Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.6.12.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.6.12.)

Nedēļa aizgājusi: pirmdiena - pie PETERMARTIN anticiklona "paliekām". Otrdien ciklona ZARA aukstā fronte. Trešdien ciklona aizmugurē. No ceturtdienas ANNETTE ciklons pēc vēsas un vietām salnainas naktis nes jaunus nokrišņus. Piektdien: šie nokrišņi nesas uz Latviju caur jaunu fronti. Sestdienā īslaicīgi nokrišņi ciklona D daļā, tie mazākā mērā turpinās arī svētdien.

Attēlu (c) sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi

Turpinājums nākamajā nedēļā.

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===================

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 3. jūnijs

Pēdējie nelielie līdz mērenie lietusmākoņi no ciklona ANNETTE puses, vakarā skaidrojās- un Latvijā līdzās sudrabainajiem mākoņiem jau nākamajā naktī bija vērojama arī vietām neliela salna...

Sestdiena, 2. jūnijs

ANNETTE ciklona D daļa aiz frontes. Virs Latvijas - īslaicīgi lietusmākoņi, kas daļā novados atnesa arī krusu.

Piektdiena, 1. jūnijs

ANNETTE ciklons velk jaunus nokrišņus frontē no DA puses pāri Latvijai uz Z -Vidzemi. Attiecīgi Latvijas A pusē vakarā ilgaicīgs un stiprs lietus, citviet arī līst- taču jūtami mazāk.

Ceturtdiena, 31. maijs

ANNETTE ciklons atsūtīja pirmos (bet ne pēdējos...) lietusmākoņus, kas lielākoties "izlēja krājumus" Kurzemē. Pārējā Latvijā samērā sauss, lai gan iepriekšējā nakts bija jūtami salnaina...

Trešdiena, 30. maijs

ZARA ciklona aizmugure, Latvijas A pusē vēl vietām līst. Pret vakaru skaidrojas visā valstī...

Otrdiena, 29. maijs

ZARA ciklona aukstā fronte virs Latvijas lielākās daļas. Siltums virs +20 vien pašos Latvijas austrumos, kur arī kāds negaisiņš bija. Kurzemē, centrā jau vēss un samērā daudz lietus nokrišņi.

Pirmdiena, 28. maijs

PETERMARTIN anticiklons sašaurinās un pazaudē savu "vārdu", tomēr dienā bijām pie "viņa" skaidrajām debesīm. Vakarā tuvojas ZARA ciklona aukstās frontes mākoņi no ZR puses...

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 30.05.2012 08:13

    Vakar lija gandrīz visu dienu, pārtraukums bija tikai pirms pusdienām. Temperatūra grozījās pie +12 grādiem. Vakar vakarā vējš pastiprinājās, kļuva brāzmains, bet līdz īsti stipram vējam pietrūka. Šorīt +8, līst, vēja tikpat kā nav.

    11:25 Kopš rīta vējš pamazām kļuva stiprāks, aptuveni pirms stundas brāzmas jau spēcīgi locīja koku galotnes. Nu tik stipru brāzmu nav, bet vējš pūš jūtami. Lietus turpinās.

    Ielādē...
  2. 30.05.2012 11:51

    Laba diena ;)

    Mums jau Liepāja vējelis pūta vakar vakarā ZR brāzmās lidz 17m/s, un lietus lija.

    Bet patreizs mums +11*C, spīd saulīte un pūs ZA vējelis, bet visumā auksti ...

    Es vakar biju Grobiņā, pie pilskalna ezers kūpēja, sapratu, ka ūdens ir krietni siltāks par gaismu , tas noziiime, ka var droši iet peldēties>....

    Ielādē...
  3. 30.05.2012 12:42

    Pie manīs arī joprojam ir apmācies, un pa laikam uzlīst kāda lietus brāzma.Un pūš R vējš ar brāzmam līdz 12m/s.Bet grādi nav diezko silti un ir ap +10,+11.Nepatīkams laiks un auksts.

    Ielādē...
  4. 30.05.2012 08:19

    Neko vairs nesaprotu-ar to atvaļinājumu laikam būšu palaidusi garām šo dienas stiprā vēja prognozi.Pamodos jau 5 no rīta no gaudošanas un zaru sišanās,pat kaķis ārā neprasās,un tikai +7 grādi.Jāliekas atkal gultā................

    Ielādē...
    1. 30.05.2012 08:28

      Neviens iepriekš nebija prognozējis tik stipru vēju, vairāk par 17 m/s neviens nedeva, turklāt visstiprākais vējš skāra tieši Rīgu.

      Ielādē...
      1. 30.05.2012 12:03

        Es tieši par to arī šorīt biju izbrīnīta,likās,ka esmu kaut ko vakar nogulējusi:)Labi,ka tomēr neesmu vienīgā,kam šī vētra sagādājusi nepatīkamu pārsteigumu.Komplekts pilns:grabošs jumts,plastamas krēsli pa gaisu,kokiem norauti zari un lapas,pielijušas ielas,galvassāpes.Tad jau tas ciklons,kuram (pēc Raita vārdiem) bija jāveidojas kaut kur virs Latgales,būs dzimis Rīgas tuvumā?

        Ielādē...
        1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
          30.05.2012 13:29

          Vienalga,sinoptiķiem to vajadzēja zināt!Ja tuvotos stipra vētra,arī klusētu?Nav jau pirmā reize.Brrr,šodies,es nebrīnītos,ja sāktu snigt...

          Ielādē...
  5. 30.05.2012 14:11

    (Rkastot no Rīgas)
    Dīvaini, šodien nejutoss tāds īpaši pārsteigts par ļoti stipro vēju un to, ka koki gluži kā zāles stiebri tika liekti :)) Kādu asumiņu jau vajag... Vienīgi pa ielu ejot skatiens vērās uz augšu, vai kāds zara gabals uz galvas nekrīt. Lietus brāzmas šķietami vairāk bija rīta pusē, taču bez kārtīga apģērba konfortablai sajūtai neiztikt.

    Starp citu, lietuvieši vakar ap 23:30 30. maija nakts un rīta stundām prognozēja tādu kā miniciklonu ar pamatīgam lietus brāzmām (tas gan bija vairāk novietots uz Vidzemes/Igaunijas pusi) Laikam tāpēc nejutos īpaši pārsteigts par vēju...

    Ielādē...
  6. 30.05.2012 19:38

    Vakar vakarā nekā sevišķa nebija, viss puslīdz mierīgs. Ap 21.45 sāka līt, bet ne pārāk stipri un neilgi, max kādu pusstundu. Vēlāk naktī arī pāris reizes īsi lietus brāzieni bija. Negaisus gan nemanīju (tiesa, speciāli arī neskatījos, ja kādi attāli pērkoni bija, varēju arī nedzirdēt pilsētas un istabas (TV) trokšņu dēļ). Turējās diezgan silts, pat lietus laikā - 21.45 +14,6*C, 2.30 +13,3*C.
    Šodien dienas lielākajā daļā, pretstatā vakardienai, izcili draņķīgs laiks. Nakts bija siltāka... Debesis nomākušās (vien vēlākā pēcpusdienā sāka nedaudz skaidroties), strauji skrejoši zemi mākoņi, palaikam lietus šaltis, plus visam vēl pamatīgs vējš un aukstums... :(
    Bet plusu gaužām maz, visu dienu knapi +8...+10*C, un tādā vējā sajūtas kā arktiskā piekrastē. Vētra gan nebija, tik traki kā Rīgā nav, vismaz tas labi. Un arī lielākie lietus mākoņi nav ķēruši, nav pārāk daudz piegāzts.
    Tagad, p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  7. 30.05.2012 16:43

    Mani vienīgie postījumi ir apgāzta puķe Kurpīte/zilā/ kas jau atsieta,bet lielāka skāde ir tas ka izgāztas ir ķiploku rindas,kamēr slapjš uzmanīgi cēlu augšā un atstutēju ar zemi piespiežot.

    Ielādē...
    1. 30.05.2012 17:09

      Pirmo reizi redzēju tik ļoti daudz norautu lapu un zaru pašus galiņus ābelēm.Pilna zeme.Vai nu tās lapiņas vēl jaunas un nespēja noturēties,vai kāda cita vaina,kas to lai zin.Bet vēja brāzmas brīžam bija pamatīgas,man jau izskatījās,ka sasniedz vētras spēku.
      Nogāztie koki Rīgā ar par to liecina.

      Ielādē...
      1. 30.05.2012 18:12

        Kaut nu kāds varētu izzīlēt vai būs tās salnas Pierīgā vai ne-slinkums ar plēvēm staipīties un tā 'ņemšanās ari augus samoca
        P.S. šai sakarā ''iemetu'' jautājumu

        Ielādē...
      2. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
        30.05.2012 19:47

        Tieši tā,Birutiņa,tās bija jaunās lapiņas.Vējš plosījās ne pa jokam.Ceriņiem aprāva visus ziedus/pie mums jau zied vēlāk/.

        Ielādē...
  8. 30.05.2012 20:28

    Lija visu dienu, ap četriem sāka pierimt. Uz vakarpusi mākoņi sāk izklīst, vējš pierimst, parādās saule, bet neko jau nesilda, temperatūra +9 grādi.

    Ielādē...
  9. 30.05.2012 21:21

    Laukā +11*C,taču vējā salst galva.Debesis pilnīgi noskaidrojušās,saule šodien norietēs ,mākoņu netraucēta.Nelabas aizdomas,ka salna būs.Vienīgi,ja nu vējš atpūtīs vēl kādus mākoņus,kas varētu kaut nedaudz aizsargāt pret aukstumu,bet kaut kā neticās.

    Ielādē...
  10. 30.05.2012 21:36

    Pie manīs dienas otra puse izmaiņas nekāds nenesa,jo visu laiku ir apmācies un ik palaikam līja un pūta palaikam diezgan spēcīgs R vējš ar brāzmam,bet temperatūra bija no +9 līdz +11 max.Pašlaik izmaiņu nav,jā nu vienīgi vējš sāk pierīmt un ir +8,7 grādi.

    Ielādē...
  11. 30.05.2012 21:46

    (Rīga, Imanta)

    Pilnīgs pretstats rītam, mierīgs laiks ar mērenu vēju, skaidras debesis un gaiss +8*...+10* C.

    Ielādē...
  12. 30.05.2012 21:51

    Ap nakti Rīgā bija spēcīgas vēja brāzmas, vēja brāzmas sasniedza 22 m/s, pie tam no 3:10 līdz 3:40 redzēju 7 zibeņus un ducināja 3 reizes, lietus gāza pamatīgi!!!!!!
    Pagaidām Rīgā palicis skaidrāks laiks, vēja nav un gaisa temperatūra palikusi stabilāka!!!
    Nākošajā nedēļā paliks vasarīgi silts!!!!!

    Ielādē...
  13. 29.05.2012 19:36

    Braucu uz Latgali:)Man jau ar vienu lietainu dienu pietiek,apnika.Visu dienu ap +13*C,ar īsiem pārtraukumiem līst.Labi,ka ne pārāk stiprs tas lietus,bet vienalga-slapjš.Kaķi visu dienu geļ,degunu zem ķepas pabāzuši.Es pat apkuri pieslēdzu,nu nedaudz:)),vismaz varbūt pasildīšõs,jo man jau automātiski āra/iekšas T* čeko,tā kā drīzak būs tikai kāds "placebo" efekts,ne reāls siltums.Skatījos prognozēs-tur vispār viens ārprāc-vismaz nedēļu siltumu nesola.Un tad vēl Raitis ar savu "jauko" prognozi zemienēm,mani Piņķi toč zem ūdens būs:(Raiti,Jums tur kāds zemi vai viensētu netirgo?Tā teikt:drošs paliek nedrošs,jāmeklē atkāpšanās ceļš:))

    Ielādē...
    1. 29.05.2012 19:41

      Visai ticami... ja sāks celties ūdens līmenis jūrā, tad arī manā apkārtnē zemes cenas... arī celsies ;) (realitātē- mūsu paaudzei nekas tamlīdzīgs nedraud...).

      20:27: Tikpat labi varam fantazēt- Rīgas līcī 20km no galvaspilsētas iekristīs 200m diametrā meteorīts, un tad Rīgas Kalnciema ielā dzīvojošie pēc 15 minūtēm redzēs ko līdzīgu (kā 2011. gada Japānā viss tika izbaudīts uz "savas ādas").

      Ielādē...
    2. 30.05.2012 22:00

      Droši var pārcelties uz LV A daļu. Tur applūšana nedraud :) ... ne mūsu paaudzei ...ne nākamajai...

      Ielādē...
  14. 30.05.2012 22:07

    viss mierīgi: ne vētru, ne lietusgāžu, ne pērkonu... Sveiciens pēc ilgāka laiciņa! Šodiena visai apmākusies, vēsa, ne augstāk par +11, ik pa laikam sīki palīņāja. Mazliet līņājis bija arī naktī. Vakar līņāja rīta pusē, bet ne spēcīgi, t līdz +16 bija.

    Patlaban +8, parādās skaidra debess. Ai, ai, salnu nevajag...

    Ielādē...
  15. 30.05.2012 22:30

    Rīgā tagad pilnībā noskaidrojies vējš ap 3 - 5 m/s un auksts, tikai +8. Ja vējš pazudīs naktī pavisam tad kāda salna arī Rīgas apkārtnē iespējama.

    Ielādē...
  16. 30.05.2012 22:41

    Tā-viss nu ir apsegts! Saliku NWest un Raita ieteiktās salnu aprēķināšanas metodes un sanāca 50-60 proc . iespējamība ka salnas būs.Nācās uz nakti pa dārzu pavingrot.Atsegt jau r;it taisos ,bet pavisam šonedēļ laikam nevākšu,ja jau reiz plēves izstieptas

    Ielādē...
  17. 30.05.2012 23:00

    Nu jau +5,5, izskatās, ka rīt būs jāskaita zaudējumi no salnas, visu tak nevar sasegt :(

    Ielādē...
  18. 30.05.2012 23:53

    Mākoņi vakarā joprojām dažādā daudzumā, vien neilgi pirms satumšanas pamanīju R pusē skaidras, spilgtākas debess joslu, tā gan virzās šurp ļoti lēnām, virs galvas joprojām debesis mākoņi sedz (cik daudz un biezi, gan nevaru novērtēt).
    Bet par salnām vismaz šonakt īpaši nebaidos, jo vēl šobrīd +8,5*C. Ceru, ka nebūs arī citur, ka tik tāda pabaidīšana vien būs. :)

    Ielādē...
  19. 31.05.2012 01:23

    Raksts neogeo.lv portālā - "Pasaules lietainākās vietas". Man patīk, kā visi raksti saitē:)

    Ielādē...
  20. 31.05.2012 05:05

    Labrīt! Pie manis pa laimi iztika bez salnas, saulītei lecot, +4 gr. un viegls DR vējš. Vakardiena gan bija vēsa un lietaina, dienā tikai +7 gr.

    Ielādē...
  21. 31.05.2012 08:06

    Urā! Arī es par mata tiesu izbēgu no salnām. Pustrijos naktī t pazeminājās uz +2,4, ar šausmām gaidīju saules lēktu, bet t sāka lēnām paaugstināties uz +3, tad +3,2 un pašlaik jau ir 7,6 grādi. Labi, ka šodien spīd saule, kaut vai nedaudz zeme iesils pirms rītdien prognozējamiem nākošajiem lietiem. Man bail, ka augi nesāk pūt- mitrs un vēss, īpaši jau nu tas nepatīk siltzemjniekiem.
    P.s. Vēl par salnām -Es vakar dzirdēju nejaušu sarunu, kurā divas dāmas cerēja, ka beidzot salna būšot, jo viņām tik daudz izaudzētu puķu stādiņu, kas vēl neesot tirgū realizēts... Tā kā ir arī tādi, kuriem salnas var uzlabot biznesu.

    Ielādē...
  22. 31.05.2012 08:35

    Salnas nebija,zemākā ap +2 grādi.Bet nu spīd saule un varētu iet pasildīties.

    Ielādē...
    1. 31.05.2012 08:45

      Ja gaisa temperatūra ir +2 grādi (ko tradicionāli mēra 1,5-2 metru augstumā), tad salnas zāles virskārtā praktiski ir neizbēgamas, nereti salnas jau sākas no +4 grādiem.

      Ielādē...
      1. 31.05.2012 09:13

        Taisnībaa ir-kad ņēmu nost agroplēves tālākajām zemenēm plēve pat ap 8 bija gluži ledaina.

        Ielādē...
  23. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    31.05.2012 09:12

    Vietām salna bija gan!No rīta - ap +5 gr.,bet uz busiņa jumta bija ledus kārtiņa.Nekāda sildīsanās Saulē arī nesanāk,vējs ņem līdz kaulam.Puķes arī nevaru izstādīt,sen tā nav bijis.Sniega vien tikai nav...Arī man visi dēsti ir siltumnīcā.Jāmēģina sastādīt,bet,man ir daudz cīniju un vasaras dāliju.Salīgas puķes!

    Ielādē...
    1. 31.05.2012 09:14

      Man ar vēl pilna siltumnīca bet šais brīvdienās likšu ārā!

      Ielādē...
  24. 31.05.2012 09:45

    Pie manīs šāja naktī bija apmācies un tikai no rīta skaidrojas.Un ap 2 naktī pat līja neliels lietus.Un salnu pie manīs pa naktī par laimi nebija,jo bija ap +6,+7 grādiem.Bet pašlaik ir daļejī apmācies un spīd arī saule un ir +9 gr.Un pūš DR vējš apmēram līdz kādiem 5m/s.
    Par laimi salnu nebija,bet mana puse cerīņi ir jau parziedējuši.

    Ielādē...
  25. 31.05.2012 10:04

    No salnām šorīt izsprukām, tagad saule, neliels vējš, pamalēs reti mākoņi, bet virs galvas skaidras debesis.

    Ielādē...