Karstākās vasaras dienas?

Karstākās vasaras dienas?

Vai ceturtdiena un piektdiena, 21.-22.jūlijs, kļūs par vasaras karstākajām dienām? Viena lieta ir skaidra - trešdien Latvijā no dienvidaustrumiem sāk ieplūst karstākās gaisa masas (ar to domājot 850hPa temperatūru*) kopš pērnā gada. GFS modelis vietām prognozē pat +34 grādus, arī citi modeļi prognozē vismaz līdz +32 grādiem augstu gaisa temperatūru.

Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, ko šogad reģistrējušas Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacijas, ir +32,1 grāds 7.jūnijā Ventspilī.

Arī pērn augstāko gaisa temperatūru fiksēja Ventspils novērojumu stacija, kur 13.jūlijā termometra stabiņš pakāpās līdz +34,8 grādiem. Te jāpiebilst, ka tas gan nenozīmē, ka Ventspils bijusi karstākā Latvijas vieta - vienkārši meteostacija novietota tā, ka A un DA vējš tur atnes pilsētā sakarsušo gaisu, citās meteostacijās urbanizētās vides ietekme ir jūtama daudz mazāk (izņemot Rīgas centra meteostaciju, kur pilsētas siltuma salas efekts vairāk izpaužas kā augstāka gaisa temperatūra naktīs).

Sagaidāms, ka valsts lielākajā daļā ceturtdien un piektdien būs līdz +29..+33 grādiem liels karstums, nedaudz vēsāks gaiss būs līča piekrastē Kurzemē, kur A, DA vējš nesīs spirgtāku gaisu no Rīgas līča, savukārt Liepājas, Pāvilostas un Ventspils meteostacija varētu reģistrēt visus +34 grādus - ja vien šeit neveidosies negaisa mākoņi, kas aizsegtu sauli un vējam ļautu iegriezties no jūras, tādējādi krasi pazeminot temperatūru.

Otra augstākā temperatūra gaidāma Vidzemes piekrastē un Zemgalē. Daži modeļi prognozē, ka piektdien gaiss jau kļūs par kādu grādu vēsāks, bet GFS vēl pat sestdien Ziemeļvidzemē prognozē līdz +30 grādiem, - grūti paredzēt, kā tieši uzvedīsies ciklons, kas atradīsies uz dienvidiem no Latvijas un kura centrs nedēļas beigās pārvietosies uz Skandināvijas dienvidiem.

Tuvākajās naktīs gaidāmi +17..+22 grādi. Sagaidāms, ka ceturtdien un piektdien mākoņu kopumā būs maz, tomēr veidosies daži negaisa mākoņi, kas pārvietosies no dienvidaustrumiem uz ziemeļrietumiem. Svētdienas pēcpusdienā dienvidrietumu vēja un lietus mākoņu dēļ GFS prognozē tikai +18..+23 grādus.

Nākamnedēļ virs Krievijas dienvidiem svelme vēl tikai pieņemsies spēkā, tā no austrumiem atkal varētu sasniegt Latviju. Tādēļ - lai gan šī ceturtdiena un piektdiena, visticamāk, būs karstākās dienas kopš pērnās vasaras, tās tomēr varētu nebūt karstākās šīs vasaras dienas, vismaz valsts austrumos, kur GFS modelis šajās dienās prognozē temperatūras paaugstināšanos līdz +32 grādiem, bet pēc nedēļas - līdz +34 grādiem.

---
* 850hPa temperatūra ir gaisa temperatūra aptuveni pusotra kilometra augstumā; šo parametru parocīgi izmantot tādēļ, ka - atšķirībā no temperatūras, ko meteostacijas mēra 1,5-2 metru augstumā, - tai nav raksturīgas lokālas svārstības mākoņu vai jūras tuvuma dēļ, arī tās diennakts svārstības ir mazas.
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.07.2011 13:06

    Jā, kā jau vasarā. Karstummīļiem auksts varēja likties Jāņu laikā, pēc tam pārsvarā ir silts, ļoti silts vai pat karsts. Man rīt visa nakts darbā, iekšā droši vien jau būs +28 C.

    Drīz jau jāsāk "minēt", kas būs augustā, septembrī. Varbūt, ka pēc nākamā karstuma viļņa nākamnedēļ (kas zina, varbūt tikai dažas dienas, varbūt nedēļa vai vairāk), atnāks vēss gaiss un būs klāt rudens? Bukšs gan ieminējies, ka varētu būt silts, garš un slapjš rudens.

    Ielādē...
  2. 20.07.2011 13:10

    Pie manis pašlaik +27,5, nelieli mākonīši, bet temperatūrai ir tendence paaugstināties.

    Ielādē...
  3. 20.07.2011 14:30

    Kurzemi no dienvidiem jau sasniedz lietus zona. It kā modeļi neprognozēja tik plašu lietu, tādēļ grūti saprast, vai piepildīsies prognozes par ļoti spēcīgām pērkona lietusgāzēm vakarā un naktī vai arī šī plašā lietus zona tam neļaus notikt.

    Ielādē...
  4. 20.07.2011 14:59

    Vasarai nav nekur jāmūk, vēsu gaisu nu gan negribu, augusts taču galu galā arī ir vasaras mēnesis! Līdz septembrim gan vēl tālu, taču pret siltu un garu rudeni iebildumu nudien nebūtu, vienīgi pārlieks slapjums gan nebūtu labs risinājums...
    Bet vismaz pašlaik gan varu priecāties par foršu vasaru, un ceru, ka līdzīgi būs arī turpmāk. :)
    Šodien nemaz tik karsts neliekas, lai arī grādu diezgan daudz, pārsvarā ap +28...+29*C grozās (max pagaidām +29,2*C), līdzīgi kā vakar agrā pēcpusdienā. Saule palaikam aiz mākoņiem paslēpjas, neliels vējiņš uzpūš, debesīs staigā balti laba laika gubumākoņi plus nedaudz augstie slāņu (spalvu-slāņu? - precīzi nepateikšu), kas debesīs veido vairāk vai mazāk biezu dūmaku - arī skaidrajos apgabalos debesis nav dzidri zilas. Lietus veidojumi nav manīti, vismaz pagaidām.
    P.S. Naktī grādi visu laiku turējās ap +18...+19*C, min t +17,5*C, ap 4.00 bija praktiski skaidrs.

    Ielādē...
  5. 20.07.2011 16:07

    Manuprāt negaiss, kas šobrīd plosās Lietuvā, radarā izskatās diezgan bīstams, jo spēcīgākie nokrišņi krīt negaisa aizmugurējā daļā (nokrišņu zona virzās un Z, bet spēcīgi gāž negaisa D daļā. Tāda pazīme raksturīga Supercells, jo lietus un krusa tiek aiznesta tālāk un krīt prom no aukšuplūsmas, kas ļauj negaisam pastiprinātiesties. Supercell gadījumos (jā tas nāk tiešu tavā virzienā) parasti ir tā, ka sākumā ir smidzeklis, tad lietus, tad gāziens, tad krusa un tad tikai parādās wall cloud ar iespējamu rotāciju no kurā nelīst nekas. Arī estofex Latviju un Lietuvu iekļāvis 1 līmenī dēļ neliela iespējama tornado riska, jo wind shear 0 - 1 km uz vakara pusi pastiprināšoties. Domāju, ka šis negaiss arī Kurzemē būs stiprs un iespējami kādi vēja postījumi, jo negaisa augšuplūsmai brīvi pieejams silts un mitrs gaiss no rietumu puses.

    17:05: Hmm, negaisu jaunās šunas veidojas arvienvairāk uz Austrumu pusi, izskatās, ka negaisu draudi lēnam pārvietojas A virzienā - Dobele, Jelgava, Rīga.

    Ielādē...
    1. 20.07.2011 16:37

      Manīsim, pie manis ir apmācies, un "pērkona detektors" ritmiski vārās. Uz brīdi esmu offlainā...

      Ielādē...
  6. 20.07.2011 17:12

    Pie manis Liepāja nedaudz līst mēreni stipri , temperattūr tā ap + 20 grādiem, gaidam kārstumu ? ;)

    Vai ir kādas nojausmas par Augusta meneša prognozēm, kāds tas varētu būt?

    Ielādē...
  7. 20.07.2011 18:46

    Pēc nelieliem pēcpusdienas nokrišniem, tagad noskairojās, tiesi virs galvas, bet no Mažeiķiem, Ezeres, tuvojās tā Supercelles "astīte", kas var attīstities arī par jaunu šūnu.
    Veidojums virzās uz Z-ZA. Ir A vējš, tāpec zemie tvaiku mākoņi slīd no austrumiem. T- tikai +19.5*C.
    Tātad ir aukstais gaiss, priekš šūnu veidošanās, jo siltais nāk no D, DA ar +26*C. Mākonis virzās manā virzienā, taču škiet, ka šoreiz vairāk tiks Raitim, jo visa sistēma sāk griezt mākoņus A virzienā (Anticiklona rotācija) .

    Ielādē...
  8. 20.07.2011 19:04

    Rigā sāk pilināt lietus,DR pusē debesis savelkās pamazām arvien tumšakas,ir silts un sutīgs,+24+22 grādi, pilnīgs bezvejš un klusums...moš tomer negaiss uznāks?Jasaka,ka jau pēc pl 12 pie mums apmācas un saule sen vairs nespīd. Vienu bridi bija sākuši veidoties nelieli Undulatus tipa mākoņi,bet aizgāja. Paliek arvien tumšāks :)

    19:18: Tālumā DR pusē jau redz retus zibeņu uzplēksnijumus...

    Ielādē...
  9. 20.07.2011 19:59

    Tika mums labs lietus un uz Jūrmalas pusi pērkons un zibeņi.URĀ-DĀRZS ATKAL PALIETS.

    Ielādē...
  10. 20.07.2011 20:13

    Manā pusē vakars mierīgs, daļēji mākoņains, ar nelielu vējiņu, ne miņas no negaisiem, bet joprojām karsts, vēl šobrīd +27*C. Nakts laikam būs tveicīga...

    Ielādē...
  11. 20.07.2011 20:35

    Pēc "Latvenergo" datiem lielākie postījumi no negaisa līdz šim šovakar bijuši Rundāles, Bauskas un Iecavas novadā. Radarā arī varēja redzēt, ka tur pāri gāja viena no stiprākajām nokrišņu joslām, virzoties no Jelgavas novada un Lietuvas. Patlaban stiprāko lietusgāzi radars uzrāda Saldus apkaimē.

    Ielādē...
  12. 20.07.2011 20:20

    Papē šobrīd diezgan stipri līst. Lietus uznāca kopā ar sienas mākoni. Bija redzami arī undulus asperatus mākoņi. Reti pērkona grāvieni. Par spīti tam-gaisa temperatūra turpina kāpt! Šobrīd +21,3 grādi.

    Ielādē...
    1. 20.07.2011 20:40

      Vai "undulus asperaturs" izdevās arī nofoķēt? Šis ir diezgan rets mākoņu tips.

      Ielādē...
      1. 20.07.2011 20:48

        Izdevās gan! :)
        bet citiem skatāmā formātā tie(un citas bildes) būs pieejami tikai augusta beigās, kad atgriezīšos Rīgā.

        Ielādē...
  13. 20.07.2011 20:55

    Bail iedomāties, kas notiek uz ZA no Saldus.. šeit tā mākoņa "aste", plosās vējš un gāž kā no dušas.

    Ielādē...
  14. 20.07.2011 21:01

    Jā, Rīgā mežonīgi gāž lietus, Daugavai pāri nevar redzēt, balta siena (vēroju vebkamerās).

    Ielādē...
  15. 20.07.2011 21:16

    Tieši šobrīd Rīgā purvciemā beidzas stipra lietus gāze un bija ļoti intensīva zibeņošana - apmēram 15-20 zibeņi minūtē, bet galvenokārt kaut kur iekšā mākoņos augstumā. Jā būtu vēl nedaudz tumšāks, tad būtu vērojams ļoti iespaidīgs zibens šovs. Visticamāk, ka Rīgas līča vidzemes piekrastes rajonos dzīvojošie šo zibens šovu dabūs pavērot.

    Ielādē...
  16. 20.07.2011 21:17

    Hmmm, jums gan vareni iet. Man līdz šim brīdim tīri garlaicīga diena (laika apstākļu ziņā). Rīts apmācies, zemie mākoņi un bija tīri pieticīgi silts +20*...+22* C Taču pēc 12:00 situācija mainījās, debesis gan klāja pamatīga dūmaka un mākoņus bija salīdzinoši grūti redzēt. Pa brīžiem varēja manīt skaidras debesis, te gubumākoņus un slānmākoņus. Lielāko dienas daļu pavadīju Gulbenē. Šodien gaiss sakarsa vismaz līdz +27*...+29*, vai pat +30* C. Vējš minimāls, iespējams, no DA [SE] puses. Neciešamais sutīgums (ne karstums) telpās bija nepanesams, īpaši tur, kur saule iespīd pa logiem vai arī ēkas pēdejā stāva telpās.

    Ielādē...
  17. 20.07.2011 21:29

    Tā -nu varu iet celt augšā siltumnīcu un nojumi.Bet vienalga-tas bija vareni.Liekas ka spēcīgākais negaiss šovasar /pagaidām/ nu ir veiksmīgi sagaidīts!!!!!!

    Ielādē...
  18. 20.07.2011 21:54

    Kas tas Rīgā bija pa NEGAISU, kas pa LIETUSGĀZI!!! Fantastiski!!! Nereāli spēcīgs negaiss!!!

    22:03: Uz Z no Rīgas, aziejošais negaiss tagad met tik fantastiskus zibeņus!!!!!!! Filmēju jau 50 min :)

    22:11: * Bolderājā esot bijis daudzu gadu laikā spēcīgākais negaiss!!!
    * Pārejot pāri Rīgai viņš atkal pieņemas spēkā. Tagad ir ap Saulkrastiem un ir izveidojis skaistu negaisa fronti.
    * Kaut kas traks notiek arī ap Pāvilostu!

    Ielādē...
  19. 20.07.2011 22:06

    Skatos, ka centrālie rajoni dabūjuši pāri visām programmām... Pavērojot pa logu debesis, pat neticas, ka salīdzinoši netālu tādas parādības notiek, kaut gan R-ZR pusē redzama ļoti augstu mākoņu mala. Ceru, ka būs fotografētāji? :)
    Bet Līvānos vēl karsts, +25,7*C, lēns vējiņš, virs galvas skaidrs. :)

    Ielādē...
  20. 20.07.2011 20:58

    Pārdaugavā zibeņi un pērkoni nu jau no visām pusēm,brīžiem kietus gāza kā no spaiņa.Bet milzīgs negaiss Elejā /Jelgavas nov./ Ilga ap stundu un pēc pilnas programmas.Tagad viss tur peld -pie tam īstā nozīme,sīpoli jāvāc nebūs-tie no lauka jau ieskaloti pagalmā.Vissliktāk ar pkartupeļiem -tie praktiski zem ūdens un tai pusē tas nozīnē ka ūdens būs uz lauka vēl 2-3 dienas.Pie solītā karstuma tur.....
    Nupat lietus vidū pēkšņi uzradās SIENAS MĀKONIS AR SPĒCIGU VĒJU UN LIETU-neko nesaprotu!

    Ielādē...
    1. 20.07.2011 22:25

      "Sīpoli [..] no lauka jau ieskaloti pagalmā" (!!!) - Dievs, sargi mūs!

      Pārlieku liels ūdens daudzums jau tradicionāli rada visādu lakstu puvju iespēju, nava labi tajā pusē. Arī bumbuļi vienkārši aizies bojā. (tas laikam bija paslēpts daudzpunkets vietā).

      Ielādē...
  21. 20.07.2011 22:27

    Kārojas redzēt kādas bildes no šodienas Pārdaugavas negaisa.

    Kaut kas jau sāk parādīties.

    Ielādē...
  22. 20.07.2011 20:37

    TAS TIK BIJA KAUT KAS ... Ap plkst. 20.15-20.20 aptuveni 1,5-1,8 km uz ZA no manas mājas (Spilves pļavu D mala) bija tāds spērien - pirmo reizi tādu redzēju. Pašu zibeni es redzējku ar sānu redzi, bet tas bija it kā ļoti spilgts, horizintāli izstiepts plankums, jeb horizontālu līniju sakopojums pa lielu daļu apvāršņa, kuram centrā bija milzīgs uzliesmojums, tā kā stroboskopa uzzibsnījums un pēc 4-5 sekundēm atskanēja aptuveni 6-8 gandrīz vienlaicīgi un ar neritmiskām atstarpēm, skaļi sprādzieni, gluži kā tāds lielās trokšņu raķetes salūta pašās beigās, bet stipri dobjākas!!!

    Ir dzirdēti līdzīgi spērieni, bet nekas tik ļoti spēcīgs, un savāds. Nekad, ne dzīvē, ne video neesmu novērojis tādu negaisu. Iespējams, ka tieši šādi zibeņi izraisa lodveida zibeni.

    Domājams, ja citi arī redzēja šo zibeni! Varbūt ir kādi komentāri?

    Ielādē...
    1. 20.07.2011 20:45

      Tviterī viens rakstīja, ka zibens divreiz iespēris TV tornī - gan jau Zaķusala domāta? Vēl bija ziņojums par vēja nolauztu koku un krusu (kaut kur Latvijā). Bez elektrības šobrīd jau vairāk nekā 6 tūkstoši Latvenergo klientu - galvenokārt Zemgalē, uz D no Rīgas.

      Ielādē...
      1. 20.07.2011 21:52

        Hm, dīvaini bet nevienu spērienu pa torni neredzēju, lai gan visu negaisa laiku vēroju - no mana loga tas kā uz delnas. Pavisam tuvu bija viens spēriens (pussekunde), bet uz salu tilta pusi.

        Ielādē...
      2. 20.07.2011 22:32

        Pirma negaisa laikā,kad lietus un zibeņošana slinki pieņemas speka(PEc scenarija,ko rakstija Normunds negaiss) staigaju pa Anniņmuizas plavam ar suni,netalu pie Imantas robezas un tad laikam piedzivoju to sperienu,ko raksti-debesīs milzigs zibeņu tiklojums-spilgts uzliesmojums un tad skaļi ta ka dobju spradzienu serija,viens ipaši skaļš virs galvas...ja .loti ipatnejs zibens un ta pērkona skanā,un tas vel bija tikai pirmais spilgts iespaids šaja vakara :)

        Ielādē...
    2. 20.07.2011 22:16

      Tieši ap šo laiku kaut kur netālu no manas mājas (Spilves/Dzirciema krustojums) iespēra zibens. Spērienu neredzēju, bet dzirdēju ļoti labi, skaļi uzsprāga. Uzzibsnīja spēcīgi, jo istabā uz mirkli palika diezgan gaišs. Piegāju pie loga un ieraudzīju dūmus netālu no vecā ūdens torņa (Spilves / Buļļu krustojums, dzelzceļa pārbrauktuve), kuri lēni izklīstot, lidoja uz D, DR pusi. Visticamāk kaut kur tur arī iespēra, pēc pāris minūtēm dūmi izklīda pavisam.

      Ielādē...
  23. 20.07.2011 22:39

    Kopš atklāju šo lapu, citur prognozes vairs īsti nelasu-Respect!!! Nekādi Delfi, TVneti utt. precizitātes ziņā blakus nestāv.....BET......lasu visus komentārus un nespēju noticēt-visi šeit esošie ir negaisu fani!!!!!!!! Neskatoties uz niku-esmu sieviete, un man ir NENORMĀLAS bailes no negaisa!!!! Kad redzu kartē tuvojamies kādu lietus mākoni un lightningu , tā vsjo, mana dzīve apstājas-man ir nenormāli bail, ka var iespert mājā, tas apdullinošais pērkona troksnis liek man burtiski drebēt!!! Sorrrrrryy, ka atkal ne par tēmu, vnk šovakar arī pie mums (Rīgas rajosn)) bija šīs vasaras spēcīgākais negaiss un man vajadzēja izkratīt sirdi :D

    Ielādē...
  24. 20.07.2011 22:41

    Hā... es arī dabūju interesantus laika apstākļus. Es kā reiz dzīvōju "Pierīgas" pieminētajos ZA no Saldus. Vispirms, kā "Negaiss" sacīja- apgrieztais negaiss. Sāka smidzināt pēc 19:00, tad stiprāk, tad sāka palēnām zibeņot no lielāka mākoņa. Tie visi zibeņi (>30) "mākonis-mākonis" režīmā. Bet astē vilkās sienas mākonis, kas aizsteidzās ZA no manis. BET: pavisam ātri man tuvumā saveidojās svaigs cb, no kura finālā dabūju ne pārāk daudz zibeņi, toties pa vienam 1s un 3s, kā arī 2vus 6s attālumā. Mājā elektrība bija atslēgta, bet vienalga- vados nosprakšķēja pie pirmajiem diviem spērieniem. Lielākāis mākonis man spainī atstāja 15mm, bet mazākais 3mm (galvenais gāziens - drusku uz rietumiem aizgāja...). Gatavoju fotogaleriju.

    Ielādē...
  25. 20.07.2011 22:43

    Rīgā pēc zibens spēriena sabrucis nams!

    Ielādē...