Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.5.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.5.15.)

Nedēļā aizgājusi. Nedēļas pirmajās divās dienās ar D vējiem uz brīdi ieplūda gandrīz vasarīgs siltums. Otrdien daudzviet gaisa temperatūra iesila līdz +21+22. Tomēr jau naktī uz trešdienu- aukstā fronte pie mums atvilka vēsu gaisu, kas tādā "marta" formātā bija līdz nedēļas izskaņai. Visu nedēļu divu ciklonu iespaidā bija nokrišņi, pārsvarā īslaicīgi arīdzan ar krusu. Turpinoties vēsam gaisam- naktīs pie skaidrām debesīm nedēļas otrajā pusē bija vērojamas salnas.  

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-----------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 17.5.15.

Dienas pirmajā pusē ir kārtējie frontālie nokrišņi, bet pēcpusdienā jau aiz-frontē ir īslacīgas nokrišņu brāzmas no atsevišķiem gubu-lietus mākoņiem. Turpinās R-ZR vēji, tamdēļ gaisa temperatūras joprojām atgādina marta izskaņu. 

Sestdiena, 16.5.15.

Pie Maskavas bija saveidojies ciklons, kas dienas pirmajā pusē arī Latvijā ietekmēja laika apstākļus. Ciklona aizmugurē ar ZR vējiem nāca nokrišņi, kas spēcīgākie bija Latvijas centrālajos novados. Vabūt jautās arī "līča efekts". Dienas otrajā pusē - debesis nomierinājās caur nelielu augsta spiediena atzaru, kas arīdzan atnāca no ZR puses. 

Piektdiena, 15.5.15.

Virs Maskavas, Krievijā- ir izveidojies ciklons, mēs esam tā tālā R nomalē. Tomēr gaisa masa ir pietiekami nestabila, lai arī šajā dienā daudzviet veidoties īslaicīgas nokrišņu brāzmas. Reizē ar ZR vējiem pie mums turpina ieplūst vēsums. Gaiss tikai vietām iesilst nedaudz virs +10 grādiem. 

Ceturtdiena, 14.5.15.

Aizvien esam BENEDIKT ciklona ietekmes sfērā. Tā centrs atrodas uz Z no mums. Bet mums nestabīlajā gaisa masā veidojas visai izteikti cb, kas daļā Latvijas (prom no jūras uz cietzemes) deva nokrišņus. Vietām spēcīgus, arī ar krusu. 

Tresdiena, 13.5.15.

BENDIKT ciklona aiz-frontē - gaiss ir jūtami vēsāks, salīdzinot ar iepriekšējo dienu. Daudz mākoņi pie debesīm, dienas otrajā pusē vietām nedaudz uzlīst. Ir spirgti un vietām brāzmaini DR-R vēji.

Otrdiena, 12.5.15.

Esam pirms aukstās frontes. Reizē ar spirgtiem D vējiem- pie mums ienākas siltums. Gaisa temperatūra daudzviet dienā ir +18+21 grādi. Bet no R puses pastiprinās frontālā mākoņainība. Pirmie nokrišņi Kurzemes R krastos parādās vien pirms pusnakts...

Pirmdiena, 11.5.15.

Neliels augsta spiediena atzars, pašā vakarā no R puses- nāk arī neizteikta siltā fronte. Dienas laikā - sākot ar Kurzemi skaidrojās. Tomēr aiz iepriekšējās dienas frontes vēl priekšpusdienā Rīgā un uz A pusi vietām vēl smidzināja lietus. Arī saulainās vietās caur ZR vējiem ne visai silts. Vakarā - atkal no Kurzemes puses- daži "spalvu" mākoņi rodas kā siltās frontes sastāvdaļa.

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.05.2015 02:20

    Vēlākā pēcpusdienā pamazām skaidrojās, lietus vairs nelija. Siltāks gan nekļuva, tie paši +10. Vakarā process ņēmās spēkā, kļuva pilnīgi skaidrs. Norima nejaukais vējš. Taču aizvien vēsāks. Starp citu, iepriekšējā naktī salna uz zāles vismaz mūsu dārza apkārtnē tomēr ir bijusi - tā pavēstīja kaimiņiene. Bet nu ceru, ka siltumnīcā tā nebūs tikusi.
    Šonakt arī grādi krītas - debesis skaidras, lēns vējiņš vismaz pagaidām gan uzpūš, un +4.5*C.

    Ielādē...
  2. 18.05.2015 08:36

    Šorīt saulains un +6 grādi,nu jau lietus.Riskēju kļūt nepopulāra un tomēr paoriecāties par lietaino laiku-ziema un agrs pavasaris bija ļoti sausi.Un vēl ari ilgstošais ziedonis....

    Ielādē...
  3. 18.05.2015 09:48

    Lietains, lietains un lietains, apmācies, tāda sajūta, ka ārā ir oktobris nevis maijs, bet nu zaļās lapas liek domāt, ka tagad ir vasara, pat pēc pusnakts ziemeļos ir nedaudz gaišāks, ārā kādi +6 grādi.

    Ielādē...
  4. 18.05.2015 10:44

    Naktī uz rīta pusi bija stipra lietusgāze. No rīta lietus no plāniem mākoņiem un saulains. Gar R pamali izplūduši cb mākoņi. Pēc pusstundas tie uznāca. Mākoņu fronte tuvu gar DR malu. Neliels lietus un stiprs vējš. Spiediens 757,5mm. Pašlaik t. +7 grādi. Jau kādu stundu līst.

    Ielādē...
  5. 18.05.2015 10:49

    17.05.2015 pēcpusdienā Saldū sauss laiks +8*C. Toties nakī uz 18.05.2015 pamatīgi nolijis.
    Kā arī 8:40 pamatīgs gāziens Saldū ar krusas vāliem, kas škīda pret auto stiklu, it kā slapja sniega pikas. +7*C. Brāzmains R vējš līdz 17 m/s

    Ielādē...
  6. 18.05.2015 11:00

    spīd saule, "staigā" melli mākoņi, pirms brīža pāris piles nokrita. +10, vējš. Laikam nav nekādas vainas :), ir biku pavēss, bet nu....

    Ielādē...
  7. 18.05.2015 11:15

    +10 grādi. No rīta lija, bet nu, cerams, ka mākoņi aizies pa apakšu. Dažus grādus siltāks varēja būt, bet šāds laiks vairāk tuvinās normālam Latvijas pavasarim. Iepriekšējo gadu vasara jau maija sākumā bija anomālija, par kuru nepriecājos.

    Ielādē...
  8. 18.05.2015 11:20

    Jēkabpilī stiprs lietus un krusa, un vējš.

    Ielādē...
    1. 18.05.2015 12:00

      Kaut kur turpat arī zibeņo...

      Ielādē...
  9. 18.05.2015 12:40

    +8*C, brīžiem līst, brīžiem, bet pavisam īslaicīgi, saule.Spēcīgs R puses vējš.
    Jāpiekrīt saulcerītei (Rīga,Bieriņu dabas liegums.), ka arī tādam pavasarim kā šogad ir savi plusi: pavasaris nebeidzas pirms laika, viss ir tīrs un svaigs, krāsains un ilgi ziedošs.Var lēnām izbaudīt.Ja kāds ieklausītos manās vēlmēs:), tad gribētos nedaudz siltāku.Man šogad nemaz neatliek laika stādīšanai un siltumnīcai, līdz ar to izpaliek rūpes, kas saistītas ar auksto laiku un stādu auklēšanu.Tomāti man vēl podiņos uz palodzes. Ja zinātu "savu" tomātu šķirni, šogad tos pirktu tirgū, bet ...Eh, gan jau....

    Ielādē...
  10. 18.05.2015 13:05

    Rīgā jau tradicionāla dienas pirma puse- pelēkas debesis, zemi mākoņi un pa reizei līņāa neliels lietus... Parasti pēcpusdienās skaidrojās, nez kā būs šodien? Bet diemžēl visas lietusgāzes, krusas un potenciālie negaisa mākoņi mūsu pusē nerādās :(

    Ielādē...
    1. 18.05.2015 20:17

      Nozagts mūsus siltums =(

      Ielādē...
  11. 19.05.2015 00:50

    No rīta pabraukāju pa Kurzemi, tur tā pielijis, ka lauku ceļi jau sāk atgādināt dubļu vannas, daudzviet jau tīrumos stāv ūdens kā pavasarī pēc sniega kušanas.
    Rīgā pēcpusdienā lietus mitējās, bet siltuma tāpat nekāda, labi ja +10 grādi bija. Cerams, ka drīzāk šis aukstais un mitrais laiks beigsies citādi visādi darbi man sāk kavēties.

    Ielādē...