Oktobris nostabilizē savas pozīcijas (12.10.)

Oktobris nostabilizē savas pozīcijas (12.10.)

Pēc visai tīkamā laika septembrī, oktobris atgādina par klimatisko normu un neizbēgamās ziemas tuvošanos. Par to gan pāragri runāt, jo sniegs tā kā vēl par laimi netiek prognozēts. Nav gan izslēgtas atsevišķas slapja sniega pārslas no kādiem gubu mākoņiem. Par gaisa temperatūru runājot, tās īpaši nemainīsies arī nākamajā nedēļā, proti, dienās tā būs ap +10 C, attiecīgi naktīs ap +3 .. +8 C. Nav jau nekāda vaina, ja vien uzspīd arī saule :)

Šovakar un naktī vietām iespējami lokāli, spēcīgi gāzieni, vietām arī krusa. Rīt dienā nokrišņu kopumā būs maz, uzspīdēs arī saule. Šonakt +2 ... +8 C, svētdien +9 ... +13 C.

Nākamā nedēļa iesāksies ar drēgnu un apmākušos laiku. Naktī uz pirmdienu, pateicoties plašai mākoņu zonai, sākot no R, ZR, debesis apmāksies, no agra rīta sagaidāms neliels lietus. Pastiprināsies D, DR vējš, īpaši Kurzemes piekrastē un Rīgas jūras līcī, kur brāzmas var sasniegt 22 m/s. Kopumā diena būs pelēka un rudenīga, spēcīgākais lietus pēc ECMWF modeļa sagaidāms pievakarē valsts centrālajos un dienvidu rajonos. Nokrišņi saglabāsies arī otrdien, iegriežoties R, ZR vējam, lai gan kopumā tie mazināsies. Lielāka iespējamība valsts austrumos un piekrastes rajonos.

Diemžēl bez nokrišņiem pilnībā neiztikt arī trešdien un ceturtdien. Dominējot rietumu, ziemeļrietumu vējam, gāzieni iespējami piekrastes rajonos. Tātad, jāseko turpmākajām prognozēm un nokrišņu virzībai. Vējš saglabāsies mēreni stiprs, kādu brīdi - brāzmains.

Papildināts 12.10.2011.

Vēl arī rītdien daudzviet būs vērojami lokāli spēcīgi nokrišņi. Īpaši jūras piekrastē saglabāsies brāzmains ZR vējš. Vietām vēl varētu līt arī piektdien, bet sestdien, svētdien un pirmdien šobrīd nokrišņi netiek prognozēti. Svētdien un nākamās nedēļas sākumā laiks pārsvarā būs saulains, iegriezīsies D, DR vējš, kas kādu dienu Kurzemes piekrastē varētu būt mēreni stiprs. Gaisa temperatūras gan būs līdzšinējā līmenī - dienā pārsvarā ap +7 ... +10 C, naktīs +2 ... +5 C, bet nedēļas nogalē un nākamajā nedēļā iespējami mīnusi. Tas gan atkarīgs no mākoņu daudzuma.

Provizoriski jāsaka, ka nokrišņi nav gaidāmi vismaz līdz nākamās nedēļas vidum. To kā vienmēr rādīs laiks. :)
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.10.2011 20:25

    Pa dienu pie manīs ik pa laikam bija lietus un bija arī krusa kā zeme palika balta un protams ik pa laikam saule spīdeja un max gr +10,7.Un pašlaik ir apmācies un līņa smalks lietus un ir +7 gradi.

    22:13: Pašlaik pie manīs ir pilnība noskaidrojies un pūš lēns ZRvējš un ir tikai 3,4 gradi.Izskatas ka pie manīs varētu pirmo reizi šāja rudenī salnas.

    Ielādē...
  2. 12.10.2011 19:33

    Arī no Imantas redzami tie skaistie zibeņi, kas nāk no tās spēcīgās līča efekta astes.

    20:08: Vai kādam ir zināma adrese ar radara diennakts nokrišņu summu - tā dēvētā PAC karte - vēcā adrese šeit.

    Ielādē...
    1. 12.10.2011 20:45

      Domāju, ka to var iegūt vienīgi ar paroli, kā jau tas domāts. LVĢMC no atbildēm par šādu karti izvairās.

      Ielādē...
  3. 13.10.2011 00:19

    Pusnka'ti pie manis līst, izliku spainīti dārzā- rītā skatīšos, cik samērīts. Vakar bija kārtējie fotogeniskie cb- gatavoju fotogaleriju. Dienas vidū +8, tagad +7. Bija papildus aizņemtīva vakarā, tūdaļ atjaunojumi "aktuālajā sadaļā".

    Ielādē...
  4. 12.10.2011 19:27

    Arī Jaunciemā pērkons!!!!!

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 00:20

      Tai laikā "no sevis" Rīgas virzienā redzēju skaidtos cb saules rietā.

      Ielādē...
  5. 13.10.2011 00:31

    Patlaban, ārā ir mainīgs gubu mākoņu daudzums ar īslaicīgiem nokrišņiem +5,4*C.
    Toties Z-Vidzemē un pieguļošajā Igaunijas daļā, jau šobrīd temperatūra ir nelielos mīnusos (-1..-2,5*C). Starp citu, tas atbilst Leišu modeļa prognozei.

    Gribu piebilst Lietusviira atbildei uz Maijas uzdotajiem jautājumiem:
    Ja nav skaidrs, kur ir tie -40*C, tad atcerēsimies ka gubu mākoņu augšdaļa parasti sasniedz 6...8 (13) km augstumu. Tajā augstumā tā arī ir normāla temperatūra. (lidojot ar Boeing tipa lidmašīnām, parastais lidojuma augstums ir ap 10km, un turpat uz ekrāna priekšāesošajā sēdeklī, tiek norādīti visi šie parametri, tai skaitā temperatūra ārpusē, kas parasti ir robežās no -50..-55*C).
    Jūras ūdenim atdziestot, aukstā gaisa ietekmē rodas tvaiki, kas tad arī ceļas augšup veidodami gubumākoņus, kuros notiek daudzi fizikāli procesi, no kuriem viens ir kondensācija ap kondensācijas centriem (putekļi, ledus kristāli vai joni). Un tam visam pa vidu, arī vēl tas kā lietusviirs to aprakstīja!

    Ielādē...
  6. 13.10.2011 01:15

    Manā pusē šodien nekādu ekstrēmu parādību, rītā un dienā pāris reizes nedaudz uzlija, bet pārsvarā MMD ar Saules dominanci, vakarā noskaidrojās pavisam. Vienīgi pēcpusdienā pirms 16.00 pēkšņi strauji sacēlās vējš, gan ne uz ilgu laiku (pāris minūtes), tomēr kokus locīja ne pa jokam, dažas brāzmas varēja būt ap visiem 20 m/s - tuvu garām gāja diezgan iespaidīgs mākonis, taču mani tieši neķēra, vien nedaudz uzlija. Citādi dienā vējš mēreni stiprs, uz vakaru pavisam norima.
    Gaiss pēcpusdienā, varētu teikt, vidēji silts - grādi pārsvarā ap +11...+12*C (max +12,7*C, pēc 15.00), taču uz vakaru strauji kritās, un 19.00 jau zem +5*C. Pēc tam gan straujā lejupslīde apstājās.
    Tomēr šonakt, iespējams, būs pirmās salnas, jo pagaidām aukstākā nakts kopš pavasara beigām, jau vairākas stundas grādi svārstās starp +3...+4*C, debesis gandrīz skaidras, gaišas (šur tur Mēness gaisma atstarojas n… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  7. 13.10.2011 01:43

    Kā reiz šā komenta uzrakstīšanas brīdī viizuāli uz A pusi (Mēness gaismā) redzu masīvus cb, kas varētu būt uz DA no Rīgas. Apmēram Ogres vai tieši tuvāk uz "Līghtning" pusi Līvānos tie virzās. Čekojam, vai tur nezibeņo?

    01:47: "Līča efekts" jau rullē pilnā spēkā.

    02:31: * Ir gara galerija no Jörn ciklona cb mākoņiem.* Turpinoties maksimālajam "līča efektam" Rīgas pievārtē (ko redzu attāli ka'cb gubas A pusē), daža cb sēne aug arī patālu DR pusē, un ZR pusē. Kas atbilst Latvijas R krastiem un Z-Kurzmei. Pa reizei iesprakšķas arī "pērkona detektors", kas liecina- šajos mākoņos arī kāds zibens uzgadās...

    03:08: Vispār jāiet gulēt. +4 pie manām durvīm, joprojām maksimāls līča efekts uz D-DA no Rīgas (visu laiku uz augšu ceļas svaigas cb gubas tur - protams, visi normālie cilvēki guļ pātreiz un nečolē debesis). Joprojām daža … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  8. 13.10.2011 04:28

    Šodien Riga interesanti laikapstakli beidzot verojami, gan saule, gan lietus un krusa,gan varavīksne un fotogeniskie diezgan masivi gubumāskoņi. Zel,ka šo diennakti jastrada,nevar isti pieversties interesanto laikapstakļu vērošanai/baudišanai. Bet tie uz vakaru /nakti paliek arvien interesantaki-pilnas debesis ar masiviem gubumākoniem un ik pa bridim lielākas vai mazakas lietus brāzmas,dažas reizes ari ļoti stipri gāzieni,pamatiga krusa ari nakti bija, ka ari zibeņošana makoņos,bet ne tuvu,vismaz te Pardaugavā. Krusa gazas ar pamatigu troksni,zemē uz bridi izveidojas kartiņa.
    Ceru,ka rit vel vis turpināsies lidzigā stilā :)

    Ielādē...
  9. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    12.10.2011 14:05

    Nesaprotu,kas ir krusa un,kas ir sniega grauds?Krusas grauds,taču,ir tas pats sniega grauds?Pirmais sniegs būs tad,kad kritīs sniegpārslas,nevis krusa...Laikam ,jau,esmu par dumju.

    Ielādē...
    1. 12.10.2011 19:04

      Manuprāt atsķirība ir tajā, kā viņi veidojas. Krusas grauds veidošanās vai "apaugšanas"procesā burtiski "skrien" pa mākoni augšu un lejup, līdz tas ir tik smags, kamēr izkrīt kā nokrišņi. Piemēram, pārgriežot krusas graudu, tas ir tā kā mazs sīpoliņš - veidots no vairākiem ledus slāņiem. Sniegs veidojas sakopojoties mākonī esošajiem ledus kristāliem, tāpēc aukstākā ziemas dienās tie nespēj izkust līdz, sasniedz zemi kā arī, dažreiz, biežāk pavasaros, intensīvs sniegs var krietni atdzesēt gaisu (nesot to no augstākiem slāņiem), tas ir, pie zemes gaisa slānī var būt +6* C, bet pārsimts metru augstāk 0* C vai zemāk. Īsāk, snigt arī var pie +6* C un pat augstākiem grādiem.

      P.S. Lai man piedod īsti laika vērotāji, bet no sensenām dienām es atceros šādus aptuvenus faktus...

      Ielādē...
      1. 12.10.2011 21:47

        Sniegs pie plussiem parasti ir tādēlj, ka "mitrā termometra temperatūra(MTT) <0. MTT ir temperatūra, lidz kādai var atdzist shkidrums kad tas iztvaiko. Iztvaikojot tiek aizvadts siltums (atdziest). MTT nekad nevar būt zemāka par rasas punktu.

        Jo sausāks gais ju zemāka MTT. Piem Ja gaisā ir +10°C un gaisa mitrums ir 25% tad MTT = -0.8°C.
        Ja gaisā ir +6, tad jau pie relatvā mitruma 42% MTT < 0°C

        Parasti ja augstakie gaisa slāņi tiek "nodziti" lejā, tie saspiežas un sasilst. Tas ir pretējs proces, kā notiek kad siltais gais celas augshup.

        Lai atvieglotu aprēkinus un nebūtu jāņem vērā augstums kādā ir gaisa daliņa meteorologijā mēdz lietot tādu terminu kā "virtuālā temperatūra."

        Protams var būt situācijas , kad zem slāņa kur veidojas nokrišņi ir ieplūdis augsts gaiss un ar konvekcijas mākoņa outfow tas tiek piespies pie zemes. Bet tās ir tiešām retas situācijas. Parasti tā nenotiek :)


        Ielādē...
    2. 12.10.2011 21:19

      Sniega graudi parasti veidojas loti pārdzesēta gaisā (ap -40). Kad mazi loti pārdzesēti ūdens pilieno pieskaras kādam kristalizācijas centram (piem sniegpārsla, sniega grauds) tad tas loti loti ātri sasals. Tas notiek tik aatri, ka ūdens virsmas spraiguma speeki nepaspēj pilienu "izsmeret kar krisalizajijas centru"
      Tādējādi veidojas grauds kurš itkā salmēts no daudziem maziem ledus kristaliem.

      Savukārt krusa parasti veidojas pie mazāk pērdzesēta gaisa . Kad krusa veidojas, tad pārdzesētie udens pilieni paspej "izsmērēties/izldzināties" gar kristalizācijas centru.

      Pārdzesēts udens piliens ir taads kam T<0. Tas nav paspējis sasalt, jo lai sasaltu nepieciešams kristalizācijas centrs (tiesa kristalizācijas centrs var rasties ar pašā pilienā fluktuāciju rezultatā, bet tam ir mazāka varbūtba, kā sastap ārēju kristalizācijas centru.

      Nu apmēram tā. Centos vienkārši, bet vai sanāca nezinu.

      Ielādē...
      1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
        13.10.2011 05:47

        Paldies,sapratu!

        Ielādē...
  10. 13.10.2011 08:37

    Labrīt,mana puse pagajuša nakts pagaja bez nokrišņiem,jo parsvara bija skaidra nakts tika uz rīta pusi saradas vairāk mākoņu,bet zāles virskarta bija balta un bija +0,6g.Bet pašlaik ir apmācies un pūš lēns ZRvējš un ir +4,2 gradi.Tāds pavēss rīts.

    Ielādē...
  11. 13.10.2011 08:58

    Vakar vakarā bija vērojams gan spokains mēness, gan zibeņošana Rīgas pusē, vienā brīdī pavisam tuvu norūca pērkons un nogāza pamatīga krusa, tad atkal paskaidrojās. Visādā ziņa - garlaicīgi nebija. Vakar vēl sastādīju zemē pēdējos ķiplokus, bet nu jau zemes darbi paliek nepatīkami, zeme mitra un auksta, nosala rokas. Vēl vakar tumsā varēja dzirdŗēt, kā sasaucoties pāri lido gājputni, šķiet, ka tās bija zosis. Interesanti, vai ziemeļu gulbji arī nav sākuši pamest vasaras mājvietas?

    Ielādē...
  12. 13.10.2011 09:14

    Pusnakti pavadīju uzmostoties no lietus un krusas brāzmām.Vakarā +3-4 grādi,bet šorīt atkal lietus gāzieni un +7 grādi.Man vēl zemes darbi jāpabeidz-jāizņem dālijas ,jāstāda ķiploki un tulpes.Būs jau diezgan auksti.

    Ielādē...
  13. 13.10.2011 11:40

    Labrīt, man šorīt piezvanīja kaimiņš - kurš sacīja: esot pa TV redzējis, ka "Degpunktā" (LNT) būšot reportāža no Saldus par tur vakar esošos tornado (man tv kaste mājās nav...). Interesanti, bet nebrīnīšos- mākoņi, kas to varēja producēt- pa to pusi vakar gāja. * Šorīt redzu cb rindu uz R no sevis, līča efekta gāzienus uz A-DA neredzu zemāku mākoņu dēļ, kas pāri man iet ātri no ZZR puses. +4 naktī, +5 tagad... ZR vējš līdz 3m/s.

    12:02: Jāskatās esot šodienas LNT "Degpunkt", es internetā nevaru atrast kādas norādes par vētru vai tornado Saldū.

    Ielādē...
  14. 13.10.2011 11:52

    Manā pusē pērkons vakar rībināja vairākas stundas. Nebija gan tiešā tuvumā, bet gan uz NW no manis. Bija laikam kāds spēriens arī augstsprieguma līnijās, jo bija gan pārtraukums uz kādu sekundi, nostrādāja pat UPSis. Zibens atblāzma pāri ezeram uz NW bija redzama pat pēc pusnakts. šorīt vairākas reizes skaista varavīksne, arī pilnīgi noslēgts pusloks ar galiem ezerā. Līst ik pēc brītiņa.

    Ielādē...
  15. 13.10.2011 11:59

    Pusnaktī gar ZR/Z pamali aizgāja liels lietus mākonis ar zibeņošanu un pērkona rūcieniem.Mūs tik aizskāra tā mākoņa pati dienvidu maliņa.Visu nakti lija,brīžiem ļoti spēcīgi,iespējams,ka bija arī neliela krusa.Celties no siltas gultas nebija nekāda vēlēšanās,es tik spriežu pēc trokšņa līmeņa logos un jumta logā,kas atrodas tieši virs gultas:(Arī šorīt ar īsiem pārtraukumiem nogāž lietus,ar brāzmām,norautām lapām lidojot augstu pāri māju jumtiem.Temperatūra +8*.Ā-re,nupat uz sekundi saulīte parādījās.Raugi,uz vakara pusi būs jau noskaidrojies...Lai gan,vējiem pūšot no R,laikam diez vai,līcis parūpēsies par jauniem lietus mākoņiem.

    Ielādē...
  16. 13.10.2011 13:59

    Pie manīs par laimi lietus nav bijis,bet toties visu dienu ir apmācies un mērens vējš no Z puses un gradi šodien vairāk par +6,8 nav uzkāpuši un arī pašlaik ir +6,4 un ir apmācies.Pēc prognozem skatoties nēdelas beigas būs saulaināks,bet toties paliks vēs

    Ielādē...
  17. 13.10.2011 22:11

    Pie manīs pēcpusdiena uz vakara pusi ik palaikam uzgāja lietus izslaicīgi un pūta lēns Z vējš un max gradi bija +7,3.Bet pašlaik ir apmācies,un vēja gandrīz nav un ir +5,8 gradi.Slikti ir kā tagad būs maksas radars,kā es saku drīz arī pa gaisu maksasīm?

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 22:36

      Ja mēs dzīvotu ierobežotā gaisa padevē, teiksim - uz zemūdenes, tad ar laiku gaisa pārdevēji arī uzradīsies ;)

      Ielādē...
  18. 13.10.2011 15:20

    Interesanta ziņa par tornado. Neko tādu vakar nepiedzīvoju. Bija dažas diezgan stipras lietus brāzmas, pat kopā ar krusu, bet tornado patiešām nemanīju.

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 22:46

      Nu jā, ziņas par vētru Saldū izpaliek- tur tā nebija. Šorīt zvanīju arī paziņai uz Saldu, kurš arī nevarēja neko par vētru pateikt. Toties pavisam droši tai dienā masīva krusa bija Pļaviņās- ir aculiecinieka fotogalerija.

      Ielādē...
  19. 13.10.2011 23:22

    Vakarnakt grādi minimumā nokritās līdz +1,9*C, tā kā laikam salna tomēr nebija (ja nu vienīgi kaut kur ārpus pilsētas...). Dienā laiks draņķīgs, vairākas reizes lija lietus, debesis pārsvarā nomākušās, vien paretam Saule uzspīdēja. Arī vējš diezgan stiprs. Grādi dienā turējās +6,3...+8,7*C robežās, uz vakaru nokritās līdz +4, un tā arī šobrīd grozās, pašlaik gan +4,6*C.

    Ielādē...
  20. 13.10.2011 23:33

    Mums te daža meteo kaislība šodien uz zemes- bet mākoņiem par to "nospļauties". Arī šodien tie "pie manis" nedaudz palēja pie +8 grādiem. Tagad joprojām tie gan Rīgas līča (vizuāli uz ZA pusi), gan tālu R pusē (Kurzemes jūras piekrastes) vairāk ir. Z vējš nomierinājies līdz 2m/s, lai gan dienā bija daža brāzma līdz 10m/s. Ir šo atslābstošo mākoņu - foto galerija.

    Ielādē...
  21. 14.10.2011 10:40

    Nakts "pie manis" mierīga- +3 grādi (kas manā gadījumā ir jauns "aukstuma" rekords šajā rudenī), ZZR vējš 1-3m/s. Pa laikam dažas lietus piles, sniegs nebija redzams, daža lietus pile arī rīta pusē. Tagad +4, joprojām Z vējš 1m/s.

    Ielādē...
  22. 14.10.2011 11:07

    Labrīt,pie manīs pa naktī bija apmācies un ik pa laikam tāds smalks lietus bija un gandrīz nebija un bija +2,3.Bet pašlaik ir apmācies,pūš lēns Zvējš un līņa lietus un ir +6,7 gradi.Tā jau rīts labs,jā tikai neļīnātu tāds smidzeklis.

    Ielādē...
  23. 14.10.2011 12:02

    Labdien,
    Šī nakts bija diezgan vēsa, bet vēsāka , laikam būs nākamā. Šorīt, ap 5:00....7-ņiem bija tikai 0,6*C pie loga. pēc tam T. pakāpās uz +2*, ap 9-ņiem +3,3*C, tagad +8,7*C. Un atkal noskaidrojās.
    P.S. Par tornādo aizvakar, pagaidām, nekā nezinu izņemot, to ka redzēju ļoti tumšu mākoni aizejam gar Saldus novada DR-D pusi.
    Par meteoradara "aizklapēšanu" ciet protams ir šoks. Valsts iestāde, NEVAR neko dižu nopelnīt ar maksas pakalpojumiem, iedzīvotājiem, tas jau nu gan, Valsts iestādei bija jāsaprot!!!
    (iedzīvotāji , var izvēlēties ietaupīt un pakalpojumu nepirkt). Apmaksās šo pakalpojumu vienīgi tie, kuri bez šadas informācijas nevar iztikt (piem: lidosta)

    Ielādē...
  24. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    14.10.2011 12:24

    Ir 21.gadsimts,bet mēs,laikam ,ejam atpakaļgaitā...Vai pienāks tādi laiki,kad sēdēsim pie sveces un skalu uguns?Tā izskatās.Es arī būtu ar mieru,kaut ko ziedot ,bet,kurš to radara lietu kārtos?Arī lauku cilvēkam,pat ļoti bija vajadzīgs šāds radars,pat ļoti!Es nevēlos ,lai būtu tā,kā kādreiz bija!Galvenais,ka nekādu atlaižu!Nekādas iejūtības!

    Ielādē...
    1. 14.10.2011 12:36

      Uz šo atbildu rakstā par radaru...

      Ielādē...
  25. 14.10.2011 13:30

    Šodien redzu- caur vēja iegrozīšanos no Z puses- "līča efekts" panācies tuvāk man. Laiku pa laikam lietus pilses uzlīst man uz galvas, lai gan uz vizuāli A un R pusi mākoņi ir mazāki, bez nokrišņiem. Esmu ceļā jau uz nākamo fotogaleriju.

    Ielādē...