Aktuālā situācija (nedēļa līdz 21.7.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 21.7.13.)

Iesākot darba nedēļu, anticiklona YASMINE atzars no Rietumeiropas pamazām izpletīsies Baltijas valstu virzienā, nodrošinot saulainu, mēreni siltu un sausu laiku. Neskatoties uz lielā daļā Latvijas teritorijas valdošo sausumu, plašāki nokrišņi prognozēti vien nedēļas beigās. Līdz 17.jūlijam valsts lielākajā daļā nokrišņu ir bijis pavisam maz, dažviet nopietns lietus nav manīts vairākas nedēļas. Intensīvākas lietavas pēdējās dienās reģistrētas Daugavpils apkārtnē, kad 12.-14.jūlijā nolijušais nokrišņu daudzums sasniedza 92% no mēneša normas.

Sākot ar piektdienu, 19.jūliju, laikapstākļus Latvijā noteica ciklona “Werner” rietumu mala. Piektdienas rītā Latviju no ziemeļrietumiem šķērsoja aukstā atmosfēras fronte ar lietusgāzēm. Aiz frontes iegriezās brāzmains ziemeļu, ziemeļrietumu vējš. Gaisa temperatūra šajās dienās pārsvarā zem +20 grādiem, valsts austrumu daļā naktīs līdz +8 grādiem.

Saistībā ar meteolapa.lv tehniskajām problēmām, šīs nedēļas komentāri sākotnēji tika publicēti maikla blogā, bet vēlāk pārcelti uz šo nedēļu. Šī paša iemesla dēļ, nav pieejams Somijas meteodienesta karšu arhīvs. Zemāk publicētas atsevišķas šo nedēļu raksturojošas laikapstākļu kartes.

Par visiem laikapstākļiem - zemāk komentāros.

Minimālās gaisa temperatūras Rīgas lidostā

Maksimālās gaisa temperatūras Rīgas lidostā

Norišņu daudzums (mm) Rīgas lidostā

Situācija Eiropā, 19.07.

Sinoptiskā situācija Eiropā, 20.07.


Sinoptiskā situācija Eiropā, 21.07.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.07.2013 07:32

    Nu jā. Izskatās, ka Latvijā vakar pagalam interesanti bijis, taču ir mierinājums, ka vismaz šodien un rīt Latvijā būs auksts, mitrs un vējains. Taču, lai kā būtu, “kompānijas pēc” lietu es arī piedzīvoju. :) Plašāk: kā jau teicu, rītā bija daudz mākoņu, no kuriem visu ko var gaidīt un… neliels lietus arī uzlija, bet tas nebija nekas. Saule gan vēl nespīdēja, bet tieši pusdienlaikā noskaidrojās un vēlāk sāka gubumākoņi veidoties, vēlāk tālumā pat neliela līdzība ar cb. Un tad neliels pārsteigums: ap četriem centrā uz galvas izveidojās maziņš mākonītis, kas arī atnesa mērenu lietusgāzu ne vairāk kā 15 min garumā. Vienreiz arī uzdūca, bet simboliski tīri. Pēctam jau noskaidrojās, uz saulrietu (jau astoņos!) debesis skaidras pavisam, silts vakars bez vēja (kura te nav vispār!), jauki. Nakts gan vēsāka kā iepriekšējā, bet cik nu. Par grādiem nezinu, termometrs sen nav redzēts. Ja dienā +30 arī bija, sausā gaisa dēļ to nevarēja just. Tā.

    Ielādē...
  2. 20.07.2013 09:07

    Rīts saulains ar pastipru ZR puses vēju, kas gar pamalēm dzenā pazemus mākoņus. +16, sajūtas rudenīgas, kaut arī vēl tikai jūlija otra puse. Apstaigājot dārzu konstatēju, ka ābelēm ar steigu jāmeklē stutes, zari līkst no ābolu smaguma. Vējš zem kokiem sakratījis veselu lērumu zaļos ābolīšus, kuri jātransportē prom uz komposta kaudzi, tā kā darba šodienai pietiks :) .

    Ielādē...
  3. 20.07.2013 10:20

    Nu jau pielijis gan-no 4 rītā nāca viens ”vilciens” pēc otra.Rezultātā -šīs nakts rezultāats 26 mm.Vējš apsitis ābolus no zariem,iedzinis petūnijas dobē,izlauzījis gladiolas un lilijas/protams kopā ar gāzienlietu/

    Ielādē...
  4. 20.07.2013 10:45

    Šonakt vismaz 4 reizes modos augša no stipra lietus un vēja, kas pie ZR virziena trapa man tieši logā, gazieni bija pamatīgi, bet īslaicigi, ar stipru vēju rupjas lietus lāses skaļi dauzijas pa skarda palodzi un logu, iespējams, kas brīžiem bija pat krusa, visstiprāki gāzieni non 4 līdz 6 rītā, kad pāris reizes debesis gaja kopā ar zemi, gan visai īslaicigi… Zibeņošana gan nav manīta .Nu sausumam kadu brīdi Līča efekts darbojās uz pilnu klapi in tieša trapijuma Rīgai :) Tagad gan ir samēra mierīgi, nelīst un ta ka apmācies, zemāk nelieli gubumākoņi.+16. Lielisks laiks! Sausums nu ir pārliecinoši beidzies :) Domāju, ka ceturdienas negaiss ,kas daļai Rīgas atnesa ap 50 mm, kopā ar vakardienas negaisu un velākiem gāzieniem, vismaz vietām Rīgā jau atnesa kopā ap 80-90 mm nokrišņu…

    Ielādē...
  5. 20.07.2013 09:32

    Šorīt pirms septiņiem +11 grādi un pilnīgi zilas debesis ar mākoņu čupām tikai pie pašas pamales. Vējš rudenīgi šņācina kokus. Vakarā vēl uznāca lietus, man šķiet, ka pie manis zeme ir dziļāk slapja, nekā pāris cm, šodien parakšu, pamērīšu. Tagad mākoņi saradušies, divos slāņos, pa leju gubas strauji slīd pa vējam, vienu slāni augstāk vietām izplūkāti un grubuļaini mākoņi pārvietojas daudz lēnāk. Rudeņains no visiem viedokļiem…

    Ielādē...
    1. 20.07.2013 12:07

      Jā, tas būtu interesanti izzināt, cik pie Tevis mitrums dziļi zemē iekšā ticis. Nupat noņēmu nelielu ķilpoku dobīti, jārok bija ar dakšām, tāpat no zemes lakstus ārā izvilkt nevarēju, nedaudz dziļāk par virskārtu sauss un ciets. Bet nu pietiks arī man gausties, esmu jau visiem apnikusi ar savu sausumu, kad apkārt tik smuki salijis. Kaut kas labs jau ir arī manā pusē- šodien no siltumīcas iznesu pirmo lielo bļodu ar gataviem tomātiem – kāda garša un smarža! Neviens lielveikala tomāts tam nestāv blakus!

      Ielādē...
  6. 20.07.2013 13:59

    Rigā atsākas lietus brāzmas, norucās arī pērkons, lietus/gubumākoņi iet no līča puses, +15.

    Ielādē...
  7. 20.07.2013 14:02

    Nakts summā auksta – it kā zem +10 nenokritās (min.t. +10,3*C), taču aukstums iestājās jau ļoti agri, jau īsi pēc 1.00 tikai +11 ar kapeikām, un tā līdz rītam. Rīts skaidrs, vēlāk mākoņaināks periods, tuvāk pusdienlaikam atkal saulaināks. Tagad arī līdzīgs MMD – kopā gubumākoņu daudz, bet arī Saules netrūkst. Pāris reizes tuvmā nelieli cb nogāja, bet pagaidām lijis nav. :)
    Taču vējš gan ļoti stiprs un nejauks, brāzmās noteikti sit virs 10 m/s. Tieši tas bojā visu kompozīciju, jo grādi puslīdz normāli turas – ja rīts gan ilgi (līdz 10.00) auksts (knapi +15), tad vēlāk siltāks, 12.00 +19*C, bet tagad turas ap +20…+21*C (tiesa, daļējā aizvējā), pat nedaudz vairāk kādu brīdi uzkāpj, kā šobrīd, kad termometrs rāda +21,2*C (pirms 5 min. pat +21,9*C bija). Piesaulē un aizvējā tīri patīkami, bet ēnā un vējā – auksti… Amerikāņu kalniņi… :D Taču pagaidām šāds risinājums nav slikts variants (… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  8. 20.07.2013 14:22

    Līcis tik ražo un ražo lietus mākoņus, un mēs esam pirmie, kuri no tiem dabū:)Ātri pārskrien ,un -nākošais.Pērkonu tik vienreiz šodien dzirdēju, tādi klusi, bet stipri gāzieni.Man pat izlikās, ka redzu krusu, tak’ laikam nē, vienkārši milzīgas lietus piles ar lielu spēku.Brāzmains vējš visu rītu.Vējš manu mežvīteņa ‘stuti”- vecās nokaltušās ābeles stumbru- pārlauza uz pusēm, tas guļ tagad puķu dobē, jāsauc būs palīgus visu izvākt.10-os no rīta bija +18*C, tad ,droši vien , bija vēl siltāks, tagad pēc lietus temperatūra nokritās uz +16*C.

    Ielādē...
  9. 20.07.2013 14:27

    Uznāca mākoņi, no lietus gan vien pāris piles, taču vējš vēl stiprāks, un temperatūra 10 minūšu laikā nokritās uz +18,9*C. Par laimi, izskatās, ka vismaz šie lietus mākoņi aiziet garām, atkal saulīte, un +20*C.

    Ielādē...
  10. 19.07.2013 21:19

    Šis būs vakardienas, 18.jūlija masīvs negaiss, kas izeidojas Rīgas apkārtnē strauji veidojoties un saplūstot kopā vairākam aktīvam negaisa šunām… Diezgan iespaidigs un atnesa daļai Rīgas ap 50 mm nokrišņu un plūdus uz ielām…
    Šeit galerija, ko uzņemu ar mobilo, kamēr baterijas neizladejas…

    Ielādē...
    1. 19.07.2013 23:16

      Iespaidīgas, foršas bildes! :) Man arī šis tas iekrājies, jau 3 galerijas (ieskaitot vakardienas negaisa kadrus)

      Ielādē...
    2. 20.07.2013 15:58

      Jā, LV ZA neko tamlīdzīgu nevarēja vērot, jo debess kopš rīta agruma nomākusies bija. Tā klusītēm līdz ar mākoņiem atpeldēja (vai saveidojās mākoņos) pusdienlaika negaiss.

      Ielādē...
  11. 20.07.2013 16:00

    LV ZA šodien lietusgāzes viena pēc otras, jau sajucis skaits. Nupat bija baigais gāziens ar pamatīgu vēju, pat krusu. T nokritās no +15 līdz +10. Visi iepriekšējie bija tādi mierīgāki, arī pērkons nav rādījies. Šobrīd +12, rādās, ka tuvojas kārtējais… Pa starpām uzspīd saule.
    Tomēr pēc rudens gan neizskatās. Vasara taču. Nevajag pieasukt poirms laika to, kas atnāks pats. Tāds vēsumiņš pēc aizvadītajiem un pirms gaidāmajiem karstumiem :) Mežā pat sēnes var atrast vietās, kur trāpījis slapjums jau iepriekš.

    Jā, naktī, cerams, nav bijis zem +10, kā vakarā palika, tā rīta agrumā arī bija desmit.

    Radara karte izskatās kā leoparda vai geparda āda :) , tādā vīzē var gadīties, ka kaut kur arī netrāpa.

    Ielādē...
  12. 20.07.2013 16:03

    Pēcpusdienā joprojām mākoņi mijas ar Sauli, vairākas reizes tuvumā arī lietus mākoņi nostaigāja, bet pagaidām visi garām, tfu, tfu, tfu! :D Vējš gan joprojām tikpat negants, taču saulītē tīri neko, kaut arī kļuvis par pāris grādiem vēsāks – pēdējās stundas laikā turas ap +18*C, šobrīd +18,2*C.

    Ielādē...
  13. 20.07.2013 18:47

    Vējaina diena bez lietus, temperatūra ap +19 grādiem, vēja dēļ gan liekas aukstāks.

    Ielādē...
  14. 20.07.2013 18:53

    Lietus šodien mani “nenoķēra” :
    1 mēģinājums bija ap ~14.00, kad pirmām lāsēm krītot paguvu “iesprukt” Centrāltirgus Piena paviljonā. Kad (apmēram pēc stundas) iznācu no Maizes paviljona, lai dotos uz tramvaju, spēcīgs vējš centās mani “iepūst” atpakaļ.
    2 mēģinājums (ap 16.30), bija ceļā uz mājām, “sliktas priekšnojautas” vadīts aizkavējos zem 2 stāva tuneļa pie tirdzniecības centra un (nu jau bijušā) kinoteātra “Ilga”. Strauji satumsa un austrumu virzienā, ātrvilciena ātrumā aiztraucās divi “lielie melnie”. Labi, ka es savlaicīgi pamanīju to otro, citādi 300 metros līdz manai mājai, tas būtu mani būtu panācis (starpība starp lietusgāzēm bija mazāka par 5 minūtēm. Neesmu sprinteris – man vajag vismaz 15 minūtes

    Ielādē...
  15. 20.07.2013 20:43

    Pēcpusdienu gan totāli sabojāja lietus – ja ap 16.30 vēl Saule pasildīja līdz +21*C, tad 17.00 bija klāt pirmais lietus mākonis – pašā neīstākajā laikā, kad Līvānu svētku gājiens devās ceļā no domes uz Kultūras centru… :( Par laimi, pārāk stiprs un ilgs nebija, ko nevarētu teikt par otro, īsi pēc 18.00 – nebija liels, bet minūtes 15 gāza vāliem ar vētrainu vēju, daudzviet koku zari nolauzti, visur jau nemaz nebiju, summu nepateikšu… :( Pērkonu gan nemanīju, bet iespējams, ka bija (sēdēju kafūzī – kur citur tādā laikā?!). Un arī vēl ap 20.00 viens nejaucēns atklīda, palīņāja jau mērenāk, arī vējš bija rāmāks, bet tāpat – viss jau auksts, nesen atnācu mājās, vairs tikai +13,5*C. Tagad gan mākoņi šķiras, bet radars tuvumā rāda vēl vairākus cikona Vernera radītos neradījumus, laikam ar to svētki beigsies… :(

    Ielādē...
  16. 20.07.2013 21:17

    Šodiena bez lietus, vismaz pagaidām, jo šobrīd tādi tumši padebeši stumdās, varbūt vēl kas nopilēs. Vējš gan pamatīgs, strauji visu žāvē. No rīta nesanāca laika pamērīt zemes slapjumu, bet vajadzēja iespringt, jo tagad zeme vairs nav slapja, bet viegli mitra. Parakos – tāda tā ir apmēram 15cm dziļi, bet tas noteikti pa šodienu ir sasūcies vienmērīgāk un dziļāk.
    Pa dienu biju Inčukalnā Zirgu dienās, arī tur lietus nebija bijis un līdz sešiem neuznāca. Toties no Rūjienas apkārtnes bija ziņas, ka tur ap pusdienlaiku nolijis. Šodien tiešām ļoti dažāds laiks.

    Ielādē...
  17. 20.07.2013 22:47

    +14 grādi,vējains vēl aizvien,pa 24 stundām ielijuši 29 mm.

    Ielādē...
  18. 20.07.2013 18:17

    Pie manis šodien nav lijis, kaut arī melni padebeši garām nostaigāja, toties vējš stiprs, vairākiem vientuļi augošiem kokiem ir lauzti zari, pāris vietās tie bija nokrituši uz ceļa. Vienu brīdi bijām bez elektrības, visdrīzāk atkal kāds koks kur bija nogāzies.

    Ielādē...
    1. 20.07.2013 23:25

      Sausums turpinās, tas, kas vakar nedaudz nolija, to šodien ziemeļvējš izžāvēja.

      Ielādē...
  19. 20.07.2013 23:52

    Uz nakts pusi debesis skaidrojas, vairs nelīst, arī vējš rimies, taču auksts pēc velna, ap +12*C jau kopš 22.00, nevelk uz vakara/nakts ballēm vairs kur iet. Starp citu, jau pievakares lietus laikā grādi bija nokritušies pat līdz +11,6*C (kā termometrā konstatēju), iepriekšējā komentā minētie +13,5 jau bija “vakara siltumiņš pēc lietus”… :( Tad jau labāk iedzeru aliņu un pasvinu mājas siltumā. Lietus pats par skādi jau nenāktu, bet nu ne kompānijā ar aukstumu un tādu Z vēju.
    “Verners” kopš šodienas būs laikam jāpārceļ uz nepiedienīgo vārdu sadaļu… :D
    Pietiek ar šīm pāris dienām, lai es tagad ar nepacietību gaidītu atpakaļ karstumu – kur esat, +30? Aūū… :D Uz nākamās nedēļas otro pusi kaut ko līdzīgu tā kā arī prognozē… Ceru uz ātru vasaras atgriešanos un ilgu siltuma valdīšanu! :)

    Ielādē...
  20. 21.07.2013 03:46

    Pašlaik ārā +10,4, debesis viegli nomākušās, ja būtu skaidras, t būtu zemāka. Pa šīm vēsākajām dienām esmu jau “noķērusi” pirmās rudens sezonas iesnas vai arī kādu alerģiju, jo deguns pil kā lāstekas pavasarī….

    Ielādē...
  21. 21.07.2013 07:18

    +13,2, joprojām nomācies. Mērtrauks tukšs, tātad naktī nav lijis, bet slapjums zālē ir tikai no rasas. Vēja nav, laukā nekust ne zāles stiebrs, dabā pieklusums – šorīt pat putni nedzied, vienīgi kāda vārna pa reizei ieķērcas.

    Ielādē...
  22. 21.07.2013 07:56

    Nupat sāka pilināt smalks smidzeklītis, laikam tāpēc putni bija pieklusuši – gaidīja nokrišņus.

    Ielādē...
  23. 21.07.2013 08:46

    Pie manis laikam pa nakti vēl mazliet lijis, jo jumta logs no rīta ar aizdomīgām pilēm nosēts. Šorīt septiņos +12 un vāks pār debesīm. Vējš beidzot pierimis, ap astoņiem sāka smidzināt. Būtu vismaz kārtīgi nolijis, no tādas rasināšanas nav nekādas jēgas, tikai suns slapjš paliek un pašam nepatīkami ārā uzturēties.

    Ielādē...
    1. 21.07.2013 09:22

      Nu jau pat smidzeklis piestājis, arī nopietnu nokrišņu prognoze mazinās. Vēl jau pirms nākamās nedēļas beigās prognozētā siltuma varēja drusku vēl nolīt.

      Ielādē...
  24. 21.07.2013 09:48

    Auksts, tikai +15*C, joprojām ziemelis zāģē.Lietus mijas ar līņāšanu.Debesis smagi pelēkas.Bija iecere šodien doties uz mežu….Jāgaida labāks laiks(:

    Ielādē...
  25. 21.07.2013 10:15

    +14 un smalki līņā.Pa nakti atkal 10 mm klāt.Tik slapjšs ka dārzāa nedomā iet iekšā-ogas šodien laikam paiks nelasītas,bet varbūt skaidrosies?

    Ielādē...
    1. 21.07.2013 12:28

      Cik atšķirīgi laika apstākļi! 50-60 km attālumā vieniem dārzi jau vai slīkst aiz mitruma, bet citiem vēl joprojām ir sausums. Man +17,6, sacēlies vējelis, bet strādāšanai dārzā tas nekaitē. Nolasīju spaini ar gurķiem un spaini ar upenēm, tagad nu tik jāķeras klāt pie pārstrādes ziemai.

      Ielādē...