GFS prognozes Ziemassvētkiem

GFS prognozes Ziemassvētkiem

Ziemassvētkos Latvijā brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi un migla, 26. un 27.decembrī visā Latvijā varētu krist siltuma rekords.


Sestdien būs apmācies laiks, brīžiem gaidāms neliels lietus, tostarp atkala jeb sasalstošs lietus, vietām snigs un sabiezēs migla. Ziemassvētku vakarā un naktī valsts austrumu daļā gaidāms sniegs, slapjš sniegs iespējams arī valsts centrālajā daļā.

Gaisa temperatūra sestdien paaugstināsies līdz -1..-3 grādiem valsts austrumos un līdz 0..+3 grādiem pārējā valstī, jūras piekrastē iespējami +6 grādi. Pūtīs mēreni stiprs dienvidu vējš, Ziemassvētku naktī - neliels rietumu, zemeļrietumu vējš. Naktī uz svētdienu, sākot no rietumiem, debesis skaidrosies un vietām veidosies migla, valsts lielākajā daļā piesals.

Svētdien dienas otrajā pusē, sākot no valsts rietumiem, daudzviet gaidāms neliels lietus. Iegriezīsies mērens dienvidrietumu vējš, kas jūras piekrastē brāzmās pastiprināsies līdz 17 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra būs no nulles valsts austrumu pierobežā līdz +6 grādiem jūras piekrastē.

Otrajos Ziemassvētkos gaisa temperatūra turpinās paaugstināties, sasniedzot +6..+9 grādus. Palaikam nedaudz līs un pūtīs stiprs rietumu, dienvidrietumu vējš. Tikpat vējains, silts un mitrs laiks gaidāms arī otrdien, 27.decembrī.

Visticamāk, Latvijā tiks pārspēts līdzšinējais 26. un 27.decembra siltums rekords. Augstākā gaisa temperatūra, kas 26.decembrī reģistrēta Latvijas novērojumu stacijās, ir no +3,5 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā un Ventspilī, savukārt 27.decembrī - no +4,6 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekšējās GFS (Global Forecast System) prognozes Ziemassvētkiem un Jaungada naktij: 

21.12. (precizēts 22.12.) Sestdien apmācies laiks ar nelielu lietu un atkalu vai sniegu, mēreni stiprs D vējš, kas pēcpusdienā, sākot no jūras piekrastes, pāries R,ZR vējā. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0..-3 grādiem valsts austrumos un līdz +4..+6 grādiem rietumos. Ziemassvētku naktī nelieli nokrišņi - visticamāk, sniegs - gaidāmi tikai valsts austrumos, un no rietumiem debesis varētu skaidroties, vietām sabiezēs migla, nedaudz piesals, izņemot pretvēja krastu. Svētdien dienas otrajā pusē, sākot no rietumiem, daudzviet gaidāms neliels lietus, mazliet pastiprināsies DR vējš, jūras piekrastē brāzmās līdz 18 m/s. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz 0..+1 grādam galējos austrumos un +5..+7 grādiem Kurzemē.

Naktī uz 26.decembri un Otro Ziemassvētku rītā GFS patlaban prognozē nelielu lietu un DR vēja pastiprināšanos brāzmās līdz 12-17 m/s, Kurzemes rietumu un Vidzemes ziemeļu piekrastē - līdz 18-23 m/s. Vēlāk dienā tikai vietām nedaudz līs, pūtīs mēreni stiprs R vējš, gaisa temperatūra visā valstī paaugstināsies līdz +4..+8 grādiem. 27.decembrī prognozēts vēl nedaudz stiprāks R,DR vējš, palaikam neliels lietus un +6..+8 grādi visā valstī (līdzšinējais 26.decembra siltuma rekords ir no +3,5 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā un Ventspilī, 27.decembrī - no +4,6 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā).

Jaungada naktī gar anticiklona ziemeļu malu Latviju varētu šķērsot siltā atmosfēras fronte - patlaban prognozēti nelieli nokrišņi, pārsvarā smidzinošs lietus, mēreni stiprs R, DR vējš un temperatūras paaugstināšanās līdz 0..+6 grādiem (naktī uz 31.decembri austrumos prognozēts sals līdz 7 grādiem).

19.12. 24.decembrī, sākot no rietumiem, nelieli nokrišņi, valsts austrumos no rīta sals līdz 4 grādiem, mēreni stipru dienvidu vēju nomainīs rietumu vējš. Ziemassvētku vakarā bez lieliem nokrišņiem, gaisa temperatūra no 0..+1 austrumos līdz +5..+6 grādiem jūras piekrastē. Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos vietām nelieli nokrišņi, gaisa temperatūra paaugstināsies attiecīgi līdz +2..+7 grādiem, lēns līdz mērens R, DR vējš.

Jaungada naktī vietām neliels sniegs vai smidzinošs lietus, mērens D vējš, gaisa temperatūra no -4 grādiem valsts austrumos līdz +2 grādiem rietumos.

17.12. Visās trijās Ziemassvētku dienās palaikam gaidāms lietus, vietām - slapjš sniegs. Brāzmains dienvidrietumu vējš, gaisa temperatūra no +1 grāda vietām valsts austrumos līdz +6 grādiem jūras piekrastē. Gandrīz tas pats patlaban tiek prognozēts arī gada pēdējā un pirmajā dienā. Gan Ziemassvētkos, gan Jaungadā jūras piekrastē iespējamas R, DR vēja brāzmas virs 20 m/s.

16.12. 24.decembrī virs Latvijas prognozēts izzūdošs ciklons, lietus un sniegs, bet 25. un 26.decembrī - jau nākamais ciklons ar jauniem nokrišņiem un brāzmainiem vējiem, gaisa temperatūra Ziemassvētkos -3..+5 grādu robežās; siltākais un vējainākais laiks - Kurzemē. Jaungada svinību laikā anticiklona ziemeļu malas ietekmē maz nokrišņu, gaisa temperatūra naktī no -5 grādiem Latgalē (ja skaidrs) līdz +4 grādiem jūras piekrastē.

15.12. Pirms svētkiem neliels sals vismaz valsts austrumu daļā, daudzviet slapjš sniegs, Kurzemē - arī lietus. Ziemassvētku vakarā neliels lietus, brāzmains dienvidu vējš, kas pāries rietumu vējā; Pirmajos Ziemassvētkos saule un mākoņi, vietām īslaicīgi nokrišņi; gaisa temperatūra no +1 grāda austrumos līdz +6 grādiem jūras piekrastē. 31.decembrī smidzinošs lietus, mēreni stiprs R vējš un temperatūra līdzīga kā Ziemassvētkos.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.12.2011 23:02

    Jautājums: Vai kādam gadījumā pa rokai nebūtu šīs tabulas atšifrējums? (tā ir gada vidējā gaisa temperatūra un nokrišņu daudzums Latvijā) Ja es jautātu pēc šiem datiem LVĢMC, vai tas skaitīsies kā maksas pakalpojums?

    Ielādē...
    1. 19.12.2011 16:25

      Neviens?

      Ielādē...
      1. 19.12.2011 20:14

        Tajā tabulā viss ir redzams, lai gan nav precīzu dati. Protams, tas būs maksas pakalpojums- ja par šo jautājumu vērsīsimies LV meteobirojā...

        Ielādē...
  2. 19.12.2011 16:31

    Bija sniega nokrišņi, tagad lietus ar nelielām krusas brāzmām pie DDR vējiem līdz 12m/s. Bet man elektrības padeve nupatās ir ... kukū... atgriezīšos labākos laikos, cerams, drīz. +1, 970HPa.

    Ielādē...
    1. 19.12.2011 20:16

      Jau atpakaļ, šovakar elektrība nebija vien trīs stundas ar astīti... ja no rīta masīvi nokrišņi, tad vakarā vien nelieli slapja sniega nokrišņi. Vējš manā tuvumā nebija spēcīgāks par 12m/s, patlaban taisās uz norimšanos...

      Ielādē...
  3. 19.12.2011 17:26

    Vai tā stiprā snigšana, kas dienas vidū bija novērojama Rīgā, bija arī citviet Latvijā? Cik var noprast pēc daļēji strādājošā radara Vidzemē bija, bet Latgalē nē. Kā Kurzemē?

    Ielādē...
    1. 19.12.2011 18:19

      Nu tepat no tās snigšanas nebija ne miņas. Jā, ienācās ziņa, ka Rīgā pamatīgs slapjums, šeit tikai šobrīd krīt pa kādai slapja sniega pārslai.

      Ielādē...
    2. 19.12.2011 20:17

      Kurzemē rīta pusē - pāris masīvi slapja sniega kritumi, ...kaut kur tepat augstāk ir saite uz šodienas minigaleriju...

      Ielādē...
  4. 19.12.2011 20:00

    Priekšpusdien slapjš sniegs sanesa nelielu baltumu uz zemes, bet pēcpusdien pārgāja sīkā lietū, kas sniegu nokausēja. Vējš dienas laikā pieauga un pašlaik brāzmas visai spēcīgas, vienai otrai vecākai liepai aplauzti mazie zari. Elektrība gan turas, pa reizei raustās. Pašlaik ārā +2,5 grādi.

    22:17: Vēl arvien daža laba brāzma liek krakšķēt logu rāmjiem. Pēc leišu kartēm izskatās, ka ZR Vidzemē vakarpusē ir visstiprākie vēji.

    Ielādē...
  5. 19.12.2011 22:51

    Pie manīs nakts sākuma ir noskaidrojies,jo spožī spīd zvaigznes,bet joprojam pūš diezgan spēcīgs DRvējš ar brāzmam līdz 13m/s.Un pašlaik gradi +0,5.Bet peļķem velkas pari tāda ledus kārta.Pie manīs vēl sniega nav.

    Ielādē...
  6. 19.12.2011 23:00

    Šodien Rigā pūta pamatigi brāzmaini vēji,laikam stiprakais pūtiens kopš ciklona JODA laikiem,dažas brāzmas pec sajūtam un troķsniem sasniedza 18-20 m/s,ipasi stipri pūta pēcpusdien un pievakarē. Kokiem daudz lūzušu sīku un ari lielaku zariņu...Visu dienu palaikam nokrišni-lietus, lietus kopā ar sniegu,dienas vidu ari stiprs slapja sniega sniegputenis, kas uz brīdi zemi pataisija baltu,taču prieki nebija ilgi un dzriz vien atkal viss nokusa :( Vakarā atkal liņa lietus, uz ielām lielas peļķes un rudens ir atpakaļ...

    Ielādē...
  7. 20.12.2011 09:40

    Labrīt,pie manīs šonakt un arī pašlaik ir skaidrs un arī beidzot spīd saule.Bet vējš nakts gaita vējš sāka pierīmt.Nakti bija -2,4 gr.Bet pašlaik saule lēcot temperatūra noslīdeja vēl nedaudz uz lēju un ir -3,5 gr.Šorīt visas peļķes ir aisalušas.

    Ielādē...
  8. 19.12.2011 21:35

    Galerija atrasta - "labākie" vulkāna izvirdumi 2011. gadā...

    Ielādē...
    1. 20.12.2011 09:48

      Paldies, bildes tiešām labas, starp citu nākošvasar iespējams, ka sanāks Etnu redzēt "dzīvajā"

      Ielādē...
      1. 20.12.2011 10:36

        Tas būs tad- ja kalnam ir tai brīdī izvirduma apokalipse, un pats esam samērā netālu no tās vietas...

        Ielādē...
  9. 20.12.2011 11:15

    (20.12.11., 11:00) "mana" GFS prognoze gada nogalei...visu periodu no Ziemassvētkiem līdz pat 1.1.12.-> būsim uz DA no frontes, gar kuru (ZA virzienā uz Z no mums) virzīsies vairāki cikloni. Mums tas nozīmē- visu laiku "+" grādi un dažas pārsvarā slapja sniega, piekrastēs lietus, nelieli nokrišņi virs mums. Reizēm DR vējš pastiprināsies, gan ne līdz fatālai vētrai...

    Ielādē...
  10. 19.12.2011 20:56

    Sveiki, es tiko uzraku nejauši murgāinājā TVnetā rakstu par silto ziemu. Vai kāds lietpratējs var man izskaidrot attiecībā par North Atlantic Oscillation ideksu? Kāda ir šim ideksam nozīmē klimatiskajā nogrieznī? Cik saprotu tad NOA indekss šoziem tieši Skandināvijas reģionam ir diezgan augsts un tiek prognozēt, ka vidējā temperatūra būšot par 2 grādiem augstāk? Vai mēs to reāli aju sākām sajust pašreizs decembra vidū? Ceru, ka speciālisti un meteolapas komūna saprata jautājumua būtību :D
    Liepājā joprojam ir stiprs vējš ar nelielām brāzmām... ap +5 grādiem ....
    P.s. Atvainojos, ka es velreizs pārkopēju savu jautājumu šajā sadaļā, bet vēlos zināt Jūsu skaidrojumu par šo jautājumu.

    Ielādē...
    1. 20.12.2011 11:00

      NAO nevar būt augstāgs vai zemāks tieši Skandināvijai. Tas ir viens rādītājs, kas attēlo atmosfēras spiediena atšķirību starp Islandes minimumu un Azoru maksimumu. Skaidrojums pavisam vienkāršs. Ja indekss ir augsts (pozitīvs) tad Azoru maksimumā ir spēcīgi anticikloni, bet Islandes minimumā spēcīgi cikloni, tas izraisa ātru, strauju un pamatīgu rietumvēju plūsmu Eiropai, kas nemitīgi nes silto okeāna gaisu. Ja indekss ir negatīs, kā tas bija iepriekšējās divās ziemās, tad situācija ir apgriezta - Azoru maksimuma vietā ir cikloni, bet Islandes minimuma vietā - anticikloni. Tas ne tikai bloķē silto okeāna gaisu Eiropai, bet papildu ienes Arktiskas gaisa masas. Vidusjūras reģionam tas parasti nozīmē ļoti daudz nokrišņu.
      Šobrīd NAO indekss tiešām ir augsts, svārstās ap 2, stabili svārstās.

      Ielādē...
      1. 20.12.2011 12:05

        Liels paldies Bom Trici par skaidrojumu :)

        Ielādē...
  11. 20.12.2011 17:47

    Mana puse šodien bija parsvara skaidrs un spīdeja saule un vienīgi vakarpuse mazdrusciņ vairāk saradas,un gandrīz bezvējš un gradi min -0,5.Bet pašlaik ir parsvara skaidrs un ir jau -3,2 gr un vēja vispar nav.Tāds mierīgs bet pavēss vakars.

    Ielādē...
  12. 20.12.2011 18:20

    Šodien ārā saulains laiks!!! :))
    Pēc ilgiem laikiem viena patiešām lieliska, skaista, gaiša diena! :)
    Pats rīts gan vēl mākoņains, taču jau pirms 11.00 mākoņi sāka pašķīst un plēnēt, arvien biežāk uzspīdēja Saule, bet ap 12.00 jau gandrīz skaidrs, vien šur tur nelielas mākoņu driskas debesīs, nedaudz vairāk mākoņu uz R-ZR horizonta pusi, kas palēnām atkāpās tālāk (vismaz vizuāli tā šķita). Pēcpusdienā arī debesis gandrīz skaidras, vien brīžiem neliela, gandrīz nemanāma dūmaka zilās debesis mazliet bālākas padarīja, kā arī paretam plānas mākoņu atliekas parādījās. Bet Saulei tas netraucēja valdīt! Turklāt arī vērā ņemama vēja šodien vairs nebija - ideāls laiciņš! :)
    Aizvadītajā naktī līdz mīnusiem grādi tomēr nebija noslīdējuši, min t apstājies pie +0,1*C, 11.00 no rīta peļķēs ledus nebija nemaz, tad jau bija +1*C. Tā noturējās līdz 13.00, pēc tam pamazām sāka slīdēt nulles virzienā, un pēc… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  13. 20.12.2011 19:13

    piesalst... -6*. No sniega ne miņas. Vakar vakarā un naktī bija spēcīgs pūtiens, pat elektrība padzisa (kas notiek samērā reti). Rīts apmācies, ap pusdienu sāka skaidroties, līdz noskaidrojās...

    Ielādē...
  14. 20.12.2011 20:34

    Nelīst ,nesnieg,vējš,kurš pagājušo nakti riktīgi plosījās,ir rimies.Apmācies,bet uz pusminūti dienas vidū caur mākoņiem uzspīdēja saule.Visu dienu temperatūra plusos,asfalts pēc vakardienas slapjā sniega ir gandrīz nožuvis.Nu jau temperatūra lēnām tuvojas 0*C,pilnīgs bezvējš.

    Ielādē...
  15. 20.12.2011 21:18

    Beidzot ari Rīga sagaidījusi savus mazos mīnusiņus-patlaban - 0,8.Nav tik sniega .

    Ielādē...
  16. 20.12.2011 22:27

    Pie manīs atkal ir apmācies un ir gandrīz bezvējš.Bet toties ir sabiezejusī migla apmēram līdz 200m.Bet gradi vēl 20:30 bija noslīdejusi līdz -4,1,bet tagad atkal ir palicis siltāks un ir -3gr.

    Ielādē...
  17. 20.12.2011 22:58

    (20.12.11., 22:30) "Mana" GFS prognoze Ziemassvētkiem -> 24.12. būsim kārtējā attālā ciklona DA malā, uz D - anticiklons ar centru virs DA Eiropas... Tamdēļ ar mēreniem D-DR vējiem pie mums atkal siltums, Kurzemē līdz kādiem +5, kopumā virs 0 grādiem LV lielākā daļā. Nelieli lietus vai slapja sniega nokrišņi. Līdzīga situācija arī naktī uz 25.12. un sekojošā dienā. * JAUNAIS GADS: 31.12.11. dienā- būsim neliela ciklona aizmugurē, tamdēļ naktī un priekšpusdiena nelieli (pārsvarā slapja sniega) nokrišņi. Ko pavadīs visai brāzmaini DR vēji naktī, dienā tie iegriezīsies no ZR puses. Gaisa temperatūra caurmērā 0 grādi (R piekrastēs, Kurzemē daži + grādi, uz A robežām iespējami daži - grādi). A pusē drusku uzbiezinādies (vai parādīsies, kur nebija) neliela sniega sega. Naktī uz 1.1.12. salūta laikā neliels sals visā Latvijā, taču jau pirmā tā gada dienā- atkal DR vēji, atkal daži gr… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  18. 21.12.2011 00:38

    Vakarā grādi bija nokritušies līdz apaļiem -4*C, bet pēc tam diemžēl apmācās, un pamazām paliek siltāks - 22.45 -2,7*C, tagad vairs tikai -2,3*C... Ceru, ka vismaz plusos nebrauks!!!

    Ielādē...
  19. 21.12.2011 09:19

    Lai šovakar visiem jauks bluķa vakars un Tomam - sirsnīgi sveicieni vārda dienā!
    Jācer, ka pret vakaru saliņš kaut vai nedaudz "apvilks peļķes", lai bluķi nav pa dubļiem jāvelk. Vakar vakarā t nokrita uz -0,5, arī pašlaik gaisa temperatūra -1,3, bet uz zemes ne mazākā ledus viznīša, arī mašīna šorīt neapledojusi. Ir reizes, kad t gaisā vēl ir plusos, bet viss jau nosarmojis, šoreiz - pilnīgi pretēji. Tā kā arī es sevi uzskatu par vidzemnieci, tad solidarizējos ar Maiju, jo mūsu mikroklimati šorīt pilnībā sakrīt.

    Ielādē...
  20. 21.12.2011 09:33

    Labrīt,pie manīs nakts bija apmākusies un nakts gaida migla atkal izūda un vēja vispar nebija,bet gradi ap -3,5.Arī pašlaik ir apmācies un ir neliela dūmaka un pūš lēns ZAvējš un ir diezgan pavēss -3,8gr.Jāteic ka pie manīs šorīt viss ir apsarmojis.

    Ielādē...
  21. 21.12.2011 10:16

    Ari Riga ne mazāku ziemigu ispausmju nemana, temperatura iestrega un uzkaras kaut kur pie 0 grādiem, apmacies, pelēks,neliela migla/dūmaka,nav ne mašinas,ne zeme, ne peļkēs un udens traukos ne ledutiņa, ne kadu citu sala pazimju...

    Ielādē...
  22. 21.12.2011 11:53

    Arī ap Rīgu nekādu sala pazīmju,lai gan termometrs rada -1*C,asfalts ir vietām mikls,laikam jau migla no rīta kā nokrita,tā arī uz ietvēm palika.Vēja praktiski nav,redzams pēc dūmiem no skursteņa,ka velk no R puses.BET.....gaiss smaržo pēc ziemas.

    Ielādē...
  23. 21.12.2011 14:14

    Sveicieni Saulcerītei un paldies pārējiem par sveikšanu :)

    Ielādē...
    1. 21.12.2011 14:23

      Tev ar sveicieni!

      Ielādē...
  24. 21.12.2011 17:22

    Arī sveicu vārda diena Saulcerīti un Tomu!
    Pie manīs šodien visu dienu ir apmācies un bez nokrišņiem,un pūš lēns Zvējš un min gr pa dienu -1,6.Bet pašlaik ir atkal vēsaks palicis -2,7 gr.Visparīgi šodien patīkams laiks.

    Ielādē...
  25. 21.12.2011 18:17

    -2* noturējās visu dienu. Interesanti, ka jau pusnaktī no -6 bija palikuši tikai -4, bet šorīt -3. Apmācies.

    Sveicieni gaviļniekiem!

    Ielādē...