Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.3.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 23.3.14.)

Nedēļa aizgājusi. Šajās septiņās dienās bija visai dinamiski laika apstākļi. Pari mums gāja vairāki cikloni, gan ne visai spēcīgi. Bieži uzlija. Tostarp trešdienas vakarā un naktī uz ceturtdienu GINA ciklons daudzviet atnesa spēcīgus sniega nokrišņus, kas radīja jaunu sniega segu. Uz ZA no Rīgas dažviet pat 25cm un vēl lielākā biezumā. Tomēr jau ceturtdien un vēl vairāk piektdien cita ciklona siltajā sektorā Zemgalā un Latgalē gaiss iesila +15+17 grādos. Piektdienas vakarā dažviet DA un ZA rajonos nodārdēja pirmie šā gada pērkoni kombinācijā ar lietusgāzēm. Nedēļas izskaņa- atkal lietaina caur pāris nelieliem cikloniem.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 23.3.14.

  

Esam "uz" frontes, kas stiepjas no DR puses ZA virzienā pāri Latvijas centram. Naktī caur kartējo nelielo ciklonu- mums uzlija, nedaudz uz A no galvaspilsētas lija arī dienas laikā. Viscaur makoņains, skaidrākas debesis Latvijas R daļā.

Sestdiena, 22.3.14.

  

Neliels ciklons naktī ar lietu, tostarp ar dažu gāzienu aizskrēja pāri Latvijai ZA virzienā. Naktī vietām pat zibeņoja, dienā uz brīdi pirms nākamā miniciklona pastiprinājās neliels anticiklons no Z puses. Dienā daudzviet saule spīd, bet vakarā nāk jauni mākoņi no DR puses.

Piektdiena, 21.3.14.

  

Dienas laikā pie mums ir ciklona siltais sektors, dienas lielākā daļā - siltums, Rīgā +15, bet dažos DA rajonos ir visi +17. Vakarā no Kurzemes puses pāri Latvijai virzās aukstāš fronte, kas vietām nes jau vasarīgas lietusgāzes un arī nelielus negaisus (Jēkabpilī, naktī pie Alūksnes...).

Ceturtdiena, 20.3.14.

  

Dienas otrajā pusē beznokrišņu siltā fronte pārskreja pāri Latvijai no DR puses, tuvojoties pusnaktij- gaisa temperatūra visai strauji visā Latvijā gaisa temperatūra pagājās uz augšu. Kusa sniega pēdējās paliekas uz zemes.

Trešdiena, 19.3.14.

  

GINA ciklons dienas otrajā pusē un sekojošā naktī atnesa masīvus sniega nokrišņus, kamdēļ sniega sega Latvijas Z-ZA rajonos pieauga virs 10cm un ir biezākā visā šajā ziemā.

Otrdiena, 18.3.14.

  

Neliels augsta spiediena atzars aiz frontes priekšpusdienā, bet vēlā pievakarē jauna fronte no DR puses, kas daļā valats atnesa lietus un slapja sniega nokrišņus.

Pirmdiena, 17.3.14.

  

Plaša, bet samērā neizteikta siltā fronte, kas paralēli pati sev nāca no ZR puses- lielā daļā, galvenokārt centrālos rajonos - atnesa ilgstošus sniega nokrišņus, kas pieaudzēja sniega kārtu uz zemi caurmērā par 5cm daudzos novados...

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 23.03.2014 16:14

    pagaidām bez lietus, kaut arī brīžam savācas tumši padebeši. Rīta puse ar dūmakainu sauli caur mākoņiem. T Viļakā uzkāpa līdz +15, vējš minimāls. Šobrīd krietni samācies, +13.

    Ielādē...
  2. 23.03.2014 17:11

    Te ziņa ar video- kas notiek, ja degošai zālei (Kolorado, ASV) pievienojas virpulis.

    Ielādē...
  3. 23.03.2014 17:21

    Visa diena bez nokrišņiem, pārsvarā saulaina, uz vakaru nomācās.

    Ielādē...
  4. 23.03.2014 18:12

    Šodien pie manis termometrs rādīja +11,2 grādus, uz saules bija +12,9 grādi. Kopumā šodien bija silti, spīdēja saulīte, debesis rotāja mākoņi. Ejot uz veikalu, uz krūmiem es pamanīju pirmās lapas, pie māju sienām aug zaļa zāle un vizbulītes, pat uz bērza es pamanīju, ka bērza pumpuri jau paliek arvien lielāki un zaļāki, tāda sajūta, ka pēc nedēļas parādīsies lapas. Mākoņi arī kā vasarā. Bet es vienalga ļoti ceru, ka tomēr būs siltāks un beidzot Rīgā būs siltums līdz +18 grādiem.

    Ielādē...
  5. 23.03.2014 19:03

    9,5 grādi plusos un debesīs skaisti gubumākoņi.

    Ielādē...
  6. 23.03.2014 18:35

    Lai arī saule parādījās tikai pirms paša rieta, diena dārza darbiem tīri piemērota, pēcpusdienā vēja praktiski nebija un strādājot pat nācās meklēt plānāku virsjaku. Saulcerītes iedvesmota, arī es pierunāju dēlu, lai saved kārtībā mazāko no plēves mājām un sasēju redīsus, salātus un dilles. Man šķiet, ka šis ir mans "personīgais agrās sējas rekords" :).
    P.s. Līdz ar saules rietu virs upītes sāk celties migla, kas samērā ātri kļūst aizvien biezāka.

    Ielādē...
    1. 23.03.2014 19:05

      Mans ar -rekords .Ja tā turpināsies ,tad zirņus varbūt varēs patiešām sēt 100.dienāTas laikam 10.aprīlī būs darāms,maan gan līdz šim nekas nesanāca un nedīga.

      Ielādē...
  7. 23.03.2014 19:08

    Pēc 16.00 nomācās jau riktīgi, kļuva tumšs, nācās papildu gaismu slēgt. Lietus gan ar tiem mākoņiem neatnāca, taču pamazām kļuva vēsāks - ap 16.00 vēl +13, 17.30 +11,1ºC, tagad turas ap +10. Mākoņi vairs tā arī nepašķīrās, vien epizodiski mazliet gaišāks kļuva. Tagad gan sega vairs nav vienlaidu pelēka un blīva, diezgan daudz caurumu,bet Saule jau norietējusi, nāk nakts... :)) Šobrīd mierīgs, sauss, +9,7ºC.

    Ielādē...
  8. 22.03.2014 17:02

    Vakarnakts atnesa 6,3 mm nokrišņu.Šodien manīju +11,8 grādus un ķēros pie dārza-sasēju redīsus un sastādīju sīpolus lokiem.

    Ielādē...
    1. 22.03.2014 18:07

      Ma-la-cis!!Es līdz sēšanai vēl netiku,bet ir rītdienas plānos:)Šodien tik apkopu vienu stūrīti dārzā un 3 reizes aizjoņoju līdz mežam, kur bērzi ieurbti.Tek!
      Dieniņa smuka padevusies.Neliels vējelis, dienas vidū ap 10*C silts, mazliet saule.
      Gāju putni, pārsvarā zosu kāši, lidinās uz visām debesu pusēm .Arī gulbji, bet tie- tā kā vairāk uz līci.
      Vārnas panikā, ka pavasaris atnācis pavisam strauji un negaidot, grābj būvmateriālus( lasi: zariņus) kur pagadās, divas pat iesēdušās ābelē un mēģina nolauzt kādu zaru no dzīva koka:)).
      Bet netālu no meža, grāvja malā jau sen dzīvo meža skudras, tik īsti nemana, kur ir viņu pūznis, taču viņu taka iet pāri manējai:)Vakar skatos, pamodušās....salīdušas divās kaudzītēs zālē, lēnām tur kužinās. Saule vakar nespīdēja, tā kā tās nebija saules vannas .Šodien arī dienas vidū tādas pat "kaudzītes", tikai stipri mazākas.Izskatās drīzāk pēc ''tautas skaitīšanas", kuras un cik pārziemojušas:).

      Ielādē...
      1. 22.03.2014 23:04

        Pupu mizas jo vēl īsti pavasaris nav sācies jo īsta putnu skaitīšana ir tad ja pāri lido pa dienu piemēram Papes Ornitologu novērošanas stācijā ap 25tūkstoši dažādu sugu putni diennāktī, ja piemēram migrācijas dienā spīd spoža saule, tad šis milžigais putnu bars var radīt ēnas sajūtu .. es gribētu kaut ko līdzīgu pieredzēt, kā to man pagajušo Rudēnī stāstīja Orkaans!!

        Labi es iešu šonakt ķert pirmo iespējamo Pērkona Tēva neigassu RietumKrastā, jo visas pazīmes liecina par to +5*C , DA vējelis no iekšzemes, un pie Liepājas Ezera klaigāt gulbju un citu putni bari, gaisa ir jaušams svaigs silta Maija nakts vēsma un smarža, kā pirms negaisa.. ;)

        Ielādē...
        1. 23.03.2014 09:58

          Nu gan te kāds piepušķo...
          Jā, 25 tūkstoši putnu dienas laikā, Papē, nav nekas īpašs. Ļoti labās dienās var būt arī vairāk par 100 tūkstošiem pārlidojošu putnu.
          Bet tie nekādā gadījumā neaizsedz Sauli, tas ir ļoti pārspīlēts. Varbūt, ja visi 100 tūkstoši reizē pārlidotu,tad varētu mazliet "piesegt" Sauli, bet ne aizsegt.

          Ielādē...
          1. 23.03.2014 14:24

            Mārčam pavasaris galvā, jūtams pa gabalu:))))

            Ielādē...
          2. 23.03.2014 19:23

            Atvainojos par savu piepuškojumu un neobektīvismu :( Nudien tencinu, ka Orkaans mani izlaboja !! Izstreba manu savārīto putru..
            Nu protams, ka putnu bars var tikai "piesegt" Saules gaismu..

            Bet runājot par šo dienu RietumKrasta valdā ierastais piejūras "drēgnais" miglainais un zemo mākoņu Pavasaris, visu dienu ap +4,5*C , apmācies, DR vējelis dzestrs no Baltijas jūras piekrastes atnesa nelielu miglu un auksto gaisu.. bet tas neliedza, man veikt dažud dārza darbus jeb priekšdarbus.
            Runājot par aizvadītās nakts iespējamo negaisu tas viss pagaisa un vienīgi pamatīgi nolija lietus.. ceru, ka RietumKrastā siltums arī beidzot atnāks :)

            Ielādē...
  9. 23.03.2014 21:59

    sat24.com karte rāda - zibeņoja šovakar Latvijas DA daļā, kāds no Daugavpils R nomales varbūt ko redzēja.

    23:06: Bet pirms pusnakts - masivi zibeņo Baltijas jūrā uz Z no Polijas. Latvijas DR krastā esošie iedzīvotaji šos zibeņus varētu ar piepūli saskatīt DR pusē...

    Ielādē...
  10. 23.03.2014 20:34

    Paserfoju internetā un atradu šo mājaslapu riga.nuipogoda.ru

    Ielādē...
    1. 23.03.2014 21:58

      Bet 2014. gada septembris ir šeit.

      Ielādē...
      1. 23.03.2014 22:30

        Krieviski nesaprotu, bet vai tiešām tā ir īsta prognoze? :D
        Kā var rasties tik absurda ideja veidot itkā tik detalizētu prognozi tik tālu uz priekšu?
        NOAA prognozi, kur attēlota mēnešu vidējās temperatūras novirze no normas, es vēl saprotu, bet šis ir kas unikāls!
        Nez uz kādiem datiem/modeļiem ir balstīta šī prognoze?!

        Ielādē...
  11. 23.03.2014 22:41

    Vakarā pamazām kļūst vēsāks, šobrīd +7,6*C. Debesis šķiet nomākušās, vismaz pa A puses logu redzamajā debesu daļā zvaigznes nemana. Vēja nav, arī lietus pagaidām nav bijis. Radars gan rāda, ka virs Lietuvas jau līst un pamazām nāk arī šurp. Nekādu zibeņošanu gan neesmu manījis, tiesa, speciāli arī neesmu pētījis, un tālās norises (piemēram, rūsu) nemaz arī nevarētu novērot, ja vien netrāpās ierobežotajā skatu laukā... Bet maz ticams, ka kaut kas tāds bijis, turklāt arī tas pats sat24.com uzrāda zibeņošanu ne DA, bet drīzāk DR robežu tuvumā...

    Ielādē...
  12. 23.03.2014 22:59

    tomēr mazliet uzlija. Šobrīd +4, kaut kas miglai līdzīgs, zvaigznes spīd.
    p.s. Arī es Viļakas plēvmājā iesēju dažas rindiņas redīsu. Arī būs rekords, bet šķita ļoti piemēroti silts.

    Ielādē...
  13. 24.03.2014 00:26

    Radars pie manis jau rāda lietu, taču melo, jo pagaidām viss sauss. Zvaigznes gan nemana, un joprojām silts - šobrīd +7,1*C.

    Ielādē...
  14. 24.03.2014 08:39

    Vakar līdz kādiem 11 lija,pēc tam lietus josla aizvirzījās uz austrumiem.Cīruļi dzied visās malās,arī strazdi nedaudz iemēģina balsi.
    Šorīt +4,migla.

    Ielādē...
  15. 24.03.2014 09:12

    Rīts bez novērojumiem:) Skrēju uz darbu un tik vien jutu ka lietus kavējas.

    Ielādē...