Sniegu uz brīdi nomainīs lietus

Sniegu uz brīdi nomainīs lietus

Šogad visā valstī esam sagaidījuši baltus ziemas saulgriežus un arī Ziemassvētkus. Pašreizējās prognozes šonedēļ paredz siltāka gaisa ieplūšanu mūsu reģionā. Gandrīz katru dienu vismaz kādā Latvijas novadā tiek prognozēti nokrišņi, ne vien sniegs, bet arī lietus.

Nedēļas ietvaros laikapstākļus ietekmēs vairāku ciklonu ceļš no Skandināvijas. Sagaidāms, ka siltāka laika ietekmē Kurzemē nokusīs jau tā nelielā sniega sega, taču tā visdrīzāk saglabāsies valsts austrumos, kur tiek prognozētas 5-15 centimetrus biezas kupenas. ECMWF prognozē redzamāku sniega segas sarukumu daļā valsts tieši nedēļas otrajā pusē.

Kopumā gaisa temperatūra pēcsvētku laikā sagaidāma ap nulli, Kurzemē nedaudz virs tās, savukārt tālāk no jūras nedaudz zem tās.

Pirmdienā vēl vietām Zemgalē turpinās līča efekta nokrišņi, savukārt Kurzemes rietumos pūš dzestrs un nepatīkams ziemeļu vējš. Otrdien dienā vaisti šķērsos nākamā nokrišņu zona, daudzviet atnesot nelielu sniegu, Kurzemē un valsts centrālajos rajonos iespējams arī neliels lietus. Ciklona ietekmē daudzviet līs un snigs arī naktī uz trešdienu un trešdien dienas pirmajā pusē. Gan otrdien, dienas otrajā pusē, gan trešdien sagaidāms arī mērens līdz brāzmains, galvenokārt R, ZR puses vējš.

Šobrīd GFS arī ceturtdien paredz nelielus nokrišņus no neizteikta zema spiediena apgabala, bet jau piektdien mūs varētu sasniegt nākamais ciklons, lielākoties saliedējot Kurzemi. Šobrīd izskatās, ka arī gada pēdējās dienās mūsim ciklonu ceļā no Skandināvijas uz Krieviju, tāpēc no jauna sagaidāmi nokrišņi, kā arī brāzmaināki vēji. Labā ziņa ziemas cienītājiem - šī gada pēdējā vai arī jaunā gada pirmajās dienās, iespējams, varētu ieplūst arī aukstāks gaiss, un sagaidāmi jauni sniega mākoņi. Taču to visu plašāk apskatīsim pēc nedēļas.

Tālāk tabulā apkopotas šīs nedēļas minimālās un maksimālās gaisa temperatūras prognozes, kas balstītas uz GFS un ECMWF datiem. Kurzemes piekrastē gaiss var iesilt vēl par pāris grādiem vairāk, kā norādīts. Taču jāņem vērā fakts, jo tālāka prognoze, jo lielāka tās kļūdas iespēja. 

  25.12. 26.12. 27.12. 28.12. 29.12. 30.12. 31.12.
Nakts -2 ... -8 +2 ... -7 +1 ... -6 +1 ... -6 +2 ... -3 +2 ... -4 +2 ... -4
Diena -4 ... +3 -1 ... +4 -4 ... +3 -3 ... +3 -2 ... +3 -2 ... +4 0 ... -5

Uz GFS balstīta prognoze 26.12. (pa kreisi) un 28.12. (pa labi)
Attēlos redzams ciklonu ceļš no Eiropas ziemeļiem un to nestās nokrišņu zonas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 27.12.2018 00:36

    Nepatīkamās atkušņa parādības kompensēja nelieli saules brīži un zilas debess gabali, kas ilgi nebija redzēti, tamdēļ iepriecināja. Varēja pa āru dzīvoties bez cimdiem, pasilts likās. Nelielās snigšanas dēļ sniegs lāga nebija tīrīts, dēļ lietus bija izveidojusies pamatīga sniega un ledus putra. Man jau bija aizdomas, ka tas vakarā viss sasals un tad būs ledus balets. Paņēmu ar motobloku un visu nodzinu nost, labi vien, ka tā izdarīju, jo jau pievakarē patiešām viss sasala pat pie pozitīvas gaisa temperatūras (tagad +2.6°C). Pilsētā ielas vēl normālas, pa gājēju celiņiem pat nav vērts iet, ejot pa sniegu sanāk ātrāk.
    Gubumākoni, turies, cerams, ka šodien redzēji saulīti un debesis. Vakarnakt sniega vietā lietu sagaidot, man arī gribējās lamāties, bet kā saka, kaķa lāsti debesīs nekāpj.

    Ielādē...
  2. 27.12.2018 03:16

    Lai gan Bricis vakarā pēc Panorāmas "ar pārliecību" stāstīja, ka naktī A novados skaidrosies un piesals līdz pat -4...-6°C, realitātē nekā tamlīdzīga nav. :( Šaubas radās jau pēc jaunākā leišu modeļa aplūkošanas, kas neko tādu neuzrādīja, bet turpināja rādīt plusus.
    Un leišiem izrādījusies taisnība - naktī pat kļūst siltāks nekā bija vakarā, pēc 1.00 t. svārstās ap +1...+1,2°C. Šobrīd +1,1°C, spiediens turpina kāpt, 759 mm. Jaunākās prognozes tuvākajām dienām arī neko labu nesola, diemžēl kļuvušas "siltākas" un pārsvarā rāda it kā nelielu, bet tomēr atkusni... :((

    Ielādē...
  3. 27.12.2018 07:11

    *26.12.2018. Rīga. Ciklons uz austrumiem no Latvijas. Daļēja mākoņainība, dienā visai piemācies. Naktī mēreni uzlija, dienas pirmajā pusē - nedaudz. Atkusnī sniega sega samazinājās līdz 3cm. RZR vējš priekšpusdienā 5-12m/s, vakarā tas samazinājās līdz 2-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+3; 9:00+4; 15:00+5; 21:00+3.

    Ielādē...
  4. 27.12.2018 08:17

    Šorīt nepatīkams pārsteigums, grādrādī ielūkojoties, jo es arī patiešām cerēju, ka būs kaut mazi, bet mīnusi. Pie loga +1 un no jumta pil slapjums. Sniegs vēl ir vienlaidus, bet laikam jau scenārijs patiešām pamainījies. Neko darīt, cerēsim uz ziemu 2019. Nr.1 :) .

    Ielādē...
  5. 27.12.2018 20:00

    Tas, ka prognozes ir dažādas, ir dabiski. Bet, mīļie ļaudis, nav interesanti lasīt jūsu " es gribu tā un šitā, ak, kā man neveicas, ka laiks neatbilst manām vēlmēm".

    Ielādē...
  6. 27.12.2018 22:27

    Pasilti drēgna, miglaini slapja diena, Siguldā un Rīgas A malā smidzināja, pierīgā pie Depo un tālāk jau līdz Inčukalnam konkrēti lija. Tagad pievakarē par sasalt nevīžo, T ap +2°C. Kā jau teicu vakar, kaķa lāsti debesīs nekāpj, jāpakārto dzīve laika apstākļiem. Mana vēlme- ziemu ziemā, vasaru vasarā, skaistu rudeni un pavasari, tikai bez ieilgušiem pārejas periodiem, lūdzu!

    Ielādē...
  7. 27.12.2018 22:58

    t visu dienu ap nulli. Uz galvenās ielas žļurga, uz vidējām ielām - biezputra, nomaļākās ielas - baltas. Naktī bija maķenīt snidzis, bet diena bez nokrišņiem.
    Šobrīd laikam tak līst. Un piesalst … Durvju priekšā uz krilča slidotava. Hmm, kas sagaida rīt?

    Ielādē...
  8. 27.12.2018 13:40

    Nepatīkami pārsteigumi vien turpinās un tik pastiprinās... :( Ja atkal iekritu un līdz pēdejam cereju, ka atkusnis šoreiz nebūs tik fatāls un arī prognozes līdz pēdejam pa reizei deva tādu iespēju īpaši ECWMF, ka pakusīs un piesals un ziema atgriezīsies janvāra sākumā, bet kurš to deva... skarbā realitātē īstenojās vissliktākais un siltākais scenārijs, pie tam pārspejot pat to.... Ka rezultāts jau pēc diennakts aiz loga jau ir pelēka depresīva neziema, sniegs jau tikpat ka nokusis, pagalmā palika vien atsevišķi pleķi, kuri arī strauji sarūk.... nekādas piesalšanas līdz pat gadumijai nebeidzama neziema, arī pēc tam nekā laba... GFS šī rīta izlaidumā nebeidzama neziema visas 16 dienas līdz pat +9 (!) grādiem Rīgā pirmajā janvāra dekāde, un ka jau pierādas , ziemā piepildās vien tie siltie scenāriji gandrīz vienmēr... Arī Jaungada naktīj patreiz prognozes rāda lietu Rīgai pēc īslaicīga piesaluma un sniega... Bēdigi, bēdigi, šodien ārā pat degunu rādīt negribās, bet diemžēl jaiet...

    Ielādē...
    1. 27.12.2018 16:29

      Nē, nu sinoptiķi dunduki, pirms nedēļas solīja, ka sals atgriezīsies, tagad tie sola, ka būs silts un lietains, pat nabaga Toms Bricis nevar saprast vai taisīt nākošo videoblogu par ''Polāro virpuli'' vai tomēr nē. Man tas atgādina anekdoti par diviem brāļiem, kuri strīdējās kāds būšot laiks, viens saka būs lietus, viens saka, ka nebūs, bet galu galā vienam no viņiem ir taisnība.

      Ielādē...
    2. 27.12.2018 22:35

      Beidzot gaudot par savu sāpi, tas ir tā kā mazs bērns 90-to gadu beigās ieeit saldumu veikalā un nezina, kāds kofektes viņš gribētu nopirkt un kuras viņam garšo!! Labāk apši iemācaties modeļus lasīt un apreiķināt nevis gudri šeit spriest un savu žulti liet ārā... Egocentriskums pāri visam valda no Jums...
      Man piemēram arī +5 *C apmierina un lietus no gaisa!!Izbaudu dažādus laikapstākļus!!

      Ielādē...
      1. 27.12.2018 23:28

        Draņķīgi tev !

        Ielādē...
  9. 27.12.2018 23:48

    Šodien absolūti nekā interesanta. Drūma, slapja pelēcība, ko nedaudz glābj sniegs, kas gan vietām (gk. pie sienām, kur no jumtiem tek) nokusis, bet pagaidām turas. Labi, ka vismaz lietus nebija.
    Pilsētā galvenā iela tīra, citas lielākās ielas - puslīdz, kā kura, bet mazākās pārsvarā žļurga sedz, vietām piebrauktais sniegs pārledojies un kopā ar ūdeni veido slidotavas. Labi, ka pa tādām nebija daudz jāiet. Galvenās ietves tīras, bet vietām, sevišķi pagalmos, daudz žļurgas, bezmaz pēc gumijniekiem prasās. Sasodītais atkusnis turklāt līdz pat gada beigām taisās šādi pļurzāties... :((

    Bet nu jādzīvo, kā ir. Prognozes tādas, ka negribas skatīties, mainās dienas laikā teju vai otrādi. Tāpat nekas nemainīsies, kā būs, tā būs, nav ko nervus bendēt. :)
    Prieku gan arī šāds laiks nespēj radīt, atliek norobežoties un bezkaislīgi fiksēt:

    šodien t. visu dienu +1...+2°C robežās, nomācies, bez nokrišņiem, bez īpaša vēja, vakarā migla. Šobrīd +1,4°C, spiediens 755,5 mm. Kas būs rīt - nekas jauns...

    Ielādē...
  10. 28.12.2018 06:29

    Rīgā patīkams atkusnis no rīta, mīlu šādu laiku ziemā.

    Ielādē...
  11. 28.12.2018 07:45

    *27.12.2018. Rīga. Siltā fronte. Dienā mēreni augstie slāņainie, starp kuriem drusku arī saule uzspīdēja. Vakarā nomācās pavisam, parādījās arī bieza migla- kur horizontālā redzamība 300 metri. R vējš 1-2m/s, vakarā bezvējš. Atkusnī sniega sega saplok līdz 2-3cm. Vakarā vērojami smidzinoši lietus nokrišņi. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+1; 15:00+2; 21:00+3.

    Ielādē...
  12. 28.12.2018 11:33

    Vakar Vecumnieku pusē lauka darbiem ideāls laiks +3 grādi, rokas nesalst, mēraparatūra neniķojas, sūknis nesasalst kamēr to pārnes no urbuma uz urbumu. Mežā sniegs vēl ap 5 cm, uz atklātiem laukiem mazāk.

    Šodien Saulkrastos ap +2, nomācies, bezvējš, sniegs pilnībā nokusis, tikai sašķipelētās čupiņas vietām vēl palikušas.

    Ielādē...
  13. 28.12.2018 17:55

    Šorīt bruģis baisi slidens, stāvlaukumā mašīna brauca galīgi ne tur, kur man būtu gribējies. Lauku ceļos pat radzes nelīdz. Uz vakaru vēl rupja migla, galīgi nav prieka no braukšanas.

    Ielādē...
  14. 28.12.2018 20:06

    Pagalam tumšs, drūms, un depresīvsun pretīgs neziemas laiks, ka novembra vidū, sniegs pilsētā praktiski nokusa izņemot setnieku netīras čupas, ārpus pilsētas mežos un pļavās vēl drusku ir... kaut nu ātrāk beigtos šī nejēdziba un dranķība un rudens nelaikā...

    Ielādē...
    1. 28.12.2018 21:43

      Kad pūcei aste ziedēs, tad arī ziemas kļūs aukstākas !

      Ielādē...
  15. 28.12.2018 23:04

    tumša, drūma diena. Rītā slapjums arī nāca no augšas. T ap nulli, dienā mazliet virs, šobrīd mazliet zem. Visur pil, visur mitrums, slapjums. Pagalms slapjš. Ielas no rīta labi nošķūŗēja, pa slapju putru nav jābrien. Tas priecē. Par lauku ceļiem nav info.

    Ielādē...
  16. 29.12.2018 00:07

    Nekā jauna, kas arī bija sagaidāms. T. visu dienu +0,5...+1,5°C robežās, max.t. +1,9°C, naktī un no rīta bija migla. Vēja nav, slapjums visapkārt, labi vēl, ka ne no gaisa. Joprojām nemainīgi apmācies, sniega daudzums acīmredzami sarūk, aizvien vairāk tādu vietu, kur tas jau nokusis pavisam. Tomēr pārsvarā sniegs vēl turas, žļurga uz asfalta mazliet mazāk. Vakarā vietām uz ietvēm spīguļo ledus kristāli, kamēr citur netālu aizvien slapjš.
    Dinamisko laikapstākļu piekritējiem - neredzu nevienu iemeslu, kādēļ šāda slapja meteostagnācija būtu labāka par līdzīgiem laikapstākļiem, tikai dažus grādus zem nulles, ar skaistu sniegu un piesalumu, kāds bija pirms šī kušņa sākšanās. Jo te nu arī no dinamiskuma ne smakas.
    Šobrīd +0,6°C, spiediens 762 mm. Laiks joprojām iesprūdis.

    Ielādē...
  17. 29.12.2018 07:21

    *28.12.2018. Rīga. Pazemināta spiediena apgabals. Apmācies visas dienas garumā, bet pēc saulrieta uz pāris stundām arī migla uznāca. R vējš 1m/s. Sniegs turpina uz zemes kust, vakarā tas nosedza zemi vairs tikai 15% apmērā. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+1; 15:00+3; 21:00+2.

    Ielādē...
  18. 29.12.2018 15:44

    Arī šodien bez izmaiņām, laiks ir uzkāries visriebīgākaja tumšajā drumajā un slapji drēgnaja neziemas fāzē kurā nesaskatu it nekādas dinamikas, iznemot, ka dubļi un vīrusi tik vairojās... Tāda laikā ārā pat degunu bāzt negribās, pilnīgi piekrītu ka daudz labāk bija kad bija daži grādi mīnusā un sniega sega un vismaz baltums apkārt, nekā šitā slapja pseidosiltuma nejēdzībā ar nemainigiem +2+3 grādiem un smidzekli. Bet pastaigu mīļotajiem šadā nelaikā varetu vien ieteikt kādreiz arī iziet ārpus izgaismotam platam Rīgas centrālam ielām nomalēs ieliņbās un pagalmos, ka arī pierigas mežos un pļavās, kur bez gumijniekiem tikpat ka nav iespējams pārvietoties pa žļurdzīgam dubļu, ledus un udeņaini pļurzainam takām...

    Ielādē...
  19. 29.12.2018 13:55

    Rīgā +3°C un smidzina. Patīkams laiks pastaigām pa pilsētu, vairs nav sniega un ledus.

    Ielādē...
    1. 29.12.2018 14:48

      Nu....kă kir.Iesaku iziet pa Părdaugavas mazajăm ieliņăm

      Ielādē...
      1. 29.12.2018 16:53

        Šodien gāju pa Imantas un Zolitūdes ielām, nekādu problēmu. :))

        Ielādē...
        1. 29.12.2018 18:28

          Nu..Imanta un Zolitūe jau ir sălītă asfslta ielas

          Ielādē...
  20. 29.12.2018 19:48

    Blakus tviterslejā ieraudzīju atgādinājumu par auksto 1985. gada sākumu. To nu gan negribētu vēlreiz piedzīvot, tai janvārī manā miestā aizsala ūdensvads, pēc tam apkure un rezultātā bija jāmaina lielākā daļa apkures radiatoru lielajās mājās. Kursos Jelgavā LLU auditorijā sēdējām mēteļos.. Tāda neliela apokalipse.

    Ielādē...
  21. 29.12.2018 22:34

    Nekas nemainās, tie paši mazie plusi zem svina vāka - no dažām desmitdaļām nakts sākumā līdz +1,5°C pēcpusdienā. Dienā brīžiem sīks slapeklis no gaisa. Sniegs kopumā turas, taču pamazām plok. Vēja nebija, par sauli debesīs jau teju vai esmu aizmirsis... :( Izcili riebīgs laiks. Gaidu pārmaiņas, lai vai kādas tās būtu.
    Prognozes gadu mijai pamazām konkretizējas, taču ne uz to labāko pusi, arī tālāk stabila ziema (spriežot pēc Briča šīvakara teiktā Panorāmā) laikam tik drīz vēl neatnāks... Tomēr visi modeļi mēdz kļūdīties, it sevišķi, ja runa par tālāku laiku. Ir skaidrs, ka bez lietus jaunā gada pirmajā dienā neiztikt, tomēr tālākai nedēļai norvēģi šobrīd rāda itin cerīgu ainu: www.yr.no
    Tā kā atliek vien saņemties un vēl vienu pelēku dienu nogaidīt, pirms kaut kas vispār sāks mainīties, un nepilnu nedēļu - līdz ziemas atgriešanās svētkiem (ja šis scenārijs piepildās). :)) Bet pagaidām ir +0,9°C un 761,5 mm.

    Ielādē...
  22. 29.12.2018 23:15

    arī nav īpašu jaunumu. T tāpat ap nulli, bet tagad vakarā rādīja -2°C (gandrīz). Bija mazliet snidzis jau naktī. Dienā arī dažas reizes snidzinājās. Tāpat visur pilēja utt. Bija gaišāks brīdis, kad saule nesekmīgi centās parādīties.

    Ielādē...
  23. 30.12.2018 09:34

    *29.12.2018. Rīga. Pirms neliela ciklona. Apmācies visos slāņos, pēc saulrieta - migla, horizontālā redzamība ap 300m. Pēc saulrieta - arī smidzinoši nokrišņi. R vējš 1m/s, vakarā bezvējš. Sniegs uz zemes gandrīz pilnībā nokusis, tas redzams tikai pavisam nedaudz vietām. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+1; 15:00+2; 21:00+2.

    Ielādē...
  24. 30.12.2018 08:43

    Šorīt ļoti bieza migla, bet tomēr uz augšu paskatoties varēja redzēt miglainu mēnesīti. Temperatūra visu laiku grozās ap +nulli, pagalms praktiski nokusis, bet zemes ceļi gan nesteidzas... Bija nokaisīts, bet ar lietu tā smiltiņa paskalojusies nost un vakar jau atkal bija visai slideni, īpaši meža līkumos.
    Toties šim mitr/kūstošajam laikam ir viens milzīgs pluss - gruntsūdeņi ir ļoti pakāpušies un mūsu ūdens epopeja beidzot ir pilnīgi noslēgusies, 26.decembrī pieslēdzāmies atpakaļ akai!!! Dolomītā izkaltā bļoda ir gandrīz pilna, tas nozīmē gandrīz metru tīra ūdens. Jaunā dziļurbuma ūdens nebija slikts, ņemot vērā, ka arī tas izsists dolomītā, bet atkal pagaršojot pirmo izsūkto akas ūdeni, sajūta, ka ambroziju būtu dabūjis, tas patiešām ir garšīgākais ūdens pasaulē, ko esmu dzērusi. Ceru, ka arī citiem izsausnējušajiem akās ūdeņi atgriežas un ceru, ka tik traki vairs nebūs nekad :) . Starp citu, ja nu pēkšņi kādam vajag dolomīta paraugus,, man mājā ir tādi skaisti, ļoti cieti ripuļi ;)

    Ielādē...
    1. 30.12.2018 09:05

      Man arī vakar vajadzēja ar auto pa meža ceļu pabraukt, kaut kā jau izbraucu, bet nu ļoti nepatika - apakšā ledus, virsū ūdens, transporta līdzeklis slīd nevis tur, kur vajag, bet kur ar inerci to nes pa iebrauktām risām vai vispār kaut kur sānis.
      Pa sniega kušanu. Ielejas pļava par 90% jau bez sniega, palicis grāvmalās un piestaigātās taciņās, bet manas sniega skulptūtas, ko otrajos Ziemassvētkos saveidoju, vēl dzīvas, kaut palikušas nedaudz tievākas, toties cietas kā ledus, jo naktīs t ap nulli grozās.

      Labi, ka akās atgriežas ūdens, jācer, ka uz ilgāku laiku, ne tikai uz atkusni.

      Ielādē...
  25. 30.12.2018 14:11

    Pagaidām nekādu pozitīvu pārmaiņu. T. kopš nakts +1,5...+2,7°C, šobrīd +2,2°C. Kopš ~10.00 rītā uzkritusi un turas bieza migla, totāls bezvējš un sastingums. Pasaule izplūdusi, izsmērēta starp dimensijām, pilnai laimei vēl tikai portālu uz paralēlām pasaulēm vajag. :))) Sniega kārta pavisam plāna palikusi, daudzviet zāle cauri spīd, citur vispār vairs nekā nav. Atliek cerēt uz jaunā gada pienesumu...

    Ielādē...