Austrumi un rietumi - kurš kuru?

Austrumi un rietumi - kurš kuru?

Krievijā atrodas spēcīgs anticiklons, tuvākajās dienās tas vairāk vai mazāk pietuvosies Latvijai, bet aukstajam anticiklonam, ko britu prese iesaukusi par austrumu briesmoni ("Beast from the East"), pretī stāsies zema spiediena apgabals ar mitrāku un siltāku gaisu, kas nodēvēts par rietumu kaitēkli ("Pest from the West").

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" (GFS) prognozi Latvija tuvākajā nedēļā būs uz robežas starp sausu, aukstu gaisu austrumos un mitrāku, siltāku gaisu rietumos un dienvidos. Līdz ar to vairāku dienu garumā, sākot ar šo nedēļas nogali, iespējams neliels līdz mērens sniegputenis.  Ceturtdien snigs mierīgi, tad GFS prognozē sniega segas biezuma pieaugumu par 2-5 cm, bet šīs nedēļas beigās un nākamās nedēļas sākumā sniega sega varētu kļūt vēl par 9-14 cm biezāka, tad gaidāms brāzmains austrumu, dienvidaustrumu vējš. 

GFS patlaban prognozē, ka nākamnedēļ Latvijā pārsvarā saglabāsies apmācies laiks, lielais Krievijas aukstums mūs skars maz - vien Latvijas austrumos gaidāms sals līdz -17 grādiem. Jau uz 21.decembri prognozē parādās ne tikai sniegputenis, bet arī lietus un gaisa temperatūras paaugstināšanās Kurzemē līdz +5 grādiem. Taču, apskatot  GFS ansambļa prognozes, redzams, ka pašreizējā prognoze, kas grafikā ir trekni zaļā līkne, ir viena no siltākajām, vairākas citas prognozes vēsta par aukstāku laiku:

Šajā grafikā atspoguļotas prognozes 850 hPa temperatūrai, kas ir gaisa temperatūra aptuveni pusotra kilometra augstumā. Treknā sarkanā līnija ir daudzu gadu vidējais rādītājs jeb norma. Šajā gadījumā 850 hPa temperatūras izmaiņas gan neliecina par gaisa temperatūras izmaiņām uz zemes, jo zem skaidrām debesīm liels sals iespējams arī tad, ja 850 hPa temperatūra ir augsta, bet ar spēcīgu austrumu vēju, kas arī tiek prognozēts, aukstums var ieplūst no Krievijas neatkarīgi no temperatūras augstākos gaisa slāņos. Savukārt apakšējās līknes attēlā atspoguļo nokrišņu daudzuma prognozes.

"European Centre for Medium-Range Weather Forecasts" (ECMWF) modeļa prognoze patlaban rāda nedaudz citādu ainu: Krievijas anticiklons mūs ietekmēs vairāk. No sestdienas līdz pirmdienai prognozēts spēcīgs dienvidaustrumu vējš, kas būtiski pastiprinās aukstuma sajūtu, lai gan termometri nerādīs lielus mīnusus - Rīgā prognozēti -4..-9 grādi. Pēc tam mākoņi varētu izklīst un vējš pierimt, pie šāda scenārija pastiprināsies sals, kas vietām sasniegs 25 vai pat vairāk grādus. Te redzama trešdienas rītā sagatavotā prognoze Rīgai, kas publicēta www.yr.no:

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.12.2012 11:20

    Baltkrievijas meteocentrs nākošajās 120 stundās mums paredz (vismaz teritorijai no Liepājas līdz Rīgai) mitrā un siltā rietumnieka "apskāvienus", bet jāatzīst, ka arī aukstais gaiss mums pietuvosies pavisam tuvu. Tad jau redzēs, kurš būs stiprāks...

    Ielādē...
  2. 12.12.2012 12:49

    Pagaidām normāla ziema.Ja pie mums paspēs vēl uzsnigt sniegs, nu tā līdz kādiem 20 cm (nupat izmērīju 16 cm uz terases pie mājas), tad lai nāk arī aukstumi.

    Ielādē...
  3. 12.12.2012 17:00

    Nedaudz ārpus tēmas: izskatās,ka StarSpace.lv plāno izgatavot kalendāru ar fotokonkursa dalībnieku fotogrāfijām. Pieļauju, ka meteolapas apmeklētāji arī varētu būt ieinteresēti šajā kalendārā. Šeit vairāk informācijas.

    Ielādē...
  4. 12.12.2012 20:48

    Izlasot Maikla prognozi par austrumu vēju,pat oma sabojājās.Man tas nozīmē vairākas dienas intensīva darba.Tieši zemais putenis ir mans lielākais ienaidnieks.Tas ir tik nešpetns,ka pietiek,ja ceļa malā tas atrod kur aizķertiesl,lai ceļam pāri būtu "barjera".Pie tam tā nav irdena kupena,bet pamatīgi sablīvēts sniegbetona valnis.Esmu reizēm brīnījies,kā vējš spēj sablīvēt sniegu,ka tikai ar metāla lāpstu to var sagriezt.
    Ar parasto puteni vēl var tikt galā,kaut vai pāris reižu naktī izbraukājot ceļu,bet ar zemo cīnīties ir bezcerīgi.Tikko esi izracis - pēc pāris desmit minūtēm - jau atkal aivilkts ciet.

    Zemo puteni visā tā "jaukumā" ir aprakstījuši tie drosmīgie,kas ir veikuši pārgājienu šķērsām Grenlandei no N uz S.

    Ielādē...
    1. 12.12.2012 21:22

      Bet tās jau tikai prognozes- turklāt attālas. Nav nekur "zvanīts", ka tieši tā arī notiks.

      Ielādē...
  5. 12.12.2012 13:09

    Ja šie divi "briesmoņi" satiksies virs Latvijas, nevar izslēgt arī iespēju, kad dažādās Latvijas vietās ir ļoti liela temperatūru starpība (piemēram, šajā gadījumā R pusē tuvu nullei, austrumos - ap -20) un diametrāli pretēji laikapstākļi vispār. Tā sakot, "lielās Latvijas" simptoms, kas pēdējā laikā nemaz nav tik reta parādība.

    Ielādē...
    1. 12.12.2012 14:57

      Un ne tikai vienkārša gaisa temperatūras starpība, bet arī kāds ziemas negaiss, "līča efekts" ...

      Ielādē...
      1. 12.12.2012 17:32

        Pērkona negaiss ar sniegu, intensīva zibeņošana, tas būtu tik tiešām kaut kas neredzams

        Ielādē...
        1. 12.12.2012 22:13

          Situācija gan nenoteikta. Es teiktu - 50:50, ka būs kādi gubumākoņi ar "jūras efekta" (ne virs Rīgas, bet pie DA vējiem uz līča Kurzemes piekrastēm), bet var arī tādi nesaveidoties...

          Ielādē...
  6. 12.12.2012 23:34

    Šajā vietā - augšuplādēju attēlu jeb kompilāciju no GFS kopējām prognožu līknēm (Rīgai), kas iefiksētas laika posmā 9.-12.12.12. Ar krustiņu attēlos iezīmēju Ziemassvētku laiku. Redzams, prognozēs paredzamā situācija dažu dienu laikā mainās radikālu uz pretējo pusi. 12.12.12. vakarā tās rāda masīvu atkusni jau tūdaļ pēc Ziemassvētkiem.

    Ielādē...
  7. 12.12.2012 18:41

    PAR RIETUMIEM !!!

    yr.no prognozes vienmēr un visur rāda zemāku temperatūru nekā realitātē, nekad tās neskatos.

    Man patīk accuweather prognozes, tā ir amerikāņu kompānija, diemžēl nezinu kādu modeli viņi izmanto, bet parasti viņi ļoti labi uzmin tendences. Prognoze Rīgai 5 dienām.

    Ielādē...
    1. 12.12.2012 19:37

      Es gan esmu ekstremāliste:))))Esmu par sniegu un vēju un mērenu salu no piektdienas vēla vakara līdz svētdienas vakaram;))))))))))))Lai varusēdēt istabā;)Un vēl būtu labi ,ja katru dienu pa stundai vai 2 tas viss pierimtu,lai var uz kādu ziemassvētku koncertu vai izstādi aizstaigāt-tad gan būtu ideāli. :))))))))))))))

      Ielādē...
      1. 12.12.2012 20:22

        Man nekas nav pret sniegu, īpaši decembrī , galvenais lai nebūtu trakais sals zem -20 grādiem Krievijas anticiklonā. Esam taču Eiropas Savienībā, būsim kopā ar Eiropu! :))

        Ielādē...
        1. 12.12.2012 20:45

          ko lai dara, mums vienalga tuvu atrodas kontinentālais klimats

          Ielādē...
        2. 12.12.2012 21:04

          Kas tā par ziemu, ja nav vismaz -20 grādu sala?! :)) Esam Eiropā un būsim, bet austrumu AC vismaz man būs gaidīts viesis! Dienā Sauli un naktīs zvaigznes gribu!

          Ielādē...
          1. 12.12.2012 21:21

            Priekš manīm šāds anticiklons nav nekāds gaidīts viesies, ja emocionāli ļauts izteikties - anticiklonus nemīlu nevienā gadalaikā. Lai gan: tas ir visai abstrakti runāt par meteo parādību mīlēšanu... jāpieņem situācija, kada ir. Jāgatavojas ekstremālajām izpausmēm, jāņem vērā brīdinājumi. Un finālā viss jāieraksta statistikā ...

            Ielādē...
          2. 12.12.2012 21:58

            Anticiklons negarantē saulainu laiku, var būt arī tā, ka naktī ir skaidrs laiks, bet dienas laikā ir migla, apmācies, utt. Un ciklona ietekmē var būt visai saulains laiks, īpaši aizmugurē, kad fronte dodas tālāk uz austrumiem.

            Ielādē...
            1. 12.12.2012 22:01

              Pats galvenais- pie cikloniem ir ko vērot, ir ko pierakstīt, ir ko fotografēt, ir ko filmēt:)

              Ielādē...
              1. 12.12.2012 22:09

                Tieši tā. Es par cikloniem, par kustību, par pārmaiņām. :)

                Ielādē...
              2. 13.12.2012 00:09

                Nu te gan nepiekrītu - cik šoruden vien nav bijis zema spiediena apgabalu, kad sīki līņā pie tumši pelēkām debesīm... Labi, tagad ziema, tagad sniegs, viss veidojas savādāk, bet nu man cikloni vienmēr asociējušies ar lietainu un nomākušos laiku. Pretstatā anticikloniem ar Sauli un skaidrām debesīm, kārtīgu siltumu vasarā un aukstumu ziemā - kā tam vajadzētu būt. ;)

                Ielādē...
            2. 13.12.2012 00:06

              Zinu, ka nereti gadās pelēks laiks arī pie AC, bet tomēr tad ir lielāka skaidra laika varbūtība. Es mīlu skaidru laiku gan dienā, gan naktī, neesmu mākoņu fans (izņemot vasaru un negaisu laikus, kad tiešām ir dinamiski notikumi un reālas pārmaiņas).

              Ielādē...
  8. 12.12.2012 13:04

    No tā visa mani visvairāk uztrauc vējš.Pat māju grūtāk piesildīt-kaut ari logi labi un ari nosiltināta.Bet par iešanu uz un no darba nemaz runāt negribas.

    Ielādē...
    1. 12.12.2012 13:39

      Neprognozē tak pārāk spēcīgu vēju.Pāris dienas - ap 10m/sek., bet tajās temperatūra nav pārlieku zema.Protams, laukā nav patīkami, un ja vēl transports kādā caurvējā jāgaida....Vienkārši jāsaģērbjas silti, kājās zeķes, ap kaklu biezu šalli, lai var degunu apsegt, vilnas cimdi, labāk dūraiņi.Saka jau, kai dabai nav slikta laika, ir tikai laika apstākļiem neatbilstošs apģērbs.Bet ko nu es te mācu, visi esam bērnībā īstu ziemu izjutuši, mammas mūs ir vīstījušas ziemas drēbēs.Pati gandrīz vaigus pie Centrāltigus, gaidīdama tramvaju, apsaldēju, balti bija palikuši.Bet iedomājieties tos priekus bērniem, kad zemās temperatūras dēļ skola tiek atcelta:)

      Ielādē...
      1. 12.12.2012 14:22

        WindGURU jūtamas vēja brāzmas Allažiem sola jau sākot no sestdienas vismaz vēl 5 dienas uz priekšu. Interesanti, kādas aukstuma sajūtas būs, ja gaisa t -7 (kā solīts) un vēja brāzmas 20 m/s (arī kā solīts)?

        Ielādē...
      2. 12.12.2012 15:06

        Ja vidējais vēja ātrums ir 10 m/s, tad brāzmas ir vismaz 15 m/s, un šāds vējš labi sen nav bijis. Atrodoties vējā, sajūtas tad ir kā pie 10 grādiem zemākas temperatūras, salīdzinot ar to, ko rāda termometrs. Jārēķinās, ka ceļus daudzviet var aizputināt.

        Ielādē...
      3. 12.12.2012 17:56

        2008. gada janvāra, pirmajā dekādē (neatceros, kurā datumā) manā pusē [Rankā] trāpījās viena diena, kad ārā bija -15* C un mēreni stiprs vējš, brāzmās noteikti pāri 10 m/s, tad bija traki: Ārā reti nepatīkams laiks un māja momentāni atdzisa (istabā ap +11*C un dažbrīd pat zemāk) Krāsnis tajā dienā bija nedaudz bail kurināt, ka tik neierauj kādu liesmu dūmenī (par spīti tīrīšanai).

        Ielādē...
        1. 12.12.2012 18:35

          Mjā, visu Latviju jau neizpētīju, Piņķiem max 10m/sek vēju sola, tas tik traki neizklausās:)Jūs te visi tādas briesmas sarakstījāt, laikam, lai tas pasaules gals vēl iespaidīgāks liktos:-26*C,vējš virs 15 m/s, ziemas negaiss ar puteni, zibeni ,pērkonu, līča efektu....Dulls var palikt!Ceru,ka pat puse nepiepildīsies!!

          Ielādē...
          1. 13.12.2012 00:11

            Viss kopā no tā, ko Tu te uzskaitīji, pat puse nepiepildīsies! :))

            Ielādē...
            1. 13.12.2012 00:59

              Jautājums tikai- kura puse piepildīsies?

              Ielādē...
              1. 13.12.2012 02:47

                Tas jau cits jautājums, bet skaidrs tāpat, ka divu krasāko pušu (šajā gadījumā -26*C +15 m/s) sastapšanās vienā vietā ir ļoooti mazvarbūtīga... Tad jau tā būtu arktiskā vētra, tādas gan mums nevajaga... ;)

                Ielādē...