Nedēļa līdz 15.05.2016. Nedēļas sākums vasarīgāks, turpmāk - vēsāks un lietaināks

Nedēļa līdz 15.05.2016. Nedēļas sākums vasarīgāks, turpmāk - vēsāks un lietaināks

Svētdiena, 15. maijs (21:30)


    Dienas gaitā valsti no dienvidrietumiem beidzot šķērsoja ciklona ZOOEY aukstā fronte, kas nesa jaunus, visai ilgstošus un vietām mēreni spēcīgus nokrišņus, kas dienas gaitā pakāpeniski šķērsoja valsti, atnesot vēsāku gaisu. Rīta pusē valsts austrumu daļā debesis bija daļēji mākoņainas, apmācies bija valsts rietumu un centrālajā daļā, bet pēcpusdienā pakāpeniski apmācās visā valstī. Pēc siltas nakts ar gaisa temperatūru +8...+12 dienas gaitā Kurzemē gaiss neiesila vairāk par +9...+13, valsts centrālajos rajonos - ne vairāk kā +13...+18, tikai valsts austrumu rajonos maksimālā gaisa temperatūra pirms aukstās frontes vēl sasniedza +18...+20 grādus. Frontes šķērsošanas laikā un pēc tās daudzviet valstī gaisa temperatūra noslīdēja tikai līdz +8...+12 grādiem.

Naktī, atrodoties ZOOEY ciklona centrālajā daļā, brīžiem skaidrosies, nakts sākumā valsts ZA vēl turpināsies lietus. Gaiss atdzisīs līdz +4...+9 grādiem. Dienā atradīsimies tuvu ciklona centram, Kurzemes piekrastē atradīsies ciklona oklūzijas fronte. Valsts austrumos un centrālajā daļā diena daļēji mākoņaina, Kurzemē mākoņains un dienas gaitā atkal gaidāms lietus, citviet iespējamas nelielas lietusgāzes. Pūtīs D vējš, brāzmās sasniedzot 10-15 m/s. Gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā +13...+17, Kurzemē zem apmākušām debesīm vien +9...+12.

Prognoze gaidāmajai nedēļai. (09.05.)

     Vēl otrdienas pēcpusdienā daudzviet saglabāsies ļoti silts laiks - temperatūra sākot no +19 grādiem piekrastēs līdz +23...+27 lielākajā valsts daļā. Tomēr mākoņu jau būs vairāk nekā iepriekšējās dienās, un pēcpusdienā un vakarā valsts dienvidos un austrumos lokāli gaidāms neliels lietus, iespējams arī pērkona negaiss.    Naktī uz trešdienu valsts austrumu daļā vairāk mākoņu un vietām neliels lietus, iespējams arī pērkons. Nakts būs silta - +7..+12, vien vietām Kurzemē ap +4...+6. Dienā lielāks mākoņu daudzums būs valsts dienvidos un austrumos, galējos dienvidaustrumos apmācies un gaidāms lietus neliela ciklona ietekmē. Lēns vējš no rietumu puses, kas vēlāk iegriezīsies no ziemeļiem. Gaisa temperatūra jau būs zemāka - +18...+24, piekrastē vietām +15...+17.  Naktī uz ceturtdienu un ceturtdien dienā neliels mākoņu daudzums augsta spiediena atzarā no ziemeļu puses, vairāk mākoņu tikai valsts dienvidos. Naktī +2...+8, Vidzemē iespējamas salnas, dienā aptuveni +15...+20 grādi.  Jau naktī uz piektdienu no dienvidiem valsti sasniegs ciklons - no dienvidiem apmāksies un valsti sasniegs nokrišņu zona ar vidēji stipru lietu, iespējams arī pērkons. Pagaidām vēl grūti prognozēt nokrišņu zonas trajektoriju, tomēr lielāks lietus varētu būt gaidāms valsts austrumu daļā. Gaisa temperatūra naktī +6...+10, dienā no +16 vietām Latgalē līdz +22 grādiem Kurzemē. Arī sestdien un svētdien atradīsimies ciklona ietekmē tā centrālajā daļā, taču lielākajā valsts daļā nokrišņi nebūs ilgstoši. Sestdien vairāk lietus gaidāms valsts austrumos dienas pirmajā pusē un valsts galējos rietumos, svētdien nokrišņi būs valsts lielākajā daļā. Debesis valsts leilākajā daļā brīvdienās būs mākoņainas un skaidrosies vien brīžiem, tāpat gaidāms arī visai brāzmains DA, bet Kurzemē R vējš brāzmās līdz 15 m/s. Naktis būs visai siltas - ap +8...+12 grādiem, sestdien dienā ap +16...+20, svētdien +11..+18.  Nākamās nedēļas sākumā aiz ciklona gaidāms visai vēss laiks, brīžiem līs - naktīs vietām temperatūra var noslīdēt tuvu nullei un gaidāmas salnas, bet dienās gaisa temperatūra vien ap +13...+17, tomēr nedēļas otrajā pusē atkal kļūs siltāks un pastāv iespēja, ka gaisa temperatūra atkal varētu sasniegt +25 grādu atzīmi, tomēr tik sauss laiks kā maija sākumā vairs nav gaidāms.

Atjauninājums 10.05.

   Jaunākās GFS izlaiduma prognozes par nedēļas nogali mazliet mainījušās. Piektdienas pēcpusdienā gandrīz visā valstī sāksies lietus ciklona ietekmē. Pašlaik tiek prognozēts, ka sestdien ciklona nokrišņu zona vairāk aptvers valsts centrālo un rietumu daļu. Naktī uz svētdienu un svētdienas pirmajā pusē nokrišņu varētu būt mazāk, tomēr jauna ar citu ciklonu saistīta nokrišņu zona valsti visdrīzāk sasniegs svētdienas pēcpusdienā. Sākot no nakts uz sestdienu, naktīs gaisa temperatūra būs lielākoties virs +10 grādiem. Dienās vietās, kur nelīs (pārsvarā valsts austrumos), gaiss var iesilt līdz +20 un vairāk grādiem.

Atjauninājums 11.05.

  Jaunākās prognozes par nokrišņiem nedēļas nogalē paredz, ka lielākā daļa lietus gaidāms valsts rietumu un centrālajos rajonos, sākot no piektdienas līdz pat svētdienai, bet valsts austrumu daļā būs siltāks un sausāks, vairāk nokrišņu valsts austrumos gaidāms svētdien. Tālakas prognozes paredz, ka maijā tik augsta gaisa temperatūra kā aizvadītajās dienās (augstāka par +25) visdrīzāk neatgriezīsies un ka kopumā laiks būs mēreni silts, bieža ciklonu darbība.

ATSKATS UZ JAU AIZVADĪTAJĀM NEDĒĻAS DIENĀM

Pirmdiena, 9. maijs

Siltā anticiklona PETER centrālā daļa. Dienā mākoņu daudzums kopumā neliels, rīta agrumā no +3 līdz +11, maksimālās gaisa temperatūras +23...+27, piekrastē +18...+22. Tika izsludināts gada pirmais brīdinājums par karstumu.

 

Otrdiena, 10. maijs

Jau izsīkušā anticiklona PETER centrālajā daļā. Dienā joprojām neliels mākoņu daudzums, vairāk to bija pēcpusdienā Kurzemē, kas vēlāk progresēja lielākā mākoņainībā ar lokālu lietu un vakarā bija novērojama arī valsts centrālajā daļā kā neliela ciklona aizmetņi. Iespējams, karstākā maija diena - agrā rītā +4...+11, bet maksimālās gaisa temperatūras pārsvarā ap +24...+26, vietām +28, tostarp Jelgavā, kur pārspēts karstuma rekords. Piekrastēs +19...+23.

Trešdiena, 11. maijs

Dienas gaitā neizteikta aukstā fronte no Z puses, kas kopā ar mēreniem Z vējiem ienesa vēsāku gaisu valstī. Pēc siltas nakts priekšpusdienā gaiss iesila līdz +19...+25, bet vēlāk temperatūra pazeminājās. Piekrastē nekļuva siltāks par +13...+18. Pārsvarā valstī neliels mākoņu daudzums bez nokrišņiem, bet valsts DA daļā mākoņu bija vairāk, tur arī bija novērojami negaisi ar īslaicīgu stipru lietu gaisa masu sadursmes rezultātā.

Ceturtdiena, 12. maijs

Dienas gaitā augsta spiediena atzara (neliela anticiklona) DR mala, kopumā ar nelielu mākoņainību debesīs, bez nokrišņiem. Mērens A vējš. Dienas gaitā no +13...+15 piekrastē un valsts ziemeļaustrumos līdz +16...+21 pārējā valstī.


Piektdiena, 13. maijs

Uz ZA no augsta spiediena apgabala uz austrumiem no ciklona ietekmes zonas. Valsts rietumu daļā visai spēcīgas pērkona lietusgāzes, citviet Kurzemē vien neliels lietus, pārējā valstī daļēji mākoņains laiks, Latgalē pat gandrīz skaidras debesis. Pārsvarā vidējs A vējš. Maksimālā gaisa temperatūra +14...+16 Kurzemēs rietumos kur vairāk lietus, bet pārējā valstī - +18...+23.


Sestdiena, 14. maijs

Joprojām ciklona ZOOEY austrumu - siltajā malā ar ciklona silto fronti. Valsts rietumu un centrālajos rajonos ciklona ietekme nes lietu, kas daudzviet ir ilgstošs, vietām Kurzemē arī pērkona negaiss, debesis apmākušās. Valsts austrumu daļā mākoņains laiks, bet bez nokrišņiem. Maksimālā gaisa temperatūra valsts rietumu un centrālajā daļā +14...+17, valsts austrumos +19...+22.


Svētdiena, 15. maijs

Dienas gaitā valsti no dienvidrietumiem beidzot šķērsoja ciklona ZOOEY aukstā fronte, kas nesa jaunus, visai ilgstošus un vietām mēreni spēcīgus nokrišņus, kas dienas gaitā pakāpeniski šķērsoja valsti, atnesot vēsāku gaisu. Rīta pusē valsts austrumu daļā debesis bija daļēji mākoņainas, apmācies bija valsts rietumu un centrālajā daļā, bet pēcpusdienā pakāpeniski apmācās visā valstī. Pēc siltas nakts ar gaisa temperatūru +8...+12 dienas gaitā Kurzemē gaiss neiesila vairāk par +9...+13, valsts centrālajos rajonos - ne vairāk kā +13...+18, tikai valsts austrumu rajonos maksimālā gaisa temperatūra pirms aukstās frontes vēl sasniedza +18...+20 grādus. 

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 15.05.2016 22:22

    sausā joprojām. Samācies ir, bet... T +12. Maijvaboļu uzlidojums turpinās, gan ne tik aktīvi kā vakar. Ābeles pilnas ziedu, nule saplauka; ķirši pamazām nobirst. Ceriņiem pirmie ziedi, arī kastaņai.

    Beidzot sāk čabināties... lietus 23.00

    Tāda rasa vien tika (tā jau arī izskatījās pēc radariem), spaiņa dibenā kāds 1 mm skalojas... Uz asfalta rītā vēl peļķītes bija vietām.

    Rīts ar sauli un pūkainiem, akvareliski paplūdušiem mākoņiem.

    Ielādē...
  2. 16.05.2016 13:33

    Man pa 2 dienām, kops sākās lietus, ielijuši 40 mm nokrišņu. Šodien apmācies, brāzmains un pagalam auksts D puses vējš. +10*C. Pa gaisu lido pieneņpūkas un ābeļu ziedlapiņas.

    Ielādē...
  3. 16.05.2016 18:29

    Nakts skaidra, bet vēsa - 1.10 +8,3°C, 4.00 +6,1°C, min.t° +5,4°C. Arī rīts skaidrs, tāpat dienas 1.puse. Taču diezgan ātri sacēlās jūtams vējš, dienas vidū un pēcpusdienā jau stipri pūta, bieži brāzmains. Ap pusdienlaiku parādījās mākoņi, pēcpusdienā to jau krietni daudz, arī daži pēc paskata "aizdomīgi", taču lietu neviens tā arī neatnesa. Saules arī gana daudz. Pēc grādiem it kā auksts nebija - pēcpusdienā +15...+16, taču vējš gan nejauks, auksts. Pēdējās pāris stundās vējš tomēr kļuvis rāmāks, patīkamāks laiks. Šobrīd +15,1°C, spiediens 756 mm.

    Ielādē...
  4. 16.05.2016 20:35

    Vēsa diena, no rīta debesis jau vizuāli šķita aukstas, ar saraustītiem, pluskainiem mākoņiem kā rudenī. Visu dienu stiprs vējs , arī tagad vēl pūš, t jau noslīdejusi zem plus 10 grādiem, ja neuznāks mākoņi un vējš pierims, būs pamatīgas salnas. Ķrbjus un kabačus nosedzu, diemžēl ārā izstādītajām puķēm aukstā nakts varētu nepatikt, bet būs vien jārūdās, visu dārzu nesasegt...

    Ielādē...
  5. 16.05.2016 21:08

    Diena bez lietus, kaut gan vienā brīdī pēcpusdien pāris piles nokrita.

    Ielādē...
  6. 15.05.2016 17:31

    Lai, arī oficiālā prognoze teic, ka Saldū pēdējās 2 diennaktīs nolijuši kopā 46mm nokrišņu, tad manis vakar ap 17-tiem noliktajā stāvsienu plastmasas spainītī ir lēni un mierīgi iepilinājuši 43mm nokrišņu- vien tikai pēdējo 24 stundu laikā.
    Bet vēl bija 13.05 pēcpusdienā 2 pamatīgi augstas intensitātes lietus gāzieni, kuri , laikam nav trāpījuši Saldus meteostacijai.
    Atradu uz galda ārā stāvošu 200ml plastmasas glāzīti, kura ir pielijusi pilna, pēdējās 48 stundās.
    A, tur mērot sanāk 90 mm, kur dažus mm, vai kaut vai 10 mm var norakstīt uz glāzītes konisko formu.
    Tā, ka daudzviet Saldus novadā un citviet Kurzemē, nokrišņus esam dabūjuši arī vairāk.
    (70...90mm robežās)
    Pašreiz lietus pārstāja, pūš mērens R vējš. +11.5*C

    Ielādē...
    1. 15.05.2016 17:48

      Klau, kā tieši apreiķina nokrišnu daudzumu tavā pieminētājā spainītī? Kād ir tas tilpums?

      Ielādē...
      1. 15.05.2016 23:32

        Ar LINEĀLU - izmēra milimetrus.

        perfekti ir tad, ja atrodi kaut kādu rotaļu kubu, vēlams caurspīdīgu, tad arī mērījumi būs visprecīzākie.
        Jebkuri nošķelti konusi, tādi kā parastie metāla spaiņi, dod tāda veida kļūdu, ka sākumā, tie piepildās straujāk, bet beigās (kad tuvojas augšai) lēnāk.

        Bet, metodes būtība ir tāda, ka tiek uzskaitīti nolijušie litri uz katru zemes kvadrātmetru: 1 litrs/ izklājas pa 1 kvadrātmetru 1 mm biezā slānī.
        (Izsakām visus lielumus decimetros , tad 10dm x10dm x0.01dm = 100 x 0.01=1dm^3, bet 1 kubik-decimetrs, kā zināms ir 1 litrs)
        (Zemē tas, protams, ka iesūcas ātrāk vai lēnāk.)

        Ielādē...
        1. 17.05.2016 11:43

          Liels paldies :)

          Ielādē...