Drēgnā oktobra nedēļa

Drēgnā oktobra nedēļa

Naktī uz svētdienu un svētdien daudzviet Latvijā ciklona ietekmē debesis bija apmākušās, valsts centrālajos rajonos mēreni lija. Nokrišņu daudzums konkrētajā diennaktī ir bijis lielāks kā visa septembra ietvaros. Nākamā darba nedēļa kopumā būs auksta ar nepatīkamu Z puses vēju.

Nosacītais siltums, kas svētdien novērots saulainajos valsts DA, tiks atspiests tālāk uz Eiropas DA daļu. Sākot ar otrdienu gaisa temperatūra pazemināsies, kad vairākas dienas pēc kārtas daudzviet dienas laikā tā būs zem +10 grādu atzīmes.

Attēli no LVĢMC un meteoblue. Uz tiem nospiežot, iespējams apskatīt pilnizmērā.

Pirmdien un nedēļas otrajā pusē iespējams neliels lietus, un kopumā nedēļas ietvaros debesīs būs daudz mākoņu. Tas, kopā ar brāzmainajiem Z un ZA puses vējiem sajūtu radīs vēl nepatīkamāku. Pastāv iespēja, ka nākamās nedēļas nogalē gaisa temperatūra nedaudz paaugstināsies.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.10.2016 00:59

    Laikapstākļu murgs turpinās... Visu dienu totāli nomācies, tumšs, auksts un lietains. Rīta pusē un priekšpusdienā brīžiem stipri lija, bet pārsvarā līņātājs. Agrā pēcpusdienā mazliet gaišāks, lietus mitējās, taču pēc pāris stundām atsākās, un tā līdz vakaram. Vismaz vējš pārsvarā rāms, tikai epizodiski jūtamāks.
    T. (līdz 19.00) min. +4,6*C, max. +7,2*C, bet lielākoties +6...+7 robežās. Vēlākā vakarā, kaut kur pēc 20.00, skaidrojās, un grādi panesās lejup, bet spiediens, lielāko dienas daļu stāvējis ap 762 mm, kopš vakarpuses fiksi kāpj uz augšu.
    Šobrīd debesis daļēji skaidras, zvaigznes jau vismaz pāris stundas debesīs manāmas, vējš minimāls, pavisam auksts, vairs tikai +3*C, bet spiediens sasniedzis 768 mm. Kaut kāds augsta spiediena atzars manu pusi sasniedzis... Pirms kārtējiem lietus plūdiem, ko sola rīt... :(

    Ielādē...
  2. 09.10.2016 03:16

    Apmācies atkal, zvaigznes pazudušas, mērens vējelis, kļūst siltāks, gandrīz +5.

    Ielādē...
  3. 08.10.2016 09:53

    Rīts apmācies, vienu brīdi lejup nāca tāds kā smalks smidzeklis, patreiz nedaudz mitējies. Man pie pie mājas dažādas puses logiem ir 3 digitālie termometri, katrs rāda savu skaitli, tā kā varat izvēlēties starp 5,6; 6,2 un 6,8. Interesants skats uz bērziem, viens jau tikpat kā visas lapas nometis (sāka mest no zemākajiem zariem, nedaudz lapaina palikusi tikai pati galotne), 2 pārējie vēl savu lapu vainagu paturējuši. Jau kuro dienu apkārt klejo lieli meža strazdu bari, viņu skaļais "pļerkšķis" skan visos stūros, manu tos gan ābelēs, gan pie plūškoka, gan ceriņu krūmos. Siguldā vienā ūdens tilpnē vakar safotogrāfēju pīles, izrādās ka kadrā tikusi arī viena baltvēdere, tā kā pie mums ligzdo pavisam neliels to skaits (10-100), jādomā, ka tā ir caurceļotāja.

    Ielādē...
    1. 08.10.2016 11:29

      Vistuvākais realitātei ir vējam pakļautais termometrs, tomēr arī viszemākais rādījums ir pārāk "silts", jo pat Siguldas ceļu stacija zem +5.0 rādīja un rāda. Tā nu tas ir, ka pat digitālie termometri pārsvarā rāda siltāku kā ir, tas pats pārsvarā bijis ar spirta termometriem. Lai gan man ir viens sens spirtinieks, kas rāda -1 no reālā. Visādi citādi es izmantoju tikai kalibrētus termometrus. Mani interesē patiesā situācija.

      Ielādē...
      1. 09.10.2016 00:43

        Mani arī visvairāk interesē patiesā situācija, silta tā vai auksta, tāpēc es arī labprāt iegādātos kādu kalibrētu termometru, tikai kur lai tādus rod? Un vai tie, ko netā reklamē kā kalibrētus, patiešām tādi ir?

        Ielādē...
        1. 09.10.2016 03:46

          Pašam jākalibrē. Ielejiet aukstu ūdeni kādā 1 l burkā vai krūzē, ieberiet ledu, samaisiet un iebāziet termometra sensoru! Kamēr ledus kusīs, jābūt 0,0 grādiem, bet visbiežāk ir nelielas atkāpes un uz silto pusi, nevis auksto. Nu un šo novirzi kaut kur pierakstiet, lai atņemtu, kad ikdienā nolasīsiet mērījumus! Reiz man bija absolūti precīzs, bet vīrs (nu jau bijušais) sapsihojās un trieca pret sienu no visa spēka. Neticami, bet termometrs izdzīvoja, tikai uzradās kļūda +0,4. :) Elektroniskajiem termometriem mēdz būt progresējoša novirze lielā salā. Piemēram, -30 grādos precīzāks būs spirta termometrs, nevis digitālais. Bet vasarā digitālajam var ticēt. Man nemelo pat +54 grādos. Es mēru tumši brūnas virsmas sasilšanu. Tā atšķiras pa gadiem un nav nemaz tik viegli dabūt virs +53. Ir jābūt ne tikai lielam karstumam ēnā (vai būdiņā - oficiālie grādi), bet izteikti skaidrai debesij, lai saules stari maksimāli sakarsētu. Interesanti pētīt saules spēku februārī, martā.

          Ielādē...
  4. 09.10.2016 11:13

    Nu lūk beidzot manas sajūtas gūst pierādijumu arī kādos oficialos mērijumos... ka lau sen esmu pārliecināts- kopš 90-tajien strauji sasilst tieši ziemas lielā vairumā pārveršoties par neziemām, decembris, februāris un marts vairs tikpat ka nav pieskaitami ziemas menešiem, bet ir vēla rudens mēneši, tapat, ka sasilstošs novembris,neviena citā gadalaikā, ka ziemā GS nav tik manāmi un uzskatāmi progresējusi, vasaras būtība ar nelieliem izņēmumiem palika nemainīgas, bet oktobris/ aprilis atgriežas vecas normas robežās, kopumā jau daudzus gadus vidēja temperatūra lielākai daļai mēnešu ir virs normas,reti kurš ir ar negatīvo rāditāju... Man ir aizdomas ari par janvāra mazo sasilšanu ietekme ir dēļ dažam reizem pēdejos gados, kad tomer ziema ir sevi paradija(2010, 2013, 2014, 2016 g, janvāri) Bet kopumā tomer tieši ziemas sasilst un iet zudumā...

    Ielādē...
    1. 09.10.2016 11:58

      Oficiālā zinātne ANO līmenī apgalvo, ka mēs tuvojamies Venērai, kas ir klaji meli, ņemot vērā ūdens esamību mūsu atmosfērā. Ja reiz zinātnes virsotne neko nejēdz, tad kur nu LVĢMC, kas pie klimata iebāž antropogēno mikroklimatu. Un rakstu ir radījis prātā vājais Trallis, kura tekstus bez spaiņa spirtotā nesaprast.
      Sausi fakti liecina, ka sasilšana no 1988. bija fenomenāla, taču tā ir beigusies un ir vērojama atdzišana. Oktobris fenomenāli atdziest - nav zināma analoga atdzišana vēsturē. Tāpēc novembra sasilšanu varētu izskaidrot ar oktobra atdzišanu. Abu mēnešu vidējā īpaši nav izmainījusies - viens uz otra rēķina dzīvo. Savukārt decembris nav sasilis, tikai kļuvis neparasti drudžains - no ekstremāla aukstuma (2002. un 2010.) uz ekstremālu siltumu. Agrāk tāds bija janvāris, bet kopumā pēdējos gados tas atdziest, tāpēc arī decembris mierīgi var atdzist. Februāris uzstājīgi atdzisa, bet tad panes… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
  5. 09.10.2016 13:41

    Šodien, pēc termometra skaitās nedaudz siltāks +8,3*C. Bet šo faktu pilnvērtīgi novērtēt traucē nelieli, nepārtraukti nokrišņi, kas turpinās visu dienas pirmo pusi. Pažobeles lēni un ritmiski pil.
    Līdz ar to - drēgns laiciņš. Vējš neliels, iespējams no A puses.

    Ielādē...
  6. 07.10.2016 12:03

    Rāms, pelēks īsti rudenīgs laiks, nekāds lietus pēdejās 2 dienas nav manīts, sauss. Vējš ari vakardien pierima, bet šodien tikpat ka bezvējš Rīgas apkartnē, koki nekust. Tuvakās dienas lietu sola ari Rīgai, cerams, viss piepildīsies...

    12:14: Bloka maju dzivokļos gan palika pavēss- trešo dienu turās ap +16+17 grādiem, nekadas sildamierices pagaidām neizmantoju- bet vilnas zeķes, džemperi un šalli. Ikgadejs pirmsapkures sindroms.

    Ielādē...
    1. 08.10.2016 00:31

      Labi, ka nedzīvoju Rīgā. Tas jau vairs nav pavēss, tas ir reāli auksts! Šķiet, Rīgas siltums vairāk par saviem makiem, ne par iedzīvotājiem domā, ja jau atļaujas nepieslēgt apkuri tik ilgi arī maksātājiem nemaksātāju lielo parādu dēļ (vismaz tāda info netā klejo).
      Līvānos gan kurina kā nākas jau labu brīdi, kopš septembra beigām, savā bloku mājā varu gozēties +22...+23 pat šādā drūmā laikā, kad Saules nav, un pat pavēdināt, kad par siltu paliek. :)
      Tas gan vienīgais pluss siltuma ziņā, jo ārā šī nedēļa manā pusē laikapstākļu ziņā ir galīgā d... :( Vienīgi otrdiena bija puslīdz neko, saulaina, taču vējaina un auksta. Bet no trešdienas vāks pār debesīm un slapjums mainīgā daudzumā ar vēju piedevām.
      Kādreiz arī man nācies izbaudīt, ko nozīmē ilga apkures nepieslēgšana, salšana +15...+17 grādos un cīņa ar neuzvaramu mitrumu un pelējumu... Cerams, ka Rīgas siltums atjēgsies no savas vasaras guļas. :)

      Ielādē...
      1. 08.10.2016 22:11

        +15..+17 grādos salšana ir tad, kad nekustīgi sēd, piemēram, pie, datora vai skatās TV. Pārējos gadījumos, tā ir "tīri normāla temperatūra", it īpaši guļamistabā- gulēšanai.
        Rīgā, citās ziemās ir bijuši +10..+13*C apkures siltuma periodi. Un tas jau ir mazliet "pretīgāk". ;)

        Ielādē...
        1. 09.10.2016 00:32

          Neko diži daudz jau savā dzīvoklītī arī nepakustēsies, neskriesi tak maratonu... :D Lielākā daļa laika tieši paiet pie TV vai datora. Nepiekrītu arī, ka +15...+17 ir normāla t* gulēšanai - tad jau zem vatētās segas kā minimums jālien, bet izlīst no tās apakšas ir ārkārtīgi grūti... :)) Zinu no savas pieredzes.
          Bet nu +10...+13 - pasarg, Dies! Tā jau varbūt tikai "roņu" temperatūra...

          Ielādē...
          1. 09.10.2016 13:28

            Bet pie +15*C izlīst no silta vatenieka apakšas vēl ir patīkami. Grūti izlīst ir tad, kad no rīta istabā temperatūra ir nokritusies, krietni zem "roņu temperatūras", īsāk sakot zem +10*C. :))

            Ielādē...
            1. 09.10.2016 15:06

              Gulēšana aukstā telpā neizbēgami palielina saaukstēšanās risku, jo miegā atkailinās kaut kāda daļa ķermeņa (kakla daļa, mugura starp lāpstiņām), a gulēt skafandrā nav veselīgi. Tiesa, es guļu skafandrā, ar šalli, dūraiņiem uz roķelēm pat pie +24. Bet sega pavisam plāna. Jūtos OK. Vot ja gulēt kailai zem biezas segas tajos pašos grādos, saaukstēšanās garantēta. Atceros, ka ar dūraiņiem un šalli gulēju pie atvērta loga (uz D pusi) pat 2001. jūlijā, kas savulaik bija rekordsilts.

              Ielādē...
    2. 08.10.2016 08:54

      Mūsu mājā apkure tika pieslēgta ceturtdien. Labi, ka neesam nekādā veidā saistīti ar Rīgas Namu pārvaldnieku.

      Ielādē...
  7. 07.10.2016 12:23

    +6*C , apmācies, vidēji stiprs, drēgns A puses vējš.
    Man ,savukārt, neskaidrs ir tas fakts, ka lietus šodien/rīt/aizparīt nāks no Krievzemes plašumiem/ DA Eiropas daļas un nevis no jūriņas....Pēc visiem "absurdu fizikas likumiem" patlaban vajadzētu būt līča un citu lielūdeņu efektam, nevis AC ar nokrišņiem no sauszemes:)Kaut kur kaut kas ir sagriezies vai samainījies.......

    Ielādē...
    1. 07.10.2016 13:42

      Tapēc ari iet runa par neierastu sinoptisku situaciju un ne visai parastu ciklona un anticiklona savstarpēju izvietojumu, kuru sadarbibas rezultata ta ir. Šājās dienās ciklons pietuvosies un nesīs lietu arī LV.
      Eh, būtu kas tāds ziemas mēnešos izveidojies- butu vismaz 2 nedeļas kārtigas ziemas garantēts...

      Ielādē...
    2. 07.10.2016 18:59

      Cik dzīvoju, a dzīvoju es jau ļoti ilgi, šāda situācija ir tipiska jebkurā gadalaikā. Ir pat speciāls apzīmējums situācijām, kad cikloni nāk no D. Tie ir temperamentīgie dienvidu cikloni (no Vidusjūras vai Melnās jūras). Spilgtākais piemērs ir 2008. novembra sniegavētra A-LV un Igaunijā. Cikloni uz A vai DA un ZA no LV ir bijuši vienmēr, jo tieši tie ir nodrošinājuši auksto laikmetu Padomju okupācijas laikā.
      Es pat teiktu, ka šī situācija (ar AC virs Skandināvijas) ir banalitāte.

      Ielādē...
      1. 08.10.2016 00:38

        D cikloni ir viena lieta, pret tiem man parasti nav bijis pretenziju ne vasarā, ne ziemā, bet šitais nav gluži tipisks D ciklons. Tas izveidojās tuvāk mums un īpaši nekustas ne uz priekšu, ne atpakaļ, jo to kavē arī tikpat netipiskais Skandināvijas superstiprais AC. Tipiskie D cikloni parasti pāriet "ātri un ar blīkšķi", nesot iespaidīgas dabas parādības - kas nu kuram gadalaikam vairāk raksturīgas. Te ir vesela "Troņu spēle", kur vairāki atmosfēras apgabali visai lielā teritorijā cīnās par savām ietekmes sfērām. :)) Tikai šoreiz mēs esam nokļuvuši šo spēļu "melnajā sektorā"... :(

        Ielādē...
        1. 08.10.2016 01:43

          Skandināvijas AC ir ārkārtīgi izplatīta parādība (laika ziņā izplatītāka par tiešu Atlantijas ietekmi, kas ir drīzāk retums, tāpat Krievijas AC ir retāki), tikai dažkārt tas ir vairāk uz D, bet šoreiz aptver lielu daļu Arktikas. Patiesībā nav lielas nozīmes, kāds ciklons ir tāda AC perifērijā. Šāds laiks būtu īsta dienvidu ciklona dēļ, tāpat nirstošā arktiskā ciklona dēļ. Jebkurā gadījumā mēs atrastos ZA vēju varā. Problēmas sakne ir Skandināvijas AC. Lielākā daļa bargo ziemu ir saistīta ar šo veidojumu, tāpat kā vairums auksto vasaru, pavasaru, rudeņu.

          Ielādē...
          1. 08.10.2016 04:47

            Tur jau tā lieta, ka tieši šis Skandināvijas AC ir pārāk tālu uz Z. Pārējais izriet no tā... Ja AC būtu uz D un stabili aptvertu mūsu zemi, tad šī stulbuma nebūtu. Jā, arktiskais ciklons to pašu uztaisītu, bet D ciklons, ja nebūtu šī Skandināvijas AC, aizietu ātri un nepietaisītu mūsu platuma grādus.

            Ielādē...
            1. 09.10.2016 00:30

              Pērn tieši šajos datumos bija tāds pats AC, tikai tas aptvēra vēl tālāku Arktiku, aizsniedzot pašu Z-polu. Un virs Krievijas Eiropas teritorijas arī bija ciklons, tomēr mums bija saulains un dikti auksts laiks. Nākamnedēļ mēs atradīsimies vairāk AC centrā, taču tas drīzāk draud ar inversijas miglu un zemajiem mākoņiem kā novembrī, decembrī. Šādu risku radīs salīdzinoši siltā gaisa masa. Tikai arktiskā gaisa masā AC vienmēr ir skaidrs. Tas, ko Jūs gribat, ir iespējams tikai ar AC virs Krievijas, Ukrainas stepēm un cikloniem no R - ne tuvāk par pašu Baltijas jūru. Tad ir silts un saulains. Grūtāk realizējams scenārijs, kad ir garš (no R uz A) AC uz D no LV. Nu tur Polijā, Lietuvā, Baltkrievijā, daļēji tuvākajos Krievijas apgabalos. Katrā gadījumā rudeņos jāatrodas AC perifērijā, lai neciestu no inversijas miglas. Tiklīdz pierims vējš, bet gaisa masa būs silta (pērn šajā laikā tā bija auksta, tāpēc bija skaidrs), debesi aizklās zemie mākoņi, migla no jūras.

              Ielādē...
              1. 09.10.2016 15:07

                Galvenais, ka Metjū taifūna virzības jaunākā prognoze liecina- ka tas tomēr pagriezīsies uz Eiropas pusi. Redzēsim, vai līdz Vecā Kontinenta krastiem tas atnāks?

                Ielādē...
  8. 09.10.2016 15:35

    * 8.10.2016., sestdiena, Rīga (vērojumu 40. gads 213. diena). Uz ZR no ciklona. Apmācies vias dienas garumā- ar vienmerīgu cu un augstāku slāņainu klājienu, pusdienās un pēcpusdienā nedaudz uzlija 3 stundu garumā. ZZA vējš 1-2m/s, gaisa temperatūra: plkst. 3:00+7; 9:00+6; 15:00+8; 21:00+6.

    Ielādē...
  9. 09.10.2016 15:49

    Apmācies, mitrs un slapjš laiks, ārā tikai +7 grādi.... kopumā sakot, ziema tuvojas.

    Ielādē...
  10. 09.10.2016 19:31

    Par ziemu runājot, vēlos, lai ziemas nebūtu vispār, bet nu reāli gribu starp 0 un +10 grādiem ar rietumu vējiem, tas būtu vislabākais variants.

    Ielādē...
    1. 09.10.2016 19:40

      +10 ir absurds, bet nu pēc lielā aukstuma no 0 līdz +5 lai jau ir.

      Ielādē...
      1. 09.10.2016 19:57

        +10 un pat nedaudz vairāk ir bijis visos ziemas mēnešos. Es vēlos, lai tas atkārtotos, bet reāli priecāšos par visiem plusiem.

        Ielādē...
  11. 09.10.2016 20:21

    šodien bez lietus, vien kāda īsa nenozīmīga miglošana. Vējš tīrumā biešu vagā izpūta līdz kauliem. Apmācies visu dienu, +7. Šobrīd +6, krietni pūš joprojām.

    Hm, ziemā gribēt plusus, tas nozīmē nepārtrauktu slapjdraņķību ?...

    Ielādē...
    1. 09.10.2016 22:26

      Tieši sniegs veido slapjdraņķību. Būs plusi, nebūs sniega, tātad nebūs slapjdraņķības.

      Ielādē...
  12. 10.10.2016 00:41

    9. okt. no rīta apmācies, smidzinošs lietus. T. naktī +5*. No rīta +6*. Lēns ZA-Z vējš. Spiediens 769 mm. Pusotras dienas laikā nolijuši 14 mm. Pusdienas laikā apmācies. Lēns Z-ZA vējš. T. +8*. Vakarā smidzinošs lietus. Lēni palika vēl siltāks. Pašlaik nelīst. T. +9,1*. Spiediens 770 mm.

    Ielādē...
  13. 10.10.2016 01:41

    * 9.10.2016., svētdiena, Rīga (vērojumu 40. gads 214. diena). No Z puses pastiprinās anticiklons. Visa diena - apmakusies ar paplāniem cu+sc mākoņiem. Pavisam nedaudz uzlija pirms pusdienas. ZZA vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra, plkst. 3:00+6; 9:00+7; 15:00+10; 21:00+8.

    Ielādē...
  14. 09.10.2016 16:00

    lightning

    Jau kuru dienu šī AC centrā Z-Skandināvijā ir apmācies un pat naktis visai siltas. Pagaidām sliecos domāt, ka tieši tāda būs nākamā nedēļa pie mums.

    Ielādē...
    1. 10.10.2016 01:51

      Nav izslēgts, protams, arī tāds variants, rudeņos AC ne vienmēr nozīmē saulainu laiku, diemžēl - to no pieredzes zinu. Bet nu vismaz lietus nebūs jebkurā gadījumā, un arī stipriem vējiem nebūtu jābūt. Taču pastāv cerības arī uz saulainu laiku. Drīz redzēsim, kurš scenārijs piepildīsies Latvijā...

      Ielādē...
  15. 10.10.2016 01:41

    Jau naktī pamazām siltāks. Rītā +6...+7°C, atkal nomācies, tas pats arī dienas turpinājumā. Brīžiem slapjums no gaisa, vienīgi pāris grādus siltāks kā iepriekš, pēcpusdienā +8...+9°C, max.t. +9,4°C. Vējš pārsvarā neliels, epizodiski jūtamāks. Vakarā nekas būtiski nemainās, vien pāris grādus vēsāks. Šobrīd +6,1°C, sīks slapjums pa gaisu ar mērenu vēju. Spiediens bez lielām svārstībām, pašlaik 767,5 mm.

    Ja jau citi izsaka savas vēlmes attiecībā uz ziemu, izteikšu arī savējās. :)

    Runājot par ziemu, es ceru uz sniegiem bagātu laiku ar grādiem stabilos mīnusos, vislabāk -5...-15°C robežās, dažreiz līdz -20...-25°C. Bet bez lieliem vējiem. Un bez atkušņiem, bet ar agru, strauju un siltu pavasari. :))

    Ielādē...
    1. 10.10.2016 02:09

      Man vēlmju nav (LV klimats vienkārši neatbilst manām vēlmēm), es tikai vēroju. Pēdējais janvāris bija neparasti anomāls mūsdienu klimatā, tāpēc visticamāk šoziem nebūs tāda sala nevienā mēnesī. Ziema līdzīgāka 2014./15., tikai nedaudz aukstāka, sniegotāka. Piemēram, 2008./09. visai tuva. Pēc klimatisko modeļu prognozēm tā izskatās. Man pašai gan liekas, ka februāris būs aukstākais mēnesis. Vai pat marts kā 2005. gadā. Sekojošais pavasaris būs aukstākais pēdējos gados ar aukstāku aprīli un maiju. Tas ir 100% droši. Tā ka nekā patīkama nebūs - vasara sāksies krietni vēlāk kā šogad. Baidos, ka arī jūnijs būs aukstāks, atceroties ledaino pēdējo jūniju. Uz jūliju lielu cerību nav. Bet intrigu saglabā augusts, kas ir uzsācis apņēmīgu atdzišanu. Lai augusts saglabātu sasniegto iepriekšējos 20 gados, turpmākajiem 4 augustiem jābūt vismaz tik siltiem kā pērn. Kas ir pat ļoti neticami. Lai vai kā, bet nā… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 10.10.2016 11:54

        Mēs esam visu laiku gudri pirms notiekošā... Zem tā gribu pateikt, ka nav jēgas zīlēt kāda būs turpmākā ziema, auksta vai silta, vai arī nākamā gada gadalaiki.

        Ielādē...