Prognoze: Augusts gaidāms silts un pārsvarā sauss

Prognoze: Augusts gaidāms silts un pārsvarā sauss

Igaunijas Meteoroloģijas Un Hidroloģijas Institūts prognozē, ka Augusts būs siltāks par normu (norma 16,2..17,5 C) Nokrišņu daudzums gaidāms normas robežās, vietām nokrisņu būs vairāk (norma 55...95 mm) Augusta pirmās desmit dienas būs ar siltu un bieži karstu laiku, tomēr nokrišņu daudzums, visticamāk, būs neliels, jo laiku Baltijas reģionā ilgstoši noteiks augsta spiediena apgabals, bet atsevišķās dienās būs arī zema spiediena apbgabala ietekme virs Skandināvijas. Laiks būs pārsvarā sauss un saulains, taču dažās dienās lokāli pērkona negaisi ir iespējami. Lai gan šobrīd nedēļas vidū ir palicis nedaudz vesāks laiks, sākot jau ar 3.augustu, Latvijā atkal kļūs siltāk, svētdienas pēcpusdienā iespējami +30 grādi. Karstajās dienās vietām lokāli gaidāmi pērkona negaisi, kas var atnest krasas vēja brāzmas, krusu. Pārsvarā negaisa mākoņi nokrišņus var nest tikai atsevišķās vietās, bet citur valstī var nelīt nemaz. Sagaidāms, ka Latviju laikā no 7-9 augustam atkal skars stiprs karstums. Temperatūra daudzviet paaugstināsies līdz +30 grādiem, vietām saniedzot pat +33 grādus. Gaisa temperatūra augusta pirmajās desmit dienās lielākoties turēsies ap +22..+27 grādiem grādiem, dažās dienās pietuvojoties +30 grādu atzīmei un pat pārsniedzot to, bet nokrišņu daudzums visā valstī būs ļoti nevienmērīgs

Mēneša otrajā dekādē laika apstākļi visticamāk kļūs mainīgaki. Laiks kļūs nedaudz vēsāks Palielināsies nokrišņu iespējamība un laika apstākļus, tomēr, vairāk noteiks nelielu ciklonu ietekme. Sagaidāms, ka biežāk uzlīs taču lietus būs neliels. Saulainākās dienās, kad laika apstākļus noteiks anticiklons, gaisa temperatūra vēl pakāpsies virs +20 grādiem, tad vietām vēl ir iespējams arī pērkona negaiss. Lai gan vidējā gaisa temperatūra būs zemāka nekā mēneša primājā dekādē, tā turēsies virs normas.

Mēneša trešajā dekādē Laika apstākļi klūs nepastāvīgāki. Biežāk gaidāmi nokrišņi dažās dienās vēl kāds negaiss ir iespējams. Pašās augusta pēdējās dienās, iespējams, no ziemeļiem ieplūstot vēsākām gaisa masām. Dienas var kļūt vēl vēsākas, naktis dzestrākas, bet skaidrajās naktīs salnu vietās iespējamas arī pirmās rudens salnas.

   

Paskaidrojums pie attēliem - Attēlos attēlota gaisa masu ieplūšanas tendences katrai mēneša dekādei. Zilās bultas - auksts gaiss. Rozā un sarkanās bultas - silts gaiss.

Tas, ka ugusta vidējā gaisa temperatūra Latvijā būs vairāk nekā grādu augstāka par normu, liecina arī Krievijas Hidrometeoroloģijas centra mēneša prognoze. Laiks siltāks par normu būs visā Baltijas reģionā, bet nokrišņu daudzums būs ap normu, svārstoties no 20% zem tās līdz 20% virs. Augustā līdzīgi kā jūlijā joprojām iespējamas lielas nokrišņu daudzuma atšķirības nelielā teritorijā, jo pērkona negaisi vietām var atnest pamatīgu lietus daudzumu.

 

Arī Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes prognoze augustam ir visai līdzīga. Kaimiņvalstu meteodienests informē, ka visu augustu gaisa temperatūra lielākoties turēsies augustā par normu, vidēji 1-2 grādus. Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes izplatītajā prognozē kaimiņvalstij gan norādīts, ka nokrišņu daudzums būs lielāks nekā parasti, taču vidēji nokrišņu varētu būt vien par aptuveni 20% vairāk nekā vidējais pēdējo desmitgažu rādītājs.

Arī Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF), prognozes, kas ir publicētas Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes mājaslapā liecina, ka Augusta vidējā gaisa temperatūra visa mēneša garumā būs virs normas, bet nokrisņu daudzums visa mēneša griezumā pēc pašreizējām būs zem normas un ļoti nevienmērīgs.

Temperatūra Nokrišņu daudzums
   

Avots: Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT)

Prognozes tika veidotas atsaucoties uz:

Atgādinājums - Ilgtermiņa prognozes nav īpaši precīzas, un uz tām īpaši nevajadzētu paļauties.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.08.2013 19:42

    Mēnesis iesāksies līdzīgi kā jūlijs, uz beigām laikam jau pirmās rudens vēsmas...
    Esi labi pastrādājis, paldies!

    Ielādē...
  2. 01.08.2013 19:59

    Beigās būs atkal kāds kopsavilkums...?

    Ielādē...
    1. 01.08.2013 20:00

      Tas būtu jāprasa Rūdolfam..:)

      Ielādē...
      1. 01.08.2013 20:02

        Būs, jau būs. Ceru, ka rīt.

        Ielādē...
  3. 01.08.2013 22:14

    Kopumā prognoze laba, it sevišķi mēneša pirmajai pusei. :) Es gan ceru, ka grādi virs normas saglabāsies visu augustu. ;)

    Ielādē...
  4. 01.08.2013 22:14

    Tas pats bija teikts jūlija sākumā, kad jūlijs būs 2 grādus siltāks par normu, bet tā gluži nebija, tikai jūlija sākumā bija silti, tad visu turpmāko jūliju gaisa temperatūra svārstījās no +15 līdz +25 grādiem, dažas dienas jūlija vidū bija karsti, un tikai vienīgi jūlija priekšpedējās dienās valdīja karstums aiz kuras ieplūda kārtējais vēsums, kurš beigsies visdrīzāk šajās brīvdienās. Tas nozīmē, ka nevar prognozēt, kas būs visu atlikušo augustu,, var sanākt viss otrādi, augusts varētu būt karstākais vai pat karsti anomālais mēnesis šajā gadā, vai nu arī vēss kā 2012.gadā. Tikai māte daba zin kas būs augustā.

    Ielādē...
    1. 01.08.2013 22:22

      Tāpēc jau raksta beigās piemeinu, ka ilgtermiņa prognozes nav īpaši precīzas, un uz tām īpaši nevajadzētu paļauties.

      Ielādē...
      1. 01.08.2013 22:25

        Atvainojos nepamanīju, bet vienalga tā nu ir .

        Ielādē...
    2. 01.08.2013 22:26

      Jūlijs tomēr arī bija grādu siltāks par normu. Tas, ka dienās to siltumu nejutām, ir cits stāsts..

      Ielādē...
      1. 01.08.2013 22:51

        Te jau strādā arī tas faktors, ka dažādās Latvijas daļās jūlija gaitā tomēr grādu starpība bija ievērojama - kur vēsākas naktis un siltākas dienas, kur (pārsvarā piekrastē) šī starpība mazāka. Kur siltāks, kur vēsāks arī vidēji diennaktī - ja nekļūdos, visai Latvijai jau vērtē visu rādījumu summu, un tādēļ daudz kas izlīdzinās...

        Ielādē...
  5. 02.08.2013 11:35

    Man ir jautājums, kāpēc nevar rakstīt nedaudz zinātniski un ar atsaucēm , piemēram meteoroloģiskās prognozes tika veidotas atsaucoties un izmantojot publikāciju uz to un to avotu nevis "sadarbībā" .

    Vienkārši skan tas viss nedaudz dīvaini mazliet!!

    Paldies par prognozi no weatherman puses!! Gaidām arī citu meteolapu dalībnieku prognozes Augustam...

    Gaidām siltumu

    Ielādē...
    1. 02.08.2013 18:51

      Okay tūliņ nomainīšu :)

      Ielādē...
  6. 04.09.2013 19:00

    Oficiālais apskats par augustu, kas NEBIJA SILTS pat pēc oficiālās mistiskās normas.
    Tomēr ne par siltumu, bet gan par šo "Mēneša vidējais vēja ātrums (2,1 m/s, kas ir 0,7 m/s zem normas) bija otrais lēnākais pēdējos 37 gados novērotais." pēdējā rindkopā. Atkal jau LVĢMC vējš par lēnu, lai gan patiesībā augustā bija daudz dienu ar ļoti stipru vēju visu dienu, pierimstot vien vakarā un naktī. Pat pēdējos 25 gados (ko tā detalizēti atceros) šis drīzāk bija viens no vējainākajiem augustiem.

    Ielādē...
    1. 04.09.2013 20:05

      Labi! Turpmāk nepieminēšu jūsu izteiktās mistiskās normas pie mēneša prognozēm, lai nebūtu ar jums lieki jākašķējas! Tāpat jau, vienmēr, visu jau sejā ir vieglāk iemest!

      Ielādē...