Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.2.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.2.15.)

Nedēļa aizgājusi.  No pirmdienas ciklona aizmugurē- pastiprinājās neliels anticiklons. Tas līdz ceturtdienai pie mums "gādāja" par mierīgu laiku. Mitrumā saglabājās mākoņainība ar brīžam nelieliem sniega nokrišņiem. Saglabājās arī neliels sals, kas, dažreiz debesīm naktīs skaidrojoties, bija -10 un vēl nedaudz zemākos grādos. Sākot ar piektdienu- laiks atkal kļuva nemierīgāks. Piektdienā- neliela siltā fronte ir ar nokrišņiem vairāk Latvijas Z daļā, ZA novados putina. Bet sestdien OTHMAR ciklons vispirms ar silto, pēc tam ar auksto fronti mums deva lietus un vēlāk atkal sniega nokrišņus. Atkal ZA-A novados ir vairāku stundu putenis. Bet svētdien ciklona tuvajā aizmugurē ir brāzmaini ZR vēji, ir īslaicīgi sniega nokrišņi- vairāk Kurzemē un centrā. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 8.2.15.

Ciklona "aizmugure". Naktī un dienas lielākajā daļā- brāzmaini ZR vēji, kas dažā piekrastē sasniedz un parsniedz 20m/s. Visu pavada īslaicīgas sniega brāzmas, uz zemes daudzviet atkal rodas neliela sniega kārta. 

Sestdiena, 7.2.15.

Ciklona OTHMAR siltā un pēc tam aukstā fronte. Dienā daudzviet lija, pusdienās, pēcpusdienā daudzviet jau slapjš sniegs. Vakarā ir putenis Latvijas ZA-A novados. 

Piektdiena, 6.2.15.

Daža fronte, kas no ZR puses nesās DA virzienā, nesa sniega nokrišņus daudzviet. Vairāk tie bija Z rajonos. Līdz dienas izskaņai atkal laiks nomierinājās. Turpinās atkusnis. 

Ceturtdiena, 5.2.15.

Aizvien mazkustīgs gaiss nelielā augsta spiediena atzarā. No ZR puses gan tuvojas siltā fronte, kuras pirmie mākoņi ZR Kurzemē nonāca vien pašā diennakts izskaņā. Pirms tam daudzviet dienā migla, sarma, visumā mierīgs- lai arī mākoņains laiks. 

Trešdiena, 4.2.15.

Pie mums ir mieriga gaisa masa starp ciklonu A pusē un anticiklonu R virzienā. Mākoņi saglabājas, un visai mietrā gaisa vietām nedaudz snieg - vairāk uz A no Rīgas. 

Otrdiena, 3.2.15.

Neliels augsta spiediena atzars ar mierīgu laiku ir pie mums. Daudzviet skaidrojas, daudzviet saglabājas mākoņainība, vietam nedaudz snieg. Visā Latvijā ir neliels sals, vietām naktī līdz -10.

Pirmdiena, 2.2.15.

Ciklona aizmugurē- vēl ir mākoņaina diena, naktī arī vēl spirgts DR vējš. Dienā mūsu regionā pastiprinās neliels augsta spiediena atzars. Pret vakaru laiks nomierinājās. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.02.2015 17:06

    Pēcpusdien daža laba vēja brāzma bija visai spēcīga, tomēr sniegs uz zariem turas stipri. Pašlaik vējš atkal mērens, temperatūra krītas, tagad jau -4.

    Ielādē...
  2. 08.02.2015 17:45

    Temperatūra -6, visu dienu ik pa laikam sniegs un putenis, sniega segas biezums 35cm.

    Ielādē...
  3. 08.02.2015 21:08

    Šodien radās iespaids, ka sniegs kaut cik ir Kurzemes jūras piekrastē, vēlāk Kurzemes vidienē jau ir pavisam niecīgi vai arī nav nemaz (var jau būt, ka tālāk no lielceļiem kaut kas ir), bet kārtas biezums atkal palielinās, tuvojoties Rīgai vai aiz tās.

    Ielādē...
  4. 08.02.2015 23:22

    Aizvadītajā naktī brīžiem skaidrojās, pirms 2.00 grādi jau bija mazliet zem nulles. Uz rīta pusi mākoņu mazāk, bet zemāk par -3*C nenokritās. Toties rīts atausa saulains, vēlāk parādījās interesanti mākoņu veidojumi. Pamazām mākoņu kļuva vairāk, tomēr kādu laiciņu vēl saulīte spīdēja, taču priekšpusdienā pazuda.
    Bet kopš dienas vidus visai vienmuļš, pārsvarā pelēks laiks. Lai arī debesis brīžiem mēģināja skaidroties, nekas jēdzīgs nesanāca, vien šajos brīžos nedaudz gaišāks kļuva. Epizodiski arī neliels sniedziņš uzbira, bet ļoti minimālā daudzumā. Vējš pūta pastāvīgs, taču mērens, bez izteiktām stiprām brāzmām. T. dienas laikā pakāpās līdz -1*C, bet vakarpusē atkal nolaidās līdz -3, un tagad gandrīz nemainīgi jau kopš ~18.00 turas ap -3,5*C. Vakars apmācies, līdz ar to solītie padsmit mīnusgrādi acīmredzot izpaliks. Ja nu vienīgi vēlāk noskaidrosies un kārtīgs sals atnāks vien ap … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 09.02.2015 01:00

    8. febr. naktī skaidrojās. No rīta uzsalis T. -3 grādi. Spiediens 748mm. Uz zemes simboliska kārtiņa svaiga sniega. Ap saullēktu bija skaisti mākoņi. Lielie gubu-negaisa. Ja būtu vasara, būtu bargi negaisi. No sākuma saules bija vairāk nekā mākoņu. Bet drīz no ZR puses sāka nākt lieli gubenieki un ap 11 uznāca iespaidīgs putenis. Vēlāk dienas laikā dažāda stipruma puteņi uznāca bieži. T. turējās mīnusos. Pašlaik t. -3,8 grādi, spiediens 755mm. Mēness spīd caur mākoņiem.

    Ielādē...
  6. 09.02.2015 07:39

    Viss pareizi - ja rietumos +1, austrumos -15, tad vidū -7 un tik arī man ir :) . Nomācies, austrumu pusē gaišums, kas šobrīd iekrāsojies rozā.

    Ielādē...
  7. 09.02.2015 08:25

    -4grādi,skaisti nopulēto ledus spoguli viltīgi apkaisa pūkains sniegs.

    Ielādē...
  8. 09.02.2015 01:22

    Galerija no 8.2.15. - OTHMAR ciklona sniega brāzmas.

    Ielādē...
    1. 09.02.2015 09:38

      Nu tāds neliels pūtiens izskatījās Rīgā tika :) vakardien..

      Ielādē...
  9. 09.02.2015 09:58


    Vakar, 8.02., brauciens uz Valmieras teātri. Rīts visai gaišs: brīžam saule, brīžam sniegs, brīžam putenis. Ceļš gan tīrīts, tomēr visai sniegains. Jo tālāk uz Valmieras pusi, jo vairāk apmācās, jo vairāk putināja. Arī vakarpusē visu atpakaļceļu putenis.
    Arī Viļakā visu dienu vairāk vai mazāk putinājies.
    Šorīt pilnīgi skaidra debess bija, un pat zem -15. Šobrīd mazliet piemācas.

    Ielādē...
  10. 09.02.2015 11:29

    Skaistas bildes par aizvadītajām brīvdienām Alūksnē

    Ielādē...
    1. 09.02.2015 12:16

      Jaukas un sniegainas bildes:)Iesmaidīju par 1. (ar krēslu sniegā), un sentimentālas atmiņas par leduspuķēm logā.....

      Ielādē...