Aukstums atcelts. Nokrišņu joprojām maz

Aukstums atcelts. Nokrišņu joprojām maz

Aukstums, ko prognožu modeļi visai vienprātīgi paredzēja pēc 15. novembra ir atcelts. To vairs īsti neprognozē neviens. Ziemeļatlantijas oscilācijas indekss pazeminās, bet īslaicīgi. Jau nedēļas otrajā pusē cikloni Atlantijas okeāna ziemeļos sāks veidoties no jauna, Eiropai nesot siltu gaisu.

Dažviet snigs, bet sniega sega neveidosies

Otrdien un naktī uz trešdienu dažviet, pārsvarā Vidzemē gaidāms neliels sniegs. Šis būs negatīvā Ziemeļatlantijas oscilācijas indeksa rezultāts. Tikpat īslaicīgs, cik indeksa kritums. Ticamākais, ka dažviet Vidzemē zeme uz brīdi noklāsies balta, bet vienlaidus sniega sega, kas saglabājas vismaz diennakti, neveidosies.

Nedēļas otrajā pusē Eiropas centrālajā un austrumu daļā atkal pastiprināsies anticiklons, taču tas nebūs no tiem, kas nes aukstumu. Atmosfēras spiediena izvietojums un vēja plūsmas gādās par to, lai anticiklonā ieplūst siltais gaiss no okeāna puses, tādēļ Latvijā laika apstākļi atkal būs līdzīgi jau vairākas nedēļas piedzīvotajiem - naktīs temperatūra no -1 grāda austrumos līdz +5..+6 piekrastē, dienās ap +2..+7, piekrastē kādu dienu līdz +9.

Arī tālākas prognozes būtiskas izmaiņas nerāda, taču ņemot vērā, cik pēkšņi no kartēm pazuda prognozes par kailsalu, es ceru, ka tuvākajās dienās parādīsies kādas interesantas izmaiņas.

P.S. Pašreizējās prognozes pieļauj rudens vētras novembra beigās/decembra sākumā. Ticamība gan vēl maza.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.11.2011 15:15

    Tomam. Speciāli uzreiz nemetos komentāros, lai nosēžas idejas. No manas puses "mūžīgais" lūgums - lietot visos meteodienestos, ne tikai profesionālajos, bet arī publiskajos laika dienestos pieņemtos, starptautiski pieņemtos vēja virzienu apzīmējumus (latviskotus). Un lūdzu nereducējiet to, it kā uz manu vēlmi šos apzīmējumus sarežģīt. Es to nekad neesmu lūdzis (dalīt rumbos, tas ir ar 22.5 grādu sadalījumu - tas tiešām, lai paliek profesionāļiem, lai gan LTV brīžiem to cenšas darītt, bet brīžiem ačgārni)). Runa ir, ka visā pasaulē ir pieņemts vēja virzienu sākt ar vienu no valdošajām debess pusēm un tikai pēc tam piekabināt tuvāko salikto virzienu - piemēram: R un tad ZR ( RZR), nevis ZR,R. Vai, piemēram, ZZR - uzreiz jau loģiski jūtam, kurai debespusei tuvāks ir šis vēja virziens. Ir pieņemts sākt ar vienkāršāko, vadošo virzienu, tie mums ir 4: Z, A, D, R un tad pieka… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 19.11.2011 09:53

      Jurim A. (Atvainojos, ka iejaucos) Es pilnībā saprotu, un atbalstu Tevi, ka IR jālieto vispārpieņemtie staptautiskie vēja virzienu apzīmējumi, BET es domāju ka daudzi no mums, kas šeit veido rakstus un komentē, saprot to kā tieši ir domāti šie "nepareizie"apzīmējumi.
      Tie NAV domāti kā debess pušu apzīmējumi, bet gan kā vēja virziena maiņas SECĪBAS apzīmējumi, lai neizplūstu liekvārdībā!

      Piemēram: Tradicionāli ciklonam aizejot uz A, aiz tā iegriežas ZR pēc tam Z vējš, bet ja strauji tuvojas nākamais ciklons, vai augsta spiediena atzars pārvietojas uz D, DR no Latvijas, tad vēja maiņas secība var būt arī pretēja, un tāpēc arī saīsināti raksta ZR, R vējš (vispirms ZR, vēlāk/dienas otrajā pusē R vējš). Ceru, ka saprati, kāpēc neviens, it kā neņem galvā Tavus ieteikumus :)

      Ielādē...
      1. 19.11.2011 11:28

        Laika vērotājam. Vēja virziena maiņas, domāju visā pasaulē, vismaz Vācijā un Skandināvijas valstīs un pat publiskajās, ne tikai profesionālajās lieto šai gadījumā "palīgvārdus", kuri arī latviešu valodā izsaka ļoti saprotamu jēgu, piemēram: "vēlāk", "pamazām uz".... Izlasi šo papildinājumu un uzreiz skaidrs, kas notiek. Un nav jāgudro, kāpēc šādā apzīmējumā ielikts komats. Un, kaut arī ziņas ir latviskas, bieži vien tās skatās ne tikai latvieši, bet šad tad arī citās (ne tikai krievu) valodās runājoši, kas galīgi neizprot mūsu, šo tikai Latvijā pielietojamo "principu", jo sevišķi mūsu meteo-guru pielietoto leksiku. Pie tam, teikšu, diezgan nekonsekventi pielietoto - vienu dienu: ZRZ, bet turpat blakus vai nākošajā dienā RZR. Galvu var sagriezt riņķī, funktierējot, kāds tad īsti vējš pūtīs, kur nu vēl meklējot, kurā pusē vēl būs kāds komat… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
  2. 19.11.2011 12:58

    Agrāk informāciju par laika apstķļiem ņēmu no windguruPRO, bet, saistībā ar manas novecojušās datortehnikas problēmām (tieši windguru ver vaļā pat 5 minūtes) to lietoju tikai burāšanas vajadzībām. Konstatēju, ka operatīvai laikaziņu redzēšanai vislabāk piemērots un ļoti precīzs (procesi atšķiras, tikai, labi, ja par pusstundu un tad, varbūt, nepaskatoties laika joslas) ir norvēģu: www.yr.no/place/Latvia/Suži/hour_by_hour.html - kā teikt, Baltezeram derēs arī Ķīšezera NOst dati priekš Sužiem. Tur ir arī 9 turpmāko diennakšu prognoze, kā arī detalizēta informācija konkrētai dienai. Droši vien var atrast arī citu rajonu prognozes, ja ielien dziļāk. Jāpiebilst, ka ļoti noder arī ūdens līmeņa grafiks Daugavgrīvai - ar Baltezeru ir "savienoto trauku princips" ar kādu stundu nobīdi. Pie tam, interesanti ir, ka vienā grafikā ir uzlikts prognozētais līmenis un pa virsu pašreiz… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 19.11.2011 13:08

    Sveiki, vēlreiz! +5, izskatās, ka priecīgais lietiņš beidzas, pat skaidroties sāk. Vēl gan redzams cerīgs pelēkums.

    Ielādē...
  4. 19.11.2011 14:19

    Pie manīs šodien ik pa laikam izslaicīgi uzlīst un pa laikam diezgan spēcīgi lietus brāziemi gadas.Bet pašlaik ir apmācies un ir +8,1 grads un pūš R vējš apmēram 6m/s.Tiešam silta diena,tāda temperatūra sen nau bijusī.

    Ielādē...
  5. 19.11.2011 11:25

    Labdien...
    "...Sveiciens svētkos! Strādājam pie iekavētajiem darbiem, lai jau pēc 2 dienām varētu svinēt savu pirmo dzimšanas dienu pašreizējā izskatā :) "
    ....bet nederēja kāds klātienes dzimšanas dienas tusiņš?

    11:37: Es biju iedomājies- ka nebūtu par ļaunu: aktīvākajiem komentētājiem (ar komentāriem taču visi mēs piedalāmies pie meteo lietu apzināšanām) iepazīties ar meteolapa.lv t.s. administrāciju, kā arī savā starpā. Man rudenī nesanāca-.... tad varbūt ziemas sākumā?

    11:49: Pie manis nelielas lietus brāzmas kopš nakts otrās puses, R vējš ne vairāk par 5m/s, gaiss iesilis gan līdz +7...

    Ielādē...
    1. 19.11.2011 16:12

      Katrs tusē / strādā savā malā. Neesmu novērojis izteiktu vēlmi šogad saskrieties. Rīt ieliksim šo jautājumu arī plānotajā aptaujā, redzēs, kā doma tiek vērtēta.

      Ielādē...
  6. 19.11.2011 16:39

    Sveicināti visi! Rīts 7.30 sākās ar lietu , R vēju,taču drīz vien lietus pārgāja smidzinātājā,bet ap pusdienas laiku norima pavisam , pat saule uz minūti uzspīdēja.Temperatūra bezsaules apstākļos visu laiku turējās ap +8*. Patlaban atkal ir apmācies,bet nelīst.Sanāca šodien braukt pa tiltu pāri Lielupei -upe līdz pašai malai pilna ,laikam jau precīzi no jūras pūš iekšā ūdeni.

    Ielādē...
  7. 19.11.2011 16:44

    Nu beidzot normāla rudens diena,gan spirgtu vējiņu,gan kadas lietus brāzmas virs galvas dabuju :) Vsmaz kada kustiba ir sakusies,neko daudz jau pielijis nav,kadi daži mm varbut,bet tomer. Nakama nedēļa jau izskatas bus interesantaka,vismaz sakuma un beigās,bet ziema pagaidam kavejās...

    Izskatās, ka man vienam te ir apnicis šis lenigs un supervienmuļš rudens kopš oktobra beigām...

    Ielādē...
    1. 19.11.2011 21:41

      Neesi, neesi vienigais. :) Bet nav ljaunuma bez labuma - buus mazaks apkurea rekins.

      Ielādē...
  8. 19.11.2011 22:25

    Pie manīs vakarpuse mazliet skaidrojas un arī pašlaik ir MMD,jo spīd zvaigznes,bet lījis vairāk nav.Un vējš arī ir pierīmis un pūš lēns Z puses kādi 2m/s.Bet max gradi šodien bija pie manīs +8,5,bet pašlaik +4,5 gradi.

    Ielādē...
  9. 20.11.2011 09:11

    Labrīt,pie manīs šonakt bija daļejī mākoņains un pūta lēns Zvējš un bija ap +3 gradiem.Bet uz rītu temperatūra sāka pazemīnaties un pašlaik ir jau nelieli mīnusi -0,2 gradi un skaidrs un spoži spīd saule.Un pūš lēns Z vējš 2m/s.

    Ielādē...
  10. 20.11.2011 09:30

    +2,7, nomācies. Bet aplūkojot Igauņu prognozes, šķiet, puse Latvijas (uz austrumiem no Rīgas), šonakt varēs izbaudī nelielu saliņu, nākošos mīnusus vismaz manai dislokācijas vietai Windguru prognozē uz Katrīnām.
    P.s. Paldies Jurim A. Par norvēģu saita adresīti, izdevās atrast precizētu prognozi arī Allažiem, jāsaka, ka aŗi tā man šonakt sola -2, tomēr nākamos mīnusus prognozē tikai naktī uz 28. novembri.

    Ielādē...
  11. 20.11.2011 12:27

    Labrīt :)

    Pie mums vakardien Liepājā vienu brīdi termometra stabiņš ap 17:00 pāaugstinājās līdz +11 C. Jo ieplūda manāmi mitras gaisa massas jo vēl bija apmacies.
    šobrīd Liepāja , Saulīte cīnās ar maķoņiem zemejiem. Un grādi ir ap + 7°C , ceru, ka vakar pusē beidzot tiksim pie kāda Saules stara :) Kopumā spriežot šis ir viens no zaļakajiem un siltākajiem Novembriem, ko emsu pieredzejis un atcerējies pēdejo 20 gadu laikā ....

    Ielādē...
  12. 20.11.2011 14:14

    Sveiciens visiem lapas dzimumdienā!Šodien nomainījās vēja virziens,mākoņi nāk no austrumu puses.Vizuāli izskatās pēc sniega mākoņiem,taču laukā ir +6*,tā kā sniegs "nespīd". Rīt gan laikam augšvidzeme varētu sagaidīt kaut ko drusku biezāku no gaisa,taču mūsu pusē tik ātri vēl laikam nebūs.Jā,paldies Juri A.,baigi labā tā norvēģu adresīte.Kas to būtu domājis,ka kaut kam pasaulē interesē laika apstākļi mazajās Latgales sādžās...

    Ielādē...
  13. 20.11.2011 15:03

    Pie manīs šodien vairāk spīd saules neka mākoņu ir,un tie ir zemie mākoņi neliels daudzums.Un pūš lēns ZA vējš apmēram kāds 1m/s.Bet max siltuma gradi šodien bija +1,2,bet pašlaik ir atkal mīnusos -0,1 grads.

    Ielādē...
  14. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    20.11.2011 17:36

    Saulaini sveicieni mūsu Meteolapai dzimšanas dienā!Lapas veidotājiem-spēku,izturību un daudz radošu domu!Mums arī!

    Ielādē...
  15. 20.11.2011 20:14

    Skatos LT radaru un varbūt 8no rīta uzkrīt kāda pārsliņa Rīga tagad 0grādi!

    Ielādē...
  16. 20.11.2011 21:08

    Sveiciens dzimšanas dienā!

    Šodiena saulaina, virs nulles tā arī nepakāpās. Viļakā jau plkst. 18-tos bija -8, nupat Žīguros arī. Zvaigznes spožas. Arī vakar vakarā gandrīz noskaidrojās, bet naktī bija lijis, no rīta bija -6.

    Ielādē...
  17. 20.11.2011 17:24

    Vētraini sveicieni šajā mierigājā rudeni Meteolapas Dzimšanas dienā! Novelu notureties, pastavet un turpināt attistities ari turkmāk :)

    Ielādē...
    1. 20.11.2011 18:10

      Kas par video !!!!!!!!!!!! Nu gan- kā pa dzīvi patlaban......

      Ielādē...
    2. 20.11.2011 21:43

      Iespaidīgi! :)

      Ielādē...
  18. 20.11.2011 21:48

    Sveiciens Dzimšanas dienā - kas sakrīt ar Valsts svētkiem. Esu atpakaļ, tūdaļ atjaunojumi "Aktuālajā sadaļā". Biju braucienā kārtējā uz Rīgu. Laiks jau tāds mērens visa ceļa garumā, kā jau aiz ciklona- elieli nokrišņi (dažas piles) galvaspilsētā 19.11. vakarā un 20.11. rītā. +3+5 grādi visu laiku un visu ceļu. 19.11.. vakarā galvaspilsētā līdz +7.

    Ielādē...
  19. 20.11.2011 22:02

    Sveiciens Meteolapai dzimšanas dienā! :)
    Laikapstākļi brīvdienās gan diezgan čābīgi - vakar no rīta līņāja (gāzienu gan nebija, nekas diži daudz arī nepielija) diezgan stipra vēja pavadībā, tāpēc pat pie +8*C (turējās lielāko daļu dienas, max +8,5*C) no mājas ārā līst negribējās. Lai arī ap pusdienlaiku lietus rimās, tāpat drēgns un drūms laiks, jo ļoti biezi mākoņi visu dienu, pat dienvidū bez gaismas istabā neko redzēt darīt... :(
    Uz nakts pusi grādi kritās, bet ilgi bija silts, vēl ap 1.00 gandrīz +5*C (līdz rītam gan min t tikai +0,7*C).
    Šodien lietus vairs nelija, taču no Saules aizvien ne vēsts... :( Mazliet plānāki mākoņi, minimāli gaišāks, vējš norimis, bet tāpat totāla pelēcība... Diezgan silts, dienā +5...+6*C, uz vakarpusi gan strauji nokritās līdz 0. Tiesa, vairāk neko daudz lejup neslīd, jau vairākas stundas +0,2...-0,4*C robežās termometrs grozās.

    Ielādē...
  20. 20.11.2011 22:13

    Apsveicu meteolapu dzimšanas diena.
    Pie manīs izskātas kā būs augsta nakts,jo pašlaik ir jau -7 gradi,skaids un pilnīgs bezvējš.

    Ielādē...
    1. 20.11.2011 22:15

      Problēmas ar komentāra attēlojumu laiku pa laikam, vai arī salīdzinoši lēns internets?

      Ielādē...
  21. 21.11.2011 02:45

    Apsveicu ar gada jubileju, tā turēt!
    Bija jauka un nedaudz saulaina diena, tagad drusku piesalst, -3.2. Ceru, ka rīt sniegs tomēr nebūs, nevēlos iesnu sezonas sākšanos.

    Ielādē...
  22. 21.11.2011 06:44

    Labrīt,pie manīs šorīt un šī gada aukstuma rekords -10,1 grads un ir pilnība skaidrs un ir bezvējš.

    Ielādē...
  23. 21.11.2011 10:25

    Rankas pusē ap 24:00 bija -5* C, 5:00 no rīta -2,9* C un neliela (pūkaina) sniega sega, kas tikko manāmi klāja zemi. Šī iemesla dēļ man pat Rīga negribējās atgriezties. Ceļā uz Rīgu lielāko daļu nogulēju, tāpēc tā īsti nepamanīju, kur "sniega" zona beidzās...

    Anniņmuiža apmācies, +2 - +3* C

    Ielādē...
  24. 21.11.2011 11:10

    Vakar ap pusnakti t nokrita uz -1, bet tā arī solītos -2 nesagaidīju, jo aizmigu. Šorīt ap sešiem temperatūra grozījās robežās starp 0 un -0,5, toties no debesīm bira kaut kas līdzīgs sniegam - tādi kā purtaimiņi, kas uz mirklīti zemi padarīja nedaudz gaišaku, tāpēc varētu uzskatīt, ka tas bija šīs sezonas "pirmais sniegs" mūsu pusē.
    Lai meteolapai nākošais gadiņš vēl veiksmīgāks par aizgājušo! Hip-hip-urā!

    Ielādē...
  25. 21.11.2011 11:19

    Labdien, pie manis +2, un līst jau kopš agra rīta. Viss miglains, drēgns.

    Ielādē...