Kādu laiciņu būs garlaicīgi, bet pēc tam atkal auksti

Kādu laiciņu būs garlaicīgi, bet pēc tam atkal auksti

Ziema, parastā

Bērnībā mani vienmēr kaitināja ziņas par ārprātīgiem sniegputeņiem Eiropā, kas Latviju nesasniedz. Vienmēr cerēju, ka ziņu lasītāji kļūdās un tūliņ sāks putināt. Tagad vilšanās ir mazāka, jo pats laicīgi redzu, ka iet garām. Bet no otras puses, labi vien ir. Kamēr Sjūzena Boila rok sniegu un nevar nekur aizlidot, mums ietaupās nauda :)

Turpmākās dienas izskatās dikti garlaicīgas. Stabila ziema ar dažiem slapjumiem un atkušņiem piekrastē. Tik garlaicīgi, ka pat negribas rakstīt, tāpēc jāspekulē par tālāku nākotni :)

Vēl viens aukstuma vilnis

Lai gan LVĢMC vēl aizvakar publicētajā mēneša prognozē decembrim teikts, ka decembra vidū kļūs siltāks, un ticu un ceru, ka tā balstīta uz ECMWF modeļa prognozes, jau šodien vairums modeļu rāda citu ainiņu. Ceru, ka mediju cilvēki, kas pirms šī aukstuma viļņa sakliedza par -26 grādiem, kas bija redzami te , tagad tur neskatās un nesāks atkal kliegt, jo ECMWF modelis Dagdai atkal sola -26 grādus uz 13. decembri.

Jauno aukstumu, ko paredz modeļi, tie cer sagaidīt no Jet stream jeb augstāko atmosfēras slāņu vēja izmaiņām. Novembra beigās un tagad Jet stream virs Eiropas pūš no ziemeļiem, mainot atmosfēras spiedienu piezemes slānī un bloķējot siltā Atlantijas gaisa piekļūšanu Eiropai un papildus vēl iepludinot mazliet Arktiskā gaisa. Šajā nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā viss palēnām un vismaz daļēji atgriezīsies savās vietās - augšpusē iegriezīsies rietumu vējš, kas ļaus sakārtoties gaisa plūsmām arī uz zemes. Taču modeļi rēķina un rēķina un ir izrēķinājuši, ka nākamās nedēļas vidū sāksies jauna blokāde augšpusē, tas ir nu pāris kilometrus virs mūsu galvām, kam pēc dažām dienām seko jau labi jūtamas izmaiņas uz zemes.

Ja turpinām uzticēties šim scenārijam un turpinām spekulēt, tad Latvijai tas nozīmē gaisa temperatūras pazemināšanos nākamās nedēļas otrajā pusē. Izskatās, ka tas notiks krietni pakāpeniskāk, nekā šī pirmā aukstuma atnākšana.

Cik auksts būs? Nu to droši vien labāk paprasīt kaimiņam, tie vienmēr zina labāk.

Un, protams, atkal būs "līča efekta" nokrišņi. Pašreizējā GFS skatījumā nākamajā nedēļas nogalē tie izskatās pat ļoti smuki :)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.12.2010 13:39

    Jā nu katrā ziņā ar aukstumu mums ir jārēķinās. Pirms kāda laika uzdūros rakstam par to, ka kaut kas noticis ar Jet stream un tā uzvedas neatbilstoši šim gadalaikam Eiropā (Raksts un komenti šeit, angliski -http://www.abovetopsecret.com/forum/thread633493/pg1 ). Ļoti ticami jau tas nav, jo tā ir sazvērestību lapa, kurai sekoju. Bet patieso jet stream stāvokli un prognozi var aplūkot šeit - www.metcheck.com. Bet tas ir skaidrs - tas, kas šobrīd notiek Eiropā, tā nav norma. Kaut kas tiešām mainās lielā mērogā vairāk dominē arktiskais gaiss nevis siltākais no Atlantijas. Es gan gribētu stabilu -2 un Monter Lake effect katru dienu, lai sniegs būtu tik biezs, ka nevarētu iziet no mājas, bet Zeme dod mums aukstumu nevis sniegu. Zeme mūs pārmāca, lai mēs beidzot attopamies.

    Ielādē...
    1. 03.12.2010 14:05

      Jet stream sazvērestību teorijās tiek izmantots ļoti bieži, jo lielākā daļa cilvēku par to neko nezina un tad visu uzrakstīto uztver ar mazāku kritiku. Es gan ikdienā sekojot notikumiem līdzi nemanu nekādas ārkārtējas pārmaiņas. Jet stram laiku pa laikam izmet loku virs Eiropas un tad ieklīst aukstumiņš. Tā tas bija pērn decembrī un janvārī, tā tas ir tagad un ei nu sazin, kā tas izskatījās 40. gadu sākumā, kad bija bargās ziemas. Jet stream ir mainīgs lielums, tāpat kā vējš piezemē. Daži aukstuma rekordi un puteņi jau nekas dižs pēc būtības nav.

      Ielādē...
  2. 03.12.2010 19:55

    Kas attiecas uz šo ziemu, tad mednieki saka tagad par mežacūkām - liesa šām esot paplāna, toties ar vienu kūkumu. Tas ir- pēc laika viedētāju saprašanas - kalendārās ziemas laikā būšot arī viens paīss periods ar kārtīgu ziemu arīdzan dabā. Iepriekšējā baltajā gadalaikā šiem mežacūciešiem esot bijusi gara un paplāna liesa... jāaaa....

    Ielādē...
  3. 03.12.2010 23:00

    Labak ir garlaicigs un mierigs,bet ziemas laiks,neka neka kadš "jautraks" laiks ar atkūšniem,pelecibu un lietu ziemas laikā, ta ka mani tikai priece tas jaunas prognozes par aukstumu,pec šodienas versijam ari vakara izlaidumā izskatas,ka tuvakas 10 dienas Rigā nebus siltaks par 0 un aukstaks par -22 un tāda amplituda man patīk :)

    Ielādē...
  4. 04.12.2010 00:17

    Arī es balsoju par aukstumu, jo atkušņus nemīlu ne tuvu! :) It kā manai pusei atkušņus arī neprognozē, taču nereti ir gadījies (no pieredzes zinu), kad Latgalē ziņo it kā stabilus mīnusus, un tur tie mīnusi varbūt arī ir, bet pie manis, uz Latgales robežas un D pusē, nereti sanāk nulle vai pat mazi plusi... Un slapjdraņķi neciešu, tad labāk lai -20*C! ;) Tad vismaz var ziemu baudīt! :)

    04.12.2010 00:25: Šodien diena apmākusies, brīžiem neliels sniedziņš pavirpuļoja, bet simboliski. Grādi visu dienu konstanti -7*C. Vakarā parādījās jau cits sniedziņš, kas pamazām ņēmās spēkā, un tagad birst ne pa jokam! :) Visas ielas baltas, uz trotuāriem jau tagad, cik varu spriest, vismaz pāris cm bieza kārta jaunā sniega sakrājusies, un snieg joprojām! Spriežot pēc radara (tas gan ziemā mazs palīgs, atšķirībā no vasaras, tik precīzi nepateiksi, jo zemos mākoņus tas vienkārši neķ… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 04.12.2010 15:22

    Patreiz pie mums ir ciklons "Liane", kas tad nu nes šos nokrišņus un reizēm kādu pērkonu Liepājas pievārtē...

    Ielādē...
  6. 04.12.2010 15:49

    Kāds putenis no Kurzemes nu ir sasniedzis arī manu pusi. Skaists skats :)

    Ielādē...
  7. 04.12.2010 15:25

    Juu sveicieni no Austrijas, Vīnē , mums pašlaik sals sak pieņemties ap kādiem -5°C , kā ari sniegs ir pietiekams, ap kādiem 25 cm lai ņemtu slēpēs un vālētu , starp citu skatos satelīt attēla Centrāla Eiropai atkal no Spānijas un Portugāles puses veidojās jauna ciklona sistēma, tas noziimē atkal būs vētra vai sniegi pēc pilnas programmas :D Man jau patīk vērot nesagatavotos cilvēku reakciju uz sniega skādi :)))))))

    Ielādē...
    1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      04.12.2010 16:58

      Mārča,tuir nu gan nav par ko priecāties!Iet bojā,taču,arī cilvēki...

      Ielādē...
  8. 04.12.2010 19:51

    cirrus.meteo.noa.gr Uzzibeņoja "netālu" no Latvijas DR daļas - arī vakarā (zaļās zvaigznītes). Kas vin' zin- vēl naktī būs?

    Ielādē...
  9. 04.12.2010 20:46

    Šodien nekā interesanta. Visu dienu nomācies, no gaisa gandrīz nekas nekrita (vien vakarā īsu brīdi nedaudz pārsliņas nobira), lipīgs DR-R vējš, -6*C.
    Iepriekšējās nakts laikā gan sabiris sniedziņš tīri foršs, varētu būt vidēji 5-7 cm. Šobrīd tikai -5*C, bet liekas (gaisa mitruma dēļ), ka vairāk.

    Ielādē...
  10. 04.12.2010 22:14

    Riga nekads sniegs nebija ne naktī ne dienas pirmaja pusē,diena brazmains DR vējš un saule mijas ar mākoniem,-6-7 bija un putināja no jumtiem un piezemē. Tagad vakara pa laikam uznak sniega parslas,putenis,bet neko daudz nav piesnidzis- kads 1cm būs, bet palika vel siltāk -4 vairs tikai.

    Ielādē...
  11. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    05.12.2010 08:13

    Cik te tālu Vecpiebalga!Pie mums nav tik traki,vietām mazliet ir aizpūsts.Es gan nezinu,kā uz lielajiem ceļiem.Šogad traki būs,jo visiem lauku ceļiem,ir pazemināta kategorija.Tātad-netīrīs un nekaisīs!Varbūt,kādreiz pabraukās.Ceļus nekaisa jau sen...Pie mums arī -5,patlaban neputina.

    Ielādē...
    1. 05.12.2010 08:59

      Dzīvoju pie Zobola ezera un man, lai tiktu līdz Skujenes ceļam un pēctam līdz Cēsu šosejai, ir kādas trīs vietas, ko dienvidvējš pieliek pilnas ar sniegu. Labi, ka šorīt pienmašīna bija iztaisījusi sliedi. Laiku Vecpiebalgā vēroju un pierakstu kādus 20 gadus. Ziemassvētkos uzrakstīšu kāds bijis laiks šai dienā iepriekšējos gados. P.S. Tīrītājs-kaisītājs aizbrauca uz Jaunpiebalgas pusi pēc astoņiem.

      Ielādē...
  12. 05.12.2010 14:42

    Skatoties pēc satelītattēliem drīz jāsāk puteņot ;) Būtu jau priecīgs par sniega skaistumu,ja tik tas nebūtu jātīra lielā platībā :D Tikmēr patreiz -4,1,pirms brītiņa spīdēja saulīte,paliek arvien mākoņaināks.

    Ielādē...
  13. 05.12.2010 10:48

    leiši sola Rīgā vakarpusē un no rīta puteni

    Ielādē...
    1. 05.12.2010 15:03

      Sola ka pat varbut lietus uzliis riit! :(

      Ielādē...
  14. 05.12.2010 15:56

    Bijām aizskrējuši līdz Elejai pie leišiem.Ceļi aizvilkti un pat pa Rīgas -Jelgavas šoseju brīžiem ''pastaigāja'' mašīna.Vēja dēļ liekas nejēdzīgi auksts,kaut gan it k;a ie tikai -4 gr.

    Ielādē...
  15. 05.12.2010 15:28

    Liepājā jau nu noteikti līs jūra vēl dikti silta un rietumu vējš visu siltumu pa taisno dod piekrastei. Rīgā rīt pa dienu varētu būt slapjdraņķīts, bet ceru ka līdz lietum nepavilksies.

    Ielādē...
    1. 05.12.2010 15:33

      domāju sākumā snigs,tad pāries slapjdranķī un tad tik būs lietus

      Ielādē...
      1. 05.12.2010 16:04

        nu jā, noteikti, ka pa nakti snigs, jo pūtīs DA, D vējš, uz rītu, kā iegriezīsies DR tā sāks sasilt.

        Ielādē...
  16. 05.12.2010 18:44

    Brīvdienās pārbraucu pāri visai Latgalei no Žīguriem līdz Dagdai un atpakaļ, temperatūra un sniega segas biezums visur vienādi - kādi -7 un sniegs varētu būt līdz 10 cm. Ceļi gan atbaidošā stāvoklī, galvenie pārsālīti, zemāko šķiru kā nu kurš, šur tur bija pat notīrīts.

    Ielādē...
  17. 05.12.2010 18:59

    "Pie manis" - jau sākas sniega nokrišņi no gaisa, kas reizē ar D vējiem 7-10m/s rada puteni. Debesis pirms stundas nomācās... gaidāma vējaina nakts. Bet modeļi tādu ļoti intensīvu atkusni nevēsta, tikai pašās R piekrastēs kādi grādi plusos, pārējā teritorijā - ap "0" vien grozīsies. Jau rīt manisim...

    Ielādē...
  18. 05.12.2010 21:51

    Ārā puteņo un viss jau ir pārvērties sniega līdzenumā. Atliek vien gaidīt rītu, vai būs sapūsts līdz ceļiem, jeb vēl nē.

    Ielādē...
  19. 05.12.2010 01:16

    Man te brīžiem vējelis atnes sīkas sniegpārslas, brīžiem tas vējš pat stipri jūtams, redzu, kā pat kailie koku zari lokās. Un grādi kāpj - nu jau vairs tikai -3*C... Ka tik neatnāk atkusnis, to nu gan negribu, tik skaista daba tagad apkārt, beidzot foršs, diezgan pabiezs sniedziņš uz zemes. Negribas šp skaistumu mainīt pret pelēcību un slapjumu!

    Ielādē...
    1. 05.12.2010 07:01

      Šorīt nemaz nebija garlaicīgi. Vecpiebalgā vietām ceļi tā aizputināti, ka sniegs nāca pāri mašīnai. Nomācies, -5, pašlaik nesnieg.

      Ielādē...
      1. 05.12.2010 23:37

        Vēl viens apstiprinājums vecajai patiesībai - LATVIJA IR LIELA! :)

        Ielādē...
  20. 05.12.2010 23:45

    Man vēl nekas neliecina par sniegu. Visu dienu bija nomācies, pamazām sāka celties vējš, bet nekas vairāk, grādi dienā ap -6...-7*C turējās. Vējš gan ļooti nepatīkams - ne tik stiprs, cik lipīgs... - bet te nu jau es atkārtojos ar vakardienas vārdiem, taču ko darīt, ja nekas nemainās?! ;) Principā nekādu dižo izmaiņu nav arī tagad, grādi svārstās ap -7...-8. Pret sniegu naktī nebūtu nekādu iebildumu, un arī ceru, ka piepildīsies rītdienas prognozes, kas manai pusei tomēr atkusni neparedz! :)

    Ielādē...
  21. 06.12.2010 01:16

    Liepājā ik pa laikam putina kopš 17.00. Spēcīgs D-DA vējš. Temperatūra -4. Sniega jau diezgan daudz, pagaidām kārtīga ziema! Rīt gan laikam lietus.

    Ielādē...
  22. 06.12.2010 09:04

    Jau 10 dienas turas sals, vairāku diennakšu garumā tas bija stiprs, bet Daugava aizvien nav aizsalusi, Rīgā Daugavā vispār ledu webkamerā neredz, Jēkabpilī ledus gar krastiem un pa vidu peld vižņi.

    Ielādē...
  23. 06.12.2010 09:13

    Zviedri rāda, ka līcī gar malām bišķi ledus veidojas, bet tas neizskatās nopietni.

    Ielādē...
  24. 06.12.2010 09:52

    Tikko braucu pāri pa Dienvidu tiltu. Ir ledus tāds gabalains gar malām, bet tā principā Daugava pilnīgi vaļā.

    Ielādē...
  25. 06.12.2010 10:09

    Man ir ziņas no Liepājas puses - tur kanāls ezera pusē daļēji ir ar sniegu un aizsalis. Ko tādu tik agri, decembrī, manējie neatceroties.

    Ielādē...