Karstākās vasaras dienas?

Karstākās vasaras dienas?

Vai ceturtdiena un piektdiena, 21.-22.jūlijs, kļūs par vasaras karstākajām dienām? Viena lieta ir skaidra - trešdien Latvijā no dienvidaustrumiem sāk ieplūst karstākās gaisa masas (ar to domājot 850hPa temperatūru*) kopš pērnā gada. GFS modelis vietām prognozē pat +34 grādus, arī citi modeļi prognozē vismaz līdz +32 grādiem augstu gaisa temperatūru.

Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, ko šogad reģistrējušas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacijas, ir +32,1 grāds 7.jūnijā Ventspilī.

Arī pērn augstāko gaisa temperatūru fiksēja Ventspils novērojumu stacija, kur 13.jūlijā termometra stabiņš pakāpās līdz +34,8 grādiem. Te jāpiebilst, ka tas gan nenozīmē, ka Ventspils bijusi karstākā Latvijas vieta - vienkārši meteostacija novietota tā, ka A un DA vējš tur atnes pilsētā sakarsušo gaisu, citās meteostacijās urbanizētās vides ietekme ir jūtama daudz mazāk (izņemot Rīgas centra meteostaciju, kur pilsētas siltuma salas efekts vairāk izpaužas kā augstāka gaisa temperatūra naktīs).

Sagaidāms, ka valsts lielākajā daļā ceturtdien un piektdien būs līdz +29..+33 grādiem liels karstums, nedaudz vēsāks gaiss būs līča piekrastē Kurzemē, kur A, DA vējš nesīs spirgtāku gaisu no Rīgas līča, savukārt Liepājas, Pāvilostas un Ventspils meteostacija varētu reģistrēt visus +34 grādus - ja vien šeit neveidosies negaisa mākoņi, kas aizsegtu sauli un vējam ļautu iegriezties no jūras, tādējādi krasi pazeminot temperatūru.

Otra augstākā temperatūra gaidāma Vidzemes piekrastē un Zemgalē. Daži modeļi prognozē, ka piektdien gaiss jau kļūs par kādu grādu vēsāks, bet GFS vēl pat sestdien Ziemeļvidzemē prognozē līdz +30 grādiem, - grūti paredzēt, kā tieši uzvedīsies ciklons, kas atradīsies uz dienvidiem no Latvijas un kura centrs nedēļas beigās pārvietosies uz Skandināvijas dienvidiem.

Tuvākajās naktīs gaidāmi +17..+22 grādi. Sagaidāms, ka ceturtdien un piektdien mākoņu kopumā būs maz, tomēr veidosies daži negaisa mākoņi, kas pārvietosies no dienvidaustrumiem uz ziemeļrietumiem. Svētdienas pēcpusdienā dienvidrietumu vēja un lietus mākoņu dēļ GFS prognozē tikai +18..+23 grādus.

Nākamnedēļ virs Krievijas dienvidiem svelme vēl tikai pieņemsies spēkā, tā no austrumiem atkal varētu sasniegt Latviju. Tādēļ - lai gan šī ceturtdiena un piektdiena, visticamāk, būs karstākās dienas kopš pērnās vasaras, tās tomēr varētu nebūt karstākās šīs vasaras dienas, vismaz valsts austrumos, kur GFS modelis šajās dienās prognozē temperatūras paaugstināšanos līdz +32 grādiem, bet pēc nedēļas - līdz +34 grādiem.

---
* 850hPa temperatūra ir gaisa temperatūra aptuveni pusotra kilometra augstumā; šo parametru parocīgi izmantot tādēļ, ka - atšķirībā no temperatūras, ko meteostacijas mēra 1,5-2 metru augstumā, - tai nav raksturīgas lokālas svārstības mākoņu vai jūras tuvuma dēļ, arī tās diennakts svārstības ir mazas.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.07.2011 22:17

    Kas par negaisu bija Rigā, Zolitude!!!! Kolosali! Visiespaidigakie zibeni un vairaki sperieni virs galvas! un vel, skiet kamer biju ara maneja redzeja laikam lodveida zibeni pagalmā-zemu lidojoša spilgta gasma,kas ar skaļu blīkški uzspraga ta, ka iegaudojas visi pagalma mašinas un stikli noribeja... Es atkal dabuju tādu sperienu virs galvas,ka likas ka bungadiņas plisis-jaudigs zibens+speriens vienlaicigi,pie tam vel pirms sienas māko;ņa,ko tadu pirmo reizredzeju,sienas makonis ari baisais bija, bet ta bieza un spilgta zibeņošana vienkārši WOOW! Vel tagad Rigai ZR-Za pusē iespaidigi zibeņo aizejošais negaiss. Bildes velak būs,bet ne visas sanaca, jo pirms sienas mākoņa vētra sakas,nevareja ne lietussargu,ne fotoaparatu noturet...
    P.S un atkal "undulus asperaturs" paradišanas pareģoja ļoti stipru negaisu,tapat ka pagajusgad...

    Ielādē...
    1. 20.07.2011 22:35

      Hmm, jā izskatās, gaisa masa gan rīt gan parīt būs ļoti nestabila (Pēc pēdējā GFS CAPE visaugtākais Eiropā pagaidam uz rītdienas vakaru) un atkal stipri negaisi iespējami, ja vien fronte būs apmēram virs Latvijas. Katrā ziņā zibens šovs rītdien atkal ļoti iespējams un jo uz dienvidiem, jo vairāk.

      Ielādē...
      1. 20.07.2011 22:44

        Es jau tuvākās 2 dienas iefiksēju, ka negaiss būs netālu no manis D-DR virzienā... Mūs gaida "pērkona maisu" tropiskais variants. Pie +30 izteikti cb, kas ātri veidojas, ātri izlīst...

        Ielādē...
  2. 20.07.2011 22:55

    Īss negaisa apraksts, kas tika novēots Imantā.
    Sākumā apmācās debesis un sāka pilināt neliels lietiņš, tad tas pieņēmās spēkā, bet bija praktiski nemanāms, Tad attālē varēja saskatīt un saklausīt pirmos zibeņus, kas tuvojās. Kad lietus palika stiprāks, tad arī negaiss pieņēmās spēkā, bet kopumā lietus bija mērens, negaisa intensitāte zema, bet tas bija spēcīgs - negaiss bija dobjš un dziļš.
    Tas nedaudz palika gaišāks, lietus pierima un tad ar vēju nāca virsū sienas mākonis. Sacēla vēju un atnesa haotisku un intensīvu zibeņošanu (pārsvarā augstu debesīs). Bet tad no D pietuvojās intensīvākā zona, debesis palika vēl melnākas un aptuveni 30 min nogāza ļoti spēcīga un bagātīga lietusgāze, kuru pavadīja ĻOTI INTENSĪVA zibeņošana (kā jau minēju, Bolderājā esot bijis ļoti traki!). Tad negaiss tika pāri un ilgi gāja prom ļoti intensīvi zibeņojot (pārsvarā lietus aizsegā).

    Vēl tagad virs Rīgas jūras līča var vērot attālu zibeņošanu - šis negaiss izveidojās blakus tam, kurš piemeklēja Rīgu.

    Ielādē...
  3. 20.07.2011 23:20

    Pētīju radaru, tieši Rīgas apkārtni, kad tai tuvojās šis dienas šovs, tad tur vēl bija redzams spēcīgs lietus. Kad mākonis atradās tieši virs Rīgas un arī reālā radara apkārtnē (netālu no lidostas), tas kļuva tumši zils [radarā] - tātad vāji nokrišņi (?) Tik līdz zīmīgais negaiss bija pārgājis pāri Rīgai, radarā atkal uzrādijās spēcīgi nokrišņi. (?)

    Ielādē...
    1. 20.07.2011 23:25

      Tā ir radara sava veida īpatnība. Tā ir visu laiku. Tālab es izmantoju arī LT un EE radarus.

      P.S. Virs Rīgas jūras līča var vērot attālu UN ĻOTI ĻOTI intensīvu zibeņošanu!!!

      Ielādē...
  4. 20.07.2011 23:18

    Tas kas nāca virsū ap 19-tiem tā arī pagāja cieši garām. Tieši virs galvas bija robeža- baltais gubenieks austrumos, bet zilas debess josla rietumos.
    Toties tagad ir tumšs, un tikko spilgts uzliesmojums, lika man pieverst uzmanību tam kas notiek ārā. Steigšus atvienoju visas TV antenas un atvienojos arī no 220V tīkla.
    Skaists zibeņojošs gubenieks virs Saldus.
    (Tāpēc eju of-lainā!) :)

    Ielādē...
    1. 20.07.2011 23:38

      => Jā, es arī redzu intensīvu zibeņošanu iecirknī uz DR-R no "manis", Rīgas līča virzienu man aizsedz lielāki koki...

      Ielādē...
  5. 21.07.2011 00:08

    Pie manīm no rīta MMD, vēlāk mākoņains, gandrīz apmācies, uz pievakari dūmakains un sutīgs, līdz +25,kautkas uzkāpa, vecais krievu laika barometrs rādija 90% gaisa mitrumu. Zāģēju malku, vienu brīdi pacēlu acis, vā, visa rietumpuse zila kā tintespods. Skrēju radaru skatīties, likās, ka man netrāpīs, tomēr ap 21-30 palika dikti tumšs un dikti sutīgs un ap 22-45 nolīja lietutiņš 20 minūtes. Bija daži skaisti zibeņi pamalē, tāds paslinks pērkons R puses pamalē, daži pērkona grāvieni bija neparasti gari, garā sērijveida rīboņā. Tagad viss mierīgi, retas zibens atblāzmas ZR pusē, sutīgs, ārā +22.3 iekšā +25.8

    Ielādē...
  6. 21.07.2011 00:10

    Šķiet ka šis tas tiks arī man! Pirmais mākonitis jau nogāja. Tagad gaidu to lielo!

    Ielādē...
  7. 21.07.2011 00:14

    Daļēji iznāca "viltus trauksme" -izrādījās tikai 1 rūciens tuvumā, un 30 sek ilga stipra lietus šalts.
    Totoes tas intensīvais zibeņotājs atrodas šobrīd apmēram pie Vārmes, pirms Kuldīgas.
    Šim mākonim skaisti un regulāri zibsnī tā augšdaļā- baltajā "cepurē". Bet tā kā, pa debesjumu parvietojas daudz nepilnīdi nobriedušu gubenieku, tie ātri aizsedz skaisto skatu, un tad ir redzami jau atstaroti zibšni, kuriem grūti nosakāms virziens.
    Pēc radara redzu ka kaut kas tuvojas no D, DR puses, bet šo pašu gubenieku dēļ nekādu tālu zibeņošanu, pagaidām, neredzu, jo ir tuva zibeņošana no aizejoša mākoņa ap 30 km uz ziemeļiem.
    Gaisa temperatura: +19,8*C

    Ielādē...
  8. 21.07.2011 00:19

    Un arī pusnaktī no liela attāluma vēroju ļoti intensīvu zibeņošanu gan no Z puses (laikam virs līča - līcis tieši uz nakti saražo negaisu, kas arī vērots ne reizi vien...), kā arī no ZR virziena (uz Z no Kuldīgas...). Manīsim, ko naktī darīs tas mākonis, kas no D puses atkal tuvojas LV R-miem?

    Ielādē...
  9. 21.07.2011 00:22

    Es varu spriest tikai pēc radara - izskatās, pamatīgi gāzieni šobrīd virs līča un Kurzemes Z daļā, bet no leišu puses DR-iem tuvojas vēl viens maktīgs veidojums...
    Pie manis nesen bija sacēlies nedaudz jūtamāks vējiņš, bet laikam tās vien atsevišķas brāzmiņas. Logā diezgan spožs Mēness spīd, un laikam gaidāmi jauni nakts t rekordi - vēl šobrīd +24,2*C, istabu nemaz nedzesē, kaut logs līdz kājai vaļā un iekšā vēl turas +26,9*C... Būs atkal drīzumā jāslēdz iekšā ventilators! :)

    Ielādē...
  10. 21.07.2011 00:55

    Un ir arī fotogalerija no manis piedzīvotiem negaisiem 20. jūlija vakarā.

    01:19: => Vēl joprojām zibeņošana no Z Kurzemes puses, kur turpinās lietusgāzes, un sāku redzēt visai intensīvu nakts zibeņošanu arī "no sevis" uz D-DR virzienu, tātad no tā mākoņa-kas tuvojas no Lietuvas puses...

    02:13: Zibeņošana no "manis" uz DR-D malu pastiprinās- un jau nesas attālu pērkonu skaņas. Jāiet offlainā, un pie viena arī naktī...

    Ielādē...
  11. 21.07.2011 02:24

    Superiga negaisa galerija, Rigā, Zolitudē. Sakuma iespejamie undulus asperaturs vel pa dienu ,tad mierigs ačgarnais pirmais negaiss un lietus,tad otrais negaiss,kas nāca ar fantastisku zibenošanu,melnu,atri nākošu virsu sienas mākoņi,vetru un gāzienu,beigas negaisam vel viens sienas mākonis aizmugurē,kas strauji attistijas un veidojas par jaunu negaisu,interesanti mākoņu veidojumi negaisa aizmugurē. Jasaka,ka tik jaudigi un specigi zibeni un skali,atseviški dārdi nav piedzivoti sen, ja nu vienigi pagajušgad 17 augustā Superiga diena!

    Ielādē...
  12. 20.07.2011 22:17

    Šķiet pļavniekos varētu būt virs 30 mm. Bija skaisti. Rīt ar varētu būt interesanti. ESTOFEX šķiet rītdienai var iedot arī 2 katekoriju. Lai gan nelielais wind shear var visu izbojāt.

    Ielādē...
    1. 21.07.2011 06:25

      Precīzi par nokrišņu daudzumu - vismaz Rīgas centra meteostacija samērījusi 37mm.

      Ielādē...
  13. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    21.07.2011 06:42

    Jā,vienai daļai Latvijā,ir gājis lustīgi!Neapskaužu tos ļaudis,kuriem piegāza dārzus.Sekos karstas dienas,momentā sāksies lakstu puve sīpoliem un kartupeļiem...Pie mums-ne piliena un,labi vien ir.Šorīt,pēc 4,bija 20 gr.Gāju ravēt zemenes,bet,kā leca Saule,tā arī knišļi bija klāt.Prieks par Gubumākoni un citiem negaisa faniem!Beridzot sagaidījāt īstu negaisiņu!

    Ielādē...
  14. 21.07.2011 07:41

    Jā, gaidāma interesanta diena. Vakar un aizvakar vakarā leišu prognozes, manuprāt, bija "pamīkstinātas", bet šorīt prognozē gandrīz to pašu, ko pirmdien - otrdien, t.i. daudzviet stabili +32 C.

    Ielādē...
  15. 21.07.2011 09:12

    Tagad jau sāk celties virs +23* C. Pārsvarā skaidrs ar augstiem spalvu mākoņiem un netipiski liela rasa.

    Ielādē...
  16. 21.07.2011 08:35

    Labrīt! Nu vakar bija šovs un šodien arī būs. Gandrīz visā Latvijas teritorijā šodien tiek prognozēta ļoti nestabila un mitra gaisa masa. Negaisi, kas veidosies varētu būt ar ļoti spēcīgiem gāzieniem.

    08:57: 8:30 Stalbe +26. Nice start!

    Ielādē...
    1. 21.07.2011 09:14

      Modeļi šodien prognozē mazāk nokrišņu nekā pagājušajā dienā, valsts lielākajā daļā bez lietus. Tomēr gaisa mitrums patlaban ir lielāks par prognozēto, tādēļ, iespējams, gubu mākoņi veidosies aktīvāk un pērkona lietusgāžu būs vairāk... Šodien mākoņu virzība no DA uz ZR.

      Ielādē...
  17. 21.07.2011 09:18

    Liepājā ap 1.30 arī bija pamatīga zibeņošana, bet gulētājs to nepateiktu, jo zibeņoja tikai starp mākoņiem. Nolijis daudz, tagad mitrs sutīgs rīts. Skatoties sat24.com, izskatās, ka drīz Liepāju sasniegs jau pirmais negaisa mākonis šodien. :)

    Ielādē...
  18. 21.07.2011 10:04

    Vakar no 18.00-22.00 vēroju, kā dienvidu pusē biezē mākoņu siena un klausījos attālu pērkonu rūkoņas kanonādē, brīžiem gaiss tā "sabiezēja', ka likās tūlīt, tūlīt kaut kas sāksies, bet tas viss lēnām aizslīdēja pag rietumu malu. Desmitos vakarā nedaudz papilināja, bet nekas nopietns, iestājoties tumsai iekārtojos ārā dārza atzveltnes krēslā, lai noskatītos brīvdabas šovu "Agrā rūsa", pamalē mākonu sienu ir pa laikam pāršķēla zibeņu šautra un atspīdumi, ik pa laikam iekrāsojot to baltā vai sārtā krāsā. Diemžēl ilgi neizturēju, jo odi sāka kost apgriezti proporcionālā intensitātē tam, kā mākoņu masa no manis attaļinājās. Ar kaunu jāatzīst, ka šo lidoņu priekšā nācās kapitulēt, jo man koda cauri garajām biksēm un pat krēsla brezenta audumam. Nu ko, ceru, ka daba šo izsādi vēlreiz atkārtos īpaši priekš tiem, kam kam šis fantastiskais skats šoreiz izpalika.

    Ielādē...
  19. 21.07.2011 13:30

    Aizvadīta šī gada karstākā nakts - vēl pēc 2.00 +23, un līdz pat 4.00 grādi svārstījās ap +22...+23*C, min t reģistrēta +21,2*C.
    Šodien karstums jau no agra rīta klāt, kā man stāstīja; pats konstatēju, ka 11.50 jau bija mazlietiņ virs +30*C (spirta termometrs R pusē), bet 13.00 +31,2*C, šobrīd +31,5*C. Karstums jūtams ļoti labi arī uz balkona nesen ēnas pusē (drīz tur būs nevis ēna, bet gan pirts un neciešama svelme, nereti aizvējā man tur uzkarst tuvu +50*C!).
    Debesis vēl nesen bija gandrīz skaidras, tagad pamazām sāk arvien vairāk laba laika gubu mākoņu parādīties, pūš diezgan jūtams, bet karsts vējš, kopuma - valda Saule! Foršs laiks! :)

    Ielādē...
  20. 21.07.2011 14:07

    BAIGAIS SORRY - man internets nobrucis, informācija plānā un megalēnā straumē apmainās no attāliem LMT torņiem, karti centīšos atjaunot vakarā... :(

    Ielādē...
  21. 21.07.2011 14:43

    Papē +30,1!
    Mitrs gaiss. Spiediens krīt visu laiku. Pūš spirgts A,DA vējš līdz 8 m/s.
    Šādā laikā ir ideāli,ja jūriņa ir tikai pārdesmit metru attālumā! :)

    Ielādē...
  22. 21.07.2011 14:46

    Liepājas lidosta ziņo, ka rasas punkta temperatūra tur sasniegusi +23 grādus, atkārtojas pērnās vasaras rekords.

    16:36: Latvenergo preses relīze par negaisa seku novēršanu Zemgalē (tur arī pāris fotogrāfiju): www.latvenergo.lv

    Ielādē...
  23. 21.07.2011 17:09

    No DA puses nāk pamatīgi mākoņi, cēlies krietns vējš jau tagad, pa retai pilei sāk uzpilināt, grādi strauji nokritušies līdz +27, pa logu vēsums iekšā pūš, patīkami.
    Arī pērkona dārdi jau dzirdami, vēl pagaidām diezgan tāli.
    Redzēs, kā tie mākoņi sadalīsies un kur trāpīs, bet šoreiz, izskatās, ka vismaz kaut cik vajadzētu uzlīt - būtu labi, dārzam derētu, bet ne tādos kvantumos kā vakar Zemgalē un Rīgā!
    Vējš brīžiem pamatīgas brāzmas taisa, jau tuvāk pērkons, mazlietiņ sāk līt.
    Taisu bildes, vien nepateicīgs skatu punkts; redzēs vēlāk, kas būs sanācis. Ja būs kas labs, ielikšu! :)

    Ielādē...
  24. 21.07.2011 17:26

    Jēkabpilī arī jau labu laiku pirms negaisa ir sacēlies pamatīgs vējš. Vietām bijusi arī liela krusa no tiem negaisa mākoņiem.

    18:01: Pagaidām Jēkabpilī nekā diža nav bijis un jāšaubās, vai vēl kaut kas būs. Pēc brāzmainā vēja uzpilināja, tagad bezvējš, nav arī ne lietus, ne pērkona.

    Ielādē...
  25. 21.07.2011 17:30

    Līst smuki, brīžiem visai stipri, taču "kā no spaiņa" pagaidām bijis nav. Vējš diezgan stiprs, īpaši atsevišķas brāzmas. Labi zibeņo (vairākus redzēju perfekti, dažus ar sānu skatu) un pērkoņo, tomēr tuvu spērienu bijis pagaidām nav. Pašlaik lietus jau pamazām kļūst mērenāks, tāpat kā vējš, tālumā manāma mākoņa mala. Grādi nokritušies līdz +24*C.
    Tikko paskatījos radaru Līvāniem palielinājumā - un kārtējo reizi lielākie gāzieni tomēr pagājuši abpus pilsētai. Jau pats manīju, ka lielākā zibeņošana bija virzienā pāri Daugavai, kā arī pretējā pusē, un radars to apstiprina...
    Tagad vairs tikai nedaudz līst, jau salīdzinoši tuvu aizejošā mākoņa mala (nobildēju, izskatījās smuki). Otrā (D-DR) pusē arī gaišāks, bet tur mākoņi tālāk stiepjas. Pa kādam pērkonam vēl atskan, bet reti. Vējš pavisam norimis, +23,5*C.

    Ielādē...