Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.5.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.5.14.)

Nedēļa aizgājusi.  Līdz trešdienai XENA ciklons ar auksto fronti un nestabilu aiz-fronti mums daudzviet deva lietusbrāzmas, vietām spēcīgas un ar kādiem pērkoniem. Ciklons norimās trešdienas rītā ar nelielām lietusbrāzmām Latvijas A pierobežā. Ceturtdien un piektdien augsta spiediena atzarā - pavēss, bet samērā saulains laiks pie spirgtiem Z vējiem. Viss sāka iesilt no piektdienas, kad no DA puses tuvojās jau YVETTE ciklons. kas piektdien-sestdien sāka "dot" mākoņainību, bet svētdien arī silto fronti ar nokrišņiem. Plusā dažus negaisus rītā Latvijas D pierobežā un pirms pusnakts arī DA rajonos.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 18. maijs.
  

YVETTE ciklona siltā fronte, kas šoreiz nāk no DA puses - ar mākoņiem un nelieliem lietiem noklāj Latvijas teritoriju rīta pusē. Tostarp bija negaiss D pierobežā. Diena aiz frontes ir jūtami silta, dažviet A pusē līdz +28. Pēc saulainām stundām no DA puses tuvojas negaisa mākoņi, ar zibeņošanu Latvijas DAmos pirms pusnakts.


Sestdiena, 17. maijs.
  

Esam vēl pirms siltās frontes, pagaidām tikai mākoņi sāk rasties no DA puses. Vasara sekos pēc tam, lai gan arī šajā dienā ar A-DA vējiem ieplūst siltāks sauszemes gaiss.

Piektdiena, 16. maijs.
  

Augsta spiediena atzars tiek spiests prom no DA puses, kur pastiprinās YVETTE ciklons. Pagaidām tikai neliela mākoņainība nāk no tās puses. Gaiss drusku siltāks kā dienu iepriekš.

Ceturtdiena, 15. maijs.

  

Augsta spiediena atzarā- gandrīz visā Latvijā ir saulains laiks. Vien DA rajonos no tuvojošā YVETTE ciklona ir vairāk padebeši. Daudzviet ir spirgts ZR-Z vējš, kas vēl gaisam neļauj iesilt līdz vasaras temperatūrām.

Trešdiena, 14. maijs.

  

No ZR puses pastiprinās augsta spiediena atzars, dienas otrajā pusē Latvijas lielākā daļā skaidrojas- lai gan daži gubu-lietus mākoņi turpināja būt virs Latvijas D daļas. Tur dodot lietusbrāzmas un dažus perkonus.

Otrdiena, 13. maijs.

  

XENA ciklons aizvien netālu no mums ZR virzienā, tā DA malā un nestabilā gaisā- daudzviet ir īslaicīgas lietus brāzmas, reizēm ar kādu pērkonu.

Pirmdiena, 12. maijs.

  

XENA ciklons dzen fronti pāri Latvijas A daļai, kur visas dienas garumā vērojams ilgstošs lietus. Citviet nokrišņi izpaliek, ir vien dažas aiz-frontes lietus brāzmas virs Kurzemes. Mākoņainība gan saglabājas visā Latvijā.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 19.05.2014 07:48

    Riģa, vismaz Zolitudē bija negaiss!!! Vairaki fotogeniski negaisa mākoņi, pamatigs sienas mākonis un skaista zibeņošana, vairaki zibeņi uz zemi un diezgan tuvi spērieni, lietusgāze milzīgam lāsem :) Beidzot!!! Bildes būs :)

    Ielādē...
  2. 19.05.2014 08:16

    Negaiss ir turpinājies kādu pusotru stundu, tagad Rīgā spīd saule. Pēc radara redzams, ka Kurzemē līst visstiprāk.

    Ielādē...
  3. 19.05.2014 08:20

    Izdevās iemedīt 1 zibeni, pagaidām ir webkameru attēli no šārīta negaisa. Gatavoju savu galeriju.

    Ielādē...
  4. 19.05.2014 08:22

    Rīts sākās ar spirgtu gāzienu,zibeņiem un pērkonu,lāses milzīgas.Līdz 7 ielija 2,4 mm nokrišņu.Tā ka Pārdaugavu ķēra vairākas negaisa ''astes'',visa lielā masa aizgāja uz Kurzemi.

    Ielādē...
  5. 19.05.2014 08:22

    Ārā pašlaik ir silts un sūtīgs, aptuveni +20 grādi, sāk pamazām spīdēt saule un kļūst arvien siltāks, visticamāk, ka pa dienu tiešām būs +30 grādi. Šodien no rīta mani pamodināja pērkona dardiens, bija jau kaut kur 6:30, rietumu mala visa zibeņoja un ribināja pērkons, vēlāk uznāca otrais negaiss, lija stiprs lietus, bija arī neliela krusa, bija divi tuvi spērieni un diezgan skaļš pērkons, par šo negaisu es uzņēmu nelielu video.

    Ielādē...
  6. 19.05.2014 08:24

    Skaists negaisu rīts Rīgā! "Loti interesanti negaisa mākoņi, daži atgadināja amerikas tornado mednieku noķertus mākoņu skatus! Pamodos no lietusgāzes skaļas dauzišanas logā, tulit nāca arī otrs negaiss ar pakavveida sienas mākoņi un dažiem spēcigiem zibeņiem, tuvu, bet garām, tam sekoja vēl viens pamatigs sienas mākoņis, tieši pārī plašā frontē ar paretu, bet jaudigu zibēņošanu un ziveņiem uz zemi, daži spērieni ļoti jaudigi , spēcigi, ta ka dobji sprādzieni....'Nupātās negaisu mākoņi jau ir gabalā, jauni neveidijas un spoži spīd saule, gaisa temperatūra strauji uzskreja līdz +18+20

    Ielādē...
    1. 19.05.2014 08:36

      Arī es pie Mangaļiem dabūju vienu rīta šļācienu, īsu-10min garumā, aizdomas- kāds krusas grauds arī pa vidu bija. Ap 7:15... tagad jau visi padebeši ir izlijuši, un izklīst R-ZR virzienā...

      Ielādē...
  7. 19.05.2014 09:00

    Beidzot negaisu sezona Rīgā atklāta! Šorīt ap 7 : 30 braucot autobusā un centru redzēju vienu zibeni Sarkandaugavas apkārtnē, lietusgāze arī uz 10 min. uznāca lielām lāsēm, vienu brīdi pat likās ka pa autobusa jumtu kāds krusas grauds nograbēja. Pašlaik Rīgā jau +21 un diezgan sutīgs. Šodien šķiet, ka būs ideāli apstākļi eksplozīvu negaisu attīstībai.

    Ielādē...
  8. 19.05.2014 09:13

    Negaisi turpinās Kurzemē- caur Slīteres, Ventspils un Liepājas webkamerām varam vērot.

    09:20: Slīteres webkamera iefiksēja zibeni šodien 9:15 ZR virzienā, to iefiksēju šeit.

    Ielādē...
  9. 19.05.2014 10:11

    Nu jau viss pārskrēja:)Pāris ātri gāzieni un viss...aizskrēja uz Kurzemi.Žēl, ka no turienes īsti ziņu nav....Es arī skrēju fočēt, taču negaiss nāca no A puses, man tā mala galīgi nepārskatāma(:, tāpēc ātri nofotografēju dārzu, jo , ja vēl nāks ( un tak nāks vēl!:)) , ābeles tik skaistas šogad vairs nebūs:)Kā tās smaržo!!!Kā san ābeles!!!Žēl, ka tehnika tikai attēlu (un daži arī skaņu)var atstāt cilvēka atmiņai, bet, ja varētu arī smaržu....Ziemā iedarbini savu agregātu, un pilna istaba ar ābeļziedu aromātu...............mmmmm.....

    Ielādē...