Aktualā situācija (nedēļa līdz 22.3.15.)

Aktualā situācija (nedēļa līdz 22.3.15.)

Nedēļa aizgājusi. Līdz ceturtdienai pie mums valdīja siltais anticiklons. Zem saulainām debesīm dienās gaiss iesila līdz +10+15 grādiem, kas ir ļoti silts marta vidum. Piektdien debesis pirms aukstās frontes sāka apmākties, kas gan ļāva Latvijas lielākā daļā saskatīt daļēju Saules aptumsumu. Vakarā Latvijas lielākā daļā sākās lietus nokrišņi, kas pēc tam pargāja sniega formātā. Frontei virzoties uz priekšu- sestdien visā valstī pazeminājās gaisa temperatūra un gandrīz visur sniga. Uz zemes daudzos novados izveidojās īslaicīga neliela sniega kārta. Svētdienas naktī augsta spiediena atzarā Latvijā uzsala, tostarp A rajonos līdz -12. Bet dienā no ZR puses sāka apmākties, tuvojās jauns ciklons. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 22.3.15.

No R puses nāk jauns ciklons, pagaidām Latvijā- sākot ar Kurzeme- apmācas. Pirms tam naktī līdz -4-12 sals zem skaidrām debesīm nelielā augsta spiediena atzarā. 

Sestdiena, 21.3.15.

Aukstā fronte ar sniega nokrišņiem virzās pāri Latvijai no ZR puses. Daudzviet snieg, vietām ir pat neliels putenis. Daudzviet uz zemes izveidojas neliela sniega kārtiņa.

Piektdiena, 20.3.15.

Latvijai pāri no ZR puses sāk virzīties aukstā fronte, kas noslēdz iepriekšējo silto nedēļu. Latvijas lielākā daļā nomācās, kas brīžam traucēja redzēt arī daļējo Saules aptumsumu. Bet pievakarē no ZR puses sākās lietus nokrišņi, kas līdz dienas beigām pārskrēja pāri Latvijas lielākajai daļai. 

Ceturtdiena, 19.3.15.

Pēdējā skaidrā diena anticiklona atzarā- pirms nākamajām ciklona frontēm. Silts, atkal parsniegti daži siltuma rekordi. Pret vakaru - no ZR puses palēnam parādās padebeši. Kas vēsta par drīzu laika maiņu.

Trešdiena, 18.3.15.

Nedēļu pie mums ir anticiklons. Arī šī diena - nekāds izņēmums. Skaidrs gandrīz visā Latvijā, Naktī neliels sals, dienā atkal ir daži siltuma rekordi. Vakarā atkal vietām tālu Z pusē- bija vērojama neliela ziemeļblāzma. 

Otrdiena,  17.3.15.

Anticiklons ir uz ZA no mums, mēs attiecīgi DR malā esam saulainās debesīs. Dažviet ir minimāla mākoņainība. Kas arī vakarā netraucēja visiem vērot desmitgades spēcīgāko ziemeļblazmu, kas nākamā naktī zaigojās pāri visai Latvijai.

Pirmdiena, 16.3.15.

Esam anticiklona DR malā. Pie mums ir skaidrs un pavasarīgi ļoti silts. Pirms tam naktī daudzviet neliels sals. 

------------------------

Turpināmums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 23.03.2015 03:12

    Uz saulrieta pusi mākoņi sāka biezēt, un kaut kad tumsā arī apmācās pavisam. Ap 19.00 -2*C, bet vēlāk gandrīz konstanti visu vakaru ap -1,5*C, arī šobrīd tikpat. Zvaigznes neredz, bet vējelis pēc neilga pierimuma brīža atkal mazliet vairāk pūš. Nokrišņi nav bijuši.

    Ielādē...
  2. 23.03.2015 07:34

    Nedēļu atpakaļ bija pavisam citas prognozes, jo ir tā ka, kad ir silts laiks, tad turpmāk būs siltāks līdz +17 grādiem, bet kad auksti tagad tad būs vēsi. Visas prognozes ir sabojātas, jau sāk plaukt lapas, nu taču jau vajag to siltumu līdz +15 grādiem.

    Ielādē...
  3. 23.03.2015 08:25

    Riebīgs laiks - brīžam snieg un pūš ļoti ass un nejauks vējš. No paša rīta bija -2, tagad -1 grāds.

    Ielādē...
  4. 23.03.2015 08:35

    Snieg.Kas uzsnieg,tas nokūst.Nakts sākumā - neliels,rītā ap +1 grādu,vējains.Bet brīvdienas par spīti visam ražīgas,sestdiena virtuvē,vakar-dārzā.

    Ielādē...
  5. 23.03.2015 14:15

    Naktī -1...-2*C, rītā ap 9.00 0*C. Debesis gan nomākušās, plus mēreni stiprs, dzestrs vējš. Dienā pamazītēm kļūst siltāks, grādi lēnām uzrāpās līdz +2*C. Dienas vidū mākoņu sega kļuvusi plānāka, brīžiem pat mēģina skaidroties, pagaidām gan nesekmīgi. Tomēr daudz gaišāks gan.
    Pašlaik joprojām debesis mākoņainas, sauli neredz, taču nekāda pelēkā vāka nav. Temperatūra pakāpusies līdz +3*C, tomēr liekas daudz aukstāks, jo pūš ļoti stiprs, nejauks vējš, kas kopš rīta ievērojami ņēmies spēkā. Nekādi nokrišņi gan vismaz pagaidām nav bijuši, viss sauss.

    Ielādē...
  6. 23.03.2015 14:21

    +2 grādi, nejauks vējš, putenis.

    Ielādē...
  7. 23.03.2015 18:19

    Jau vakarvakarā atgriezos Rīgā. Šorīt no rīta līdz deviņiem sniga un putināja pie apaļas nullītes, kāds nepilns centimetrs piesniga, kur piepūsts, arī vairāk, taču jau pēc stundas sniega vairs tikpat kā nebija. Pārējā diena bez nokrišniem un nomākusies, bet ne totāli, jo DR pusē gaišāki debesu laukumi. Nejauks un vētrains vējš, labi ja +4 grādi. Žēl, ka gaidāma tik mākoņaina nedēļa.

    Ielādē...
  8. 23.03.2015 18:32

    +3,5. Dienā vairākas reizes sagrieza pa nelielam putenītim, bet viss ātri izkusa (vismaz uz laukiem un pļavām). Pašlaik brāzmains vējš, dārzā gāž apkārt spaiņus un nēsā pa gaisu vieglākus priekšmetus, arī istaba izpūsta auksta, ar steigu jākurina ...

    Ielādē...
  9. 23.03.2015 19:22

    Dienā mazliet plusos, visu dienu ik pa brīdim slapjš sniegs. Svētdien nokusušās vietas tagad atkal baltas. Pūta spēcīgs vējš, kas uz vakarpusi ņemas spēkā, brāzmas ap 15 m/s, dažas tuvojas 20 m/s.

    Ielādē...
  10. 23.03.2015 21:12

    rītā -3, dienā ap nulli, kādu brīdi +1. Krietns vējš. No puspieciem pāris stundu laikā atgriezās ziema: sasniga un saputinājās krietna kārta ~ cm 3, vietām vairāk. T -3 bija.

    Ielādē...