Aktuālā situācija (nedēļa līdz 20.5.12.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 20.5.12.)

Nedēļa aizgājusi: iesākas ar MANFRED anticiklonu pie mums. Arī otrdienas rītā laiks mierīgs. Trešdien no DA puses - nokrišņi un negaisi WIEBKE ciklona iespaidā. Tas pats arī ceturtdien. Piektdien esam aiz aukstās frontes un jau NORBERT anticiklonā. Sestdien jau siltāka diena anticiklona zīmē, un svētdiena vēl vēl siltāka.

Attēlu (c) sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi

Turpinājums nākamajā nedēļā.

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===============

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 20. maijs

NORBERT anticiklons izzūd, vakarā no DA puses tuvojas pirmie negaisi "uz" siltās frontes.

Sestdiena, 19. maijs

NORBERT anticiklona gaisotnē attiecīgs laiks, "laba laika" gubumākoņainība, lēns un siltd D vējš. Laiks virzās uz vasaras pusi...

Piektdiena, 18. maijs

Naktī no Latvijas - izlīstot vietām mēreni stipri - aiziet WIEBKE ciklons ar mākoņiem, dienā jau bez nokrišņiem un saule ar maziem "laba laika" gubumākoņiem NORBERT anticiklona zīmē.

Ceturtdiena, 17. maijs

Viss apmēram tas pats, kas iepriekšējā dienā. R daļā pavēss, apmācies un smidzinošs lietus. A pusē vietām līst spēcīgi, ir sutīgs un vakarpusē uzgadās arī negaisi. Latvija aizvien ir liela.

Trešdiena, 16. maijs

WIEBKE ciklons nāk no DA puses, nesot daudzviet dažādas intensitātes lietus nokrišņus, bet Latvijas A daļā - arī nelielus līdz mērenus negaisus.

Otrdiena, 15. maijs

MANFRED anticiklons aiziet uz ZA pusi, no D robežām pamazām pastiprinās mākoņainība caur WIEBKE ciklonu, nokrišņi gan vēl pagaidām izpaliek.

Pirmdiena, 14. maijs

MANFRED anticiklons mūsu zonā. Laiks - kā jau piedienās antivirpuļa laikā. Naktī daidzviet salnas, dienā vien "laba laika" gubumākoņainība, kas vakarā gandrīz izklīda. Neliels D vējš, kas atnes drusku vairāk siltumu Latvijai. Gaisa temperatūras jau atkal līdz +14+15 maksimumā.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.05.2012 19:34

    Šodien +23, viegls vējiņš, reizēm uz brīdi kāds mākonis aizsedz sauli, fantastisks laiks. Vienīgi odi sarosījušies un bojā brīvdienu.

    Ielādē...
  2. 20.05.2012 19:18

    Šī diena bija pietiešām karsta, arī pašlaik ārā ir +23,3. Mana mājiņa atrodas ielejā, dienvidu pusē, cepa kā uz pannas. Kamēr ravēju, mugura un pleci apsvila, labi ka atrasu SOS pretapdeguma krēmu...

    Ielādē...
    1. 20.05.2012 19:34

      Es vispār šodien un tamlīdzīgās dienās atturos veikt kādus laiku darbus, vienīgi vēlā pievakarē vai kādā stundā rītā (esmu "pūce", un - ja mani netramda- tad nemīlu agrā rītā slieties...).

      Ielādē...
  3. 20.05.2012 21:03

    Vasara pirms laika...Un uz Jāņiem vilksim kažoku.Man jau patīk siltums ,bet labāk jau vienmērīgs
    un samērīgs. Labi,ka nokrišņi tomēr tiek solīti,vismaz neizdegs tas svaigais pavasara zaļums.
    Un mums būs kāds prieciņš.Patlaban joprojām silts,bez vēja,R puse pilnīgi skaidra,bet A-man priekšā ir mežs,tacu redzu pāris mākoņu plēksnes.Izskatās,ka no turienes kaut kas varētu atnākt.No rīta tad jau manīs...

    Ielādē...
  4. 20.05.2012 21:15

    Mana prognoze uz nedēļu līdz 27.05.
    Pirmdien būs salīdzinoši karsta diena , saulaina, sūtīga un tomēr būs arī stiprs negaiss, gaisa temperatūra būs no +26 līdz +28 grādiem.
    Otrdien būs arī tāds pats laiks, saulains, karsts un sūtīgs, gaidāmi pērkona negaisi, gaisa temperatūra sasniegs +25 +27 grādus, iesaku arī apmeklēt pludmali un kārtīgi izpeldēties.
    Trešdien pēc stipra nakts negaisa, būs mākoņains laiks, varbūt trāpīsies arī kāds lietus un negaiss, gaisa temperatūra būs no +18 līdz +20 grādi.
    Ceturtdien būs saulains, gaisa temperatūra sasniegs +22 grādus.
    Piektdien, Sestdien un Svētdien būs tāds pats laiks, saulains, karsts temperatūra pamazām pakāpsies.

    Negaisi ir neprognozējami, tie var izveidoties jebkur un jebkurā laikā.
    Tagad Rīgā ir +23 grādi, ir sūtīgi, un jau sāk pamzām veidoties augstie mākoņi, kas lēnām nāk no dienvidu un dienvidrietumu puses, šie mākoņi veidojas arī virs Rīgas. Cerams, ka tas kaut ko vēsta!!!

    Ielādē...
    1. 20.05.2012 21:27

      Jā, pagaidām nelielos ac mākoņus virs Rīgas - patiešām redzu. Varu piekrist: šādi karstajā gaisā patiešām ir priekstvēsteši negaisiem... kas varētu jau būt arī galvaspilsētas tuvumā gandrīz reizē ar saules lēktu (bet var būt arī vēlāk...).

      Ielādē...
  5. 20.05.2012 09:29

    Ravēju, ravēju, ravēju... Zeme patīkami mitra, silta, nezāles aug kosmiskā ātrumā. Naktī t turējās ap +10, šorīt jau iesilis tuvu pie divdesmit grādiem. Pētu ābeles- kaut kā tūras šogad uz ziedēšanu, ceriņi gan veras vaļā un smaržo....

    Ielādē...
    1. 20.05.2012 18:38

      Pie mums ceriņi zied jau laiciņu, pilnziedā, vien pašos ķekaru galiņos pumpuriņi nav atvērušies. Kamēr nav pārziedējuši, vakar vienā vietā ārpus pilsētas ievācām krietnu "ražu" zāļu tējām u.c., kaltēties uzliku, tagad visa istaba smaržo. :)

      Ielādē...
      1. 20.05.2012 19:10

        Kā jūs viņus vācat- tikai pašus ziediņus? Kāda ir tējas pielietošana, kam tā domāta- kādā kaitēm? Man ceriņu ļoti daudz, bet nekad neesmu tējām vākusi.

        Ielādē...
        1. 20.05.2012 22:08

          Ziediņus ar rokām noplucinām no vālītēm. Vislabāk to darīt 6. dienā pēc uzziedēšanas, kad lielākā daļa ziedu jau ir atvērusies, bet augšējā trešdaļa vēl ir pumpuros. Vēlams ievākt vakarā pēc saulrieta.
          Ziediņus var kaltēt tējām, kā arī apliet ar šņabi. Tēja palīdz pret iekaisumiem, pazemina temperatūru, veicina atklepošanu. Tai piemīt urīndzenoša, nomierinoša, pretsāpju iedarbība, pazemina cukura līmeni asinīs.
          Ierīvēšanai (ziedu uzlējums ar šņabi) lieto pret reimatismu, poliartrītu, radikulītu u.c. kaitēm. Ierīvēšana mazina sāpes. Tāpat uzlējumu var arī iedzert pa 30 pilieniem, atšķaidītu ar ūdeni (apmēram 1/3 daļas glāzes). Ieteicams ierīvēšanas gadījumā apvienot to ar pilienu iedzeršanu, tas uzlabo iedarbību.
          P.S. Tas viss attiecas tikai uz savvaļas ceriņiem, potētie ārstniecībā nav izmantojami. Un jāņem vērā vēl viena lieta - ceriņi ir vāji indīgs augs, tāpēc jāievēro devas, nedrīkst "pārforsēt" un dzert cik uziet.

          Ielādē...
  6. 20.05.2012 12:49

    Ābeles atkal pilnas ar tinējiem.Man vienai vasaras ābelītei gandrīz nav lapu,un tās pašas satītas.
    Vispār neatzīstu neko pūst vai liet virsū,taču šoreiz jūtu,ka labi nebūs.Ka tik koks neaiziet bojā.
    Pa rozēm ložņā kniebēji un laputis,upeņu galotnes arī jau kaut kas tin kopā,bet avenēs jauno dzinumu vīte.Viena postaža.Taču pietiekami auksta ziema bija,varēja tak'mošķi izsalt,bet-nekā:(
    Vienīgi laiks ir patīkams,+20*C,neliels vējiņš,laba laika gubenieki.Uzmanīgi ar ilgstošu uzturēšanos saulē-esot paaugstināts saules radiācijas līmenis(UV)!

    Ielādē...
    1. 20.05.2012 13:19

      Mjā, saulē un bezvējā šodien jābeidzas nost, cepj kā uz pannas. Siltāku kā šodien nu neprasās it nemaz nekādos apstākļos. :)

      Ielādē...
    2. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      20.05.2012 17:05

      Ai,Birutiņa,nav vēl szirdēts,ka mošķi nosaltu!Viens trakums!Bez indēšanas neiztikt,jo dabīgie līdzekļi,jau sen vairs nepalīdz...

      Ielādē...
      1. 20.05.2012 21:16

        Varbūt ābeļu aizsardzībai ir mēģinātas trihogrammas jeb spožlapsenītes?

        Cik zinu, pērn man mājās daļu ābeles tika aizsargātas šādi. Protams, jāievēro daudzi priekšnoteikumi, lai šis aizsardzības līdzeklis tiešām strādātu efektīvi. Vēl jāsaka, šī ir viena ne no tām dārgākajām metodēm.

        Ielādē...
        1. 20.05.2012 22:26

          Vai nav par vēlu?Un,galvenais,lapu gandrīz nav,nav kur tās lapsenītes ielaist.
          Ā,izlasīju līdz galam:)),braucu rīt uz Rīgu,uz tirgu!!
          Paldies!!

          Ielādē...
  7. 20.05.2012 18:16

    tik karsts Rīgā, +25 grādi,, es jūtu ka naktī labi uzgāzīs,, bet tik un tā karsts

    Ielādē...
    1. 20.05.2012 18:20

      Šoreiz Thunder vēlmes varētu rast zināmu piepildījumu, diezin vai naktī- taču no pirmdienas priekšpusdienas gan ticamība ir...

      Ielādē...
      1. 20.05.2012 22:17

        Diez vai Rīgā un tās apkaimē sagaidīsim lietu,laukā pamatīga rasa,bet tas norāda,ka laiks rīt būs labs:)

        Ielādē...
        1. 20.05.2012 22:31

          Rasa pie augstas gaisa temperatūras varētu signalizēt arī par gaisa mitruma palielināšanos (kas arīdzan ir priekštvēstnesis kādiem nokrišņiem)?

          Ielādē...
  8. 20.05.2012 22:56

    Saulkrastos šodien lieliska diena, visu dienu saulains, tikai A pusē nelieli gubumākoņi. Jau no rīta ap pulksten 10 +14, ap 12 jau +18, tad iepūta neliels vējš no jūras un temperatūra turējas ap +16. Vakara pusē vējš pierima un termometrs pakāpās līdz +19, pašlaik +17.
    Biju kopā ar vēl dažiem cilvēkiem šogad pirmo reizi izbraucis jūrā, virs ūdens gan krietni vēsāks. GPS aparātā iebūvētais rermometrs rādija ap +14. Ēnā zem burām un vējā ( 3 - 4 m/s) pilnīgi kāds džemperis prasijās, saulē gan silti.

    Ielādē...
  9. 20.05.2012 23:21

    Vakars arī ļoti silts, 20.20 +22,5*C, 21.20 +20,5*C, vēl šobrīd ap +18, vairāk nekrītas jau kādu stundu. Pilnīgs bezvējš jau labu laiciņu, D-DA pusē pamazām kaut kas veidojas. Lai arī "virs galvas" vēl praktiski skaidrs, pirms kādas pusstundas, kad vēl bija kaut kas puslīdz normāli redzams, pamanīju diezgan augstu mākoņu sienu D pusē, tāpat arī Z pamalē augstas gubas bija nojaušamas. Manīju dažus attālus augstus zibeņus mākoņos (pērkonu gan nedzirdēju, tālu vēl bija), ko gan drīzāk par rūsu varētu nosaukt. Pagaidām.
    Šobrīd nekāds action vēl nenotiek, klusums (pirms vētras?), +18,2*C.
    Nebrīnītos, ja galējos DA rajonos jau kaut kas notiek... ;)

    Ielādē...
  10. 20.05.2012 23:53

    Formāli man šī svētdiena- noslēdzas mierīga (tagad +17, bezvējš, gandrīz skaidrs, nenosakāmi tāli mākoņi tumsā tālos DA horizontos). Toties 21.5.12. meteodiena man, pats par sevi, būs "sarkanajā režīmā".

    Ielādē...
  11. 21.05.2012 00:04

    jeij varbūt rīgā būs negaiss.

    Ielādē...
  12. 21.05.2012 00:41

    pēc zibeņošanas kartēm var redzēt,ka Daugavpils apkārtnē jau sākušies negaisi

    Ielādē...
  13. 21.05.2012 01:54

    Pirms nepilnas stundas A pusē dažas reizes noducināja, bet, ja kas bija (redzēt neko nevarēja), tad aizgāja garām, A-ZA virzienā. Pie manis viss mierīgs. +17,5*C.

    Ielādē...
  14. 21.05.2012 01:01

    pēc lietuvas radariem var teikt ka rīgā arī būs negaiss. jo izskatās ka negaisi sak attīstīties..tas viss nāk no dienvidu puses

    Ielādē...
    1. 21.05.2012 02:03

      Teikt, ka konkrētā vietā patiešām būs negaiss, pirms tik ilga laika var tikai ļoti retos gadījumos. Iesaku nepārcepties ar "tik precīzu" prognozēšanu, negaiss ir tikpat kā neparedzams konkrētā vietā un laikā.
      Iepriekšējā doma, ka "varbūt Rīgā būs negaiss" jau ir daudz objektīvāka. Bet ātrāk par pusdienlaiku, es prognozēju, nebūs, un var arī vispār aiziet garām.

      Ielādē...
  15. 21.05.2012 03:44

    rīgā jau sāk parādīties gubu mākoņi. no rietumiem zibeņo ik pēc četrām min.

    Ielādē...
  16. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    21.05.2012 07:46

    Visu nakti lija un ducināja pērkons.Visi negaisi mūs apgāja,atstādami tikai lietu.Maiklam taisnība,ducināja un zibeņoja bez pārtraukuma.Vēl tagad rībina un zibeņo.

    Ielādē...
  17. 21.05.2012 05:49

    Traka nakts un rīts, maz gulēts, vairāki negaisa mākoņi šķērsojuši Jēkabpili, vēl tagad turpinās, gāž kā no spaiņa, viss pludo. Ap plkst.4 kādi 10 spērieni trāpīja pilsētā, skaļi pērkona dārdi arī patlaban.

    06:26: Beidzot Jēkabpilī iestājies miers. Tādu nakti kā šo esmu pieredzējis vēl tikai vienu reizi - pirms kādiem desmit gadiem Salaspilī. Zibeņošana un pērkona ducināšana ap plkst.4 bija bez pārtraukuma, parasti tik spēcīgi negaisi ir tikai pēcpusdienās vai vakaros. Tiesa, vēja nekāda nebija, krusas arī nebija, un stiprs lietus bija tikai brīžiem, visstiprāk gāza īsi pirms plkst.6 rītā.

    Ielādē...
    1. 21.05.2012 07:56

      Varu vien piekrist jo Madonā bijia identiska situācija. Pašlaik stipri līst.

      Ielādē...
  18. 21.05.2012 08:30

    Labrīt visiem negaisu mīļotājiem un arī nemīļotājiem! :)
    Rādās ka būs darbīga diena! Jau tagad uz A, DA no Rīgas ir skaisti Cb mākoņi. Tikko paklausījos, mans AM viļņu zibeņu detektors uztvēra 8 zibeņus minūtes laikā.

    Ielādē...
  19. 21.05.2012 08:31

    Labrīt, man visas nakts garumā tikai paplāni ac, kas tagad drusku pieaug liuelumā. +16. Bet pērkona detektors "ritmiski dragā" ik pa 7 sekundēm... Turpināšu "sarkanajā režīmā" visam sekot "Meteodienā 21.5.12.".

    08:58: +18,3. Pirmie cb jau tūdaļ rodas DA pusē "pa kursu" apmēram 1-1,5 "stundas attālumā" (jāsāk vākt fotokadri).

    09:08: + pirmais pērkons dzirdams no manis DDR virzienā (pie Saldus- "Laika vērotājs" arī šo noteikti dzird).

    Ielādē...
  20. 21.05.2012 09:03

    rīgā klejo lieli cb mākoņi ar cepurēm.

    Ielādē...
  21. 21.05.2012 09:23

    Rīgas fotogrāfiem šajā brīdī vajadzētu sākt ķert cb mākoņus galvaspilsētas pievārtē. No "manis" tie izteikti redzami A virzienā. Tai pašā laikā jau nesas ritmiska "karadarbība" no visai izteikta (ar "laktu") cb mākoņa pie Saldus ...

    Ielādē...
  22. 21.05.2012 09:06

    arī Dobelē klāt pirmais šīsdienas negaiss,tuvojās no D puses,redzams arī negaisa mākonis uz Jelgavas pusi,kā arī visai strauji vertikāli attīstās vēlviens mākonis Z pusē

    Negaiss pagāja ar mērenu lietu un 2 zibeņiem 3s attālumā,patreiz dzirdams pērkons R pusē,kā arī izskatās ka jauns negaiss veidojas DA pusē

    Ielādē...
  23. 21.05.2012 09:34

    iedomājaties kāds skats būs pa nakti

    09:45: tie negaisi šodien veidosies vairākas reizes

    Ielādē...
    1. 21.05.2012 09:42

      līdz tai vēl jānodzīvo, diena šī arī rādās neslikta... ;)

      Ielādē...
  24. 21.05.2012 09:03

    No rīta pamodos un nesapratu cik pulkstens- ārā tumšs. Izrādās- austrumu puse nomākusies. Izgāju ārā- jā, visa pamale tumša un ducina tāls pērkons. Domāju, tūlīt gāzīs, bet nu jau trešo stundu mākoņi cītīgi apliec līkumu, varbūt ka Mālpilī kaut kas uzlija, vizuāli izskatījās, ka no mākoņa malas stiepjas lietus siena. Toties ir ļoti silts, šogad no rīta vēl +16 nebija bijis.
    Vakar pēc saulesrieta maijvabolēm sākās "tusiņš", virs galvas rūca, dūca un lidoja visos virzienos, droši vien siltais laiks bija viņas "aktivizējis".
    P.s. paldies "lighting" par "ceriņu recepti"...
    10.00 Beidzot sagaidīju- sāk pilināt lietutiņš, pamalē ducina, bet tas vēl tālu...

    Ielādē...
  25. 21.05.2012 10:03

    Saulkrastos šorīt ap pulksten 6 silts +16, A pusē nomācies.
    Tagad Rīgā sāk pirmās lietus piles krist no augstiem gubu mākoņiem, pērkonu gan nedzirdu vēl, bet man te dzelzceļš blakus kur nepārtraukti kravas vilcieni braukā tā ka tālu pērkonu varu arī nemanīt.

    Ielādē...