Ziemassvētku vētra

Ziemassvētku vētra

Kopsavilkums par otrdienas, 27.decembra, neparastajiem laikapstākļiem:

Skandināvijas ziemeļus virzienā no rietumiem uz austrumiem šķērsoja kārtējais spēcīgais Atlantijas ciklons, gar tā dienvidu malu vējš līdz vētras spēkam pastiprinājās arī Latvijā, to veicināja arī spēcīgais anticiklons uz dienvidrietumiem no mums, kas palielināja atmosfēras spiediena teritoriālās atšķirības.

Stiprākās vēja brāzmas Latvijas lielākajā daļā bija otrdienas pēcpusdienā, kad valsti no ziemeļiem šķērsoja aukstā atmosfēras fronte ar pamatīgiem gubu mākoņiem, kas nesa ne tikai vētru, bet arī lietusgāzes, krusu, pērkona negaisu un gaisa temperatūras pazemināšanos Vidzemē par pieciem grādiem stundas laikā.

Gandrīz visā Vidzemē un Latgalē rietumu vēja ātrums brāzmās pēcpusdienā īslaicīgi pastiprinājās līdz 21-23 m/s, arī Rīgā, Mērsragā un Stendē tika reģistrētas brāzmas līdz 23 m/s (līča krastā Daugavgrīvā un vietām Rīgas apkaimē līdz nepilniem 25 m/s), savukārt Kolkā stiprākais vējš bija rīta pusē - līdz 26 m/s. Kopumā Kurzemē un Zemgalē vējš plosījās mazāk, piemēram, Bauskā, Jelgavā, Pāvilostā un Liepājas pilsētā vēja ātrums brāzmās nepārsniedza 18 m/s.

Otrdien visā Latvijā tika sasniegts jauns 27.decembra maksimālās gaisa temperatūras rekords, krita arī Latvijas decembra trešās dekādes siltuma rekords. Augstākā gaisa temperatūra tika reģistrēta Kolkā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +10,4 grādiem, +10 grādu atzīme tika pārsniegta arī Mērsragā, Rīgā un Valkā.

----

(Labots 26.decembrī pkst.15:45)

Otrdien Latvijā gaidāma jauna vētra un gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +10 vai pat +11 grādiem.

Sagaidāms, ka vētra būs aptuveni tikpat spēcīga kā pirmdien. Tuvākajā naktī, sākot no valsts rietumiem, pastiprināsies rietumu, dienvidrietumu vējš, lielākās vēja brāzmas gaidāmas otrdien no rīta un visas dienas garumā. Vējš brīžiem pastiprināsies līdz 18-23 m/s, vietām gaidāmas atsevišķas brāzmas līdz pat 25 m/s.

Līdz ar stipro vēju Latvijā no jauna ieplūdīs ziemai neraksturīgs siltums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +7..+11 grādiem. Tas nozīmē jaunu 27.decembra un arī mēneša trešās dekādes siltuma rekordu.

Otrdien nedaudz īslaicīgi līs, dienā vietām gaidāmas arī lietusgāzes un krusa. Pēcpusdienā, sākot no valsts ziemeļrietumiem, debesis skaidrosies.

Trešdien vējš pierims un laiks kļūs vēsāks, ceturtdien atkal gaidāma dienvidu, dienvidrietumu vēja pastiprināšanās, piekrastē vēja ātrums brāzmās tad var pārsniegt 25 m/s. Nedēļas nogalē brīžiem snigs un gaidāms neliels sals.

Pirmdien vējš brāzmās pastiprinājās līdz 18-22 m/s, vietām Kurzemē un Vidzemē - līdz 23-25 m/s. Gaisa temperatūrai paaugstinoties līdz +7..+10 grādiem, tika pārspēts 26.decembra un mēneša trešās dekādes siltuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Ūdens līmenis Daugavgrīvā pirmdien paaugstinājās 115 centimetru virs stacijas nulles atzīmes. Pirmdienas vakarā ūdens līmenis pazemināsies, bet otrdien tas varētu pakāpties līdz 120 centimetru atzīmei.

---

25.decembra raksts:

Atlantijas okeānā izveidojies jauns ciklons, kas strauji pastiprinās un tuvojas Skandināvijai, pirmdienas rītā ciklons šķērsos Somiju. Naktī uz pirmdienu ciklona dienvidu malas ietekmē Latvijā būtiski pastiprināsies vējš, brīdina sinoptiķi.

Saskaņā ar pašreizējām prognozēm lielākie vēja postījumi gaidāmi pirmdienas rītā Ziemeļvidzemē, kur rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās var sasniegt 24 metrus sekundē (m/s), Ainažos iespējama vēl nedaudz stiprāka vētra.

Citviet valstī pirmdienas naktī un priekšpusdienā dienvidrietumu vējš, kas pāries rietumu vējā, brāzmās pastiprināsies līdz 16-21 m/s, jūras piekrastē jau laikā ap pusnakti gaidāmas brāzmas līdz 23-25 m/s.

Stiprā vēja ietekmē gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās Latvijas piekrastē un upju grīvās, bet plūdu draudu nav. Daugavgrīvā ūdens līmenis svētdienas rītā bija 50 centimetru virs stacijas nulles atzīmes, pirmdien gaidāma tā paaugstināšanās līdz viena metra atzīmei vai nedaudz virs tās. Iepriekšējo reizi viena metra atzīme Rīgā tika pārsniegta šā gada 28.novembra rītā, kad ūdens līmenis Daugavā paaugstinājās 122 centimetrus virs vidējā rādītāja.

Pirmdienas pēcpusdienā vējš sāks pierimt, bet naktī uz otrdienu tas no jauna pastiprināsies. Otrdien Latvijā gaidāmas rietumu, dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 15-21 m/s.

Abās diennaktīs būs mainīgs mākoņu daudzums, brīžiem nedaudz līs, otrdien vietām iespējama krusa. Pirmdien debesis skaidrosies un gaidāms pārsvarā saulains laiks. Gaisa temperatūra sasniegs +6..+9 grādus, kas nozīmē jaunu 26. un 27.decembra siltuma rekordu.

Brāzmains vējš un vētra piekrastē iespējama arī šā gada pēdējās darbadienās - 29. un 30.decembrī, liecina pašreizējās "Global Forecast System" prognozes.

(c) Baltic News Service. Visas autortiesības aizsargātas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 26.12.2011 18:21

    vakar bija gandrīz balti Ziemassvētki (mīnusi (~-4) turējās visu dienu, plāna sniega kārtiņa, pēcpusdienā pat saulīte uzspīdēja, ceļi gan bija slideni, jo naktī lijusi atkala, vēlu vakarā t sāka lēnītēm kāpt), šodien - gandrīz zaļas "Lieldienas". Sniegs un ledus pazudis pilnībā, vējš - DR, R - pamatīgs, braucot ar velosipēdu, bija jāturas ieslīpi pret vēju, citādi pūta nost no ceļa. Pusi dienas nebija elektrības. Rīts apmācies, diena skaidra, t uzkāpa līdz +7 (augstāk gan nebija). Patlaban +4, dažas zvaigznes redzamas, bet, šķiet, piemācas. Pamatīgi pūš joprojām.

    Nupat iestājies miers un klusums. +2.

    p.s. Dienā bija piezvanījis attāls radinieks no Kanādas (kopš 2.pasaules kara beigām dzīvo Hamiltonas apkaimē), esot teicis, ka neatceroties tādu gadu, kad līdz Ziemassvētkiem vispār neesot parādījies sniegs. Acīmredzot, arī otrpus Atlantijai ir līdzīga situācija.

    Ielādē...
  2. 26.12.2011 23:40

    Pie manīs pašlaik ir joprojam skaidrs un spīd zvaigznes,bet vējš jau lēns pūš no DR apmēram līdz 6m/s ar brāzmam.Bet gradi ir +3,2.Tā priece ka vēl plusos.

    Ielādē...
  3. 27.12.2011 10:14

    Labrīt,pie manīs šonakt,jeb nākts otrāja puse apmācies un no rīta pat līja neliels izslaicīgs lietus.Bet vējš atkal no jauna pastiprīnas R puses,un pūš ar brāzmam līdz 11m/s.Bet temperatūra pa naktī nenoslīdēja zemāk par +3 gr.Pašlaik apmācies un ir +6,7.

    Ielādē...
  4. 27.12.2011 11:58

    taga diezgan labi pūšsss!

    Ielādē...
  5. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    27.12.2011 13:33

    +7 gr.,līst pamatīgi,ar lielām lāsēm.

    Ielādē...
  6. 27.12.2011 14:51

    No rīta jau bija stiprs RZR vējš, ap pusdienlaiku sāka pa riktīgam gaudot, kas roši nozīmē virs 20 m/s; +9°C. Īsi pirms diviem ļoti koša varavīksne parādījās un tad notrūka elektrība gandrīz uz stundu. Tagad mazliet rāmāks palicis un vairs "tikai" 5 grādi.

    Ielādē...
  7. 27.12.2011 15:14

    Laba diena!Tikko dienvidu pusē caur mākoņiem nospīdēja saule,ziemeļos aizgāja uz Augšvidzemes pusi mells mākonis,bet pie mums nu jau 5 min. kā nodod no sirds krusa ar lietu.
    Vējš ir brāzmains un spēcīgs,no ZR , taču izskatās,ka drīz jau būs cauri:)Pārskrēja un norimst lēnām.Temperatūra +10*C.
    15:13 Viss ,beidzās.Tik izskatījās briesmīgs.

    Ielādē...
  8. 27.12.2011 14:19

    Labdien! Pie Mums Liepājā neliela vētra plosās nu tā ap 24m/s , jūrmālā ūdens ir piepūst pie kāpu zonas. Bet toties ir silti ap +8*c temperatūra. Druksu pietrūka līdz visLatvijas temperatūras recordam 3. dekādē. Pašlaik sāk spīdēt saulīte pēc ilgākā laika pārtraukuma :D Skatos, ka nedeļas nogalē atkal ir gaidāmā neliela vētra no britu salu puses, tik intensīvu atlantijas ciklonu uzbrukums Eiropai decembra mēnesi nav bijis jau ilgi ....

    Ielādē...
    1. 27.12.2011 15:53

      Latvijas decembra 3.dekādes siltuma rekords tika pārspēts gan vakar, gan šodien - Kolkā šorīt bija +10,4 grādi (neliela iespēja, ka Mērsragā bija vēl drusciņ vairāk).

      Ielādē...
  9. 27.12.2011 16:01

    Plosās vējš, pirms kāda brīža bija īslaicīgs lietus ar krusu. Dzirdu, ka šur tur esot izgāsti koki, citiem nolauztas galotnes.

    Ielādē...
  10. 27.12.2011 16:16

    Kaut kas nebijis - Jēkabpilī tagad ik pēc 10 sekundēm raustās elektrība, nu jau kādas 30 reizes, un tas notiek tik regulāri kā pulksteņa tikšķēšana. Raustās arī kaimiņu mājās, var redzēt.

    Ielādē...
  11. 27.12.2011 16:26

    Atgriezos no Jūrmalas, piedzīvoju specigako pūtienu no šī gada vērotiem :) Tas naca no pamatiga gubumākoņa veidojuma,kas izskatijas pec negaisa frontes, melns un draudigs, ar sienas makoni... dažas minutes zeme ar debesim gaja kopa, veja brazmās neevareja nostavet, smiltis, lietus un krusa pa gaisu, viļni uzreiz krietni lielaki... Bildes bus nedaudz velak Fimala skaidras debesis un krietni vesaks laiks, vējš pierimst.

    Ielādē...
    1. 27.12.2011 17:21

      Savā pusē arī redzēju ko līdzīgu negaisa frontei...

      Ielādē...
  12. 27.12.2011 17:22

    Saulkrastos šodien termometrs izspieda +8. Pēcpusdienā vējš uz brīdi pastiprinājās, bet tagad jau atkal norimst. Elektrība gan turās visu laiku, nekas neraustijās. Vispār šeit, kopš plikos alumīnija vadus pirms kādiem gadiem 4 aizstāja ar kabeļiem būtisku vēja izraisītu strāvas pārrāvumu nav bijis.

    Ielādē...
  13. 27.12.2011 17:59

    Pie manīs šodien arī visu dienu ir apmācies,un ik pa laikam līst un bija arī krusa,un apmēram ap 16:00 atgāja tumšs cb mākonis un sākas stipras lietusgāzes,krusa un arī 4 reizes pērkons noribīnaja,bet gradi pašlaik ir +8,1,max +8.8.Elektrība visu laiku ir

    Ielādē...
  14. 27.12.2011 18:37

    Huu-esu atpakaļ pēc 36 stundu bezelektrības režīma, tūdaļ atjaunoju "Aktuālo" sadaļu... Man bija pūtieni pirmdien ap 6:00 rītā līdz 22m/s, kā arī šodien pie otrās vētras līdz 23m/s. Patreiz jau skaidrojas, un R vējs vairs vien 2-5m/s. Gaisa temperatūra vakar un šodien +7+8. grādi.

    Ielādē...
  15. 27.12.2011 17:26

    Jautājums: Vai ir iespējamība par bijušu negaisu? Vismaz dr.lv lasu par novērotu zibeņošanu Cesvaines pusē.

    Ielādē...
    1. 27.12.2011 18:05

      Gubu mākoņi bija, tātad pērkona negais arī varēja būt un, kā daudzi ziņo, tad tiešām bija. Laikam piektā reize šajā mēnesī.

      Ielādē...
      1. 27.12.2011 18:38

        Redz
        eju cb mākoņus ap 16:00 uz ZA no sevis, tā- ka viss iespējams...

        Ielādē...
  16. 27.12.2011 20:43

    Burvīgas fotogrāfijas 22.12. no Liepājas.

    Ielādē...
  17. 27.12.2011 21:23

    Manā pusē dienas pirmā puse saulaina,bet "tikai" +9*.No pusdienas mākoņi,arī tas melnais,ko piemin Gubumākonis.Brāzmains NW,un temperatūra pazeminājās līdz +4*.Patreiz vējš nedaudz pierimis.

    Dienvidu el.tīkli Tukumā strādā perfekti,elektrība pazuda tikai uz īsu brīdi.Un to var teikt ne tikai par šo reizi.

    Ielādē...
  18. 27.12.2011 23:55

    Pie manīs pirms pusnakts ir pilnība skaidrs un vēl joprājam pūš ZR vējš ar brāzmam līdz 13m/s.Bet temperatūra slīd uz lēju un pašlaik ir +3,4 gr.Un jāteic kā gubumākonim labas bildes sanākušas.

    Ielādē...
  19. 28.12.2011 00:21

    Reku labas bildes no Ziemassvētku vētras Kolkasragā www.draugiem.lv

    Ielādē...
  20. 28.12.2011 11:41

    Labdien,pie manīs šorīt brīnišķīgs laiks,jau no paša rīta saule un vējš jau ir palīcis mierīgāks un pa naktī pat salnu nebija lai arī visu naktī bija skaidrs un bez nokrišņiem.Pa naktī bija ap +1,un tagad arī neko siltāka nav ir +1,7 grādi un pūš Rvējš.

    Ielādē...
  21. 28.12.2011 12:05

    Labdien, arī man ir galerija - no 27.12. aizejošās vētras. Mākoņi gan fotogrāfijās nesanāca tik krāšņi kā "Gubumākonim", tie īstie cb pievakarē bija visai tālu no manis...

    Ielādē...
  22. 27.12.2011 18:50

    Dienas pirmā puse pagāja ar stipru vēju, ko tomēr par vētru negribētu saukt, un nepārtrauktu dažādas intensitātes lietu, brīžiem visai stipri gāza.
    Trakākais sākās ap 15.20, kad uznāca kaut kas līdzīgs varenam vasaras negaisa mākonim - vējš nenormāls, plus lietusgāzes, likās, ka zeme ar debesīm kopā griežas, pa ielām pat pagalmā pa vējam vēlās viļņu vāliem līdzīgi veidojumi. Bet zibeņošanu un pērkonu gan nemanīju, arī krusas nebija.
    Pārāk ilgi tas nebija, varēja būt nepilnu pusstundu, pēc tam pamazām rimās. Vairākkārt arī elektrība raustījās, es jau gatavojos ļaunākajam, bet šoreiz laimējās palikt kopā ar strāvu. :)
    Pēc šīs frontes temperatūra arī pazeminājās, taču ne ļoti daudz - ja līdz tam bija ap +8*C, tad vētras laikā nokritās līdz ~+6*C, pēc tam atkal pakāpās līdz +7*C, bet pēc 17.00 nolaidās un stabilizējās ap +5*C. Bet šīsdienas maksimums bija ap pusdienlaiku, kad tika atkārtots vakardienas … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 27.12.2011 20:55

      Kaut gan pec mūsu švakam radara iespejam to vairs isti nevar izsekot,( ja būtu iespeja,tad šodiena ir ta reize, kad nopirktu LVGMC radaru pakalpojumu,diemzel 1stundas versija nerada kas notika ieprieksejas stundas, tapec jegas tam vairs nav) Tomer izskatas,ka visai iespaidiga negaisu mākoņu fronte pargaja pari lielai daļai LV nesot veja brāzmas, krusu un lietusgazi,ari atzseviškus zibeņus un perkonu... to veroju šodien pludmalē un sajutos gandriz ka vasarā,ja rokas tik traki nesaltu :)

      Ielādē...
      1. 28.12.2011 23:38

        Zini, man sajūtas arī bija kā riktīgā vasaras negaisā, vien šoreiz nezibeņoja un nespēra, taču nav izslēgts, ka šo to vienkārši nepamanīju - tiešā tuvumā nebija, un viss... Turklāt es to visu vēroju ne "uz ielas", bet gan no "droša patvēruma"... :))

        Ielādē...
  23. 27.12.2011 21:19

    GALERIJA šodienas stihijai,fotogeniski gubumākoņi ar lietusbrāzmam un negaisa fronte uz aukstas frontes pēcpusdienā,kas nesa vēja brazmas 21-25m/s, lietusgāzi un krusu. Pašas stihijas bildes gan nesanaca drastisku apstākļu deļ. Beigās bija vērojams kas lidzigs MAMMATUS clouds un laiks skaidrojās. Skaista pastaiga :) Tagad gan iederetos sakties ziemai...

    Ielādē...
    1. 27.12.2011 23:03

      Baigi labās fotogrāfijas. Tā teikt, īstajā reizē un īstajā vietā.

      Ielādē...
    2. 28.12.2011 23:44

      Bildes lieliskas, vienkārši super, bet vairāk atgādina kārtīgu vasaras negaisu! Un kas, iepriekš nezinot, pateiks, ka tas bildēts Ziemassvētkos?! :D
      Bet ziemai tiešām būtu laiks beidzot atnākt...

      Ielādē...
  24. 27.12.2011 15:50

    Līdz 15:00 viss šķita mierīgs un kluss, nosacīti. Vējš bija spēcīgs (DR, R), taču ne tik, cik vakardien, brāzmās aptuveni 15 m/s. Pēc 15:00 pastiprinājās (ZR) , sākas elektropiegādes traucējumi. Ap 10:30 bija +8,2* C - rekords, taču liela iespēja, ka no rīta bija vairāk. Tagad gluži neticās, ka ir "vien" +3,4* C. Pa brīžam līst, smidzina, ir arī gāzienveida lietus.

    16:12: Vējš rimstas, debesis kļūst skaidras, gaiss +3,1* C un, starp citu, dīķi krietni pacēlies ūdens līmenis.

    P.S. Joprojām esmu Rankā...

    Ielādē...
  25. 27.12.2011 15:10

    Varbūt kāds zin.

    Pie kura datuma tiek registrēti rekodrdi kuri ir pie LVGMA datiem ar laiku 0:00.
    Piem:

    2007 gada 9 janvārii plskt. 21:00 "Maksimaalaa gaisa temperatura" +8.4
    2007 gada 10 janvārii plskt. 0:00 lielums "Maksimaalaa gaisa temperatura" bija +9.5 un min +8,5
    Vēlāk 10 jan. temperatūra vēl kāpa.
    Tādēlj ir diezgan liela varbūtba, ka tie +9.5 bija isi pirms pusnakts.
    Tādējādi itkā būtu loģski +9.5 uzskatiit kaa 9 datuma rekordu.

    Netieku gudrs. Varbuut kaads kursh labaak zin oficiaalaas proceduras/direktiivas/.. varm mani apgaismot.

    Ielādē...