Meteo vērotāju klasifikācija

Meteo vērotāju klasifikācija

Ne visai nopietns raksts, taču pavilcienam tāds uzcepās. Par mums pašiem. Mēs esam daudzi un dažādi cilvēki. Un mēs visi vismaz pa laikam lūkojamies debesīs, lai samanītu tajos augstumos tos vai citus laika apstākļus. Domu apmaiņa par laika apstākļiem ir ļoti daudzu sarunu sākumā. Pat iepazīstoties parkā ar meitenei (retāk – ar puisi) mēs vispirms sakām: "kāda jauka (lietaina, vēsa, karsta...) dieniņa mums ir".

Rakstīts īpaši meteolapa.lv saitei :)

------------

Jā, laika apstākļi ir tāda lieta: kas garām nepaiet nevienam. Ir mums tikai dažāda attieksme...

Pamatjautājums: kas mēs esam- šajā padebešu attieksmē?

* Parastais cilvēks. Interesē laika apstākļi, bet caurmērā tiešā tuvumā un apmēram dažas stundas uz priekšu. Tieši tik daudz, lai no mājas paspētu aiziet uz darbu ofisā, lai no darba caur lielveikalu atkal aiziet mājās un nosēstos pie "zilā" (tv) vai "baltā" (pc) ekrāna. Kā likums jānoskatās laika ziņas Toma vai kāda aktiera izpildījumā. Drusku piepaceļas acis, ja caur medijiem no aizpasaules otrās malas atnāk kāda vēsts par dabas ekstrēmiem, lai jau 5 minūtes vēlāk šos jaunumus atkal aizmirstu. Protams, ja kāds vētras brāziens, zibens spēriens trāpa akurāti paša mājas jumta korē – tad atceres brīži ir ilgi jo ilgi. Ja kas kas tamlīdzīgs notiek kaimiņu pagastā, tad atmiņu tēli pa galvu vandās gadus 1-2...

* Nelielais vērotājs. Pa reizei starp mums ir dīvaiņi, kas pieraksta uz šķūņa sienas – kad tas stārķis atlidojis tai gadā. Varbūt kādam uz mēneša lapu kalendāra ir tieksme uzrakstīt rīta gaisa temperatūru. Vēl pa reizei pačolējam kāda laika vērotāju listē vai blogā. Pa reizei iegaumē: gar kura meža kanti aizspēries tās dienas varenais negaiss. Tomēr caur šiem vērojumiem ierastais dzīves ritums neizjūk, un arī paši vērojumi nogrimst dziļa aizmirstībā- kad "vērotājs" pabeidz savas šīs zemes gaitas...

* Mērenais debesu lūkotājs. Te jau lieta nopietnāka. Tiek veikti pieraksti burtnīcās, retāk pc cietajos diskos. Tomēr šie burtu un ciparu sējumi turpat arī paliek, un nekādas citās annālēs nenonāk. Parasti sajā kategorijā ir vecāka gada gājuma ļaudis, kas ar IT tehnoloģijām ir uz ļoti tāla "jūs". Bet nākamai paaudzei šīs vecās burtnīcas ar nesaprotamiem skaitļiem un simboliem vien ir kā iekuri plītij, virs kuras vārās vai nu kartupeļi vai zupa ar gaļu.

* Vērotājs, kas pretendē uz Lielo Burtu. Šādi cilvēki Latvijā ir saskaitāmi apmēram uz divu roku pirkstiem. Viss, kas notiek virs galvas, ir smalki iereģistrēts. Pie tā paša laicīgi tiek domāts, kur sakašātie dati uzglabāsies tad, kad paša vērojumi apsīksies. Skats vēršas arīdzan uz tālākiem debesu apvidiem, mūsu gadījumā ar "gara skatu" aptverot visu Latviju. Šie cilvēki jau visai "tu" draudzībā ar IT lietām un sociālajiem tīkliem. Te aktīvā apritē ir arī ziņas par novirzēm dabā no Zemes malumalām. Dažs no šiem apstākļu sakritības vai mērķtiecīgas darbības rezultātā nokļūst profesionāļu (LVĢMC) rindās. Te sastopami arī dažs retais negaisu ekspedīcijas rīkotājs vai vienkāršais braucējs.

* Supervērotājs. Šķiet, realitātē tāds vēl nav piedzimis. Tomēr "teorētiski" varētu uzgadīties Kadrs, kas dabas vērojumiem pakārtos visu dzīvi. Neveidos karjeru, bet sēdēs Tuvāk Dabai (mežmalā, pie bērzu birzis, pie vientuļa dīķa), pēc iespējas tālāk no cilvēkiem un citiem industrālajiem izpaudumiem. Pilsēta tādam derdzas, bet dienā un naktī pa galvu dancojas svaigi pļautā siena smarža. Neapprecēsies, jo kura normāla sieviete šādu garum garo vientulību izturēs. Toties visi dati no visas pasaules saistībā ar meteo jaktīm: būs perfekti apkopoti, izsvērti, caurlūkoti. Un viens pats aizvietos kādu parastu meteo institūtu- ja runāsim par šo konkrēto smadzeņu erudīciju.

----------

Tā, lūk. Un pie kuras kategorijas piederat Jūs? Ko?

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 31.07.2013 18:13

    Esmu vērotājs, kas pretendē uz Lielo Burtu :)

    Ielādē...
    1. 31.07.2013 18:33

      Es par to nešaubos:)

      Ielādē...
  2. 31.07.2013 19:14

    Labi, es nepretendēju uz lielo burtu (kaut nesen nomainījos tieši uz tādu :D), bet vismaz mērenais debesu vērotājs esmu, kaut ne šeit aprakstītajā vīzē. ;)

    Ielādē...
  3. 31.07.2013 23:35

    Man ir kaut kas no "mērenā" (tas gan neattiecas uz attālumu IT tehnoloģijām) un diezgan daudz arī no "Lielā Burta", bet ne visaugstākajā līmenī. Tā kā es varētu būt kaut kur starp mēreno vērotāju un Lielo Burtu, tā sakot, "Mērenais Lielais Burts"... :D
    Bet, runājot par Supervērotāju, viņam jau nemaz nav jābūt lauciniekam, jo datus par visu pasauli jau var vākt jebkur, no vietējiem novērojumiem vien mūsdienās jau neko daudz vairs neizsecināsi... :)

    Ielādē...
  4. 31.07.2013 18:46

    Raiti! Iespējams, ka esat aizmirsis grupu - "praktiskais vērotājs", kam nepieciešami vērojumi dabā, sekošana IT iespējamos kanālos, lai iegūto informāciju par laika apstākļiem pielietotu dzīvē, sportam, lauku darbiem. Svarīgi zināt vai nebūs salnas vai uzlīs kāda lietus lāse uz taviem gurķiem vai burājot neuznāks kāds orkāns, kad uznāks sniegs un varēs sākt slēpot, kādi sniega un laika apstākļi ir tur, tālajos Alpos.

    Ielādē...
    1. 31.07.2013 19:10

      Var jau būt- ka esmu šos aizmirsis, bet te nupatās šī kļūda ir labota...

      Ielādē...
    2. 01.08.2013 00:37

      PRIEKŠ KAM VISPĀR VAJAG ŠĀDU MĒRAUKLU UN IEDALĪJUMU ?!
      JO DABA ESAM MĒS UN AINAVA AP MUMS, KURU ESAM PĀRVEIDOJUŠI PĒC CILVĒCES PRĀTA !!

      KAUT KĀDS SVIESTS ... MĒS KATRS ESAM SUBJEKTĪVS UN NEATKĀRTOJAMS DABAS METEO NOTIKUMU VĒROTĀJS, JO MŪSU ATTIEKSME TAČU IR SUBJEKTĪVA

      TAS IR MANS VIEDOKLIS , VISUS IEDĀLĪT KAUT KĀDĀS ZINĀŠANAS KATEGORIJĀS KĀ PADOMJU LAIKOS!! ;) PĒC CILVĒKU ZINĀŠANĀM INDIVODUĀLĀM.

      UN KĀ TO VAR NOTEIKT?

      Ielādē...
      1. 01.08.2013 00:52

        Šoreiz jāpiekrīt Mārčam: šis ir labs, tas vēl labāks, bet tas tur - nu nekam neder. Sanāk tāda kā mērīšanās ar...
        Vienkārši ir lietas kuras vienam interesē, bet citam nē. Katrā nozarē ir savi fanāti šī vārda pozitīvajā nozīmē, un labi, ka tādi atrodas. Vai vajag vēl kādu šķirot pa rāmīšiem un "uz uzplečiem likt zvaigznītes"... neesmu pārliecināta. Bet ja jau kungi tā vēlas...

        Ielādē...
        1. 01.08.2013 07:43

          Jā, būs vien arī man jāpiekrīt, ka nevar iedalīt visu kategorijās, grupās, jo katrs no mums ir ar atšķirīgām interesēm un uztveri un tad grupēšana jau ir kas ir (te piekritīšu Miglai) Tādā ziņā..

          Ielādē...
  5. 01.08.2013 10:05

    Es netrāpu nevienā kategorijā.
    Interesē vairāk nekā dažas stundas uz priekšu. Tātad parasteis škiet neesmu.
    Pats nepierakstu (un šķūņa arī nav :) ) . Tātad parējās kategorijas arī atkrīt.

    Mūsdienās pašam pierakstīt mete informāciju ir maza jēga, jo:
    1. Meteo mērījumus jau veic gan oficiālās gan entuziastu meteostacijias. Un šie dati ir pieejami.
    2. Ja tev nav sava meteostacija, tad pats var objektīvi savākt tikai nelielu daļu (Temperatūra, nokrišņi un spiediens).
    3. Pats var samērīt un pierakstīt tikai vienu vietu, kur atrodas pats.

    Daudzi informāciju vāc analizē. Bet paši gandrīz neko nepieraksta.

    Tātad, meteo datu vācēji, šajās kategorijās netrāpa. P:)
    Un akadēmiskie pētbieki(zinātnieki) arī, jo viņi pārsvarā strādā ar citu savāktu informāciju. :)

    Rakstā minētās kategorijas ir bāzētas tikai uz to vai, un cik daudz pats pieraksti. Tātad tikai ļoti šaurs aspekts.

    :)

    Ielādē...
  6. 01.08.2013 10:15

    Es laikam būšu Jura minētā 'Praktiskā vērotāja', bet man tētis gan ir tipisks 'Mērenais debesu lūkotājs'. Ceru viņa ilggadīgos pierakstus saņemt mantojumā. Un tad jau varēs domāt, ko ar tiem darīt - kartupeļus vārīt, vai mēģināt kaut kur interneta dzīlēs sakrāto info iedabūt...
    Pati gan nemēģinu fiksēt gaisa temperatūras, jo dzīvoklis atrodās DDR pusē un līdz ar to termometra sniegtā informācija ir pārāk optimistiska.

    Ielādē...
  7. 01.08.2013 09:29

    Un man atkal nav kategorijas-man nepatīk vērot ,man vajag paredzēt un prognozēt/kaut gan tam ir vajadzīga ari vērošanas pieredze/Es jau saprotu Raiti,gribas visu klasificēt ...Tā ka man atliek vien secināt ka mateolapieši ir visi izteikti izdividuāli,gatavais raksturu un metožu kaleidoskops.Varbūt ka mēs visi kopā esam SUPERVĒROTĀJS!!!!!!nNu pilnīgi noteikti-Supervērotājs kāda Latvijā otra vairs neatrast, ne.

    Ielādē...
    1. 01.08.2013 09:47

      Nu bet izlasiet pirmo raksta teikumu- te viss tapis ar nelielu humora devu :)

      Ielādē...
      1. 01.08.2013 11:12

        Šitas jau ar domāts ar humora devu!!!Nu nemākam mēs abi jokot:):):)

        Ielādē...
        1. 01.08.2013 13:27

          Mums, mīļie, jāsaprot, ka Raitis šai lapā ir tāds neliels provokātoriņš, kurš ik pa laikam mūsu mierīgajā ūdenī iemet pa akmentiņam, lai "uzvirmo kaislības". Varbūt nav nemaz tik slikti, ka ir kāds "garainis, kurš veicina vārīšanos"...

          Ielādē...
          1. 01.08.2013 13:30

            Šādi raksti no Raita man liek arī aizdomāties par ko citu. Un labi ir tas, ka notiek diskusijas:)

            Ielādē...
  8. 31.07.2013 22:28

    Raitis, šķiet, nepieļauj domu, ka supervērotājs varētu būt dāma , tālāk citēju no teksta: neapprecēsies, jo kura normāla sieviete ....izturēs. Un ja nu otrādi?

    Ielādē...
    1. 31.07.2013 22:44

      Bet jāsecina, ka ~80% šī portāla apmeklētāji ir vīrieši, tāpēc viss materiāls ir vairāk vai mazāk uz to vērsts. Es cienu to mazumiņu sieviešu, kas ir šajā lapā, bet žēl, ka jūs esat mazākumā! :( Skarbā patiesība, diemžēl, jo tās sievietes var uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt..

      Ielādē...
      1. 31.07.2013 23:42

        No 43 pēdējā laika komentāru rakstītājiem (ja zem nika ar sievišķo galotni neslēpjas pretējais dzimums) ir vismaz 10 dāmas : saulcerīte, Biruta, Lauma, Magone, colina, Saksija, Laimdota, Ilga 123, Vālodze, Rasene 23...

        Ielādē...
        1. 01.08.2013 07:55

          Vēl aizmirsi arī Maiju :)

          Ielādē...
          1. 01.08.2013 08:33

            Gadalaiks, Moonscape... Nu kaut kas jau salasās, bet fakts paliek fakts - vīriešu ir vairāk..

            Ielādē...
        2. 01.08.2013 21:05

          Migla, paldies ka pieminēji:))) Esmu grupā...man tāds darbs, esot mājās priecājos par foršo laiku un foršajiem cilvēkiem apkārt:)))))

          Ielādē...
  9. 01.08.2013 21:30

    A man patīk šī te raibā kompānija:))Un savus datus dodu tik tāpēc, lai mani nedzītu prom:))))Paredzēt neprotu NEKO, novērot- tik savas "provinces" šaurajos rāmjos, mani dati diez vai kādam vajadzīgi....Meteolapā man ir labi, ērti dabūt jaunu info un iegūt jaunas zināšanas, tā kā , laikam esmu meteoegoists(e), man, lūdzu, jaunu grupu:)

    Ielādē...
    1. 01.08.2013 21:55

      Forši,drīkst es ar būšu meteoegoiste:):)

      Ielādē...
      1. 01.08.2013 22:35

        Nav ko kādam te atļauju prasīt, lielā mērā jau mēs visi tādi esam... :))
        Un dažreiz šāda humora piedeva nāk tikai par labu - skaidrs, ka mēs nu neesam tie rāmjos liekamie, it sevišķi tik ļodzīgos... :D

        Ielādē...
    2. 02.08.2013 12:07

      Tad es ar piesliecos meteoegoistēm, nu re, esam jau trīs!

      Ielādē...
    3. 06.08.2013 00:00

      :D Meteoegoists, tas ir LABAIS! Trāpīgs apzīmējums. :)
      Kaut kādā mērā, gandrīz katrs, kaut kādā jomā ir mazliet egoists, un šeit ir īstā vieta, kur savu egoismu apmierināt, palasot to ko raksta citi, tāpat vien - neko nekomentējot.
      Tai pat laikā, ego var dot impulsu kādu komentāru uzrakstīt, lai izteiktu savu viedokli.
      :)

      Ielādē...