Laika prognozes Lieldienām

Laika prognozes Lieldienām

(Piebilde sestdienas rītā: jaunākās prognozes lielāko stipra un ilgstoša sniega, kā arī puteņa varbūtību uzrāda Kurzemē un Zemgalē, īpaši Talsu, Tukuma, Saldus, Dobeles apkaimē. Svētdien vietām Latgalē, uzspīdot saulei, iespējami +7 grādi, tur lielāka gubu mākoņu veidošanās varbūtība ar lokāliem stipriem nokrišņiem, tostarp krusu.)

Saskaņā ar jaunāko "Global Forecast System" (GFS) prognozi nedēļas beigās daudzviet Latvijā pamatīgi snigs un puteņos, svētdien Kurzemē un Zemgalē var izveidoties bieza sniega kārta - vietām pat vairāk nekā 20 centimetru.

Sinoptiķi gan norāda, ka pastāv liela varbūtība, ka šī prognoze piepildīsies tikai daļēji. GFS prognozētā stipro nokrišņu zona var neizveidoties vai arī tā var skart citu teritoriju, piemēram, Lietuvu.

Lielajā piektdienā Latvijā vēl gaidāms pārsvarā saulains laiks, vien Ziemeļkurzemē un Vidzemes ziemeļrietumu daļā debesis klās mākoņu sega, kas vietām, iespējams, atnesīs nelielu īslaicīgu lietu. Dienvidu, dienvidrietumu vējš Kurzemē un Vidzemē brāzmās pastiprināsies līdz 12-17 m/s. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs -2..-7 grādi, piekrastē temperatūra nav gaidāma zemāka par -1..+2 grādiem; dienā gaiss iesils līdz +4..+9 grādiem. 

Pašreizējā GFS prognoze liecina, ka Kurzemē nelieli nokrišņi sāksies naktī uz sestdienu, un sestdien Kurzemē iespējama ilgstoša snigšana, kā arī neliels lietus. Citviet valstī Klusajā sestdienā vietām nedaudz īslaicīgi līs un gaiss iesils līdz +5..+9 grādiem, gaidāms lēns vējš.

Stiprākā snigšana gaidāma naktī uz svētdienu Kurzemē un Zemgalē, svētdien ilgstošs sniegs prognozēts galvenokārt Zemgalē un Latgalē. Naktī uz svētdienu Kurzemes piekrastē ziemeļu vēja ātrums brāzmās var sasniegt 20 m/s, svētdien valsts rietumu pusē gaidāmas ziemeļu vēja brāzmas līdz 13-18 m/s.

Gaisa temperatūra naktī uz svētdienu Latvijā pazemināsies līdz +1..-3 grādiem, dienā tā pakāpsies tikai līdz -1..+4 grādiem. Savukārt naktī uz pirmdienu, 9.aprīli, gaisa temperatūra vietām Latvijā atkal var noslīdēt līdz -10 grādiem vai pat nedaudz zemāk. Otrajās Lieldienās gaidāms visai saulains laiks un lēns vējš.

Nākamnedēļ aukstums pamazām atkāpsies, un aprīļa vidū gaisa temperatūra Latvijā varētu paaugstināties līdz pat +18 grādiem.

GFS ir ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodelis, kas, ik pēc sešām stundām veicot jaunus aprēķinus, prognozē laikapstākļus visā pasaulē. Savukārt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs savas prognozes galvenokārt balsta uz Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra skaitliskā modeļa aprēķiniem, tādēļ tās var būt atšķirīgas.

Dziļa sniega sega Latviju pārklāja 2001.gada Lieldienās, kas bija 15.aprīlī, lai gan nedēļu iepriekš gaisa temperatūra paaugstinājās līdz pat +20 grādiem. 2001.gada Lieldienās sniega sega vietām bija dziļāka par 20 centimetriem, bet lielāko kupenu augstums pārsniedza pusmetru.

(zemāk iepriekšējais raksts)

Lieldienu brīvdienās laikapstākļi būs mainīgi. Pašreizējā GFS prognoze rāda, ka Pirmajās Lieldienās Latvijas lielākajā daļā zemi pārklās sniega sega, bet prognozes ir ļoti dažādas un tās, protams, vēl mainīsies.

Šajā gada laikā - kad ziema cīnās ar pavasari - prognožu ticamība vienmēr ir zemāka, bet pašreizējā situācijā, kad viens pēc otra nāk cikloni, laika prognozēšana ir īpaši nepateicīga (vienlaicīgi visai interesanta un jautra) nodarbe.

Trešdien un naktī uz ceturtdienu gar Latvijas dienvidiem virzīsies ciklons, kas pamatīgas lietavas un ļoti stipru snigšanu nesīs vietām Lietuvā un Baltkrievijā, bet Latviju šie nokrišņi skars maz, izskatās, ka snigs tikai Latgales dienvidos.

Zaļā Ceturtdiena gaidāma sausa un saulaina, naktī atkal būs sals, pēcpusdienā pavasara saule gaisu sasildīs līdz +4..+9 grādiem. Piektdien no ziemeļrietumiem pietuvosies zema spiediena ieplaka, dienas gaitā mākoņu daudzums palielināsies, pastiprināsies D, DR vējš, un nelielam nakts salam sekos gaisa temperatūras paaugstināšanās valsts lielākajā daļā līdz +6..+9 grādiem.

Turpmāk izveidosies plašs zema spiediena apgabals ar vairākiem centriem, līdz ar to iespējamas dažādas laikapstākļu variācijas. GFS patlaban prognozē, ka viens no cikloniem atradīsies virs Latvijas, tādēļ sestdien un svētdien daudzviet iespējami ilgstoši nokrišņi. Sestdien Latvijas dienvidaustrumu pusē gaisa temperatūra var tuvoties +10 grādiem, svētdien snigšanas dēļ pat dienas vidū iespējams neliels sals.

GFS otrdienas aprēķini rāda, ka svētdien lielu Latvijas daļu pārklās vairāk nekā 10 centimetru bieza sniega sega. Te jāatceras agrākās prognozes 31.martam - prognozēto 20 centimetru vietā bija labi ja viens centimetrs sniega. Turklāt citu modeļu prognozes ir atšķirīgas, tostarp svētdien gar ciklona austrumu malu var ienākt silts gaiss, valsts austrumos iespējami +15 grādi, vēlāk no ziemeļrietumiem ieplūdīs vēsāks gaiss.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.04.2012 11:59

    Naktī ap -2-1,rīts saulains,bet kamēr mēs kopām kapus-uznāca mākoņi un vējš un pilnīga ziemas un pirmssniega sajūta.Pa dobēm ņemties negribas nemaz,pārāk vējaini.

    Ielādē...
  2. 06.04.2012 12:14

    Ranka: nakts skaidra, arī rīta cēliens līdz 11:00 skaidrs, tad no ZR puses pietuvojās plaša mākoņu zona, gaiss +5*...+6* C saglabājas mērens, brīžiem stiprs DR, R vējš. Pa attiecīgiem ceļa posmiem dažu brīdi var izjust sānvēju.

    Ielādē...
  3. 06.04.2012 12:21

    Rīts bija mīnusos, tagad pāris grādi plusos. Gaisā dūmaka, caur kuru ik pa brīdim parādās saule. Dienvidu vējš ar spēcīgām brāzmām, ap pusvienpadsmitiem sākās neliels sniegputenis, kas tagad ir piestājis, neko īpašu uz zemes neatstājot, bet vējš pūš tāpat.

    13:10: Nu jau kādu pusstundu spīd saule, aizvējā ir pavisam silti, termometrs rāda +11.

    Ielādē...
  4. 06.04.2012 14:08

    Jēkabpilī aizvien skaidrs laiks, spoža saule. Pie mājām ziemeļu pusē, kur nemaz neiespīd saule, vēl ir sniegs.

    Ielādē...
    1. 06.04.2012 18:47

      Sniegs ir arī pie manis, dažuviet pat ne ēnā.

      Ielādē...
  5. 06.04.2012 20:51

    Ranka: Pēcpusdienā (15:00) vējš pierima, nu jau atkal klusums. Mākoņu zona virs mana ciema gluži apstājās, tāpēc joprojām debesis DA pusē skaidras (redzmas austošs mēness), taču uz ZR pusi mākoņains. Šodien t* max +8* C, šobrīd +4* C. Sniegs saglabājas ēnainos mežos un mežmalēs, dziļākos ceļa grāvjos kā arī izlases veidā vēl dažviet uz saules apspīdētām pļavām manāms.

    Ielādē...
  6. 06.04.2012 21:36

    Visu dienu skaidras debesis un spoža Saule, neviena mākoņa. Būtībā laiks identisks kā vakar. No rīta un vakarā bezvējš, pa dienu jūtams spirgtums pūta, taču nepatīkams tas nebija, tīri silts, pavasarīgs vējš. Arī temperatūra līdzīga, pārsvarā +7...+8*C, brīžiem ap +9*C (max +9,2*C), bet uz vakaru gaiss diezgan strauji atdziest, šobrīd vairs tikai +1,9*C.
    Arī pie manis māju Z pusē sniegs vēl ir, bet citur nekur vairs neesmu redzējis. Nakts bija siltāka nekā iepriekšējā, minimālā t. šoreiz vien -2,6*C.

    Ielādē...
  7. 07.04.2012 10:23

    Labrit, pie manis bija nelieli minusi no rita, bet tagad spid saulite ir ari dzen makoni. Lasiju ka vidzeme vispar var nekas ipass neusznigt. Bet nu debesis sak palenam apmakties...

    Ielādē...
  8. 07.04.2012 10:44

    Pa mākoņu starpām pa reizei uzspīd saule, nokrišņu nav, termometrs rāda +4, neliels vējš.

    Ielādē...
  9. 07.04.2012 11:08

    Jauks, saulains rīts. Debesis gan tādas dūmakainas, t+5.9, spiediens 735 mm/Hg

    Ielādē...
  10. 07.04.2012 11:14

    Šorīt no rīta Rīgā bija novērojams skaists Saules halo.
    Šeit bildes tiem kas tajā laikā vēl saldi gulēja un neredzēja! ;)

    Ielādē...
    1. 07.04.2012 11:28

      Es iepriekšējās nakts sākumā redzēju Mēness hallo parādību...

      Ielādē...
  11. 07.04.2012 11:58

    Ranka: Debesīs vērojama plaši spalvu mākoņi, sāk parādīties arī nelieli gubu mākoņi. Lēns vējš un dotajā brīdī ļoti silts, +7* C. Nokrišņu nav.

    Ielādē...
  12. 07.04.2012 12:31

    rīts atnāca skaidrs ar -5 grādu salu. Patlaban ~ +4, saule, dažādi spalvu mākoņi, pamalēs rēgojas arī "kaut kas biezāks". Arī vakar izskatījās līdzīgi, vēl bija arī gubu mākoņi, bet sals no rīta tikai -2.
    Kurzemniekiem gan šogad interesanta dzīve. Neņemos gan apgalvot, ka stipri ilgotos pēc kārtējās sniega kārtas. Vēl jau mežā tāpat pa pilnam.
    Vakar parādījās cielavas, pērn - mazliet agrāk - 4. aprīlī.

    Ielādē...
  13. 07.04.2012 12:34

    Slīteres (kas Kurzemes Z daļā) webkamerā - jau redzama mērena snigšana...

    Ielādē...
  14. 07.04.2012 11:15

    Labrīt - pie manis nokrišņi vēl nav, naktī -1, tagad +2. Debesis aizvelkas ar blīviem mākoņiem, saule tikko aizslēpās. Pagaidām ir visi vidējā un augstākā stāva padebeši sākot no ac uz priekšu... Pāris stundās nokrišņu sagaidu, DR vējš pavisam neliels 1m/s, bet uz vakaru tas pārsviedīsies jau no ZA un pastiprināsies...

    11:25: Tagad pirmās minimālās sniegpārsliņas sākas no gaisa, +4 grādi tomēr...

    11:27: Koroče, es laikam būšu šo meteonotikumu epicentrā... ;)

    12:10: + Ir neliela galerija - "Vakarā pirms ciklona IVONNE"... ** Tikko "pie sevis" un ap 15m no manis novēroju mikro-tornado-> uz vispārējā (gandrīz) bezvēja fona vienā stūrī sagriezās lapas un aiznesās pa gaisu kādus 50m, viss ilga 10 sekundes. Fotoaparāts ... bija mājās uz galda.

    12:55: Pirmīt no debesīm pamuļķojās ar dažām sniega pārsliņām 10 min garumā. Tagad cauri masīviem spalvu mākoņiem spīd cauri d… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  15. 07.04.2012 13:12

    Katrs modelis aizvien prognozē kaut ko citu. Igaunijas modelis šonakt neprognozē stiprus nokrišņus, bet svētdien lielākos nokrišņus dod Rīgai, savukārt Lietuvas modelis tagad Rīgai gandrīz nedod nekādus nokrišņus. GFS stiprāko snigšanu prognozē naktī Kurzemē.

    Ielādē...
  16. 07.04.2012 15:26

    Ranka: Debesīs joprojām saglabājas viegs augsto mākoņu 'plīvurs' ar laba laika gubu mākoņiem. Vējš lēns un giass +8*...+9* C.

    Šodien pirmo reizi šajā gadā redzēju stārķi pārlidojam pagalmu. Protams, gribas pieminēt tautā teikto:"Stārķi pirmo reizi ieraugot, tas nes laimi, taču ja to izklāsta citiem, tā zūd." Nu nekas, pārdzīvošu šo reizi ;D Vai arī:"Ja stārķi pirmo reizi redz stāvot, gads būs mierīgs, bet ja lidojumā, turpmākais gads paies skrienot jeb būs daudz jāceļo ārpus mājām."

    Ielādē...
  17. 07.04.2012 15:56

    Naktī minimālā reģistrējusies pie -2,7*C, taču rīts saulains, reti balti mākonīši, un diena ātri iesila, pēcpusdienā pat ļoti silts, plus vējelis arī tikai pavisam rāms no D-DA puses. Dienas laikā gan mākoņi debesīs parādījās, brīžiem vairāk, brīžiem mazāk, taču pārsvarā vien neliela biezuma dūmaka ar zilas debess "caurumiem" un arī nelieliem gubu mākonīšiem. Pēcpusdienā dūmaka kļūst mazliet biezāka, bet Saulei īsti spīdēt netraucē, un paliek aizvien siltāks: 12.15 +7*C, pirms 14.00 jau +9*C, bet tagad jau vismaz stundu turas virs +10 un nesen sasniedza +11,1*C, šobrīd +10,6*C. Bet R pusē, kur dūmakaina piesaule, termometrs rāda +18*C! :)) Drīz jāiet pastaigā siltumu izbaudīt, kamēr vēl ir!

    Ielādē...
  18. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    07.04.2012 17:13

    Bezgala jauka diena.Spoži spīd Saule,brīnišķīgi!

    Ielādē...
  19. 07.04.2012 19:35

    Diena bija ļoti jauka - saulaina un silta. Sāk mākties, +5,5.

    Ielādē...
  20. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    07.04.2012 08:02

    Labsrītiņš,mani jaukie1Pie mums -1 gr.,saulīte.Kaut nu šodien nebūtu tas asais ,diezgan stiprais vējš!Esmu izslāpusi pēc svaiga gaisa.Sunim ir pārkāpts,palikusi tikai aste.Ir un būs labi!Trakums,ka slimnīcā nav datora.Mani draugi tur ir pāris kaijas,3 baloži un 1 zvirbulis,kurus esmu pieradinājusi,jo vienmēr iedodu maizīti.Zīriņu-to ir vesels lērums1Mājās,Dabu varēšu pavērot līdz 25.aprīlim,jauki!

    Ielādē...
    1. 07.04.2012 11:16

      Kas būs pēc 25. aprīļa ? (Ta' ne jau atpakaļ uz slimnīcu?)

      Ielādē...
      1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
        07.04.2012 12:19

        Jā,Raiti,atpakaļ gan!Ceru,ka uz kādām pāris nedēļām.Jāizdara viss līdz galam Galvenais,lai mbūtu vesela un tā arī būs!

        Ielādē...
        1. 07.04.2012 15:41

          Būs viss labi! Kas iesākts, patiešām jāizdara līdz galam, lai izdodas ātri atgūt veselību, un tad viss būs kārtībā! :)

          Ielādē...
          1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
            07.04.2012 16:46

            Mīļš paldies par labiem vārdiem!

            Ielādē...
    2. 07.04.2012 16:37

      Prieks ka uz Lieldienām pie mums ''atpakaļ'',turēšu īkšķi par Tevi,lai ātrāk uz ''strīpas'' visās jomās:)

      Ielādē...
    3. 07.04.2012 18:38

      Turies, Maija! Tavu komentāru šajā lapā pietrūka. ELPO SVAIGU GAISU, DZER BĒRZU SULAS, KLAUSIES CĪRUĻU DZIESMĀS, SILDIES PIESAULĪTĒ, UN GAN JAU VISS BŪS LABI!

      Ielādē...
      1. 07.04.2012 20:08

        Prieks Tevi atkal sagaidīt atpakaļ mūsu lapā.Jādomā labas domas,tās spēcina pašu,bet gaužām nepatīk slimībai.Nu jau mediķi un medikamenti ir tādā līmenī,ka varam cīnīties ar jebko,atliek tik pašam būt stipram un ticēt,ka viss ir pieveicams:)

        Ielādē...
      2. 07.04.2012 20:48

        Ar gribasspēku pat vēzis ir pieveicams!

        Ielādē...
  21. 07.04.2012 19:04

    Man kā reiz tieši patreiz iet pāri fronte, no 18:20 sāka mēreni līt, tagad iepriekš neleilais D vējš nupatās pārsviedās no Z-ZA puses/tas pagaidām vēl neliels. Gaisa temperatūra 18:30 vēl +5,5. tagad +3,1 un laikam vēl slīdēs uz laju. Lietus nupatās pāriet smalkās sniega pārslās. Redzamība samazinājusies līdz 3km.

    19:10: Jau vairs tikai +2,1. Smalks sniegs sijājas redzamība zem 2km. Zeme sāk no jauna balta palikt. Varbūt uzveidosies man arī kāda kārtējās "miniziemas" galerija- vēl šodien?

    19:30: Vairs tikai +1,9, uz zemes jau 0,2cm sniega kārta, turpina birt no gaisa nelielām pārslām, redzamība 2km / man liekas - arīdzan migla nolaidusies virs koku galiem. Jau kadrēju Lieldienu priekšvakara miniziemas sākumu...

    20:00 Fronte gāja pāri
    07.04.12 18:30:00 4,5 D 1m/s cu+ac++ci10 8km lietus
    07.04.12 19:00:00 3,1 ZA 1m/s Visi 10 3km sl sniegs
    07.04.12 19:10:00 2,1 ZA 1m/s Visi 10 … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  22. 07.04.2012 20:50

    Labvakar , pie manis grādi + diena idela tagaf apmācies no sniega ne miņas, vakars ideals sauss putini čivina :)

    Ielādē...
  23. 07.04.2012 21:17

    diena pagāja mierīgi. Tik silti, kā citviet uz A pusi nebija, bet savi +6 pakāpās. Samācās ap 6-iem. Patlaban ~ +1 grāds. Gaidīsim Lieldienu miniziemu...

    Ielādē...
  24. 07.04.2012 22:32

    Rigā diena pārsvara apmākusies pirms pusdienām saule ka caur plīvuru,pievakarē arvien blīvāk apmācas, uzrasināja neliels lietus, tik cik asfalts slapjš palika, Dienā diezgan silts, +6+8, tagad ap +3. Gandrīz bezvejš.Izskatās ka Rīgā miniziema var ari izpalikt..?

    Ielādē...
  25. 07.04.2012 22:33

    Pievakarē dūmaka pamazām sabiezēja, Saule kļuva aizvien blāvāka, un pēc 19.00 arī pavisam pazuda. Vakara gaitā palēnām arī vēsāks sāka kļūt: 17.40 +8,1*C, 19.10 +6*C, 21.55 +4*C, šobrīd +3,6*C. Citādā ziņā viss pagaidām mierīgs, bezvējš, viss sauss. Temperatūras kritums tagad praktiski apstājies. Klusums pirms... ? Tad jau redzēsim. :)

    Ielādē...