Aktuālā situācija (nedēļa līdz 29.6.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 29.6.14.)

Nedēļa aizgājusi. Jūnija "oktobris" turpinājās līdz pat piektdienai. Nedēļas sākumā un Jāņu laikā bija visai lietains laiks. Tostarp Jāņu naktī Kurzemē un pret rītu arī centrā, Vidzemē lija. HILDEGUNDE ciklons, kas bija "atbildīgs" par lietainajiem Jāņiem- bija ar ietekmi līdz trešdienai. Bet ceturtdien un piektdien tā astē izveidojās cits neliels ciklons, kas turpināja liet mums pāri nokrišņus. Sausāks bija vien jūras piekrastēs. Sestdien pa dienu neliels augsta spiediena atzars aizdzina šo aukstumu prom caur saulainu dienu daudzviet. Bet no svētdienas jau JUTTA ciklons ar silto fronti nesa nākamos nokrišņus un jūtami siltāku dienu. Bet svētdien tā paša ciklona aukstā fronte turpināja nokrišņus lielā daļā Latvijas.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 29.6.14.

Esam JUTTA ciklona siltajā frontē, naktī uzlija daudzviet, visvairāk Kurzemē. Bet dienā "uz" aukstās frontes - ir jauni nokrišņi, kas atkal nāk no DR puses.

Sestdiena, 28.6.14.

Neliels augsta spiediena atzars pirms nākamā ciklona frontes. Visā Latvijā virs cietzemes ir "laba laika" gubumākoņainība, bet vakarā no DR puses pastiprinās siltās frontes padebeši. Un pirms pusnakts Kurzemē ir atkal nokrišņi.

Piektdiena, 27.6.14.

Neliels ciklons aiziet no Latvijas uz Krieviju. Līdzi aiznesas nokrišņu mākoņi. Ja dienā Vidzemē un arī Kurzemes vidienē vēl uzlīst, tad jau vakarā visā valstī skaidrojas.

Ceturtdiena, 26.6.14.

Neliela ciklona aizmugurē vietām stipri līst, citviet- ir bez nokrišņiem.

Trešdiena, 25.6.14.

Pēdējās nokrišņu brāzmas no HILDEGUNDE ciklona puses- aiziet DA virzienā. Dienā vēl paspēja uzlīt daudzviet, vietām ar pērkoniem. Vien skaidras debesis jūras piekrastēs. Gaiss drusku sāk iesilt pēc aukstajiem Jāņiem. 

Otrdiena, 24.6.14.

HILDEGUNDE ciklons virzās pāri Latvijai DA virzienā. Daudzviet dienā - ir īslaicīgi nokrišņi.

Pirmdiena, 23.6.14.

HILDEGUNDE ciklons (ar centru uz ZR no mums) iespaidā- gandrīz visā Latvijā ir īslaicīgas nokrišņu brāzmas, ar dažiem pērkoniem un vietām ar krusu.  Vakarā no Z-Kurzemes puses tuvojās jauna nokrišņu fronte, kas jau nakts sākumā nesa visai spēcīgu lietu Latvijas R daļai.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 23.06.2014 12:04

    22.6.14., Zante. Ciklona D mala. Rītā un priekšpusdienā daudz mākoņi, pa reizei nedaudz uzlīst, gar horizontiem redzamas drusku lielākas nokrišņu brāzmas. Pēcpusdienā mākoņi samazinājās, daļēji skaidrojās, pa laikam saule uzspīd. Bet vakarā no DR puses gar D malu virzās daži nelieli cb. Nakts sakums gandrīz skaidrs, ir dažas ac mākoņu “zīmes”. DR-R vējš dienā spirgts līdz 4-5m/s, kas vakarā norima. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+6; 9:00+7; 15:00+13; 21:00+11.

    Ielādē...
  2. 23.06.2014 12:30

    No rīta un pirms 12:00 spīdēja spoži saule, protams, debesis rotāja gubu mākoņi, ārā bija +12 grādi. Īsi pirms 12:00 no rietumiem pamazām parādījās draudīgi mākoņi, vienu reizi bija dzirdams pērkons un apmēram pēc 20 minūtēm sākas lietusgāze. Pašlaik debesis ir nomākušās, lietus nelīst, ārā +14 grādi.

    Ielādē...
  3. 23.06.2014 12:36

    Pats dienas viducis, bet termometra stabiņš spītīgi rāda tikai +13 grādus. Apkārt klejo draudīga izskata mākoņi, bet Allažiem pagaidām tikušas vien pāris nelielas pilināšanas. Siguldā gan pirms desmitiem ir bijis neslikts gāziens, jo kad iebraucu pilsētā, uz ielām bija pamatīgas peļķes. Biju aizskrējusi arī pēc rudzupuķēm, iznāca negaidīta tikšnās gan ar zalkti, kas kaut ko meklēja rudzu laukā, gan ar vāverīti, kas uzskrēja ozolā un spītīgi atteicās no fotogrāfēšanās. Mans ugunskurs, kā iekurts sestdienas vakarā, vēl joprojām lēni dūmo, neskatoties uz vairākām vakardienas lietus tūrēm. Lai visiem labs noskaņojums, par spīti vēsajam un mitrajam laikam!

    Ielādē...
  4. 23.06.2014 13:17

    Krusa un lietus pārtrauca gatavošanos vakara svinībām-10 min un 3 mm nokrišņu.

    Ielādē...
    1. 23.06.2014 13:46

      Atnāca "nekāds" mākonis, neko īpašu, tikai lietutiņu sološs, bet....nogāza riktīgi, ar krusu,
      un aizgāja bārdamies.T* uzreiz nokritās no patīkamajiem +15*C uz knapi +13*C.Nu ziema laukā, kārtīga.Labi, ka tomēr paspēju jāņu zāles salasīt, lai gan gaidīju, lai nožūst rīta rasa, tak pirms lietus nepaspēju, vienalga sanāca pa slapjo:)Bet krusa jau bija no 3. mākoņa.Kas to lai zin, cik vēl tādi šodien atnāks...Es jau teicu- svētku uguns- kamīnā, jo laukā tik riepas dedzināt, bet kur lai tās ņem:))Lai priecīgi svētki!Rūto, rūto......

      Ielādē...
  5. 23.06.2014 13:58

    Kārtējais gāziens un jau ar nelielu krusu, skatoties Twitter - pie manis laikam viss priekšā. Temp. virs +10 negrib pacelties. t.co

    Ielādē...
  6. 23.06.2014 14:11

    Arī man iet pāri, pagaidām vairāk garām gar ZA pusi- visai fotogeniski cb makoņi. Tostarp dzirdēju 1 samērā attālu pērkonu no līča puses ZA virzienā. Daža vēja brāzma līdz 12-13m/s. Uzlīst pagaidām nedaidz, bet no RZR puses turpina nākt aizvien fotogeniskāki cb padebeši. Krājas attēli dienas galerijai. Grādi vien+11+12...

    Ielādē...
  7. 23.06.2014 14:20

    Pirmais melnais padebesis nogāja garām, bet otrais nogāza pamatīgi. Krusas gan nebija, bet t uzreiz noslīdēja uz 9,6 grādiem. Brrr!!!

    Ielādē...
  8. 23.06.2014 14:27

    Pašlaik vēl nekāda lietus, apkārt staigā vairāki draudīgi mākoņi ar laktām, reizi 5 minūtēs pat ducina pērkons, ārā +16 grādi.

    Zibeņu radarā redzams, ka virs Pļaviņām ir kaut kāda zibeņošana un es šo negaisu redzu skatoties uz ziemeļrietumiem, vienu zibeni esmu redzējis un dzirdēju klusu pērkonu.

    Ielādē...
  9. 23.06.2014 16:41

    Naktī uz rīta pusi skaidrojās, un Saule uzlēca pie daļēji mākoņainām debesīm, gaismas netrūka, stari skaisti rotājās. Vienīgi auksts, ap 5.00 nepilni +7*C. Rīta gaitā mākoņi pavisam pazuda, un pāris stundas (apmēram no 8.00-10.00) pilnīgi skaidrs. Tā kā nebija arī vērā ņemama vēja (vismaz sākumā), radās arī mānīga siltuma sajūta. Piesaulē gan patīkami. :)
    Taču ilgi šī nelielā idille neturpinājās, jo jau pēc 10.00 atkal klāt mākoņi - sākumā laba laika gubumākoņi, par ko gan maza bēda, bet tuvāk pusdienlaikam parādījās arī potenciāli lietus nesēji, Saule aizvien biežāk paslēpās, plus sacēlās visai stiprs, auksts vējš, kas parādīja īsto šī laika "siltumu"... :( Pēc 12.00 arī nedaudz uzlija, un temp. no +16 nokritās līdz +13. No lietus gan tikai tāds sīks rasinātājs, tas pats neilgi, kaut gan tuvumā varēja būt arī kas nopietnāks, mākonis diezgan "indīgs" izskatījās… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  10. 23.06.2014 14:37

    Ar vien skaidrāks kļūst, ka pie sliktajiem laika apstākļiem šajā jūnijā nav vainojami tik daudz nemitīgie cikloni, cik anticiklons "Xerxes" kurš jau vairāk kā nedēļu, ja ne visas divas nedēļas atrodas pilnīgi nekustīgs virs Britu salām. Tādēl visi cikloni pie mums ierodas nevis no R vai DR bet tieši no Z un tāpēc ir īpaši auksti. Neesmu speciālists, vai kāds nemāk labāk izskaidrot, vai šāda nekustīga un spēcīga anticiklona izveidošanās virs REiropas un Atlantijas gada šajā laikā ir normāla? Kamēr "Xerxes" būs nobloķējies tur, kur viņš ir, neredzu nu kurienes pie mums varētu ieplūst siltais gaiss.

    Ielādē...
    1. 23.06.2014 16:47

      Parasta situācija vasarā ir, kad ir spēcīgs anticiklons virs Azoru salām, kas šobrīd atrodas tālāk uz ziemeļiem.

      Ielādē...
      1. 23.06.2014 17:23

        Šim jāpiekrīt- jo šo lielo vasaras anticiklonu tā arī sauc par Azoru maksimumu, kas tur atrodas kādus 5 mēnešus (sākot no vasaras sākuma). Šīs pats anticiklons piepalīdz rasties Atlantijas taifūniem, kas rodas pie Azoru maksimuma D malas un dodas uz Karību jūras salām, Meksiku un ASV D krastiem, reizēm aizskrienot līdz Ņujorkai...

        Ielādē...
  11. 23.06.2014 18:27

    Nu jā - līst kā pa Jāņiem - ar pārtraukumiem jau bijušas vismaz 5 lietusgāzes vai vienkārši lietus. Tomēr no visiem mākoņiem zibeni kopā ar tam (uzreiz) sekojošu pērkonu atnesa tikai viens, bet vēl kāds cits atnesa dubulto varavīksni, bet tāda pa pusei horizontālu beidzot arī Rīgā, vēl 2 mākoņi atnesa krusu - bet ne lielos daudzumos - kopumā visai fotogēniski skati - atkal esmu uz sevi dusmīgs, ka nefotogrāfēju - ir visas iespējas... Lietus laikam neļauj iesilt, siltāks par +14 nav bijis, bet pārsvarā ir ap +9...+10 grādiem. Pie vecvecmāmiņas privātmājā pat apkuri pieslēdzām. Nekas labs nerādās arī Jāņu naktī - lietus un auksti! Tā gribētos līgot mājās, bet nožēloju, ka pagājušogad, kad bija vissiltākā Jāņu nakts, es nosvinēju mājās. Divreiz pēc kārtas jau negribētos.
    Ir nu gan taisnība ticējumam "Kāda ziema, tāda vasara". Pēc temperatūrām skatoties, dažbrīd 24. decembrī… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  12. 23.06.2014 19:14

    VIDEO: Līgo dienas negaiss un krusa. Video uzņemts Krustkalnos, blakus t/c A7, šodien nedaudz pēc 13 dienā.

    Ielādē...
  13. 23.06.2014 20:14

    Pašlaik nekādi lietus procesi nenotiek, apkārt staigā vareni gubu lietusmākoņi ar laktām, spīd spoži saule, ārā +13 grādi. Pēc 18:00 no rietumiem uznāca stipra lietusgāze, bija divi zibeņi un kādi pieci pērkona dārdieni, krusas nebija.

    Ielādē...
  14. 23.06.2014 22:48

    Ir divas lielās galerijas no šodienas (23.6.14.) - "Līgu dienu cb padebeši" un "Otrreizējās frontes atnākšana".

    Ielādē...
  15. 24.06.2014 04:06

    Sveiciens visiem Jāņu dienas rītā.ĪPAŠS SVEICIENS MAIKLAM VĀRDA DIENĀ.!!!!!!!!!!!!!!!!
    Viesi aizvadīti,saullēkts sagaidīts,rasā/lietū/ mute nomazgāta.7,9 GRĀDI UN IELIJUŠI 9,6 mm.Svinības izdevās jestras un kustīgas,tas laikam pateicoties apstākļiem -lietus ,vējšs un vēsums..

    Ielādē...
  16. 24.06.2014 05:16

    Jēkabpilī pirms pusnakts aptuveni stundu lija no neliela mākonīša, kas nāca no rietumiem. Austrumos, dienvidos un ziemeļos varēja redzēt skaidras debesis, bet virs mums lija un vienu brīdi bija neliela krusa. Pēc tam visai skaidrs laiks, no rīta apmācās, no rietumiem tuvojoties kārtējam lietum. Saullēktā debesis iekrāsojās spilgti rozā un dzeltenas. Bija auksti, visiem bija ziemas cepures un jakas, dažiem pat dūraiņi! Sildīja vien ugunskurs, karstvīns un dejas.

    Ielādē...
  17. 24.06.2014 08:59

    Labrīt, sveiciens Jāņos un īpaši Maiklam! Aizvadītā Jāņu nakts- man bija gāziens jau no 9:00 (pirmā rasināšanās no debesīm) līdz 2:00, kad atkal daļēji skaidrojās. Spainītī iemērīti 7mm. Np 22:00 lija rupjām lielām lāsēm. Lieki sacīt, ka Jāņus nosēdēju iekštelpā, vien tiešraidē ar mīļoto skatījos LTV1 Jāņu programmu pa nakti.

    Ielādē...
  18. 24.06.2014 10:10

    Labrīt Jāņu dienas rītā un sveiciens visiem šī vārda īpašniekiem! Neskatoties uz nakts lietiem, manā ugunskurā vēl kvēlo oglītes, tā kā atliek vien pielikt kādu sausāku pagali un turpināt svinēšanu. Nakts bija vēsa, ap pusnakti vien +7,8 grādi, pie ugunskura varēja redzēt, cik silta ir izelpa... ja ne lietus mākoņi, tad salnas būtu garantētas.

    Ielādē...
  19. 23.06.2014 23:39

    nebija īpašas atšķrības no iepr dienām. Tomēr bija gan: bija viens rūcošs mākonis ar zibeni. Kā iepr. dienās - rīts saulains, tad savācas mākoņi, brīžam palīņā. T tāpat līd +13. Šobrīd +6. Z puse skaidra, D - mākoņi.

    Ielādē...
  20. 24.06.2014 10:44

    23.6.14., Zante. Ciklona D mala. Dienas laikā ir īslaicīgi nokrišņi, uzlija gan nedaudz - vairāk cb mākoņi gāja garām gar ZA malu. Ap 19:00 tie gandrīz izklīda, bet jauni padebeši ar fronti- deva ilgu lietu no 21:00, kas turpinājās līdz pusnaktij un vēl ilgāk. Diena R vējš dažā brāzmā līdz 10-12m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+6; 9:00+10; 15:00+13; 21:00+8.

    Ielādē...
  21. 24.06.2014 10:45

    nakts bez līšanas. Šobrīd nāk melns mākonis.

    Ielādē...
  22. 24.06.2014 12:25

    Labrīt!Visiem gaviļniekiem sveiciens un novēlējums, lai tomēr vasara izdodas, par spīti visam!
    Piņķos 7-os pamodināja lietus, nāca pa taisno no debesīm apm. 2 stundu garumā.Sāku jau uztraukties, ka viss- pasaules gals klāt.Tomēr, kā jau dabai pierasts, vējš pašķīra mākoņus, padzenāja pa debebesu pamalēm, beigās pat saule uzspīdēja.Nāks gan vēl tie pagalam apnikušie nokrišņi, tomēr prieks pat par īsu atelpu:)+13*C, no ZR/Z puses debesis paliek skaidrākas .

    Ielādē...
  23. 24.06.2014 11:47

    MurgZ kaukāds, ne Līgo svētki. Neatceros, kad pirksti būtu Jāņu naktī saluši, kokli rokā turot. Rosolu nebij nekādas vajadzības likt ledusskapī, jo ārā nemaz nebij siltāks. Dienas garumā virs +10 i nepacēlās, naktī +6 - 7, tagad no rīta +9. Lietus kā sākās vakarā ap desmitiem (ja var teikt "sākās", jo kopš pēcpusdienas jau lija ar 20 minūšu intervāliem), tā līdz futbola beigām i nebeidzās. Tad pieriebās pavisam un gājām gulēt. Fuj Laika Vecim par izcūkotiem svētkiem.

    Ielādē...
  24. 24.06.2014 19:13

    Nu pat pie manis atnāca lietus, pēc rīta gāziena, visu dienu tumši mākoņi tikai apkārt staigāja. Un vēl ar skaistu varavīksni. +10.

    Ielādē...
    1. 24.06.2014 19:20

      O, pat dubultais loks!

      Ielādē...
  25. 24.06.2014 23:01

    dienā, kā ierasts, k pa brīdim lietus, ik pa brīdim saule. Saulītē siltāk, lietū vēsāk. Visiltākais bija rīta pusē - līdz +16, vēlāk ar visu sauli vairāk par +15 nepakāpās. Viens rūciens arī bija. Arī šobrīd līņā.

    Ielādē...