GFS prognozes Ziemassvētkiem

GFS prognozes Ziemassvētkiem

Ziemassvētkos Latvijā brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi un migla, 26. un 27.decembrī visā Latvijā varētu krist siltuma rekords.


Sestdien būs apmācies laiks, brīžiem gaidāms neliels lietus, tostarp atkala jeb sasalstošs lietus, vietām snigs un sabiezēs migla. Ziemassvētku vakarā un naktī valsts austrumu daļā gaidāms sniegs, slapjš sniegs iespējams arī valsts centrālajā daļā.

Gaisa temperatūra sestdien paaugstināsies līdz -1..-3 grādiem valsts austrumos un līdz 0..+3 grādiem pārējā valstī, jūras piekrastē iespējami +6 grādi. Pūtīs mēreni stiprs dienvidu vējš, Ziemassvētku naktī - neliels rietumu, zemeļrietumu vējš. Naktī uz svētdienu, sākot no rietumiem, debesis skaidrosies un vietām veidosies migla, valsts lielākajā daļā piesals.

Svētdien dienas otrajā pusē, sākot no valsts rietumiem, daudzviet gaidāms neliels lietus. Iegriezīsies mērens dienvidrietumu vējš, kas jūras piekrastē brāzmās pastiprināsies līdz 17 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra būs no nulles valsts austrumu pierobežā līdz +6 grādiem jūras piekrastē.

Otrajos Ziemassvētkos gaisa temperatūra turpinās paaugstināties, sasniedzot +6..+9 grādus. Palaikam nedaudz līs un pūtīs stiprs rietumu, dienvidrietumu vējš. Tikpat vējains, silts un mitrs laiks gaidāms arī otrdien, 27.decembrī.

Visticamāk, Latvijā tiks pārspēts līdzšinējais 26. un 27.decembra siltums rekords. Augstākā gaisa temperatūra, kas 26.decembrī reģistrēta Latvijas novērojumu stacijās, ir no +3,5 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā un Ventspilī, savukārt 27.decembrī - no +4,6 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekšējās GFS (Global Forecast System) prognozes Ziemassvētkiem un Jaungada naktij: 

21.12. (precizēts 22.12.) Sestdien apmācies laiks ar nelielu lietu un atkalu vai sniegu, mēreni stiprs D vējš, kas pēcpusdienā, sākot no jūras piekrastes, pāries R,ZR vējā. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0..-3 grādiem valsts austrumos un līdz +4..+6 grādiem rietumos. Ziemassvētku naktī nelieli nokrišņi - visticamāk, sniegs - gaidāmi tikai valsts austrumos, un no rietumiem debesis varētu skaidroties, vietām sabiezēs migla, nedaudz piesals, izņemot pretvēja krastu. Svētdien dienas otrajā pusē, sākot no rietumiem, daudzviet gaidāms neliels lietus, mazliet pastiprināsies DR vējš, jūras piekrastē brāzmās līdz 18 m/s. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0..+1 grādam galējos austrumos un +5..+7 grādiem Kurzemē.

Naktī uz 26.decembri un Otro Ziemassvētku rītā GFS patlaban prognozē nelielu lietu un DR vēja pastiprināšanos brāzmās līdz 12-17 m/s, Kurzemes rietumu un Vidzemes ziemeļu piekrastē - līdz 18-23 m/s. Vēlāk dienā tikai vietām nedaudz līs, pūtīs mēreni stiprs R vējš, gaisa temperatūra visā valstī paaugstināsies līdz +4..+8 grādiem. 27.decembrī prognozēts vēl nedaudz stiprāks R,DR vējš, palaikam neliels lietus un +6..+8 grādi visā valstī (līdzšinējais 26.decembra siltuma rekords ir no +3,5 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā un Ventspilī, 27.decembrī - no +4,6 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā).

Jaungada naktī gar anticiklona ziemeļu malu Latviju varētu šķērsot siltā atmosfēras fronte - patlaban prognozēti nelieli nokrišņi, pārsvarā smidzinošs lietus, mēreni stiprs R, DR vējš un temperatūras paaugstināšanās līdz 0..+6 grādiem (naktī uz 31.decembri austrumos prognozēts sals līdz 7 grādiem).

19.12. 24.decembrī, sākot no rietumiem, nelieli nokrišņi, valsts austrumos no rīta sals līdz 4 grādiem, mēreni stipru dienvidu vēju nomainīs rietumu vējš. Ziemassvētku vakarā bez lieliem nokrišņiem, gaisa temperatūra no 0..+1 austrumos līdz +5..+6 grādiem jūras piekrastē. Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos vietām nelieli nokrišņi, gaisa temperatūra paaugstināsies attiecīgi līdz +2..+7 grādiem, lēns līdz mērens R, DR vējš.

Jaungada naktī vietām neliels sniegs vai smidzinošs lietus, mērens D vējš, gaisa temperatūra no -4 grādiem valsts austrumos līdz +2 grādiem rietumos.

17.12. Visās trijās Ziemassvētku dienās palaikam gaidāms lietus, vietām - slapjš sniegs. Brāzmains dienvidrietumu vējš, gaisa temperatūra no +1 grāda vietām valsts austrumos līdz +6 grādiem jūras piekrastē. Gandrīz tas pats patlaban tiek prognozēts arī gada pēdējā un pirmajā dienā. Gan Ziemassvētkos, gan Jaungadā jūras piekrastē iespējamas R, DR vēja brāzmas virs 20 m/s.

16.12. 24.decembrī virs Latvijas prognozēts izzūdošs ciklons, lietus un sniegs, bet 25. un 26.decembrī - jau nākamais ciklons ar jauniem nokrišņiem un brāzmainiem vējiem, gaisa temperatūra Ziemassvētkos -3..+5 grādu robežās; siltākais un vējainākais laiks - Kurzemē. Jaungada svinību laikā anticiklona ziemeļu malas ietekmē maz nokrišņu, gaisa temperatūra naktī no -5 grādiem Latgalē (ja skaidrs) līdz +4 grādiem jūras piekrastē.

15.12. Pirms svētkiem neliels sals vismaz valsts austrumu daļā, daudzviet slapjš sniegs, Kurzemē - arī lietus. Ziemassvētku vakarā neliels lietus, brāzmains dienvidu vējš, kas pāries rietumu vējā; Pirmajos Ziemassvētkos saule un mākoņi, vietām īslaicīgi nokrišņi; gaisa temperatūra no +1 grāda austrumos līdz +6 grādiem jūras piekrastē. 31.decembrī smidzinošs lietus, mēreni stiprs R vējš un temperatūra līdzīga kā Ziemassvētkos.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.12.2011 10:50

    Rīgas pusē nekāda sniega nav :( Visu pecpusdienu un vakaru lija lietus,no rita skaidrs laiks, zilas debesis un saule. Lai nu ka, bet pec ziemas tas neizskatas, ari ap 0 gradiem tagad, tos siltuma rekordus ne ar kadu prieku negaidu gan, butu labak nākusi kada sniegavētra...

    Ielādē...
  2. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    25.12.2011 10:58

    Spīd Saule,o gr.,bet iet jau uzplusiem.Pil lāstekas.Sniega ļoti,ļoti maz,naktī tikai nedaudz uzpārslojis.

    Ielādē...
  3. 25.12.2011 11:16

    Labrīt,pie manīs pa naktī ir uzsnidzis sniegs 3cm,un pa naktī bija apmācies un bija ap -4,1 gr tāds sālinš.Arī pašlaik ir apmācies un neliela dūmaka,bet ir neliels sāliņš joprojam -0,5 gr.Un pūš neliels DR vējš.Bet rīts ir skaists un balts.

    Ielādē...
  4. 25.12.2011 14:38

    Ranka:

    Tik SKAISTS Ziemassvētku rīts - līdz 12:00 debesis praktiski skaidras, tad neliela spalvu mākoņainība ap 12:30, plāni zemi mākoņi ap 13:00 bet nu atkal skaidrs. Piesaulē termometrs uzrādīja pat +1,5* C, taču sniegs kūst gausi, tāpēc patiesi varētu būt ap -1*...-0,5* C

    Ielādē...
  5. 25.12.2011 17:55

    Vēlu Visiem meteolapas apmeklētajiem Baltus un Siltus Ziemassvētkus ;)

    Pie mums Liepājā pirmajos Ziemassvētkos ir + 5,5*C un pūš vējelis no R un DR puses. Pēcpusdienā sāka smidzināt sīks lietus ar lielu mitruma koeficientu. Diemžēl, jūras piekrastē no sniega baltuma nav saglabajies nekas :( Bet toties var mierīgi baruks ar ričuku , jo prims gada, šjaā laikā bija neiespējami pārvietoties ar velo , pa Liepājas ielām jo valdīja Ziema !!

    Ielādē...
  6. 23.12.2011 20:07

    ka tad ir lietuvas radas sola kadus nokrisnus pec 22:00

    Ielādē...
    1. 23.12.2011 20:23

      Var arī "solīt" (vārdu lieku pēdiņās, jo radars tomēr nav dzīva būtne...). Bet šie "solījumi" ir jāprot izlasīt ar pašam piemītošu gudrību ...

      Ielādē...
      1. 23.12.2011 20:44

        nu un ka tev skiet ?

        Ielādē...
        1. 23.12.2011 21:14

          Konkrēti man liekas - saskaņā ar LT radara rādījumiem- nokrišņi patreiz jau ir Latvijsa DR daļā (man "virs galvas" vēl nav), šie nelieliel frontes nokrišņi virzās no DR uz ZA virzienu. Kurzemi noklās līdz ~ pusnaktij, līdz Rīgai aizkļūs līdz plkst. 2-3, līdz rītausmai - virs Latvijas lielākā daļā (izņemot pašus A rajonus). Vispirms sniegs, pēc tam ledains lietus, kam sekos īsts lietus. Un ir liela atkalas ticamība daudzos rajonos... "Aktuālajā" daļā arīdzan precizēšu tuvākā stundā...

          Ielādē...
          1. 23.12.2011 21:21

            nu ko man jau agenskalna pat var teikt mazliet puteno viss paliek balts!

            Ielādē...
  7. 23.12.2011 12:19

    Viesītes somam. Jums neloģiski, man loģiski, jo esmu aukstuma mīļotājs, līdz ar to šai "ekstrēmajā" ziemas sākumā, katrs grāds, kas aiziet mīnusā, rada prieku un, jo vairāk "uzraus" mīnusā, jo priekš ziemas sportiem būs jo labāk! Pagaidām gan manis iecienītākajās slēpošanas vietās trases izveidotas tikai uz mākslīgā sniega. Bet līdz februārim, kad turp došos, laika vēl gana, gan jau uzraus arī riktīgu sniegu, lai gan priekš kārtīgas "griešanas" man patīk tieši mākslīgais - cietāks.

    Ielādē...
    1. 23.12.2011 13:26

      Viņa "pseidonīms" patiešām nāk no Āfrikas, tas ir vārds no suahili valodas ar daudzām dažādām nozīmēm; kuru viņš domā, to tik pats vien zin. :)
      Bet fakts ir viens - ja jau tik ļoti mīl Āfriku, skaidrs, ka aukstumu ne, un pat pāris grādi zem 0 viņam šķiet "zeme jau atgādina ziemu tālajā tundrā". :))

      Ielādē...
  8. 22.12.2011 21:36

    Tad jau iznāk,ka pie manis šorīt ir bijis visaukstāk, -6*.Sarma neliela,bet tuvāk Tukumam - visā krāšņumā.Dienā vietām -2*,vietām -3*

    21:54: PS.
    Kam ir interese un ir kāds nopietnāks skatāmrīks,tieši DR zemu pie apvāršņa var pavērot sarkano gigantu Antaresu (Skorpiona alfa).Par cik tas atrodas tik zemu,nekādu kvalitatīvo attēlu iegūt jau nevar,bet tomēr ir interesanti.Cilvēki parasti skatās augšup,bet šo vienu no spožākajām zvaigznēm nepamana.

    Ielādē...
  9. 22.12.2011 13:59

    Sveicu visus ar astroloģiskās ziemas iestāšanos. Man, tāpat kā Gubumākonim, gan vēl nekādas ziemas izjūtas nav iestājušās - pagalmā zaļa zālīte, dārzā- svaigi pētersīļi un puravi, kaimiņu runcis dzied mīlas serenādes manai kaķenītei un piesaulītē uzplaukušas "pirmās " vijolītes. Šorīt gan atķirībā no citiem rītiem uz vannītes ar ūdeni bija izveidojusies plāna ledus kārtīņa, bet peļķes, kas uz asfalta- tāpat vien neaizsalušas. Pēdējās dienas ar neticību veros termometrā, kas rāda nelielus mīnusus, bet ūdens savu agregātstāvokli kaut kā mainīt nesteidzās.

    Ielādē...
  10. 22.12.2011 13:42

    Baltezerā gar malu meldros izveidojušās ledus saliņas, vēl tagad nav izkusušas. Naktī, ap 24.00 h temperatūra uzrāva līdz - 2.4 C, bet 02.00 h vairs tikai - 0.6 C, bet laikam ar to pietika, lai meldru biezumos šis tas sasaltu. Varbūt uz rīta pusi bija vēl kādi mīnusi, bet tad gulēju. Patlaban + 2.1 C, ļoti knaps ADA vējš, pelēcīgi nomācies, bet šur tur pie apvāršna arī gaiški pleķīši.

    Ielādē...
  11. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    21.12.2011 07:17

    Pašlaik 0 gr.,ne vēsts no mīnusiem.Sniega ļoti maz.
    Nezinu,kā ir Zosēnos/tyemperatūras vienmēr ļoti atšķiras/,bet pašlaik ir 0 gr.Varbūt naktī ir bijuši mazi mīnusiņi,nezinu.Mazliet,mazliet ir uzsalis,salnā uzsalst vairāk.

    Ielādē...
  12. 20.12.2011 21:35

    Nezinu, nekadus mīnusus pagaidam neredzu,joprojam tuvu 0 ,apmacies un bez kripatas sniega, uz zemes nekas nepiesalst (būtu skaidras debesis-tad gan piesaltu) rudens,kas rudens,kaut nedaudz vesaks ir un vejš pierima. Visu dienu vairak vai mazāk zem zemo mākoņu debesīm,kaut ari samēra plānam. Ja neliels kailsals Riga sagaidams tuvākas 2-3 dienas 0-3 grādu robežās,bet vai tas ko daudz mainīs,jo sniega tapat nav, bet jau nākamnedeļ rādas pat +4+6 grādi ?
    Interesanti būtu zināt,vai kaut kur Latvija uzsniga, vai saglabajies ieprieksejo dienu sniegs? Vismaz kaut kur ir baltums?

    Ielādē...
  13. 16.12.2011 12:53

    Klau ja man atmiņa neviļ , es atceros, ka ap 2000-gadu sakumā bija vieni Ziemassvteki Liepājā, kad bija fantastiski tempeartūras kontrasti, no rīta Nicā bija ap - 28 grādiem bet Svētvakarā jau bija tuvu plusiem. Varbūrtās, kāds atcerās šo meteo notikumu ?

    Pašreizs Liepāja ir +4 grādi un rudenīgā siltā ziemas turpinās....

    Ielādē...
    1. 16.12.2011 13:09

      Par to viegli pārliecināties meteo.lv arhīvā. Tur rāda, ka 2000. gadā visu laiku ap svētkiem bija stabili plusi. Tas droši vien bija cits gads tad.

      Ielādē...
      1. 16.12.2011 21:20

        Ieskatījos meteo.lv arhīvā un atceros, ka tas varētu būt bijis 1999. gada Ziemassvētki bet neesmu pārliecināts par šo faktu.... :(

        Ielādē...