Zinātnieki cenšas izskaidrot pēdējo gadu dīvainos laikapstākļus

Zinātnieki cenšas izskaidrot pēdējo gadu dīvainos laikapstākļus

Lielbritānijas meteoroloģijas dienesta "Met Office" pārstāvji atzīst, ka pēdējo gadu neierastās laikapstākļu pārmaiņas Britu salās pagaidām nav izdevies izskaidrot, liecina valsts iestādēm pērn sagatavots dokuments, ko šonedēļ publiskojusi tīmekļa vietne wattsupwiththat.com.

Kritiķi "Met Office" pārmet, ka publiskajā telpā tiek radīts iespaids, ka pēdējos gados pieredzētais sausums, plūdi, aukstuma un karstuma viļņi Lielbritānijā un citviet pasaulē ir saistīti ar cilvēces izraisītām klimata izmaiņām, un tikai šaurā speciālistu lokā tiek atklāta patiesība - pagaidām nav gūti pārliecinoši pierādījumi, kas izskaidrotu minēto dabas parādību sākotnējos cēloņus un to saistību ar cilvēces saimniecisko darbību.

Minētajā dokumentā speciālisti apskata neierastu laikapstākļu maiņu Lielbritānijā 2010.-2012.gadā, kad ilgstošam sausumam sekoja neierasti slapjš laiks. Periods no 2012.gada aprīļa līdz jūnijam kļuva par lietaināko trīs mēnešu periodu Lielbritānijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē - vismaz pēdējo simts gadu laikā.

"Met Office" pārstāvji secinājuši, ka 2010.-2012.gadā piedzīvotais sausums nav bijis unikāls, līdzīgi periodi pieredzēti agrāk, un nav pierādījumu, kas liecinātu, ka sausums bijis rezultāts klimata izmaiņām, nevis dabiskām laikapstākļu variācijām.

Pēkšņo nokrišņu daudzuma pieaugumu 2012.gadā izraisīja gaisa strāvplūsmas ("jet stream") pārvietošanās uz dienvidiem, bet šo izmaiņu cēlonis joprojām ir mīkla. Strāvplūsma ir ļoti strauji plūstoša gaisa strāva aptuveni desmit kilometru augstumā, tā veidojas vidējā platuma grādos starp aukstu gaisu, kas ieskauj Zemeslodes polus, un siltu gaisu tropos.

Gaisa strāvplūsma nepārtraukti mainās, nosakot gar nokrišņu daudzumu, gan gaisa temperatūru, un zinātnieki pagaidām nespēj prognozēt šādas izmaiņas ilgtermiņā. Gaisa strāvplūsmas pārvietošanos "Met Office" pagaidām skaidro ar dabiskajām svārstībām, un tās ilgstošs novietojums tālu dienvidos, kas Ziemeļeiropai nes aukstu ziemu un lietainu vasaru, dokumentā nosaukts par rezultātu neveiksmīgai apstākļu sakritībai.

Tomēr zinātnieki identificējuši vairākus iespējamos gaisa strāvplūsmas pārvietošanās iemeslus - paaugstināta ūdens virsmas temperatūra Atlantijas okeāna ziemeļdaļā, ledus izzušana Ziemeļu Ledus okeānā, Klusā okeāna parādība "La Ninja", Saules aktivitāte, kā arī sezonālās izmaiņas atmosfēras cirkulācijā tropos.

Dokumentā minēts, ka steidzami nepieciešams izpētīt iespējamo saistību starp ledus izzušanu Arktikā un aukstākām ziemām, lietainākām vasarām Ziemeļeiropā. "Met Office" arī norāda, ka, iespējams, būs nepieciešami daudzi gadi, lai varētu apstiprināt vai noraidīt saistību starp pēdējo gadu neparastajiem laikapstākļiem un siltumnīcas efektu izraisošo gāzu ietekmi.

Zinātnieki no Kornela universitātes pagājušajā gadā paziņoja, ka sarūkošās ledāju platības Arktikā var nozīmēt vairāk aukstuma viļņu un sniega vētru Ziemeļu puslodes vidējā platuma grādos, tajā skaitā ASV un Eiropā. Tā kā ledus sedz arvien mazāku ūdens platību, okeāns vasarā uzņem vairāk Saules enerģijas. Ūdenī uzkrātais siltums ziemā silda atmosfēru, samazinot gaisa spiediena un temperatūras starpību starp Arktiku un vidējā platuma grādiem. Tas savukārt vājina dominējošos vējus, kuri parasti neļauj aukstumam aizplūst uz dienvidiem, un līdz ar to pieaug varbūtība, ka vidējā platuma grādos ieplūst aukstās arktiskās gaisa masas.

Arī Norvēģijas Meteoroloģijas institūts pēc 2012.gada vēsās un lietainās vasaras vēstīja, ka viens no galvenajiem sliktās vasaras iemesliem varētu būt strauji sarūkošās ledāju platības Arktikā.

Neparasti auksto laiku šā gada martā Eiropā izraisīja gaisa strāvplūsmas pārvietošanās tālu uz dienvidiem, patlaban tā pārvietojas uz ziemeļiem, līdz ar to tuvākajās dienās Eiropas lielākajā daļā, tostarp Latvijā, būtiski paaugstināsies gaisa temperatūra, liecina "Global Forecast System" prognoze.

(c) Baltic News Service. Visas autortiesības aizsargātas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 10.04.2013 11:58

    Abslūti jāpiekrīt raksta galvenajai domai- cilvēces spēki ir par mazu, lai dabu varētu globāli manīt...

    Ielādē...
  2. 10.04.2013 12:49

    Kadu laiku sekoju lidzi www.weatheraction.com aktivitātēm - privāts meteodienests, kurš laikapstakļu paredzešanai, kā galveno faktoru izmanto saules aktivitāti. Manuprāt, Tās vadītāja - Piers Corbyn un tā saukto climate sceptics zinatnieku argumenti ir daudz parliecinošāki, nekā tie kurus piegādā politiķi un "objektīvi zinātnieki" kopā ar nopirktajiem mēdijiem. Es domāju ka Tuvakajos gados drizak bus noverojama "globālā atdzišana" dēļ zemas saules aktivitātes un šobrīd klimata nodokļu mašinērija panikā mēģina izdomat ticamu pasaciņu, kā izskaidrot šobrīd notiekošo, turpinot spelet uz cilveku un valdibu vainas apziņu, lai ieviestu jaunua GLOBALUS nodokļus.

    Ielādē...
    1. 10.04.2013 13:04

      Es kopumā esmu pie domas- mēs gandrīz nekā nezinām par globāliem meteo procesiem un to sakarībām. Vien nedaudz skaidrs: visus laika apstākļus "diriģē" Saule, caur visādiem spīdēšanas aktivitātes periodiem.

      Ielādē...
  3. 10.04.2013 16:00

    Es visu laiku esmu uzskatījis, ka mūsu zināšanas par klimata procesiem ir pārāk vājas, lai tos prognozētu gariem turpmākajiem periodiem. Cilvēce veic nopietnus novērojumus tikai nedaudz vairāk par 100 gadiem. Globālus novērojumus ar satelītiem mazāk kā 50. Salīdzinājumā ar ģeoloģiskajiem un astronomiskajiem procesiem cilvēces novērojumu ilgums ir tikai mirklis. Tas ir tāpat kā iziet naktī pilsētā uz ielas pastāvēt 15 minūtes, kuru laikā garām pabrauks viena mašīna un tad prognozēt, ka pa šo ielu stundā brauc 4 mašīnas, jeb diennaktī 96, lai gan patiesībā dienas laikā 96 mašīnas pabrauc garām dažu minūšu laikā.

    Ielādē...
    1. 10.04.2013 16:33

      Ļoti labs salīdzinājums :))

      Ielādē...
    2. 10.04.2013 18:55

      Patiešām, salīdzinājums ļoti labs! :)

      Ielādē...
  4. 10.04.2013 21:40

    Tā jau nav, ka Golfa straume ir apstājusies.

    Ielādē...
  5. 10.04.2013 17:37

    Ko sakāt par šo? Es domāju, ka blefs, bet kaut kur tāda versija uzradusies ir - Golfa straume. Diemžēl krieviski, bet ceru, ka ir, kas lasa :) .

    Ielādē...
    1. 10.04.2013 18:05

      Tā ziņa ir jūtami "dzeltena"... un viena no daudzām "aptuvenajām versijām"...

      Ielādē...
    2. 10.04.2013 21:11

      Nu jau, nu jau - šī gada laikā sāksies apledojums... hm.... Tik ātri jau nu tādi procesi nenotiek :). Var jau būt, kāds grauds patiesības tur ir, bet........... izklausās visai dīvaini - kāda zinātniskā fantastika.

      Ielādē...
    3. 10.04.2013 22:12

      Par šo rakstu atliek tikai pasmaidīt.:)

      Ielādē...
  6. 11.04.2013 08:49

    garlaicīgs raksts, nav ko te lasīt, esmu lasījis vairākas meteofantastikas, dažreiz pat savas bet tās bija nedaudz reālistiskas

    Ielādē...
    1. 11.04.2013 12:30

      Nu... Thunders' varētu pasacīt kādu savu hipotēzi par šā raksta tēmu. Tas būtu virziens uz domāšanu ;)

      Ielādē...
      1. 11.04.2013 13:17

        Šitādas tēmas par golfa straumēm man kaut kā neinteresē, sorry

        Ielādē...
    2. 11.04.2013 13:38

      Nesaki viss- labs scenārijs jaunai amerikāņu katastrofu filmai līdzigai ka piemēram "'Diena pēc rītdienas" :)

      Ielādē...
      1. 11.04.2013 14:04

        Reiz jau rakstīju- ja pie mums apstātos Golfa straume, tad mums kā ikdiena būtu... sniegs līdz 10. maijam, pēc tam tas atkal no 1. oktobra. 200 dienas gadā bez atkušņa. Vien vasara ar +15+18 grādiem vien pāris nedēļas jūlija pirmajā pusē...

        Ielādē...
        1. 11.04.2013 14:35

          Bet tomēr jau silts un līst lietus un kūst sniegs, nākamnedēļ jau +17 +18 grādi, golfa straume vēl funkcionē

          Ielādē...
  7. 11.04.2013 15:04

    Nn ko jūs domājat par šo?

    Ielādē...
    1. 11.04.2013 15:19

      Citplanētieši tik ātri pie mums vēl neatnāks: lai gan tāds scenārijs ir visai iecienīts izklaides industrijā (filmās). Ticamāks scenārijs: Saule uzsprāgs kā nova un aprīs Zemi. Taču mums vēl rezervē ir kādi 4-5 miljardi gadu:)

      Ielādē...
      1. 11.04.2013 15:59

        Saule kā nova (laikam gan bija domāta supernova) nevar uzsprāgt, jo ir pārāk maza. Zemi aprīt pēc 4-5 miljardiem gadu tā gan var, jo mūža beigās kļūs par sarkano milzi un ievērojami uzblīdīs - iespējams, līdz pat Zemes orbītai. Par to gan vēl astronomi diskutē, cik tieši liela tā kļūs, taču jebkurā gadījumā Zeme vai nu iztvaikos, vai nu pārvērtīsies verdošas lavas bumbā. Neapdzīvojama tā kļūs gan ātrāk, apmēram pēc 1-2 miljardiem gadu (jau tad Saules izstarotā enerģija būs krietni lielāka nekā mūsdienās).
        Par citplanētiešiem mēs neko nezinām - vai viņi ir, ja ir - kur, un vai viņi zin par mums un vai mēs (Zeme) viņiem vispār esam interesanti. Tā kā par to, vai viņi pie mums atnāks, mēs varam tikai minēt, vismaz pagaidām.
        Vienīgais, par ko var spriest diezgan droši - kaut kur Visumā (un mūsu Galaktikā tostarp) citas dzīvības formas noteikti eksistē. To s… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
    2. 12.04.2013 12:17

      Iziešana kosmosā un Saules sistēmas resursu apguve būs ļoti nozīmīga cilvēces ilgtermiņa atīstībā, bez tā ilgākā laika posmā iestāsies pagrimums, kad Zemes viegli pieejamie resursi būs izlietoti. Viens pats dažus km liels asteorīds var saturēt vairāk metālu kā ir iegūti visā cilvēces pastāvēšanas laikā un tādu asteorīdu ir miljoniem. Saule spīd 24/7 nav ne mākoņu, ne nakts - praktiski neierobežotas iespējas lētas enerģijas ieguvei. Apgūstot kosmosā esošos materiālos un enerģētiskos resursus varēs aizmirst par resursu trūkumu.
      Citplanētieši, ja tādi kādreiz ieradīsies, tad cerams tādi kuriem Zeme interesē kā pētniecības objekts, jo biosfēras unikalitāte nodrošinātu mums vislabāko aizsardzību. Ja Saules sistēmu un tās apkārtni kādreiz sasniegs kādas supercivilizācijas kolonizācijas fronte, kurai planētas ir tikai kā būvmateriālu izejvielas kādiem kosmisku mērogu megaprojektiem, tad nu neko, būsim kā skudrupūznis, kas pagadijies buldozera ceļā.

      Ielādē...
  8. 13.04.2013 20:18

    Tas mazliet atgādina skudru baru uz ziloņa pēcpuses - īsti neaptverot parādības modeli un apjomu, skudras cenšas izskaidrot iespējamos notikumu un parādību cēloņus. Kāpēc neviens neuztetraucas par klimatiskajiem procesiem uz Venēras vai kādas citas planētas - Neviens Venērai meteoprognozes nestāda. Viss ir astronomisko procesu prioritātēs:
    1) Visaugstākā prioritāte ir matērijas esamībai - bez tās būtu tikai kosmiskais izplatījums.
    2) Matērijai savstarpēji pievelkoties veidojas kosmiskie ķermeņi.
    3) Caur gravitācijas spēkiem savstarpēji pievelkoties kosmiskie ķermeņi sāk ietekmēt viens otra kustību
    4) Ilgstoši savstarpēji ietekmējoties mazākie ķermeņi beidzot sāk rotēt ap lielākajiem
    5) Ja lielākie ķermeņi "izrādās" pietiekami lieli, tajos var sākties kodoltermiskas reakcijas un tie sāk spīdēt - pārvēršas par zvaigznēm
    6) Ja mazākie ķermeņi ir p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 13.04.2013 20:35

      Un tam visam pamatā ir Kosmiskais Saprāts (es to tā saucu, lai kaut kā šo nosauktu) je galvenā programma, jo viss te uzskaitītais nenotiek spontāni - bet gan stingri ieprogrammētā kārtībā. Kuru arī "kāds" diriģē. Kas attiecas uz citplanētiešiem: šī programma arīdzan ir paredzējusi mums ar šiem tikties, taču ne tik drīz. Bet kaut kādā noteiktā laikā, kad mēs uz Zemes paši būsim atrisinājuši savu dažu problēmu un aiziesim augstākā garīgā līmenī. Kur - prioritāte būs garīgām lietām pāri materiālām. (Saruna gan par šo - kādā citā interneta vietnē vairāk derētu/ šeit es tikai daļēji izsakos par reaksta tēmu).

      Ielādē...
      1. 13.04.2013 21:46

        "Augstākā garīgā līmenī" - tātad, pārtapsim par enerģētiskām vai energoinformatīvām būtnēm? Tas varētu daudz ko izskaidrot, bet par tādām lietām tiešām atsevišķi jārunā...
        Bet par to, ko "programma" mums paredzējusi (arī par to, vai mums un kad lemts satikties ar citplanētiešiem), diezin vai Tu, vai es, vai kāds cits varētu spriest. To var zināt tikai "programmas" radītājs, proti, Dievs. :)

        Ielādē...
        1. 13.04.2013 23:07

          (offtopiks, bet...) Pirms laika tepat rakstīju (raksts, sķiet, gan ir nodzēsts...), ka Zeme ir cilvēces šūpulis, bet ne mūža māja. Pēc kāda laika tālā nākotnē mums to nāksies pamest. Taču patreiz esam maziņi un slimojam, ja tā varam izsacīties, dažas kopējās "homo sapiens" bērnu slimības. Pie tām pieskaitu: mantas kultu, zemes teritoriju dalīšanu, arī naftas pumpēšanu (tā paredzēta ir zemgarozas kustību mīkstināšanai, nevis kurināšanau iekšdedzes dzinājos...). Un vēl un vēl. Dievs (es viņu, kā jau nekristīts pagāns, saucu par Likteņtēvu, lai gan viņam nekāda vārda nav) mums ir paredzējis nākotnē lielus atklājumus: tostarp jau tagad (pc-spēlēs) pazīstamo teleportāciju jeb masas acumirklīgu pārvietošanu lielos attālumos, apzinātu ceļošanu caur melniem caurumiem paralēlajos Kosmosos. Arī satikšanos ar citām civilizācijām. Taču, salīdzinot: saprātīgs tēvs 3 gadniekam rokās nedos īsto un pielādēto karabīni, tā arī "tēvs" mums vēl šos atklājumus nedod rokās...

          Ielādē...
          1. 13.04.2013 23:24

            Varu tikai pievienoties Mulkari teiktajam, ka šādās jomās kaut ko APGALVOT ir neiespējami, vai vienkārši - nav prātīgi. Tāpat t.s. mantas kultu un teritoriju dalīšanu nevar likt vienā līmenī ar naftas pumpēšanu, jo tā ir tikai sekas pirmajam, respektīvi, otrā līmeņa parādība. Un, kam nafta paredzēta, par to arī var tikai izteikt minējumus, NEVIS APGALVOT, tāpat kā to, ko Augstākais spēks mums paredzējis.
            Arī apgalvojums, ka Zeme ir cilvēces šūpulis, nebūt nav pierādīts, lai gan absolūtais vairums domā, ka ir... Tikpat labi Zeme var būt planēta, uz kuru izsūtīti mūsu kaut ko noziegušies senči (tas labi saskan ar "patriekšanu no paradīzes", vai ne?), lai caur sūru darbu atgūtu (pierādītu, ka ir tam cienīgi) savu kādreizējo stāvokli; vai arī planēta, uz kuras savulaik avarējis kāds no citurienes atlidojis kosmosa kuģis un izdzīvojušajiem pētniekie… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

            Ielādē...
            1. 14.04.2013 00:02

              :) varam uz sevi palūkoties arī no malas; 2) jā, mēs uz Zemi esam atsūtīti kā uz "darbavietu", lai pēc tam atgrieztos atpakaļ...

              Ielādē...
      2. 13.04.2013 22:55

        Par ārpuszemes dzīvību zināms nav gandrīz nekas tādēļ apgalvot kad notiks satikšanās ir neiespējami. Tikpat labi šonakt varam ieraudzit jaunu spožu zvaigzni pie debesīm, jo svešas civilizācijas kosmosa kuģis ir palaidis dzinējus un uzsācis bremzēšanas manevru ieiešanai Saules sistēmā. Tikpat labi Saules sistēma var palikt neapciemota miljoniem gadu. Abas iespējas ir vienlīdz reālas.

        Ielādē...
        1. 13.04.2013 23:23

          (Offtopiks 2) Viss, kas ir vienreizējs- tā patiesībā ir statistika. Ko gan reizēm nevar pamanīt aiz lieliem attālumie vai laika intervāliem. Neatceros, kurš zinātnieks to pirms pusgadsimta sacīja. Ko es ar to gribu sacīt? Ja dzīvība uz Zemes mums škietas vienreizēja, taču patiesība tā arī ir statistika. Līdzīga dzīvība ir sastopama vēl daudzviet šajā Kosmostā. Bet ir viens BET, sapratīgās būtnes - ir ne tuvu ne katrā galaktikā. Nosacīti varu sacīt, ir katrā "divdesmitajā", dzīvība pirms saprātīgās būtņu stadijas (par saprāta robežšķirtni uzskatu- ja kāda suga apzināti savu mērķu/ kaut vai barības iegūšanai/ īstenošanai sāk pielietot papildus darbarīkus) ir uz vairākām planētām arī mūsu galaktikā. Bet ir otrs BET: lielā kosmosa programma šīm saprātīgajām būtnēm dažās galaktikās liek attīstīties vienādā līmenī, ne tā- ka dažas civilizācijas to da… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 13.04.2013 23:50

            Atkal apgalvojumi... Nesteidzies, spriežot par "lielo kosmosa programmu" un tās mērķiem. Un, pirms runāt par starpgalaktiku ceļojumiem, vispirms būtu jāpaceļo pa savu Galaktiku. :) Bet pagaidām mēs neesam tikuši tālāk par savu Saules sistēmu (kas ir mazs puteklītis mūsu pašu Galaktikas diženumā), un arī tie ir tikai pirmie piesardzīgie solīši. Vienīgi Voyager-1, kas palaists kosmosā 1977. gadā, nesen sasniedzis heliopauzi un ir uz robežas ar starpzvaigžņu telpu (pāris info - šeit un šeit).
            Bet cilvēks nav ticis tālāk par Mēnesi... Es gan ļoti ceru, ka drīz kosmosa apgūšana atsāksies un turpināsies, jo mūsu nākotne (attīstības iespējas) ir vienīgi Kosmosā. Zeme mums jau šobrīd kļūst par šauru... Un, ja vien mēs negribam kādreiz iet bojā vai nu pašu muļķības izraisītā, vai kosmiskā katastrofā, mums jāpadomā par to, lai būtu arī citas mājas, uz kurieni varētu aizbraukt. :)

            Ielādē...
            1. 14.04.2013 00:03

              Es par to pašu runāju-mēs kopumā esam vēl dziļā "bērnībā":)

              Ielādē...
              1. 14.04.2013 00:56

                Tam nu gan varu piekrist. :))

                Ielādē...
        2. 14.04.2013 10:29

          Labākais pierādījums tam, ka visas ārpuszemes civilizācijas tik tiešām ir saprātīgas, ir tas fakts, ka līdz šim neviena ārpuszemes civilizācija nav mēģinājusi sazināties ar Mums (nesaprātīgajiem) :D

          Ielādē...
  9. 14.04.2013 19:32

    Šonakt gadijumā nebūs redzama ziemeļblāzma?

    Ielādē...