Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.6.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.6.14.)

Nedēļa aizgājusi. Kopumā nedēļa bija vasarīga un ar negaisiem. Katru dienu debesis pērkoņojās vismaz dažās vietās Latvijā. Līdz trešdienai pie mums ir karstums, kas ienāca gar anticiklona R malu. Bija pērkoni gan DA, gan DR rajonos. Tostarp vairākās pilsētās (Liepājā, Saldū, Talsos un dažviet citur) bija lietusgāzes teju vai mēneša normas intensitātē. Drusku vēsāks gaiss ir no piektdienas, kas gan "netraucēja" kārtējai negaisu frontei pārskriet Latviju. Nākamā fronte- atkal ar negaisiem pārsvarā Kurzemē- pārgāja pāri mūsu valstij naktī uz svētdienu.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 8.6.14.

  

Latviju parstaigā auksta okluzijas fronte ar negaisiem. Tie vēl iepriekšējā vakarā iesākās Kurzemē, bet naktī - jau kā vienkāršas lietusbrāzmas - pārstaigāja visu valsti. Dienas laikā dažs pērkona mākonis vien bija Vidzemē.

Sestdiena, 7.6.14.

  

Agrā rītā daži aizfrontes makoņi nes nelielus nokrišņus pie A robežām, bet pašā vakarā no Kurzemes puses pāri nesas jauna fronte. Tā pirms pusnakts deva dažus nelielus negaisus Kurzemē.

Piektdiena, 6.6.14.

  

Aukstā fronte ar negaisa mākoņiem pārstaigāja visu Latviju. Vietām (Saldū, Talsos, Valkā...) bija vērojamas specīgas lietusgāzes. Pirms frontes daudzviet karsta un sutīga saule.

Ceturtdiena, 5.6.14.

  

Anticiklona R malā ir nedaudz nestabila gaisa masa, kas rītā deva dažus lietus mākoņus Kurzemē, bet Vidzemē pie vakara- dažus nelielus negaisus. Tikmēr Kurzemē aiz nelielas aukstās fronte bez nokrišņiem.

Trešdiena, 4.6.14.

  

No D pierobežas tuvojas aukstā fronte, kas dienas laikā Latviju nosedza ar mākoņainību. Tostarp vakarā ir negaisi Latvijas DR novados. Pirms tam dienā - daudzviet karsts un sutīgs, vietām pārsniegti dienas siltuma novērojumu rekordi.

Otrdiena, 3.6.14.

  

Esam aiz ciklona siltās frontes. Gaisa temperatūra viscaur jūtami pieaug, rītā Kurzemē uzlīst- tostarp Liepājas apkaimē spēcīgi ar negaisu. Dienā vietām nelielas pērkona lietusgazes A-DA pierobežā, kā arī dažviet Latvijas DA daļā.

Pirmdiena, 2.6.14.

  

Ciklons no DA puses turpina virzīties uz ZRmiem, uz Latviju. Dienā siltā fronte pārnesās pari Latvijai, vietām dienas pirmajā pusē uzlija. Pārsvarā nelielā intensitātē. Bet vakarā no tās pašas puses jau pirmie nelielie negaisa mākoņi parībinājās DA pierobežā.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.06.2014 19:13

    No rīta no pieciem līdz sešiem ļoti intensīvi lija, noteikti vairāk kā Allažos, jo to par "mierīgu lietu", kā Migla saka, es nevaru nosaukt - gāza kā no spaiņa. Bet, acīmredzot, tiešām slāņaini, jo pirms astoņiem braucot uz Rīgu, skatījos, ka, jau 5-6km attālumā ir tikai knapi slapjš.'
    Četros, kad atgriezos, mašīnā rādīja +20 un pūta ļoti stiprs vējš, kas tikai tagad pamazām, pamazām sāk pierimt.

    Ielādē...
  2. 08.06.2014 20:26

    Vakar sēdēju visu nakti, bet neko tā arī nesagaidīju - Saule uzlēca pie skaidrām (vismaz A pusē) debesīm, pārāk auksts arī nebija, min.t. +10,9*C. Pēc 5.00 beidzot gaidītā fronte no R puses sāka tuvoties, taču gaužām lēnīgi, un pati bija kļuvusi stipri neizteikta. Ap 5.30 gan pretējā pusē tikko uzlēkušās Saules staros R puse čolējās gluži vai melna, bet tas bija mānīgs iespaids. Sapratu, ka nekas tur vairs nav palicis, vien pelavas, un īsi pēc 5.30 gāju gulēt.
    Kā uzzināju vēlāk - nekas patiešām arī nav bijis, vien sīks lietus kā Dieva rasa pēc 6.00 - pirms 7.00 neilgi parasinājis, un priekšpusdienā, kad cēlos, viss jau bija sauss.
    Dienā MMD, vairāk mākoņu dienas 1.pusē, mazāk pēcpusdienā. Dominēja dažādi gubumākoņi, bet lietu nest spējīgi līdz manai pusei neatpeldēja. It kā silts, pēcpusdienā +21...+23*C, taču diezgan stiprs vējš, kas karstuma sajūtām neļāva iestāties. Taču arī par… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 08.06.2014 20:51

    Kaut kā dīvani, kāpēc neviens negaiss tā arī neatāca ?

    Ielādē...
  4. 08.06.2014 22:07

    Šodien pēc rīta sīkā lietutiņa vairs ne pilītes, mākoņains, vējains. Saulē un aizvējā silti, bet kad mākonis aizsedza sauli, diezgan vēss. Tagad gandrīz skaidrs, šķidras mākoņu joslas, +14 grādi.

    Ielādē...
  5. 08.06.2014 23:15

    Šodien ap 17:00 sanāca braukt pāri Vecmīlgrāvja tiltam, un tajā brīdī pavērās skats ZA virzienā pari Ķīšezeram. Un redzēju patālus, bet visai skaistus cb mākoņus- kas laikam bija tās lietusgāzes Vidzemē. Atpakaļ braucot pēc 22:00, nekas tai virzienā redzams nebija.

    Ielādē...
  6. 09.06.2014 00:41

    Vakarā vējš pamazām rimās, mākoņi izklīda, lēnā garā kļuva vēsāks. Tagad jau kādu brīdi logus esmu aiztaisījis ciet, jo iekšā +23,5*C, mazāk nevajag, bet ārā vairs tikai +14*C.

    Ielādē...
  7. 08.06.2014 22:00

    Man šodien iegadījās neliels ceļojums pa Vidzemes pusi, debesis visu laiku rotāja skaisti gubu mākoņi, divas reizes pa ceļam uznāca lietus, vienu reizi pat dabūju nostāties ceļa malā, jo loga tīrītājs nespēja tīrīt un pa vidu visam vēl krusas graudi sitās ar tādu spēku, ka bija bail, ka stiklu nesaplēš. Tiesa, gāzieni nebija ilgi - apmēram 10 minūtes un mākonis jau prom. Bet par tām šausmīgajām nākošās nedēļas prognozēm jācer, ka kaut kas pamainīsies...dikti jau nu nejaukas izskatās.

    Ielādē...
    1. 08.06.2014 22:45

      Es arī par to pašu domāju, ka aukstums neatnāks, bet tā vietā būs normāls jūnija siltums, vismaz līdz +25 grādiem.

      Ielādē...
      1. 09.06.2014 00:44

        Es ļoti ceru, ka tas aukstums un lietus neatnāks, jo tas izbojātu visus manus plānus uz nākamās nedēļas nogali... Ļoti ceru, ka būs silts un sauss laiks, vismaz 5dien un 6dien!

        Ielādē...
  8. 09.06.2014 00:55

    8. jūn., kad sešos pamodos, redzēju, ka nolijis neliels lietus. Bet pārsteizošākie bija rīta sārtas saules izgaismotie gubmākoņi. Reti tādus var redzēt. T. no rīta bija +13 grādi, spiediens 763mm. Jau no paša rīta pūta mērens DR vējš. Debess DR-R pusē līdz apvārsnim bija skaidra. Ap 10 sāka parādīties zemie gubmākoņi. Dienā t. uzkāpa līdz +21 grādam, bet vējš pieņēmās spēkā un pagriezās no R-ZR puses. Vakarā vējš sāka norimt. Gubmākoņi izzust. DR-R pusē parādījās spalvu mākoņi. Pašlaik t. +13,1 grāds, spiediens 765mm Hg.

    Ielādē...
  9. 09.06.2014 06:36

    Šorīt, saulītei lecot, +8 un zilas debesis. Es arī ceru, ka nedēļas beigu prognoze nepiepildīsies. Šobrīd GFS prognozē viszemāko temperatūru.

    Ielādē...
  10. 09.06.2014 08:29

    Ap 7 rītā +12,2 grādi,rasa un skaists rīts ar sauli.

    Ielādē...
  11. 09.06.2014 09:01

    Žīgurus vakar sargāja visi meža un meteodievi. Notika projekta "Mežainās nedēļas" noslēguma pasākums - Meža draugu saiets: Visas aktivitātes zem klajas debess un mežā. Draudīgi mākoņi rūkdami gāja apkārt, vienbrīd pat no trim pusēm. Viens atzīmējās ar dažām pilēm, un tas bija viss ! Kamēr Medņevā, ~km 15 uz D, esot nācis balts ūdens ar krietnu krusu. Par citiem mākoņiem nav bija laika uzzināt.
    Šobrīd skaidra debess un nu jau +16.

    Ielādē...