Piekrastes ziema februāra sākumā

Piekrastes ziema februāra sākumā

Gaisa temperatūra nedēļas ietvaros kopumā svārstīsies ap nulli un lielākajā daļā valsts gan naktī, gan dienā tā būs robežās starp -4 ... +2 grādiem, dzestrākas varētu būt naktis uz otrdienu un ceturtdienu. Nedēļas gaitā ik pa laikam mums pāri virzīsies nokrišņu zonas, atnesot lietu un slapju sniegu. Pārsvarā pūtīs mēreni līdz brāzmaini D, DR puses vēji. Kopumā debesis būs pelēcīgas un vienīgā iespēja redzēt saules starus vai spīdošas zvaigznes varētu būt kādā brīdī starp cikloniem.

Pēc pašreizējām prognozēm, jau naktī uz pirmdienu Latviju no dienvidrietumiem šķērsos ciklons, atnesot mērenu un ilgstošu snigšanu valsts centrālajā un austrumu daļā (sniega segas pieaugums 10 - 15 centimetri). Mazāk nokrišņu būs Kurzemes piekrastē un pašos valsts dienvidaustrumos. Dienas gaitā nokrišņu zona virzīsies tālāk uz ziemeļaustrumiem, un vēlā pēcpusdienā snigšana visdrīzāk jau būs mitējusies (skatīt attēlus raksta nobeigumā).

Ciklonam aizejot tālāk, naktī uz otrdienu debesis vietām var skaidroties. Laikapstākļus īslaicīgi noteiks augsta spiediena apgabals, un gaisa temperatūra naktī zem skaidrām debesīm valsts austrumos var pazemināties līdz -5 ... -8 grādiem. Līdzīga situācija šobrīd kartēs iezīmējas arī naktī uz ceturtdienu (skatīt attēlus raksta nobeigumā).

Ciklonu tradīcijās iezīmējas arī nedēļas vidus un otra puse. Jau otrdienas pievakarē un trešdien mūs var skart nākamais zema spiediena apgabals, atnesot galvenokārt nelielus nokrišņus, pārsvarā sniegu, Kurzemē un piekrastē arī lietu. Pašreizējās prognozes kopumā pieļauj nelielus nokrišņus gan ceturtdien, gan arī nedēļas nogalē, taču tad iespējamas arī augstākās gaisa temperatūras (skatīt tabulu zemāk).

  04.02. 05.02. 06.02. 07.02. 08.02. 09.02.
Nakts +1 ... -3 -2 ... -7 0 ... -5 0 ... -8 0 ... -5 0 ... -4
Diena +1 ... -3 0 ... -4 -1 ... +2 -2 ... +2 -2 ... +3 -2 ... +3

Pa kreisi - ciklonu nestās nokrišņu zonas Eiropas ZA agrā pirmdienas rītā (wxcharts.eu)
Pa labi - laika apstākļi naktī uz otrdienu, debesis skaidrojas, jūtamāks sals (wxcharts.eu)

Pa kreisi - potenciālais nokrišņu daudzums pirmdien diennaktī (weather.us)
Pa labi - minimālā temperatūra naktī uz otrdienu un maksimālā temperatūra piektdienas pēcpusdienā (weather.us)

Pa kreisi - sniega segas biezuma prognoze svētdienas vakarpusē (weather.us)
Pa labi - sniega segas biezuma prognoze otrdienas rītā (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.02.2019 16:58

    Liepājas pusē ap 16.00 noskaidrojās un uz 5min uzspīdēja - dienas prieks. Sniega sega manāmi sarūk, +3°C neliels DR vējš pūš. Izskatās ka Ziema piejūras piekrastē ir beigusies. Protams pastāv iespēja, ka GFS modelis kļūdas gaisa massu apreiķinos!!

    Ielādē...
  2. 03.02.2019 20:12

    Saulkrastos šodien pavasarīga diena, putni ārā arī čiepstēja vairāk kā iepriekšējās dienās. Temperatūra aizgāja līdz +4 dienas vidū, tagad vakarā +2. Sniegs nedaudz pakusis, bet lai nokausētu pavisam šādam siltumam jāturpinās kādas 4 - 5 dienas pēc kārtas - pagaidām vēl sniega ļoti daudz un rīt drošvien būs vēl vairāk.

    Ielādē...
  3. 03.02.2019 20:52

    Sniegs no jumtiem ir pazudis. Mazliet ir arī sakrities uz lauka. Temperatūra pamazām iet uz leju. Gaidu rītdienas sniega trakumus :)

    Ielādē...
  4. 03.02.2019 21:32

    Atkušņa slapjais, sasalstošais atlikums = 9 cm no iepriekšējiem 20 (pļavās/dārzos ar īsu zāli). Pagalmos gan sniega daudz mazāk, daudzviet nav vispār, jo bija nopūsts skarbajos vējos. Daudzviet zeme slapja, sniegledus, peļķes. Tā kā tā nav dabiska vide, nav vērts skumt par nokusni pagalmos. Tur pat pie mērena vēja sauss sniegs neturās, tiek aizpūsts tālēs zilajās. Plus vēl siltums atstarojas no lielajām betona ēkām. Vispār tā vien visiem šķiet, ka ar katru gadu kļūst aizvien siltāks un siltāks, bet cilvēki vienkārši dzīvo aizvien urbānākā vidē, kura arī sasilst. Nedomāju, ka ārpus pilsētām kaut kas pēdējos desmitos gadu mainījies ar ziemām.
    Kā jau bija paredzams, sniegs šonakt atkal skars pārsvarā valsts austrumos, Rīgai tiks vien žēls atlikums.. Nu un atkal uz nedēļas sākumu Vidzeme dabūs ap 15 cm sniega, un jau uz nākošo nedēļas nogali atkal kusīs.
    Āra vēl +1, bet debesis dažbrīd mazliet noskaidrojas, pie zemes viss mirdz, piesalis. Labi, ka atkušņa rētas aizsegs vismaz kāds baltums.

    Ielādē...
    1. 03.02.2019 21:41

      Staigājot pa atkušņa sabojāto sniegu un ledu, atmiņā atsaucās 2015./2016. gada ziema un citas nesenās, kad vismaz puse ziemas bija atkušņaini snoegota, otru pusi ziemas vispār sniega nebija.
      Bet vispār gaisā arī mazliet pavasarīgu nošu, gaiss liekas svaigāks, tīrāks. Īstenībā būtu pat labāk, ja viss šis sniegledus nokustu un būtu jauna sniega sega, bet kas tev dos, šāds vairākatkusnīgs sniegledus var kust nedēļām pie tik maziem plusiem kā sola visam februārim. Un ka tik februāris ar martu neapmainās vietām laikapstākļos...
      Nu otrs variants, ka stabils sals un sniegs februārī tomēr gaidāms. Bet nu... neizskatās ticami pagaidām.
      Secinājums viens: šī ziema tomēr ir aukstākā pēdējos 6 gados, jo tomēr bijis daudz noturīgāks aukstums un sniega sega. Tiesa, nav bijis arī liela sala. Būs interesanti, ja ziemas minimālā temperatūra Rīgā tā arī paliks -13, bet arī tas ir maz ticams.

      Ielādē...
  5. 03.02.2019 22:54

    Jau pirms šīs prognozes izlasīšanas, skatoties Briča solījumus nākamajai nedēļai pēc De Facto, gribējās lamāties, un tagad gribas vēl vairāk. Jo izskatās, ka vēl viena pļurzas nedēļa gaidāma. :( Amerikāņu kalniņi ap nulli, kas nozīmē slapjumu kopā vai pamīšus ar slidotavu, ka jupis to...
    Cerība vienīgi tajā, ka varbūt tie plusi būs mazi un neilgi, un - galvenais! - bez lietus. Šo cerību daļēji uztur www.wetterzentrale.de šī prognoze, bet, kā būs īstenībā, grūti novērtēt. Taču diezin vai prognoze būtiski mainīsies, šīs nejaukās jau nekad nemainās, tikai patīkamās mēdz apmest kažoku... Cerības uz īstas ziemas turpinājumu, ko sākotnēji solīja pēc atkušņa beigām, atkal jāatliek...
    Bet pagaidām pilnā sparā turpinās jau esošais atkusnis, t. jau vairākas stundas turas mazliet virs +2°C. Paldies Dievam, ka nelīst, vien pavisam neliela migla jaušama. Spiediens 761,5 mm.

    Ielādē...
  6. 03.02.2019 23:24

    It kā pa dienu nelija, tomēr visu laiku kaut kāds slapjums gaisā un pilēšana visapkārt, zemdeguni ieskaitot. Gaisa T sasniedza +3.1°C. Sniega sega neskartās vietās 10-15 cm, tātad saplakusi par vidēji 10 cm. Pagalmā lielākoties priekšzīmīgs ledus ar ūdeni pa virsu vai arī izburbējis ledus. Mēģināju ledu nostumt nost vai sadaudzīt, nesanāca, turas stingri, iespējams, no iepriekšējā atkušņa saglabājies. Pievakarē T krītas, tagad ap +1°C, neizskatās, ka ūdeņi gatavotos sasalt. Un ja šitam uzkritīs virsū slapja sniega kārta, būs tāda pļorza, ka maz neliksies. Paredzu, ka pat ar motobloku to būs grūti notīrīt, jo ledus apakšā, rati buksēs, ja nu vienīgi ar dzelzs ratiem. Pilsētas ielas gan plikas, jo bija sasalītas, toties gājēju celiņi gan klāti ar ledu vai sniega un ūdens putru. Nākotne neizskatās iepriecinoša, nu ko, cīnīsimies, žāvēsim apavus.

    Ielādē...
  7. 04.02.2019 03:24

    Pēc pusnakts bija sabiezējusi ļoti bieza migla, tagad tā atkal skrajāka, taču jau kādu brīdi līst... Ne pārāk stipri, bet tāpat tas slapjums ir apriebies līdz pēdējam! T. mazliet slīd uz leju, pēdējās 20 minūtēs vien par nepilnu pusgrādu, šobrīd +1,2°C, bet ar to nepietiek, lai tiktu vaļā no tā riebīgā lietus... :( Kamēr citur piesalst un snieg, pie manis joprojām nekas nemainās uz labo pusi. Cik ilgi vēl?!!!

    Ielādē...
  8. 04.02.2019 04:44

    Mēreni stipri snieg, pasaule atkal balta, koki smuki apsnieg, -1 grāds :) Neliela pārvertibu galerija www.meteolapa.lv

    Ielādē...
  9. 04.02.2019 06:56

    Nezinu cikos sāka snigt, bet nu jau 4-5 cm jauna sniega ir klāt, pašlaik pie loga -1,8, snigšana turpinās.

    Ielādē...
  10. 04.02.2019 07:50

    *3.2.2019. Rīga. Ciklons nāk no D puses. Apmācies ar mēreniem gubu mākoņiem, pievakarē redzamas "nelielas spraugas" ar skaidrām debesīm. D vējš 1-3m/s. Atkusnī sniega sega samazinājās līdz 8cm. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+2; 15:00+3; 21:00+2.

    Ielādē...
  11. 04.02.2019 11:22

    Rīgai dienvidu ciklons atnesis dažu stundu snigšanu, viss aplipis ar blīvu sniegu kā baltā pasakā. Kopā ap 7 cm jauna sniega. Vējš gan sniegu no zariem sāk raut nost, snigšana mitējusies. Viss atkal balts, tiesa zem sniega vietām joprojām ūdens. -2. Nu varēs atkal kust visu nedēļu...

    Ielādē...
  12. 04.02.2019 12:07

    6-os plusi un grabošs lietus (ar sasalušiem pilieniem), kas pamazām līdz 8-iem pārgāja snigšanā. Šobrīd snieg krietni. Mierīgi un klusi.

    Ielādē...
  13. 04.02.2019 13:06

    Snigšana ir pierimusi, vēja brāzmas vien purina sniegu no zariem un putina nost no jumtiem.Sniegs, to tīrot, ir ļoti smags, bet tāds čagans, atgādina kādu saldējumu vai putukrējumu:). Kļūst arvien vēsāks, jau -1*C.
    Vējš iegriezies, šķiet, no Z puses. Spiediens aug, ir cerība, ka vējš padzenās mākoņus, un varēs redzēt sauli..... ļoti ceru .

    Ielādē...
  14. 04.02.2019 15:56

    Ziema ir atpakaļ Rīgā! :) Nāktī ap pl 2 sāka snigt un sniegs turpinājas līdz 11 no rīta, jau naktī visi koki bija balti apsniguši, bet no rīta jau bija īsta ziemas pasaka, viss apsnidzis balts un tīrs, koki ka Ziemsvētku kartiņās, kopa ap 8 cm svaiga sniega, super :) Diena snigšana mitejās, bet sacelās mērens brāzmains vējš, kas purināja un nesa pa gaisu sniegu no koka zarien, tapat piezemes un jumta putenis bija vērojams, gaisa temperatūra -2 grādi. Daudziet zem jauna sniega palika nesasalušas peļķes un šļura. Jābauda ziema, kamēr ir, jo nedēļas nogali GFS paredz briesmigu...

    Ielādē...
  15. 04.02.2019 02:24

    Vakarā kušana beidzās un nakts sākumā mazlietiņ piesala, sļurainas vietas mazliet kraukškeja, atlikušam sniegam sāk veidoties sērsna... atkušņa postijumi sniega segai ir ļoti lieli, īpaši pilsētas pagalmos. Nupatās sāka snigt, pavisam nedaudz, bet nu snigšana pastiprinās, izskatās, ka vismaz uz pāris dienām būs pārtraukums un ziemas atelpa tam kušņa trakumam...

    Ielādē...
    1. 04.02.2019 11:19

      Nu cik var skatīties uz pagalmiem? Tā nav dabiskā vide un Zolitūdes pagalmos ir ekstremāli puteņi. Visur pļavās un mežos, pat zem kokiem ir saglabājusies vienlaidus sniegledus sega ar ūdens lāmām dažviet. Nemaz tik lielas atkušņa sekas nav, sniegs vairāk saplacis kā kusis.

      Ielādē...
      1. 04.02.2019 16:24

        Daudzi no mums dzīvo daudzdzīvokļu mājās, un tā arī ir primārā vide, kurā mēs reāli dzīvojam. Mēs nedzīvojam pļavās un mežos. Ja pagalmā sniega nav, bet ir necaurbrienamas peļķes, tad vispirms ir jādomā par to, lai tiktu līdz tai dabiskajai videi. Ar piebildi - ja tā vispār ir tiešā tuvumā pieejama. Jo nereti atkarībā no mājas atrašanās vietas konkrētajā pilsētā tā parastas pastaigas laikā nav aizsniedzama. Nav kā laukos, kad izej tepat pagalmā, un esi pie dabas. Ir milzīga atšķirība starp dzīvi pilsētā un laukos, ar visām laikapstākļu atšķirībām, kā arī visiem plusiem un mīnusiem katrā gadījumā. Katrs vērtē pēc tās vides, kurā viņš dzīvo, un te pārmetumi ir nevietā.

        Ielādē...
  16. 04.02.2019 16:52

    Agrā rītā ap 7.00 turpināja mēreni līt, tomēr vēlāk situācija mainījās, un kaut kur pēc 9.00 lietus pārgāja intensīvā slapjā sniegā. T. pamazām kritās, sākumā līdz +0,5°C, bet pēc pusdienlaika pamazām arī noslīdēja zem nulles. Turpinājās intensīva snigšana, kas atslāba agrā pēcpusdienā, pēdējās pāris stundās vien neliels sniedziņš birdinājās.
    Tomēr kopumā piesnidzis ievērojami, klāt apmēram 10 cm, visa pasaule balta, koki aplipuši ar sniegu, un tas joprojām turas, lai gan pēcpusdienā pamazām pieņemas spēkā vējš, kas iepriekš bija lēns, bet tagad jau mēreni līdz mēreni stipri pūš. T° turpina slīdēt uz leju, šobrīd jau -1,8°C, bet spiediens diezgan strauji kāpj, pašlaik 766,5 mm.
    Debesis gan joprojām mākoņi sedz, pirms stundas - divām gan kļuva gaišāks, mākoņi sāka dalīties, taču tagad atkal sabiezējuši. Sniegs gan vairs praktiski nesnieg, tomēr skats pa logiem paveras daudz jaukāks nekā no agra rīta. Atkušņa brūces sadakterētas, jācer, ka nākamais nebūs tik drīz un tik ārdošs.

    Ielādē...
  17. 04.02.2019 19:49

    Grūti pateikt, cik īsti piesniga, varētu būt drusku virs 5 cm. Sniga ne visai stipri un pārstāja jau pusdienlaikā. Zem sniega vietām vēl vakarā ūdens.

    Ielādē...
  18. 04.02.2019 20:09

    Temperatūŗai pazeminoties visas dienas garumā no 0°C līdz -4°C sniga, sniga un sniga. Svaigā sniega sega nedaudz zem 20cm, kopējā 55cm+.

    Ielādē...
  19. 04.02.2019 22:06

    Uz mašīnas jumta šodien sanāca 15cm svaiga sniega, sniegs tāds pasmags bija. Galīgi neiepriecina prognozes par gaidāmo atkusni nedēļas beigās.

    Ielādē...
  20. 04.02.2019 22:13

    4. febr. naktī sāka snigt jau no pusnakts. Vēja tikpat, kā nebija. T. -1°C. Spiediens 761 mm. No rīta viss apsnidzis biezā kārtā. Biezi apsniguši egļu zari smagi līgojās lēnā vējā. Priekšpusdienā snigšana mitējās un palika gaišāks. Sāka pūst brāzmains Z vējš. Debesis tomēr neskaidrojās. Pašlaik t. -1°C. Spiediens 768 mm. Vējš norimis.

    Ielādē...
  21. 04.02.2019 22:55

    sniga ~ 9 h ar dažiem īsiem pārtraukumiem. Pagalmā 8 - 9 cm svaigā sniega, kas diezgan blīvs, apakšā - šķidrs. Tā ka: ja tas būtu viegls un irdens sniegs, tad būtu varbūt pat uz pusi vairāk. Koku un krūmu zari aplipuši ar sniegu, t pazeminoties - sniegs piesala klāt. Pasakaini skati, īpaši pilsētas apgaismojumā. Pievakarē sacēlies vējš tagad krata nost, brīžam pat pavelk putenis.

    Ielādē...
  22. 05.02.2019 01:34

    Skaists mierīgs ziemas vakars, paplāni mākoņi pa starpam redzamas zvaigznes un brīžiem parādas skaidro debešu laukumi, piesalst mazliet vairāk, -3. Dienvidu ciklona sniegputenis apbrinojami labi sadziedejis nesena atkušņa rētas, patreiz viss atkal balti, smuki un ziemīgi, ka februārī pienākas, vismaz 2 dienas, bet kopumā puslīdz līdz piektdienai ziemīgs laiks puslīdz saglabāsies. Sniega sega mežos un pļavās (kopā ar veco sniegu) ap 15-20 cm, Zolitudes, Imantas pagalmos 5-10 cm.

    Ielādē...
  23. 05.02.2019 01:54

    Vakarā vējš norima, tagad gandrīz bezvējš. Joprojām apmācies, t° jau sen turas ap -2,5°C. Spiediens gan turpina kāpt, pašlaik sasniedzis 772 mm atzīmi. Koki saglabājuši savus sniega mēteļus, acīmredzot priekšpusdienas sniegs kārtīgi pie zariem piesalis, arī pievakares vējš nespēja to noplēst. Vakarā, laternu gaismā baltie koki izskatās īpaši skaisti. :)

    Ielādē...
  24. 05.02.2019 07:12

    Šorīt pamatīgi pūš, vakardienas uzsnigušais sniegs smuki paputināts. Pie loga -3,2°C

    Ielādē...
  25. 05.02.2019 07:37

    *4.2.2019. Rīga. Aukstā fronte. Apmācies visas diennakts garumā. Intensīvi sniga no 4:00 līdz 11:00, uz zemes klāt ap 10cm svaiga sniega, kopā sasniedzot 16-17cm biezumu. Pievakarē - arī neliels putenis bija vērojams, bet ap saulrietu jau laiks nomierinājās. Rītā bezvējš, bet pēcpusdienā RZR vējš 2-3-5m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00=0; 15:00-1; 21:00-1.

    Ielādē...