Pārdomas par meteoradaru

Pārdomas par meteoradaru

Pirms laika Toma Briča piesauktās finansiālās nedienas ar LVĢMC turpmāk, šķiet, iespaidos mūs visus. Lai gan pirms gadiem LVĢMC liedza bezmaksas on-line informāciju par lērumu savu novērojumu staciju, šodienas jaunumi būtiski nošokēja.

Nešaubos, ka vesels lērums iedzīvotāju ar šādu LVĢMC lēmumu būs neapmierināti. Nerunāju tikai par tiem, kas apmeklē meteolapa.lv, bet arī par tiem, kas šo radaru apskatīja oficiāli, caur meteo.lv. No šodienas, tiešsaistes informācijai par radaru uz stundu (t.i. 5-6 attēli), tas izmaksā 0,30 Ls, bet 12 stundu attēls + animācija maksā 0,98 Ls. Stipri šaubos, ka LVĢMC no šī iegūs kādu finansiālu labumu, jo par radaru ikdienas iedzīvotājs nebūs gatavs maksāt. Meteoradars līdz šim bija meteolapa.lv populārākais "produkts", īpaši lietainās dienās. Vidēji 60 - 70% apmeklētāju izvēlējās tieši radaru.

Šovakar esmu aizrakstījis LVĢMC, jautājot par iespējām šos datus iegūt ilgtermiņā. Nav jau noslēpums, ka minētais centrs nav diez ko aktīvs uz komunicēšanu, tāpēc priecāšos par jebkādu atbildi. Tomēr, mani māc pamatotas bažas - pat, ja šo attēlu ilgtermiņā mēs iegūtu, to neviens neļautu mums attēlot meteolapa.lv. To varētu darīt tikai tad, ja mēs katram lietotājam par radara apskati pieprasītu simbolisku samaksu. Tad arī mums sava darbība būtu jāreģistrē.

Tās īsumā manas pārdomas. Jebkurā gadījumā, meteolapa.lv turpinās eksistēt. Komentāros laipni lūgti izteikties par šo tēmu. Kā rīkosimies tālāk, kādas domas?

Šeit pieejamas arī citas domas (Raitis Sametis).
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.10.2011 15:17

    Kas nez ar radaru notiek??? Visu laiku turpmāk būs tas verķis par maksu?

    Ielādē...
  2. 13.10.2011 15:27

    Par radara lietošanu par maksu esmu vienkārši šokā, lai gan '' muļķu zemē '' iespējams viss. Cik zinu, tad '' Lidosta Rīga '' ir valsts uzņēmums, tātad mums visiem piederoša kompānija. Internetā taču gandrīz jebkurai, puslīdz attīstītai valstij, ir pieejami šīs valsts meteoradari par velti. Igauņu un leišu radari ir labi, bet LV austrumdaļu tie nenosedz. Bēdīgi, jo pie radara, īpaši meteolapas pārskatāmajā noformējumā, bija ļoti pierasts.

    Ielādē...
  3. 13.10.2011 15:39

    Bēdīgu dziesmiņu dziedam mēs, kas gan ...

    ĀRPRĀC. Ko nu.
    ATTDODIED RADARU.
    Tā bija gandrīz vienīgā LVGMA lietderīgā lieta. Vēl tik paliek vēsturiskie dati. Ceru ka tos nenogriezīs.

    Ielādē...
  4. 13.10.2011 15:48

    Vai tad radars netiek uzturēts par valsts līdzekļiem? Kāds tad var būt pamatojums to turpmāk padarīt par maksas pakalpojumu? Bija ļoti pierasts pie tā radara, ka vienmēr kad plāno kādas darbības ārā ir kur iemest aci un paskatīties vai tuvākajās stundās neuznāks kāds lietus. Cik esu skatijies visās citās ES valstīs radari ir par velti.

    Ielādē...
  5. 13.10.2011 16:00

    LVĢMC jau ilgstoši trūkst naudas, tāpēc viņi meklē iespējas dabūt papildu ienākumus. Ja valsts piešķirtu lielāku finansējumu, tad būtu bez maksas pieejami gan radara dati, gan visu meteostaciju dati.

    Ielādē...
  6. 13.10.2011 16:15

    Johaidi! nu esu šokā par radara slegšanu publislai apskatei!!! Pie mums to vien dzird,ka par finansejuma neesamibu un naudas trūkumu,nez cik nu "miljonus"nopelnis ar siem datiem,pieļauju,ka nemaz tik daudz to pirceju viniem nebūs-lielaka daļa ierindas cilveku tapat to radaru neskatijas un pat nezinaja par tada eksistenci... nu ko,ka vienmer musejiem ar kaut ko'pozitivu" jaizceļas-manis pec lai sledz tagad to LVGMC boditi ciet vai pārdod kadam arzemniekam...
    Esmu atgriezies no Liča efekta verojumiem Jūrmalā,bija forši,vakarā kaut ko gan ievietošu :)

    Ielādē...
  7. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    13.10.2011 18:56

    Atņem tautai visu,ko vien var!Arī no pensijām cilvēki maksā nodokļus!Trūkst vārdu...Naudas trūkums,nav attaisnojums...Iznāk,ka 12 stundām jāmaksā turpat lats...Cik tad mēnesim?Ārprāts.Radars,tiešām,bija viena laba lieta,nu nekā...Spiesti tiekam aizvien vairāk,kā nu kurš to māk,pretīgi...

    Ielādē...
  8. 13.10.2011 18:02

    Esmu šokā par radara slēgšanu. Un pats stulbākais ir tas, ka lietuvas un igaunijas radara attēli ir ļoti zemas kvalotātes.

    Jādara ir sekojošais.
    1. Jāignorē maksas pakalpojums - ja pakalpojumu neviens neizmantos, tad iespējams viņi maksu atcels.
    2. Jāsūdzās, jāraksta vēstules Valdim Dombrovskim, prezidentam, jāraksta vēstule tvnet un citiem masu medijiem. Jāpanāk, ka šis netaisnīgais lēmums tiek atcelts!

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 18:40

      Piekritu.
      Tiesa man šķiet, ka dažādas organizācijas un mediji tomēr maksās.

      Skumji ir tas, ka radars un dažādas citas lietas šķiet ir pirktas un tiek finansētas arii no maniem nodokliem. Un piekritu, ka jaacelj pēc iespējas lielaks tracis.

      Ielādē...
      1. 13.10.2011 19:19

        Ls 0,30 stundā caur sms pieejams radars, turklāt- ja to dara privātpersona - tad neļauj punlicēt nekur nekādaš citās vietnēs (piem. ja es samaksāju šo summu, un - negaisu laikā - radara attēlu ievietoju šajā lapā). par 0,98 ls tas pakalpojums pieejamas 12 stundas... hehe Paskatījos Lietuvas un Igaunijas radatus, lai arī drusku savādāk, tomēr pa abiem noklāj arī Latvijas teritoriju.

        Ielādē...
    2. 13.10.2011 19:04

      Radara "slēgšana" tā tāda sīka vienība uz kopējās konsolidācijas fona... VFombrovskis šādu kolektīvu vēstuli pāradresēs tam pašam meteo-birojam/ar zināmu - negatīvu- iznākumu... Mediji nemaksās: organizācijas gan... lidotāji/zvejnieki... Tā, ka būs jāpierod pie jaunas realitātes.

      Ielādē...
  9. 13.10.2011 19:36

    Atļāvos pārcelt komentārus par šo tēmu...

    Ielādē...
  10. 13.10.2011 19:42

    Ja jau citādi nevarēs, esmu ar mieru maksāt lai '' meteolapā '' radars atgrieztos iepriekšējā veidolā. Un LV būs Eiropas līmenī '' izcēlusies '' - vienīgā valsts, kur Valsts meteodienesta dati ir par naudu. Bet, varbūt ir labāk kādu laiku nevienam šo pakalpojumu nepirkt, lai redz, ka viņu '' biznesplāns '' cieš neveiksmi. Māc arī bažas, ka visa šī LVĢMC '' reketēšana '' varētu būt skaudība, konkurentu ( meteolapas ) gremdēšana, jo '' meteolapa '' ar savu veidolu un informācijas apjomu un kvalitāti pārliecinoši '' liek iekšā '' meteo lv.

    Ielādē...
  11. 13.10.2011 19:44

    Es kā visi šeit pārējie arī esmu šokā par šādu lēmumu.
    Par kādu simbolisku maksu no meteo.lv lietotājiem (t.sk. mani) arī iedomājos jau dienā, kad Twiterī izlasīju ziņu. Nav ne jausmas kā to realizēt, bet es esmu PAR!!!
    Mani šī jaunā sistēma skar tīri "personiski/egoistiski", taču es pat iedomāties nevaru, kāds zaudējums tas ir jums viesiem- laika vērotājiem! Lai cik tas komiski neizklausītos, es pat drēbes liku mazgāties "saskaņā" ar šo radaru!!! Par lietussarga līdzi ņemšanu ejot uz piemājas veikaliem nemaz nerunājot!

    Ielādē...
  12. 13.10.2011 20:27

    Jā, nu šī diena ir pienākusi. Iepriekš runājot ar LVĢMC man šis lēmums škita pamatots. LVĢMC darbinieku algas ir ļoti mazas un skaidrs, ka visu sistēmu un novērojumu tīkla uzturēšana ir dārga. Taču šodien uzzinot, kā notiek radara datu pārdošana tomēr radās divas pārdomas:
    1) man nav ne jausmas, kas nosaka LVGMC mārketniga pasākumus, bet veids un cena, kā dati tiek pārdoti (ne tikai radara, bet arī citu datu) nepavisam nenesīs cerēto. Tas protams, mans personiskais viedoklis. Manuprāt, ir krietni labāki veidi kā pārdot šo informāciju. Turklāt, negribu piekrist Raitim, kurš saka, ka radaru ikdienā skatījās pāris simti cilvēku. Man ikdienā nākas saskarties ar ļoti daudz un dažādiem cilvēkiem un domāju, ka radaru izmantoja daudzi tūkstoši cilvēku.

    2) Runa ir par 30 tūkstošiem latu gadā, kas vajadzīgi radara uzturēšanai. Protams, tas nav mazs skaitlis, īpaši šajos ekonomiskajos apstākļos, bet man… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  13. 13.10.2011 19:50

    Konkrēti mani neiespaidos īpaši... esmu pieradis pie dažādām ekstremālām situācijām. Lietuviešu radars pietiekami labi rāda Latvijas 2/3, to rajonu ap "manu" dzīvesvietu. Kombinācijā ar sat24.com sašaurināto attēlu- redzu pietiekami labi arī bez LV meteo radara. No otras puses- interesanti, cik tad par mēnesi šiem būs jāmaksā...? Treškārt, "lērums" iedzīvotāji par šo radaru tāpatās neinteresējas. Nu daži simti, pieņemsim, tā tomēr ir neliela daļa... Kādreiz mēs taču iztikām ar tām laikaziņām, kas pa radio vien skan... hehe... vienkārši šodien aiz jaunajām tehnoloģijām esam nedaudz savā veidā izlutināti. 4-kārt, ir ļoti daudz saites, kur tāpatās var sekot līdzi laikam arī Latvijā... ;)

    19:59: Ja nekomunicējas pa emailu- tad var uzzvanīt: pa tālr. 67032620, 67032020 ;)

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 20:06

      Mums nav ne jausmas, cik liela daļa iedzīvotāju šo radaru apskatīja meteo.lv. Jūlijā - augustā kādu retu dienu to apmeklēja 4000 unikālu apmeklētāju dienā, pēdējā laikā vidēji ap 1000. Ir skaidrs, ka šis aptuveni tūkstotis šo radaru apmeklē ikdienā.

      Ielādē...
  14. 13.10.2011 21:09

    Nemaksāšu neko!Ar radaru bija ērti ,bet nu ,līdzīgi Raitim.iztikšu ar to kas ir-Lietuvas,Igaunijas radariem un satelītu.Pat interesantāk būs-vairāk jāpaštuko un jāsalīdzina.Ja viņi ''lepni'',es ar varu būt ''lepna''!

    Ielādē...
  15. 13.10.2011 21:11

    Man kā moto braucējai, šī ir ļoti bēdīga ziņa. Moto sezonā katru dienu iesāku ar radara aplūkošanu, lai izlemtu kādu pārvietošanās līdzekli izmantot dodoties uz darbu. Tā kā sestdien plānoju noslēgt šī gada sezonu, līdz nākamajai sezonai būs laiks pārdomām. Pašreiz gan šķiet, ka es par simbolisku maksu būtu gatava aplūkot radaru iekš meteolapa.lv :)

    Ielādē...
  16. 13.10.2011 21:27

    Uzčabināju vēl savas pārdomas par tēmu ;)

    22:03: Es gandrīz sapriecājos par šo 400km radara attēlu , kas joprojām veras vaļā bez maksas. Bet tur viss apstājies vēl 22. septembrī :( (arī laikam maz-budžeta dēļ...).

    Ielādē...
  17. 13.10.2011 22:25

    financenet.lv: LVĢMC meteoroloģiskā radara informācijai nosaka maksu

    Ielādē...
  18. 13.10.2011 22:30

    Kaut kā tas viss sakrīt, 13-tais datums, piln-Mēness...

    Ielādē...
  19. 13.10.2011 22:43

    Jā, patiešām skumji. Es arī ļoti bieži iegāju radara lapā. Sevišķi tādās lietus brāzmu pārpilnās dienās kā šī. Un kur tad nu vēl vasarā pirms negaisa, vērojot kā negaiss aug un attīstās un tad salīdzināt radara datus ar to kā tas viss izskatās realitātē pie apvāršņa.....
    Skumji jau ne tikai par šo lēmumu. Jo tās ir tikai sekas. Cēloņi šīm sekām iespējams ir vēl daudz dramatiskāki. Tas tikai liecina, ka situācija ne tikai mūsu valstī neuzlabojas, bet tā vēl joprojām pasliktinās.

    Arī es piekristu kaut vai par nelielu mēneša maksu, ja būtu iespējams, kaut vai stipri samazinātā veidā to radara informāciju meteolapas ietvaros redzēt

    Es jau gan laikam vēl varētu samierināties ar Lietuvas radaru, jo tas no manis nemaz nav tik tālu, būs gan jāpierod pie tā daudz sliktākās kvalitātes un daudz vairāk kopā saplūdušām krāsām.

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 22:48

      Būtu šepatās jāuzrīko aptauja- cik katrs ar mieru maksāt mēnesī par šo radaru? Man dienā ap ls 1 būtu pašerpi. Turklāt bez pārpublicēšanas tiesībām :(

      Ielādē...
  20. 13.10.2011 23:30

    cista kretini ta jau radaram bija visadi traucejumi un atlaujas vel prasit naudu meteo.lv viniem pat zumma tur nebija !!!

    Ielādē...
  21. 13.10.2011 23:48

    Tā ir vienkārši cūcība no LVĢMC puses, esmu ļoti dusmīgs!!! Es arī regulāri paskatījos radarā, īpaši nepastāvīgā laikā, un tad bija ļoti vērtīga info... Bet tagad... Neiešu maksāt 1Ls dienā, lai necer tie nekauņas, kas šo lēmumu pieņēma. Ieteiktu ignorēt šo risinājumu, tad varbūt pēc kāda laiciņa šīs "idejas" autori sapratīs, ka īstenībā sēž kā suņi uz siena kaudzes!
    P.S. Piekrītu, ka problēmas ar finansēm jārisina, bet pārdomāti, gan jau eksistē arī kādi citi varianti, bet nu ne jau šādā veidā!!!

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 23:59

      Valsts iestādēs no sociālisma paliekām domāšanā - lēni tiek vaļā, šo saku ne tikai šajā gadījumā. kapitālismā priekšnieki reāli domā par darbības pašizmaksas samazināšanu, lai klientiem piedāvātu pēc iespējas lētāku gala produktu...

      Ielādē...
  22. 14.10.2011 02:16

    Patreiz Rigā līst palaikam Liča efekta lietus,kas turpinas pa britiņam visu vakaru/ nakti, taču ne lietuvas, ne igauņu radari to neuzrada-laikam jau to precizitate un izškirtspeja ir krietni mazaka,ka RIX radaram-ari attalumam ir liela nozime...

    Ielādē...
  23. 13.10.2011 21:19

    Ļoti žēl... :(
    Arī es izmantoju radaru "darbā"-ķerot putnu Papē. Pēc radara datiem nolēmām, kad pārtraukt ķeršanu un kad nē. Bija iespējams aiziet savilkt putnu tīklus, pirms paši izmirkstam. Putnus lietus laikā ķert nedrīks-tie samirkst un var iet bojā.

    Bet nu neko...tiešām žēl.
    Labi ka Papi "ķer" leišu radars, bet tā dati nav tik kvalitatīvi. Papei var izmantot arī Zviedrijas radaru, bet tas pārāk reti atjaunojās.

    Bet tur, kur nav ne Lietuvas, ne Igauņu radara? Diezgan skumji.

    Ielādē...
    1. 13.10.2011 21:30

      Tādas vietas Latvijā nav, kur neķertu viens vai otrs. Tiesa- jaunajā situācijā Lietuvas un Igaunijas radaru robežzona sanāk ap centru Latvijā. Un, kā zināms, visu radaru lauku nomalēs lietus mākoņu rādījumi ir mazāk kvalitātīvi. Nu turpmāk tamdēl izskatās, būs apdalīti tieši ap Rīgu dzīvojošie... :(

      21:47: Jā DA stūris paliek aiz.... bet tas tā bija arī meteo.lv radara gadījumā, ja uzmanīgi skatījāmies... jarunājam par 250km radara zonu, nez kā bija/ir ar 400km radara zonu? Tā arī būs tagad par maksu?

      Ielādē...
      1. 13.10.2011 21:36

        Daugavpils, Krāslava, Zilupe un citas pilsētas/ciemi/novadi tajā apkārtnē nav Latvijā? :)

        Ielādē...
      2. 13.10.2011 23:39

        Arī mana puse Igaunijas+Lietuvas radaru summā paliek uz/aiz robežas, nerunājot vēl tālāk uz A-DA pusi!... :(

        Ielādē...
        1. 13.10.2011 23:42

          ...un mūsu Jānis "Maikls" arīdzan Jēkabpilī paliek "pelēkajā zonā" ?

          Ielādē...
      3. 14.10.2011 08:17

        Kad LVC ieviesa paroles, nobrīnījos, ka radara linki vēl strādāja. Kad attapos, ka kopējie diennakts nokrišņi vairs nav pieejami, no saitēm noņēmu. Es jau domāju, ka neviens attēls no LVĢMC nebūs pieejams, arī tas Baltijas valstu.

        Ielādē...
  24. 14.10.2011 07:12

    Žēl, ka viss labais tik ātri beidzas. Nesaprotu, vai tā ir mūsu latviešu skaudība vai sīkmanība, bet mums kaut kā vienmēr iznāk ne tā, kā kaimiņiem. Žēl, ka viņu radara rādītājus nevar uzlikt uz mūsu kartes, būs vien jāiztiek ar to, ko varēsim sagrābstīt pa svešām lapām. Es priecājos, ka vismaz mūsu lapa turas, un mēs kaut vai čatā varam apmainīties ar ziņām, liels paldies par to lapas uzturētājiem. Nu ko, baudīsim to, kas mums joprojām ir labs. Es, piemēram, priecājos, ka Katla vulkāns ir nomierinājies, tāpēc varat novēlēt man lidojumam labvēlīgu laiku...

    Ielādē...
    1. 14.10.2011 10:22

      Kas attiecas uz Katla vulkānu- reizēm ir tā/zemestrīču jomā/ ja attiecīgā apvidū notiek strauja nomierināšanās, tad tas ir tikai "klusums pirms...". Kādi zinātnieki (ASV atkal) veica eksperimentu ar plastmasas kubu. To aizvien vairāk spiežot... Kādu laiku tas knikšķēja, sprakšķēja, bet brītiņu-pirms tas salūza- šie sprakšķi apklusa... Nu, tā...

      Ielādē...
  25. 14.10.2011 09:10

    Pēdējos mēnešos esmu kļuvusi par Meteolapas fanu daļēji tieši radara datu dēļ. Arī pārējais ir interesanti, bet vasarā radara dati bija ļoti noderīgi plānojot dažādas āra aktivitātes. Esmu gatava ar dažiem Ls mēnesī piedalīties radara datu atgūšanā Meteolapā.

    Ielādē...
    1. 14.10.2011 10:24

      Es arī varētu 2-3ls mēnesī nomest "kāpostus", lai šie radara rādījumi - kaut vai bez pārpublicēšanas tiesībām - būtu manā rīcībā... Bet ne jau pēc tagadējām cenām.

      Ielādē...