Atskats uz aizvadīto nedēļu un ieskats prognozēs

Atskats uz aizvadīto nedēļu un ieskats prognozēs

Eiropas lielākajā daļā iestājies samērā auksts un sniegots laiks, kas decembra sākumā negadās bieži. Pagaidām Latvijā ziema nav pārsteigusi ar lielu aukstumu, līdz šim zemākā oficiāli reģistrētā gaisa temperatūra ir -11,2 grādi naktī uz 5.decembri Madonā, neparastāks ir apledojums valsts ziemeļaustrumos un lielais sniega daudzums vietām Kurzemē.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem meteoroloģiskā ziema, ko definē kā stabilu diennakts vidējās gaisa temperatūras pazemināšanos zem nulles, šogad iestājās nedaudz vēlāk par normu: 26. novembrī Alūksnes augstienē un 30. novembrī valsts lielākajā daļā. 29.-30. novembris arī sagādāja pēdējā laika lielākos nokrišņus, tostarp daļā Vidzemes un Latgales ziemeļos ilgstoši lija pie nelieliem mīnusiem, tādējādi izveidojot biezu ledus kārtu, zem tās svara lūza koki. No ceļiem un elektrolīnijām novākto koku skaits sasniedza daudzus simtus, postījumu novēršanai traucēja nesasalusī zeme.

Tā kā valsts ziemeļaustrumos šajās dienās saglabājies neliels sals, apledojums nav pazudis un, visticamāk, nepazudīs vēl vairākas nedēļas. Līdz ar to jauns sniegs vai vēja brāzmas atkal var radīt problēmas, bet tām vairs nevajadzētu būt tik lielām kā aizvadītajā nedēļā.

Biezākā sniega Latvijā patlaban ir Vidzemē un Latgales ziemeļos, kā arī Ventspils apkaimē Kurzemē, kur ir līdz 25 centimetriem dziļš sniegs. Silta ūdens un auksta gaisa kombinācija Baltijas jūrā ļāva veidoties gubu mākoņiem, kas daudzviet sagādāja stipru snigšanu un Liepājai trīs reizes atnesa pērkona negaisu, šeit pirmdien izveidojās 19 centimetru bieza sniega sega, kas atkušņa dēļ ceturtdienas rītā bija sarukusi līdz 11 centimetriem. Kolkā sniega segas augstums samazinājies attiecīgi no 26 līdz 19 centimetriem. Vismazāk sniega ir Rīgā un valsts dienvidaustrumos - vidēji trīs centimetri.

Daudz bargāk ziema sevi pieteikusi Skandināvijā, kur kalnos Norvēģijā un Zviedrijā reģistrēts sals līdz -32,6..-33,5 grādiem, arī Somijas ziemeļos gaisa temperatūra dažbrīd pazeminājās līdz -31,3 grādiem, savukārt sniega sega vietām ir dziļāka par pusmetru. Zviedrijas dienvidos apdzīvotā vietā ar nosaukumu "Svinhult" ceturtdienas rītā oficiāli izmērīts 70 centimetru dziļš sniegs. Savukārt Botnijas līča piekrastē izveidojies līdz 20 centimetriem biezs ledus.

Ledus un sniegs problēmas sagādājis daudzās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, kur 5. decembra vakarā vietām Skotijā gaiss atdzisa līdz -11 grādiem. Augstākajos Alpu kalnos reģistrēts sals līdz -25 grādiem.

Vismaz tuvākajā nedēļā aukstums Eiropā saglabāsies, vislielākā gaisa temperatūras negatīvā novirze no normas gaidāma Centrāleiropā, kā arī Norvēģijā un Zviedrijā. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi nākamnedēļ valstīs uz dienvidiem un dienvidrietumiem no Latvijas bieži vien gaidāms lielāks sals nekā pie mums, jo Baltijas valstīs no Krievijas dienvidiem ienāks nedaudz siltākas gaisa masas.

Krievijas ziemeļos gaidāms liels un spēcīgs anticiklons, Centrāleiropā - zema spiediena apgabals. Latvijā patlaban tiek prognozēts pārsvarā apmācies laiks, palaikam gaidāms sniegs, gaisa temperatūra pārsvarā 0..-8 grādu robežās, aukstāks zem skaidrām debesīm. Tā kā ir apstājusies ierastā gaisa masu plūsma no rietumiem uz austrumiem, liels atkusnis vismaz tuvākajā nedēļā nav iespējams, bet prognozes par konkrētu ciklonu un anticiklonu virzību ir mainīgas, līdz ar to vēl arī nevar prognozēt, vai mūs sagaida liels aukstums vai daudz sniega, vai, kas arī izskatās ticamāk, kaut kas pa vidu.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.12.2012 10:34

    Ļoti labs un pārskatāms apkopojums.

    Ielādē...
  2. 06.12.2012 10:39

    Ļoti priecājos, ka maikls atradis brīvu brīdi, lai uzrakstītu meteolapai. Personīgi man šadi raksti pietrūka.Paldies!

    Ielādē...
  3. 06.12.2012 10:00

    Labrīt, šādus rakstus es šajā lapā gribētu sagaidīt regulāri :)

    Ielādē...
    1. 06.12.2012 12:38

      Gluži manas domas! :)

      Ielādē...
  4. 06.12.2012 11:15

    japs beidzot sagaidīju saldo ēdienu no Maikla puses. Vienmēr ir prieks lasīt šos rakstus, gan satura ziņā.

    Viens no konstruktīvākajiem un uz objektīviem faktiem, raksts, ka sir balstīts aizvadītp nedeļu laikā meteoroloģiskajos novērojumus. Man dažsreizs lasot citu meteolapas "entuziastu" prognozes par gaidāmajiem laika apstākļiem rodās sajūta, ka uz fikso uzbliezt raksts, no sērijas, kurš par kuru ir grudrāks... vai nav līdz galām nostrādāts pie analītiskās žurnālistikas vēl tāls ceļš ejam.. Kā saka kritikai ir jābūt konstruktīvai un pamatotai.

    Ielādē...
    1. 06.12.2012 13:56

      Tā nu ir... ja nav vairāki darītāji, tad jāiztiek ar to, kas ir. Lai gan abi raksti šoreiz balansē vairāk uz negatīvās robežas, katram vismaz 10 vērtētāji.

      Un vēlreiz paldies maiklam par šo te!

      Ielādē...
      1. 06.12.2012 14:33

        Cerams, šo rakstu nenometīsim - pat tad, ja profesionālie "nolējēji" šo padarīs pavisam "negatīvu" ;)

        Ielādē...
  5. 06.12.2012 14:03

    Teicami! Patīkami lasīt un izsmeļoši laba informācija, kas palīdz labāk izprast visu kopumā, to kas norisinās Eiropā. Paldies Maikl!

    Pēdējā laikā daudz dzīvoju Rīgā, un laikapstākļi salīdzinot ar man ierasto Liepāju ir biedējoši garlaicīgi. It īpaši tagad(šajā sezonā), kad Liepāju piemeklējas veseli 3 negaisi ar dažāda tipa nokrišņiem. Turklāt šie nokrišņu periodi skaisti mijās ar saulainiem periodiem.

    Rīgā šie procesi krietni gausāki, kārtējā pelēkā "vāka" diena. Protams, atmosfēras procesi pavasara un vasaras sezona Rīgā (izņemot Rīgas piekrastes teritorijas), ir jūtami baudāmāki nekā piekrastes vēju pakļautajos apgabalos.

    Ielādē...
    1. 06.12.2012 14:35

      Pretjautājums godājamajam Daumantam- nesanāca šos nelielos negaisa mākoņus arī nofotografēt/ vai vismaz (naktī) skatus nokrišņu brīdī?

      Ielādē...
      1. 06.12.2012 14:41

        Diemžēl nē, jo kā jau teicu, tieši šo interesanto procesu laikā atrados Rīgā.

        Senāk ar savu veco Nokias tālruni biju iemūžinājis Liepājas tornadu 2008. gada vasaras beigās. Diemžēl šo skaisto video esmu nozaudējis. :(

        Ielādē...
  6. 06.12.2012 15:15

    Piekrītu visiem komentāriem.Paldies, Maikl, par vispārējo apkopojumu, var vismaz "izlīst" no savas "mazās dzimtenes" un ieraudzīt plašāku (meteo)ainu.

    Ielādē...
  7. 06.12.2012 19:34

    Arī man patīk šāds apkopojums. Paldies!

    Ielādē...
  8. 06.12.2012 19:36

    Paldies! Īsi, konkrēti un saprotami.

    Ielādē...
  9. 06.12.2012 23:56

    ļoti, ļoti labi. Paldies Maikl! Man ir patiess prieks, un lasīju ar aizrautību, neskatoties uz savu nenormālo aizņemtību pēdējā laikā. Labs analītisks raksts.

    Ielādē...
  10. 07.12.2012 07:14

    Paldies!

    Ielādē...