Rudens ir klāt!

Rudens ir klāt!

Strauji ir ieradies rudens. Kā jau iepriekš tika prognozēts, pēc netipiski siltām septembra trešās dekādes pirmajām dienām spēcīgs ciklons un aukstā fronte līdz mums ir atnesusi par 10 - 15 grādiem aukstāku gaisu. Rudenim raksturīgi laika apstākļi būs vērojami arī visu nākamo nedēļu - bieži pūtīs brāzmains vējš, ik pa laikam gaidāms lietus.

Pirmdien pār Poliju un Baltkrieviju virzīsies ciklons, ietekmējot arī laikapstākļus pie mums. Debesīs būs visai daudz mākoņu, taču valsts centrālajos un rietumu rajonos ik pa laikam varētu uzspīdēt arī saule. Latgalē diena, visdrīzāk, būs apmākusies. No jūras nākoši mākoņi lietu nesīs Kurzemē, arī Rīgā un Zemgalē, savukārt ciklona ietekmē lietus iespējams Latgales DA. Dienā iegriezīsies ZR puses vējš, Kurzemes piekrastē vakarā brāzmās līdz 18 - 22 m/s. Maksimālā gaisa temperatūra +9 ... +14 grādi.

Pirmdiena, 24.09. - ciklona ietekmē pastiprināsies vējš, vēsāks laiks Latgalē (weather.us)

Naktī uz otrdienu Kurzemi un Zemgali turpinās šķērsot nokrišņu mākoņi, gaisa temperatūra +3 ... +9 grādi. Arī otrdien dienā turpinās pūst mērens Z, ZR vējš, Kurzemē un Zemgalē atnesot arī lietu. Otrdien laiks būs auksts, gaisa temperatūra turēsies robežās starp +8 ... +12 grādiem.

Trešdien debesis jau atkal būs apmākušās, un pēc pašreizējām prognozēm dienas gaitā ievērojami pastiprināsies R, DR vējš. ECMWF modelis, kas mēdz pārspīlēt, šobrīd prognozē Kurzemes piekrastē brāzmas līdz pat 27 m/s, bet GFS ap 22 m/s. Diena būs īsteni rudenīga, jo abi prognožu modeļi dienas lielāko daļu paredz lietainu. Gaisa temperatūra +9 ... +14 grādi.

Trešdiena, 26.09. - diena pelēka, daudzviet lietaina, pēcpusdienā spēcīgs vējš (weather.us)

Pēc pašreizējām prognozēm gan trešdien, gan ceturtdien virs Latvijas atradīsies siltāka gaisa masa. Ja šāda prognoze piepildīsies, nakts uz ceturtdienu jau būs siltāka, un vairs tikai Latgalē gaisa temperatūra tiek prognozēta zemāka par +10 grādiem. Vējš gan joprojām varētu būt brāzmains, taču gaiss iesils līdz +12 ... +16 grādiem.

Šobrīd izskatās, ka naktī uz piektdienu vai piektdien dienā mūs varētu sasniegt nākamais ciklons ar spēcīgu lietus zonu, taču tā kā līdz tam vēl ir nepilna nedēļa, ir grūti prognozēt ko konkrētāk. Gaisa temperatūras pēcpusdienās visdrīzāk nedaudz virs +10 grādiem, taču skaidrākās naktīs gaiss atdzisīs pat līdz +2 ... +7 grādiem, siltāks piekrastē.

Viena no aukstas nakts prognozēm nedēļas nogalē (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.09.2018 06:50

    Pie loga +0,5, automašinas stikls ledus puķēm klāts, ātri gan tas aukstums mūs ir sasniedzis, nedaudz dienās no vasaras gandrīz vai ziemā ielecam.
    P.s. Lec saule un termometra stabiņš pie loga uz īsu mirkli noslīdēja uz -0,1, bet nu jau sākas augšup kāpiens.

    Ielādē...
  2. 25.09.2018 07:26

    *24.9.2018., Rīga, ciklona aizmugurē (laiks vērots 42 gadus un 201 dienas). Visumā daudz mākoņi, sākot jau ar nakti. Dienā tie iegriezās no ZR puses, priekšpusdienā debesis gandrīz nomācās ar gubu- un cb mākoņiem, pirms pusdienas uzlija kādas stundas garumā. Lieli gubenieki klīda arī visu atlikušo dienu, pirms saulrieta daudz slāņainie padebeši. Arī pēc tam- tādi paši padebeši. ZR vējš 2-3-5-6m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+8; 9:00+11; 15:00+13; 21:00+11.

    Ielādē...
  3. 25.09.2018 08:39

    Jokaina nakts-ap 1 pamodos no lietus un vēja ,ap 3 no spoža pilnmēness,bet jau 4 no mežonīga gāziena.No rīta lietus un +6 grādi.Lūk tas ir rudens kāds man patīk.Šodien padomā atklāt kurināšanas sezonu,istabā jau turas ap +18 grādiem.

    Ielādē...
  4. 25.09.2018 08:40

    Vakar pirms desmitiem vakarā braucot mājā, starp Ulbroku un Līčiem gandrīz dabūju malā stāties, kā lietus gāza. Ērgļu šoseja arī pludoja, vēl Ropažos galīgi slapjš. Un tad, kā vienmēr, arvien mazākas pilītes, sausāks, kādus 8km no mājām no mākoņiem izlīda mēness un pēdējo kilometru ceļš bija tik gaišs, ka skaidrs, ka aiz muguras man putekļu grīste... Kaut kāds nolēmējums virs mums... Pa nakti mazlietiņ nograbināja, lai no rīta tam visam būtu iespēja sasalt. Agrotīkli, kas samtenēm uzmesti, pilnīgi sasaluši, cieti, zāle arī galīgi kraukšķīga. Un rokas salst, būs jāsāk meklēt cimdiņi.

    Ielādē...
  5. 25.09.2018 11:02

    Par to ziemu, kas tūdaļ pēc vasaras:)), pilnīgi manas domas šorīt: izgāju laukā, pārbaudīt, vai kāds gurķītis nav paaudzies un apēdams, bet tur svilpo strazdi, spoža saule un smaržo pēc sniega.... kā pavasarī, kad tas tikko nokusis:) Nē nu, nav jau brīnums- agri no rīta vismaz 2 reiz bija krusa, bet sauli jau ātri vien aizsedza no līča joņojošais kārtējais mākonis, taču pirmā doma bija par ziemu, agru pavasari.
    +8*C. Līcim, šodien pilnā darbdiena.....

    Ielādē...
  6. 25.09.2018 11:21

    Laikam tak pirmā? salna... 8-os knapi +2°C un apledojušas (nevis apsarmojušas) pieneņu lapas pagalmā. Zāle bija balta, bet vairs tikai no rasas. Saule pilnā krāšņumā pilnīgi skaidrās debesīs no rīta, šobrīd ir arī mākoņi.

    Vakardiena apmākusies, līdz +8°C, ar krietnu vēju; it kā mitra, bet kāda lietus pile tikai pašā vakarā. Pēc tam spožs pilnmēness.

    Kurināšanas sezona atklāta: gan krāsne, gan plīts :)

    Ielādē...
  7. 25.09.2018 13:42

    Vakar visu dienu +8°C, vēlāk vakarā +6°C, un šonakt 2:00 +3.2°C. No rīta līņāja +5°C, pielijis beidzot vairāk nekā visās iepriekšējās dienās kopā no 22.09. Kaut kur 5..6mm robežās.
    Bet, Saldū ap 10-tiem +4°C, un ik pa laikam pamatīgs gāziens.
    Kopš 12-tiem spoži spīd saulīte, tomēr arī gubenieki saskrēja visai knaši. Pagaidām bez nokrišņiem.
    Arī, vakar sāku apkures sezonu, jo istabā temp. sāka kristies zem +15*C. Tā ir robeža zem kuras nav ieteicams, ļaut temperatūrai pazemināties, citādi nevar datorā komentārus uzrakstīt. ;)

    Ielādē...
  8. 25.09.2018 18:35

    Mēs Rīgā gan esam vēl bez apkures, bet ir pagaidām ok, man ir saulains dzīvoklis ar logiem uz DR pusi.

    Šodien vairākas reizes uzlija ar maksimālo temperatūru nedaudz virs +11.

    Ielādē...
  9. 25.09.2018 19:47

    Šodien līča efekts čakli ražoja nokrišņu brāzmas, tostarp līdz pusdienai 3x krusas graudi līdz 2mm sijājās. Lietus brāzmas beidzās tikai vēlā pēcpusdienā.

    Ielādē...
    1. 25.09.2018 19:51

      Runa ir par Rīgas ziemeļdaļu.

      Ielādē...
  10. 25.09.2018 21:08

    Atradu ciklonu ĻAUDONIS: ciklons4.blogspot.com

    Ielādē...
  11. 25.09.2018 21:18

    Laikam lieki stāstīt, ka pie manis šodien nav lijis - bija viens smidzeklis apmēram 5 minūtes un viss. Pārsvarā bija saule ar spēcīgu vēju. Visu dienu radarā skatījos, kā mums gar rietumiem garām slīd lietus mākoņi, daudzus redzēju arī dabā. No rīta klaigāja dzērves, bet vēlāk dēļ stiprā vēja vai nu nedzirdēju, vai arī vairs nebija tuvumā.
    Tagad ārā jau vairs tikai +4°C un pirms brītiņa redzēju balto ripuli "lūram". Būs auksta nakts, novācu gan negatavos tomātus siltumnīcā, gan pusaugu kabacīšus, nav vairs vērts saldēt, arī pa dienu nekāds dižais siltums jau nav gaidāms.

    Ielādē...
  12. 25.09.2018 21:40

    Rīgā no rīta un pa dienu skaists līča efekts, beidzot arī pielijis kaut cik, tikai vairs jau nevajag tādā aukstumā...
    Faktiski pēc gandrīz +30 grādiem +5 no rīta un knapi +10 ar stipru vēju piedevām tiešām liek sajusties kā ziemā. Nepatīkams vēsums un vējš, toties pilns rudenīgu krāsu. Šodien Cēsu pusē bez nokrišņiem un saulains, bet arī vējains, līdz ar to siltāk nekā Rīgā nebija. Pēc pirmās aukstās iepriekšējās nakts un varbūt no sausuma, lapas sāk jau pamazām krāsoties. Šķiet, ka dažu dienu laikā laikapstākļi no jūlija pārgājuši jau īstā oktobrī..
    Ehh, un tās prognozes par vētrām un lietiem... Negribas saslimt.
    Piektdienas fantastiskajā ārpus-septembra-realitātes vakarā vēl bija silti peldot jūrā un negribējās līst ārā, bet tagad rudens, nebeidzams rudens.... Un nu neticu, ka decembri šogad var gaidīt ziemīgu.

    Ielādē...
  13. 25.09.2018 21:53

    25. sept. no rīta mākoņains. Līst lietus. R. pusē gaišs, brīžiem redzamas debesis. Pūta mērens ZR vējš. T. +5°C. Spiediens 765 mm. Lietus lija līdz pusdienas laikam. Un vēlāk līdz vakaram vēl dažas reizes. Pa diennakti nolijuši 21 mm. Vakarā bija vērojama skaista varavīksne pāri visam debesjumam. Viens gals pie skolas un otrs - pie Rundāles pils. Saulrietā jau debesis stipri skaidras. Pašlaik t. +6°C. Spiediens 772 mm.

    Ielādē...
  14. 25.09.2018 22:20

    Pilnīgi saulaina diena, arī mākoņi, vējš, +8°C, sausums.
    Tā. Šobrīd nav pat lāga +2°C, zemeņu lapas jau vizuļo. Sasedzu mārtiņrozes. Ārā bija vēl daži tomāti atlikušies, aizgāju mēnessgaismā nolasīju. Uz siltumnīcu aiznesu 2 smalkas sveces (sadāvinātas ar visādiem aromātiem, tāpat istabā nav dedzināmas smakas dēļ), lai spokojas. Cerams, sildīs arī...
    :) Un tā, pavisam negaidot, septembra beigās pienācis rudens :)

    Ielādē...
  15. 26.09.2018 00:32

    Šorīt bija pirmā salna - lai arī min.t. pie loga +3°C, agrā rītā pilsētā vietām zāle balta. Varbūt ne sevišķi izteikti, bet - tomēr. Dārzā gan nekādu salnas nedarbu pēdas nemanījās, taču man tur vairs nav daudz kam salt - palikušas vien rudens avenes un tomāti siltumnīcā. Ak, jā, vēl kreses zied, un praktiski pārziedējušas cīnijas... :)
    Diena saulaina, mākoņu maz, labi, ka bez lietus, taču traks, auksts ziemelis pūta, līdz ar to pie esošajiem +11...+12 likās pavisam auksti. Saules siltumu arī var sajust vienīgi istabā, labi, ka mazliet piesilda, citādi vējš visu siltumu cenšas izpūst. Austrumu pusē istabā vēl silts, +22 (pateicoties modernam logam un siltinātai sienai), bet R pusē vismaz par pāris grādiem vēsāks. Ja šitādi vēji pie tik zemiem grādiem turpināsies, ceru, ka pašvaldība parūpēsies par laicīgu siltuma pieslēgšanu. :)
    Vakarā vējš ir norimis, neparasti mierīgs, skaidras debesis un spožs Mēness, bet vairs tikai +4°C. Ja neapmāksies - pamatīga salna būs. Spiediens kāpj, 769 mm.

    Ielādē...
  16. 26.09.2018 07:28

    *25.9.2018., Rīga, ciklona aizmugure (laiks vērots 42 gadus un 202 dienas). Visas dienas garumā - īslacīgas lietus un krusas brāzmas no cb mākoņiem, tik pašā vakarā vairāk skaidrojās. ZRZ vējš brāzmains līdz 10-12m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+8; 9:00+9; 15:00+12; 21:00+8.

    Ielādē...
  17. 26.09.2018 08:48

    Norīta ap 5 grādi plusos ,bet uz mašīnas pirmais šās sezonas ledus/labi ka ne sniegs/Vējš mērens.

    Ielādē...
  18. 26.09.2018 11:30

    6.00 no rīta -zvaigžņota debess, patlaban - viss vienmērīgi apmācies. Pūš R puses vējš. +9*C.

    Ielādē...
  19. 26.09.2018 11:48

    Laiks pagaidām vairāk atbilstošs novembrim nevis septembrim... Paskatījos prognozēs, ir iespēja, ka nākamās nedēļas otrajā pusē iestāsies atvasara ar maksimālajām temperatūrām līdz +17, pat +20 grādiem. Tiesa, tas atkarīgs no tā, vai anticiklons no Vācijas un Polijas "aizies" līdz mums. Sliktākajā gadījumā "sēdēsim" aukstumā kopā ar Somiju un Krieviju.

    Ielādē...
  20. 26.09.2018 15:53

    Rīts skaidrs, it kā vēsāks - min.t. +2,6°C, taču jau pūta neliels vējš, un salnas pēdas nemanījās. Vēlāk debesis pamazām mācās un apmācās, aizvien vairāk spēkā ņēmās vējš. Ap 13.00 t. vēl paspēja sasniegt +10,5°C, bet drīz pēc tam klāt lietus. Necik stiprs, bet komplektā ar tagad nu jau ļoti stipru, brāzmainu vēju, auļojošiem zemajiem mākoņiem pelēkās debesīs, un vien +7,8°C aiz loga - nu tas ir rudens tā riebīgākajās izpausmēs. Tas jau vairāk novembrim, ne septembra beigām atbilstošs laiks. Straujš kritiens dziļā rudens grāvī... Ceru uz to, ka vēl atvasara būs, kaut gan šī nedēļa, izskatās, jau ir norakstāma (varbūt rīt vēl kaut cik normāls laiks varētu būt). Septembris pēc vasaras cienīgā karstuma pagriezis savu otru vaigu... :(
    Spiediens strauji krīt, no rīta vēl bija 769 mm, šobrīd vairs tikai 761,5 mm. T. joprojām nepilni +8°C.

    Ielādē...
  21. 26.09.2018 16:02

    .... biju domājis starp divām lietus mākoņu grēdām "aizšmaukt" līdz vekalam [ 02 meteo.02.lv ], bet nekā - turpceļā noķēru 150 pilienus, līdz pusei no atpakaļceļa - vēl 300, bet pēc tam lietus mani panāca ....

    Ielādē...
  22. 26.09.2018 14:38

    Atbildot Trallim uz viņa jautājumu. Zini a man normāli galvenais ejot pa ielu jāskatās lai zars neuzkriit. Ar riteni pagrūti braukt labas brāzmains vējš bet samērā silti +14*c. Baudām vētru rudens.

    Ielādē...
    1. 26.09.2018 14:57

      Totie ja šāds vējš pūš no muguras tad var uzmīt līdz 80 km/h ar šosejas velo.

      Ielādē...
      1. 26.09.2018 16:04

        ... bet vai SĒRFA dēļa ar riteņiem nebija?

        Ielādē...
  23. 24.09.2018 21:42

    Šodien Rīgas līcī dinamiska diena, burājot no Roņu salas uz Lielupi dabūjām sauli, visādus līča efekta gubeniekus no kuriem daži atnesa krusu un ZR vēja brāzmas līdz 15 m/s. No dažiem mākoņiem uz brīdi nokarājās kas līdzīs ūdens stabu aizmetņiem, bet līdz jūrai tā arī nenonāca. Ūdens šobrīd siltāks par gaisu.

    Ielādē...
    1. 24.09.2018 22:22

      .....tamdēļ gāž kā no spaiņa....+9*C. Vienu brīdi likās, ka snieg slapjš sniegs, bet pie tādas t* laikam jau tas nevar būt:). Vēja brāzmas ap 15 m/sek. Rīt zem ābelēm būs ābolu paklāji (:

      Ielādē...
      1. 25.09.2018 08:41

        Šorīt ar bailēm paskatījos dārzā-rudens āboli turas labi,bet Trebu......kā klājiens.

        Ielādē...
        1. 26.09.2018 16:09

          Tad jau meža zvēriem atkal būs [ www.youtube.com "paģiras" ]

          Ielādē...
  24. 26.09.2018 13:20

    Ļoti vēsa nakts, lielāko nakts daļu termometrs rādīja starp 1 un 2 plusā, bet uz saullēktu atkal zeme balta, salnas daudz lielākā mērā kā iepriekšējā rītā. Pašlaik pastiprinās vējš un sākas nokrišņi, laikam šovakar tomēr būs jāiekur krāsniņa, istabā parādās drēgnums.

    Ielādē...
    1. 26.09.2018 13:33

      Man gan šorīt praktiski nekur nebija sasalis, atkal kaut kādas lokālas joslas. Toties tikko braucu mājā un mašīnai logu slotiņas izslēdzu apmēram 3km no mājām... Te drusku smidzina, kamēr visu ceļu ar skaudību vēroju daudzās peļķes. Vēl jau cerība ir, bet tas ir patiešām mistiski. Mēs no vakardienas beidzot praktiski bez ūdens vispār...

      Ielādē...
      1. 26.09.2018 15:02

        Kaut kas traks! Es taisni šodien iedomājos, ka nu gan laikam arī Tev beidzot līst...

        Ielādē...
        1. 26.09.2018 16:26

          Nu jau tomēr brīžam līst. Gruntsūdeņiem tas pagaidām piliens jūrā, bet vismaz ir SLAPJŠ :))))

          Ielādē...
  25. 26.09.2018 19:52

    Lietus ar vēju. Un pūš diezgan nikni. Ceļmalā viens pīlādzis nebija izturējis, bet jau novākts. Limbažos rajonā ap benzīntankiem elektrība pazuda nedaudz pēc pieciem, daudzi palika neuzpildījušies. Bet kopumā šodien mierīgi. Mazliet bažīgu dara piektdienas rīta prognozes.

    Ielādē...