.2019 16:00

    Vēl viena skaista un saulaina diena! Rīta pusē gan debesis daļēji klāja mākoņi, taču tie diezgan ātri izklīda. Šodien arī vējš daudz rāmāks, vien brīžiem nedaudz uzpūš. :) T° no rīta noslīdēja līdz -5°C, bet šobrīd pakāpusies līdz +4,5°C. Piesaulē grādi padsmitos, bet tas tikai jautrākam garastāvoklim. :)) Spiediens 769 mm.
    Tomēr nevar noliegt, ka piesaules efekts strādā vareni - saulainās vietās praktiski nekāda sniega vairs nav, kamēr tur, kur Saule iespīd vien paretam vai nemaz, vietām varētu būt līdz pat 5 cm. Vispār šajā ziņā lieli kontrasti pat tuvākajā apkārtnē. Saulei liels spēks! :)
    Vismaz šī gada februārī noteikti, un te parādās Latvijas klimata dažādība - piemēram, pagājušajā gadā vien februāra pirmajā pusē bija pāris mazi atkušņi ar max.t. +2, un arī uz īsu brīdi, bet otrajā pusē sākās aukstuma vilnis, kad t° regulāri noslīdēja zem -20°C. Turpretī šogad jau tagad pavasaris pārņem varu. :) Gan jau ziema vēl zobus parādīs, bet pagaidām februāris 2019 ir siltāks par martu 2018.

    Ielādē...
  17. 18.02.2019 13:20

    Nu vispār jau februāris ir ziemas mēnesis un tas, ka jaunajā GS gadsimtā vairs tikpat ka nav stabilu ziemu un pat ziemas mēnešu tik nozimē ka sasilstam pie tam sasilstam pamatā tieši uz ziemas mēnešu rēķina, jo vasaras nemaz jau tik ļoti siltākas nepaliek, kopš 90-tajiem bija pa pilnam neziemas decembru, janvāru un februāru,un vai tad katru garāku nokūsni vai atkusni, kas ilgst citreiz nedēļam tagad par pavasari sauksim....normāla ziema (ar stabilu sniegu un salu) ilgst mūsu laikos vien ap 1 mēnesi un tāda ir ta bēdiga patiesība... Jā, nu Alūksne bieži ir savādāk, ari šogad, bet mes esam tur kur esam.

    Ielādē...
    1. 18.02.2019 16:13

      Alūksne (precīzāk, Latvijas ZA puse) jau bieži ir it kā citā zonā, nemaz nesalīdzinot ar Rīgu vai Kurzemi, bet arī Latvijas DA pusi.

      Ielādē...
  18. 18.02.2019 13:18

    Sarmas noklāti jumti, nelieli mīnusi un apmākušās debesis. Tāds bija rīts. Toties!! diena saulaina, pilna putnu zvaniem, liekas, arī strazdi sāk vīterot. Grādi pamazām kāpj augšup, bet lēni, tikai +5*C. Neliels DR vējš.

    Ielādē...
    1. 18.02.2019 13:23

      Tikai plus 5... nu tas jau ap 8- 10 grādiem virs normas ir, drīzak jābrīnas, ka atkal +5 ir...

      Ielādē...
      1. 18.02.2019 17:31

        Nu es domāju- saule ir tik spoža, ka, caur logu veroties, gribētos visus +10*C .... Un tad izej laukā, bet tur vējš un tikai +5*C.... Nu ja jau pavasaris- tad gribās ar augšup ejošu līkni!:))
        Patlaban saule riet, debesis nomācas, t* un spiediens krīt. +3*C.

        Ielādē...
  19. 18.02.2019 21:53

    18. febr. no rīta neliela salna. T. -3°C. Spiediens 769 mm. Dienā saulains ar nelieliem spalvu mākonīšu kopojumiem. Pūta lēns D vējš. Neko daudz siltāks nepalika- vien +4°C. Vakarā strauji uznāca zemie slāņu mākoņi no D-DR puses. T. nedaudz pazeminājās - līdz +3°C. Pašlaik t. +2°C. Spiediens 765 mm. Sniegs vietām saglabājies nelielos laukumos. Ūdens upēs ir neparasti maz. Tāpat uz laukiem lielas peļķes neveidojas.

    Ielādē...
  20. 19.02.2019 02:24

    Agrākā vakarā piesala, bet kaut kad vēlāk apmācās, un t° atkal mazliet pakāpās, tagad labu laiku turas minimālos plusos. Pūš neliels D vējš, debesis klāj zemie mākoņi, Mēness sen pazudis, spiediens 765 mm, t° +0,3°C.

    Ielādē...
  21. 19.02.2019 07:51

    *18.2.2019. Rīga. Anticiklona ziemeļu mala. Naktī skaidrs, agrā rītā uz 2 stundām ir migla ar redzamību ap 500 metriem, tā ātri izklīda pie saullēkta. Dienas lielāko daļu ir saulains, vien 2-3 balles viegli "spalvu" mākoņi. Ap saulrietu apmācās ar zemajiem gubu padebešiem, pēc tam ir zemā slāņu mākoņainība līdz diennakts izskaņai. DDR vējš 1-2m/s, pievakarē līdz 4-5m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-1; 9:00-3; 15:00+5; 21:00+3.

    Ielādē...
  22. 19.02.2019 08:03

    Šis rīts pilnīgi atšķirīgs no iepriekšējiem ar miglu, maziem plusiņiem un pamatīgu drēgnumu. Kaut nu šodien pakustu pēc iespējas vairāk apledojušo celiņu, pirms vēl sals atkal nav visu sastindzinājis ledū!

    Ielādē...
  23. 19.02.2019 08:18

    Šorīt +3,3.Turpinās kušana-ūdens virs ledus.

    Ielādē...
  24. 19.02.2019 02:16

    Trešā saulainā diena pēc kārtas- tauta, labi dzīvojam! Nu labi, drusku vējiņš papūš, drusku pasalst, bet pa dienu ta saule spīd! Taču rīt tie prieki būs laikam cauri, tagad jau mēness pienā peldas, T+2.9. Sniegs kusis pamatīgi, ir melna zeme pie visiem tumšiem priekšmetiem, tāpat nokusušas vietas, kuras nopūstas bija, vai kurās veiktas kādas darbības. neskartajās vietās ir saglabājusies caurmērā vienlaidu sniega sega. Taču, ja šitā turpināsies, pēc dienas vai divām sniega var faktiski nebūt. Aizbraucot vakar no Siguldas novada uz Salacgrīvas pusi, sniega palika mazāk un mazāk un pirms Salacgrīvas jau nebija vispār.
    Domāju, ka par pavasari ir pāragri priecāties. Būtībā divi varianti- martā ziema atgriežas un vēl jūtami liek sevi manīt un tad sākas normāls pavasaris, vai arī turpinās atkusnis ar cikloniski pelēko siltumaino slapjdraņķi, kas ievelkas vēl ilgi aprīlī vai pat maijā un tad kaut kad lēni un negribīgi sākas pavasaris. Cerēt uz saulaina un sausa laiku turpināšanos ir naivi.

    Ielādē...
    1. 19.02.2019 02:39

      Jāpiekrīt vien ir, lai kā negribētos... :)) Man šāds laiks patīk, tāpēc nebūtu iebildumu, ja tagad februāris šogad pārņemtu marta lomu, un katrs nākamais mēnesis - līdzīgi, siltums nāktu mēnesi ātrāk, taču šāda anomālija nesaglabāsies, agrāk vai vēlāk zobrati iekritīs savās vietās.
      Laikam savs ritums, gadās lielākas vai mazākas nobīdes, bet kopumā Zeme riņķo ap Sauli kā senāk, un nekas kardināli nemainīsies. Vismaz tik drīz ne. Un līdz ar to arī mūsu gadalaiki saglabāsies. Par īslaicīgām nobīdēm nerunāsim - tādas bijušas kopš aizseniem laikiem - siltas vasaras, aukstas ziemas, agri pavasari, vēli rudeņi, un otrādi... :)

      Ielādē...
      1. 19.02.2019 08:19

        Patika tās kalambūrs par zobratiem,teicami.

        Ielādē...
  25. 19.02.2019 12:01

    Apmācies un ar miglu. Drēgns, +3*C, tagad jau +4*C, bet laukā ilgi uzturēties negribās. Vēl tas nejaukais DR vējš.....skatos, drīz var iegriezties ZR vējš, tieši trāpīs Daugavā. Ka tik plūdi nesāktos....viss ledus vēl nav izgājis...

    Ielādē...