GFS prognozes Ziemassvētkiem

GFS prognozes Ziemassvētkiem

Ziemassvētkos Latvijā brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi un migla, 26. un 27.decembrī visā Latvijā varētu krist siltuma rekords.


Sestdien būs apmācies laiks, brīžiem gaidāms neliels lietus, tostarp atkala jeb sasalstošs lietus, vietām snigs un sabiezēs migla. Ziemassvētku vakarā un naktī valsts austrumu daļā gaidāms sniegs, slapjš sniegs iespējams arī valsts centrālajā daļā.

Gaisa temperatūra sestdien paaugstināsies līdz -1..-3 grādiem valsts austrumos un līdz 0..+3 grādiem pārējā valstī, jūras piekrastē iespējami +6 grādi. Pūtīs mēreni stiprs dienvidu vējš, Ziemassvētku naktī - neliels rietumu, zemeļrietumu vējš. Naktī uz svētdienu, sākot no rietumiem, debesis skaidrosies un vietām veidosies migla, valsts lielākajā daļā piesals.

Svētdien dienas otrajā pusē, sākot no valsts rietumiem, daudzviet gaidāms neliels lietus. Iegriezīsies mērens dienvidrietumu vējš, kas jūras piekrastē brāzmās pastiprināsies līdz 17 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra būs no nulles valsts austrumu pierobežā līdz +6 grādiem jūras piekrastē.

Otrajos Ziemassvētkos gaisa temperatūra turpinās paaugstināties, sasniedzot +6..+9 grādus. Palaikam nedaudz līs un pūtīs stiprs rietumu, dienvidrietumu vējš. Tikpat vējains, silts un mitrs laiks gaidāms arī otrdien, 27.decembrī.

Visticamāk, Latvijā tiks pārspēts līdzšinējais 26. un 27.decembra siltums rekords. Augstākā gaisa temperatūra, kas 26.decembrī reģistrēta Latvijas novērojumu stacijās, ir no +3,5 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā un Ventspilī, savukārt 27.decembrī - no +4,6 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekšējās GFS (Global Forecast System) prognozes Ziemassvētkiem un Jaungada naktij: 

21.12. (precizēts 22.12.) Sestdien apmācies laiks ar nelielu lietu un atkalu vai sniegu, mēreni stiprs D vējš, kas pēcpusdienā, sākot no jūras piekrastes, pāries R,ZR vējā. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0..-3 grādiem valsts austrumos un līdz +4..+6 grādiem rietumos. Ziemassvētku naktī nelieli nokrišņi - visticamāk, sniegs - gaidāmi tikai valsts austrumos, un no rietumiem debesis varētu skaidroties, vietām sabiezēs migla, nedaudz piesals, izņemot pretvēja krastu. Svētdien dienas otrajā pusē, sākot no rietumiem, daudzviet gaidāms neliels lietus, mazliet pastiprināsies DR vējš, jūras piekrastē brāzmās līdz 18 m/s. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0..+1 grādam galējos austrumos un +5..+7 grādiem Kurzemē.

Naktī uz 26.decembri un Otro Ziemassvētku rītā GFS patlaban prognozē nelielu lietu un DR vēja pastiprināšanos brāzmās līdz 12-17 m/s, Kurzemes rietumu un Vidzemes ziemeļu piekrastē - līdz 18-23 m/s. Vēlāk dienā tikai vietām nedaudz līs, pūtīs mēreni stiprs R vējš, gaisa temperatūra visā valstī paaugstināsies līdz +4..+8 grādiem. 27.decembrī prognozēts vēl nedaudz stiprāks R,DR vējš, palaikam neliels lietus un +6..+8 grādi visā valstī (līdzšinējais 26.decembra siltuma rekords ir no +3,5 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā un Ventspilī, 27.decembrī - no +4,6 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā).

Jaungada naktī gar anticiklona ziemeļu malu Latviju varētu šķērsot siltā atmosfēras fronte - patlaban prognozēti nelieli nokrišņi, pārsvarā smidzinošs lietus, mēreni stiprs R, DR vējš un temperatūras paaugstināšanās līdz 0..+6 grādiem (naktī uz 31.decembri austrumos prognozēts sals līdz 7 grādiem).

19.12. 24.decembrī, sākot no rietumiem, nelieli nokrišņi, valsts austrumos no rīta sals līdz 4 grādiem, mēreni stipru dienvidu vēju nomainīs rietumu vējš. Ziemassvētku vakarā bez lieliem nokrišņiem, gaisa temperatūra no 0..+1 austrumos līdz +5..+6 grādiem jūras piekrastē. Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos vietām nelieli nokrišņi, gaisa temperatūra paaugstināsies attiecīgi līdz +2..+7 grādiem, lēns līdz mērens R, DR vējš.

Jaungada naktī vietām neliels sniegs vai smidzinošs lietus, mērens D vējš, gaisa temperatūra no -4 grādiem valsts austrumos līdz +2 grādiem rietumos.

17.12. Visās trijās Ziemassvētku dienās palaikam gaidāms lietus, vietām - slapjš sniegs. Brāzmains dienvidrietumu vējš, gaisa temperatūra no +1 grāda vietām valsts austrumos līdz +6 grādiem jūras piekrastē. Gandrīz tas pats patlaban tiek prognozēts arī gada pēdējā un pirmajā dienā. Gan Ziemassvētkos, gan Jaungadā jūras piekrastē iespējamas R, DR vēja brāzmas virs 20 m/s.

16.12. 24.decembrī virs Latvijas prognozēts izzūdošs ciklons, lietus un sniegs, bet 25. un 26.decembrī - jau nākamais ciklons ar jauniem nokrišņiem un brāzmainiem vējiem, gaisa temperatūra Ziemassvētkos -3..+5 grādu robežās; siltākais un vējainākais laiks - Kurzemē. Jaungada svinību laikā anticiklona ziemeļu malas ietekmē maz nokrišņu, gaisa temperatūra naktī no -5 grādiem Latgalē (ja skaidrs) līdz +4 grādiem jūras piekrastē.

15.12. Pirms svētkiem neliels sals vismaz valsts austrumu daļā, daudzviet slapjš sniegs, Kurzemē - arī lietus. Ziemassvētku vakarā neliels lietus, brāzmains dienvidu vējš, kas pāries rietumu vējā; Pirmajos Ziemassvētkos saule un mākoņi, vietām īslaicīgi nokrišņi; gaisa temperatūra no +1 grāda austrumos līdz +6 grādiem jūras piekrastē. 31.decembrī smidzinošs lietus, mēreni stiprs R vējš un temperatūra līdzīga kā Ziemassvētkos.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 21.12.2011 18:45

    Sveicieni Saulcerītei un Tomam vārda dienā! Hip, hip, urā! :)
    Šodiena gan atkal nomākusies, taču kopumā laiks patīkams, jo grādi zem nulles turas. :) Naktī grozījās ap -2, dienā ap -1*C. Pavisam neliels vējiņš, bet patīkamākais, ka slapjums izsalis. Dienā nekas no gaisa nekrita, bet vakarā nesen uzsnidzis arī simbolisks sniedziņš, uz zemes baltums beidzot! :) Šobrīd -1*C.

    Ielādē...
  2. 21.12.2011 20:47

    Pie manīs pašlaik snieg tāds smalks sniegs un ir -3 gr un pūš lēns ZR vējš.Diezgan forši krīt sniedzinš.

    Ielādē...
  3. 21.12.2011 21:03

    Sveicieni visās šodienas vārdadienās:) Pie manis - gan laiks: visu dienu sals -1-2 grādu robežās. Pārsvarā pelēkas debesis, vien pirms pusdienas drusku skaidrojās. Bezvējš, sarma (pirmo reizi šajā ziemā novērota).

    21:06: Atjaunoju "meteo arhīvus" ...

    21:28: (21.12.11., 21:30) "Mana" GFS prognize. Ziemassvētki- 24.12 dienā neliela fronte ar nelieliem nokrišņis no R puses pāri Latvijai, aiz kuras sekos siltāks gaiss, tostarp R krastos līdz +6+8. Attiecīgi nakts uz 25.12. un pirmie Ziemassvētki silti ar mākoņiem un nelielām lietus brāzmām. Aktīvāks ciklons 26.-28.12.11., kad iespējams arī DR vējš atkal piekrastēs līdz 20m/s un vairāk nokrišņi. Tas norimsies līdz 29.12., bet Vecgada pēdējā diena un līdz pat 4.1.12. -> fronte uz Z no Latvijas, gar kuru no DR uz ZA virzienu ies cikloni, nesot joprojām mums siltu gaisu un nelielus lietus nokrišņus. Klasiskā ziema neredzas ...

    Ielādē...
  4. 21.12.2011 13:18

    Sveicieni Vārda diena Tomam un Saulcerītei!!

    Jautājiens par Meteolapas darbibu:Kas isti notiek ar Lietuvas radaru, nu jau pāris dienas bija uzkāries, bet tagas gan faktiskajos laikapstakļos,gan ari radara sadaļā rada kaut kadus gļukus?

    Ielādē...
    1. 21.12.2011 13:23

      Paldies par sveicieniem!
      Radaru labāk tagad skatīties caur LHMT ,tur viss bez ''gļukiem''/lietuviešu/.

      Ielādē...
      1. 21.12.2011 15:50

        Mjā, kārtējā ķeza.... jāmēģina šovakar atrisināt. Vai nu Leišu melnā roka, vai arī ieplānotas izmaiņas, lai no radara būtu vēl mazāka jēga :)

        Ielādē...
        1. 21.12.2011 21:29

          Slepenā sazvērestība ar LV meteo kantori, hehe (jox)

          Ielādē...
  5. 21.12.2011 21:57

    Liepājā pašreizs ir ap -4*C grādiem un visu dienu ir migla ar mitru dzestru gaisu un bezvējš... biški sniedželis ir sagalabjies uz zales virskārtas ;) ....

    Ielādē...
  6. 21.12.2011 22:59

    Pie manīs pirms pusnakts,joprojaj lēni snieg un vēja vispar gandrīz nav,bet ir -2,7 gr.Izskatas ka siltums Latvijai tuvojas no Atlantijas okeāna,un mani tas price.Man vienkārši nepatīk ziemas.

    Ielādē...
  7. 21.12.2011 23:26

    Lasot un skatoties (arī Toms LTV1 šovakar sola +8...+9*C 26.-27.12.) Ziemassvētku prognozes, šķiet, ka tās (pēc grādiem) drīzāk Lieldienām piemērotas! :D
    Bet prognozes šai naktij arī galīgā sviestā iet, jo vakara gaitā tikai siltāks palika, tagad dažas stundas nostabilizējies ap -0,5*C ar pāris desmitdaļu svārstību šurpu-turpu. (Solīto -6*C vietā.)
    Sniegs vairāk nesnieg, tas mazais, kas agrā vakarā uzsniga, arī viss ir. Bet vismaz nekūst! :)
    Šobrīd mierīgs vakars, -0,6*C.
    Izskatās, ka aukstuma pols šobrīd apgriezies kājām gaisā, atrodas Kurzemē - Mārča raksta par -4 Liepājā... Parasti manā pusē tad ir -7...-10, bet te viss otrādi... Galīgi dīvains ziemas pirmais mēnesis...

    Ielādē...
  8. 22.12.2011 08:07

    Labrīt, pie manis šorīt -4,5 grādi (jauns aukstuma "rekords" šajā ziemā), tas tamdfēļ- ka šai rītā pie manis ir skaidrojies. Neaks vairāk- šodien esu reti (man aizņemtība...).

    Ielādē...
  9. 22.12.2011 09:33

    Labrīt,pie manis visu naktī bija apmācies un pa laikam nedaudz sniga un vējš bija neliels no ZR puses.Un pa naktī temperatūra min bija -2,5.Pašlaik -1,4 gr un apmācies.Zeme nedaudz baltāka palīkusi vietam,bet nekas vairak,jo parsvara tomer ir pelēcīgs.

    Ielādē...
  10. 22.12.2011 09:49

    Spriežot pec laikapstākļu kartes Riga ir vieniga vieta Latvijā,kur nav sals,bet temperatura spitigi un nelokami uzkaras ap 0 grādiem, lidz ar to ari šorit nekādu ziemas sajutu,nav ne sarmas, ne sniega, ne ari kads ledutiņš peļķēs-vien migla un peleks apmācies un skumīgs laiks :( Nav ari ziemassvetku sajutas, tada laikā pat ara iet negribās. Šorit viena automašina pagalmā atbrauca apsnigusi ar nelielu sniega kārtiņu-tātad kaut kur samera netālu tomer sniga. Neatceros nevienu tik bezcerigu ziemu, kad sniegu butu tik ilgi jāgaida. Ja bija vel siltakas,, bija ari Ziemassvetki un Jaunie gadi ar lietu un bez sniega, tomer vismaz uz dazam dienam sniegs un sals bija verojami,

    Ielādē...
  11. 22.12.2011 12:51

    Šeit ne migla, ne sarma, ne sniegs. Ikdienišķa vēla rudens diena, grādi ap nulli, apmācies, neliela dūmaka.

    Galerijas - viena un tā pati diena Liepājā pie ezera, un vakarā kādā pilsētas daļā (tikmēr, pēc novērojumiem, citviet turpinājās rudens).

    Ielādē...
  12. 22.12.2011 17:06

    Pie manīs diena pagaja ar apmākušos laiku un ar nelielu salu ap -2 gradiem.Un pa dienu pūta neliels ZR 1-2m/s.Bet pašlaik ir palicis nedaudz vēsaks un ir -2,4 gr.Tāda tīri patīkama diena,un strādajot ir pat karsti.

    Ielādē...
  13. 22.12.2011 20:55

    Pēdējos divus rītus peļķes bija ar ledu, -1 līdz -2 grādi. Bez nokrišņiem, ja neņem vērā šīvakara sarmas biršanu. Tīruma arumiem garoza jau pa virsu, vietām pat pēdu iespiedumi nepaliek. Pēc termometra nelikās, ka tā varētu būt.

    Ielādē...
  14. 22.12.2011 23:27

    Pie manīs pirms pusnakts ir joprojam apmācies un pūš neliels ZR 1m/s un ir temperatūra gandrīz nemainīga -2,2 gr.Tāds kluss un mierīgs vakars.Jāteic kā braucot uz mājam ar mašīnu braucot,ceļš nemaz slidens nebija,tā kā visur brīdina un cēļ brēku.

    Ielādē...
  15. 23.12.2011 05:29

    Bieza migla un ledus skulptūras Rigā. Pa starpam redzams kadi laikapstākli Riga bija aizvaditaja dienā. Patreiz nakti beidzot mazliet piesala.

    Ielādē...
  16. 23.12.2011 09:38

    Labrīt,pie manīs šonakt bija apmācies un pūta lēns RDR vējš un bija -6,2 gr.Bet pašlaik ir -5,5 gr un lēns RDR vējš un tāda neliela dūmaka.

    Ielādē...
  17. 23.12.2011 09:59

    Pēc ilgāka pārtraukuma ir skaidrs, spīd saule. Pūš nepatīkams vējš, pa nakti bija ap -2 ... -4 C.

    Ielādē...
  18. 23.12.2011 11:19

    Arī pie manis beidzot sasalusi zeme un spoža saulīte. Ļoti ceru, ka Toma prognozes par sasalstošo lietu tomēt nepiepildīsies, jo ļoti negribas palikt bez elektrības. Pašlaik ārā - 3, gaiss svaigs, patīkami un viegli elpot.

    Ielādē...
  19. 23.12.2011 13:20

    Jau otro dienu pēc kārtas laiks nemainīgi pelēks, vērā ņemama vēja nav, kas šos mākoņus varētu padzenāt un ļaut Saulei arī manā pusē uzspīdēt... Tomēr pašlaik mazliet gaišāks kļūst, tā kā visas cerības uz Sauli vēl neesmu zaudējis, lai gan diena jau pāri pusei.
    Visu laiku turas stabils, bet ļoti neliels sals - gan vakar, gan šodien, gan naktī, gan dienā -0,5...-2*C robežās. Nekā no solītajiem -6...-8*C, tie laikam citur, kur mākoņu mazāk vai tie plānāki... Taču kopumā laiks labs, slapjums izsalis, viss sauss, nav arī slidens, - vien sniega kupenu un Saules staru trūkst, bet gan jau būs! Ja ne šogad, tad nākamgad! ;)
    Šobrīd mierīgs laiks, -1,5*C.

    Ielādē...
  20. 23.12.2011 13:35

    Jēkabpilī arī visai jauks laiks - bija apmācies, tagad mazliet skaidrojas, dzestrs vējš. Viss ir sauss, sasalis. Ja rīt arī Jēkabpilī nedaudz līs un pirms tam nebūs nekas uzsnidzis, tad sausie ceļi, ielas un ietves varētu pārvērsties slidotavā. Elektrības pārrāvumiem gan nekur nevajadzētu būt, jo nokrišņi nav gaidāmi lieli.

    Ielādē...
  21. 23.12.2011 15:15

    Šorit Rīga beidzot piesala,no rita pie loga bija -4grādi-aukstakais rits so ziemu pagaidam. Zemes virskarta uzsala, vairs nav dubļu, peļkes un udens tilpnes pārklajas ar nelielu ledus kārtiņu. No rita gandriz skaidrs laiks un nedaudz saules,pa dienu atkal apmācas bet sals -3 pie loga vel turās,trukst tikai sniedziņš,ta joprojam nav nemaz. Tuvakas dienas diemzel laiks atkal galigi garām...

    Ielādē...
  22. 23.12.2011 17:11

    Dārgais Suahilī valodas pratēj no Viesītes. Nu neizdosies Jums "uzraut" kašķi pirms Ziemassvētkiem, man ir pārāk labs un gaišs noskaņojums, kā jau pirms skaistiem svētkiem, lai pakļautos Jūsu provokācijām. Bet vēji tomēr pūš no pareizām pusēm, lai arī kā mūsu Boms Tricis brīžiem televīzijā tos cenšas samudžināt, ko viņam pa Ziemassvētkiem un uz Jauno gadu novēlu atmudžināt! Priecīgus Ziemassvētkus mūsējiem, lai viss izdodas!!!!!!!!!

    Ielādē...
  23. 23.12.2011 17:42

    Pie manīs diena pagaja ar apmākušos laiku un pūta neliels Zvējš un vakara pargrieza no DR puses.Bet atkarība no Līvaniem,pie manīs diena nepakāpas temperatūra uz augšu par -3,5 gr.Bet pašlaik ir -3,7.Tā ka diezgan vēsa diena šodien,vismaz šāja ziema.

    Ielādē...
  24. 23.12.2011 18:08

    Labvakar- esu atpakaļ ... "aktuālajā sadaļā" atjaunojumi tūdaļ. Pēdējās 36 stundās: vakar no rīta Zante -5, vakarā -3, šodien Sabilē (kur biju priekšpusdienā) -2, tikpat "jau pie manis" arī tagad. Vakar Sabilē pēcpusdienā vienu brīdi nedaudz sniga, šodien gan pārbraucienā debesis pakāpeniski nomācas. Patreiz jau 10 balles st pie DAD vējiem 2-4m/s, kā arī turpinās zemes sasalums.

    Ielādē...
  25. 23.12.2011 19:03

    Pēcpusdienā uzradās neliels, bet diezgan ass un netīkams vējiņš no D puses, no "kaulā kodēju" zortes. Īsi pirms saulrieta un pēc tā D-DR pamalē mākoņi nedaudz sāka šķirties, rietošās Saules staru atblāzma caur mākoņu šķirbām neilgi bija manāma (tiešie stari gan ne). Grādi arī paslīdēja lejup, tagad jau stundas divas grozās ap -3*C.

    Ielādē...