Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.5.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 31.5.15.)

Nedēļa aizgājusi. Kopumā tā bija visai nepastāvīga, vairākas aukstās frontes mijās ar skaidrām debesīm. Pirmdien pēc VIOLA anticiklona nāk neliela aukstā fronte ar nokrišņiem, Tā otrdien bija virs centrāliem novadiem, uz A no tās bija vasara ar +24 grādiem, kamēr R pusē un virs Latvijas lielākās daļas - vien +10+13 grādi. Trešdien šī fronte deva pēdējos nokrišņus virs Latvijas A pierobežas, Nedēļas pirmajā pusē A daļā bija vērojami arī negaisi. Ceturtdien valdīja augsta spiediena atzars ar mērenu laiku. Bet piektdien jauna oklūzijas fronte nesās ar nelieliem nokrišņiem pāri Latvijā. Un arī sestdien jau izteiktāka aukstā fronte devās tai pašā virzienā. Daudzviet nesot mērenus nokrišņus, tostarp ar nelieliem negaisiem Kurzemes D pierobežā un dažviet Kurzemes R daļā. Svētdien aiz-frontes īslaicīgās lietus, krusas brāzmas bija. Bija daži pērkoni, pārsvarā centrā no lielākiem padebešiem. Svētdienas vakarā laiks nomierinājās "zem" nākamā augstspiediena atzara. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-----------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 31.5.15.

Aiz ciklona aukstās frontes- pie mums Kurzemē, bet vēl vairāk centrā bija īslaicīgas lietus brāzmas, kur dažviet bija vērojama arī krusa. Visu pavadīja negaisa paradības, zibens dažviet uz A no Rīgas saspēra dažus kokus. Vakarā gan jau viss "zem" augsta spiediena atzara no D puses- aprimās. 

Sestdiena, 30.5.15.

Priekšpusdienā neliela siltā fronte ar mākoņiem- ātri pārskrēja Latviju ZA virzienā. Bet pēcpusdienā tai pa pēdām nāca aukstā fronte. Kas sev līdzi nesa arī dažus negaisus. Tomēr tie pamatā izbeidzās pie Kurzemes un Zemgales D pierobežas, paspēja vēl uzzibiņot arī Kurzemes R daļā. Tālāk šī fronte nesās ar lietusbrāzmām, kas vietām bija mēreni spēcīgas. Brāzmas pavadīja arī R vēji spēkā aiz 10m/s. Līdz vakaram fronte izsīka virs Latvijas A daļas. 

Piektdiena, 29.5.15.

Neliela aukstā oklūzijas fronte skrēja pāri Latvijai no DR puses ZA virzienā. Kurzemē un centra nedaudz uzlija. Pret vakaru Latvijā skaidrojās. 

Ceturtdiena, 28.5.15.

Augsta spiediena atzars- gādā par mierīgu laiku visā Latvijā. Vien naktī un rīta pusē A pierobežā vēl ir nelieli nokrišņi no aizejošās frontes virs Krievijas R daļas. 

Trešdiena, 27.5.15.

Fronte no Latvijas aiziet ZA virzienā. Naktī un rītā Latvijas A novados vēl daudz līst, nakts sākumā arī ar dažu pērkona negaisu. 

Otrdiena, 26.5.15.

Visai izteikta fronte ir pāri Latvijai. Tās mākoņi nāk no D puses un dod nokrišņus Latvijas lielākai daļai. Vakarā un jau nākamajā naktī Latvijas A daļā - vērojami arī mēreni negaisi.

Pirmdiena, 25.5.15.

Anticiklons VIOLA aiziet ZA virzienā, tomēr tā ietekme pie mums saglabājas. Saule mijās ar "laba laika" gubumākoņiem. Tikai pašā vakarā no D puses tuvojās nākamo nokrišņu zona.

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 31.05.2015 18:42

    LAUŽI MĪĻIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Varbūt tomēr tekošos apstākļus komentējam tomēr 1 vietā -t.i. pie Raitaa raksta.Citādi sāk izskatīties ka Meteolapaa tiek piespamota.

    Ielādē...
    1. 31.05.2015 19:06

      Es pacentos iedrošināt jauno autoru, lai pēc pirmās dienas- kad parādījās Meteolapā- lai uz reizi arī neaizmuktu prom. :)

      Ielādē...
      1. 31.05.2015 21:38

        Lai jau cilvēks raksta,bet par tēmu un nepārkopējot citus

        Ielādē...
        1. 31.05.2015 21:51

          Vēlos- vairāk oriģinalitāti :)

          Ielādē...
  2. 31.05.2015 22:21

    naktī ja bija lijis, tad tikai minimāli. Diena saulaina, bet vēsa, līdz +15, ar gubumākoņiem. Pievakarē pēc pieciem uznāca vairākas īsas lietus brāzmas ar vēju. Nekas jau nepielija, tik t nokritās uz +10, tapa baigi auksti. Bet pāris km ārpus pilsētas uz D pusi neesot bijis ne piles.

    Ielādē...
  3. 31.05.2015 23:26

    Rīgā visi lietus mākoņi tomēr izlija priekšpusdienā un pusdienlaikā, pedējais lietus ar nelielu krusu bija ap diviem. Pēc tam pa R malu gozējās skaisti cb mākoņi, kas vēlāk aizgāja uz A. Vēlākā pēcpusdienā debesīs palika tikai nekaitīgi gubu mākonīši, lielākoties spīdēja saule. Gaisa temperatūra pirms lietus priekšpusdienā ap +14, lietus laikā +10...+11, pēcpusdienā +15. Saule norietēja skaidrās debesīs, kamēr DA pusē tomēr bija mākoņi. Šobrīd +9,9.

    Ielādē...
  4. 31.05.2015 23:05

    Pārkopēju no citas sadaļas arī te:
    Plkst.16-20 no ZR puses atnāca negaisa mākonis un nodeva krietnu krusas devu, arī pērkons pa malām bija. Uzfilmēju to visu ar sava fotoaparāta palīdzību, kvalitāte, protams, tāda, kāda filmētājam un aparātam.
    Kā arī uzfilmēts, postījumu nav, rabarberi un kabači gandrīz veseli.

    www.youtube.com/watch?v=6Go7lZTTZ4k

    Ielādē...
    1. 31.05.2015 23:55

      Vairāk tādus filmējumus! Te tas video :)

      Ielādē...
  5. 31.05.2015 18:52

    žēl, ka otrdien nebūs tie solītie +27 grādi =( Vasara atrodas 200km no mums, kāpēc tā nenāk šurp.

    Ielādē...
    1. 01.06.2015 00:05

      Bet, kad atnāks nedēļa ar +30*C, tad būs cita dziesma: "kad beidzot paliks vēsāks???"
      ;)

      Ielādē...
  6. 01.06.2015 00:12

    31. maijā no rīta saulains. T. +6 grādi. Mērens R vējš. Jau ap 8 parādījās ātri skrejoši zemi mākoņi. Ap 12 gubu mākoņu virsotnes sāka izlīzd virs inversijas slāņa. Zem mākoņiem parādījās lietus aizkari. Vējš no R, brīžiem mēreni stiprs. Ap 13 uznāca gubu-lietus mākoņu josla. Nolija tikai lai asfaltu samitrinātu. Aiz joslas jau drūzmējās iespaidīgāki cb negaisa laktas. Ap 15 gar ziemeļu malu tuvu garām gāja iespaidīgs cb mākonis, brīžiem uzrūkdams. Arī D pusē līdzīgs, bet vājāks. Tikai divreiz uzrūca. T. tikai līdz +16 grādiem. Vakarā lielie gubmākoņi izzuda. Palika nedaudz laba laika gubmākoņi. Ap saulrieta laiku no R-ZR puses nāca vidējo slāņu mākoņu mežģīnes. Pašlaik t. +7,6 grādi, spiediens 764mm.

    Ielādē...
  7. 01.06.2015 00:48

    Vēlākā vakarā mierīgs, vējš pazuda pavisam. Debesis skaidras, Z pusē visai gaišas - jau labu laiku turpinās ne nu gluži polārās baltās, bet vismaz mūsu platuma grādiem atbilstošas gaišās naktis. Līdz ar to var redzēt tikai spožākās zvaigznes. Paliek jūtami vēss, šobrīd vairs tikai +8*C.

    Ielādē...
  8. 01.06.2015 07:48

    Vakar beigās nekas diži nenolija, lai gan divi negaisi noducinājās un it kā pat nogāza. Pirmais nāca ar nejaukiem virpuļiem un ir nolauzis pašai ražīgākajai bumbierei zaru :( . Vakarā temperatūra līdz +8 nokrita, gandrīz likās, ka salna var no rītas puses uznākt, ja tā turpinās. Šorīt zilas debesis, saule jau pusseptiņos silta.

    Ielādē...