Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.6.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.6.14.)

Nedēļa aizgājusi. Kopumā nedēļa bija vasarīga un ar negaisiem. Katru dienu debesis pērkoņojās vismaz dažās vietās Latvijā. Līdz trešdienai pie mums ir karstums, kas ienāca gar anticiklona R malu. Bija pērkoni gan DA, gan DR rajonos. Tostarp vairākās pilsētās (Liepājā, Saldū, Talsos un dažviet citur) bija lietusgāzes teju vai mēneša normas intensitātē. Drusku vēsāks gaiss ir no piektdienas, kas gan "netraucēja" kārtējai negaisu frontei pārskriet Latviju. Nākamā fronte- atkal ar negaisiem pārsvarā Kurzemē- pārgāja pāri mūsu valstij naktī uz svētdienu.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 8.6.14.

  

Latviju parstaigā auksta okluzijas fronte ar negaisiem. Tie vēl iepriekšējā vakarā iesākās Kurzemē, bet naktī - jau kā vienkāršas lietusbrāzmas - pārstaigāja visu valsti. Dienas laikā dažs pērkona mākonis vien bija Vidzemē.

Sestdiena, 7.6.14.

  

Agrā rītā daži aizfrontes makoņi nes nelielus nokrišņus pie A robežām, bet pašā vakarā no Kurzemes puses pāri nesas jauna fronte. Tā pirms pusnakts deva dažus nelielus negaisus Kurzemē.

Piektdiena, 6.6.14.

  

Aukstā fronte ar negaisa mākoņiem pārstaigāja visu Latviju. Vietām (Saldū, Talsos, Valkā...) bija vērojamas specīgas lietusgāzes. Pirms frontes daudzviet karsta un sutīga saule.

Ceturtdiena, 5.6.14.

  

Anticiklona R malā ir nedaudz nestabila gaisa masa, kas rītā deva dažus lietus mākoņus Kurzemē, bet Vidzemē pie vakara- dažus nelielus negaisus. Tikmēr Kurzemē aiz nelielas aukstās fronte bez nokrišņiem.

Trešdiena, 4.6.14.

  

No D pierobežas tuvojas aukstā fronte, kas dienas laikā Latviju nosedza ar mākoņainību. Tostarp vakarā ir negaisi Latvijas DR novados. Pirms tam dienā - daudzviet karsts un sutīgs, vietām pārsniegti dienas siltuma novērojumu rekordi.

Otrdiena, 3.6.14.

  

Esam aiz ciklona siltās frontes. Gaisa temperatūra viscaur jūtami pieaug, rītā Kurzemē uzlīst- tostarp Liepājas apkaimē spēcīgi ar negaisu. Dienā vietām nelielas pērkona lietusgazes A-DA pierobežā, kā arī dažviet Latvijas DA daļā.

Pirmdiena, 2.6.14.

  

Ciklons no DA puses turpina virzīties uz ZRmiem, uz Latviju. Dienā siltā fronte pārnesās pari Latvijai, vietām dienas pirmajā pusē uzlija. Pārsvarā nelielā intensitātē. Bet vakarā no tās pašas puses jau pirmie nelielie negaisa mākoņi parībinājās DA pierobežā.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.06.2014 14:56

    Šodien karstums jau prom, taču siltuma pietiek. Debesīs Saule un laba laika gubu mākoņi, vējš pārsvarā lēns, brīžiem vispār pazūd. Rītā vēl diezgan ilgi tīri vai vēsīgs turējās, tikai pēc 12.00 līdz +20 pakāpās. Pēdējās stundas laikā turas ap +22...+23*C - var teikt, optimāls siltuma līmenis, šobrīd +22,5*C. Piesaulē gan karsti, tur pāri +30. :)

    Ielādē...
  2. 07.06.2014 16:08

    Saulē un aizvējā karsts, bet pavēsais R vējš neļauj pārkarst. +23*C.No R puses sāk vilkties mākoņi, bet pagaidām tie izskatās tādi-nekādi, diez vai atnesīs kādu nebūt valgmi.
    Šodien, ravēju sīpolus D pusē (aizvējā:), plikām kājām pēdas svila:), dabūju iet apaut kājas....Un tas no rīta 11-os, pusdienlaikā nemaz turp negāju, lai nav jāskatās, kā mani stādījumi "cepas".
    20:36 Baigs negaiss iet pāri Beļģijas R pusei, tāāāda zibeņošana, kādu siltajās zemes
    reti var manīt...

    Ielādē...
  3. 07.06.2014 21:14

    Vakarā karte rāda- nāk atkal negaiss no jūras uz Liepājas piekrasti..

    22:08: Kaut kas līdzīgs dažiem cb mākoņiem- vakarā redzami Liepājas pludmales webkamerā.

    22:50: Arī Stendes webkamerā - redzams tas negaiss, kas nāk no DR puses... (komenta rakstīšanas brīdī).

    Ielādē...
  4. 07.06.2014 21:18

    Brīnišķīga diena, saule un vējš, ne pa karstu, ne aukstu.

    Ielādē...
  5. 07.06.2014 23:11

    Gar V-pili slīd kāds veidojums - zibeņo, rūc. Nav man laba vieta kadram, tāpēc foto izpaliks.

    Ielādē...
  6. 07.06.2014 23:14

    Beidzot, mana galerija par jūniju tiks papildināta ar zibeņiem

    Ielādē...
  7. 07.06.2014 23:48

    Pēcpusdienā kļuva vēl mazliet siltāks, regulāri līdz +24*C pakāpās, vairāk gan ne. Mākoņu daudzums samazinājās, līdz jau pievakarē pazuda visi, vakarā debesis pilnīgi skaidras. Norima arī vējelis, kas pēcpusdienā brīžiem līdz mērenam bija sacēlies. Vakars arī jūtami vēsāks - 19.30 +21*C, 21.30 vēl +18*C, bet šobrīd vairs tikai +14,1*C. Debesis joprojām skaidras.

    Ielādē...
  8. 08.06.2014 00:15

    Saulrietā redzama no Kurzemes nākošo mākoņu josla , vai tā ko nesīs ?

    Ielādē...
  9. 08.06.2014 00:10

    Brīniškīga vakara zibeņu izrāde man, bet netik brīniškiga tiem, kas Ēdolē, Īvandē un Pelčos. ļoti agresīvs mākonis(mākoņi, jo viens bija pie Ventspils) samērā intensīvi un spēcīgi zibeņoja mākonis- zeme.
    Cauri lietus zonai zibeņi dzelteni līdz oranži, šaipus zonai spilgti balti zilgani. Atnāca līdz Ventai, un škiet "atrakcija" iepauzēja, vai pat beidzās. Nevienu pērkonu nevarēja saklausīt, arī vējš no A puses, varbūt tāpēc. Bet drīzāk specifisku Cb mākoņu trūkums,(nebija garas atbalsis).
    Nedaudz uzlija pirms 10 minūtēm, +14,4*C

    Vakar, tieši Saldus rajonā bija zibeņošana, bet Aizputē, Kuldīgā, tā izpalika.
    Vai tiešām, pie manis viss spriegums jau izlādējies? ;)

    0:19 Nē, tomēr, uzņēmis spēkus, pie manis atkal atsāka zibeņot, tuvumā dažu sekunžu atālumā, ar pērkonu protams.

    Ielādē...
  10. 08.06.2014 00:24

    skaidra debess šobrīd, +10. Diena mākoņaina, rīta puse pat apmākusies, t līdz +22, bet ļoti sutonīga.

    Ielādē...
  11. 08.06.2014 00:33

    Skatos, Kurzemē kam jautri, kam droši vien ne tik jautri iet... :) Interesanti, vai kaut kas no tā visa tiks arī vismaz centram? Par savu pusi es jau pat nedomāju - ja kas atnāks, tad tikai droši vien kāds pusizlijis mākonis rīt no rīta... Bet labs lietus noderētu gan!
    Vakardienas laistītājs arī bija labs, taču šodien jau vairs nekādu pēdu no tā nemanīja, dārzā palaistījis bija, bet nekādas rezerves nav izveidojis - visi grāvji sausi. Kurpretī pavisam netālu, 10 - 20 km uz A pusi vakar bijuši tādi gāzieni un tā viss pieliets, ka šorīt grāvji bijuši teju pārplūduši. Pa to pusi vakar arī negaisa "maktenums" aizgāja, tā kā nav brīnums...
    Taču pagaidām par Kurzemes negaisiem varu vien pasapņot, jo debesis skaidras, gandrīz nekas nemainās - vienīgi grādi turpina kristies, kas vairāk nebūt nav obligāti - jau šobrīd vairs tikai +13*C, viss labi izvēdinājies... :)

    Ielādē...
  12. 08.06.2014 00:41

    Nj sava loga vēroju retus zibens uzpleksnijumus R pusē, tur arī lielas izpludušas negaisa mākoņu laktas,tālu, virs Rīgas pilniba skaidras debesis spid meness un neliels knapi nojaušams halo... Jaunakais prognozes izlaidums cerigs, ap 3 apkārt rīgai vajadzetu iet vaļā, bet nu redzes, kā būs un vai neatkartosies vakardienas scenārijs, katra gadijumā gulēt pagaidām neiešu.

    Ielādē...
  13. 08.06.2014 02:19

    Vienkārši jau sāk krist uz nerviem, ne vakardienas ne šodienas negaiss nav atnācis, kas pa.....

    Ielādē...
  14. 08.06.2014 04:21

    Plkst. 04:23. Ārā jau gaišs, +14 grādi, jauns negaiss nāk no rietumiem, redzu zibeņus

    04:39: R puse ik pa laikam zibeņo

    Ielādē...
  15. 08.06.2014 00:46

    Drusku līst, bet zibeņo pārsvarā tālu, ko tumsā vienalga var labi redzēt.
    LightningMaps tā arī neparādīja 2 bliezienus 3km rādiusā, bet rāda kaut ko pie Kabiles, no "svaigākajiem" zibšniem. Tā arī neesmu "izkodis", vai nu visus nereģistrē, vai arī ir nenosakāma virziena un laika nobīde, nevis "Realtime".
    Nu beidzot...
    Redzēju pa logu uz D pusi, un pēc 12 sek,4km attālumā noducināja Parādās pie Sātiņu dīķiem.
    Punktiņš parādījās ar 1 sekundes intervālu, bet tas nozīmē, ka visus spērienus nereģistrē.

    Ielādē...
    1. 08.06.2014 06:19

      Tajā lapā viss ir paskaidrots:

      How good is the accuracy of a located position?
      Depending station density in a region, our accuracy can be better than one kilometer. However, due to computing errors there may be completely false located strikes from time to time.

      Do you catch every stroke?
      No. It depends on station density and stroke type. Detection rate is better on cloud to ground strikes, than on intra cloud.

      ===

      Tātad atkarībā no staciju daudzuma konkrētajā reģionā (pie mums, protams, ir ļoti maz staciju, kas piedalās šajā projektā) zibeņu attēlojums kartē var būt precīzāks par vienu kilometru, bet dažkārt var parādīties pilnīgi aplami novietoti zibeņi.

      Un visus zibeņus nav iespējams reģistrēt pat tajos reģionos, kur ir blīvs staciju tīkls. Vislabāk izdodas uztvert zibeņus, kas iesper zemē.

      Ielādē...
  16. 08.06.2014 07:36

    saule, no R sāk parādīties mākoņi. Ja godīgi, šoreiz priecātos, ka nebūtu negaisa, ne lietus. Jo no vieniem ārā paredzētas aktivitātes, līdz tam vēl viss jāsagatavo. Šobrīd +10

    Ielādē...
  17. 08.06.2014 07:52

    +14, debesis skaidras. Pusčetros vai puspiecos (precīzi vairs nepateikšu), mierīgi lija, nekādu zibeņošanu nemanīju. Pa nakti salijis mazāk kā piektdienas vakarā (tikai 3mm), bet gan jau tas viss zemē summējas un augi būs "padzērušies".

    Ielādē...
  18. 08.06.2014 08:01

    Negaiss pamazām aiziet gar ziemeļrietumu pusi, pie manis tikai mazliet uzlija. Debesis nomākušās, cerams, ka kaut kas vēl uzlīs, zemei ļoti vajag.

    08:54: Čušš, tas arī viss, turpinās sausums.

    Ielādē...
  19. 08.06.2014 09:28

    Pa nakti labi ielija-5,1 mm nokrišņu.Modos 2reiz no lietus.

    Ielādē...
  20. 08.06.2014 09:23

    Rīgā ta ari neesmu neko vēra nemamu sagaidijis,negaisi pa ceļam pilniba zaudeja jaudu un atkal nekā :( Ap 2 nakī fronte bija klāt ar tadu savādu plaukta mākoņi, kas redzams pedejas 3 galerijas bildēs, cik nu to tumsā vareja saskatīt, uzpūta vējš un sākas sīks lietus, zibeņus nemaz nemanija. Ta viņš nedaudz līdz mēreni palīņaja kādu stundu-pusotru, velāk nāca daži aizfrontes mākoņi ar dažiem tāliem zibens uzplēksnijumiem,tomer ari tie līdz mums aktivā fāzē neaizvilka... Vilšanās...

    Ielādē...
  21. 08.06.2014 10:03

    Labrīt, ap 2:00 sākās visai mērens lietus, kas līņāja līdz kadien 4:00, zibeņošanu nemanīju. Vien ap 2:00 pastiprinājās līdz 7-8m/s DR vējš...

    Ielādē...
  22. 08.06.2014 10:19

    Ap astoņiem dzirdēju ļoti tālu pērkonu.Pie mums nedaudz uzlijis.+20,debesis klāj mākoņi,neliels vējš.Patīkami,ka nav karsti,tāds spirgts rīts :)
    Priecīgus visiem Vasarsvētkus!

    Ielādē...
  23. 08.06.2014 12:13

    7.6.14., Rīgas Z daļa. Aiz aukstās frontes un pirms nākamās frontes. Naktī nedaudz uzlija- tik, cik asfalts “melns” kļuva. Rītā un dienā mainīga “laba laika” cu mākoņainība. No vēlas pēcpusdienas un no DR puses parādās jauni augstie ac+as, tad arī vēl augstāki ci+cc. Pēc saulrieta redzami nākamās frontes priekštvēstneši- R pusē blīvi ac (kas vēsta par nākamo lietu nākamajā naktī). Dienā DR vējš, naktī tas līdz 5-6m/s, dienā 1-2m/s, bet vakarā norima. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+17; 9:00+20; 15:00+24; 21:00+20. Dažas bildes.

    Ielādē...
  24. 08.06.2014 11:57

    Šo interesanto nakti, kā tagad uzzinu, esmu nogulējis. No rīta jau spoži spīdēja saule, un tikai vietām varēja pamanīt lietus pēdas. Tāpat nedzirdēju pērkonu un zibeni, bet pēc citu stāstītā naktī esot lijis visai pamatīgi. Vadoties pēc šīs kartes zibeņojis ir visā valsts centrālajā daļā, bet tagad vairāk pašos DA un Igaunijā. Šobrīd gan Vasarsvētkiem pietiekami jauks laiks - saule+mākoņi, jūtams vējš no R, drīzāk ZR. Pašlaik gan saule aiz mākoņa un šķiet, ka ir visai vēss, bet +19...

    Ielādē...
    1. 08.06.2014 11:59

      Visai uzmanīgi tagad vēroju to zibeņošanu, kas patreiz notiek pie Dānijas, Vācijas Z daļā un uz DR no Zviedrijas. Varbūt pēc diennakts šie mākoņi arī mums trāpīs...?

      Ielādē...
  25. 08.06.2014 15:11

    Vakardien visu dienu bija saulainas debesis, debesis rotāja atsevišķi gubu mākoņi, kopumā bija silts, max +23 grādi. Vakarā debesis noskaidrojās, gaisa temperatūra nedaudz pazeminājusies līdz +21 grādam. Pirms pusnakts ziemeļrietumu pusē bija redzama negaisa mākoņa lakta, kura pakāpeniski noklāja ziemeļu pusi, virs laktas ik pa laikam bija redzamas zibeņu atblāzmas. Pēc pusnakts rietumu kā arī ziemeļu puse palikusi arvien tumšāka un bija redzami zibeņi, gan pie horizonta, gan virs negaisa mākoņa. Pēc 01:00 ik pa laikam ziemeļu pusē zibeņoja, intervālā reizi 1-2 min, ducināja arī pērkons, no rietumu puses tomēr uznāca lietusgāze, pirms tā laika no rietumiem varēja saredzēt tā kā ruļļveida mākoni un kad šīs mākonis bija arvien tuvāk sacēlās stiprs vējš. Kopumā visu nakti līdz saulrietam ziemļu puse ik pa laikam zibeņoja, diemžēl ļoti reti, intervālā reizi 1-4 min. Vēlāk, pirms un pēc… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 08.06.2014 15:57

      Ai, es to visu nogulēju :(

      Ielādē...