LVĢMC bloķē pieeju bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai

LVĢMC bloķē pieeju bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) lūdzis vairāku valstu meteoroloģiskajiem dienestiem aizliegt piekļuvi to mājaslapās publicētajai informācijai no datoriem ar Latvijas IP adresi.

Vienošanās par bezmaksas informācijas aizliegšanu Latvijas iedzīvotājiem panākta ar Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldi, kas no pirmdienas slēgusi pieeju savam radaram un arī HIRLAM modeļa prognožu kartēm, kas piedāvāja augstas izšķirtspējas prognozi ne tikai Lietuvai, bet arī visai Latvijai, un kuras ikdienā izmantoja daudzi no mums.

17.oktobra pēcpusdienā piekļuve no Latvijas IP adresēm slēgta arī Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta meteoroloģiskajam radaram. Mājaslapā norādīts, ka piekļuve slēgta saskaņā ar abu valstu meteodienestu vienošanos.

Zināms, ka līdzīga vienošanās par meteoroloģiskās informācijas pieejamības liegšanu Latvijas iedzīvotājiem panākta arī ar Baltkrieviju un Poliju.

Sākotnēji LVĢMC vadība noliedza savu saistību ar atsevišķu lapu slēgšanu Latvijas iedzīvotājiem, sakot, ka viņi neko nezina un ka tā ir sagadīšanās. Tomēr tad, kad Lietuvas meteodienests apstiprināja, ka viņi to darījuši pēc LVĢMC lūguma, un kad Igaunijas meteodienesta lapā parādījās paziņojums, ka radars slēgts, pamatojoties uz vienošanos ar LVĢMC, centra vadībai neatlika nekas cits kā atzīt, ka liegums piekļūt meteoroloģiskajai informācijai bija LVĢMC ierosinājums.

Šīs rīcības iemesls ir centieni mazināt Latvijas iedzīvotājiem pieejamās bezmaksas informācijas apjomu, piesaistīt sev vairāk klientu un gūt lielākus ieņēmumus gan no faktisko laikapstākļu datu, gan laika prognožu pārdošanas. Akūta nepieciešamība pēc papildu ieņēmumiem radusies samazinātā valsts finansējuma dēļ - vairs nepietiekot naudas ne radara darbināšanai, ne citu funkciju pienācīgai izpildei.

Protams, jāšaubās, vai LVĢMC izmantojis visas iespējas papildu finansējuma gūšanai no valsts un vai pašā organizācijā nav iespējams veikt līdzekļu pārdali un samazināt izdevumus. Viens no variantiem, kā ietaupīt kaut nelielu naudas daudzumu, būtu algas samazināšana LVĢMC valdes priekšsēdētājam Andrim Leitasam, kura mēnešalga augustā bija 1541,16 lati. Vai cilvēks, kas nespēj nodrošināt savas iestādes pienācīgu darbību un izcīnīt papildu finansējumu no valsts budžeta, ir tiesīgs palikt savā amatā, turklāt par tik lielu atalgojumu?

Jācer, ka finanšu problēmas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā tiks atrisinātas, piekļuve kaimiņvalstu informācijai, kā arī datiem no mūsu pašu radara un visām meteostacijām tiks atjaunota. Diezin vai citu valstu sniegtās informācijas slēpšana palīdzēs atrisināt samilzušās problēmas. Manuprāt, LVĢMC ir jāatsauc savas vienošanās ar citu valstu meteodienestiem un jāatvainojas par to, ka tā vietā, lai pildītu sev uzticētos uzdevumus un palīdzētu valsts iedzīvotājiem, centrs dara pretējo.

LVĢMC atrodas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pakļautībā.

Papildināts ar METEO.LT atbildi, 17.10.11., 20:35

Lithuanian met service has blocked acess to both radar and NWP due to Legmas request.
Whatever the comments are, it's because different departaments ant LHMS didn't fullly get the idea - some may say it's due to Legma's request, some may not. That was quite a surprise for us too, but the acess to block things actually came from Latvian side. It's been made on the top managers level, so only a few people got a full picture.
My suggestion so far - use proxies if you prefer, and try to create some pressure towards Legma - only an accurate and good looking product is a way to earn money nowadays, not a brute force IP block attack against their own taxpayers.

Cheers,
some meteo.lt staff
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 17.10.2011 18:48

    Arī jau izsacījos par kādu priekšlikumu ;)

    Ielādē...
  2. 17.10.2011 19:14

    Nebūtu jau problēma caur twitter.com saiti šo ziņu aiztvīterot daudzviet pasaulē, sacīsim " the Latvia in only one country on Earth with paid meteo radar", lai gan šāds teksts būtu jāsaskaņo ar šā portāla vadību ;)

    Ielādē...
  3. 17.10.2011 19:31

    Bez visa pārējā - atkal bez brīdināšanas. Veiksmīgi izmantots negaidītības moments. Rīt jau būs sarunāts ar visas pārējās Eiropas met-resoriem?

    Ielādē...
  4. 17.10.2011 19:37

    Piekrītu Jānim par pašreizējām neskaidrībām. Zināms, ka LVĢMC ir ZZS cilvēki un Vides ministriju ilgstoši vadījis Vējonis no ZZS. Tagad ministrijā notiks politiskā maiņa, kas var paātrināt šādas tādas izmaiņas LVĢMC. Nav, ko strebt karstu. Kā saka, lēnu gāzīti viss nokārtosies. Jo pamatojums par 30 tūkstošiem latu, ar ko viss šis tracis ir sācies tomēr ir pārāk smieklīgi. Un interesanti, ka leišus viņi piespieduši aizklapēt ne tikai radaru, bet arī modeli, turklāt, lietuviešu meteocentra vadītāja man sacīja, ka lēmums nav saistīts ar LVĢMC, kamēr Informācijas daļas vadītāja skaidri izstāstīja par vienošanos ar LVĢMC. Turpretī igauņi slēguši tikai radaru un mājaslapā arī uzrakstījuši, ka tas ir LVĢMC dēļ.

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 19:40

      Lietuvieši vienkārši (ņemot paraugu no LV puses) būs sajutuši naudas garšu...? (arī tur nonāks pie "šaurā krāna" kontrolējošās situācijas). Pareizi- nestrebjam karstu. Taču - tomēr šo situāciju nevajadzētu atstāt pašplūsmā?

      Ielādē...
  5. 17.10.2011 19:53

    Ir ļoti naivi cerēt, ka LVĢMC atvainosies un atsauks vienošanās ar kaimiņvalstu meteodienestiem. Pat ja finansējums palielināsies, šaubos, ka viņi atklās kaut kādu informāciju par brīvu, jo tas viņiem nav izdevīgi. Tāpēc jārīkojas aktīvi, lai glābtu meteolapa.lv

    Ielādē...
  6. 17.10.2011 19:58

    vienkarsi taisam piketu ejam uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju tad uz igaunijas vestniecibu tad uz lietuvas vestniecibu gan jau tv mus paradis :)

    Ielādē...
  7. 17.10.2011 20:19

    Hehe. caur Firefox lapā nevaru ieiet, caur Exploreru bezattēlu režīmā - varu lēnām. Ar šo jezgu būsim aizkarinājuši šo portālu, būs jāienāk vēlāk - lai atjaunotu "aktuālo" sadaļu ;)

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 20:23

      Caur Hrome viss notiek:))))
      Lūk tā pret tiem draņķiem vajag cīnīties!!!!

      Ielādē...
  8. 17.10.2011 19:16

    Lūgums izveidot īsu un kodolīgu elektronisku vēstuli, kuru būtu iespējams izsūtīt Valsts prezidentam un ministru prezidentam! Šai patvaļai ir jādara gals!

    Nepieciešams arī izveidot pieteikumu portālā manabalss.lv - mēs noteikti savāksim 10 000 parakstu!

    Vai kāds no administrācijas nevēlas nokārtot šo ierosinājumu?

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 19:19

      Patlaban, kad ir problēmas ar jaunās valdības izveidi, diezin vai varēs pievērst pienācīgu uzmanību šai meteo-problēmai. Nav skaidrības ne par ministru prezidentu, ne par VARAM ministru.

      Ielādē...
      1. 17.10.2011 19:23

        Var jau pāris dienas nogaidīt, bet prezidents noteikti pievērsīs šai situācijai savu uzmanību! Arī manabalss . lv var jau izveidot pieteikumu!

        Ielādē...
        1. 17.10.2011 19:37

          Man liekas - prezidentam pie ausīm nāksies zvanīt vairāk nekā pāris dienas...

          Ielādē...
    2. 17.10.2011 19:19

      Un tad - nesīsim parakstus uz Centrālo vēlēšanu komisiju, lai izsludina refernedumu Latvijā par jautājumu "vai mūžīgi mūžos meteo Latvijas radars visiem iedzīvotājiem ir par brīvu?" ;)

      Ielādē...
    3. 17.10.2011 20:25

      Man ir ienākusies informācija, ka darbu, iespējams, pie problēmas "sāk" BezTabu". Ja jau visi ieinteresētie dos kādu ziņu, tas vismaz izskanēs plašākā mērogā. Es pats visu dienu esmu stipri aizņemts, ierastajā ritmā atgriezīšos pēc pāris dienām.

      Ielādē...
  9. 17.10.2011 20:27

    Šeit var dabūt diezgan interesantas satelītbildes, ko uztvēruši radioamatieri (resurss krievu valodā).
    www.radioscanner.ru

    Ielādē...
  10. 17.10.2011 20:32

    Nu, pag. Visi, kas grib apmeklēt kādus radarus, izmantojiet taču internetā pieejamos IP adrešu slēpējus. Piemēram, viens, tepat, kaimiņos proxy.zzona.lt tur apakšā ierakstām adresi, kuri gribam apmeklēt - radaru vai tmldz un aiciet! :)

    Ielādē...
  11. 17.10.2011 20:34

    METEO.LT atbilde visiem ieinteresētajiem pievienota raksta apakšpusē!

    Ielādē...
  12. 17.10.2011 19:08

    Šāda rīcība no LVĢMC puses stipri atgādina savdabīgu terorismu ar šantāžu un ķīlnieku sagrābšanu, kur ķīlnieku lomā tiek nostādīti visi Latvijas iedzīvotāji, tostarp potenciālie klienti... Lieki piebilst, ka šādas metodes nerunā neko labu par LVĢMC vadību, un nekādus pozitīvus rezultātus nenesīs. Tādēļ atbildīgajai ministrijai, ja tuvākajā laikā nekas radikāli netiks šajā lietā mainīts, nopietni jāpadomā par LVĢMC vadības maiņu.

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 19:11

      Varbūt no attiecīgās ministrijas cilvēku dzīlēm tieši šī "maksas" ideja ir radusies, tad LV meteobiroja vadošie cilvēki- savus krēslus saglabās, un vēl algas pielikumu dabūs.

      Ielādē...
      1. 17.10.2011 20:36

        Ja tā, tad lai lido attiecīgie "radītāji"!... Un, pēc visām augsto krēslu dalīšanas stundām, kā zemāk min Toms, varbūt arī aizlidos.
        Kaut gan man gluži vienalga, kas tur sēž tajos krēslos LVĢMC, ka tik strādā un godprātīgi dara savu darbu, nevis nodarbojas ar atklātu kaitniecību!

        Ielādē...
  13. 17.10.2011 20:35

    Meteo.lt medelim un citām saita lapām var izmantot šo adresi.

    Ielādē...
  14. 17.10.2011 21:25

    "Tūlīt ari laikraksti arī lūgs nobloķēt visus Latviajs ziņu portālus...." - tas ir ūberkruts komentārs delfi.lv rakstam par šo tēmu ;)

    Ielādē...
  15. 17.10.2011 21:52

    Diezvai LVGMA izdosies bloķēt visus publiskos proxy :)

    Ielādē...
  16. 17.10.2011 20:31

    Es domāju, informācijas izplatīšanā par LVĢMC bezkaunību noteikti vajadzēti iesaistīt vadošos Latvijas interneta portālus, ļoti noderīgs būtu arī TV sižets ar vienkāršu situācijas skaidrojumu... :)

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 20:36

      Šis nav pateicīgs laiks. Mediji pilni ar Saeimas tapšanu. BNS ziņu par šo pārtvēris tikai Tvnets -http://www.financenet.lv/zinas/395983-bloke_pieeju_baltijas_meteo_bezmaksas_informacijai
      Es pats uz ceturtdienas rīta gatavošu sižetu LR, jo LVGMC uz interviju piekrita tikai trešdienas pēcpusdienā.

      Ielādē...
      1. 17.10.2011 20:57

        Un tai rakstā komenti bezmaz vai 4x vairāk kā šeit...

        Ielādē...
        1. 17.10.2011 21:06

          Njā, Delfos arī ir diez gan komentēts.

          Ielādē...
          1. 17.10.2011 21:21

            Jā, šajā delfi.lv rakstā arī komentāru netrūkst...

            Ielādē...
            1. 17.10.2011 22:09

              Jā, arī es šajos 2 portālos ziņu jau piefiksēju. Vai bumba (un kad?!) pa īstam sprāgs? ;)

              Ielādē...
              1. 17.10.2011 22:19

                Kas attiecas uz iespējamo "bumbu", tad ar lieli blīkšķi diezin vai sprāgs/par šo lietu vārās tikai spraunie laika novērotāji un vēl salīdzinoši neliela publikas daļa (vairākums klusībā piecieš jauno situāciju, vai iet uz kreisajiem linkiem)... Lielāks blīkšķis būtu, ja attiecīgā Maskavas ielas adresē nams sabruktu- kā, diemzēl, aizvadītā svētdienā Mālpilī gadījās...

                Ielādē...
  17. 17.10.2011 23:06

    nja bēdīgi :( visa tā cakarēšanas ar tiem proxy tāda debila sajūta, kaut kā jaslēpjas lai tik apskatītu radaru :(. šitā čista ir vis kretīniskāka rīcibā kadu vien esmu redzejis :(. būtu es milionārs nopirktu es vienu doplera radaru tad meteo.lv varētu zīst īkšķi!!!

    Ielādē...
  18. 18.10.2011 00:13

    Jāaa. Ja būtu tā naudiņa kas guļ jūras dibenā...
    Piekrītu, par to ka čakarēšanās caur proxy nav gluži tas, kā bija, tad kad bija par brīvu.
    Bet paldies, acidburn , ka pirmais ievietoji norādi. (Es zināju, ka tā var, bet nezināju kur meklēt...proxy)
    Un var jau saglabāt "Favorītos", caur proxy atvērto adresi. Ja vien proxy nebūs uzkāries, tad jau vaļā vērsies.
    Nu arvien trakāk: LVĢMC ir tā kā "suņi uz siena kaudzes".
    :-(

    Ielādē...
  19. 17.10.2011 21:41

    LVĢMC lietuviešus informējis, ka Latvijas iedzīvotājiem piedāvā līdzīga satura informāciju un Lietuvas meteodienesta piedāvātie pakalpojumi Latvijā nav vajadzīgi, pastāstīja LHMP pārstāve, kura savu vārdu nevēlējās nosaukt, jo vienošanās starp abiem meteodienestiem esot iekšēja darīšana.

    Kur tad ir dabunams viņu ģenialais Latytvijas prognožu modelis , par velti vai samaksu??? Es vel varetu saprast,ka liedz radaru info,bet kapec modeļu prognozes-kur ir piedavajums vietā? Vai ta parodija- modelis, vai ari tas kartes ar aizvesturiskiem nakonišiem saulitem piecam dienām uz priekšu -ka pagajuša gadzimta... Ir jābut lidzigam piedavajumam par maksu vai bez!!! Galu galā,ja piedavats kas līdzigs-kapec baidities,ka kadz nedod dievs ieskatas leišu modeli!!!

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 22:03

      Ir, ir modelis TEKSTS bet tas atjaunojas reizi diennaktī, turklāt vizualizācijas krāsām mainās skala un ir neērta pārskatīšana, tādēļ tas nav iecienīts, bet nu informācija jau ir.

      Ielādē...
      1. 17.10.2011 22:14

        " Šie ir ECMWF skaitliskā modeļa rezultāti, ko nedrīkst interpretēt kā oficiālo LVĢMC laika apstākļu prognozi.
        Plašāka informācija par produktiem pieejama Klientu apkalpošanas daļā. "
        Un paraksts attiecīgais. Otrkārt- tas tomēr nav tagadējā stāvokļa radars...

        Ielādē...
      2. 18.10.2011 02:14

        Bet ta jau kaut kada neerta parodija par temu salidzinot ar Lietuvas un arri pat Igauņu modeli ,tas ir lēns,nepartocigs un nebaudams,turklat krietni zemaku izskirtspeju, turklat atjaunojas tikai reizi diennakti :) Lai meģina to par naudu pārdot.

        Ielādē...
  20. 18.10.2011 06:24

    Lietuvieši arī par šo ziņo: www.delfi.lt

    Smieklīgi, ka viņu meteodienesta vadība teikusi aptuveni tā: "tie ir meli, ka piekļuve informācijai liegta Latvijas kolēģu dēļ". Arī viņi melo, jo tas taču ir skaidri zināms, ka viņi to darījuši pēc LVĢMC pieprasījuma, citi darbinieki to apstiprināja, un igauņi to pat savā lapā skaidri un gaiši norāda.

    Ielādē...
  21. 18.10.2011 07:17

    Šim visam tracim ir arī sava pozitīvā puse - ļaudis , tai skaitā arī es iemācīsies lietot proxy serverus.

    Ielādē...
  22. 17.10.2011 19:16

    Aicinu liegt pieeju meteolapa.lv no visām IP adresēm Maskavas ielā 165, Rīgā, LV-1019. Uzskatu, ka jo mazāk LVĢMC zinās par meteolapa.lv aktivitātēm, jo vairāk vērtīgas informācijas mēs saglabāsim par brīvu.

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 19:19

      laba doma :D

      Ielādē...
    2. 17.10.2011 19:21

      Viņi paši savas 20 IP adreses, protams, nav nobloķējuši...

      Ielādē...
      1. 17.10.2011 19:23

        droška paši lūr savā meteoradarā un rec par mums :(

        Ielādē...
        1. 17.10.2011 19:27

          Varbūt ķīķerē arī šajā portālā - smejas par mūsu cepšanos ;)

          Ielādē...
          1. 17.10.2011 19:32

            Raiti, dodu 100%, ka viņi lasa meteolapa.lv praktiski katru dienu, un viņi aizliedza radaru pēc tam, kad radara popularitāte pieauga tieši pateicoties meteolapa.lv .

            Ielādē...
            1. 17.10.2011 19:35

              Un tad kādam iešāvās prātā gaišā doma - ka nauda mētājas pie kājām, un to atliek tikai pacelt ?

              Ielādē...
            2. 18.10.2011 09:58

              Pilnigi piekritu!: D

              Ielādē...
    3. 17.10.2011 20:52

      Bet tas jau tiesam ir noderigs priekslikums no Saksijas puses,nezinu,cik stipri LVGMC ir uzedies uz meteolapas darbibu, un t.t bet drosibas pec deretu gan :)
      Vel viens priekslikums izveidot/vienoties/organizet kadu vietni,iespeju kur sazinās un var ieet tikai savejie/zinataji,tur varetu apmainities,dalities vai uzzināt tas adreses vai piekluves iespejas (ka piemeram šobrid noradiga BERZINS42 vai DIGITAL1) un citas meteofanu aktivitates -te ir lauciņs ko izdomat mūsu "hakeriem"-iespejams tuvojoša tumsas un regresa laikmeta tas mums lieti noderes...Izklausas nedaudz pec šizofreniskiam sazverstibas teorijam,bet šodienas notikumi dod vielu pārdomam...

      Ielādē...
  23. 17.10.2011 22:14

    Tajā kantorī menedžmentā laikam strādā cilvēki ar padomju laika domāšanu, kuriem par interneta tehnoloģiju iespējām sajēga mazāka kā cūkai no aviācijas.

    paņemam ieejam proxy.zzona.lt
    iekopējam leišu radara adresi un viss notiek, igauņu radars arī caur turieni strādā

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 23:12

      Piemēram šeit - tas pats lietuviešu modelis veras vaļā- ka brišķ.

      Ielādē...
      1. 18.10.2011 10:04

        Paldies

        Ielādē...
  24. 18.10.2011 11:25

    Arī Boot.lv ir raksts par LVĢMC pēdējo dienu darbībām.

    Ielādē...
  25. 18.10.2011 11:58

    Iespējama alternativa radaram,tur ari sis tas cits noderigs...

    Ielādē...