Prognoze: Septembrī pārsvarā sagaidāms vēss un diezgan nepastāvīgs laiks

Prognoze: Septembrī pārsvarā sagaidāms vēss un diezgan nepastāvīgs laiks

Igaunijas Meteoroloģijas Un Hidroloģijas Institūts prognozē, ka septembra vidējā temperatūra sagaidām normas robežās vai nedaudz zem tās (norma 9,9..12,7 C) Nokrišņu daudzums gaidāms normas robežās, vietām nokrisņu būs vairāk (norma 64...86 mm). Lai arī pirmās septembra dienas bija vēsas un lietainas un visai rudenīgas, tālāk sekos ļoti garš sausuma un siltuma periods, par to liecina Global Forecast System (GFS) modeļa prognozes. Sākot no trešdienas nokrišņi beigsies, dienas būs pārsvarā saulainas, taču naktīs un no rītiem bieži veidosies migla. Dienas kļūs arvien siltākas, bet naktis - dzestrākas. Caurmērā minimālā gaisa temperatūra naktīs +6..+11 grādi, piekrastē līdz +14 grādiem, bet piektdienas un sestdienas agrā rītā valsts austrumos vietām līdz +2..+5 grādiem un uz augsnes daudzviet gaidāmas salnas. Dienās temperatūra +18..+23 grādi, nedēļas nogalē vietām līdz +25 grādiem.

Prognoze nedaudz precizēta! 

Septembra otrās dekādes pirmajā pusē laika apstākļus vēl joprojām noteiks anticiklona ietekme. Tikai atsevišķās vietās var nedaudz uzlīt, bet mēneša otrās dekādes beigās laika apstākļi kļūs nepastāvīgāki. Laika apstākļus mūsu reģionā sāks noteikt nelieli cikloni vai zema spiediena ieplakas, kas Latviju sasniegs no skandināvijas. Daži no cikloniem var atnest ļoti intensīvus nokrišņus, kā arī rudenīgu pērkona negaisu. Pārsvarā stiprs lietus ar pērkona negaisu skars, jūras piekrates rajonos vai arī teritorijas, kuras ietekmē Līča efekta""nokrišņi. Gaisa temperatūra turēsies zem klimatiskās normas. Dienās vidēji ap +14..+19 grādiem lietainākās dienās pat zem +10 grādiem, naktīs vidēji ap +7...+12 grādiem. Šajā mēneša periodā salnas pēc modeļu prognozēm pašlaik netiek prognozētas.

Septembra trešajā dekādē Laika apstākļi kļūs vēl rudenīgāki. Laika apstākļus joprojām noteiks aktīva Atlantijas ciklonu darbība. Palielielināsies iespējamība, ka, kāds spēcīgāksAtlantijas ciklons, iespējams, atnesīs, jau pirmo rudens vētru. Tā var nebūt pārāk stipra un intensīva. Kopumā mēneša trešajā dekādē laiks saglabāsies ļoti vēss. Un vidējā gaisa temperatūra turēsies zem normas.

Tas, ka septembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā būs pusgrādu vai grādu augstāka par normu, liecina arī Krievijas Hidrometeoroloģijas centra mēneša prognoze. Laiks siltāks par normu būs visā Baltijas reģionā, bet nokrišņu daudzums būs ap normu, svārstoties no 20% zem tās līdz 20% virs. Septembrī salīdzinot ar citiem vasaras mēnešiem nokrišņu daudzuma svārstības ir daudz mazākas, bet līča nokrišņu dēļ nokrišņu sadalījums mūsu valsts teritorijā var ļoti atšķirties

Temperatūras novirze no normas Nokrišņu daudzuma novirze no normas

Arī Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes prognoze septembrim ir visai līdzīga. Kaimiņvalstu meteodienests informē, ka visu septembri gaisa temperatūra lielākoties turēsies par normu, vidēji 1 grādu. Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes izplatītajā prognozē kaimiņvalstij gan norādīts, ka nokrišņu daudzums būs lielāks nekā parasti, taču vidēji nokrišņu varētu būt vien par aptuveni 20% vairāk nekā vidējais pēdējo desmitgažu rādītājs.

Arī Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF), prognozes, kas ir publicētas Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes mājaslapā liecina, ka septembra vidējā gaisa temperatūra visa mēneša garumā būs virs normas, bet nokrisņu daudzums visa mēneša griezumā pēc pašreizējām būs virs normas.

Temperatūra Nokrišņu daudzums

Prognozes tika veidotas atsaucoties uz kamiņvalstu meteodienestu prognozēm:

Atgādinājums - Ilgtermiņa prognozes nav īpaši precīzas, un uz tām īpaši nevajadzētu paļauties!

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.09.2013 13:13

    Septembris vēss - tas atbilstoši sajūtām, jeb tā sauktajai normai?

    Ielādē...
  2. 03.09.2013 13:54

    Prognoze jau lieliska, man līdz tādam līmenim "ui, ui, ui".
    Mazliet samulsināja
    "Un vidējā gaisa temperatūra turēsies zem normas." blakus
    "Septembris būs siltāks par normu"
    Parasti jau "turēsies" saka, ja arī pirms tam bijis līdzīgi, bet nu piedodams, steiga utml. :)

    Ielādē...
    1. 03.09.2013 14:26

      Piedošanu esmu nedaudz pārskatījies! :)

      Ielādē...
    2. 03.09.2013 17:50

      Sākumā ar to prognožu stilu man gāja pagrūti, bet tagad jau tas prognozes stils, izskatās daudz labāk :)

      Bet es ceru, ka tu arī izdomāsi, ko labāku :)

      Ielādē...
  3. 03.09.2013 19:02

    Piedošanu, šoreiz ne par prognozēm. Mani joprojām mulsina PSRS kartes....... Ja pareizi saprotu, tās tiek ņemtas no kāda Krievijas Meteocentra. Krievija... PSRS kartes....?

    Ielādē...
    1. 03.09.2013 19:22

      Tās tiek ņemtas no šejienes.. Jā diemžēl Krievija joprojām mūs uzskata par savu sastāvdaļu. Viņi nekad neaizmirsīs par Padomju Savienību, tā viņu meteokartēs eksistēs mūžīgi!

      Pieļauju arī domu, ka viņi domā, ka varbūt vajadzētu šo "Padomju Savienību" atjaunot! Tas jau noteikti ir viskvēlākais "Kremļa" sapnis! Protams, ka tā vairs nebūtu, tāda "Padomju Savienība", kāda tā bija iepriekš. Atvainojos visiem, jo komentārs nav par tēmu!

      Šajā sakarā par šādu politiku man ir daudz ko teikt, bet šī nav tā vieta, lai par to visu diskutētu. Vēlreiz atvainojos.

      Ielādē...
  4. 03.09.2013 14:48

    Jā, pēc pašreizējām prognozēm izskatās, ka septembra 2. pusē, pat sākot ar 2. dekādi, būs tikai Atlantijas ciklonu vadīts rudens, kas kļūs arvien dziļāks un aukstāks, un uz atvasaru cerēt velti... :( Taču visi zinām, ka ilgtermiņa prognozes mēdz pat rupji kļūdīties, tādēļ cerības uz siltu, saulainu atvasaru vismaz 4-5 dienu garumā vēl neatmetu. :)

    Ielādē...
    1. 03.09.2013 15:06

      Nesaku, ka var rupji kļūdīties (tas gan mēdz būt iespējams), bet ilgtermiņa prognozes lielākoties tikai ieskicē gaidāmo laiku, tendences. Tiesa, var arī rupji kļūdīties kā ats bija martā. Diezgan sen jau tā nav bijis un nesaku, ka septembra prognoze izgāzīsies, taču viss kas ir iespējams...

      Ielādē...
      1. 03.09.2013 15:49

        Kā jau iepriekš sacīju, ka pagaidām uz pasaules nav piedzimis, tāds cilvēks, kas spētu ļoti precīzi prognozēt, kas notiks tālākajā nākotnē!

        Ielādē...
        1. 03.09.2013 16:31

          Protams, un es te nebiju nekādus pārmetumus domājis nevienam no prognozētājiem! :) Tāpat jau visi aprēķini datoru ziņā, un arī tie neko neapgāžamu tālākam laikam nespēj prognozēt. Es tikai ceru, ka septembris būs siltāks un saulaināks, nekā pašreizējās ilgtermiņa prognozes to rāda mēneša otrajai pusei...

          Ielādē...
          1. 03.09.2013 20:03

            Visu izšķirs pēdējā dekāde, kā tas bija 2007. gadā. Pagaidām nav pat nojausmas, kā situācija attīstīsies.

            Ielādē...
  5. 03.09.2013 11:51

    Tapat sim prognozem neticu, lidz tam viss var mainities, neviens modelis nav gaisregis.

    Ielādē...
    1. 03.09.2013 11:56

      Nezinu, tādu cilvēku, kas spētu precīzi prognozēt laika apstākļus ļoti tālā nākotnē. TĀDS NAV PIEDZIMIS!!! Neviens jau man neaizliedz šeit rakstīt prognozes, un ieskatīties tālākās nākotnes redzējumos. Teikšu tā, ja, kādam te napatīk ilgtermiņa prognozes, tad vislabāk šādus rakstus nelasīt un komentāros neizpaust negtīvās domas!

      Ielādē...
      1. 03.09.2013 12:02

        Ne, rakstam viss ir kartiba ir interesanti palasit. :))

        Ielādē...
    2. 03.09.2013 19:59

      Runājot par vājo ECMWF modeli, vēl piektdien septembrim deva anomāliju +2, kas būtu +13,9 vidējā - ļoti reti silts septembris. Bet jau šodien vai vakardien vairs tikai +1.

      Ielādē...
      1. 03.09.2013 20:04

        Tas ECMWF, tomēr, ir "prātīgais modelis"

        Ielādē...
        1. 03.09.2013 20:52

          Ārkārtīgi neprecīzas ne tikai ilgtermiņa prognozes, bet pat īstermiņa.

          Ielādē...
  6. 03.09.2013 15:32

    Es domāju, ka septembris vēl būs siltāks par normu

    Ielādē...
    1. 06.09.2013 01:43

      Raugoties, no šodienas situācijas, gribas Tev piekrist, ka drīzāk būs siltāks, par klimatisko normu, vai arī atbilstošs tai.

      Ielādē...
      1. 06.09.2013 10:07

        Nu, tad redzēsim, kas mēneša beigās apkopojot informāciju būs sanācis. Parāk agri par to visu būtu spriest!

        Ielādē...