Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.9.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.9.13.)

Nedēļa aizgājusi:  vairāki cikloni mums nesa jau rudenīgu laiku. Gan nedēļas sākumā, gan arī nedēļas pašā nogalē. Kad brīvdienās jau "tradicionāli" rudenīgs laiks ar brāzmainiem vējiem un lietus brīžiem. Nedēļas vidū pa nelielai "atvasarai".

Turpinājums nākamajā nedēļā.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute, Deutscher Wetterdienst

===========

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

================

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 22. septembris

 

Ciklona siltā un vakarā arī aukstā fronte deva daudz nokrišņus visā Latvijā. Vakarpusē arī brāzmainus vējus un vēsumu.

Sestdiena, 21. septembris


 

Ciklona R malā pārsvarā apmākušās debesis, Rīgā un Latvijas austrumos pa reizei ir lietusgāzes ar dažiem pērkoniem.  Pirms nākamās naktrs augsta spiediena atzarā Latvijas R daļā - jau skaidrojas.

Piektdiena, 20. septembris


 

Aizvien vēl mākoņains un brīžam uzlīst- mazkustīga ciklona R malā.

Ceturtdiena, 19.septembris

Bez būtiskām izmaiņām. Pēc siltas nakts valsts centrālajos un austrumu rajonos aust daļēji saulaina diena ar atvasarai raksturīgu temperatūru. Tikmēr Kurzemē, it īpaši DR rajonos, jau trešo dienu ir vērojami samērā ilgstoši nokrišņi un rudenīgs vēsums. Vakarā Kurzemē un Zemgales rietumos novērots pērkona negaiss.

Trešdiena, 18.septembris

Rudens turpinās - Zemgalē un Kurzemē daudzviet ciklonu nestās lietavas, atsevišķos rajonos ilgstošas. Tikmēr valsts A daļā daļēji apmācies un līdz 19 grādiem silts gaiss, kamēr zem lietus mākoņiem vien +11 ... +14, līdzīgi kā daudzviet centrāleiropā.

Otrdiena, 17.septembris

Frontes mākoņi turpina virzīties pāri Latvijai no D-DR puses. Vidzemes A daļā un Latgalē salīdzinoši saulains, bet Zemgalē un Kurzemē vietām ilgstošs, neliels lietus, vakarpusē tie nedaudz spēcīgāki.

Pirmdiena, 16. septembris

IRIS anticiklons pavisam uzzūd, no Kurzemes puses mums pāri virzās aukstā oklūzijas fronte ar pagaidām nelieliem lietus nokrišņiem.

================

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.09.2013 19:04

    Nupat solītais spēcīgais lietus ar vēju ir klāt. Pa stiklu grabina tik spēcīgi, ka jau vairākas reizes skatījos, vai tā nav krusa. Istabās paliek drēgns, labi, ka var iekurt kamīnu, lai nav jādrebinās.

    Ielādē...
    1. 22.09.2013 23:06

      Ceru, ka no rīta uzzināsim, cik tad mm savākuši Allaži. Manuprāt, atkal vairāk trāpīja Siguldai. Man tas atgādina mistiku - kāpēc tieši Siguldai konsekventi tiek vairāk lietus.

      Ielādē...
  2. 23.09.2013 00:19

    Ilgi gan tas gāziens neturpinājas,bet nolija pamatīgi,kad tagad izgaju ara- peļķes ir lielas :) Patreiz gan vejš pierima,un lietus tikai nedaudz pilina...

    Ielādē...
  3. 23.09.2013 00:22

    No rīta migla, pēc tam drusku saulains, no pusdienas, ar maziem pārtraukumiem smidzina, līst vai gāž. Vakarā arī vējš pieauga, ozolzīles lidoja logos un pa jumtu rībināja. Tagad lietus nomierinajies, t+9.7. Jaunnedēļas prognozes neizskatās iepriecinošas, vēl tik daudz darāmā.

    Ielādē...
  4. 23.09.2013 00:22

    Vakar, 22.09. Skaistkalnes pusē līdz 15-tiem nemaz nelija. Līdz 11-tiem bija skaidrs, laiks, bet pietuvojās spalvu-slāņu mākoņi, caur kuriem arī lielāko dienas daļu spīdēja saule. +14*C
    Bet turpat netālu, ap Vecumniekiem, lija un varēja redzēt ka ir lijis vairāk, uz asfalta peļķes.
    Pie Baldones, Ķekavas pastāvīga mērena līņāšana, atseviškus mākoņus nevarēja vairs saskatīt, jo visu izlīdzināja krītošie nokrišni. (Latvijas D-pierobežā, tieši tāds pat laiks kā Līvānos)
    Rīgā, jau visai nepatīkama, dažādas intensitātes līņāšana, un lielas peļķes.
    Vakarā ap 19-tiem, nopietna tumsa no bieziem "jūras, līča efekta" gubu mākoņiem. Intensīvs gāziens virs Daugavas, kad to sķērsoju pa Salu tiltu, un intensīvs gāziens pie "Lāču" ceptuves.
    Tālāk no Pienavas līdz Blīdenei, gandrīz jau skaidrojās. Bet Pēc 20-tiem atnāca solītā aukstā fronte no Z puses, tad atkal vietām mērenoi … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 23.09.2013 00:23

    Lietus turpinās dažādā intensitātē - pārsvarā neliels, brīžiem "nopietnāks", bet dažas reizes riktīgi, tiesa, īslaicīgi gāzieni vēl bijuši. Pašlaik gan tikai vēja nests smidzeklis, bet pēc 5 minūtēm var mainīties. Grādi krīt, nu vairs tikai +10*C...

    Ielādē...
  6. 23.09.2013 07:14

    +7,9, pašlaik nelīst, bet apkārt grozās draudīga paskata mākoņi. Pa vakardienu +nakti salijši 30 mm!!! Nupat pa lauku apstaigāju mazu līkumiņu - salijis ir pamatīgi, pamalē skaista dubultvaravīksne, tikai žēl, ka nebija pilns loks, bet tikai gali, kas atduras zemē. Gaisā jaušams arktiskais svaigums, tāds gaiss parasti ir pavasara atkušņos, kad kūst sniegs :).

    Ielādē...
    1. 23.09.2013 08:00

      Tad jau sausumam trekns punkts pielikts? Cik ātri varētu noreaģēt akas? Siguldā gan jau vismaz tikpat, ja ne vairāk, taču man svarīgā zemes pleķītī arī R-Vidzemē tikai nedaudz nolijis, turklāt pēdējais lietus tur bijis septembra pirmajās 2 dienās. Protams, Rīgā tā lietus ir daudz par daudz.

      Ielādē...
  7. 23.09.2013 08:53

    Pašlaik ārā ir apmēram +12 grādi, debesīs grozās draudīgi gubu lietusmākoņi un pūš brāzmains vējš, nevaru noticēt, ka tik ātri paliks auksti, bet nu ko lai dara, tagad ir rudens. Šodien apmēram pēc trijiem stipras lietusgāzes laikā redzēju divus zibeņus, kuri tuvi spēra, bija viens skaļš paērkona dards. Izskatās, ka šodien pa dienu varētu tas pats atkārtoties, kas bija šonakt... interesanta diena būs šodien.

    Ielādē...
  8. 23.09.2013 09:02

    Vējš brāzmains, jāmēģina pa dienu izbrīvēt laiks un jāaizbrauc uz Ventspils molu palūkot, kas notiek jūrmalā.

    Ielādē...
  9. 23.09.2013 09:08

    Rudens ir sācies ar brāzmainu vēju un līča efekta lietu Rīgā. Vakar Rīgā pievakarē un nakts sākumā arī visu laiku pamatīgi lija, pa nakti izskatās, ka ir lijis vēl, visur lielas peļķes, krastmalā pēc apgāztiem reklāmu stendiem redzams, ka naktī vējš arī pamatīgi uzpūtis. Šorīt temperatūra +11, ZR vējš brāzmās ap 10 - 12 m/s un pamalē šur tur pa kādam lietusmākonim redzams, bet pa laikam arī saule uzspīd.

    Ielādē...
  10. 23.09.2013 03:49

    Woow! Sākas lietusgāze ar vēja brāzmām un tiko bija zibens un diezgan tuvs, skaļš pērkons :)

    Ielādē...
    1. 23.09.2013 04:48

      Es tobrīd biju vannasistabā (un ne jau pēdējā stāvā) un izdzirdēju baigo troksni, lai gan man tur jau tā bija trokšņi. Uzmanīgāk ieklausījos, bet nekā, taču pēc dažām minūtēm atskanēja vēl pāris grāvieni. Būtu gulējusi gultā, noteikti pamostos no izbīļa. Ciest nevaru tos negaisus. Nekas, drīz būs ziema un varēs aizmirst par šo nelāgo parādību. :)

      Ielādē...
    2. 23.09.2013 09:10

      Un es kā parasti atkal šo nakts negaisu nogulēju. Kaitina tas, ka nevaru pamosties kad visapkārt gāž lietuss, zibeņo un pērkons rībina.

      Ielādē...
  11. 23.09.2013 09:12

    No agra rīta spēcīgs negaiss ar skaļu pērkonu un zibeņiem,vējš,lietus.+8 grādi,pa brīvdienām 34 mm.

    Ielādē...
  12. 23.09.2013 09:58

    Naktī bija negaiss ap stipro lietusgāzi un pamatīgam veja brāzmam, divi ļoti tuvi un spēcigi spērieni 1-2 sek attalumā. Šorīt skaisti gubumākoņi un saule, stiprs brāzmains ZR vējš, vizuali dažas brāzmas līdz 15 m/s, pamalē redzami lietus mākoņi. Būs interesanta diena,izskatās :)

    Ielādē...
  13. 23.09.2013 10:42

    No rīta jau 2 gājputnu kāši. pimais - dzērvju trompetes. Putni zina precīzi uz savas ādas īsta rudens sākšanos.

    Ielādē...
  14. 23.09.2013 11:13

    Rudens no pasīvās formas pārgājis aktīvajā formā. Vakar izlikto mērspaini vējš iepūtis avenēs, "mērtačkā" 75 mm- nu labi, 25 nometu nost, kā kļūdu dēļ slīpajām malām, lai paliek 50 mm.viss ir jūtami slapjš, arī dīķī cēlies ūdens ievērojami.
    Šorīt saule mijas ar lietus gāzieniem, t+10.6, vēja brāzmas līdz 10 m/s

    Ielādē...
  15. 23.09.2013 11:08

    Saule, +12*C, brāzmains Z puses vējš, debesīs dažādu formu un nokrāsu fotogēniski mākoņi, kuri ik pa brīdim nolīst.Un gandrīz momentāni vējš visu virskārtu (ietves un ielu) nožāvē.Agri rītā nolija riktīgi, bet , skatoties uz ielu, to nemaz vairs nevar redzēt.Pērkonu īsti nedzirdēju, lai gan brīžiem likās, ka ir, bet man tik skaļš jumta logs virs galvas (gultas), bet lietus piles tik lielas un skaļas, ka beigās neko nevar saprast, kas īsti rīb:)Šorīt, dzerot rīta kafiju, bija ārkārtīgi skaists skats pa manu virtuves logu: pretim nelielajā mežiņā esošie bērzi bija skaisti iekrāsojuši sev dzeltenas šķipsnas....uzpūta ass brāzmains vējš, un....viss lapu skaistums, saulē zeltaini mirdzēdams, pa vējam tika pūsts uz mana loga pusi.Tāds zeltains lapu putenis.Protams, kamēr skrēju pakaļ fotoaparātam, kulminācija bija garām.Toties bērzi tagad tādi neizteiksmīgi zaļganbrūni, bez modernās … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...