Vai ziemu nomainīs pavasaris?

Vai ziemu nomainīs pavasaris?

Jaunās darba nedēļas pirmajās dienās laika apstākļus Latvijā ietekmēs no rietumiem nākošs ciklons, līdzi sev nesot gan visai daudz dažāda veida nokrišņus, gan brāzmainākus vējus. Nedēļas vidū un otrajā pusē laika apstākļi uzlabosies - nokrišņi vairs netiek prognozēti, debesis biežāk skaidrosies, kā arī gaisa temperatūra nedaudz paaugstināsies. 

Pirmdiena un otrdiena paies ciklona zīmē, daudzviet gaidāmi ilgstoši nokrišņi. Jau naktī uz pirmdienu Kurzemē un Zemgalē sāks līt, vietām iespējams arī slapjš sniegs. Rīta pusē pūtīs pārsvarā mērens dienvidu puses vējš. Slapjums turpinās nākt klāt arī pirmdien dienā, un jau naktī uz otrdienu ciklona centrs varētu sasniegt Latviju, vējš īslaicīgi pierims

Otrdien vējš no jauna pastiprināsies - tas būs iegriezies no Z, ZR, un pie mums uz pāris dienām ieplūdīs arī vēsāks gaiss, tāpēc nokrišņi pārsvarā izkritīs slapja sniega veidā. Attēlos zemāk redzams kopējais nokrišņu daudzums līdz otrdienas vakaram, kā arī potenciālais nokrišņu daudzums, kas izkritīs sniega veidā. Tas nozīmē vietām sniega segas pieaugumu par 5 - 10 cm

Pa kreisi - kopējais nokrišņu daudzums līdz otrdienas vakaram (weather.us)
Pa labi - kopējie nokrišņi sniega veidā līdz otrdienas vakaram (weather.us)

Nedēļas vidū laika apstākļi visdrīzāk uzlabosies - vējš pierims, atmosfēras spiediens paaugstināsies, dažviet uzspīdēs saule, bet pavisam nelieli nokrišņi tiek prognozēti vēl galvenokārt tikai Kurzemē un vietām centrālajos rajonos. 

Līdz pat nedēļas izskaņai atradīsimies virs Centrāleiropas esoša anticiklona ietekmē. No Āfrikas nākošais siltais gaiss virzīsies uz ziemeļiem, līdz ceturtdien ar rietumu, dienvidrietumu vējiem nonāks arī pie mums. Gaiss Latvijā varētu būt potenciāli silts, taču arī šoreiz lielu lomu spēlēs mākoņu sega - ja tā saglabāsies, gaisa temperatūra sagaidāma līdzvērtīga aizvadītajās brīvdienās piedzīvotajai. Pēc pašreizējām prognozēm atelpa no nokrišņiem un sniega varētu būt ~ līdz 18., 19., 20.februārim. Gaisa temperatūras prognozes nedēļai apkopotas tabulā zem nākamajiem attēliem.

Salīdzinājumam - gaisa temperatūra ~ 1.5 km augstumā otrdien un piektdien (wxcharts.com)


Salīdzinājumam - sniega segas biezuma prognozes šai un nākamajai svētdienai (ECMWF, weather.us)

  11.02. 12.02. 13.02. 14.02. 15.02. 16.02.
Nakts 0 ... +4 -2 ... +2 -1 ... -7 +1 ... -5 -3 ... +2 +3 ... -4
Diena +1 ... +5 -1 ... +3 -2 ... +3 +1 ... +5 0 ... +6 +2 ... +6

Atbildot uz visrakstā uzdoto jautājumu, jāsaka, ka jaunnedēļ varēsim izbaudīt visas pavasarim raksturīgās dabas un laika apstākļu norises. Būs gan slapjdraņķis, gan lietus, peļķes visapkārt, gan arī saulaināki un siltāki brīži. Taču es būtu piesardzīgs un teiktu, ka ziema vēl neatkāpsies un šis būs nu jau otrais pavasara uznāciens, jo februāra beigās vēl visai droši varam sagaidīt arī vēsākas gaisa masas un jaunus sniega krājumus. Turklāt arī sniega segas biezuma prognozes, lai gan ir ļoti mainīgas, valsts austrumu pusē pēc nedēļas paredz stabilu sniega segu 10 - 20 cm, izņēmums ir tikai GFS prognozes. Līdz ar to, tur ziema kā iesākusies, tā arī turpinās līdz šim.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.02.2019 11:13

    Vakar visu dienu +1...+2 un pārdzesēts lietus ar sniegpārslām, vienu brīdi stiprāks slapjš sniegs ar uzkrāšanos uz zemes, bet vakarā mēreni stiprs lietus. Viss sniegledus tāpat izkust nespēja. Naktī uzsniga ap 3 cm jauna, blīva sniega. Uz kokiem interesants skats - piesaluši ledus gabaliņi. No rīta ap 0 un puteņoja, tagad jau kļuvis mierīgāks, drīz jau skaidrosies, 0. Viss pēc atkušņa atkal balts šajā visnotaļ sniegotajā ziemā, kopējā sniega sega joprojām ap 7-8 cm, kur 4-5 cm ir vecais veterāns - sniegledus, kas uz zemes ir jau kopš janvāra (pļavās, arī mežos, ne pagalmos). Vēl jau rīt uz ziemas atvadām sola jaunu sniegu un tad no ceturtdienas sākas pavasaris. Pavisam... Tāpat paies vēl kādas dažas dienas, līdz tas sniegledus izkusīs pat pie nepārtrauktiem plusiem.
    Marts februāra vietā...

    Ielādē...
  2. 12.02.2019 11:13

    kluss, mierīgs, apmācies, slapjš, +1°C. Nekas no gaisa nav nācis.

    Ielādē...
  3. 12.02.2019 13:02

    Naktī pūta vareni, sniegs tika putināts paralēli zemei, brāzmas vēja ātrums bija virs 15 m/sek. Ir izveidojusies neliela sniega kartiņa , kas tagad, saulei spīdot un vējiem pūšot, kūst nost.Par saulīti ir prieks. No jumtiem pil. +2*C.

    Ielādē...
  4. 12.02.2019 13:25

    Velk uz skaidrošanos, putenis nebija, visi koki sniegā, uz zemes 3-4 cm kārta ar ūdeni apakšā, T+1,7°C, neliels vējš līdz 7 m/s.

    Ielādē...
  5. 12.02.2019 16:39

    Uz rīta pusi kļuva vēsāks, pēc 3.00 zem +2°C, bet rītā tikai +0,5°C. Naktī lietus, rītā, priekšpusdienā un vēl pat agrā pēcpusdienā brīžiem neliels slapjš sniegs. Taču viss svaigais uzreiz nost, praktiski nekas nepalika, jo pēc 12.00 t. atkal līdz +1...+1,4°C. Pūš mērens līdz mēreni stiprs ZR vējš, pēdējās pusotras stundas laikā visi nokrišņi pagalam, paliek gaišāks, cenšas skaidroties, arī Saule cītīgi urbjas caur mākoņiem, zilās debess laukumi gan spītīgi veidojas citur.
    Kopumā necik daudz nokrišņu pa vakardienu un šodienu nebija, kas bija, lielākoties izlija, pārējais nokusa, nekāda jauna sniega nav. Vienīgi vecās gvardes atliekas turas, jo nekādu spēcīgu kausētāju - lielu plusu, stipru lietu un spožas saules arī nav bijis.
    Šobrīd skaidrojas jau izteiktāk, t. slīd uz leju, +0,6°C, spiediens kāpj, 759 mm.

    Ielādē...
  6. 12.02.2019 16:49

    Pāris saulainu stundu ar spirgtu vējeli, tagad atkal mākoņi. T krīt, tagad +0,4, sniega putra sāk sasalt, nostūmu to nost, pirms tā galīgi sasalst.

    Ielādē...
  7. 12.02.2019 18:55

    12. febr. naktī mēreni sniga. Visa pasaule ietērpās baltos autos. T. turējās dažas grāda desmitdaļas virs 0 grādiem. No rīta snigšana turpinājās. ZR puses logi ar svaigu sniegu aizķepināti. Piedevām ārā pūta mēreni stiprs ZR vējš. Priekšpusdienā palika gaišāks un ap pusdienas laiku parādījās pirmie zilie debesu laukumiņi. Uzspīdēja neparasti spoža Saule. Bet gaiss siltāks nepalika. Gāju mērīt sniega biezumu - tie paši 10 cm. Zem sniega ciets ledus vai vecais sniegs. Pēcpusdienā daudz Saules. Vakarā atkal mākoņu vairāk. Pašlaik t. +0,5°C. Spiediens 763 mm. Uz ceļa sāk sasalt ūdens.

    Ielādē...
  8. 12.02.2019 18:59

    Droši vien elektriķi nebūs ar mani vienisprātis, bet šodien bija varen skaista diena. Koki sniegā un saules apspīdēti, pat pilsēta ir kā pasaka. Šāds skaistums īpaši bieži mums netiek, bet šī ziema ir patīkams izņēmums.

    Ielādē...
  9. 12.02.2019 21:54

    snigšana ļoti minimāla. Pa dienu bārstījās gan, arī nelielas vēja brāzmas sita sejā. Bet par nopietnu snigšanu vai vēju nevar runāt. Skaidroties sāka jau krietnā krēslā. Šobrīd -3, debess gandrīz skaidra. Vējš pierimis.
    Sniega sega ap 25 cm dārzā, kur ik pa laikam tika mērīta.

    Ielādē...
  10. 12.02.2019 22:18

    Vakardien visu dienu lija slapjš sniegs un lietus, uz zemes gan nekas nekrājas, vien slapjums un peļķes versas plašumā un vecais sniegledus turpināja kust... drūmas novembra noskaņās... naktī lietus pārgaja slapjā sniegā un sāka pastiprināties ZR vējš kas uz rīta pusi puta ar diezgan stipram brāzmām laužot koka zarus un nesot slapjo sniegu pa gaisu. Temperatura ap 0 grādiem, zeme atkal balta, koki aplipuši ar slapja sniega putru, ceļi šļuraini, bet vismaz kaut kāda ziema atgriezās :) dienas pirmā pusē sniegs pamazām mitejās un laiks skaidrojās, vējš turpināja pūst stiprām brāzmām, saceļot ari dažas vērpetes no zemes, slapjja sniega putra koku zaros sasala un koki vējā grabēja, velāk saulē ledus zariem pakusa un ar troksni gabaliņiem pamazām krita lejā, dienas vidus skaisti saulains ar zilām debesīm un zilbinošu svaigu baltu sniegu. Jauns sniegs 3-4 cm, zem ta daudzviet šļura un vecs sniegledus un ūdens lāmas. Enā piesalst, piesaulē kūst, Vakarā uzradās mākoņi , temperatūra 0-1 grāds...

    Ielādē...
  11. 12.02.2019 23:54

    Uz vakaru arvien vairāk skaidrojās, t° noslīdēja nedaudz zem nulles, bet ar to arī viss apstājās. Atkal sabiezēja mākoņi, t° svārstījās ap 0°C, pūta mērens ZR-R vējš. Bet kaut kad vēlākā vakarā, pavisam nesen, ir pamanījies nedaudz uzsnigt, tagad vairs nesnieg, bet līdz tam plikās ietves sedz plāna, balta kārtiņa. T. -0,5°C, vējš pierimis, spiediens pakāpies līdz 763,5 mm.

    Ielādē...
  12. 13.02.2019 08:04

    *12.2.2019. Rīga. Ciklons aiziet uz ZA pusi. Nakts otrajā pusē atsākas sniega nokrišņi, kas reizē ar brāzmainiem vējiem radīja sniegputeni un +3-5cm jauna sniega uz zemes. Ap 12:00 sāka skaidroties, pēc tam pievakarē atkal apmācās. Pirms nālamās pusnakts vēlreiz skaidrojās. Dienas laikā svaigais uzsnigušais sniegs vēlreiz kusa, tomēr līdz vakaram neliela sniega kārta saglabājās. ZR, pēc tam Z vējš- rītā brāzmas līdz 17-20m/s, dienas laikā tas pakāpeniski pavājinās. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+1; 15:00=0; 21:00-1.

    Ielādē...
  13. 13.02.2019 08:35

    Saullēktā -4°C un skaistas, sārtas debesis, diemžēl pavisam īsu brīdi, jo ātri nomācās. Uz sniega pamatīga sērsna, lapsas un zaķi pa nakti cilpojuši uz nebēdu. Upītē paaugts ūdens līmenis, un tas vēl tad, kad tā īsti sniega kušana nav vēl sākusies.

    Ielādē...
  14. 13.02.2019 09:25

    Agrā rītā pagaišs un -3 grādi,bet nu jau kādu stundu skaisti snieg un putina.Strazdi piebeiguši visus bojāto ābolu krājumus,šodien veikalā kāds jānopērk.

    Ielādē...
  15. 13.02.2019 08:23

    Izcili jauks marta rīts ... Martuāris?
    Rakstīšanas brīdī mīnusi, viss piesalis, spoža saule, dzilnīši svilpo un vīvina, zīlītes zvana, zaļžubītes iedziedas utt.

    Ielādē...
  16. 13.02.2019 11:01

    Vējš katru dienu no citas puses pūš, nekādi nevar izlemt: sildīt vai saldēt. Snieg. 0*C. Gripas laiks.

    Ielādē...
  17. 13.02.2019 15:27

    Agrā rītā vēl skaidrs, t° -4°C, taču ātri apmācās, un vēlākā rītā sāka nedaudz snigt. Neliela snigšana ar pārtraukumiem turpinājās visu dienas pirmo pusi, pāris cm svaiga sniega uzkrājās. Tomēr t° pakāpeniski uz augšu, pēc 13.00 jau 0°C, bet šobrīd kādu stundu jau maziņos plusiņos, līdz +0,5°C, šobrīd +0,3°C. Sasnigušais jau kūst, uz ielām veidojas peļķes, uz ietvēm vietām diezgan slidens, daudzviet pļurza. Vējš lēns līdz mērens, no D puses pūš, spiediens 760 mm, krīt. Pirms stundas kļuva gaišāks, taču nekas vairāk, savukārt tagad atkal mākoņi sabiezē, paliek pavisam tumšs, krīt sīks slapjš sniegs.

    Ielādē...
  18. 13.02.2019 19:43

    Kărtĕjais pĕcpusdienas lietus atnesa sniega šļūdoni no jumta.Nelieli plusi.bet laikam jau lietus un plusu par maz lai brīvdienăs varĕtu redzĕt palus Lielupĕ?

    Ielādē...
  19. 13.02.2019 21:16

    Pa dienu klāt kādi 3 cm mitra sniega. Nu jau atkal viss smuki balts, arī tie daži pleķīši, kas bija nokusuši.

    Ielādē...
  20. 13.02.2019 21:40

    13. febr. nakts sākumā vēl skaidrs ar dzeltenīgu pusmēnesi. No rīta jau apmācies un palicis siltāks. Un drīz sāka snigt. T. -1°C. Spiediens 761 mm. Priekšpusdienā snigšana beidzās. Bet debesis neko gaišākas nepalika. Pēcpusdienā t. pacēlās līdz +2°C, bet spiediens nokrita līdz 759 mm. Pašlaik t. +1°C. Spiediens 763 mm. Vējš lēns.

    Ielādē...
  21. 14.02.2019 00:08

    Dienas pirmajā pusē sniegs, putenis, T ap nulli. Uzsniga 4-6 cm. Vakarā palika siltāks, tagad T +1.3°C pamitrs un padrēgns. Kad putināja, bija patīkamāk.

    Ielādē...
  22. 13.02.2019 22:43

    Aizvadīto nakti varēja izbaudīt skaistas un jaukas ziemas noskaņas ar svaigu sniegu, nelielu salu, zvaigžnotam skaidram debesim. Žlurga piesala, palika vien lielākas peļķes. No rīta un dienas pirmā pusē vel varēja baudīt smuku ziemu, sniga, palaikam diezgan stipri, uzsniga vēl kādi 3 cm svaiga sniega, ari koki smalki apsniguši bija, pasaule atkal ziemas pasakā, -1-2 grādi. Bet pēcpusdienā jau atkal atkusnis un žļurga klāt kopa ar pārejiem neziemas "priekiem"- lietu , slidenam ielām, peļķem, slapjam kājām un puņķaino degunu... Viss, talākas prognozes ir absoluti bezcerīgas ziemasmīļiem. Bet esmu gandrīz drošš, ka šis pseidopavasaris neko labu nenesīs un aukstums vel atgriezīsies, labi, ja februāra beigās un martā, bet sliktaka gadijumā vēlāk un tad jau tas nenesīs neko labu nevienam...

    Ielādē...
    1. 13.02.2019 23:01

      Sestdien saulainas dienas gadījumā pseidosiltuma vietā var gaidīt arī reālu siltumu - Eiropas modelis sola visus +10!
      Bet jā, diemžēl, lielākoties pelēcīgs laiks ar maziem plusiem, tiesa, gandrīz bez nokrišņiem.
      Bet pagaidām šī kopumā mērenā ziema nesusi daudz sniegotu dienu - vienlaidus sniega sega Rīgā turas jau 43 dienas + vēl jau arī decembrī, novembra beigās bieži sniga. Šķiet, tik ilgstoši sniega sega nebija noturējusies jau 6 gadus, tāpēc sajūtas ziemīgas. Un piedevām vien nedaudzas reizes temperatūra nokrita zem -10.
      Pagaidām vēl pavasara pazīmju īsti nav - sniega sega ap 7 cm, no kuriem daļa pieblietējies jaunais sniegs, daļa - pārledojis vecais. Izskatās, ka šī sniega dienas Rīgā ir skaitītas. Nez kad sniegs izkusīs valsts austrumos - Vidzemes, Alūksnes, Latgales augstienēs?

      Šobrīd skaidras debesis, pie zemes piesalis, bet gaisā vēl nesteidz atdzist zem nulles.

      Ielādē...
    2. 14.02.2019 00:17

      Tu domā, ko Tu raksti?

      Ielādē...
  23. 14.02.2019 07:23

    *13.2.2019. Rīga. Siltā oklūzijas fronte. Naktī samērā skaidrs, bet jau līdz ar saullēktu apmācās. No 8:30 līdz 15:00 - nokrišņi, vispirms sniega veidā /ko pavadīja arī neliels putenis/, bet agrā pēcpusdienā arī lietus. Uz zemes klāt atkal ir 2-3cm sniega kārta, kas jau dienā sāka kust. Kopumā uz zemes dienas beigās caurmērā 4-5cm sniegs. Līdz 15:00- DDR vējš 2-3m/s, pēc tam RZR vējš arī 2-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-1; 9:00-3; 15:00+1; 21:00+2.

    Ielādē...
  24. 14.02.2019 08:12

    Rīgā šorīt skaidrs un +1°C. Upēs Kurzemē un vietām Vidzemē ledus jau izgājis, ūdenslīmenis augsts. Brīvdienās plāns laivot pa Vitrupi, laikapstākļi tam būs ideāli! Ziema šogad agri sākās un cerams arī agri beigsies! Ar 2 ziemotiem mēnešiem pilnībā pietiek un pāri paliek.

    Ielādē...
  25. 14.02.2019 09:06

    Šorīt ziemīgi pavasarīgs, pie manis arī beidzot zīlītes dzied pavasara dziesmiņu, ar ko cītīgi konkurē dzilnīša saucieni. Sērsna nav ļoti bieza, cilvēks pa virsu iet nevar, arī suņi ik pa brīdim iekrīt, tikai lapsa pa nakti smuki nostaigājusi. Vakar pamērīju sniegu - pļavas daļā ir no 22-28cm. Daudz vēl, tagad gan laikam sāks kust. Vēl ir mīnusi, no rīta pie loga bija ap -2°C, tagad tur saule snaikstās, ir tikai mazliet zem nulles. Debesis zilas un gaiss smaržo pēc nojausmas par pavasari :) .

    Ielādē...