Meteoroloģiskās ziemas sākums.

Meteoroloģiskās ziemas sākums.

Diemžēl izskatās, ka novembra pirmajā nedēļā patiešām sāksies meteoroloģiskā ziema vismaz A-Latvijā (no Vidzemes līdz Sēlijai). Tiesa, situācija būs visai neparasta, jo aukstāks būs tieši Vidzemē, nevis Latgalē, īpaši jau D-Latgalē.

Nedēļa sākas ar nežēlīgu Z-Atlantijas blokādi, ko nodrošina klasisko Azoru un Grenlandes anticiklonu (AC) svētlaimīga saplūšana vienā veselā. Turklāt šim pretdabiskajam veidojumam ir atzars pāri Viduseiropai, kas nodrošinās viena vienīga ciklona kustību no Norvēģu jūras pāri D-Skandināvijai uz Baltkrieviju un tālāk iekšā Krievijā. Latvija atradīsies uz Z no ciklona (vai arī ciklona centrs trešdien noies gar D-Latvijas robežu), kas nodrošinās stabili aukstu un slapju laiku no ceturtdienas, tomēr D-Latgale var atrasties tuvāk ciklona siltajam sektoram un tur snigšanas vietā var būt lietus vai atkala (sasalstošs lietus). Vēl būtiska nianse visā šajā procesā - "saldais pārītis" (abi AC) būs pieslēdzies AC virs Ziemeļu ledus okeāna (ZLO - типа ЗЛО), tātad runa ir par 3 AC kopošanos, kas ir visnotaļ reta parādība mūsdienās. Rezultātā uz Skandināviju plūdīs aukstums no visas Z-Krievijas jeb bargās Arktikas (ja šis notiktu janvārī vai februārī, mums būtu -40..-45). Latvijai no šī visa trāpīs tik daudz, cik tālu uz D ies ciklons. Jo tālāk - jo aukstāks.

kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0

Nedēļas beigās Grenlandes AC jau vairs nebūs, bet būs stindzinoša savienība starp Azoru AC un minēto AC virs ZLO. Bet kāpēc nebūs Grenlandes AC? Jo cikloni no Atlantijas un Kanādas tāpat ies iekšā R-Arktikā, attiecīgi spiedīs ZLO AC iekšā Krievijā, kur virs Sibīrijas ir savs pastāvīgais AC (viņi saplūdīs vienā veselā... atkal jau izvirtušie AC). Tātad tiks iekustinātas (mūsu virzienā) masas no pašas Sibīrijas - novembrī tur ir aukstāks kā Krievijas Arktikā, jo īpaši pēc ekstremāli aukstā oktobra. Svētdienas kartē redzamajam ciklonam virs R-Eiropas vēl nebūs tiešas ietekmes uz Latviju.

Pirmdien pārsvarā neliels, īslaicīgs lietus (tikai galējos LV A snigšana), otrdien naktī Kurzemē, vēlāk dienā ilgstošs sniegs, lietus. Trešdien pārsvarā lietus. No ceturtdienas tikai snigšana, turklāt pamodīsies konvekcija virs līča, kas skars vairāk Zemgali un vēlāk Vidzemi. Svētdien līča sniegs varētu būt A-Kurzemē.

Pirmdien vēl siltais ZR vējš. Otrdien nebūt ne siltais DA, turklāt dikti stiprs. Trešdien ciklona centra tuvumā it kā D vējš, bet tuvāk Alūksnei DA. Jau naktī uz ceturtdienu iegriezīsies A, ZA vējš, kas dienā nomainīsies uz Z vēju (Z-Kurzemē un Rīgas līča D piekrastē tas mazinās aukstumu). Naktī uz piektdienu siltais ZR vējš, kas dienā nomainīsies uz pavisam silto R vēju, attiecīgi Kurzemē varētu dominēt plusi un samērā patīkamas sajūtas. Sestdien vējš pierims, bet svētdien jau stindzinošais austrenis, turklāt ar palielu ātrumu. Sajūtas būs, kā dziļā ziemā.

Visticamāk, šī būs novembra siltākā nedēļa ar nelieliem plusiem dienā un nelielu salu naktīs līdz nedēļas vidum. No ceturtdienas mīnusi pat dienā saglabāsies vismaz Vidzemē, kas ir Latvijas lielākais novads. Naktis kļūs aukstākas, ZA-Latvijā nedēļas beigās sasniedzot pat padsmit grādus zem 0.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 31.10.2016 09:50

    Labs raksts, bet..........kaut nu nepiepildītos:), par tiem "sald(t)ajiem "eskimo""
    Jaunībā man bija labs atskaites punkts- pēc 12. novembra iestājas ziema: nomainu āra drēbes un apavus pret siltākajiem, un gaidu pavasari. Tad vienā brīdī kaut kas nomainījās, un uz ilgu, bet šogad laikam jau atgriezīsimies pie vecā 'klimata''.Un tur nav vainīga ne Biruta, ne Andrejs, ne citi nelabvēļi.
    Šodien līcim rosīga darbdiena:)+4*C. PD- vējš rimies, mazliet pūš no ZA.

    Ielādē...
    1. 31.10.2016 10:26

      Jā, arvien vairāk atgādina senos LPSR laikus. Un, oponējot Trallim, arī Arktikas virtuālais siltums nav pie vainas. Patiesībā silta Arktika samazina aukstuma viļņu iespējamību un spēku, jo aukstums var atnākt tikai no Krievijas, bet aukstas Arktikas gadījumā gan no Krievijas, gan no Z.

      Ielādē...
  2. 31.10.2016 12:43

    Prieks, ka caur šiem rakstiem veidojas pievienotā vērtība.

    Ielādē...
  3. 31.10.2016 13:13

    +4,4 grādi,diennaktī ielijuši 7,2 mm

    Ielādē...
  4. 31.10.2016 13:48

    *30.10.2016., svētdiena, Rīga (vērojumu 40. gads 235. diena). Ciklona aizmugure. Visas dienas garumā - pārsvarā apmācies ar gubaiņiem un neizteiktiem cb. Laiku pa laikam lija, reizēm mēreni stipri. Z vējš 1-2-3, dažā brāzmā līdz 7m/s, un vakarā tas pierima. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+3; 15:00+4; 21:00+3.

    Ielādē...
  5. 31.10.2016 14:00

    Tiešām labs raksts, ko patīkami lasīt! :)

    Ielādē...
  6. 31.10.2016 15:09

    Gaidīsim no laika vērošanas viedokļa - to puteni 2dien.

    16:49: Mikro video - pavisam neliels sniedziņš, pirmo reizi šajā rudenī dienas laikā, nobira no debesīm.

    Ielādē...
  7. 31.10.2016 20:17

    Tas tik ir rakstiņš. Jau tagad auksti sametās. Jāiet aiztaisīt plīts šīberi: jāsāk taupīt siltums.

    Nu tā, var turpināt. Šodien visu dienu sīki sniga, brīžam varbūt arī smidzināja. Rezultātā jau kopš rīta viss ir viegli balts: gan zeme, gan krūmi, gan koki līdz vissīkākajiem zariem. Rītā -1, dienā ap nulli, šobrīd gan jau -2 ir.
    Rīt ar steigu vēl jāpadara daži nepadarīti āra darbi (cerams, vēl pagūšu un, par laimi, ir tāda iespēja) un tad jau varēs baudīt ziemu, un sākt gaidīt pavasari.

    Ielādē...
  8. 31.10.2016 22:20

    Es tāpatās atceros 1969. gada rudeni, kad dzīvoju pie Tukuma - kad novembrī uz 20 dienām sagāzās pamatīga sniega sega. Bet decembrī viss kusa līdz zaļumam, par ko man bija traks brīnums.

    Ielādē...
  9. 31.10.2016 16:35

    Interesanti lasīt, arī pašas prognozes šo nedēļu visai interesantu paredz. Redzēs, kurš scenārijs piepildīsies, bet jāsaka, ka teju visi varianti bez nepatīkamiem risinājumiem neiztiek. Bet nu ziemas sākumā bez nepatīkamiem laikapstākļiem neiztikt... Cerams, ka nepiepildīsies tas, kas snigšanas vietā D-Latgalē paredz lietu vai, vēl trakāk, atkalu.
    Bet slapjš sniegs kopā ar lietu Līvānos bija jau šodien dienas 1.pusē, īsu brīdi bija arī simbolisks baltums uz zemes, kas gan ātri pazuda. Pēcpusdienā nokrišņi mitējušies, vienubrīd pat nedaudz skaidrojās un uzspīdēja Saule, bet ātri vien atkal nomācās. Pārējā laikā totāli tumšs. T. no +1 rīta pusē līdz +3,5*C pēcpusdienā. Vējš neliels, pēcpusdienā mazliet jūtamāks.
    Pašlaik nomācies, bet nelīst/nesnieg, +2,7*C, spiediens 763 mm. Netālā bērza galotnē sasēdies vārnu bars - esmu ievērojis, ka tās tur pirms saliem īpaši iecienījušas nogruntēties. Jebkurā gadījumā - ziema nāk, gribam to vai negribam... :)

    Ielādē...
    1. 31.10.2016 18:06

      "ziema nāk, gribam to vai negribam..."

      Tāpēc man gribas, lai vairums nokrišņu šonedēļ izkristu sniega veidā - jau apnikuši tie kailsali vai sasalušās slidotavas. Bažas ir par trešdienu, bet arī rītdien pēc sniega var līt (īpaši jau uz R no Daugavas), ka būtu izcili riebīgi.

      Ielādē...
      1. 31.10.2016 19:28

        Negribu to sniegu. Labāk lai līst. Un vispār rīt ir tikai 1. novembris.

        Ielādē...
        1. 31.10.2016 22:03

          Saprotu. Es pati nesen sapnī redzēju piesnigušu Rīgu kā 2010. marta sākumā un decembrī. Un jau vakardien, kamēr slāju uz veikalu un atpakaļ peldēju, pilnībā apjēdzu, ka nebūs vairs nekādas atvasaras un pat atrudens... priekšā pus gads Sibīrijas (piemēram Kamčatkas, nevis Krasnojarskas, Verhojanskas) ziemas. Tāds nespēks mani pārņēma, ka biju gatava nogāzties turpat ielas malā.
          Un tomēr... sniegs ir svētība pirms TĀDAS ziemas. Un labāk, ja snieg ziemas sākumā, nevis martā un aprīlī. Starp citu, metrs sniega 2010. martā nokusa 6 dienās. Tāpēc no liela sniega nav jābaidās. Tas ir daudz labāk par apnicīgu muļļāšanos mēneša garumā pat pēc mazsniega ziemām. Vēl jau ir variants ar 1988./89. vai 1989./90. ziemu, kad novembrī un decembrī bija pat rekordsals, taču ziema beidzās jau pēc Ziemassvētkiem vai janvāra sākumā. Abos gadījumos sekoja rekordsilts februāris, marts un aprīlis (1990.) Un lapa… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 01.11.2016 00:56

            Man arī nebūtu iebildumu, ja tagad sāktos ziema, bet pavasaris - februārī. Novembrī no maziem plusiem un lieliem lietiem nav nekādas jēgas, tikai papildus problēmas. Labāk lai ir sniegs un sals! Ar +15 nākamā gada februārī un +20 - martā! ;)

            Ielādē...
  10. 01.11.2016 01:07

    Vakars mierīgs, bez nokrišņiem un vēja, pamazām vēsāks. Jau vairāk nekā pusotru stundu temperatūra tuvu 0°C, vēl gan pāris desmitdaļas virs tās, šobrīd +0,2°C. Tomēr pagaidām vēl ielas mitras, peļķēs arī vižņus neredz. Kaut kur jau droši vien arī piesalst. Spiediens visu vakaru kāpj, sasniedzis 766,5 mm.

    Ielādē...
  11. 01.11.2016 01:14

    31. okt. no rīta apmācies ar dažiem Saules lodziņiem. Viss slapjš un vēl drusku pilina. T. +4*. Spiediens 766 mm. Lēns ZR vējš. Dienā bieži līņā. Pa divām iepriekšējām dienām nolijuši 7 mm. Ar nākošo mēnesi mēram trauks nolikts ziemas guļā. Pēcpusdienā nedaudz skaidrojas līdz 7 ballēm. T. pacēlās līdz +6*. Ap 15 uznāca īslaicīgs lietus mākonis ar varavīksni. Uzpūta mērens Z vējš. Palika vēsāks. Vēlāk vakarā vēl brīžiem līņāja. Bet arī skaidru debesu laukumi daudz. Pašlaik t. +3*. Spiediens 768 mm.

    Ielādē...
  12. 01.11.2016 01:04

    Savākušies gudrinieki šajā vietnē ... Visi skrien nopakaļ "trollim"' ar slavas dziesmā :(

    Es piemēram negribu rakties pa kupenām divus mēnešus no vietas, un maksāt lielus apkures reiķinus.. Skatos , ka "salavats" lēnam iekaros LV un RietumKrastu. Patreiz -1*C, Z vējelis.. gaidām ziemu..

    Ielādē...
    1. 01.11.2016 03:09

      Kurš nu būtu pukstējis! Viskritizējošākais (turklāt pavisam nepamatoti) Meteolapas dalībnieks. Es jau varētu "necept" rakstus, bet no rīta neviens cits nebija "uzcepis", tad nu spiestā kārtā izpētīju dažādu modeļu kartes, ko priekš sevis nekad nedaru, un tapa mans skatījums uz nedēļu. Trollis ir tas, kurš tikai kritizē... nonstopā, bet pats neko nespēj radīt. Vai gadījumā Tu neatbilsti troļļa definīcijai?
      A par sniegu un kupenām... tāpēc jau Tu atrodies vissiltākajā vietā LV, kur sniegotas ziemas ir vairākkārt retākas kā bezsniega Rīgā. Es šaubos, vai ziema vispār būs Liepājā 2016./17. sezonā. Un šonedēļ nekādas ziemas pie Tevis nebūs. Tāpat atlikušajā novembrī, tāpat decembrī un tā tālāk.

      Ielādē...
  13. 01.11.2016 10:09

    Vienmērīgi pelēki nomācies, 0*C, vietām vēl baltums uz zāles no aizvadītās nakts sala (aukstākais, ko redzēju, bija vakar vakarā, t.i., -3*, bet šorīt -1*). No debesīm neko krītošu nemana.

    10:47: Beidzot kaut kas krīt ''no augšas''. 0,5*, slapjš sniegs, pie tam mēreni stipri. Kaut gan norvēģi jau no paša rīta apgalvoja, ka līst/snieg pie mums, tas brīdis pienāca tikai tagad. Sola lielus nokrišņus arī uz priekšu, bet, kā būs, to jau redzēsim.

    Ielādē...
  14. 01.11.2016 11:27

    *31.10.2016., pirmdiena, Rīga (verojumu 40. gads 236. diena). Aiz ciklona. 5-10 mākoņainība dienas garumā, dienā dažas lietus un pievakarē arī slapja sniega brāzmas. Pēc saulrieta mākoņi samazinājās līdz 3 ballēm. Z vējš 1-2-5m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+2; 15:00+2; 21:00+1.

    11:29: Rīgas Z daļā pa druskai pirmās sniegpārslas sāk krist uz zemi.

    Ielādē...
  15. 01.11.2016 11:40

    Rīgā sāka snigt sniegs nelielām pārslam, gaisa temperatūra pagaidām ap 0, nekas piesalis nav, kaut gan nakts sākumā pie daļēji skaidram debesīm bija piesalis. Gaidu solīto sniegputeni, pēc prognozēm īstai snigšanaj Rīgā jasākas ap 19 vakarā un jāturpinās līdz pusnaktij...

    Ielādē...
  16. 01.11.2016 15:45

    Periodiski sniedziņš,mērens vējš.Steidzu pēdējos dārza darbus-griežu puķes,lapas grābju,aplasu vēl ābolus.

    Ielādē...
  17. 01.11.2016 12:06

    Neliels video- Rīgā iesākas ziema (1.11.16.)

    Ielādē...
    1. 01.11.2016 18:17

      Šodiena Rīgā ir klasisks rudens. Līdz ziemai siltajā Rīgā vēl ir ļoti tālu. Tāpēc Tu drīzāk melo un apzināti.

      Ielādē...
      1. 01.11.2016 18:30

        Trakums galīgais!

        Ielādē...
  18. 01.11.2016 18:33

    Rīgas Z daļā kopš plkst. 17 no gaisa nāk drīzāk kaut kāds sniedzinš. Sīks, kas uz zemes nekrājas.

    Ielādē...
  19. 01.11.2016 18:34

    Rīgā atsākas nu jau stundu smalka snigšana, arī spirgts vējš, tomēr uz zemes un nekur citur baltums pagaidām nepaliek, izkūst. ap +1 grādu...

    Ielādē...
  20. 01.11.2016 18:52

    Tik tiešām sniga visu atlikušo dienu, bet vakarpusē, kaut gan grādus joprojām rāda tikpat, cik dienā - -0,5, sniegs ir pārgājis lietū. Par spīti visu laiku neatlaidīgai kušanai, ir izveidojusies kāda 1,5 - 2cm sniega kārta.
    Mūsupusē kaut kas tāds šoruden ir pirmoreiz; iepriekš, ja arī kaut kas kādreiz sniegveidīgs krita, tas tad pēc brītiņa pilnībā izkusa.
    Man personīgi šāds laiks gan nepatīk - dubļaina, slapja, slidena un izcili drēgna šļura, kas - pats nepatīkamākais! - ''itin veiksmīgi'' prot sanesties arī koridorā, pielīpot pie visa, kas vien saskaras ar to.

    Ielādē...
    1. 01.11.2016 18:55

      Esmu pārliecināta, ka nevienam nepatīk šāds laiks, pat Andrejam, kura sapnis ir balta ziema, nevis kūstoša putra.

      Ielādē...
  21. 01.11.2016 15:07

    Smalks sniedziņš snieg uz skujiņām...
    Lai gan, kopš vakarvakara līdz šim rītam, stabili pieturējās sals, (no -3*C vakarā un naktī līdz -0.8*C no rīta un +0.4*C pašreiz) tomēr, pagaidām vēl viss ir zaļš, un sniega kārta neveidojas.

    Ielādē...
    1. 01.11.2016 18:33

      Man nez kāpēc bija skaidrs, ka Kurzemē sniega segas nebūs. Ne velti rakstā neminēju sniega segu - domāju, ka rītdien tāpat viss nokusīs.
      A man aizvadītajā naktī bija kārtējais pārsteigums. Visu nakti regulāri kalibrētie termometri rādīja -1..-2, taču pat uz auto jumtiem ūdens nebija sasalis, tāpat zāle mitrā bija mīksta, taču plastmasas virsmas gan bija apsarmojušas. Nojaušu, ka tas ir iespējams, taču nenāk prātā procesa fizika. Un šķiet, ka pat augiem neskādēja. Vot ja vienmēr tā būtu. A mana efeja atkal nepaspēja beigt ziedēt un "aizmest" augļus. Starp citu, vienā ābelē karājošies āboli patiešām vēl nav gatavi - vien tārpainie guļ zemē spilgti sarkani, kamēr kokā rozā un vietām puse ābola miesaskrāsā. A ābeli apspīd saule no saullēkta līdz saulrietam visu vasaru. Lūk, cik vāja bija vasara. Salmenes arī nepaspēja uzziedēt.

      Ielādē...
      1. 01.11.2016 18:56

        Pie mums - gandrīz pašā ''Kurzemes sirdī" - ir sniega sega. Bet izskatās gan, ka nokusīs, un tas būtu vislabāk.

        Ielādē...
  22. 01.11.2016 20:23

    Dienā ik pa brīdim nobira sīks sniegs, vakarpusē sīki snieg jau bez pārtraukuma.

    Ielādē...
  23. 01.11.2016 21:35

    Dienā sīks, biezs lietus, vēlāk ar sniega piejaukumu. Tagad sniegs un putenis, jo nelabi pūš no visiem stūriem, T -0.4

    Ielādē...
  24. 01.11.2016 21:53

    mierīga, vēsa rudens diena. Rīts apmācies, kāds mīnuss; pusdienā mēģināja skaidroties - saule bija nojaušama aiz šķidrākiem mākoņiem; vakarpusē atkal nomācās smagāk. T virs nulles tā īsti nepacēlās. Vakardienas sniedziņš kusa, bet īsti nenokusa. Ledus spaiņos nekusa, bet kad tika noņemts, drīz atkal sāka parādīties.
    Šobrīd kluss un mierīgs, -2. Redzēs, kas darīsies rītā, cik tālu būs ticis putenis.

    Ielādē...
  25. 01.11.2016 22:04

    Rīgas Z daļā visu laiku sīki snieg, vēl lēnāk uz dažiem jumtiem, autiņiem un dažviet uz zemes veidojas sniega kārtiņa. DA vējš līdz 5m/s, Temperatūra tuvu nullei.

    22:19: Plusā arī 10-12m/s DA vējš. Īstajā ziemā būtu sniegputenis.

    Ielādē...