Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.3.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 8.3.15.)

Nedēļa aizgājusi No pirmdienas līdz ceturtdienai - pāris nelieli cikloni ar nelielām frontēm dod slapja sniega nokrišņus. Naktīs neliela sniega kārta izveidojas uz A no Rīgas. Dienās sniega kārta atkal nokūst. Tostarp otrdien virs Kurzemes bija neliela ciklona centrs, kamdēļ daudzviet Latvijā bija vērojami visai intensīvi slapja sniega un sniega nokrišņi. Sniegs uz zemes gūlās daudzviet. Naktī uz piektdienu- caur augsta spiediena atzaru ir neliels sals gandrīz visā Latvijā. No piektdienas viena pēc otras ir siltās frontes. Un svētdien pie mums ir ciklona siltais sektors, kas dod gada pagaidām visssiltāko dienu. Pie saulainām debesīm ir siltums +10 un vēl vairāk grādos. Kurzemes piekrastē vietām līdz +14...

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

------------------------

Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 8.3.15.

CARLO ciklona siltais sektors ir pie mums. Pēc nelielas siltās fronte - gandrīz visā Latvijā skaidrojās. Un pie mums tad nu ir pavasarīgs siltums, daudzviet gaiss iesila līdz +10 un vēl vairāk. Mērsragā līdz +14... Drusku vēsāks gan bija jūras piekrastēs. 

Sestdiena, 7.3.15.

Jauna, bet ar nokrišņiem nabaga siltā fronte nāk no R puses. Latvija noklājas ar mākoņiem, bet gaisa temperatūra uz vakaru ceļas. Ja no rīta vēl vietām uzsala, tad vakarā daudzviet jau +6+7.

Piektdiena, 6.3.15.

Nākamā siltā oklūzijas fronte virzās no DR puses. Dienā Kurzemē, vakarā arī Rīgā - uzlīst, un ir slapja sniega nokrišņi. 

Ceturtdiena, 5.3.15.

Neliels augsta spiediena atzars no R puses, attiecīgi Kurzemē un centrā laiks nomierinās. Bet A pusē neleils ciklons naktī vietām nes sniega nokrišņus. Kamdēļ neliela sniega karta atkal ir uz zemes dažos A pierobežas novados. Dienā tas viss, protams, pie "+" grādiem kūst. 

Trešdiena, 4.3.15.

Dienā Latvijas R daļā - daža krusas un sniega brāzma, bet no dienas otrās puses un no DR horizontiem- pari Latvijas A daļai nesās neliels ciklons ar nokrišņiem. Vietām A pierobežā atkal uzsniga sniegs uz zemes plānā kārtiņā. 

Otrdiena, 3.3.15.

Ciklons ar mēreniem un vietām pat spēcīgiem slapja sniega nokrišņiem- dienas pirmajā pusē pārskrēja pāri Latvijai. Tā centrs gan bija mazkustīgs Latvijas R daļā, kamdēļ lietus daudzviet bija vērojams līdz diennakts izskaņai. 

Pirmdiena, 2.3.15.

Laiks mainās, no DR puses sāk nākt dažas nokrišņu frontes. Viena jau naktī noklāja Kurzemi, dienā arī centrālos novados. Pēcpusdienā tā izsīka virs Vidzemes. Vakarā jauni nokrišņi sasniedza Latvijas centrālos rajonus. 

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 08.03.2015 12:53

    +11,6!!! Ja spīdētu saule, t pakāptos vēl pa pāris grādiem augstāk, bet saulītei tikai pāris reizes izdevies uz mirkli paspīdēt pa mākoņu starpu. Kaimiņa bites no siltuma apdullušas- laižas laukā no stropiem un sēstas uz ceļa, kur tās sabrauc automašinas. Šodien dzirdēju arī pirmo cīruli. Mēdz teik, ka cīruļa dziesma iekustina pavasara vibrācija, lai nu tā būtu, salu un sniegu vairs negribas.

    Ielādē...
    1. 08.03.2015 14:07

      Man rāda "tikai" +10.5 un arī es šorīt dzirdēju pirmo cīruli. Mūsu pusē ir cerības uz pavasari :) . Pirms pāris stundām saule brītiņu mēģināja izspraukties, bet nekas dižs viņai nesanāca. Šobrīd diezgan vienmērīgi apmācies.

      Ielādē...
      1. 08.03.2015 18:03

        Pēcpusdienā uzspīdēja saule un t palēcās līdz +12,8, virs ielejas ilgi lidinājās dzērve, žēli saukdama pāri, līdz beidzot purva pusē atsaucās otra. Redzēju arī pirmo raibo taureni, kam dzinos pakaļ ar fotoaparātu, bet nenoķēru, jo vējš bija ātrāks par mani.

        Ielādē...
  2. 08.03.2015 19:21

    Saulkrastu apkārtnē šodien gandrīz vai vasara, temperatūra pacēlās līdz +12, pēcpusdienā arī noskaidrojās un saule sāka vēl papildus sildīt. Siltuma sajūtu pat stiprais vējš nespēja aizdzīt kas jūras krastā pūta brāzmās 12 - 15 m/s. Pie jūras bija tik silts, ka atklāju sezonu ilgstošais staigāšanai plikām kājām un bradāšanasi pa jūru, ja neuznāks kaut kādi ilgstoši auktuma viļņi tad peldsezona ar drīz būs klāt.

    Ielādē...
  3. 08.03.2015 21:20

    Ventspilī šodien varēja būt ap +8 ... +10 C silts. Sajūta jau pavasarīga, bet vējā brāzmās velosipēdu gāza apkārt.

    Ielādē...
  4. 08.03.2015 22:25

    Jau vakar likās silti, kaut arī lielākā dienas daļa tomēr bija apmākusies un temperatūra ap +7. Jau vakar redzēju arī pirmo taureni (raibeni), kas nežēlīgā ātrumā pārlidoja pāri pļaviņai pie mājas (man gan viena pazīstamā esot redzējusi taureni jau 25. februārī!) Vakarvakars gan neparasti silts, jo temperatūra nemaz nepazeminājās zem tiem pašiem +7 - līdz vēlam vakaram staigāju mežā, baudot pavasrīgo smaržu. Bišku arī pilināja, bet nekāds lietus tas nebija. Naktī debesis brīžiem skaidrojās, brīžiem apmācās.
    Šorīt jau saullēktā bija +8, tikai saule slēpās aiz pelēkeim mākoņiem. Neskaitot pusstundu no pusdivpadsmitiem līdz divpadsmitiem, saulains nebija līdz pat pustrijiem, kad gan debesis noskaidrojās un pēc stundas jau tajās mākoņu tik pat kā nebija. Bet cik silts! Termometrs gan neuzrādīja virs +13,5, bet karsti bija pat ar vasaras jaku. Fotopastaigas laikā niegpulksteņi no zemes … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  5. 08.03.2015 22:58

    No rīta +4 grādi. Mākoņains 6 balles. Mērens DR vējš. Dienā mākoņains 2-4 balles. Bez zemiem gubmākoņiem. Pēcpusdienā t. uzkāpa līdz +13 grādiem. Lai gan bija mēreni stiprs R-DR vējš, tas bija patīkami vēss un glāstošs. Ik pa brīdim pāri lidoja pa kādam cīrulim un vienu reizi liels zosu kāsis. Vakarā vējš sāka norimt. Pašlaik t. +7,3 grādi, spiediens 765,5mm. Spožs bezmākoņu mēness lūkojas caur egļu zariem.

    Ielādē...
  6. 09.03.2015 01:56

    Dienas 1. pusē vēl debesis apmākušās, bet jau jūtami siltāks nekā iepriekš, par spīti visai stiprajam vējam - pat naktī bija +5...+6*C, bet pēc 10.00 +8*C, 12.00 virs +10*C! :) Savukārt pēcpusdienā arī debesis noskaidrojās, uzspīdēja silta saulīte, un temperatūra pakāpās līdz apaļiem +13 grādiem! :) Savukārt vējš pamazām pierima, bet ne norima.
    Turklāt arī vakars neparasti silts, neraugoties uz to, ka gandrīz skaidrs - parasti tik agrā pavasarī pie skaidrām debesīm pēc saulrieta strauji kļūst vēss, uz nakti nereti nokrīt līdz nullei, taču ne šoreiz - 18.00 +10,7*C, 20.30 +10,1*C, 23.00 +8,8*C, bet šobrīd vēl +7,4*C, pūš lēns līdz mērens vējelis, gandrīz pilnīgi skaidrās debesīs spīd spožs Mēness un daudz zvaigžņu. Kolosāla pavasara diena un nakts! :)

    Ielādē...
  7. 09.03.2015 07:47

    Ārā +4 grādi un no mākoņiem spraucas saules stari. Vējš', šķiet, puslīdz perimis.

    Ielādē...
  8. 09.03.2015 08:37

    Pavasaris....vēl ne tas krāsainais un puķķainais.Bet pavasaris...

    Ielādē...
  9. 07.03.2015 15:08

    Rīgā apmācies laiks. Vai tiešām rīt būs saulaina diena ? Televīzijā runā jau no ceturtdienas cik silta un saulaina būšot svētdiena. Tomēr skatoties uz mākoņu izvietojumu šodien Ziemeļeiropā, jāsaka, ka nebrīnīšos, ja rīt būs daudz mākoņu un zemāka temperatūra nekā tagad tiek solīts.

    Ielādē...
    1. 07.03.2015 18:54

      Leiši un norvēģi pēc 12-iem tiešām sola saulainu, bet vējainu laiku.Tā kā tie +10*grādi nemaz tik ļoti silti neliksies(:Starp citu, pēc norvēģu prognozēm visa nākamā nedēļa solās būt saulaina un bez nokrišņiem. Par sauli tā kā prieks, bet galīgi bez nokrišņiem-tas nu gan pavasarī nav labi.Zeme izkaltīs...Putekļi ies pa gaisu........Un- garlaicīgi bez tiem :))

      Ielādē...
      1. 07.03.2015 18:57

        Kā arī sāksies mūsu "nacionālais sporta veids"- kūlas svilināšana.

        Ielādē...
      2. 07.03.2015 20:22

        Īstenībā arī šo nedēļu norvēģi prognozēja kā saulainu. Tāpēc nezinu vai viņiem vispār var ticēt.

        Angļu prognoze Rīgai (BBC) izskatās tuvāk realitātei.

        Ielādē...
  10. 09.03.2015 10:56

    8.03. saule parādījās tikai rietā. Nakts (vismaz sākums) zvaigžņota. Rīts 9.03. saulains. Šobrīd apmācās, +8.

    Ielādē...