Piekrastes ziema februāra sākumā

Piekrastes ziema februāra sākumā

Gaisa temperatūra nedēļas ietvaros kopumā svārstīsies ap nulli un lielākajā daļā valsts gan naktī, gan dienā tā būs robežās starp -4 ... +2 grādiem, dzestrākas varētu būt naktis uz otrdienu un ceturtdienu. Nedēļas gaitā ik pa laikam mums pāri virzīsies nokrišņu zonas, atnesot lietu un slapju sniegu. Pārsvarā pūtīs mēreni līdz brāzmaini D, DR puses vēji. Kopumā debesis būs pelēcīgas un vienīgā iespēja redzēt saules starus vai spīdošas zvaigznes varētu būt kādā brīdī starp cikloniem.

Pēc pašreizējām prognozēm, jau naktī uz pirmdienu Latviju no dienvidrietumiem šķērsos ciklons, atnesot mērenu un ilgstošu snigšanu valsts centrālajā un austrumu daļā (sniega segas pieaugums 10 - 15 centimetri). Mazāk nokrišņu būs Kurzemes piekrastē un pašos valsts dienvidaustrumos. Dienas gaitā nokrišņu zona virzīsies tālāk uz ziemeļaustrumiem, un vēlā pēcpusdienā snigšana visdrīzāk jau būs mitējusies (skatīt attēlus raksta nobeigumā).

Ciklonam aizejot tālāk, naktī uz otrdienu debesis vietām var skaidroties. Laikapstākļus īslaicīgi noteiks augsta spiediena apgabals, un gaisa temperatūra naktī zem skaidrām debesīm valsts austrumos var pazemināties līdz -5 ... -8 grādiem. Līdzīga situācija šobrīd kartēs iezīmējas arī naktī uz ceturtdienu (skatīt attēlus raksta nobeigumā).

Ciklonu tradīcijās iezīmējas arī nedēļas vidus un otra puse. Jau otrdienas pievakarē un trešdien mūs var skart nākamais zema spiediena apgabals, atnesot galvenokārt nelielus nokrišņus, pārsvarā sniegu, Kurzemē un piekrastē arī lietu. Pašreizējās prognozes kopumā pieļauj nelielus nokrišņus gan ceturtdien, gan arī nedēļas nogalē, taču tad iespējamas arī augstākās gaisa temperatūras (skatīt tabulu zemāk).

  04.02. 05.02. 06.02. 07.02. 08.02. 09.02.
Nakts +1 ... -3 -2 ... -7 0 ... -5 0 ... -8 0 ... -5 0 ... -4
Diena +1 ... -3 0 ... -4 -1 ... +2 -2 ... +2 -2 ... +3 -2 ... +3

Pa kreisi - ciklonu nestās nokrišņu zonas Eiropas ZA agrā pirmdienas rītā (wxcharts.eu)
Pa labi - laika apstākļi naktī uz otrdienu, debesis skaidrojas, jūtamāks sals (wxcharts.eu)

Pa kreisi - potenciālais nokrišņu daudzums pirmdien diennaktī (weather.us)
Pa labi - minimālā temperatūra naktī uz otrdienu un maksimālā temperatūra piektdienas pēcpusdienā (weather.us)

Pa kreisi - sniega segas biezuma prognoze svētdienas vakarpusē (weather.us)
Pa labi - sniega segas biezuma prognoze otrdienas rītā (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 07.02.2019 07:33

    *6.2.2019. Rīga. Neliela ciklona aizmugure. Naktī apmācies, tāpat arī dienas pirmajā pusē. Pēcpusdienā gandrīz skaidrojās. Naktī slapja sniega un sniega nokrišņi, priekšpusdienā īslaicīgas sniega brāzmas. R, pēc tam ZR vējš 2-3-4m/s, vakarā tas pierima. Uz zemes klāt 2cm sniega, kas gan dienā paspēja kust. Kopā kādi 15cm sniega uz zemes. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+1; 15:00-1; 21:00-4.

    Ielādē...
  2. 07.02.2019 09:05

    Nu lūk kā-ap 21-22 vakarā noslīdēja līdz -8,4 grādi ,bet no rīta tikai -1,2 un sniegs.

    Ielādē...
  3. 07.02.2019 09:14

    Saule mākoņu spraudziņā!!! :))

    Ielādē...
  4. 07.02.2019 12:30

    Vakardien dienas otrā pusē saulains un pārsvara skaidras debesis, skaisti sniegoti ziemas skati un temperatura strauji slīdeja uz leju sasniedzot -8 -9 grādus nakts paša sākumā. Varēja īzbaudīt īsti ziemīgu pastaigu un sajūtas staigājot pa piesnigušiem mežu un laukiem, izskatās kādam laikam pēdejo reizi. Naktī uzradās mākoņi un temperatura neatlaidīgi sāka kāpt augsā... nu jau šorīt +1 grāds, dūmakaini pelēka apmākušies pasaule. Garais atkusnis ir sācies un te izskatās nekādu cerību un alternatīvu, vienīgi jautājums , vai paliks kaut nedaudz sniegledus līdz nākamai piesalšanai... Ja sola neziemu pseidosiltumu un atkusni- tas atnāk ar 100% garantiju, ne ta ka aukstuma vai ziemas scenāriji, kuri bieži mēdz mainīties un atcelties... Šobrīd derētu kāds stabils saulains anticiklons pāris nedēļam ziemas noslēgumā, bet kas tev to deva- viss attīstisies ka vienmēr pēc vissliktāka neziemas scenārija un izskatās, ka šīs februāris sagrauj visas cerības uz normālu vai aukstu ziemu...

    Ielādē...
  5. 07.02.2019 07:42

    vai KĀDS te zin KAD VARĒTU SĀKTIES PAVASARIS??? Kad varēs braukāt ar riteni, cept šašlikus? nebūs sniegs? KĀDAM IR TĀDA INFORMĀCIJA???? Lūdzu padalieties ja ir....

    Ielādē...
    1. 07.02.2019 08:33

      Vakar sākās Solārais pavasaris, pēc tam sekos Kalendārais (1.marts ), tad droši vien nākošais būs Astronomiskais (20 marts ), tiem pa vidu varētu iespraukties Gastronomiskais ( uz palodzes sadīgst pirmie sīpollociņi ). Pēc tam nezināmā datumā būs meteoroloģiskais (diennakts gaisa temp. stabili virs 0 ). Kā pēdējais ieradīsies Fenoloģiskais, kad sāksies augu veģetācija un jau parādīsies pirmie gājputni. Pavasaru tirgū ir patiešām liela izvēle.

      Ielādē...
    2. 07.02.2019 09:21

      Sašlikus cepu pirms 2 ned.Ar riteni tautā braukā vēl aizvien,sniegs varētu nokust jau šais brīvdienās.Bet ar pavasari tam nav nekāda sakara.Ja vēlies tad dari:)). Pavasaris būs kaut kad aprīlī.........

      Ielādē...
    3. 07.02.2019 09:37

      Pat prognozes par februāri ir ļoti nestabilas un visu laiku mainās, kur nu kāda skaidrība par pavasari. Stabils pavasaris patiešām noteikti tikai aprīlī būs, martā parasti sals mijas ar pavasarīgāku atkusni. Un īsti velosipēdisti brauc arī ziemā, kaut kāds nepareizs stereotips...

      Ielādē...
    4. 07.02.2019 10:04

      Vakar Viļakā 5 minūšu laikā satiku piecus riteņbraucējus. Uz priekšu :))

      Ielādē...
    5. 07.02.2019 14:33

      Šašliku var cept visu gadu, arī ar riteni var braukt visu gadu ar zināmām grūtībām. Pavasaris būs pavasarī, elementāri :)

      Ielādē...
  6. 07.02.2019 12:04

    Vakar vakarā grādrādis mani pārsteidza ar -8*C( varbūt vēlāk bija vēl mazāk, nezinu) un debesis- ar spožām zvaigznēm. Cik sen tās nebija redzētas!! Pie sevis secināju, ka drīz mehānisko spīdekļu tur būs vairāk par kosmisko....., jo- D pusē bez zvaigznājiem, kurus diemžēl neprotu nosaukt vārdā, spīdēja un, protams , pārvietojās vēl 3 . Viena noteikti bija lidmašīna, otra- iespējams , ka lidmašīna, bet ļoti augstu, un vēl - laikam sputņiks. Ja godīgi- man tie "spīdekļi'' traucēja priecāties par Dabu. Un , pat uz dziļajiem laukiem aizmūkot, no šiem nekur netiksi vaļā, diemžēl....
    Par laiku- atkal atkusnis, 2*C, R vējš, bez nokrišņiem. Atmosfēras spiediens krīt.

    Ielādē...
    1. 07.02.2019 12:48

      Ja vakarvakarā bija skaistasi zvaigžņotas debesis un man pieversa uzmanību viena dīvaina zvaigzne diezgan aukstu debesīs gandrīz virs galvas, no zvaigznes bija redzams ta ka stars vai prožektora gaisma vienā virzienā, bet pati viņa tikpat ka nekustējas un it ka karājas uz vietas, ta ka lidmašina ta nebija un arī pavadoņi šķiet tomēr lenam kustās... pēc kāda brīža, kad gribējo vērot tālāk debesis jau plāni apmācas...
      Vispās šoziem atškirība no aizvaditas rudens un vasaras tiešam gauzam maz saulainu un zvaigžnotu brīžu un pārsvara visu laiku apmācies, daļēji tas izskaidro ari šis ziemas maigo dabu un mazus temperaturas minimumus...

      Ielādē...
    2. 07.02.2019 15:19

      Jāgaida kad Google un Spacex palaidīs savus zemās orbītas internata satelītu tūkstošus, tad katru skaidro un tumšo nakti pie labvēlīga saules atrašanās leņķa zem horizonta varēs vienlaikus redzēt vismaz dažus desmitus.

      Ielādē...
  7. 07.02.2019 15:25

    Šodien Saulkrastos no rīta mazliet paputināja, pa nakti palicis siltāks tikai -3°C no rīta. Dienā Vecumnieku pusē ap 0°C, sniegs paliek lipīgs. Mežā gan sniega daudz, vietām līdz 35 cm varētu būt viena no pēdējo gadu sniegotākajām ziemām. Sniegs pēc atkušņiem un sasalšanām sablīvējies, pa meža ceļiem kur neviens nav ne braucis ne tīrijis ar džipu knapi var izbraukt.

    Tiem kas pārdzīvo par sniega trūkumu vajag izbraukt ārpus pilsētas tad dabūs tādu ziemu ka maz neliekas!

    Ielādē...
  8. 07.02.2019 16:23

    Naktī kādu laiku turējās skaidrs laiks, sals sasniedza nepilnus -12 grādus. Ap 2.00 t° kritums apstājās, termometri brīdi padomāja un sāka kāpt uz augšu. Par iemeslu šīm pārmaiņām, protams, mākoņi. Tā rezultātā ap 5.00 vairs tikai -8,5°C, vēlākā rītā un priekšpusdienā t° turpināja kāpt. Agrā rītā ap 7.00 vēl DA pamalē bija saredzama skaidras debess mala, bet vēlāk viss apmācies, brīžiem arī dūmaka un neliela migla, bet bez nokrišņiem.
    Ap pusdienlaiku t° jau pakāpās līdz 0°C, pēcpusdienā arī virs +1, un atkal atkusnis, visur slapjš, daudzviet slidens, īpaši vietās, kur sniegs piebraukts vai nav ticis tīrīts, vai vakar peļķes bijušas. Atkal dancis ap nulli sācies, un, ja kārtīga ziema nespīd, varbūt pat labāk, ja lielajā kusnī izdotos no liekā ledus atbrīvoties un uzlabot pārvietošanās iespējas. Ja neskaita negaidīti zemos grādus aizvadītajā naktī, tāda lēkāšana no dažiem grādiem zem nulles naktī līdz maziem plusiem dienā jau arī nav nekāda īsta ziema. Šobrīd t° +1,1°C, spiediens 763 mm.

    Ielādē...
    1. 07.02.2019 16:54

      Šobrīd sācis snigt slapjš sniegs, t° mazliet uz leju, šobrīd +0,8°C. Vējš, kas arī pirms tam nebija diezko stiprs, tagad pierimis līdz lēnam.

      Ielādē...
  9. 07.02.2019 20:17

    No rīta bija mazliet sasnidzis, nelieli mīnusi. Dienā ik pa brīdim mitrs sniedziņš, arī pašlaik, termometrā 0,5°C.

    Ielādē...
  10. 07.02.2019 20:21

    Šodien atkal atlaidenis - drēgns, apmācies, +1, vakarā līņāja un nedaudz sniga vienu brīdi. Sniegs šādā laikā nekūst (sērsna uz sniega), bet uz ielām viss šļakstās, slapjš, uz bruģa viss piesalst, peļķes nesaprotamā konsistencē. Kupenu ir daudz, sniega ne tik daudz, bet tas ir diezgan blīvs. Gana ilgi viss kusīs. Gaisā tagad +1, bet pie zemes neliels sals. Arī rīt vien +2. Kamēr nav liela pūtiena, ar sasalušu zemi tādā laikā kūst slikti, tā vien izskatās, ka visa kušana pārceļas uz svēdienu un pirmdienu, kad gan ies vaļā. Nu nopūstie pagalmi būs zaļi jau rīt, protams, bet sniega sega varētu pazust vien daļēji līdz otrdienai. Nu vairāk ticams, ka daudzviet paliks sniegledus un milzīgas, netīras kupenas. Būs bēdīgi, ja pēc tam atkal neuzsnigs...

    Ielādē...
  11. 07.02.2019 21:57

    7. febr. naktī palika arvien siltāks. No rīta t. bija +0°C. Spiediens 764 mm. Apmācies jau no nakts vidus. Pēcpusdienā lēns vējš. T. +2°C. Krita lielas, slapjas pārslas. Vēlāk palika vēsāks - ap+0°C. Pašlaik t. atkal nedaudz pakāpusies līdz +1°C. Spiediens 761 mm.

    Ielādē...
  12. 07.02.2019 21:38

    šodien plusos nebija. Rītā -8°C, pievakarē -1°C. Pāris reizes mazliet uzbārstījās sniedziņš.

    Ielādē...
    1. 07.02.2019 23:08

      Cik daudz sniega ir Viļakā? Ir vairāk nekā Alūksnē?

      Ielādē...
      1. 07.02.2019 23:17

        Gan jau ka nē, bet gana daudz. Pēdējoreiz samērījās kādi 38 - 39 cm. Tas bija pēc pēdējās lielās snigšanas. Mērīs atkal, tad ieziņos :)

        Ielādē...
  13. 07.02.2019 23:34

    Vakarā nekas interesants, t° grozījās ap/mazliet zem +1°C, slapjums nepazūd, bet arī nevairojas. Vēlās pēcpusdienas slapjais sniegs nebija ilgs, bet uz līdz tam tīrajām ietvēm kaut kādu pļurzu saveidojis. Uz kopējā sniega fona tas gan nieks, tikai tāds "paklājs" nereti mēdz būt ellīgi slidens. Pētīt sīkāk šovakar gan netaisos. :)
    Šobrīd t° +0,7°C, spiediens 762 mm, apmācies, pavisam lēns vējš.

    Ielādē...
  14. 07.02.2019 23:36

    No rīta atkal kārtējā sniega deva -kādi 2 cm, pat netīrīju, tik durvju priekšu noslaucīju un viss. Diena drēgna, apmākusies, T no 0°C līdz +2°C

    Ielādē...
  15. 08.02.2019 02:52

    Visu dienu drūms nomācigi peklēks patumšs atkušņains laiks ap +1 grādu un neliels lietus pievakarē piedevām :( Mežā un pļavās sniegs kusa vēl pamazām, pat uz koka zariem daļeji dienas vidū bija saglabājies, pašā pilsetā gan kūst intensīvak un sniegs saplaka par vairākiem cm, pagaidām vel ir balts arī pagalmos, bet tuvākas dienās viena vienīga neziemas meteodepresija gaidāma :( Izskatās arī šopnakt prognozēta piesalšana izpaliek...

    Ielādē...
  16. 08.02.2019 07:37

    *7.2.2019. Rīga. Siltā fronte. Naktī apmācās, no rīta neliels sniegs, pusdienās un pievakarē slapja sniega un lietus nokrišņi. Sniega sega atkusnī samazinājās līdz 13cm. DDR vējš 2-3-5m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-3; 9:00+1; 15:00+2; 21:00+1.

    Ielādē...
  17. 08.02.2019 11:33

    Sniegs vēl turās. Uz sekundi parādījās saule, un visu laiku pūš pastiprs R puses vējš. +1.5*C. Pie tādiem apstākļiem ilgi sniegs neturēsies....Pat , ja naktī piesals. Dils acīmredzami. Ja nedaudz uzsnigs, tad vismaz apsegs nesmuko pakusušo, nosegs ar baltu sedziņu:).... ja kas- man tas der:) Vispār jau spiediens nedaudz krīt, tā kā gaidām kārtējos nokrišņus, ko nu Dievs dos.

    Ielādē...
  18. 08.02.2019 21:10

    No rīta mazliet piesalis, t° līdz -1°C. Taču jau priekšpusdienā atgriezās atkusnis, pēcpusdienā kādu brīdi mēģināja skaidroties, caur mākoņu spraugām nedaudz saulīte izlauzās, t° pacēlās līdz +2°C (max. +2,2°C). Taču gaišums bija vien uz īsu brīdi, drīz atkal apmācās, t° pazeminājās līdz +1,5°C, un tā turas joprojām.
    Dienā lēns līdz mērens D vējš, tagad vien brīžiem mazliet uzpūš. Spiediens bez ievērības cienīgām svārstībām lielākoties 760-762 mm robežās, pašlaik līdz 763 mm pakāpies. Vakarpusē neliela migla parādījusies, bet bez ievērības cienīgiem nokrišņiem. Taču slapjuma tāpat gana, vietām, kur bija vairāk sniegledus un pakaisīta sāls, pamatīga žļurga izveidojusies. Nu ko - gaidām Lielo Kusni, kas no rītdienas uz vismaz 3 dienām nāk, galvenie sagatavošanās darbi paveikti. :))

    Ielādē...
  19. 08.02.2019 21:40

    8. febr. naktī t. bija +0°C. No rīta jau +1°C. Spiediens 759 mm. Mērens DR vējš. D pusē uz īsu brīdi bija redzami no apakšas izgaismoti sarkani mākoņi. Pārējā debess apmākusies. Priekšpusdienā mākoņainā debess gaiša. Bija redzama izplūdusi Saules ripa, bet drīz pazuda. T. sasniedza +2°C. Mērens DR vējš. Pēcpusdienā atkal apmācās. Mākoņi brīžiem gaišāki, brīžiem tumšāki. Brīžiem likās, ka nāk sniega brāzma. Vakarā vējš pastiprinājās brīžiem līdz mēreni stipram. Pašlaik t. +2°C. Spiediens 761 mm. Pa ceļu, gar māju atkal plūst strautiņš.

    Ielādē...
  20. 09.02.2019 00:19

    Apmākusies, pelēka diena. Pievakarē parādījās vējš un viss palika slapjš, lai gan lietus nelija un vispār nokrišņu nebija. No jumta pilēja un gandrīz jau tek, T+2.3°C, piesalt uz nakti netaisās nemaz, tieši otrādi. Debesīs skrienoši mākoņi no DR uz ZA, zvaigznes nav redzamas.

    Ielādē...
  21. 09.02.2019 05:34

    Naktī nekas nemainās - apmācies, lēns vējš, bez nokrišņiem, atkusnis turpinās - ap pusnakti +1,5°C, šobrīd +1,3°C. Spiediens 761,5 mm. Slapjš sastingums bez sala.

    Ielādē...
  22. 09.02.2019 11:02

    *8.2.2019. Rīga. Ciklons aiziet uz ZA pusi. Mums - apmācies, drusku pusdienās gan saule paspīd caur mākoņiem, priekšpusdienā dažas lietus "zīmes" no debesīm. Turpinās atkusnis- sniega sega saplok līdz 11cm uz zemes. DDR vējš 2-3-6m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00-1; 15:00+2; 21:00+2.

    Ielādē...
  23. 09.02.2019 04:29

    Nomācoša neziemas atkušņaina diena realitāte un prognozes neatstaj vairs nekādu cerību uz ziemas turpinājumu un sniega segas izglābšanos mūsu pusē... viss strauji kūst un žļurkst un bojājas... visu dienu +2+3 grādi, sniega sega vēl bija vienlaidus, bet pamatīgi saplaka, it krietni plāna daudzviet, sablīvējusies un ūdeņaina, bet tas vel tikai sākums, priekšā vel vismaz 3 pamatīga atkušņa dienas pat pie vislabāka scenārija, bet arī pēc tam nekādu stabilu salu vairs neredz, īpaši pēc GFS... Nu pavisam bēdīgi, rudens būs klāt :(

    Ielādē...
    1. 09.02.2019 05:31

      Mjā, prognozes nu gan optimismu nevieš. Vienīgi Bricis piektdien pēc Panorāmas deva nelielu cerību, ka nākamnedēļ otrajā pusē varētu iestāties saulaināks laiks, kā dēļ atsevišķās naktīs varētu vairāk piesalt, bet par ziemas atgriešanos neko... Es tagad jau vairs nestresoju, esmu samierinājies - kā būs, tā būs.
      Ja patiešām nāktu pavasaris ar siltumu, nebūtu slikti, tikai šādam scenārijam neticu. Visdrīzāk atkal turpināsies ciklonu veiktā R gaisa sūknēšana, kas nedos ne ziemu, ne pavasari, bet kaut kādu draņķīgu starpsezonu ar apnulli, regulāru slapjdraņķi un slidenām ietvēm. Ne zivs, ne gaļa... Būšu priecīgs, ja kļūdīšos.
      Sniega manā pusē vēl daudz, pilsētā daudzviet milzīgas čupas sastumtas un samestas, tā kā pavisam baltums tik drīz nepazudīs, bet no līdzenām virsmām, kur plānāks, pēc lielā kušņa sniegs var pazust. Kā būs, redzēsim jau pēc dažām dienām...

      Ielādē...
    2. 09.02.2019 11:08

      Sniegs jau varbūt tik traki nekustu, ja ne pirmdienas gaidāmais pamatīgais lietus. Tā kā vismaz īslaicīgi pēc tam sasals, laikam nekas labs nav gaidāms...

      Ielādē...
  24. 09.02.2019 11:37

    Pamazām kūst. Rīta pusē caur mākoņu slāni redzēja sauli, tagad viss pelēks.

    Ielādē...
  25. 09.02.2019 14:19

    ož pēc pavasara: saule, peļķes, piloši jumti, +3°C.

    Ielādē...