Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.9.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.9.13.)

Nedēļa aizgājusi: pirmdien un otrdien- LENNART ciklona lietusbrāzmas. Kas pirmdien vietām arī visai spēcīgā intensitātē. Visvairāk ap Rīgu... Bet pēc tam pie mums pastiprinājās augsta spiediena atzars, kur izveidojās IRIS anticiklons ar centru blakus Latvijai. Tamdēļ nedēļā, sākot ar trešdienu, laiks ir mierīgs, saulains. Dienās silts, naktīs miglas un vietām arī salnas.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

===========

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Sestdiena-svētdiena, 7.-8. septembris


Abas dienas pie mums valdīja anticiklons IRIS, kura centrs bija netālu no Latvijas. Attiecīgi bija arī laika apstākļi: naktīs skaidrs, dzests, miglas un vietām salnas. Dienās silts, neliela mākoņainība, gandrīz bezvējš.

Piektdiena, 6. septembris


IRIS anticiklons netālu no mums, mēs tā A malā. Un mums - ir mazmākoņains un mēreni silts laiks, rītā gan dzestrīgs.

Ceturtdiena, 5. septembris


Pie mums ir noturīgs augsta spiediena atzars, kas jau pārvēršas anticiklonā. Attiecīgi laika apstākļi visā valstī ir - vasaras turpinājums. Mierīga mākoņainība, un silti gaisa grādi. Aizvien garāka nakts gan provocē vietām salnas augsnes virskārtā.

Trešdiena, 4.septembris

Anticiklona ietekmes zona - diena visnotaļ saulaina ar nelielu līdz mērenu vēju, gaisa temperatūra ap vasarīgajiem +20.

Otrdiena, 3.septembris

LENNART ciklona centrs jau ir aizvijies uz Ukrainu, un dienas pirmajā pusē atsevišķi oklūzijas frontes nokrišņi reģistrēti lielākoties valsts austrumu rajonos. Aizejošo ciklonu dienas laikā pavadīja brāzmains Z, ZR vējs.

Pirmdiena, 2. septembris

 

Ciklons LENNART iet pāri Latvijai DA virzienā. Visā valstī līst, daudzviet stipri. Vietām ar dažiem pērkona rūcieniem. Pašā vakarā Kurzemes R krastā pastiprinās ZR vēji.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.09.2013 21:15

    Šodien runāju ar liepājnieku, viņš saka - cik karsts laiks. Nu jā, pie aukstās Baltijas jūras vasaras dienas nereti ir vēsākas nekā šīs septembra dienas. Man šodien aizvējā un saulē arī likās karsti, bet, kā uzpūš vējiņš, tā jūt vēsumu. Visi rīti un vakari vēsi.

    Ielādē...
    1. 06.09.2013 21:46

      Atceros, kā ļoti aukstajā 2002. oktobrī gāju pa sniegu un tomēr dienā saule cepināja. Gāju krekliņā, nevis ziemas jakā. bezvējā saule silda arī decembrī, tā ka, ja cilvēkam patīk vēsums, tad karsti var būt vienmēr, pat LV. :)

      Ielādē...
  2. 06.09.2013 14:10

    Man ir sajūta ,ka būs šovakar ar agroplēvēm jākrāmējas-nezinu kāpēc.Un vispar-prasās man uzrakstīt rakstu par laika vērošanu un sieviško intuīciju.

    Ielādē...
    1. 06.09.2013 15:54

      Būs būs salna, pat ja tikai vietām, tas ir, ne gluži visā pļavā vai dārzā, jo neliela salniņa. Es tikai nesaprotu, kāpēc ir tik auksts, jo gaisa masa ir vairāk kā silta. Un naktī vispār virs LV centrālās daļas 850 hPa temperatūra būs +9. Nav taču oktobris vai pat novembra sākums, lai anticiklonā tā atdzistu. Piezemes Z puses vējam nav nozīmes, jo silts ir gan Igaunijā, gan Somijā.
      Tikmēr R-Vācijā vakardien bija +33, šodien pagaidām +32. Naktī arī redzēju pat +24.

      Ielādē...
    2. 06.09.2013 22:25

      Salnas vismaz daļā valsts- ir ticamas.

      Ielādē...
      1. 06.09.2013 22:49

        Vispār jau salna ir vienskaitlī, kad tiek domāti mīnusi vienā naktī.

        Ielādē...
  3. 07.09.2013 07:13

    Šorīt pagaidām šis bija aukstākais rīts manā pusē. Puseptiņos bija +3,9°C. Tagad jau grādi kāpj uz augšu +4,6°C. Visapkārt redzami nelieli miglas vāli. Un šoreiz man veicas, jo atkal izspruku no salnām.

    Ielādē...
  4. 07.09.2013 07:37

    Labrīt, +3 minimālā šodien. Ir zemā migla ielejās. Uz zāles ir nelielas salnas pazīmes. Nekas vairāk. Debesis pilnīgi skaidras.

    Ielādē...
  5. 07.09.2013 08:36

    Sešos no rīta tikai +2 un zāle, kā arī agrotīkls, ar ko puķes apsegtas, galīgi sasaluši. Un vēl aizvien ēnā zāle ir sasalusi, tikai saulē kūst vaļā. Šis rīts, atšķirībā no pēdējiem, nav tik mierīgs, mežā ik pa brīdim kokos iešalcas vējš. Migla tikai bebrājā un virs dīķiem.

    Ielādē...
  6. 07.09.2013 11:25

    + 3 grādi ap 7 ,salnu namana.

    Ielādē...
  7. 07.09.2013 07:15

    Nu ko , arī es piebiedrojos "salna skarto" pulciņam, pussešos bija tikai +2,2 grādi, un nupat atgriezos no nelielas pastaigas pa zemo ielejas pļavu- zāle ir balta. Bet pārāk spēcīga nebija, jo izskatās, ka dārzam, kas nedaudz augstāk, šoreiz vēl 'trāpījis" nebūs. Nu jau termometrā +3,3, lēnām izklīst migla, būs atkal skaista, saulaina diena.

    Ielādē...
    1. 07.09.2013 07:29

      Es bŗīnos par to, ka manā pusē nav salnu, lai gan atrodos vēl tālāk uz ziemeļiem, nekā pārējie meteovērotāji!

      Ielādē...
      1. 07.09.2013 08:41

        Latvija nav tik liela, lai atrašanās tālāk uz ziemeļiem vai dienvidiem kaut ko ietekmētu, daudz lielāka ietekme ir lokāliem faktoriem, reljefam, attālumam līdz jūrai. Kā ne kā arī Latvijas absolūtais aukstuma rekords reģistrēts pie valsts dienvidu robežas, Daugavpils apkaimē.

        Ielādē...
    2. 07.09.2013 12:25

      Pēc HIRLAMa nākamnakt salna ar lielāku spēku kā aizvadītajā naktī varētu būt Kurzemē, nevis Vidzemē, tā ka varam uzskatīt, ka atvasaras skarbums ir gājis secen. Vismaz pēc rakstītā gribas cerēt, ka arbūzi nenosala, lai gan visbiežāk man tajā gabalā ir tāda pati temperatūra kā Garkalnē, Stalbē un pat Melturos jeb man šķiet, ka Allažu pļavās gaisā bija ne vairāk par +1.

      Ielādē...
  8. 07.09.2013 12:52

    Izskatās, ka zemāk par +5 nav bijis, nav redzams, ka kas būtu nosalis. Tagad zilas debesis, t+16.9. Pats esmu apsalis- pa nakti kakls sāpēja un deguns tek, ak vai

    Ielādē...
    1. 07.09.2013 13:22

      Rudenī augi mazāk nosalst kā pavasarī, turklāt pat privātmājas pagalmā vietām var būt -3 uz zāles un dažu m attālumā +1. Zem kokiem ir siltāks, pie kādām ēkām vai pat sakrautiem priekšmetiem ir siltāks. Pēc pieredzes līdzīgos apstākļos man Siguldā ir aukstāks par 1..2 grādiem, kā ceļu stacija rāda. Tā šorīt fiksējusi +4,7 un tas nozīmē, ka man dārzā noteikti bijis mazāk par +4 gaisā, varbūt pat tikai +3, bet uz zāles klajākā vietā salna varēja būt, ja bija bezvējš. Šis ir agrākais aukstums Siguldā, kopš 2004. gada, kad salna tomēr bija vēlāk par 1. dekādi. Tas ir, es nemaz nezinu citu gadījumu, kad tik agri salna būtu pietuvojusies Siguldas iekšienei. Un daži vēl iesaka laimē diet... nez par ko tieši...

      Ielādē...
  9. 06.09.2013 22:31

    Braucu no Rīgas tieši tai pat laikā kā vakar (mājā gan nokļuvu pusstundu vēlāk, pateicoties "VisRīgas sastrēgumam" - no Līču zīmes līdz apvedceļam tieši pusstundu braucu.) Rīgā tāpat kā vakar +18, bet, kamēr tiku līdz manam galam, šoreiz tikai +7 palikuši. Migla tajās pašās vietās, kur vakar, bet plānāka. Tikai pie pašas mājas pļavā blakus Lielajai Juglai pēkšņi šausmīgi bieza. Ja jau tagad vairs tikai +7, diez vai izdosies izvairīties no pirmās salnas arī man.

    Ielādē...
    1. 06.09.2013 22:52

      Raunā un Melturos jau zem +6, tā ka salna būs gaisā, bet uz zāles pat nopietna. Un tas viss patiesībā ļoti siltā gaisa masā. Nudien nezinu precedentu vēsturē, kad bijis tāds aukstums tik siltā gaisa masā.
      Nez kāds gudrāks varētu paskaidrot, kāpēc tieši tā un ne citādāk?

      Ielādē...
      1. 07.09.2013 06:02

        Vienmēr, kad ir skaidrs laiks, bezvējš un zems gaisa mitrums, gaiss ļoti strauji atdziest un sasilst. Arī ziemā lielākais sals atkarīgs nevis no gaisa masas kopējā aukstuma, bet gan no tā, vai ir skaidras debesis un bezvējš.

        Konkrēts piemērs no mana vecā bloga:
        "Paradoksāli, bet šis salīdzinoši siltais anticiklons Latvijai ir atnesis šajā sezonā zemāko temperatūru (ar to domājot temperatūru 1,5-2 metru augstumā, ko mēra meteostacijās). Zem skaidrām debesīm un bezvējā piezemes slānis naktīs strauji atdziest neatkarīgi no temperatūras vairāku simtu metru augstumā."

        Ielādē...
        1. 07.09.2013 13:34

          Vispār jau ir 2 milzīgas atšķirības starp AC gada siltajā pusē un gada aukstajā (piemērs no janvāra absolūti neder, jo inversija neveidojas šajā laikā, salna no maija līdz septembra beigām iespējama, pateicoties atdzišanai, kad siltums vienkārši izstarojas - dažādas virsmas atdziest daudz vairāk par pašu gaisu). Septembra 1. dekāde pilnībā atbilst gada siltajai pusei, attiecīgi silts AC principā nevar atnest tādu aukstumu. 1999. AC ļoti ilgi susināja, tomēr naktis bija vasarīgi siltas. Varētu domāt, ka vainīgs ir vēja virziens, bet taču uz Z un ZA no LV arī piezemes līmenī nav auksts, tad no kurienes atplūst gaiss, kas pat dienas laikā iznāk vēsāks par maksimāli iespējamo? Jā, tur jau tā problēma, ka arī dienas patiesībā ir vēsākas kā varētu būt. Piemēram, šodien Rīgas iekšienē, kur nakts jau tā bija visai silta, diena ļoti slikti sasilst - sliktāk kā vakar, bet jau vakar bija sliktāk kā aizvakar, lai gan gaisa masa kopumā kļūst arvien siltāka, vismaz tur augšā.

          Ielādē...
  10. 07.09.2013 18:10

    Nakts/rīta minimums šoreiz sasniedza +5,7*C, bet nekādu salnu pazīmju. Domāju, ka arī tuvākajā apkārtnē nebija, jo tuvējā LVC stacija kā minimālo fiksējusi pat augstāku, +6*C. Debesis nemainīgi skaidras kopš nakts un agra rīta, arī dienā neviena mākonīša.
    Dienas vidū pēc ilgiem laikiem beidzot apciemoju "tuvējo" mežiņu sēņu meklējumos - un, lai arī nekas sevišķs, savu tiesu beku dabūju, pat vairāk, nekā cerēts, ieraugot to, cik sauss mežs. Bērzu bekas, "kundziņi", dažas baravikas, priežu bekas, dzeltenās bērzlapes (tās gan ļoti tārpainas un vecas, lielāko daļu nācās mežā atstāt) - dažas burciņas marinētu beciņu stabili sanāks! Un arī prieks par mazliet izlocītiem kauliem, ko ikdienā darba specifikas dēļ nesanāk paveikt tik daudz un bieži, kā vajadzētu. :)
    Bet gaiss ilgi negribēja iesilt, vēl 11.15 tikai +15*C, jo visai vējains. Mežā divējādas izjūtas - saulainā… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  11. 07.09.2013 14:24

    +19,6 un zila debess bez neviena mākonīša. Rīta pusē man pirmā ābolu spiešanas tūre- kaimiņam ir elektrisks ābolu smalcinātājs un mehāniska spiede, šī gada pirmie 5o litri jau izspiesti, vēl tik jāpastarizē.

    Ielādē...
    1. 07.09.2013 15:03

      Ieteiktu uztaisīt arī ābolu vīnu. Man ļoti garšo saldināts ābolu vīns ar kanēli, no ābolu vīna vispār ļoti garšīgs karstvīns sanāk, var likt klāt visas tradicionālās karstvīna garšvielas, būtībā jau pirms likšanas pagrabā vīnu var uzkarsēt, pielikt cukuru un garšvielas, tad karstu saliet pudelēs vai burkās un aizvākot.

      Mēs šogad gan taisām vīnu no aličplūmēm, smaržo labi, vēl lēnām fermentējas.

      Ielādē...
      1. 07.09.2013 18:16

        Tām sīkajām plūmītēm ir neparasti spēcīgs aromāts, kas atgādina persikus vai aprikozes. Vai, pārtaisot vīnā, šis specifiskais aromāts saglabājas?

        Ielādē...
        1. 07.09.2013 18:31

          Nezinu, vīns vēl stāv lielajā bundulī un nav nogaršots, iepriekš esam taisījuši tikai ābolu un jāņogu vīnu. Jāņogu vīns ir ļoti līdzīgs parastam sarkanvīnam, nezinātājs var pat nepamanīt atšķirību.

          Ielādē...
  12. 07.09.2013 20:07

    Diena ļoti silta un saulaina. Debesīs nebija neviena mākonīša. Vējš ļoti lēns, vien brīžiem tāda lielāka vēja pūsmiņa uzpūš. Temp dienā turējās virs +20°C. Maksimums bija +21,7°C. Kādu laiku jau turpinās temperatūras lejupslīde. Tagad jau +16,4°C. Redzēšu no rīta, vai atkal kārtējo rītu, es izprukšu no salnām!?!

    Ielādē...
  13. 07.09.2013 20:54

    Pēc saulrieta atkal strauji noslīdēja t, pašlaik +9,8. Dienā strādājot karsti, arī taureņu , bišu un mušu ka biezs, īpaši pēdējo, kuras izmisīgi mēģina tikt istabā, kā tikai durvīm vai logam ir kaut mazākā šķirbiņa vaļā.

    Ielādē...
  14. 07.09.2013 20:58

    Diena pilnīga bez mākoņiem, ZZA vējš 1m/s. Tagad jau pierimis. Gaiss arī pie manis atdzisis līdz +10 tagad ...

    Ielādē...
  15. 07.09.2013 21:22

    Brīnišķīga diena, saulē pat karsti, tagad atliek cerēt, ka salna arī rīt no rīta ies secen.

    Ielādē...
  16. 07.09.2013 21:27

    Atslābumu sildoties dienas saulītē nomainījis saspringums-pašlaik+9 grādi,absolūti skaidrs un mierīgs un es atkal nēsājos ar agroplēvēm.Vīra kungam drīz dzimšanas diena un gribas taču puķu dobēs kādu skaistumu,

    Ielādē...
  17. 07.09.2013 23:17

    Dālijas nesedzu, jo tās zied augstāk par zāli, līdz ar to reizēm to ziedēšana ieielgst līdz oktobra beigām.
    Rudens no pavasara atšķiras ar to ka zeme ir dziļāk izsilusi, tāpēc arī tā salna ir vairāk virspusēja, bet kad atnāk stabils sals -1 no vakara līdz rītam, tad gan ir puķes beigtas, un arī agroplēve, tad vājāk palīdz.
    VAkarrīt laikam arī bija neliela salna. 7:30 bija +5,6 *C. Apkārt daudz lapotu koku, un zem tiem atdzišana nenotiek.
    Patreiz +9.3*C, iespējama salna arī'rīt no rīta.
    Pa dienu bija karsti +23*C, mainīgs vējelis 1-2 m/s. Pilnīgi skaidras debesis.

    Ielādē...
  18. 08.09.2013 08:01

    Sešos no rīta tie paši +2,2, kā vakar. Šorīt gan biju nedaudz slinkāka un ārā neizgāju, tāpēc par salnas stiprumu un dislokācijas vietām neko vairāk pateikt nevaru.

    Ielādē...
  19. 08.09.2013 08:23

    Šorīt nedaudz siltāks, pie mājas zemākā temp. +3. Neliela salna zemākās vietās tomēr bija.

    Ielādē...
  20. 08.09.2013 12:42

    Labdien, naktī +4, tagad jau +17. Nelieli "spalvu" lēnām nāk no ZR puses, nekas vairāk. Bezvējš. Šodien mocos ar ļoti lēnu mob-inetu, tamdēļ rīta pusē "aktuālajā" atjaunojums izpaliks/ jācenšas būs vakarpusē.

    Ielādē...
  21. 08.09.2013 15:22

    Nakts bez salnas un diena paiet laistot dārzu-Rīgas smiltīs ari tagaad jālej.Laiks kolosāls.Cepšu ābolmaizi.

    Ielādē...
  22. 08.09.2013 19:08

    Vēl arvien bez salnas. Un diena brīnišķīga, taisni kā brīvdienai jābūt :)

    Ielādē...
  23. 08.09.2013 19:58

    Šorīt pēc sešiem +3 un vietām balts, bet septiņos vairs tikai +2 un baltums pa visu pagalmu. Miglas gan šorīt nebija. Diena fantastiska, ēnā +18, bet saulīte bezgala silta un mīlīga. Vējelis nevienmērīgs, brīžam pavisam mierīgs, brīžam jūtami uzpūta. Debesis virs galvas visu dienu zilas, tik pa pamalēm baltas švīkas, tagad gan jau arī virs galvas sašvīkājies. Nupat temperatūra strauji krīt, pusastoņos vēl bija +15.5, tagad jau +14.

    Ielādē...
  24. 08.09.2013 20:18

    Šodien siltākā nedēļas diena, laiks vienkārši burvīgs! :) Rīts gan bija dzestrs, taču salnas nebija, min.t. +5,9*C, taču diena iesila ātrāk un vairāk nekā iepriekš, jo vējš bija daudz lēnāks, pārsvarā pavisam lēns ar kādu retu mazliet jūtamāku pūsmiņu, bet brīžiem vispār bezvējš, īpaši pēcpusdienā. Tā rezultātā jau ap 12.00 +19*C, stundu vēlāk +21*C, bet pēc tam visu pēcpusdienu stabili +21...+22*C robežās, brīžiem arī līdz un nedaudz virs +23, max +23,3*C. Piesaulē riktīgi karsti! :)
    Arī pievakarē grādi nesteidz kristies tik strauji kā iepriekšējās dienās, ilgi silts - 18.40 +20,5*C, 19.10 +19,6*C, bet šobrīd +16,8*C. Debesis gandrīz skaidras - tāpat kā visu dienu, vienīgi dienas 2. pusē debesīs šur tur nedaudz spalvu mākoņu bija manāms, un arī tagad dažas līdzīgas "švīkas" redzamas. Super laiks, kaut ilgāk tāds būtu! :))

    Ielādē...
  25. 08.09.2013 20:30

    +11,9, virs upītes jau pacēlusies milga.

    Ielādē...