Meteoroloģiskā radara informācija un tās izpratne

Meteoroloģiskā radara informācija un tās izpratne

Ikdienā, lai noteiktu, kāds būs laiks. Mēs visi, ja ne visi, tad lielākā daļa cilvēku ieskatāmies ne tikai modeļu samodelētajās kartēs, bet arī meteoroloģiskā radara attēlos. Visbiežāk mēs tos pētam vasaras sezonā un rudens sezonā, lai noteiktu, kur pārvietosies lokālie negaisa mākoņi, kas strauji izveidojas karstā vasaras pēcpusdienā utt. Protams, mēs radaru varam izmantot plānojot savas aktivitātes. Dodoties kādā pārgājienā, vai izbraucienā, mēs vispirms noskaidrojam, kāds tad būs laiks konkrētajā vietā tuvāko stundu lakā, kurā mēs atrodamies. Vēl mēs noteikti sekojam līdzi sinoptiskajai situācijai, kad mūs brīdina par spēcīgiem pērkona negaisiem, kas var sev līdzi nest lielu postu. Mēs varam iepriekš sagatavoties, kādai bīstamai  parādībai pirms tā mūs apdraud. Tagad aplūkosim tās vispārīgākās lietas par radariem. Un arī noskaidrosim, kā tad radars vispārībā darbojas? Uzzināsim arī informāciju par citiem radara produktiem

                                                                                    

Kā strādā radars?

RADAR – RadioDetectionAndRanging – radio novērošana un klasifikācija; tā ir ierīce, kas skenē atmosfēru ar elektromagnētiskajiem viļņiem (radioviļņiem)

Radari tika izgudroti pirms Otrā Pasaules kara un sākumā tika izmantoti, lai noteiktu lidmašīnu atrašanās vietu. Tikai vēlāk radars kļuva par svarīgu aprīkojumu meteoroloģijā, astronomijā, lidojumu kontrolē, lai arī pirmie meteoroloģisko novērojumu mēģinājumi ar radaru notika jau pagājušā gadsimta 40-jos gados

Radars raida radioviļņus, kas saskaras ar mērķiem atmosfērā – hidrometeoriem (ūdens pilieniem, sniega graudiem, krusu), kā arī aerosoliem, putekļiem un kukaiņiem u.c. Tie atstaro radiāciju, un radars uztver šo atstaroto radiāciju

Atstarotās radiācijas daudzums ir atkarīgs no hidrometeoru īpatnībām – to izmēriem un absorbēšanas spējas. Lielāki un blīvāki objekti dos arī lielāku atstarojumu. Ūdens pilieniem ir labāka atstarošanas spēja nekā sniegam un ledum, bet slapjam sniegam ir piemīt vislielākā atstarošanas spēja

LVĢMC rīcībā esošais radars ir tā sauktais C-Band radars, kura raidīto viļņu garums ir 5.4 cm. Ar to ir iespējams detektēt tikai tās mākoņu zonas, no kurām izkrīt nokrišņi

Jauni produkti tiek ģenerēti ik pēc 10 minūtēm – tātad tos var iegūt gan kā atsevišķus attēlus ar 10 minūšu intervālu, gan kā animāciju par noteiktu laika intervālu (pašreiz 12 stundas)

Kā darbojas radars?

Šeit redzama nokrišņu intensitāte, kas radara attēlā redzama, kā krāsas no tumši zila, līdz pat tumši brūnai krāsai.

Dažādu objektu atstarošanās diapazons

Zemes virsmas izliekuma ietekme

Nokrišņi no zemiem mākoņiem, kas atrodas tālu no radara, var tikt neuztverti, jo tie atradīsies zem zemākā radara raidītā stara; optimālais
signālu uztveršanas rādiuss ir 150-300 km.

Ja radara stars tiktu raidīts paralēli Zemes virsmai (0 C), arī tas noteiktā attālumā no radara atmosfēru skanētu jau vairāku kilometru augstumā, reāli LVĢMC radaram zemākais skanējuma leņķis ir 0,3 C, kas līdz ar attāluma palielināšanos no radara, vēl ātrāk attālinās no  Zemes virsmas.

Līdz ar to vasarā, kad konvektīvie mākoņi sasniedz 10 un vairāk kilometru augstumu, tie ir redzami arī tālu uz radara darbības rādiusa ārējās robežas, savukārt ziemā, kad mākoņu augstums bieži ir zemāks par 5-6 km, tālāk no radara esoši pat intensīvu nokrišņu mākoņi var netikt uztverti.

ATSEVIŠĶI RADARA PRODUKTI

PPI – plaknes stāvokļa indikators
(Plan Position Indicator)

  • Kopsavilkums:
Produkts PPI ir viens no ātrākajiem produktiem, jo tas tiek ģenerēts no vienas plaknes skanējuma datiem (skanējuma leņķis ir 0,3 C)
 
 
Sakarā ar Zemes lodveidīgumu un to, ka skanējuma leņķim ir jābūt > 0 grādiem, līdz ar attālumu no radara ļoti strauji pieaug augstumus virs Zemes virsmas, no kura tiek saņemta informācija. Tātad dati sniedz informāciju par dažādiem augstumiem virs Zemes virsmas atkarībā attāluma no radara
 
 
Radaru tuvumā vienmēr ir traucējumi, jo, maksimālas kvalitātes datu iegūšanai, netiek izmatoti filtri, kas noņem atstaroto informāciju no stacionāriem objektiem ap radaru, piemēram, ēkām. Arī situācijās, kad zemes virsmas tuvumā atmosfērā ir temperatūras inversijas slānis, parādās intensīva atstarošanās no tā (piemērā inversijas slānis ir virs Rīgas līča). Redzami arī starveida traucējumi.

Līdz ar to šis produkts vislabāk ir izmantojams, lai iegūtu faktiskās situācijas kopskatu un pirmo ideju par nokrišņiem (to atrašanās vietu un intensitāti)

PAŠLAIK ŠĀDS RADARA PRODUKTS NAV PIEEJAMS!

SRI –
lietus intensitāte uz virsmas
(Surfice Rainfall Intensity)

  • Kopsavilkums:
Produkts sniedz informāciju par nokrišņu intensitāti noteiktā augstumā virs Zemes virsmas - LVĢMC radaram 1 km augstumā, kas ir jāņem vērā, jo nokrišņu intensitāte uz Zemes virsmas atšķirsies
 
 
Vērtīgs produkts, jo sniedz informāciju par nokrišņu intensitāti (mm/st.) ik 10 minūtes. Animācijā ir iespēja sekot nokrišņu zonas pārvietošanās ātrumam, tās attīstībai, nokrišņu intensitātes izmaiņām.
Nav redzami traucējumi no stacionāriem objektiem radara tuvumā; tikai ļoti retos gadījumos, intensīvas inversijas gadījumā, redzami tās radītie traucējumi. Saglabājas starveida traucējumi.
 
 
PAC –
akumulētie nokrišņi
(Precipitation Accumulation)
  • Kopsavilkums:
Produkts sniedz informāciju par akumulēto nokrišņu daudzumu noteiktā laika periodā – šajā gadījumā 24 stundu laikā, jeb t.s. meteoroloģiskās diennakts laikā (no plkst. 6:00 UTC iepriekšējā diennaktī līdz plkst. 6:00 UTC šajā diennaktī.
 
 
Produkts, kas sniedz priekšstatu par nokrišņu daudzumu diennakts laikā. Šie dati ir salīdzināmi ar nokrišņu daudzuma mērījumiem meteoroloģisko novērojumu stacijās, tomēr te nebūs viennozīmīgas korelācijas. Jo īsāks ir salīdzināmais periods (piemēram, diennakts), jo ievērojamāka ir atšķirība. Tā izlīdzinās, ja palielina salīdzināmo periodu (piemēram, mēnesis vai gads).

Nav redzami traucējumi no stacionāriem objektiem radara tuvumā; nav redzami arī inversijas radītie traucējumi. Saglabājas starveida traucējumi.

PAŠLAIK ŠĀDS RADARA PRODUKTS PIEEJAMS IEROBEŽOTAM CILVĒKU LOKAM!

Atsauces: 

Avots: VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" 

Attēlā: Surgavere radars Igaunijā (Igaunijas meteoroloģijas un hidroloģijas institūts) (EMHI)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 15.06.2013 11:07

    Arī vajadzīgs raksts!

    Ielādē...
  2. 15.06.2013 11:40

    Ieteikums vēl nedaudz piestrādāt pie gramatikas. Īsti negribētu piekrist, ka tie citi radara produkti nav pieejami - tie noteikti ir pieejami, tikai droši vien ļoti ierobežotam personu lokam.

    Ielādē...
    1. 15.06.2013 12:15

      Caur samaksu!

      Ielādē...
  3. 15.06.2013 18:02

    Forši, viss vienkopus un tepat. Šādi raksti ir vēl viens iemesls regulāri ielūkoties Meteolapā.

    Ielādē...
  4. 16.06.2013 00:12

    Ļoti labs un izsmeļošs raksts! :)

    Ielādē...
  5. 18.06.2013 09:56

    Raksts gana labs un izsmeļošs!

    Ielādē...
  6. 17.06.2019 17:59

    Viss skaidrs, jo biezāki mākoņi un tālāk dzīvo no Rīgas lidostas, jo mazāka jēga skatīties radaru.

    Ielādē...