Versijas par aukstumu

Versijas par aukstumu

Populārākā versija par aukstuma beigām

Atkusnis varētu atnākt laika posmā no 7.-10. decembrim. Tā ir populārākā versija starp modeļiem, lai gan, protams, vienota plāna nav. Un tas, savukārt, nozīmē, ka faktiski populārākā versija ir viena– modeļu prognozes joprojām ir pietiekami mainīgas un maz ticamas par aukstuma beigām, tāpēc atliek vien turpināt sekot līdzi.

Versijas par aukstāko laiku šajā aukstuma vilnī

Lielākais aukstums 850hPa līmenī būs otrdien un trešdien, kad temperatūra aptuveni pusotra kilometra augstumā sasniegs -17..-19 grādu, taču, tā kā otrdien pūtīs stiprs vējš, bet trešdienas naktī modeļi sola mākoņus, tad uz zemes ļoti iespējams būs siltāks nekā šorīt. Es gan pieļauju, ka trešdienas rītā mākoņu varētu arī nebūt tik daudz kā sola modeļi un tad gaisa temperatūra šur tur var sasniegt -20, taču pašlaik vislielākā varbūtība -20 grādu salam ir ceturtdienas rītā. Pēc pašreizējām modeļu prognozēm pieļauju, ka varētu būt pat aukstāks par -20 grādiem.
Daudz jau pieminēts šeit pat savstarpējās diskusijās ir stiprais vējš, kas salu padarīs superkodīgu. Nepatīkamākais laiks būs rīt, pirmdien, kad visā valstī, izņemot Vidzemi, brāzmas sasniegs 12-16m/s, otrdien tikai vietām līdz 13m/s, bet trešdien jau pavisam lēns vējš.
Pamēģināju internetā pieejamajos kalkulatoros parēķināt, cik iznāks wind chill jeb kādas būs sajūtas. Katrs rēķina kaut kā citādi un rezultāts svārstījās, ka tādā vējā un salā, kāds būs pirmdien, sajūtas būs kā pie -20 līdz -31 grāda. :)

Dienvidu cikloni

Situācijās, kad arktisks aukstums sasniedz Eiropas dienvidus, ir saistīts arī ar jet stream novirzīšanos uz dienvidiem un tad aktīvi cikloni veidojas virs Vidusjūras reģiona. Mēs šos ciklonus vislabāk pazīstam kā lielo puteņu nesējus ziemās. Pašlaik modeļi prognozē, ka šie cikloni Latviju nesasniegs, tas labi redzams Lietuvas modeļa nokrišņu kartē. Spēcīgs sniegs gaidāms Polijā, Baltkrievijā un nedaudz arī Lietuvā. Taču dienvidu cikloni, kas nesasniedz Latviju, „rūpējas” par aukstuma ieplūdi Baltijā un tieši šis ciklons, kas tuvākajās dienās paies mums garām gar dienvidiem, ievilks pamatīgu aukstumu 850hPa.

Un vēl par līci

Protams, daudziem, arī man, visvairāk interesē, kādas cerības uz lake effect nokrišņiem. Jau rakstīju, ka nākamās nedēļas vidū 850hPa būs tuvu -20 grādiem. Igauņu jūras modelis rāda, ka ūdens temperatūra līcī strauji pazeminās, un tas ir tikai loģiski. Ja šajās dienās līča centrālajā daļā vēl ir +5..+6 grādi, tad domājams, ka līdz nākamās nedēļas vidum būs ap +4 grādiem. Taču tas daudz nebremzēs līča spēju ražot nokrišņus, jo pēc maniem aprēķiniem, Lifted index 850hPa līmenī var sasniegt pat -10. Tas ir ļooooti daudz. Protams, atkal ir neskaidrības par gaisa masas mitrumu, bet, ja jau nedēļas otrajā pusē Kurzemē līcis saražoja ap 10cm sniega, tad tagad varētu būt vēl vairāk. Jā, un tas viss tiks Kurzemei, jo valdīs stabils ZA, ZAA vējš. Turklāt trešdien tas būs lēns, piezemē pat mainīga virziena vējš, bet augstākos slāņos saglabāsies austrenis, kas visus labumus no līča nesīs kurzemniekiem.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 29.11.2010 21:01

    Man šodien aizņemta diena, bet tomēr 7:00 no rīta -14, kas, protams, ir šai ziemā pagaidām viszemām novērotā... pirms saullēkta un kādas stundas arī pēcpusdienā ZA vējš 6m/s, kas pie šādām zemām temperatūrām jūtamu diskomfortu dara. "Halo" parādības arī novēroju, gan nekādas tur īpašas. Jenna ciklona Z daļas mākoņainība pārklāja līdz dienas beigām visas debesis, bet "aprobežojās" ar augstiem ci mākoņiem, kas ļoti ātrā tempā nesās no DR puses...

    29.11.2010 23:24: Bet man kā reiz šovakar - pēķšņi un pat visai ievērojami sniega nokrišņi/ tas pats "līča" efekts, kādās 10min +1cm sniega pie jau esošās kārtas klāt. Pie 6m/s ZA vējā pirmo reizi šai ziemā redzu "jumta puteni" (tā es saucu, un jūs saprotat- par ko es runāju).... līcis vēl nav izelpojies. Cik naktī varēju saprast, 5min pat redzamība bija uz kādu 1,5km ...

    Ielādē...
  2. 29.11.2010 17:43

    4seasonsinfoto.wordpress.com
    Sals liek putniem iegriezties pilsetā,šodienas galerija putni mana pagalmā.
    Varbut kāds varpateikt,kas tie par putniem ir :)

    weatherfoto.wordpress.com
    Halo un saules suņi, ko šodien dienas vidū vareja noverot Rigā- daži foto..

    Ielādē...
    1. 29.11.2010 18:35

      Lielākā daļa no tiem putniem ir pelēkie strazdi, divās bildēs ir melnie meža strazdi.
      Šodien pirms apmākšanās paspēju sabildēt arī skaistos ledus kristālus! Te bildes
      www.fotoblog.lv

      Ielādē...
      1. 29.11.2010 18:42

        Jūs abi laikam mani speciāli kaitinat-sēžu es te darbā no tumsa līdz tumsai,halo efektu cau mājām neredzu,bet no putniem tikai zvirbuļus un baložus,pa kādai kaijai....un nekādu ledus kristālu.Gaidi nu atkal līdz brīvdienām.

        Ielādē...
        1. 29.11.2010 21:04

          Nekas,man piemeram rit visu diennakti darbā,ta ka rīt busu offlaina...

          Ielādē...
    2. 29.11.2010 21:01

      Es vispār brīnos, kā dažviet vēl strazdi dzīvojas te pa Latviju???

      Ielādē...
      1. 29.11.2010 21:22

        Augstāk pieminētie pelēkais strazds un melnais meža strazds Latvijā regulāri un diezgan lielā skaitā ziemo, arī mājas strazds(tas kurš ligzdo būrīšos), īpaši Latvijas rietumu rajonos ir sastopams arī ziemā(tiesa gan ļoti nelielā skaitā), ir vēl arī plukšķis, dziedātājstrazds un sila strazds, bet tie ziemā ir reti vai ļoti reti sastopami(redzot šo sugu putnus ziemā, var uzskatīt ka tas ir kas īpašs).
        Tā ka nav ko uztraukties redzot strazdus ziemā... ;)

        Ielādē...
  3. 30.11.2010 07:54

    Šorīt tie paši-13,4 -13,7,ļoti lēns vējš.

    Ielādē...
  4. 30.11.2010 08:50

    Tos kuriem interesē jūras effekts var ieskatīties reku(tik izteikti vēl nebiju redzējis):
    weather.uwyo.edu

    Tur lieliski redzams, cik ļoti samaisīta atmosfēras zemākie slāņi. Var redzēt, ka konvekcija ir līdz apmēram 4km. Tur ir izdalījies latentais siltums tika daudz, ka tas ir sasildījis gaisu vismaz par 6 grādiem. Var redzēt, ka uz katru kg gaisa(stipri aptuveni 1 m^3 ) ir izkritušu apmēram 2grami. Tas būtu, ka viens km gaisa slānis dotu 2 mm nokrišņu. Savukār jūras efekta mākonim biezums bieži ir aptuveni 1-3 km.

    Ielādē...
  5. 30.11.2010 09:20

    Šorīt atkārtojas vakardiena. -19, nevējš, skaidras debesis.

    Ielādē...
  6. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    30.11.2010 10:47

    Sals,kā janvārī.Nu jau mēs arī sasniedzām rekordu,-20 gr.!

    Ielādē...
  7. 28.11.2010 22:04

    Jāsaka gan - "līča nokrišņi" daudzus neinteresē. Ja lūkojam no vidusmēra cilvēka (kam citas prioritātes nevis meteo kaislības), tad viņu interesēs... "vai manā durvju priekšā snigs vai nesnigs. Un vai man būs jāceļas plkst. 5:00 un jādodas cīņā ar platu sniega lāpstu, lai attīrītu ceļu no garāžas izbraucamam autiņam. Vai es varēšu atļauties sust līdz 7:00 rītā un pēc normālām, un gādīgas sievas sagatavotām brokastīm reizē ar bērniem / kurus caur korķiem uz sniegoti-slidenām ielām būs arī līdz skolas durvīm jāaizved/ bet tad varēšu normāli doties uz darbu". ... ?

    Ielādē...
    1. 30.11.2010 00:41

      Tadus,kam interese tikai konkreta un sausa informacija,kads bus laiks konkreta vietā un laikā bez paskaidrojumiem,kapec,kas un ka diez vai kļus par šis lapas pastavigiem lasitajiem,ja nu vienigi šeit saks publicet regulatras un vienkaršas laika prognozes :)
      Bet runajot par līča efektu-tas ir visai interesanta paradiba,kas var atnest visadus pārsteigumus un paversienus,turklat Ridziniekiem un ari citien piekrastes iedzivotajiem ta ari ir bieži vien svariga informacija jo butiski ietekme lokalos laikapstaklus.
      Nerunajot par to,ka ši paradiba var atnest visai ekstremus un interesantus laikapstakļus,ka piemēram negaisa paradibas ziemā,ļoti intensivu sniegputeni,krusu vai sniega graudus,vai piemeram virpuļviesuli,ka šogad augusta beigas Jūrmalā.
      Tapec šo paradibu vienmer gaidu un veroju iespeju robežas,tapat ka negaisus vai vētras :)
      Zēl gan,ka veja virziens neatstaj iespejas izbaudit līca efekta sniegu šajas dienās Rigā,sniedzinu vel deretu gan...

      Ielādē...
      1. 30.11.2010 13:38

        Protams, arī es gaidu šos "līča" nokrišņus, pie kuriem "parastajā versijā" - reizē ar ZR vējiem ciklonu aizmugurē Rīgā,-> esmu redzējis visvairāk ziemas negaisus. Kopumā jau kādas 12 reizes savā mūžā... Tur, kur tagad esmu, šie "līča nokrišņi" tad iztālēm vien ZA-A virzienos redzami. Bet šodien - tagad reizē ar ZA vējiem ir man "uz galvas". Tieši patreiz vienā brāzmā atkal redzamība samazinājusies līdz 1,5km.

        Ielādē...
  8. 30.11.2010 17:06

    Kurzemē, pateicotes līča efelta nokrišņiem, vietām pamatīgi snieg un puteņo. Naktī vējš iegriezīsies no ZR, R un iespējams beidzot snigs arī Rīgā.

    Ielādē...
  9. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    30.11.2010 18:06

    Pēcpusdienā iegriezās Z vējelis,pavisam nepatīkami!Temperatūra,pašlaik,tuvojas -16 gr.Briesmīgi...Priekš manis,protams!

    Ielādē...
  10. 30.11.2010 19:04

    Vējš, kas pēcpusdienā vienubrīd it kā sāka pierimt, brīžiem tomēr nelielās brāzmās vēl uzpūš, bet tagad nevar īsti saprast - it kā griežas vairāk no Z puses, it kā ne... Laikam aizejošās Jennas astes efekts vēl manu pusi ķer...
    Bet grādi šodien dienā ap -10...-11*C. Dienas pirmā puse saulaināka, pēcpusdienā sabiezēja dūmaka, un Saule paslēpās. Arī šobrīd -11*C, pagaidām grādi nesteidzas kristies. Arī aizvadītajā naktī, rēķinu, min t bija vien ap -15...-16*C, ne vairāk, jo vēl 5.00 bija tikai mazliet zem -14 grādiem.

    Ielādē...
  11. 30.11.2010 19:45

    Neliels atskats vēsturē: 2008. gada 23. novembra Sniega vētra Rīgā.


    Pirmais video: www.youtube.com

    Otrais video: www.youtube.com

    Trešais video: www.youtube.com

    Ielādē...
    1. 30.11.2010 21:31

      Reku ar sniegavētra. Tikai man rakstiits 26 nov.

      www.youtube.com

      Ielādē...
  12. 30.11.2010 22:53

    weather.com prognozē, ka rīt Rīgā būs -8 grādi, D vējš un bez nokrišņiem(es nezinu, kuru modeli viņi izmanto ).
    Saskaņā ar GFS būs -3 grādi, R vējš un nelieli nokrišņi.
    meteo.lv : -6, ZR vējš, lake-effect snow.

    Kam taisnība ? :)

    Ielādē...
  13. 30.11.2010 16:38

    Aiz mana vārda izčibējusi mana ģeogrāfiskā atrašanās vieta. Nez, vai tas ir labākais variants, jo svārīgi taču, kur atrodas komentētājs, kas apraksta konkrētos meteo notikumus. Katru reizi atkārtoti klārēt, kur tu atrodies - diez vai ērti. Un pēc vārda, atcerēties, kuru vietu pārstāv, man laikam skleroze.

    30.11.2010 16:45: Sorry! Kļūdījos, atrašanās vieta ir, bet tagad, lai varētu ko rakstīt, katru reizi jādricilē i - adrese. Vai tad nepietiktu ar paroli?

    Ielādē...
    1. 30.11.2010 17:02

      Atrašanās vieta vienmēr ir bijusi, bet Jums tā bija arī papildus klāt pie lietotājvārda. Kā teikts rakstā "Meteolapa.lv turpina attīstīties", dublējošā informācija tika noņemta.
      Skaidri nesaprotu, ko Jūs domājat ar "katru reizi jādricilē i-adrese", jo ielogojoties var iespējot "atcerēties mani", lai katru reizi nav jāautorizējas no jauna.

      Ielādē...
      1. 01.12.2010 00:27

        Joprojām biju spiests reģistrēties atkal no jauna.Jūsu lapa neatcerās, ka ir ielikts "ķeksītis" lodziņā "Atceries mani" !

        Ielādē...
  14. 01.12.2010 00:42

    Pamazām grādi krītas, nu jau -14*C pie loga. Toties vējš rimies, un, kad vairs vējš nepūš tieši logos, istabā siltāks kļūst, lai arī ārā sals ņemas spēkā! :)

    Ielādē...
  15. 01.12.2010 00:57

    Pēc kārtējās, atkārtotās autorizēšanās jeb reģistrēšanās ar ķeksīša aktivizēšanu - "Atceries mani" un komentu par šo pašu tēmu, iegāju citos saitos. Atgriezos meteolapā un mēģināju komentēt - man lika atkal autorizēties par jaunu - i pasta adresi, paroli, protams, ieliku ķeksīti - atceries mani - un varēju atkal kārtējo reizi par šo problēmu komentēt. Vairs nestrādā - atceries mani ! Pāris dienas atpakaļ, kā komentos nospiedu "Atbildi" - parasti lapa atpazina mani.

    Ielādē...
  16. 01.12.2010 01:36

    INFO: Pēdējo reizi tik stiprs sals novembrī (−14,1 °C, 29. novembris) bija 1998. gada 23. novembrī, kad arī bija −14,1 °C.

    Ielādē...
  17. 01.12.2010 00:47

    Salīdzinot ar vakardienu un aizvakardienu, šonakt ļoti strauji pazeminās gaisa temperatūra! meteogroup.co.uk RIX var labi redzēt, ka tas ir saistīts ar to, ka pierima vējš, jo līdz ko iestājās bezvējš, temperatūra nokrita par 3 grādiem stundas laikā un 00:00 bija jau -14 grādi.

    www.meteogroup.co.uk

    Ludzā un Krāslavā (LV ceļi) jau pašā nakts sākumā temperatūra noslīdēja zem -20 grādiem. Iepriekšējās dienās tas notika jau saulei lecot. Kopumā izskatās, ka šī būs ļoti auksta nakts. LVĢMC laikam nenovērtēja vēja (bezvēja) ieteikmi uz temperatūru.

    Turpinam sekot līdzi.

    01.12.2010 01:22: RIX 1:00: −15,0 °C (pagaidām)

    Tas ir jauns rekords Rīgā šim datumam (jau 4. dienu pēc kārtas jauns aukstuma rekords). Iepriekš 1. decembra rekords Rīgā bija −14,1 °C un tika uzstādīts 1998. gadā.

    Ielādē...
    1. 01.12.2010 08:25

      Man jau vairāk sliecas domāt, ka temperatūru vairaak ietekmēja vēja virziens. Protams, ka stiprumam arī ir nozīme, bet izstarojot siltumu stundas laikā var atdzist 1 nu varbūt 2 grādus. Bet 3 ir šķiet ir par daudz. Drīzāk vēsaks gais tika attransportēts.

      Ielādē...
  18. 01.12.2010 11:13

    Labdien (-10 šorīt), es gan lietoju Firefox, un man ar autorizēšanos problēmas nav...

    Ielādē...
  19. 01.12.2010 12:46

    Nakts otrajā pusē T nokrita līdz -11 un pamatīgi sniga. Šorīt ir nākuši klāt vēl apm. 10cm.Patreiz ir pilnīgi skaidrs,tikai līča pusē mākoņi. t - 8°C,rāms.

    Ielādē...
  20. 01.12.2010 10:42

    Protams, kārtējo reizi netiku atpazīts, reģistrējos atkal no jauna. Spied lodziņā ķeksīti vai nespied "atceries mani" - nākošo reizi atkal jāsāk reģistrēties no jauna. Varbūt es kaut ko nesaprotu, jeb daru nepareizi? Dienas atpakaļ, kā iegāju lapā - tā parādījās automātiski: "Labdien Juri A." Tagad nekā. Bet pie manis lēns SOst vējiņš, saulains, tikai pie apvāršņa Wst pusē, kā jau kuro dienu redzami "līča efekta" mākoņi visā apvāršņa garumā- pāri ezeram labi redzams tālumā. T = -9.2°C. Skaists skats uz balto ezeru (pa nakti ledus spogulis pārklājies ar baltu kārtiņu. Bļitkotāji arī pie vietas.

    Ielādē...
    1. 01.12.2010 10:45

      Kādu interneta pārlūkprogrammu lietojat? Vai vienmēr vienu un to pašu, kad autorizējaties? Meklēsim, kas par problēmu.

      Ielādē...
    2. 01.12.2010 13:12

      Mazliet ko pielaboju, vajadzētu Jūsu problēmu atrasināt, ja ne, dodiet ziņu.

      Ielādē...
  21. 01.12.2010 18:46

    Beidzot kāda līča efekta josla trāpija ari Rigai,Zolitude kadu laiciņu mēreni snieg palielam pārslam,vismaz kads centimetrs pūkaina sniedziņa bus uzsnidzis. temperatura ap -7

    01.12.2010 18:57: weatherfoto.files.wordpress.com
    Manas atminas par 23/24 novembra sniegavetru ko 2008 gadā atnesa dienvidu ciklons IRMELA

    weatherfoto.wordpress.com

    weatherfoto.wordpress.com

    weatherfoto.wordpress.com
    Riga pēc sniegavētras.

    Ielādē...
  22. 01.12.2010 14:38

    Kārtējo reizi veiksmīgi reģistrējos vai autorizējos ar visu ķeksīti. Vēlāk pamēģināšu "aiziet ciemos" un pēc tam atnākt atpakaļ. Pie manis šie līča mākoņi ap 14.00h atnesa sniegu. Viss vienmērīgi nomācies. T= - 3.9°C. Vaiiii kur silts! Bezvējš.

    01.12.2010 15:35: Urrrā!!!! Mani atpazina! Paldies! Palasiet Raita ievietoto filosofisko rakstu, labs. Sniegs nāk joprojām, nekas sevišķs, bet smuks skats. Bet, iespējams, no rīta būs atkal jāķeras pie sniega lāpstas.

    Ielādē...
    1. 01.12.2010 18:49

      Bija man ari kadu laiku tada problema,ka katreiz rakstot komentaru bija jaielogojas pa jaunam,bet tagad atkal viss o.k.-sistema mani atceras :)

      Ielādē...
  23. 01.12.2010 02:01

    LV ceļi patiešām rāda zemus grādus, bet pie manis grādu kritums stipri lēnāks kļuvis, pie loga tikai tuvojas -15*C. Sāku domāt, ka laikam varbūt strādā siltuma noplūdes efekts no mājas un 4. stāva faktors - tas gan vairāk uz digitālo, jo tas vispār tikai -12 grādus rāda... Būs jāizdomā kaut kāds risinājums, bet pagaidām nekas nenāk prātā... Citiem gadiem gan tik traki nebija (digitālais gan diezko objektīvs nebija, bet nu citos gadalaikos viņš man uzticams bijis), bet varbūt nekā traka nav, varbūt patiešām nav tik auksts?...
    Būs vēl jāpavēro pāris stundas, ja kas interesants taps, rītdien uzrakstīšu, tagad slēgšu datoru ārā.

    Ielādē...
    1. 01.12.2010 02:24

      Ar digitālo pie loga var darīt tā. Ja tev ir tāds, kuram ir sensors vada galā, tad pie palodzes var piestiprināt horizontālu, prom no mājas vērstu koka vai metāla puļķi, lai sensors būtu pēc iespējas tālāk no mājas ārējās sienas ... teiksim ar 30-40 cm būtu daudz maz OK.

      Ielādē...
      1. 02.12.2010 02:15

        Paldies, ideja laba (man tieši tāds, ar sensoru vada galā arī ir). Vienīgi jāpadomā, kā to realizēt, jo man nolaidena skārda palodze.
        Bet šodien ienāca prātā kas cits - varbūt šis digitālais ziemā pie zemākām temperatūrām rāda mazākus mīnusus tāpēc, ka viņam minimālā, ko viņš vispār var parādīt, ir -20*C? Pagājušā gada aukstajos periodos man viņš ne reizi vien uz laiku "izgāja no ierindas" jeb, kā teiktu krieviski, "zaškaļival". Tad, kad to pirku, bija vasara, un šo trūkumu konstatēju tikai pēc atnešanas mājās...

        Ielādē...
  24. 02.12.2010 02:29

    Vakarnakt nekāds lielāks sals neatnāca, vien -15*C, pat neraugoties uz to, ka rīta pusē skaidrojās. Dienā pārsvarā saulains, savukārt pēdējām dienām negaidīti silts, tikai -7...-8*C, uz vakaru pat vispār līdz -6 pakāpās. Turklāt vakarā arī laiciņu pasniga sniegs - pārsvarā neliels, vien lēni birstošu sniegpārsliņu izskatā, īsu brīdi gan bija nedaudz "biezāks". Vai tiešām līča ražojums manu pusi sasniedzis?! Izskatījās gan, ka vairāk nāca no Z puses. Tagad gan jau labu laiciņu kā neko no gaisa krītošu nemana, taču grādi iestrēguši pie -7*C jau vairākas stundas un zemāk krist netaisās. Visas prognozes par kārtējo auksto nakti, izskatās, kaķim zem astes! Es tik nezinu, kur var būt tāda kļūda?...

    Ielādē...
  25. 02.12.2010 00:13

    Nu re, kā pēc pusnakts, tā šī vairs mani neatpazīst (nu šī mājaslapa, protams). Apnicis jau par to klārēt. Bet vienu brīdi šodien atpazina.

    Ielādē...
    1. 02.12.2010 02:21

      Nezinu, man tādu problēmu nav - vai izmantoju Explorer (kā agrāk), vai Firefox (kā dažas pēdējās dienas)... Vienureiz kaut kā laikam vajadzēja autorizēties, bet tas, ja nemaldos, bija pēc profilu labošanas.

      Ielādē...
    2. 02.12.2010 08:22

      Tad varbūt varējāt kaut reizi caur kontaktiem konkrētāk aprakstīt problēmu un atsūtīt to mums? Ļoti iespējams, ka Jūs izmantojat vai nu vairākas pārlūkprogrammas, vai - Jums ir dinamiskā IP adrese (lai gan tam vajadzēja būt labotam). Iespējams, ka patvaļīgi sīkdatnes no Jūsu datora tiek izdzēstas.

      Ielādē...