Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.11.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.11.13.)

Nedēļa aizgājusi. Tajā vairākas neizteiktas frontes gādāja par samērā apmākušos laiku. Otrdien un ceturtdien vietām nedaudz uzlija. Piektdien siltā fronte no Kurzemes puses atkal nodrošināja mums nelielus lietus brīžus, pēc kuras nāca siltāks gaiss. Sestdien Kurzemē gaisa grādi aizgāja līdz +10. Samērā silts, taču vējains laiks bija svētdien.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

IEPRI8EKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 17.11.13.

  

OTTO ciklona siltais sektors turpinās, tā tāla DR malā. Daudzviet skaidras debesis, lai gan ir visai spirgts un vietām arī brāzmains R vējš. Kas cilvēkiem rada zināmas diskomforta situācijas.

Sestdiena, 16.11.13.

  

Aiz siltās frntes dienas otrajā pusē pie mums nonāk OTTO ciklona siltais sektors, kad Kurzemē gaiss vietām iesilst līdz +10. Līdz vakaram skaidrojas arī centrālos rajonos, kamēr apmācies līdz dienas beigām ir Latvijas A pierobežā. Agrā rītā siltās frontes ietvaros daudzviet uzlīst.

Piektdiena, 15.11.13.

  

Viena neliela fronte rīta, cita vakarā progresē no R puses. Diena kopumā tamdēļ pelēka, vietām nedaudz uzlīst.

Ceturtdiena, 14.11.13.

  

Neliels anticiklons ar saulainu laiku gandrīz visā Latvijā. Vairāk padebešu ir Latvijas A daļā.

Trešdiena, 13.11.13.

  

Vēl viena fronte ar nelieliem lietus nokrišņiem dienas laikā pārskrien Latviju, vakarā jau visā valstī neliela anticiklona iespaidā skaidrojas.

Otrdiena, 12.11.13.

  

Kārtējā fronte ar mākoņainību, lietusbrāzmām un vēja pastiprināšanos - nāk no DR puses.

Pirmdiena, 11.11.13.

  

QUINTIA anticiklona ZA mala- ar mierīgām un pelēkam debesīm. Kombinācijā ar biezām miglām daudzviet, vietām arī uzsmidzina.

=============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.11.2013 04:48

    Saskaņā ar vienu astronomijas programmu, Rīgā Ison komēta jau ir uzlēkusi. Turklāt tai jābūt DA pusē - es no savas kāpņu telpas varu redzēt. Jau biju uzgājusi uz 5. stāvu, bet pie horizonta ir riktīga dūmaka + spilgts pilsētas apgaismojums.
    Vēl joprojām komēta nav redzama un vispār debesis ir tik dūmakainas, ka labi ja 5 zvaigznes izdodas saskatīt - pa visu debesjumu. Bet kāds sals!!! :(((

    Ielādē...
  2. 18.11.2013 07:53

    Nu, komētu mednieki? Esmu dziļā šokā par šo rītu. Tik laicīgi sāku medīt komētu. Lēnā garā ieēdu ābolu+dzērveņu ievārījumu, uzgrauzu kāposta lapiņu, satuntulējos kā viesotos Jakutijā - nopietni. Uzkāru kaklā kameru, infantili cerot, ka TUR ārā kaut kas būs. 1,5 km skriešus aizskrēju, skatoties pa malu malām, vai kāds brīvdienu skurbulī neuzbruks - kriminālā Rīgā... Jau tuvojoties klajajai vietai ar zināmu pacēlumu virs apkārtnes, arvien vairāk nojautu, ka nekā nebūs. Ilgi skatījos, bet pat Merkūru nespēju saskatīt, kamēr vienā brīdī tomēr saskatīju ko pavisam maziņu, bet vismaz spīdošu - virs rītausmas. Es gan nezinu, kas tas bija. Visā debesjumā bija ne vairāk par 5 zvaigznēm, viena dikti spoža bija gandrīz virs galvas - tomēr ne tuvu Venēras parametriem, kas parasti ir ļoti spoža un liela. Nu un tas baisi spožais Mēness, protams. No tās stāvēšanas pat sāka salt, bet atpakaļ tāp… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 18.11.2013 07:11

    - 4,5, mēness gaismā pļavā blāvi mirguļo ledus kristāliņi.
    7.35 - strauji paliek gaišs, laukā tīrs, vēss gaiss (-4,7). Gar upīti sakliegdamās lido pīles. Daudz laimes Tev dzimšanas dienā, Latvija!

    Ielādē...
    1. 18.11.2013 07:39

      A kāpēc gandrīz tikpat silts kā Siguldā? Allažos parasti ir manāmi aukstāks - pēc pieredzes zinu. Es jau tā rēķinu, ka Siguldā šorīt patiesībā ir pilni -5, jo pēc pieredzes zinu, ka šādā laikā ceļu stacija rāda nedaudz siltāku. Vispār, pēc HIRLAMa Siguldā nebija iemesla gaidīt aukstāku par -3, tā ka pat šis modelis nespēj tikt līdzi milzīgajai izsalšanai. Nu Melturi jau kā vienmēr avangardā.
      Oi, pavisam aizmirsu pajautāt. Komētu redzējāt, ja reiz tik agri augšā?
      Starp citu, neraugoties uz sab. tr. trokšņošanu - lielā salā parasti laba dzirdamība, sadzirdēju gājputnu klaigas. Tādu gaišu putniņu kāsis ap 15..20 īpatņiem aizlidoja no DA uz 300 grādu virzienā. Laikam jau gulbji, lai gan klaigāja kā zosis. Bet kurp tad viņi laidās, tur jau tikai Zviedrija vai viņi uz Kurzemes piekrasti mauca... Radi savulaik stāstīja, ka pēc gulbju aizlidošanas drīz piesals. Nu jā... jau tagad visas peļķes bija ledū.

      Ielādē...
  4. 18.11.2013 07:55

    -4. pēc ilgiem laikiem saullēkts ir redzams.

    Ielādē...
    1. 18.11.2013 07:59

      Jūs to nopietni? Kā var redzēt komētas KUSTĪBU pašlaik? Rīgā nebija arī tajā pusē - es visas malu malas līdz pašam horizontam izskatīju.

      Ielādē...
      1. 18.11.2013 08:10

        Tiešām nesapratu, kas tas bija,iespējams, ka ne komēta, jo ātrums paliels, sākumā bija zemu pie horizonta, pēc tam sekoja kāpums augšup, nu jau pazuda. tāpēc arī ātro komentu par'' komētas '' parādīšanos izdzēsu.

        Ielādē...
        1. 18.11.2013 08:20

          Nu vispār es vienā brīdī redzēju laikam meteoru. Bet kustība bija klasiskā - slīpi no augšas uz leju un šausmīgā ātrumā tas viss notika. Vēl iedomājos, vai tikai novembrī nebija kaut kādas meteoru plūsmas - kaut kādas bijušās komētas atliekas vai kas tur tāds, kam Zemīte iet cauri. Tātad komētu neredzējāt arī Jūs... njā. A kas par vainu? Rīdzinieki var vainot Rīgu, bet kas visdziļākajā nomalē varēja patraucēt? Zvaigžņu vispār bija daudz? Man nez kāpēc iespiedies prātā, ka visvairāk zvaigžņu tomēr ir gada siltajā pusē - augusta un septembra garajās naktīs. Ziemā (arī novembrī) un pavasarī pārsvarā ir kaut kāda dūmaka, kas mazina redzamību. Nav jau brīnums, jo visi masveidā kurina un vispār aukstumā gaiss sastāvas, arī augstāk visādi inversiju slāņi veidojas.

          Ielādē...
  5. 18.11.2013 08:47

    -3, viegla vēsmiņa un fantastiski skaisti mākoņu kruzuļi debesīs.

    Ielādē...
  6. 18.11.2013 10:30

    Nakts minimums-5,4 grādi.Viss sasalis un uz ūdens ledus kārtiņa.

    Ielādē...
  7. 18.11.2013 11:45

    Nu gan te kādiem sakāpis galvā. Ko var kašķēties! Un vēl par tādiem niekiem. Sekojiet manam principam - iztekt savas domas, nenoriet otra !!! Sākiet ar - bet es domāju tā, bez - Tu domā nepareizi. Un viss būs labi. Arī es kādreiz sašūmējos, kad mani nosauca par "visādi te pensionāri, kas uztraucas par nepareizā kārtibā nosauktiem vēju virzieniem". Jāatzīmē, ka tas, kā burātājam senioram, joprojām man griežas ausīs, it īpaši, ja to vēl saka televīzijas diktori. Bet sapratu, ka lielākajai daļai cilvēku tas vispār neko neizsaka. Pasauli jau nepārmācīsi, un dzīvo mierīgi tālāk.

    Ielādē...
  8. 18.11.2013 12:21

    Labdien visiem šajā svētku dienā!Pirmkārt : svētkos kašķēties ir AIZLIEGTS!!Otrkārt: laiks ir tik foršs, gaiss spirgts, saulīte spīd...Treškārt: lai visiem jauka diena!Tā kā Piņķos: ar sauli, D vēju, +2*C un burvīgiem plāniem, izstaipītiem mākoņiem,kas atgādināja saules starus.No rīta balti bija gan ēku jumti, gan zāle.Vēl vakar apcerēju domu par to vai pļaut, vai nepļaut vēlreiz zālāju, šodien jau liekas, ka nevajadzēs vis :)

    Ielādē...
  9. 18.11.2013 08:57

    Labrīt visiem meteovērotājiem!! Daudz Laimes Jums Latvijas dzimšanā!! Brīnisķīgs rīts bija.
    Izgāju vērot ISON komētu ap 6:30 Liepājas ezera putnu novērošanas turnī!!
    Tātad "Dūmaka"' rakstija, ka neprata noteikt ISON atrašanās vietu iesaku izmantot programmu "Stellarium", kuru var lejupielādēt legāli par brīvu šai vietnē Stellarium
    Es ISON komētu pamaniju īsi pirms Saullēkta ap 7:30 netālu kreisājā pusē no Spika, jaunavas zvaigznāja, ap kādiem 15 grādiem virs horizonta DA pusē, izmantoju (d 50mm, 10X) binokli, kā blāvu punktu izplūdušu. Faktiski ar neapbruņotu aci neiespējami pamanīt. Prieks, ka es nebiju vienīgais komētas ķērājs pie torņa !! ;) ISON komētas aste man likās , ka bija sadalījusi divās dāļās... ?! Vai tā bija mana optisks māns?
    Rekur vairāk uzskatāma ISON atrašanās vieta .. 18.Novembris
    ap 7:00 bija +1*C , pūta dzestrs DA vējelis .....

    Ielādē...
    1. 18.11.2013 09:19

      "Tātad "Dūmaka"' rakstija, ka neprata noteikt ISON atrašanās vietu"
      Kā NAV kauna tik brutāli melot? Es nerakstīju, ka nepratu atrast. Kas es kāda aita, ka neprastu kaut ko atrast? Es ikvienu slieku pamanu, kur nu spīdekļus debesīs. Nebija arī nekādas Spikas. Tā, kas bija virs galvas, bija vienīgā kaut cik pamanāmā zvaigzne debesīs. Nebija pat Marsa. Nu jā... Rīgas dūmakainās debesis + pilnais mēness, kas vienmēr izgaismo debesis, it īpaši vietās, kur gaiss nav gluži tīrs.
      Kā jūs vispār lasāt? Es taču visu procesu sāku ar pētīšanu astronomijas programmā, kas man jau daudzus gadus ir - esmu pieradusi ar to darboties. Tā pati apdeitojas ar svaigāko informāciju.
      Tak jau vismaz nedēļu šai komētai aste ir sadalījusies un vairs jau ne 2 daļās, bet vairākās.
      Rezumējums. Ison komēta ir mēsls, jo Heila-Bopa komētu varēja redzēt pat cauri logu stikliem bez nekādiem optiskiem palīglīdzekļiem. A šīs vienkārši NAV.

      Ielādē...
      1. 18.11.2013 09:41

        Es jau tikai gribēju Jums palīdzēt un paskaidrot, pēc kā vadīties un atrast ISON komētu?!
        Atvainojos no sirds, ja Jūs uzskatat, ka es "brutālu meloju" attiecībā uz Jūsu zināšanām astronomijā, tās ir krietni labākās par manām es tās neapšaubu nēkādā gadījumā.
        Piekrītu, ka nēesmu kompetencs astronomijā...
        Turpmāk domāju dzēsties ārā no šī vietnes... un ĀMEN :(
        Gribēju palīdzēt cilvēkam izskaidrot par ISON komētu atrašanās vietu pirms saullēkta, bet dabūju pa muguru?!
        Atnašenija voprosa... vot tak... :(
        Pacietība ir tikums...

        Ielādē...
        1. 18.11.2013 10:30

          Labrīt, kometu šodien necentos meklēt. No R puses progresē augstie slāņu mākoņi, 0 grādi, uz zemes neliels uzsalums.

          Ielādē...
        2. 18.11.2013 10:32

          Dari kā es-vispār nelasu Dūmakas komentārus ,jo tie ir aizvainojoši un žultaini.Met tiem mieru-suņi rej ,bet karavāna iet tālāk.Un paldies par paskaidrojumu,tikAI NEZ VAI VĒL BŪS TIK SKAIDRI RĪTI.

          Ielādē...
        3. 18.11.2013 18:08

          Beidz, troļļus nevajag barot. Man viņu pat mazliet žēl, izskatās, ka pietrūkst sabiedrības reālajā dzīvē, tad nu mēģina iesprausties katrā vietā, kur vajag un kur nevajag.

          Ielādē...
        4. 18.11.2013 18:16

          Neņem pie sirds troļļa uzbraucienus! Dūmaka acīmredzot atkal atgriežas pie savas īstenās - troļļa - sejas, pēdējā laika pieklājīgākie komentāri laikam bija tikai īslaicīga maska. Viena riebekļa dēļ taču nebūtu pareizi visu pamest?... ;)

          Ielādē...