Septembra vidū būs siltāks nekā parasti.

Septembra vidū būs siltāks nekā parasti.

Šajā pirmajā rudens mēnesī diena jau ir īsaka par 2 stundām un 30 minūtēm, turklāt mēneša beigās kopš vasaras saulgriežiem tā sarūk jau par 6 stundām. Zeme no saules saņem divreiz mazāk siltuma nekā vasaras dienās. Mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniedz vairs tikai 11—13*C, kas ir 3—5*C zemāka nekā augustā. Pēc 20. septembra, sākot no austrumu rajoniem, vidējā diennakts gaisa temperatūra noslīd zem 10*C, un beidzas augu aktīvās veģetācijas periods. Ūdens upēs un ezeros atdziest no 15—16 *C mēneša sākumā līdz aptuveni 10 *C mēneša beigās, savukārt Rīgas līča piekrastē līdz 12 *C. Ap 22.—23. septembri, kad saule šķērso debess ekvatoru rudens punktā, diena un nakts ir vienādā garumā. Zemeslodes dienvidu daļā šajā laikā sākas atmodas laiks — pavasaris, turpretī mūsu pusē — rudens.
Tomēr septembrī vēl iespējamas saulainas siltas un pat karstas dienas, ko dēvē par atvasaru.

Nokrišņi - septembrī vidēji 14-17 dienās ar nokrišņiem to ilggadīgā vidējā mēneša summa kopumā Latvijā ir 72 mm. Valsts lielākajā daļā mēneša nokrišņu daudzums ir 60-80 mm, Kurzemes un Vidzemes augstieņu rietumu daļā pieaugot līdz 90-95 mm. 

Dabas parādības Migla septembrī piekrastes rajonos ir vidēji 2-3, iekšzemē 4-7 reizes mēnesī, atsevišķos gados dažādās vietās  Latvijā dienu skaits ar miglu var sasniegt 9-15. Rudenim iestājoties, retāk ducina pērkona negaiss– vidēji 1-2, maksimāli 3-9 dienas mēnesī. Vidēji reizi 5 gados, bet pie labvēlīgiem apstākļiem līdz 5 reizēm mēnesī, iespējama krusa. Kā ļoti reta parādība, septembra beigās ir iespējams īslaicīgs sniegs.

Vējš Septembrī Latvijā pārsvarā ir vēji no dienvidu, dienvidrietumu un rietumu kvadranta puses. Vēja vidējais ātrums mēnesī pārsvarā ir 3, jūras piekrastē jau daudzviet 4-5, vietām Austrumlatvijas iekšzemes rajonos vēl 2 m/s. Pašā Baltijas jūras piekrastē katru gadu septembrī vēja ātrums (10 minūtēs vidējā vēja ātruma vērtība) var sasniegt mēreni stipra vēja spēku (8 m/s), vidēji reizi 20 gados var tikt novērotas vētras (20,8-24,4 m/s), bet vidēji reizi 50 gados vēja ātrums var sasniegt stipras vētras spēku (24,5-28,4 m/s).

Par laiku šogad septembrī...

Septembra pirmajā dekādē laikapstākļus noteiks atlantijas ciklonu darbība. Cikloni virzīsies no atlantijas ziemeļu daļas uz austrumiem, un skars Eiropas ziemeļu daļu. Laiku pa laikam ir gaidāms lietus un arī daždien aticikloni dos arī siltākas dienas. Putīs mēreni Rietumu puses vēji, kas daždien jūras piekrastē pastiprināsies līdz 20-22m/s. Gaisa temeperatūra pirmajā dekādes pusē no +15..+19*C naktīs no +10..+15*C Dekādes otrajā pusē aptuveni no 6.09 ar brāzmainiem ziemeļrietumu vējiem ieplūdīs nedaudz vēsāks gaiss. Ap 10.09 no dienvidiem iepludīs siltākas gaisa masas. Temperatūra dienas laika pāaugstināsies virs +20*C

Septembra otrajā dekādē Joprojām dominējošā gaisa plūsma būs no dienvidrietumu puses un laiks saglabāsies siltāks nekā parasti. Tomēr atsevišķās dienās laiks var būt lietains. Nav izslēgta negaisa iespējamība. Kopumā nokrišņu būs maz. Gaisa temperatūra dienās +15..+20*C Naktīs +8..+13*C

Septembra trešajā dekādē Palielināsies iespējamība, ka no ziemeļiem ieplūdīs diezgan vēss gaiss. Un tas nozīmē to, ka palielināsies rudens salnu iespējamība. Un arī iepējams, ka pašās dekades beigās gaisa temperatūra zem skaidrām debesīm vietām var pazemināsies zem 0*C. Bet kopumā temperatūras turēsies virs klimatiskās normas un atsevišķās dienās, kad mēs atradīsimies ciklona siltajā sektorā tās pāaugstināsies virs +20 grādu atzīmes. Dažās dienās arī nav izlēgta pērkona negaisa iespējamība.

Meneša vidū pateicoties tam, ka valda siltākas gaisa masas, kopumā vidēja gaisa temperatūra būs virs normas (norma 9,9…12,9*C)

Nokrišņu daudzums septembrī būs normas robežās (norma 60…80 mm) Lietainu dienu būs maz. Sausuma periods var ilgt 2-3 dienas, jo specīga augstpiediena abgabala nostiprināšanos diez vai varētu sagadīt.

Vidēja gaisa temperatūra būs virs normas (norma 9,9…13,2*C)

 

Attēlu (C) EMHI

Paskaidrojums pie attēliem - Attēlos attēlota gaisa masu ieplūšanas tendences katrai mēneša  dekādei. Zilās bultas - vēss gaiss.  Sarkanās bultas - silts gaiss.  

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.09.2012 20:46

    Būs iespēja salīdzināt mēneša beigās ;)

    Ielādē...
  2. 04.09.2012 09:30

    Starp citu priekš manis laba ir ideja par vispārēju mēneša raksturojumu-cik ,kas un kur novērojams ,kādas ir parastās normas-visupirms tādēļ ka līdz šim no šāda viedokļa ras netika apskatīts un interesanti ari pašai mēneša beigās parēķināt vai esam vai neesam ''turējušies rāmjos''Es gan ceru šādus savilkumus par iespējamo parēdību biežumu redzēt tagad katru mēnesi.Bet par prognozēm.... nu neticu es smalkām ilgtermiņa prognozēm ,vairāk gan tendenču prognozēšanai.

    Ielādē...
  3. 04.09.2012 11:04

    Paldies par prognozi, man patika. :) Es arī domāju, ka pārsvarā būs plūsma no rietumiem, dienvidrietumiem.

    Ielādē...
  4. 04.09.2012 12:28

    Pret šo rakstu man īpašu iebildumu nav, labs ieskats sākumā vispārīgi par mēnesi. Runājot par prognozēm - mēnesim jau neviens stabili precīzu neuzbūvēs. Labas arī bildes lejā, vien tad tām derēja pielikt klāt kaut nelielu skaidrojumu mazāk zinošiem cilvēkiem, kas meteolietās neko daudz nezin - man jau viens draugs teica, ka aptuveni nojauš, kas tas ir, bet līdz galam nesapratis...
    Ceru, ka septembrī vēl būs atvasara ar īsti vasarīgām dienām! :)) Prognozes to pieļauj... ;)

    Runājot par rakstu ierobežošanu - šeit drīzāk pievienojos Gubumākoņa viedoklim, ka derētu atsevišķu sadaļu vai ko līdzīgu, bet pavisam aizliegt nevajag.
    Vislabāk jau būtu kā senāk, kad regulāri par laiku rakstīja Maikls un/vai Toms, tos rakstus un laikus, sekojošās diskusijas atceros ar nostaļģiju, tāpēc tagad aizvien biežāk ielienu arī Toma veidotajā LTV lapā, tomēr arī tas nav gluži tas, kas bija agrāk...

    Ielādē...
  5. 04.09.2012 09:23

    Man liekās , ka ja katrs te no meteolapas.lv cenšoņiem sākt likt iekšā savas prognozes, tad būs par traku , pa daudz informācijas, kam lai tic un kam nē..
    Kā saka kas par daudz, tas par sliktu nāk... bet demokrātijā , katrs var izvēlēties ko rakstiit un lasīt ...

    Ielādē...
    1. 04.09.2012 09:29

      Pastāv 3 varianti, 1) vai nu no visām progozēm izvēlēties "zelta vidusceļu"; 2) vai arī - "pārbaudīt", kurš precīzāk šo lietu māk:) 3) sākt pašam prognozēt un sastādīt mēneša meteo nākotnes redzējumus ;)

      Ielādē...
    2. 04.09.2012 09:33

      Mani iepriecē vidējās daļas prognoze-mēneša vidū braukšu uz Igauniju ,kur jau tradicionāli ir aukstāks,bet nu tā ''sarkanā bulta '' uzlabo man garastāvokli.

      Ielādē...
    3. 04.09.2012 09:54

      Piekrītu, lai gan šis raksts ir saturīgāks. Par šo tēmu bija neliela diskusija, bet pie gala varianta laikam tā arī netika nonākts. Brīžiem rodas doma uz kādu laiku liegt rakstu publicēšanu, atstājot tikai kādu vietu, kur publicēt informāciju par notiekošo aiz loga. Saprotu, ka Bomam Tricim nepatīk atsevišķi raksti, un, iespējams, arī tāpēc viņš šeit vairāk neko neraksta. Bet neviens cits jau arī bez 3-4 cilvēkiem lietas labā neko nedara un tas vedina uz pārmaiņām.

      Ielādē...
    4. 04.09.2012 11:16

      Es par demokrātiju. :) Vismaz kaut kas tiek darīts atšķirībā no meteo.lv, kur 4. septembrī joprojām nav prognozes septembrim. Laikam viņi gaida mēneša beigas.

      Ielādē...
    5. 04.09.2012 13:55

      Es savu laika prognozi pievienoju reizi mēnesi ta kā es nevaru domāt, ka es rakstu daudz rakstu.

      Ielādē...
  6. 04.09.2012 16:21

    Raksts labs, īpaši man patīk vispārīgais raksturojums. Kaut kur līdzīgu raksturojumu esmu lasījis viena lauksaimnieka gadagrāmatā 1994. gadam, tur papildus vēl bija iekļautas ievērojamākās anomālijas.

    [Rīga, Centrs] 8:00 apmācies, pavēss, taču bez nokrišņiem. Universitātē pirmās lekcijas laikā pa logu redzēju, kā pamazām noskaidrojas, tas bija kaut kur ap 9:00. Turpmāk pāsvarā neliels mākoņu daudzums.

    Ielādē...
  7. 04.09.2012 21:58

    ...Kā saka,kas par daudz,tas par sliktu nāk.. (C)

    Gribētu,lai šī citāta autors pamatotu,kas no tik visnotāļ saturīga raksta ir nācis par sliktu meteolapai.
    Bet raksta autoram - paldies par šo prognozi.

    Ielādē...
  8. 04.09.2012 11:01

    Manuprāt ļoti labs raksts,ari patīk, ka ir mēneša visparejs raksturojums un tad tendenču prognoze, man patīk. Manuprat vispar liegt publicet rakstus ir par traku, un ši vietne paliks patukša... Varbut ir variants uztaisit atsevišķu sadaļu,piem: ""Lietotaju raksti un prognozes"" kur visi, kas velas publicē un tad administracija izceļ saturigākus un interesantakus rakstus "'uz galvenas lapas"", parejos, kas velas lasa uzspiežot uz attiecigas sadaļas?

    Ielādē...
    1. 05.09.2012 21:41

      Se jau ierosināju rakstus vispār sadalīt vairākās kategorijās. Viena tostarp varētu saukties - "Mēs prognozējam".

      Ielādē...