Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.9.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.9.13.)

Nedēļa aizgājusi: pirmdien un otrdien- LENNART ciklona lietusbrāzmas. Kas pirmdien vietām arī visai spēcīgā intensitātē. Visvairāk ap Rīgu... Bet pēc tam pie mums pastiprinājās augsta spiediena atzars, kur izveidojās IRIS anticiklons ar centru blakus Latvijai. Tamdēļ nedēļā, sākot ar trešdienu, laiks ir mierīgs, saulains. Dienās silts, naktīs miglas un vietām arī salnas.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

===========

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Sestdiena-svētdiena, 7.-8. septembris


Abas dienas pie mums valdīja anticiklons IRIS, kura centrs bija netālu no Latvijas. Attiecīgi bija arī laika apstākļi: naktīs skaidrs, dzests, miglas un vietām salnas. Dienās silts, neliela mākoņainība, gandrīz bezvējš.

Piektdiena, 6. septembris


IRIS anticiklons netālu no mums, mēs tā A malā. Un mums - ir mazmākoņains un mēreni silts laiks, rītā gan dzestrīgs.

Ceturtdiena, 5. septembris


Pie mums ir noturīgs augsta spiediena atzars, kas jau pārvēršas anticiklonā. Attiecīgi laika apstākļi visā valstī ir - vasaras turpinājums. Mierīga mākoņainība, un silti gaisa grādi. Aizvien garāka nakts gan provocē vietām salnas augsnes virskārtā.

Trešdiena, 4.septembris

Anticiklona ietekmes zona - diena visnotaļ saulaina ar nelielu līdz mērenu vēju, gaisa temperatūra ap vasarīgajiem +20.

Otrdiena, 3.septembris

LENNART ciklona centrs jau ir aizvijies uz Ukrainu, un dienas pirmajā pusē atsevišķi oklūzijas frontes nokrišņi reģistrēti lielākoties valsts austrumu rajonos. Aizejošo ciklonu dienas laikā pavadīja brāzmains Z, ZR vējs.

Pirmdiena, 2. septembris

 

Ciklons LENNART iet pāri Latvijai DA virzienā. Visā valstī līst, daudzviet stipri. Vietām ar dažiem pērkona rūcieniem. Pašā vakarā Kurzemes R krastā pastiprinās ZR vēji.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.09.2013 22:51

    Silta un vasarīga svētdiena ar sauli un pavisam nelielu vējiņu.Tagad temperatūra lēnām krītās, nupat skatījos- +13*C, pilnīgs bezvējš.Debesīs spožas zvaigznes, bet....no R puses kaut kas nāk...Sākumā likās, ka tas ir mākonis, jo tumsā grūti skaidri saskatīt, bet tomēr,šķiet - no rietumiem nāk biezs miglas vāls.Tāds augsts un biezs, pirmo reizi kaut ko tādu redzu.Žēl, ka nevar uztaisīt foto...

    Ielādē...
  2. 09.09.2013 03:32

    Vakars arī krietni un ilgi siltāks (uz iepriekšējo diennakšu fona) - vēl 21.50 +14,8*C - tik vien kā viegls vēsumiņš šķita, to gan arī bezvējš noteica. Arī nakts siltāka, vismaz sākumā - pusnaktī +12*C, 1.40 +10,4*C, 3.00 +9,7*C, šobrīd +9,4*C - par salnām vismaz var neuztraukties. :)

    Ielādē...
  3. 09.09.2013 07:00

    Šorīt nedaudz siltāks, +4,7, visa ieleja miglā.

    Ielādē...
  4. 09.09.2013 08:24

    Šorīt tiešām siltāks, pusseptiņos +4.5 un mainīga biezuma migla, vietām ļoti bieza, vietām praktiski bez miglas. Ļoti mierīgs, šķiet būs vēl viena bezgala skaista diena :)

    Ielādē...
  5. 09.09.2013 09:38

    +5 no rīta,neliela migla kura ātro izklīda.

    Ielādē...
  6. 09.09.2013 10:05

    Labrīt, šonedēļ modeļiem ir 2 dažādi senāriji:
    1. GFS sola saulainu, siltu nedēļu ar max temperatūrām 20-23 grādu robežās, svētdien temperatūras kritums.
    2. Eiropas modelis sola lietu jau no trešdienas, max temperatūras nepārsniegs 16-19 grādus.

    Ielādē...
  7. 08.09.2013 08:33

    Arī Papē, pareizāk - Papes ezera pļavās šorīt bija salna. Tiesa, ļoti neliela un tikai uz izstaigātās taciņas, zem putnu tīkliem un citām zemākajām vietām.
    Min. temp.bija +3,6, bet tas attiecas uz ornitologu bāzi, kas ir 60 m no jūras.

    Ielādē...
    1. 09.09.2013 21:14

      Es arī brīvdienās biju Papē. Pats redzēju salnu (arī foto būs), man termometrs parādīja +4,0. Plašāk galerijās...

      Ielādē...
  8. 07.09.2013 02:43

    Aizvadītā nakts vēsa, bet bez salnām, min.t. +8*C. Diena saulaina, visu dienu debesīs neviena mākoņa, bet vējaina. Tamdēļ silti tikai piesaulē, vējš neļāva gaisam pa īstam sasilt - visu pēcpusdienu vien ap +18*C grozījās, max tikai +18,4*C. Kaut gan pat pievakarē īsi pēc 18.00, pateicoties Saulei, vēss nelikās. Citādi gan būtu, ja nāktos kādu laiku uzturēties ēnā un vējā... Šodien viss siltums laikam uz Kurzemi aizbēdzis (spriežot pēc prognozēm un dažiem komentāriem), pretēji vasarās ierastajai situācijai, kad siltākais laiks ir Zemgalē, Sēlijā un DA-Latgalē, bet Kurzemi dzesē jūra un R vējš. Līdzīgu situāciju prognozē arī rīt, bet ceru, ka pēc tam +23...+24 atnāks arī uz manu pusi paciemoties. :)
    Vakars vēss, jau 20.17 tikai +13,7*C, grādi krīt joprojām, šobrīd vairs tikai +7,9*C - vakardienas minimums pārsniegts jau tagad, bet līdz rītam laika vēl daudz. Jauns rudens puses minimu… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 07.09.2013 03:53

      Man Rīgas iekšienē pie loga vēl joprojām virs +9 (pagājušajā naktī bija +11), toties visapkārt Rīgai vairs tikai +5..+3, tā ka pilsētu iekšienes rādījumus nevajadzētu īpaši uzsvērt, jo cik tad % valsts aizņem pilsētas? Miegs nenāk, vērojot LV izsalšanu šonakt. Sava veida azarts, kā ziemā, medījot lielāko salu. :) Domāju, ka vairs nekādu +24..+23 šogad nebūs, jo īpaši A-Latvijā. Tikmēr Vidusāzijā vēl joprojām virs +40.

      Ielādē...
      1. 07.09.2013 17:37

        Tā kā es dzīvoju pilsētā, man pirmkārt ir svarīgi tieši pilsētā, pie manas dzīvesvietas esošie rādījumi, nevis tas, cik silts vai auksts kaut kur laukos. Tiem, kas dzīvo ārpus pilsētām, protams, ir otrādi, jo katram jau visvairāk interesē tas, cik silts viņa dzīvesvietā. Un vairums Latvijas iedzīvotāju dzīvo pilsētās. :)
        Par to, kur un vai būs +23...+24, ieteiktu nepārsteigties ar spriedumiem - pats nesen atzināties, ka "izgāzos kā veca sēta, smīkņājot par Magoni". Ar smīkņāšanu, uzbāzību un augstprātību tālu netiksiet.

        Ielādē...
        1. 07.09.2013 18:13

          Lieta tāda, ka cilvēki nerāpo pa daudzstāveņu sienām. Es mēru un vispār pievēršu uzmanību loga termometram tikai tāpēc, ka uz palodzēm šis tas stāv, bet citādi... Pirms iešanās ārā no mājām, es NEKAD neskatos loga termometru, bet gan informāciju Internetā.
          Bet par augstprātību... Jūs dzīvojat vienā mazā lauku miestā, bet gadiem uzsverat, ka esat pilsētnieks un cik jauki ir pilsētā. Man taču vienalga, cik Jums tur pie sienas ir. Tas ir smieklīgi, jo šie urbanizētās vides temperatūras rādījumi ir pārāk atkarīgi gan no sienas materiāla, krāsas, gan no tā, kādas aktivitātes notiek ēkas iekšienē. Es daudzus gadus dzīvoju pašā Rīgas sirdī - bet patālu no vēsās, mitrās Daugavas un man šeit vienmēr ir absolūts komforts, jo vasarās bieži naktīs ir ap vai pat virs +20, pirmās salnas nereti tikai novembrī (dažkārt pat visu aprīli nav salnu), tāpat ziemā sals gandrīz nekad nesasniedz -20, snie… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 07.09.2013 19:22

            Tas, kas patīk trollim (lai kāda dzimuma vai izdzimuma tas ir), man ir pie vienas vietas, jo pret šādiem radījumiem man nav nekādas cieņas un nekad nebūs.

            Ielādē...
            1. 07.09.2013 20:00

              Tieši tā! Piekrītu jums. Es arī nekad troļļus necienīšu, jo viņi, vienmēr centīsies ieriebt citiem.

              Ielādē...
          2. 07.09.2013 19:55

            Jūsu komentāri ir ļoti dīvaini, bet tālāk par to neizteikšos....

            Ielādē...
          3. 09.09.2013 21:12

            Jūs, Dūmaka, mani ŠOKĒJAT AR SAviem komentāriem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            "...bet man tomēr patiktu, ka mani uzrunā sieviešu dzimtē, jo esmu стервозная сучка." ....................................................

            Ielādē...