Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.5.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.5.14.)

Nedēļa aizgājusi.  Līdz trešdienai XENA ciklons ar auksto fronti un nestabilu aiz-fronti mums daudzviet deva lietusbrāzmas, vietām spēcīgas un ar kādiem pērkoniem. Ciklons norimās trešdienas rītā ar nelielām lietusbrāzmām Latvijas A pierobežā. Ceturtdien un piektdien augsta spiediena atzarā - pavēss, bet samērā saulains laiks pie spirgtiem Z vējiem. Viss sāka iesilt no piektdienas, kad no DA puses tuvojās jau YVETTE ciklons. kas piektdien-sestdien sāka "dot" mākoņainību, bet svētdien arī silto fronti ar nokrišņiem. Plusā dažus negaisus rītā Latvijas D pierobežā un pirms pusnakts arī DA rajonos.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 18. maijs.
  

YVETTE ciklona siltā fronte, kas šoreiz nāk no DA puses - ar mākoņiem un nelieliem lietiem noklāj Latvijas teritoriju rīta pusē. Tostarp bija negaiss D pierobežā. Diena aiz frontes ir jūtami silta, dažviet A pusē līdz +28. Pēc saulainām stundām no DA puses tuvojas negaisa mākoņi, ar zibeņošanu Latvijas DAmos pirms pusnakts.


Sestdiena, 17. maijs.
  

Esam vēl pirms siltās frontes, pagaidām tikai mākoņi sāk rasties no DA puses. Vasara sekos pēc tam, lai gan arī šajā dienā ar A-DA vējiem ieplūst siltāks sauszemes gaiss.

Piektdiena, 16. maijs.
  

Augsta spiediena atzars tiek spiests prom no DA puses, kur pastiprinās YVETTE ciklons. Pagaidām tikai neliela mākoņainība nāk no tās puses. Gaiss drusku siltāks kā dienu iepriekš.

Ceturtdiena, 15. maijs.

  

Augsta spiediena atzarā- gandrīz visā Latvijā ir saulains laiks. Vien DA rajonos no tuvojošā YVETTE ciklona ir vairāk padebeši. Daudzviet ir spirgts ZR-Z vējš, kas vēl gaisam neļauj iesilt līdz vasaras temperatūrām.

Trešdiena, 14. maijs.

  

No ZR puses pastiprinās augsta spiediena atzars, dienas otrajā pusē Latvijas lielākā daļā skaidrojas- lai gan daži gubu-lietus mākoņi turpināja būt virs Latvijas D daļas. Tur dodot lietusbrāzmas un dažus perkonus.

Otrdiena, 13. maijs.

  

XENA ciklons aizvien netālu no mums ZR virzienā, tā DA malā un nestabilā gaisā- daudzviet ir īslaicīgas lietus brāzmas, reizēm ar kādu pērkonu.

Pirmdiena, 12. maijs.

  

XENA ciklons dzen fronti pāri Latvijas A daļai, kur visas dienas garumā vērojams ilgstošs lietus. Citviet nokrišņi izpaliek, ir vien dažas aiz-frontes lietus brāzmas virs Kurzemes. Mākoņainība gan saglabājas visā Latvijā.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.05.2014 21:58

    Arvien vairāk nāk bēdīgu ziņu par posta darbiem,kurus pastrādājuši šī pavasara salnas/sals.Par labību jau ir zināms,bet daudzviet arī izsalušas kultūras,kas parasti pārcieš bargas ziemas,piemēram,ziemas ķiploki,narcises,tulpes.Pamatīgi cietusi augļkopība Pūrē,tur ķiršu un plūmju raža pilnīgi iznīcināta.Par pārējām augļkopības kultūrām varēs spriest pēc divām,trim nedēļām.
    Man bargās salnas praktiski nav nodarījušas neko,taču rezultāts var būt maz ko labāks,kā tad,ja būtu izsalis.Ķirši un plūmes ir pilnziedā,kā kupenas,bet šādā laikā bites tik pat kā nelido un ar apputeksnēšanu būs visai švaki.
    Izrādās,ka kailsals un bargās salnas neko nav spējuši padarīt gliemežiem.To patreiz ir tik daudz,kā vēl nekad.Tikai no upenēm vien koppumā esmu nolasījis vismaz spaini,t.i. no kādiem 20 krūmiem.Bet cīņa joprojām turpinās.

    Tukumā šodien bija saulains,bet šeit pievakarē atkal ik pa brīdim līst.

    Ielādē...
  2. 14.05.2014 00:05

    Dienas galerija - 13.5.14. dienas garumā, pārbraucienā no Rīgas uz Zanti centos ķert fotogeniskas, sanāca pus-fotogeniskas brāzmas iekadrēt.

    Ielādē...
  3. 14.05.2014 00:19

    13. maijā no rīta lija neliels lietus. T. +8 grādi, spiediens 755mm. Ap 8 skaidrojās un lietus beidzās. Spalvu un vidējie slāņu mākoņi. Parādās zemie gubmākoņi, kas līdz pusdienām pārvērtās par lietusmākoņiem. Pirmais lietus ap 12.30. Un tā līdz vakaram kādas 5 reizes nolija. Stiprākais lietus bija ap 16. Tad bija dzirdams pakluss pērkona grāviens mākoņos. Vēlāk mākoņu palika mazāk. Pa dienu nolijuši 2 mm. Visu dienu veidojās dažāda lieluma lielie gubmākoņi (cb). T. dienas laikā reti pacēlās augstāk par +13 grādiem. Spiediens līdz pusdienas laikam nedaudz krita. Vēlāk atkal cēlās. Veidojās 38. spiediena minimums. Pašlaik t. +10,1 grāds, spiediens 758mm Hg. Mēness nav redzams, bet tā atblāzma redzama vidējos gubslāņu mākoņos.

    Ielādē...
  4. 14.05.2014 01:51

    Vakars mierīgs, bez lietus, arī vējš norima, ielas žūst (pamatā jau sausas, ja neskaita iepriekšējos lietos piegāztās peļķes vietās, kur ūdens nenoskrien vai nav paspējis to izdarīt). Temperatūra rāmā gaitā uz leju no +12 pievakarē uz +10 pēc 22.00 un tagadējiem +8,1*C. Debesis šobrīd daļēji mākoņainas, šur tur zvaigznes spīd, bet labi redzama arī atstarotā Mēness gaisma (Mēness virs mājas jumta, no logiem nesaskatāms).
    Ar uzvaru visus hokejmeteomīļus! :) Pamatīgs trilleris, bet - viss labs, kas labi beidzas! :))

    Ielādē...
  5. 14.05.2014 06:22

    Pa pēdējām 2 diennaktīm vēl kādi 17 mm nokrišņu klāt ir nākuši. Šorīt debesis nomākušās kā deķis, +8,1. Nu jau pat man , kas tik ļoti gaidīja lietu, škiet, ka tā ir par daudz. Tagad gaidu saulīti :).

    Ielādē...
  6. 14.05.2014 08:54

    5 mm nokrišņu un viss pa vecam.

    Ielādē...
  7. 14.05.2014 09:48

    13.5.14. Rīgas Z daļa, – Tukums- Zante. XENA ciklona DA daļa. Visas dienas garumā daudz makoņi, no pusdienas laikā cb brāzmas, kas vairākkārt deva lietus nokrišņus. DR vējš līdz 3m/s, kas vakarā norima. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+8; 9:00+12; 15:00+13, 21:00+10. Dažas bildes.

    Ielādē...
  8. 14.05.2014 13:16

    Jēkabpilī īsi pēc vieniem pamatīga lietusgāze.

    Ielādē...
  9. 14.05.2014 17:33

    Virs galvas pilnīgi skaidras debesis, mākoņi redzami tikai D pusē.+13*C.

    Ielādē...
  10. 14.05.2014 17:41

    Uz DA-D no Rīgas redzama daļēji fotogeniska cb guba, man nav laika- varbūt kāds safotografēs...

    Ielādē...
    1. 14.05.2014 21:08

      Es tagad redzu, ka rietumu pusē uz dienvidu pusi iet kaut kas līdzīgs pašķīdušam CB mākonim ar laktu augšpusē, bet nu jau diemžēl nevaru nofotografēt, jo tas mākonis jau paslēpies aiz kokiem.

      Ielādē...
  11. 14.05.2014 21:10

    Šodien mainīgs laiks. Dienas 1. pusē MMD, arī Saule ik pa brīdim uzspīdēja, tomēr kopumā debesis mākoņainas. Pēcpusdienā mākoņu savācās vairāk, tie arī biezāki un lietu nesoši. Daži varēja būt potenciāli (pēc skata) arī negaisu nesoši, taču tie vai nu manā pusē netrāpījās, vai nu tomēr uz tik lielu jaudu vēl nebija spējīgi. Bet uzlīt uzlija pēcpusdienā vairākas reizes gan, tiesa, neko stipri.
    Temperatūrai šodien izteikti lēkājošas tendences, kopumā dienas laikā no +13 līdz +17*C, uz vakaru vēsāks. Šobrīd debesis aizvien vairāk skaidrojas, visa pievakare jau bija pārsvarā saulaina, dienas nelielais vējš pavisam norimis, +10,7*C, mierīgs vakars.

    Ielādē...
  12. 14.05.2014 21:12

    brīzam saule, brīžam mākoņi, brīžam lietus brāzma (pat ļoti spēcīga, bet īslaicīga), brīžam varavīksne (pat dubulta). T līdz +15. šobrīd noskaidrojās, nē - R malā mākonis, +8.

    Ielādē...
  13. 14.05.2014 09:49

    Anticiklons nāk....bet ar pastipru Z puses vēju(:Īpašu siltumu tad nav ko gaidīt.
    Kas solīja, ka pēc 7.maija salnas nav paredzamas??:)Šķiet, ka šogad salnas beigsies tikai pēc Jāņiem:))Zeme auksta:siltumnīcā un laukā redīsus izsēju vienā reizē, tad nu -lecekts redīsi jau gandrīz visi apēsti, bet laukā esošiem tikko parādījās pirmās īstās lapiņas.....
    Šodien arī pavēss, tikai +9*C, apmācies.Vienu brīdi smidzināja.Virs līča debesīs dažādu zilo toņu varianti, taču pārvietojas garām mums.

    Ielādē...
    1. 14.05.2014 13:18

      Nezinu, vai kāds solīja, ka salnu vairs nebūs. Es biju rakstījis, ka sals maz iespējams. Īpašs sals arī netiek prognozēts, nu varbūt atsevišķās vietās līdz 0..-1 grādam gaisā (uz zāles līdz -5 grādiem). Maija sākumā bija sals līdz -5 grādiem, uz zāles vietām aukstāks par -10 grādiem.

      Ielādē...
    2. 14.05.2014 13:27

      Tas ir kā kurā vietā, salnas varbūt lokālas it īpaši maijā, retāk jūnijā

      Ielādē...
    3. 15.05.2014 00:07

      Toms, tā Panorāmas Laika ziņās teica, pēc sniegotā maija sākuma. Bet, nekļūdās tas, kas neko neprognozē.
      Es pe sevis pabrīnījos, kā viņš ir tik parliecināts, pa to, ka tā būs.
      Bet, mūsu platuma grādos pēdējās pavasara salnas ir iespējamas Jāņu naktī, un pirmās "rudens salnas" tūliņ, pēc Jāņiem. ;)
      Protams, daudz svētīgāks ir tāds gads, kad salnas beidzas maija sākumā, un neatsākas līdz oktobrim. Bet tā notiek reti.
      Salnu "Riska zonas" kalendārā, augusta 2. dekāde; Septembra 1.dekādes beigas, vai 2. dekāde, un tālāk, vismaz reizi mēnesī uz kādu dekādi, tādā pašā mēnesfāzē, kādā sākās pirmās rudens salnas.

      Ielādē...
  14. 15.05.2014 00:39

    Diena līdz 3 pēcpusdienā atkal Svitenes pusē. Atšķirība maza. No rīta vienlaidus apmācies- zemie slāņu mākoņi. Drusku pilina lietus. T. +9 grādi, spiediens 763mm. Pusdienas laikā šur-tur redzami nelieli debesu laukumiņi. Citur tumši mākoņi ar lietus pazīmēm. T. līdz + 17 grādiem. Pievakarē Z-ZR pusē gandrīz pilnīgi noskaidrojies. R-DR pusē gubmākoņi, arī lielie cb ar lietus aizkariem. Ap 7 vakarā arī mums uznāca kāds izšķīdis cb mākonis. Drusku uzlija. Pēc tam strauji skaidrojās. Pašlaik t. +4,4 grādi (salna būs), spiediens 770mm Hg. Mēness spīdēt gan spīd, bet siltumu nedod.

    Ielādē...
  15. 15.05.2014 01:58

    Rigā no rita peleks un apmācies, tad gan strauji skaidrojās un diena spoži spideja saule, pie debesim ne mākoņiša, bet samera pavēss. Lietus mākoņi atkal pa lielu gabalu izvairijas no Rīgas un bija vērojami vien patalu pie D, DR horizontiem... un atkal ceribas uz lietu un smukiem cb izgazas, tapat ka agrākas prognozes. Citam gan patiktušis saulains sauss laiks, es gan labpratak verotu lietus/negaisa mākoņus kas klīda pa citiem Lv regioniem...

    Ielādē...
  16. 15.05.2014 07:28

    saule. Salna, šķiet, nebija, varbūt neliela. Septiņos +1, zāle balta, bet tā bija rasa.

    Ielādē...
  17. 15.05.2014 07:55

    Ap sešiem pie loga rāda +2, bet salna vietām diezgan pamatīga. Pie mājas ne, bet ārpus piemājas kokiem vietām zāle ar kārtīgu ledus kārtiņu virsū. Vēl pirms minūtēm 10 ēnā nebija atkusis. Saulē gan strauji silst.

    Ielādē...
  18. 15.05.2014 08:27

    Rīgā bez salnas un ap 5 no rīta +5 grādi.Salnas Lietuvas pierobežā Elejā.

    Ielādē...
  19. 15.05.2014 10:48

    14.5.14., Rīgas Z daļa. No ZR puses pastiprinās augsta spiediena atzars. Līdz 13:00 apmācies, bet pēc tam strauji skaidrojās. Līdz vakaram jau daudz saules, lai gan līdz saulrietam saglabājas DA-D pusē dažas cb gubas. ZR vējš 1-3m/s, kas vakarā atkal norima. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+7; 9:00+11; 15:00+14; 21:00+9. Dažas bildes.

    Ielādē...
  20. 15.05.2014 14:36

    Saule, +11*C silts, kas nemaz nav īsti silts, jo ziemelis visu siltumu aizpūš...Leišu modelis ļoti labi parāda, kā tieši no Z puses pāri līcim kā pa koridoru aukstā gaisa masa ienāk sauszemē, pārskrien pāri Piņķiem (tas pats aukstākais gaiss, brrr) un tad, jau pa ceļam sasilstot, dziļāk Latvijā:)Tāpēc man nepatīk Z,ZR vēji...,sevišķi pavasarī.

    Ielādē...
  21. 15.05.2014 16:18

    Šodien biju izbraukumā līdz Ģipkai, visur saulains, bet no līča pūš pavēss ziemelis un tādēļ saule neko vairāk par +11 nespēja uzsildīt. Aizvējā un saulē ir labi, bet ēnā gan pavēss. Rīgā arī tagad tikai +12. Līča Kurzemes piekrastē pavasaris arī aizkavējies par apmēram 2 nedēļām tāpat kā Saulkrastos, ja salīdzina ar Rīgu un Zemgales D galu.

    Šīs nedēļas nogales un nākošās nedēļas prognozes gan izskatās cerīgas uz siltu laiku un negaisiem.

    Ielādē...
    1. 15.05.2014 18:01

      Precizāk- masivais karstums A pusē, virs Kurzemes vairāk negaisi. Rīga- uz robežas...

      Ielādē...
      1. 15.05.2014 19:31

        Masīvs karstums var aizņemt visu Latviju par godu mūsējām 3 uzvarām, par somiju, kazahstānu un asv )))

        Ielādē...
  22. 15.05.2014 22:25

    šodien saule un visai daiļi mākoņi, silti (cik grādi ?). Šobrīd skaidra debess, +9.

    Ielādē...
  23. 15.05.2014 23:58

    No rīta skaidrs. Tikai tālu D-DR pusē nedaudz spalvu mākoņu. T. pie loga +2 grādi. Spiediens 772mm Hg. Lēns Z vējš, kas vēlāk pastiprinājās līdz mērenam. Priekšpusdienā tālu D-DR pusē laba laika gubmākoņi. Pēcpusdienā t. +13 grādi. Pievakarē pamazām no DR puses sāka nākt vairāk spalvu mākoņu. Saulrieta laikā spalvu mākoņu daudzums īpaši nepalielinājās. Pašlaik t. +5,8 grādi, spiediens 774mm Hg.

    Ielādē...
  24. 14.05.2014 23:50

    Rīta puse līdz 11-ties samerā vienmuļi apmakusies. Pēc tam, strauji sāka skaidroties ar mainīgu cb daudzumu. Dienas gaitā ik pa brīdīm nedaudz uzpilināja no gubu mākoņiem.
    Bezvējš mijās ar lēnu DR;R, vakarpusē ZA; Z vēju. No austrumu; ZA puses tuvojās vairākas gubu mākoņu joslas, kas ap 17-tiem arvien vairāk savienojās, aktīvā sienas mākonī ar rotējošām konvektīvajām zonām. Kā arī parādījās nokršņu, zilgan-pelēkie "aizkari". Ap 18-tiem-18:30, Zirņu pusē bija dzirami vairāki pērkona grāvieni.
    Ap 20-tiem pāri bija palikusi plaša izlijusi "lakta" uz D no Rīgas -Liepājas šosejas, visai ievērojamā garumā, vismaz no Saldus līdz Skrundai. Bet vēlviena svaigāka, gubu zona ap 20:30 bija redzama Auces-Penkules virzienā.
    Šie, visticamāk ir tie mākoņi, par kuriem Edvards raksta. Ap 19-tiem +15*C, šobrīd +5*C.

    Ielādē...
    1. 14.05.2014 23:58

      Ehh, ja būtu kādas fotogrāfijas no visa šitā...

      Ielādē...
      1. 15.05.2014 00:38

        Tas gan :)

        Ielādē...
      2. 16.05.2014 01:23

        Lūdzu, ir viena bilde

        Ielādē...
  25. 16.05.2014 01:56

    Šodien skaista un jau silta diena! Naktī uz rītu gan visai dzestrs, 5.00 +4,5*C, bet tas arī viss - zemāk nenokritās, vismaz pilsētā salnas nebija. Visu rītu un dienu saulains, dienā neliels daudzums baltu laba laika mākonīšu. No nokrišņiem beidzot ne miņas, arī vējelis lēns, patīkams, un 13.10 jau +19,2*C.
    Dienas otrajā pusē biju izbraucis uz Preiļu pusi, tur mākoņu mazliet vairāk un par ~2 grādiem vēsāks nekā Līvānos (ja ticam autobusa termometram, kas Līvānos 13.30 rādīja +20, bet pusstundu vēlāk Preiļos +18), un pēcpusdienā brīžiem uzpūta mazliet jūtamāks Z vējelis.
    Līvānos atgriezos vēlākā pēcpusdienā, laiks joprojām silts un jauks, temperatūra pirms 17.00 tuvu +20, drīz vēl līdz +20,6*C pakāpās (varbūt agrāk bija vairāk, bet to nevaru apgalvot), bet pēc tam lēnītēm uz vakaru - mākoņu arvien mazāk, grādi pa mazam uz leju, neliels vējš vēl kādu brīdi turpināja pūst, vēlāk nor… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...