LVĢMC bloķē pieeju bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai

LVĢMC bloķē pieeju bezmaksas meteoroloģiskajai informācijai

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) lūdzis vairāku valstu meteoroloģiskajiem dienestiem aizliegt piekļuvi to mājaslapās publicētajai informācijai no datoriem ar Latvijas IP adresi.

Vienošanās par bezmaksas informācijas aizliegšanu Latvijas iedzīvotājiem panākta ar Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldi, kas no pirmdienas slēgusi pieeju savam radaram un arī HIRLAM modeļa prognožu kartēm, kas piedāvāja augstas izšķirtspējas prognozi ne tikai Lietuvai, bet arī visai Latvijai, un kuras ikdienā izmantoja daudzi no mums.

17.oktobra pēcpusdienā piekļuve no Latvijas IP adresēm slēgta arī Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta meteoroloģiskajam radaram. Mājaslapā norādīts, ka piekļuve slēgta saskaņā ar abu valstu meteodienestu vienošanos.

Zināms, ka līdzīga vienošanās par meteoroloģiskās informācijas pieejamības liegšanu Latvijas iedzīvotājiem panākta arī ar Baltkrieviju un Poliju.

Sākotnēji LVĢMC vadība noliedza savu saistību ar atsevišķu lapu slēgšanu Latvijas iedzīvotājiem, sakot, ka viņi neko nezina un ka tā ir sagadīšanās. Tomēr tad, kad Lietuvas meteodienests apstiprināja, ka viņi to darījuši pēc LVĢMC lūguma, un kad Igaunijas meteodienesta lapā parādījās paziņojums, ka radars slēgts, pamatojoties uz vienošanos ar LVĢMC, centra vadībai neatlika nekas cits kā atzīt, ka liegums piekļūt meteoroloģiskajai informācijai bija LVĢMC ierosinājums.

Šīs rīcības iemesls ir centieni mazināt Latvijas iedzīvotājiem pieejamās bezmaksas informācijas apjomu, piesaistīt sev vairāk klientu un gūt lielākus ieņēmumus gan no faktisko laikapstākļu datu, gan laika prognožu pārdošanas. Akūta nepieciešamība pēc papildu ieņēmumiem radusies samazinātā valsts finansējuma dēļ - vairs nepietiekot naudas ne radara darbināšanai, ne citu funkciju pienācīgai izpildei.

Protams, jāšaubās, vai LVĢMC izmantojis visas iespējas papildu finansējuma gūšanai no valsts un vai pašā organizācijā nav iespējams veikt līdzekļu pārdali un samazināt izdevumus. Viens no variantiem, kā ietaupīt kaut nelielu naudas daudzumu, būtu algas samazināšana LVĢMC valdes priekšsēdētājam Andrim Leitasam, kura mēnešalga augustā bija 1541,16 lati. Vai cilvēks, kas nespēj nodrošināt savas iestādes pienācīgu darbību un izcīnīt papildu finansējumu no valsts budžeta, ir tiesīgs palikt savā amatā, turklāt par tik lielu atalgojumu?

Jācer, ka finanšu problēmas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā tiks atrisinātas, piekļuve kaimiņvalstu informācijai, kā arī datiem no mūsu pašu radara un visām meteostacijām tiks atjaunota. Diezin vai citu valstu sniegtās informācijas slēpšana palīdzēs atrisināt samilzušās problēmas. Manuprāt, LVĢMC ir jāatsauc savas vienošanās ar citu valstu meteodienestiem un jāatvainojas par to, ka tā vietā, lai pildītu sev uzticētos uzdevumus un palīdzētu valsts iedzīvotājiem, centrs dara pretējo.

LVĢMC atrodas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pakļautībā.

Papildināts ar METEO.LT atbildi, 17.10.11., 20:35

Lithuanian met service has blocked acess to both radar and NWP due to Legmas request.
Whatever the comments are, it's because different departaments ant LHMS didn't fullly get the idea - some may say it's due to Legma's request, some may not. That was quite a surprise for us too, but the acess to block things actually came from Latvian side. It's been made on the top managers level, so only a few people got a full picture.
My suggestion so far - use proxies if you prefer, and try to create some pressure towards Legma - only an accurate and good looking product is a way to earn money nowadays, not a brute force IP block attack against their own taxpayers.

Cheers,
some meteo.lt staff
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 19.10.2011 21:04

    Ziņas medijos:
    1) LNT ziņu sižets šovakar par LVĢMC,
    2) rītrīt 8:10 Latvijas Radio 1 Toms Bricis būs ar stāstu "par LVĢMC pēdējo dienu spožajām mārketinga aktivitātēm" un arī intervija ar VARAM pārstāvi, pēc tam 10:00 viņš būs arī Radio 101.

    Ielādē...
    1. 19.10.2011 21:13

      Pamazām šis notikumus tomēr aiziet uz "lielo zvanu" :) Tas priecē...

      Ielādē...
    2. 19.10.2011 21:19

      Nu kaut kāds vāks.. ļoti specifiska informācija, kuru izmanto profesionāļi. Lūk tā, mēs visi esam profesionāļi :)
      Visapkārt klīst baumas un meli, kas tur īstenībā ko ir teicis - kas to lai zina, bet bez vainas LVĢMC jau nu nav.

      Ielādē...
      1. 19.10.2011 21:23

        Zinot dažas mūsu cilvēciskās vājības, ir mēģinājumi atrunāties. Protams, ja kāds nav pie rokas pieķerts, tad jau visādas spekulācijas var parādīties. Man tāda sajūta: ka norunas jeb "kartelis" ir bijis, pārāk baltiem diegiem šūtas tādas "sakritības". * Un zīmīgi- visi satraucas par radaru, nevis viņu piedāvātām prognozēm- tas arī par kaut ko liecina... ;)

        21:52: Hehe... ir arī kāds cits "sausais atlikums": netieši mēs caur šo portālu šai LNT sižetā esam atzīti par profesionāļiem, kas visnotaļ priecē. Un nopietnāk - par šo jezgu ieinteresējusies Konkurences padome.

        Ielādē...
    3. 19.10.2011 21:44

      Ja pareizi sapratu no krievu valodas, tad tur no Lietuvas puses kā iemesls radara datu nepieejamībai bija radara kļūmes novēršana, profilakse vai kas tam līdzīgs. Intervijā ar Leitasu es brīnījos, kā viņam acis "orbītām" neizgāja (intervijas sākumā tās ieguva neparasti lielu apmēru it kā radot jautājuma sajūtu: "Kas te notiek?") Vēl interesanti, ka meteoradara informācija skaitās "profesionāla līmeņa" meteoroloģiskā informācija, un ka nav nekādas nepieciešamības "šķiest" budžeta līdzekļus šādiem nolūkiem, bet radars par kaut kādu naudu taču jādarbina. Tad varbūt apstādinās vispār.

      Ielādē...
      1. 19.10.2011 23:32

        Tā nu viņi teica, bet izklausas vienalga neticami,lai nu ka,bet galvenais ka pašreiz viss atkal darbojas :)

        Ielādē...
    4. 20.10.2011 09:33

      TVNET: VARAM neapšauba meteo dienesta vadības kompetenci - viņiem neesot pamata neticēt Leitasam, viņiem neesot informācijas, ka LVĢMC ko prasījuši kaimiņvalstu meteodienestiem, viņi neesot izmeklēšanas iestāde. Laikam mums visus pierādījumus tad jāpasniedz viņiem uz šķīvīša, ja šie izliekas, ka viss kārtībā.

      Toms Bricis LR1 šorīt – sāgas izklāsts, telefonsarunas ar lietuviešiem, kur viens saka, ka informācijas bloķēšanai nav nekāda sakara ar LVĢMC, otrs atklāti saka, ka tomēr ir gan. Pēc tam intervija ar VARAM pārstāvi, kurš saka, ka radaru izmantoja tikai profesionāļi un "noteiktas biznesa grupas". (Es apšaubu viņa kompetenci!)

      Papildināts: Toma intervija ar VARAM valsts sekretāra vietnieku Andri Eglāju pieejama LR1 arhīvā – plkst. 8:09 un tad no 11. minūtes.

      Ielādē...
      1. 20.10.2011 11:41

        Dzirdēju Toma sižetu LR1. Nu jā, attiecīgie priekšnieki stāsta jeb, precīzāk, izlocas. Cenšas slēpt šīs t.s. "starpvalstu" norunu - par radara bloķēšanu LV iedzīvotājiem. Varētu ziņu izplatīt ārzemju medijiem- tad uzzinās "Latvija is only one country...".

        Ielādē...
      2. 21.10.2011 10:06

        LETAs ziņa: TVNET: Igaunijas meteodienests liedz pieeju datiem pēc LVĢMC lūguma
        (Mēs jau to tāpat zinājām, bet vismaz arī šī informācija nonākusi līdz ziņu aģentūrām.)

        Ielādē...
        1. 21.10.2011 10:48

          Nu jau. BNS bija pirmais, kas jau pirmdien rakstīja, ka leiši atzīst, ka aizliegums ir LVGMC. Tikko kā uzzināju par liegumu, nevarēju nosēdēt lekciju solā, skrēju ārā zvanīt leišiem un drukāju augšā. Ar to arī viss sākās :)

          Ielādē...
  2. 20.10.2011 22:40

    No šodienas viedokļa- laikam visās Baltijas meteo kompānijas bija slepena noruna attiecībā pret Latvijas iedzīvotājiem, bet tad nobijās no konkurences likuma pārkāpuma. Un tagad visādi tiek slēpti gali, sak' "mēs neko nezinājām", turklāt dažiem medijiem liek "precizēt informāciju". Tā teikt, dodas pretuzbrukumā... tādas domas man.

    Ielādē...
    1. 20.10.2011 23:25

      Skaidra lieta, ka tas tā notiek. Neies jau viņi atzīties: "Piedodiet, bijām vainīgi."

      Ielādē...
    2. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
      21.10.2011 07:47

      Arī es piekrītu raitim!LVĢMC šefs melo,acīs skatīdamies!Ļoti nepatīkams cilvēks,to jau var redzēt...Mēs jau neko,redzēsim,kā ies,ja vajadzēs,vai nu palielināsim maksu,jeb samazināsim!Ai,Raiti,piedod,negribēju Tavu vārdu rakstīt ar mazo burtu.

      Ielādē...
  3. 21.10.2011 11:05

    Jautājums tāds - vai šeit radara vietā ievietot LT + EE radaru kombināciju, jeb domāt ko citu?

    Ielādē...
    1. 21.10.2011 11:17

      No radara viedokļa neko citu kā EE+LT kombināciju neizdomāsim, ja varētu kādus satelīta mākoņu kombinācijas uzlikt uz Latvijas kartes? Nav ne jausmas, cik tas grūti no tehniskā viedokļa...

      Ielādē...
    2. 21.10.2011 12:33

      Varetu gan EE/LT versiju ielikt ar attiecigiem paskaidrojumiem kvalitates/pieejamibas un un tt.problemam, bet labak jau šis,neka nekas :) Ceru tikai,ka lietuvieši neizmainis savu lapu ta,ka LV vairs nebus redzama...

      Ielādē...
    3. 21.10.2011 13:25

      Kirils (meteo.02.lv) kaut kur ir pamanījies dabūt arī mākoņainības attēlus. Tie arī derētu, ja kāds var atrast, no kurienes šis to ņem.

      Vēl viens uzlabojums būtu aizliegums radaru (un vēlams lapu kopumā) apskatīt no LVĢMC datoriem. Skat. manu komentāru augstāk par 3 rindiņām Apache konfigurācijā, kas jāpieliek, lai to panāktu.

      Ielādē...
      1. 21.10.2011 14:03

        Nebūs īpašs efekts tam, ja nu vienīgi "parādes" atbildes solis. Jo dažs meteo darbinieks turpinās čolēt šo portālu no mājas datora :)

        14:35: Pamatā - jāgaida, kādu verdiktu pateiks Konkurences komisija (vai kā to iestādi sauc...). Ja jau reiz par šo lietu turienes cilvēki ieinteresējušies. Otrkārt, varētu ziņu aizsūtīt pa pasauli "the Latvia is only one country...", es pats varu palaist "savu radaru", par ko rakstu citā rakstā tepat portālā:) (protams, savu mazāko iespēju robežās).

        Ielādē...
        1. 21.10.2011 14:25

          Tas ir no sērijas "sīkums, bet patīkami".

          Ielādē...
        2. 21.10.2011 15:09

          Raiti, tāpat kā dažs meteo interesents turpina čolēt igauņu radaru caur proksi. ;) Internets un apvedceļi, lai piekļūtu informācijai, ir nešķirami jēdzieni.

          Es arī uzskatu, ka vēl jāpaida kādi rezultāti vai to neesamība – ko lietuvieši izdarīs ar savu webu, ko atbildēs KP, kā uz to reaģēs LVĢMC un kaimiņvalstis, par ko vēl Leitass samelos, kas būs jaunais VARAM ministrs un kā viņš rīkosies (viņu vēl būs jāpainformē). Ledus pagaidām kustas.
          Ja paši netiksim galā, tad par notiekošo vērsīsimies pie Pasaules Meteoroloģijas organizācijas, kā uzvedas šīs organizācijas biedri.
          Ja arī tas nepalīdzēs, vērts nepiemirst Žuka komentārā minēto par ES Pamattiesību hartas pārkāpumiem.
          Galvenais nesamierināties, kamēr vēl ir kādi varianti, bet tāpat vien taisīt kārtējo blamāžu pa pasauli nevajag, tās jau tāpat mūsu valstij pietiek. :)

          Ielādē...
          1. 21.10.2011 15:24

            Ir jau starpība starp pasaules painformēšanu - un zākāšanos starptautiskajos mērogos.

            Ielādē...
      2. 21.10.2011 19:06

        "Nedosi man spēlēties ar savu mašīnīti, nedošu tev savējo!".

        Nepiekrītu tam. Lai nāk te un skatās, ja grib. Nenokritīsim līdz Leitasa līmenim.

        Ielādē...
  4. 19.10.2011 22:13

    Tikko nopublicēju mazu Android applikāciju, kas viedtālruņu īpašniekiem parāda Latvijas karti ar apvienoto leišu/igauņu meteoradaru pa virsu. Tiem, kuriem ir Android telefoni, šī applikācija varētu noderēt.

    Pielaboju linku uz app.

    Ielādē...
    1. 21.10.2011 19:10

      Feini, tik zooms noderētu. Un tā saite nestrādā, prasa reģistrēties.

      Ielādē...