Kāds laiks gaidāms oktobrī?

Kāds laiks gaidāms oktobrī?

Igaunijas Meteoroloģijas Un Hidroloģijas Institūts prognozē, ka oktobra vidējā temperatūra sagaidāma virs klimatiskās normas. Savukārt nokrišņu daudzums gaidāms zem normas. Oktobra pirmajā dekādē laika apstākļus pārsvarā noteiks anticiklona darbība. Tomēr atsevišķās dienās savu ietekmi nedaudz pastiprinot ciklonu darbībai, debesis būs pārsvarā mākoņainas un vietām var nedaudz īslaicīgi uzlīt lietus. Kopumā pēc pašreizējām prognozēm nokrišņu daudzums šī mēneša pirmajā dekādē būs pavisam neliels. No dienvidiem Latvijas teritorijā ieplūdīs arī siltākas gaisa masas. Tādēļ gaisa temperatūra dienas laikā pāaugstināsies virs +10 grādu atzīmes, nākamās nedēļas sākumā, vietām sasniedzot pat +15...+17 grādu. Arī vējš nebūs pārāk stiprs, vien piekrastē daždien vējš brāzmās var pastiprināties līdz 10 - 14m/s.

Oktobra otrajā dekādē, pēc pašreizējām prognozēm gaidāmas straujākas izmaiņas laika apstākļos. Sagaidāms, ka mūsu reģionu sasniegs aktīvs ciklons no Skandināvijas puses, iegriezīsies brāzmains ziemeļrietumu vējš, kas jūras piekrastes rajonos var pastiprināties līdz pat vētras spēkam. Biežāk arī līs un laiks arī kļūs vēsāks, nekā tas bija mēneša pirmajā dekādē. Tomēr ne sniegs, ne arī sals nakts stundās vēl nav gaidāms.

Oktobra trešajā dekādē, laika apstākļi gaidāmi nepastāvīgi. Pastāv iespējamība, ka spēcīgs ciklons ar ziemeļu vējiem ienesīs ļoti aukstas gaisa masas, un dienas laikā dažviet var krist pirmais slapjais sniegs. Līdz ar to arī naktis būs aukstas, un daudzviet gaisa temperatūra var pazemināties zem 0 grādu atzīmes, vietām sasniedzot pat -3..-5 grādu atzīmi. Lai gan arī nev izslēgta iespējamība, ka izveidosies spēcīgs un plašs antciklons, tas nozīmētu to, ka laiks atkal būs sauss, bet saules spīdēšanu var traucēt zemie mākoņi, kas var neizklīst pat visas dienas garumā.

Savukārt Krievijas Hidrometeoroloģijas centra mēneša prognoze no Igaunijas meteodienesta prognozes atšķiras. Laiks aukstāks par normu sagaidāms gandrīz visā Baltijas reģionā, bet nokrišņu daudzums būs virs normas jeb 120 % no mēneša normas. Arī oktobrī salīdzinot ar citiem vasaras mēnešiem nokrišņu daudzuma svārstības ir daudz mazākas, bet līča nokrišņu dēļ nokrišņu sadalījums mūsu valsts teritorijā var ļoti atšķirties.

Temperatūras novirze no normas Nokrišņu daudzuma novirze no normas
   

Arī Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes prognoze oktobrim, salīdzinot Krievijas meteodienesta prognozes oktobrim arī ir visai līdzīgas. Kaimiņvalstu meteodienests informē, ka visu oktobrī gaisa temperatūra lielākoties turēsies zem 1 grādu zem normas. Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes izplatītajā prognozē kaimiņvalstij gan norādīts, ka nokrišņu daudzums būs mazāks nekā parasti, taču vidēji nokrišņu varētu būt vien par aptuveni 20% mazāk nekā vidējais pēdējo desmitgažu rādītājs.

Arī Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF), prognozes, kas ir publicētas Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes mājaslapā liecina, ka oktobra vidējā gaisa temperatūra visa mēneša garumā būs zem normas, bet nokrisņu daudzums visa mēneša griezumā pēc pašreizējām sagaidāms normas robežās.

Temperatūra Nokrišņu daudzums

Prognozes tika veidotas atsaucoties uz kamiņvalstu meteodienestu prognozēm:

Atgādinājums - Ilgtermiņa prognozes nav īpaši precīzas, un uz tām īpaši nevajadzētu paļauties!

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.10.2013 12:35

    Paldies ka atradi laiku kopsavilkumam un prognozei un....neuztraucies ,ka nepaspēj analizēt iepriekšējās prognozes,varbūt gada beigās var taisīt intereses pēc kādu īsu atskaiti sev un citiem:)

    Ielādē...
    1. 04.10.2013 12:38

      Es jau neuztraucos. Man vēl daudz izglītojošu rakstu ir padomā. Daudzi no tiem ir puspabeigti, jo visu aizkavē mācības :( Bet tas nekas iespēju robežās centīšos kaut ko rakstīt :)

      Ielādē...
  2. 04.10.2013 13:25

    Leišu lapā (pašā apakšā) šodien ieliktas jaunas prognozes tuvākajam mēnesim.

    Ielādē...
    1. 04.10.2013 17:22

      Liels paldies, ka pabrīdinājāt! Atjaunoju jaunākos datus.

      Ielādē...
  3. 04.10.2013 21:00

    Šis ir pierādījums tam, ka šajā portālā notiek trollings. Kritizēt jau visi māk, bet nevienu citu rakstu no citiem lietotājiem neredzu, izņemot mani Rūdolfu, Gubumākoni, Raiti Sameti un Meteolapa.lv administrāciju, kas vismaz kaut ko lietas labā dara! Padomājiet visi par to!

    21:38: Esmu pieņēmis lēmumu! Es uz ilgāku laiku aizeju no šīs lapas. Palieciet sveiki!

    Ielādē...
    1. 04.10.2013 21:55

      Diez vai ir prātīgi nepamatotu un nenozīmīgu izteikumu dēļ pamest šo domubiedru grupu.Neuztver to nopietni,diez vai vispār šos izteicienus ir vērts nopietni uztvert/nav nekāda pamatojuma-tikai nedaudz žults/

      Ielādē...
      1. 04.10.2013 22:02

        Redziet, dažus cilvēkus tas aizskar līdz sirds dziļumiem. Man arī ir bijušas līdzīgas domas, bet tomēr neesmu lapu pametis. Jo tomēr kaut kas te pievelkošs...

        Ielādē...
        1. 04.10.2013 22:14

          Mani agrāk aizskāra apvainošana trollingā (es taču tikai kā labāk gribēju), bet ar laiku kaut kā "āda sabiezēja". Tagad pati sevi saukāju par trolleni. :)

          Ielādē...
    2. 04.10.2013 22:52

      Iesaku tomēr nepieņemt pārsteidzigus lēmumus un nepamest savas meteointereses un hobiju novārtā. Dusmas pāries :)

      Ielādē...
    3. 04.10.2013 23:03

      Neaizej! Viena troļļa dēļ nu gan to nevajag darīt, jo tādējādi viņš būs guvis virsroku par Tevi. Saprotu emocijas, ko šādi gnīdelīgi, aizskaroši komentāri izraisa, pats ne reizi vien esmu ar tām saskāries, bet aiziet - būtu atzīt sevi par uzvarētu... Paliec, mēs, pārējie, esam ar Tevi, un lai tas trollis pūst savos sūdos!

      Ielādē...
  4. 04.10.2013 23:21

    Ko lai saka, ilgtermiņa prognozes ir nepateicigs lauciņš un nav te Latvijā neviens spečuks, kas ar kaut vai ar 80-90 procentu pārliecibu un precizitāti prognozet laiku mēnesi uz priekšu, ne LV meteodienests, ne kāds cits dienests vai modelis , gaišredzis vai pūšlotajs.... Kapēc-trukst zināšanu, laika un galvenais informacijas par ikkatrubrīdi notiekošo patreiz atmosfera un zemes,juru un okeanu virsmas, meteostaciju pārklajuma tīkls it visur ir tik fragmentars un nepilnigs, un satelitu merijumi to nespej kompensēt.... kopumā meneša prognoze jau tiek uzskatita par veiksmigu, ja piepildas par 65-70% un ari tad ta bieži vien ir veiksmes spele... Nu ko, tad atcelsim visas ilgtermiņa prognozes, vairs tos nepublices, neveidos, nemeginas,dzivosim tik ar domam par turpmakam 24-48 stundām, ko var kaut cik precizi paredzet? Kas vainas rakstam, kur bija apkopota 3 valstu oficialu meteodienestu informa… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 04.10.2013 19:49

    Laikam esmu vienīgā, ka redz, ka prognozi TIKAI Igaunijai "aiz matiem pievelk" Latvijai un tas pats ar Lietuvu, lai gan laikapstākļu anomālijas mēneša griezumā jūtami atšķiras pat vienas Latvijas robežās. Īsi sakot, tā ir klaja demagoģija!!!
    Savukārt Krievijas nacionālā dienesta prognozes vispār ir "podā noskalojamas", jo tās ir tikai virtuālas - NEKAD neuzrāda kaut cik nopietnas anomālijas.
    Tā ka kārtējais raksts par neko - ka tikai kaut ko uzskricelēt.

    Ielādē...
    1. 04.10.2013 20:12

      Nu tad laipni ludzam Jūsu pareizo un kaut cik uzticamo prognozi šajā vietnē, savadāk atkal tik citu kritizēšana vien...

      Ielādē...
    2. 04.10.2013 20:30

      Uzskricelējiet jūs! Uz priekšu - kaut vai par prognožu modeļiem, par kuriem it kā tik labi visu zinat. Uz priekšu! :)

      Ielādē...
      1. 04.10.2013 22:27

        Par ko rakstīt? Lai uzrakstītu tiešām labu rakstu man vajag aptuveni mēnesi laika jeb neskaitāmas stundas, pārlasot pārāk lielu daudzumu informācijas. Nopietni, neredzu jēgu tik ļoti tērēt savu psihisko enerģiju un laiku. Es saprotu, ka jaunībā un vispār meteo aizraušanās sākumā dikti gribas prognozēt, bet tā ir gaužām slidena lieta. Piemēram, es vēl joprojām neesmu atguvusies pēc nopietnās izgāšanās par augusta pēdējo nedēļu. Gaidīju visnotaļ jauku vasaru, Maikijs arī kaut ko virs normas solīja, bet realitātē iznāca visīstākais meteo rudens sākums. Tāpat pirms septembra ļoti daudz kas liecināja, ka tas varētu būt krietni siltāks, nevis par mītisko normu, bet vispār par nomācošo vairumu septembru. Rezultātā iznāca reti riebīgs ar saltām naktīm un pat sniegu beigās, bet atsevišķās vietās pat rekordslapjš, lai gan bija arī pāris nedēļu sausumiņš. Lai vai kā, nebiju gatava TIK AUKSTAM septemb… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
        1. 04.10.2013 22:48

          Atvainojiet man, ja reiz Jums ir laiks katru vai kandrīz katru dienu pārlasīt lielāko daļu komentāru, un atrast vietas, kur kaut kas nav precīzi definēts vai uzrakstīts, vai, Jūsuprāt, ir pilnīgi neatbilstošs, tad atrast sevī enerģiju un uzrakstīt kaut ko informatīvu, ir vieglāk par vieglu. Savādāk paies nedēļas, un Jūs jau atkal pārmetīsiet cilvēkiem būtībā gandrīz vienu un to pašu.

          Ja Jums ir enerģija, lai ik pārdienas kādu pakritizētu, bet pati neesat ar mieru neko lietas labā darīt, tad padomājiet vismaz par ML.lv tēlu, kādu rada šie pārmetumi un tajā pašā laikā otra cilvēka izpausmes. Saprotu, ka pēc Jūsu domām šīs vietnes satura lielākā daļa ar meteoroloģiju nemaz nav saistīta, un Jūs patiešām nevēlaties ko mainīt.

          Ja tas tā turpināsies, komentāru pievienošanas iespēja Jums tiks liegta.

          Ielādē...
          1. 05.10.2013 00:36

            To komentāru ir tik maz un tie ir tik nelieli, ka to izlasīšana prasa ne vairāk par 5 minūtēm dienā. Domāju, ka visi zina, ka vērtēt citus ir vieglāk kā pašam radīt. Kas attiecas uz maniem rakstiem... esmu tikpat paškritiska pret sevi kā pret citiem un lai ko uzrakstītu, nespēju to publicēt, jo gribas visu pārlabot un beigās atmetu ar roku. Man kauns cilvēkiem dot lasīt kaut ko pavisam nesakarīgu. Savukārt, ja cilvēks tomēr atrod sevī pārdrošību ko publicēt, tad viņam ir jārēķinās ar garadarba vērtēšanu.
            Nu jauki. Turpmāk nerakstīšu - nav jau maize, bez kuras nevarētu iztikt. :) Tomēr pieredze liecina, ka ik pa laikam uzradīsies kāds vai kāda, kuram viss šeit notiekošais liksies, maigi izsakoties, dīvains. Bet par ML tēlu es ilgstoši domāju - saturs neatbilst pretenciozajam nosaukumam un vispār mērķim kļūt par galveno vietni, kas acīmredzot konkurē ar komercializēto un politiski angažēto nacionālo "dienestu".

            Ielādē...
            1. 05.10.2013 02:04

              Ja nespēj neko dot un radīt, tad nav arī nekādu tiesību (nepamatoti un aizskaroši!) citus kritizēt. Meklēt citu acīs skabargas, neredzot savās baļķi - to sen piekopj skauģi un negatīvisma apoloģēti.
              Ja daudz zini un gribi teikt, bet nespēj neko sakarīgu pateikt/publicēt, izņemot citu noniecināšanu un apvainojošus komentārus, tad tiec galā ar sevi, pārkāp šo iekšējo aizspriedumu, atmet bailes un uzraksti beidzot kaut ko sakarīgu (jo tādā gadījumā vismaz citiem būs iespēja objektīvi novērtēt, uz ko esi spējīga). Un varbūt dzirdēsi arī kādas pozitīvas atsauksmes...
              Bet, ja ne - tad laimīgu taciņu citos "laukos"!

              Ielādē...
    3. 04.10.2013 20:42

      Ko tu te iedomājies! Uzraksti tad savu rakstu. [aizskaroša informācija dzēsta]

      Ielādē...
  6. 05.10.2013 06:44

    Varbūt kādam labāk liks justies fakts, ka Dūmaka patiesībā ir vīrietis, kurš ar saviem komentāriem izcēlās jau mana vecā bloga laikos pirms vairākiem gadiem.

    Ielādē...
    1. 05.10.2013 07:34

      Es jau biju uzmetusi lūpu un izlēmusi vairs nerakstīt, bet tik klaja apmelošana un "desiņas" vardarbīga karināšana klāt neļauj palikt malā un klusēt. Varbūt satiekamies visi publiskā vietā un es visiem pierādīšu, ka esmu pavisam īsta sieviete... Tiesa, es tagad sāku domāt, kā to pierādīt... pēc pases vai reāli pārbaudot... :) Vienkārši, pase jau negarantē patieso dzimumu... ir mums te Eiropā valstis, kur transseksuāļus pēc neskaitāmām transformēšanas operācijām atzīst par "jauniegūtā" dzimuma pārstāvi, saglabājot oriģinālā dzimuma galvenos atribūtus.
      Ne par kādu veco blogu neko nezinu, toties atceros kaut kādu aizvēsturisku vietni ar Maikija dalību.

      Ielādē...
  7. 05.10.2013 01:05

    Uhh.

    Vispirms gribu UZSLAVĒT raksta autoru. Rakstā tiek pamatotas prognozes. Tiek doti avoti utt. Tiek salīdzinātas dažādu modeļu prognozes.

    Šis raksts jau praktiski ir analītisks. Tas ir LIELISKI.


    Varbūt varam ieviest šeit tādu kā komentāru/rakstu kodeksu/noteikumus/norādes.

    Piemēram:
    Punkts 1. Nelietot nepieklājīgus vārdus/frāzes
    Punkts 2. Neizteikties nievājoši par personām, rakstiem.
    Punkts 3. Pamatot apgalvojumus
    Punkts 4. Dot linkus uz avotiem uz kuriem atsaucas.
    utt.


    Labāk diskutēt par konkrētiem punktiem/saturu.

    Vienmēr jau var diskutēt par faktiem. Ja piemēram šķiet, ka konkrēta prognozētā lieta ir klūdaina, tad var diskutēt par to.

    Patreiz ("šķiet netīšām") ir sanācis apmēram tā ka: prognoze ir slikta, tāpēc ka izmantotie ieejas dati ir slikti.

    Var piemēram diskutēt par prognozēto 3 dekādes iespējamajām aukstajām gaisa masām. Piemeram, v… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 05.10.2013 07:36

      "Rakstā tiek pamatotas prognozes. Tiek doti avoti utt. Tiek salīdzinātas dažādu modeļu prognozes." Izklausās pēc apsūdzētā nesakarīgiem pamatojumiem, kāpēc viņš nav vainīgs.

      Ielādē...
  8. 05.10.2013 00:24

    "Kas vainas rakstam, kur bija apkopota 3 valstu oficialu meteodienestu informācija par gaidāmo oktobri"
    Vaina ir tajā, ka PROGNOZE ATTIECAS uz Igauniju un Lietuvu - ļoti bieži jeb gandrīz vienmēr laikapstākļu anomālijas tur atšķiras no Latvijā vērojamajām. Turklāt kā gan var pārbaudīt prognozes piepildīšanos, salīdzinot ar LV, ja runa taču ir pat kaimiņvalstīm? Tad jau jāsalīdzina ar valstīm, kam prognoze domāta, bet tā jau varam līdz kādai Gvatemalai aiziet... iedziļinoties informācijā, kurai nav tieša sakara ar mums.
    Manuprāt, labāk neko nerakstīt (nedarīt), ja nevar tuvu pie 100% kvalitatīvi uzrakstīt (paveikt).

    Ielādē...
    1. 05.10.2013 06:35

      Ilgtermiņa prognozes kaimiņvalstīm vienlīdz labi ir attiecināmas Latvijai, jo vienmēr, kad ienāk liels aukstums vai siltums, tas skar ne tikai visas trīs Baltijas valstis, bet daudz plašāku teritoriju, tātad arī prognozes Polijai, Baltkrievijai, Krievijai, Somijai un Zviedrijai, un pat Vācijai var izmantot, lai prognozētu laiku Latvijā, jo īpaši droši tas ir attiecībā uz gada aukstajiem mēnešiem.

      Ielādē...
      1. 05.10.2013 07:43

        Nu un cik bieži Baltiju jeb precīzāk LV apciemo kaut kas anomāls? Patiesībā ļoti reti ir tādi spilgti mēneši. Pēdējos 4 gadus LV laikapstākļi vairāk bijuši līdzīgi ar Igauniju, bet Lietuvā bijis daudz siltāks - nekādu bargo ziemu. Savukārt šajā septembrī Igaunijā bija pozitīva anomālija, bet Lietuvā - negatīva. Protams, LV kā jau pa vidu, atšķirība var būt (bet ne vienmēr ir) maza no abām kaimiņvalstīm, tomēr starp Igauniju un Lietuvu ne tikai klimatiska aiza, bet pat anomāliju zīmes visbiežāk tomēr atšķiras.
        Tiesa, kad vēlamo dikti gribas uzdot par realitāti, tad jau visu ko var "pievilkt aiz matiem". Patiesībā fakti liecina, ka korelācija ar Skandināviju ir ļoti maza, tāpat ar Somiju (nedaudz lielāka), ar Baltkrieviju pavisam niecīga, bet ar Pleskavas apgabalu paliela. Vācija atrodas pavisam citā klimatā un līdz tai vēl ir Polija, kur arī pavisam citas anomālijas. Kārtējo reizi tā vien niez pafantazēt?

        Ielādē...
  9. 05.10.2013 17:39

    Dūmakai/am āda 'sabiezējusi" kā jau vampīram: padzērās asintiņas, un jūtas labi.Jo vairāk ņemat viņu "pie sirds", jo labāk vampīriņam, vairāk spēka .Lūdzu pamēģiniet ignorēt, vai,ja ir humora izjūta, atjokot.Nu tak' nevar ļaut viena persona radīt tik daudz negatīvu emociju!Lai meklē sev citu "dīķi"!
    Weatherman, godīgi, es reti lasu ilgtermiņa prognozes, man personīgi tās nav vajadzīgas, es dzīvoju šodienai, par to, kad labību labāk sēt vai pļaut, man nav jādomā.Taču Tev šī prakse rakstīt un pamatot savas domas noderēs nākotnē, un, ja blakus ir labvēlīgi kritiķi: ko gan vēl vairāk lai vēlas jauns cilvēks, kuram viss izglītības process priekšā:)Raksti, pamato un aizstāvi savus apgalvojumus.Nelabvēļi un oponenti bieži būs blakus un pretim, ar tiem arī jāiemācās "tikt galā".

    Ielādē...